Dodaj do ulubionych

chleb - jak upiec?

31.03.20, 18:04
Wątek o drożdżach mi przypomniał, że miałam się Was zapytać.
Dostałam od znajomej zakwas, stoi sobie spokojnie, dokarmiam mąką żytnią i wodą. W planach pieczenie chleba, ale mąki żytniej mam tylko trochę, dostałam razem z zakwasem do dokarmiania. Czy mogę upiec chleb (albo coś chlebopodobnego) na zwykłej mące i z tym zakwasem (bo drożdży też nie mam)? Wyjdzie to jadalne?
Nie jesteśmy fanami ciemnego pieczywa, więc dla nas nie problem zjeść pszenne, ale czy tak się da.
A może podzielicie się przepisem, jeśli taki istnieje?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: chleb - jak upiec? 31.03.20, 18:10
      na pszennej pewnie, ze mozesz, dokarmiac zakwas pszenna tez mozesz,

      co do przepisu nie poratuje, wyrabialam i pieklam w maszynie, ale to nie jest skomplikowane, zakwas, maka, woda, sol i czas
    • mysiulek08 Re: chleb - jak upiec? 31.03.20, 18:12
      o, tu masz na pszennej mace i zytnim zakwasie:

      www.mojewypieki.com/przepis/ulubiony-chleb-pszenny-na-zakwasie

      ja nie mam takich cudow jak maka chlebowa i tez bylo ok, mniej wiecej tym przepisem sie inspirowalam
    • aerra Re: chleb - jak upiec? 31.03.20, 18:12
      Tak, spokojnie możesz zrobić pszenny chleb (no, w praktyce to wyjdzie pszenno-żytni, bo zakwas żytni) na żytnim zakwasie.
      Najprostszy:
      300 g letniej wody
      500 g pszennej mąki chlebowej (ale na tortowej, czy uniwersalnej też powinno wyjść)
      łyżeczka soli,
      150-200 g zakwasu żytniego

      Mieszasz, zostawiasz do wyrośnięcia, jak urośnie przekładasz do blaszki, znowu zostawiasz do urośnięcia (najlepiej w piekarniku, żeby już nie przekładać), odpalasz piekarnik i pieczesz od nagrzania około 40 minut w 210 stopniach. Dobrze dać do pieczenia na dół piekarnika blaszkę z wodą.
      To taki prosty chleb, bez szału, ale zjadliwy.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka