Dodaj do ulubionych

Ratunku?!!

02.04.20, 15:07
Mój syn12 lat, zamyka się w pokoju, że niby lekcje odrabiam a potem maile od nauczycieli, dlaczego od 2 tyg nie odrabia lekcji. Jak usiłuję wejść do pokoju krzyczy że nie wolno i przygasa laptop. Co ja mam zrobić ???
Obserwuj wątek
    • coronawirus Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:10
      Jak nie wolno, to nie wolno, nie kombinuj.
    • paskudek1 Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:11
      No jak TY się boisz wejść do pokoju dwunastolatka to jak my Ci możemy pomóc?
      • annaw1976 Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:13
        Niestety nie boje się ale nie jestem w stanie zmusić go do nauki
        Do tej pory karałam zakazem internetu i jakoś szło...
        • paskudek1 Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:17
          No najwyraźniej się boisz. Solidna zjeba z góry na dół, zwleczenie dzieciątka o 7 rano żeby się przygotował do lekcji i, chciał nie chciał, pilnowanie.
          • mona-taran Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:18
            Dodałabym jeszcze blokadę rodzicielską na kompa wink
    • mona-taran Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:14
      annaw1976 napisał(a):

> Co ja mam zrobić ???

Proponuję na początek przestać bać się własnego dziecka.
    • mrs.solis Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:15
      Na poczatek wyciagnelabym drzwi z pokoju.
    • malia Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:18
      Skontrolowałaś w takim razie co on w tym czasie robi?
      Zabrać laptop, włączyć go w pomieszczeniu ogólnodostępnym i tam niech odrabia. Laptop do innych celów po odrobieniu zadań. Ale też po sprawdzeniu , co on na nim robił do tej pory
      • raczek47 Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:25
        Odrabiaj za niego .To jedyne wyjście w przypadku ,gdy dwunastolatek rozkazuje Ci wyjść z pokoju z nie pozwala zajrzeć do laptopa a ty posłusznie tak robisz.
    • berdebul Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:24
      Zdejmij drzwi, nie będzie się zamykał. Laptop ląduje w pomieszczeniu, w którym Ty spędzasz najwiecej czasu. Plus plan dnia, rozpisane pobudki, ruch, posiłki i szkoła. Oczywiście lekcje musi nadrobić w rozsądnym czasie.
      • annaw1976 Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:30
        Też tak myślałam ale uznałam to za nazbyt drastycznie. I nie ma kto tych drzwi zdjąć.
        • alpepe Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:41
          Sąsiad za piwo to zrobi.
    • anorektycznazdzira Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:32
      Konfiskuję komputer (telefon też), który udostępniam tylko do wykonania zadań domowych i tylko w pomieszczeniu, gdzie akurat jestem. Udzielam szczegółowej informacji, jak teraz będzie i z jakiego powodu. Zażaleń nie przyjmuję. Dyskusji nie słucham.
      W wolnej chwili trzepię komputer z historii połączeń a jeśli jest wyczyszczona to szukam speca, czy ktoś mi to odzyska. Zależnie co znajdę podejmuję dalsze kroki.

Nie ma za co.
    • szmytka1 Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:33
      Moj sam szybe wybil big_grinmoj w tym samym woieku nawet nie wpadlby na pomysl wyganiania mnie bo bym smiechem zabila. Tez kombinuje. Efekt jest taki, ze polecenia typu przepisz cos tam, zrob takie i takie cwiczenie, napisz wypracowanie itd sa drukowane. Komp wylaczany i robi starodawnym sposobem na piechote. To co jest do obejrzenia na necie jakies filmy od nauczycieli, oglada przy mnie. Jak lekcje ma gotowe to wlaczamy kompa zeby zrobic skany, poodsylac odpowiedzi, co ja nadzoruje. Komp ogolnie zahaslowany a net na to urzadzonko na usb co wifi odbiera. Jak trzeba pisac cos kompem to net mu blokuje. Pokusa jest dla syna zbyt silnab by nie probowal oszukiwac i moje tlumacznie i proby przemowienia mu do rozumu skutkowaly srednio, wiec ja sie nie pier...e w tancu jak to mowia.
      • maliniak665 Re: Ratunku?!! 02.04.20, 16:45
        u mnie to samo. Siedza i odrabiaja lekcje ze mną w salonie. Ja mam laptopa na hasło. Oddaję tylko do obejrzenia przy mnie wszelakich filmików itp.
        Starszy jak idzie odrabiac lekcje do pokoju, każę przynosić do sprawdzenia. Parzy mnie wysyła to co ma wysłać.
        Telefony na noc przynosza do nas do sypialni, tak samo pady i tablet, żeby nie było ,że siedzą po nocach. Na granie maja czas tylko popołudniu. No ale że czasy jakie są...siedzą faktycznie dosyć długo. Inaczej by mi chałupę roznieśli.
    • kanna Re: Ratunku?!! 02.04.20, 15:49
      Postawić lapka w poniszczeniu ogólnodostępnym.

Są takie linki antykradzieżowe, którym można go przypiąć, np, do kaloryfera smile
      • aqua48 Re: Ratunku?!! 02.04.20, 16:08
        kanna napisała:

> Są takie linki antykradzieżowe, którym można go przypiąć, np, do kaloryfera smile

Dziecko?
        • bominka Re: Ratunku?!! 02.04.20, 16:36
          U mnie byl0aby krótka piłka. Zabieram telefon, Internet. Ustalamy z jednodniowym opóźnieniem co ma z lekcji zadane i wymagam.
        • abecadlowa1 Re: Ratunku?!! 02.04.20, 16:56
          aqua48 napisała:

> kanna napisała:
          >
          > > Są takie linki antykradzieżowe, którym można go przypiąć, np, do kaloryfe
          > ra smile
          >
          > Dziecko?

Współczuję twiom kaloryferą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka