trut_u 10.04.20, 10:12 Ktoś może znalazł gdzieś informacje, jak to ma wyglądać? Obowiązek zasłaniania ust i nosa ma dotyczyć wszystkich, bez względu na wiek? Dzieci zdaje się nie mogą nosić takich wynalazków... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mia_mia Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 10:19 A dlaczego nie mogą? W Azji dają radę, nasze też powinny. Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 10:37 Nie jestem pewna. Ale smogowych nie noszą, gdzieś mi się tak obiło.. Inna sprawa jak dziecko do tego zmusić. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 10:45 A jakby, odpukać, cierpiało na jakąś chorobę, która wymaga noszenia maseczki to jak byś zmusiła? Generalnie, póki co dzieci powinny siedzieć w domu zdecydowaną większość czasu, bo rzadko załatwiają niezbędne sprawy życia codziennego. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 10:49 Nie trzeba zmuszać, mogą siedziec w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:30 Z krzywicą. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:32 szeptucha.z.malucha napisała: > Z krzywicą. Powodzenia. 🤣🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:55 Na spacer wyjsc mogą. Obowiązku ukrywania przed słoncem i fundowania dziecku krzywicy nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:31 A skąd ci się to wzięło, że nie noszą smogowych? Mój nosi, są w sprzedaży normalnie maski w rozmiarach dziecięcych, wyobraź sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:31 NIe wiem, bo zaintesowałam się tym jak dziecko miało ze 3-4 lata. Ale szybka randka z googlem i proszę: www.amazon.com/Jonigo-Breathable-Comfortable-Parent-Child-Children-1/dp/B0869DJ5FW/ref=sr_1_2?dchild=1&keywords=baby+mask&qid=1586514626&sr=8-2 Dla 0-3 też są. Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:01 A ile ma lat? Albo raczej: kiedy zaczął? Dla rocznych dzieci czy niemowląt chyba jednak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:10 Tak samo, jak zmuszasz do noszenia czapki. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:48 Normalnie, tłumaczysz, dlaczego, a jak młodsze, to w formie barwnej historyjki, i pilnujesz poza domem. Niestety, skoro mamy wychodzić jedynie na krótko - to i dziecko zapewne ten czas wytrzyma w maseczce. Odpowiedz Link Zgłoś
anku1982 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 12.04.20, 00:37 Jak nie chce nosić to nie wychodzić z domu, wcale. Wyjść na taras, balkon, do ogródka jeśli macie... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 10:43 Zastanawiam się jak pogodzić nakaz noszenia maseczek z ewentualnym powrotem do szkoły? I konieczność zachowania dystansu.... Bo podejrzewam, że pewne obostrzenia będą jeszcze jakiś czas obowiązywać Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 10:49 Widziałam na początku pandemii migawkę z lekcji, chyba w rosyjskiej szkole, i normalnie cała klasa siedziała w maseczkach. Nie sądzę, żeby było to wygodne czy do upilnowania, ale co wymyślą nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 10:54 No i czy faktycznie bezpieczne. Przecież dzieci są w szkole kilka godzin, będą jeść, pić, gmerać przy tych maskach, nos wycierać. Ja w swojej robocie, to w ogóle tego nie widzę. Małe niepełnosprawne dzieci - wątpię że będą w maseczkach. Ja też nie bardzo - ważny kontrakt twarzą w twarz plus zaufanie dzieci. No i praca w bliskości fizycznej... Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:45 Chciałabym zobaczyć takie dziecko w maseczce u logopedy Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:46 I logopeda też w maseczce Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:35 Akurat dzieci to beda sie nawzajem pilnowaly... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:38 Te niepełnosprawne intelektualnie też? Bo ja akurat z takimi pracuję... Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:57 mia_mia napisał(a): > Widziałam na początku pandemii migawkę z lekcji, chyba w rosyjskiej szkole, i n > ormalnie cała klasa siedziała w maseczkach. Nie sądzę, żeby było to wygodne czy > do upilnowania, ale co wymyślą nie wiem. A ta migawka była z ukrytej kamery? Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 14:13 Ale sądzisz, że wkrótce otworzą szkoły czy że nakaz noszenia maseczek będzie nadal obowiązywał we wrześniu? Bo ja nie sądzę, że szkoły ruszą przed wrześniem (skoro już nawet wybory "bezkontaktowe" wymyślili), a maseczek w szkole sobie nie wyobrażam (na krotko np na egzamin tak, ale nie cały dzień i nie codziennie). Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 14:36 Biorąc pod uwagę nasz rząd ja już nie wiem co sądzić. Wg mnie szkoły nie powinny być czynne do końca roku, ale jako nauczyciel i rodzic wolałabym znać perspektywe dłuższą niż dwa tygodnie. Lub chociaż jakieś stanowisko władz w tym zakresie. Rozumiem, że sytuacja dynamiczna, rozumiem też, że nawet jeśli rząd ma pewne plany, z różnych powodów nie chce ich podawać. Ale jest to coraz bardziej irytujące. Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 15:19 Rozumiem doskonale, bo też mnie to irytuje. Niestety obawiam się, że szanowni rządzący nadal będą z siebie wypluwać informacje tak samo jak teraz. Przedłużą zamknięcie o dwa tygodnie, potem znowu o dwa i tak dalej. No chyba, że po tej magicznej dacie 10.05 zmienią taktykę i nagle okaże się, że mimo "dynamicznej" sytuacji, da się jednak coś zaplanować na dłużej niż 14 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 15:20 Moze juz na zawsze po prostu zostawmy te maski... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 15:47 To ja się mogę od razu zwolnić z roboty. Marne efekty będą , a moja psychika tego nie zniesie 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 10:47 Gdzieś czytałam że maseczek nie powinny nosić dzieci do 2ego roku życia ze względu na ryzyko uduszenia. Fakt faktem że w chirurgicznej rzeczywiście źle się oddycha ale w bawełnianych nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 10:54 No właśnie, też mi się tak wydawało, że te najmłodsze nie mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:02 Podejrzewam, że zakładanie maseczki rocznemu dziecku przypomina zakładanie maseczki kotu. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:22 andaba napisała: > Podejrzewam, że zakładanie maseczki rocznemu dziecku przypomina zakładanie mase > czki kotu. 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:28 Moja dwulatka założy bardzo chętnie, ale tylko po to, żeby za 5 minut miotać się jak szatan próbując zdjąć... Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:37 eee tam, kota w masce nie widziała Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:20 Moim zdaniem zakladanie malemu dziecku maseczki nie ma sensu. Dziecko bedzie ja dotykac i probowac zdjac, co jest dokladnie kontraproduktywne. Nie wiem od ktorego roku zycia dziecko bedzie umialo wytrzymac w maseczce, i w dodatku bez jej dotykania, poprawiania etc. Mysle, ze nawet my dorosli mamy z tym ogromny problem. Po drugie, maseczki trzebaby zmieniac co pol godziny, moze godzine (oczywiscie chyba, ze ktos ma super hiper profesjonalna), zeby mialy sens... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:25 Bardzo małe dzieci powinny być (są) wyłączone z obowiązku zakrywania ust i nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:33 kropkacom napisała: > Bardzo małe dzieci powinny być (są) wyłączone z obowiązku zakrywania ust i nosa > . > Nie są.... Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:35 Oni są chyba jacyś niepoważni.... Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 16:54 Bo to chyba o to chodzi, żeby z tak małymi dziećmi w ogóle nie wychodzić - po to każą niby te maseczki im zakładać Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:33 Dlaczego nie moga? A w szaliku zima moga? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:36 Obronność dotykowa dotyczy kilkunastu procent dzieci - nie przejdzie czapka, szalik ani rękawiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:59 Szalik zakłada się na szyję, a nie na usta i nos. Odpowiedz Link Zgłoś
katiemorag Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:36 Małe czyli jakie? Moim zdaniem 5-6 latek już jest na tyle ogarnięty, ze powinien sobie poradzić z maseczka na twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:39 Pytanie tylko, przez jak długi czas Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:40 U nas dzieci w wieku do dwóch lat nie muszą zakrywać twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:01 I tak powinno być. Polski (nie)rząd nic nie wspominał o wyłączeniu małych dzieci z obowiązku noszenia maski. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:06 Wspomni. U nas też się zreflektowali po chwili. To po pokłosie braku szerszych konsultacji. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:57 Pytanie jak długo i czy nie bedzie macać sobie tej maski. Wczoraj widziałam babcie, w maseczce..co chwil;a poprawiała przy oczach...chyba akurat dla niej wieksze zagrozenie stanowi noszenie maseczki Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:06 Maseczki chronią innych. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:53 NO ok ale babcia na oko 80 lat....grupa bardzo zagrożona. Jej ta maska nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 13:27 Może pomorze innej babci. Życie... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 13:34 Pomorze albo pojezierze... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 13:46 Żart, tak mi się skojarzyło. 😊 Mam nadzieję, że cię nie uraziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 13:55 Eeee, nikt nie jest idealny. A tak swoją drogą - w czasach szkolnych nie zdarzało mi się robić błędów ortograficznych. Pisząc ręcznie nadal ich nie robię. Ale na "sprzętach", zwłaszcza na telefonie, zdarza się i owszem. Przypuszczam, że nie bez wpływu jest pewne opatrzenie się z błędami w różnych tekstach. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:54 hanusinamama napisała: > Pytanie jak długo i czy nie bedzie macać sobie tej maski. Wczoraj widziałam bab > cie, w maseczce..co chwil;a poprawiała przy oczach...chyba akurat dla niej wiek > sze zagrozenie stanowi noszenie maseczki > Dla mnie niestety też, już gdzieś pisałam, że bardziej gmeram przy twarzy jak jesteś w maseczce niż jak jestem bez, tak samo więcej kaszlę i kicham...Ale tłumaczę sobie że tak trzeba i że to dla innych Odpowiedz Link Zgłoś
eowen Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:04 By ubrać - tak, by wytrzymać - nie. Przed pandemæ córka 5 l miała zapalenie krtani, w domu roczniak. Tak nosiła, że po kilku dniach i mały się zaraził. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:43 Jeżeli chce biegać po podwórku przed blokiem, zakłada maskę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:48 A co z placówkami? Już widzę, jak panie w przedszkolu pilnują całej grupy w maseczkach... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 11:54 Dlatego u nas niektórzy rodzice stwierdzili, że na przykład dzieci szkolne nie powinny wracać do szkół w tym czasie w ogóle. Nierealne są te maseczki w placówkach tak jak nakaz zachowywania odległości miedzy ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:22 Też mi się to wydaje nierealne. Chyba, że będziemy stosować podwójne standardy - inne normy dla placówek oświatowych Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:29 W naszym kraju wiele rzeczy nie ma sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
katiemorag Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:22 Mi się wydaje, ze ludzie do końca nie zdają sobie sprawę, ze świat się zmienił. Jak wrócimy do pracy to każdy obowiązkowo w maseczce. Wirus nie zginie nagle. Co do dzieci to nie wiem ale w Chinach jest chyba obowiązek noszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:35 Dzieci w placówkach jedzą więc tak czy siak maseczki będą zdejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:38 Popatrz ile dzieciaków na tym zdjęciu dotyka/poprawia maski Odpowiedz Link Zgłoś
panterarei Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:41 A Tobie się eydaje, że to pierwsza i jedyna epidemia/pandemia w dziejach. Za 3 lata ten wirus będzie choroba sezonowa Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:30 Moja czterolatka uwielbia bawić się w lekarza i nie może się doczekać noszenia maseczki, bardzo ją ciekawią ludzie je noszący. Na pewno bardzo małe dzieci będą zwolnione z tego obowiązku, ja bym na pewno niemowlakowi jej nie zakładała Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:40 My mamy takie chusty, dzieciaki juz teraz uzywaja jako maseczki. Zadnych jednorazowych nie planuje im zakladac... Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:45 Też mam coś takiego dla dzieci, sama zamierzam wykorzystać swoje szale. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 13:26 O super, chustka Buff. Mam takie w domu i korzystam tylko na urlopie jako ochrona włosów przed słońcem. U mnie nie ma wprawdzie obowiązku maski, ale dobrze wiedzieć, że mogę chustkę w ten sposób wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona4 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 12:50 mnie to się kojarzy z przymusowo noszoną burką kto by to przewidział jeszcze z poł roku temu Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 13:41 Dla chcącego nic trudnego... Odpowiedz Link Zgłoś
seare Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 13:53 trut_u napisał(a): > Obowiązek zasłaniania > ust i nosa ma dotyczyć wszystkich, bez względu na wiek? Dzieci zdaje się nie mo > gą nosić takich wynalazków... Pampersa załóż na twarzyczkę swojego "dziecia" skoro maseczka be i zamordyzm. Byle takiego dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 14:06 Lepiej Ci już? Naprawdę nie wiem, po co to chamstwo. Zwyczajnie pytam, bo nie wiem, jakie są przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 14:22 Co za idiotyzm, biedne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 10.04.20, 15:04 Dzieciom zakłada się na łebki te 5 litrowe baniaki po wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 12:57 Taka ciekawostka: www.news.com.au/lifestyle/parenting/babies/coronavirus-newborn-babies-given-tiny-face-shield-in-thailand-hospital/news-story/0ac75c7b76bfeb37fa07bd6d390247b7 Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 14:02 W tv rząd trąbi, że maseczki są tylko dla chorych - to rząd be. Jak maseczki obowiązkowe - to, że dzieci też muszą - znów be. (Daleka tu jestem od koncepcji, że rząd nie jest be ) Jak zmuisić dziecko do noszenia maseczki? Jak butów? Czapki? To się po prostu nazywa wychowanie - wytłumaczyć,nauczyć, przypilnować. Kurcze, naprawdę??? Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 17:01 Całkowicie się z Tobą zgadzam, nie dogodzisz. Poza tym to właśnie dzieci często nie umieją się jeszcze zachować i kaszlą i kichają na wszystko dookoła. Widziałaś kiedyś kilkulatka kaszlącego w łokieć ? Dzieci powinno uczyć się różnych rzeczy od urodzenia, a czasami to rodzice widzą w czymś problem, a nie dzieci, które zwykle są bardziej elastyczne i chętnie "spróbują nowości". Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 17:07 > Jak zmuisić dziecko do noszenia maseczki? Jak butów? Czapki? > To się po prostu nazywa wychowanie - wytłumaczyć,nauczyć, przypilnować. Różnica jest taka, że dziecko walczące z czapką nie zrobi sobie krzywdy, a dziecko walczące z maseczką operuje przy twarzy (oczach, buzi) rękami, którymi mogło już czegoś dotknąć - i na pewno dotknęło, jeżeli jest chodzące i już wyszlo z domu. Zresztą, spójrz uwaznie na wklejone wyżej zdjęcie zdyscyplinowanych dzieci z Chin: jest ich tam około dwadzieściorga, co najmniej dwoje dotyka maski ręką, co najmniej dwoje innych ma maseczki poniżej nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 18:15 mika_p napisała: > Różnica jest taka, że dziecko walczące z czapką nie zrobi sobie krzywdy, a dzie > cko walczące z maseczką operuje przy twarzy To dziecko walczące z czapką nie operuje przy twarzy? To na co ty dziecku czapkę zakładasz? Na pupę? S. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 18:33 > To dziecko walczące z czapką nie operuje przy twarzy? Te dzieci, które trzeba było przyuczyć do czapki, już są przyuczone, zima za nami. Noszenia maski nie zna żadne dziecko w Polsce, poza być może kilkoma wyjątkami cięzko chorymi bez zwiążku z covid-19 Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 18:04 Bo przepisy są DURNE. Sens mają tylko i wyłącznie porządne jednorazowe maseczki chirurgiczne, właściwie dopasowane i właściwie stosowane. Te wszystkie bawełniane nie dają dokładnie nic. Ale ok - w razie czego moi mają chustki buff. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 18:38 mum2004 napisała: > Bo przepisy są DURNE. Sens mają tylko i wyłącznie porządne jednorazowe maseczki > chirurgiczne, właściwie dopasowane i właściwie stosowane. Te wszystkie bawełni > ane nie dają dokładnie nic. Ale ok - w razie czego moi mają chustki buff. Skad masz takie info? Jest dokładnie odwrotnie - na ulicy maja sens tylko bawełniane. Chirurgiczne szybko robia sie wilgotne, trzeba zmieniac co 20 minut, co jest nierealne. Sa tylko dla lekarzy. antysmogowe nie chronia otoczenia. Tylko bawełniane coś daja - oczywiście, nie dla noszacego (tu ochrona niewielka) tylko dla otoczenia. Jak wszyscy je założymy, to nie będziemy się zarażać nawzajem. Doczytaj, lekarze to tłumacza wyraźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 19:11 Maseczki bawełniane poprawiają bezpieczeństwo o cały 1 procent. Dobrze stosowane. Źle stosowane podejrzewam wręcz szkodzą. www.rynekaptek.pl/farmakologia/ekspert-maseczka-bawelniana-daje-1-proc-ochrony-ale-i-tak-warto,37296.html Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 23:56 Nieprawda. Naukowcy z Cambridge przeprowadzili badania i np. maska ze scierki kuchennej filtrowala 83% czasteczek a z 2 warstw 96%. Nawet z t-shirta zatrzymywala 69% www.google.com/amp/s/www.oregonlive.com/coronavirus/2020/04/ultimate-coronavirus-mask-use-hepa-vacuum-bags-blue-shop-towels-or-t-shirts.html%3foutputType=amp Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 19:13 A chirurgiczne zakłada się np na czas wizyty w markecie czyli ok 20 min. I kosz. Po co cały dzień w masce? Co do rządu - to są po prostu działania pozorowane. Zamiast działać w szpitalach czy dps to mnożą kolejne idiotyzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 19:20 Skoro mają być stosowane w przestrzeni publicznej, a dodatkowo państwo chce zacząć uruchamiać gospodarkę, to maseczki trzeba będzie nosić nie tylko w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 19:42 To niby gdzie skoro nigdzie nie można wychodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 12.04.20, 00:36 Niektórzy pracują... Poza tym ten zakaz wychodzenia to na zawsze zostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 14:25 No to odpowiem sobie sama na pytanie postawione w wątku 😉 wszyscy muszą nosić, nikt nie jest wyłączony. Czyli jak się spotka policję z niemowlęciem bez zakrytej twarzy, to można dostać mandat... Chyba ktoś jednak (znowu) nie pomyślał. samorzad.pap.pl/kategoria/aktualnosci/publikujemy-rozporzadzenie-o-ograniczeniach-w-zwiazku-ze-stanem-epidemii Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 12.04.20, 01:36 Ale rozumiem, ci policjanci też w masce? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 12.04.20, 11:42 milva24 napisała: > Ale rozumiem, ci policjanci też w masce? No właśnie, u mnie patrole chodzą bez masek, bez rękawiczek, bez zachowania bezpiecznej odległośći ...ich to nie obowiązuje? Odpowiedz Link Zgłoś
reveiled Re: Zakrywanie twarzy u dzieci 11.04.20, 23:45 Niezbyt to widze... Maseczki jednak troche przeszkadzaja, chce sie przy nich pomajstrowac, czy to poprawic, czy sie podrapac, no uwiera i swedzi... A to stwarza dodatkowe niebezpieczenstwo. Dorosly raczej moze sie opanowac, dziecko niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś