Dodaj do ulubionych

Kleszcz u psa

11.04.20, 08:54
Pod przednią łapą u psa, zauważyłam malutkiego kleszcza. Próbowałam wyjąć go pensetą, nie udało mi się bo głowa kleszcza pozostała pod skórą. Co dalej?
Usiłowałam wyjąć te resztki ale niestety bez skutku.
Akcja miała miejsce wczoraj przed południem. A wczoraj rano pies otrzymał przeciwkleszczową tabletkę Simparica.
Do tej pory pies nie był zabezpieczany tabletką a jedynie płynem. W skórze kleszcz przebywał prawdopodobnie kilkanaście godzin.
I jeszcze opis kleszcza: nie była to postać dorosła, chyba nimfa, 1mm, czerwony odwłok (samiczka?). Czy z racji tego, że była to postać niedojrzała kleszcz mógł być zdrowy? Czy raczej to bez znaczenia?
Będę obserwować psa. Może mamy szczęście i nie będzie chory.
I jeszcze: czy tabletki przeciwkleszczowe zabezpieczają psa przed babeszjozą? Kleszcz odpadnie po ugryzieniu...ale co jeśli był on zakażony?

Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Kleszcz u psa 11.04.20, 09:15
      Bez znaczenia, obserwuj, a w razie wątpliwości badania krwi jak najszybciej. Pamiętaj, że babeszjoza nie zawsze daje ciemny mocz.
      Nie, zaden środek nie zabezpiecza przed babeszjozą. Btw jak pies nie ma bardzo długiego futra, to po spacerze można wyczesywać grzebieniem na wszy. Tak udaje mi się wyłapywać kleszcze, które jeszcze się nie wbiły.
      • magnolia78 Re: Kleszcz u psa 11.04.20, 09:22
        W takim razie wypada nie chodzić na spacery wink
        Każde wbicie się kleszcza jest ryzykiem, pomimo krążącego leku przeciwkleszczowego we krwi?
        Beznadzieja...
        Ostatnio biegał po łące, po tym spacerze wyjęłam 4 kleszcze. Pies jest krótkowłosy ale jednak nie jest to takie proste jeśli kleszcze bardzo malutkie, po prostu ich nie zauważam.
        • mid.week Re: Kleszcz u psa 11.04.20, 11:19
          furminator kup i czesz, czesz, czesz....
          • thea19 Re: Kleszcz u psa 11.04.20, 12:05
            większości ras furminatorem czesać nie można
    • princy-mincy Re: Kleszcz u psa 11.04.20, 10:18
      Wyciąganie pęseta zwykle kończy się tak, że urywa się część kleszcza a głową dalej tkwi w ciele żywiciela.
      Kup np kleszczolapki (wg mnie najlepsze a tanie) lub inne ustrojstwo do wyciągania kleszczy tak na przyszłość.
      Teraz obserwuj psa, niestety nimfy są częściej zakażone pasożytami niż dorosłe formy.
    • feliz_madre Re: Kleszcz u psa 11.04.20, 11:12
      W zeszłym tygodniu byłam z psem u weta, bo mu się babrała rana po kleszczu. Lekarka powiedziała mi, że babeszjoza rozwija się po 24h aż do 3-9 dni, objawy mogą być różne: brak apetytu, ciemny mocz, osłabienie, niechęć do zabawy, blade lub żółtawe dziąsła, żółtawe oczy, biegunka, wymioty. Obserwuj.
    • thea19 Re: Kleszcz u psa 11.04.20, 12:06
      kup sobie lasso do kleszczy a teraz oczyść, zdezynfekuj i obserwuj. Reszta powinna sama wyjść.
    • australijka Re: Kleszcz u psa 11.04.20, 12:15
      U mojej suni kilka lat temu wyszła anaplazmoza. Nie dało się nie zauważyć. Tryskające na metr cuchnące stolce, bóle stawów, brak apetytu. Brała ponad 40 dni doxycyclinę. Przeżyła ale co roku sprawdzamy wszystkie parametry, bo i wątroba i trzustka były dotknięte. Dieta także od czasu zachorowania.
      Teraz strzyżemy krótko (owczarek niemiecki) i obroża Foresto. Kleszcze spacerujące po sierści bywają ale się nie wbijaja. Pies cały dzień spędza w ogrodzie. Spacery tylko plażą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka