Dodaj do ulubionych

Szklany balkon

11.04.20, 17:22
Ładny, daje dużo światła, ciężko się to cholerstwo myje, ale ja nie o tym. O balustradę szklana chodzi - jak tu fajnie urządzić trochę osłonięty kącik i ja zasłonić latem? Obecnie jestem trochę na widelcu, chociaż balkon bardzo duży. Z jednej strony jest ścianka. Trochę mi dziwnie, bo jedni sąsiedzi się notorycznie wgapiaja jak u nas wystąpi jakikolwiek ruch, wychodza popatrzeć. Zazdraszczam teraz przepastnych ogrodów, gdzie można się schować smile roślinki nie do końca osłaniają, a ja bym chciała to jakoś elegancko zrobić. Szukam inspiracji. Jak jest u was/sąsiadów?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Szklany balkon 11.04.20, 17:32
      Ja mam normalny balkon i to ja się gapię, w ten sposób sąsiedzi się osłaniają, albo wstydzą podglądać i problem z głowy.
      • auksencja15 Re: Szklany balkon 11.04.20, 17:59
        Mnie zupełnie ich codzienność nie obchodzi, poza tym ja to bym chciała nawet trochę powyżej sobie zasłonić, sama balustrada by mnie nie urządzałauncertain
        • alpepe Re: Szklany balkon 11.04.20, 18:03
          Mnie też nie obchodzi, ale nikt nie lubi być obserwowany wink
    • aerra Re: Szklany balkon 11.04.20, 17:33
      Cóż - ładnie i skutecznie, to tylko zabudować tongue_out
      • auksencja15 Re: Szklany balkon 11.04.20, 17:59
        Odpada.
    • riki_i Re: Szklany balkon 11.04.20, 17:35
      Mebelki ogrodowe kup i poustawiaj tak, żeby częściowo zasłaniały.
      • auksencja15 Re: Szklany balkon 11.04.20, 18:00
        No właśnie nie znalazłam takich, które by czynily to o co mi chodzi
    • prezent_urodzinowy Re: Szklany balkon 11.04.20, 17:41
      Może od strony sąsiadów naklejki takie jak na okna w łazience, takie oszronione niby?
      • riki_i Re: Szklany balkon 11.04.20, 17:44
        Musi sprawdzić czy wolno obkleić. U mnie wspólnota zakazuje.
        • auksencja15 Re: Szklany balkon 11.04.20, 17:58
          Chyba wolno. A jak z trwałością? Zima mi to zupełnie nie przeszkadza i nie wiem czy tylko na lato się opłaca.
          • jasnoklarowna Re: Szklany balkon 11.04.20, 18:13
            Nie musi być naklejka, ja w oknie łazienkowym mam taką właśnie matowa folie na szybę, przepuszcza światło ale nie podejrzysz co widać, daje efekt szronionej szyby ale nie wymaga kleju, po prostu jest z jednej strony gładka i przywiera sama do czystej szyby. Można ją dowolnie ciąć, odłączyć w każdym momencie i dokleić znów. Myje się wilgotna szmatką. moja kupiłam w Lidlu dwumetrową rolka o szer. 60 cm koło 25 złotych kosztowala, ale to że 2 lata temu, potem widziałam ja jeszcze kilka razy, popytaj w budowlanych marketach.
            Jest jeszcze opcja np bambusowych lub wiklinowych parawanów, zależy czy balkon rustykalnie czy nowocześnie urządzisz
            • prezent_urodzinowy Re: Szklany balkon 11.04.20, 18:29
              No dla mnie to właśnie jest naklejka smile o to mi właśnie chodziło.
      • pani_tau Re: Szklany balkon 11.04.20, 17:58
        Genialny pomysł.
    • demodee Re: Szklany balkon 11.04.20, 18:10
      Może sobie żaluzje balkonowe zainstaluj, że niby słońce Ci przeszkadza...
      • auksencja15 Re: Szklany balkon 11.04.20, 18:18
        Te żaluzje to ciekawa opcja, dzięki.
    • berdebul Re: Szklany balkon 11.04.20, 18:11
      Materiałowa osłona? Kratka i pnące rośliny? Niskie tuje? wink
      • auksencja15 Re: Szklany balkon 11.04.20, 18:17
        Osłony itp nie podobają mi się. Rośliny nie wiem jakie. Ostatnio był wątek o pnących i dużo osób pisało o wadach tychże.
    • zazou1980 Re: Szklany balkon 11.04.20, 18:21
      My mamy cos takiego, daje rade i sasiedzi nam nie zagladaja...
    • mava Re: Szklany balkon 11.04.20, 18:22
      wpisz sobie w gugla "zasłony balkonowe przed sasiadami" i masz całe mnóstwo instiracji.
      Ja kiedys ustawilam drewniana kratkę i co roku wysadzałam kobeę. Roslina bardzo gęsta i bardzo szybko rosła, osłaniała "do końca" ale znudzilo mi sie sprzatanie uschnietych lisci wiec kupilam sztuczne liscie-przegrode i teraz mam spokoj.
      • auksencja15 Re: Szklany balkon 11.04.20, 18:47
        Szukałam, szukałam, ale warto tez dowiedzieć się od innych co się w praktyce sprawdza. a ta kratka wysoka?
    • bywszy Lustro! :P 11.04.20, 18:53
      Weneckie. <twisted evil>
    • pitupitt Re: Szklany balkon 12.04.20, 21:55
      Poszukaj pod hasłem "markiza pozioma"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka