laruara 12.04.20, 17:35 Mam ja parę lat, teraz dopiero jeden kwiat. Jak sztuczny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daisy Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 17:39 hm, wyrazy współczucia... śmierdzi to strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 17:45 daisy napisała: > hm, wyrazy współczucia... śmierdzi to strasznie > > Ta odmiana najwyraźniej nie... Gdyby nie to że odwróciłam roślinę, to nawet bym nie wiedziała, że jest kwiat. Odpowiedz Link Zgłoś
feiticeira Re: Zakwitła mi hoja !!! 13.04.20, 23:45 To dopiero jeden kwiat i niech tak zostanie. Jak się pojawi więcej - zapach jest nie do wytrzymania. Sam zapach nie jest zły - ale intensywność powala. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorazprl Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 18:28 że co ? hoja slicznie pachnie , jak sztuczny miód Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 18:30 Siostro! Wstydziłam się napisać, żeby nie wyszło, że mi się zapach trupa podoba Potwierdzam, moja hoja pachniała sztucznym miodem. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 18:56 Może to jakaś inna odmiana. Moja tak śmierdziała, że przy pierwszym kwitnieniu odsuwałam meble, bo myślałam, że coś mi w domu zdechło. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 19:19 Bardzo możliwe, słyszałam często "moja nie pachnie" (ale tez i nie śmierdzi) więc może zależy od odmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zakwitła mi hoja !!! 14.04.20, 11:07 ta co kiedyś miałam pachniałą ok, ale za to wydziela dużo nektaru, lepkie kapało i słodkie było Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 19:00 Chciałam sobie kupić hoje Ale nie kupiłam z powodu intensywnego zapachu, z tym, że nie był to zapach trupa na pewno....ładny ale zbyt intensywny...może są różne odmiany Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Zakwitła mi hoja !!! 13.04.20, 22:08 Moja (bardzo stara) hoja produkuje kilkanaście kwiatów czasami. Jak się wejdzie do (bardzo dużego) pokoju, to pachnie zakładem pogrzebowym - ciężki kwiatowy zapach. Ale kwiatki są śliczne. O! I tez obciekają nektarem! Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Zakwitła mi hoja !!! 13.04.20, 22:18 Moja ma różowe kwiaty i nawet z bardzo bliska nie wyczuwam ich zapachu. Za to niejednokrotnie czytałam, że u innych pachna mocno, niektóre duszaco-kwiatowo, inne padlina. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 17:40 Po niemiecku nazywa się to m.in. Porzellanblume, właśnie z powodu tego nierzeczywistego kwiatu. Gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 17:43 Ja bym się nie cieszyła, śmierdzi dwutygodniowym trupem. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 17:43 Pooookaaaażżż!!!! Miałam w młodości w pokoju, jak już raz zakwitła to potem przestać nie chciała Kwiatki faktycznie, jak plastikowe albo z wosku. Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 17:47 Nie wstawiałam nigdy zdjęć, nie umiem... Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 17:53 gratulacje! a nie smierdzi ci on? Hoja to jedyny kwiat, ktoremu urywam zawsze kwiatki, bo zapach jest dla mnie nie do zniesienia 🤮🤢🤧 Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 18:00 U mnie kwitnie co roku. Niczym nie pachnie. Natomiast kapie na podłogę takim słodkim syropem - ciągle trzdba czyścić podłogę. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 18:02 Moja w zeszłym roku kwitła, jak pokręcona. Dobrze, że kuchnię mam sporą. I tak sie dusiłam od tego zapachu. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 18:25 U mnie też zawiązały się różowe pąki. Bardzo podobają mi sie te kwiaty, choć faktycznie śmierdzą. Ale są piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 19:02 Gratulacje!faktycznie trzeba mieć przestrzeń coby zapach nie męczył😀 Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 19:13 Nie kapie, nie śmierdzi. Ale to tylko jeden kwiat. U mojej mamy kwitnie jak głupia. Nie kapie i nie śmierdzi. Myślę, że zależy od odmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 19:23 U mnie kwitnie a wlasciwie probuje od tygodnia i tak do wrzesnia. Systematycznie usuwam kwiaty. Raz , ze uczula mnie ich zapach, a poza tym z tych kwiatow kapie jakas bardzo klejaca ciecz. Ciezko to potem zmyc z parapetu. Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 19:27 moja, ta kapiaca i dziwnie pachnaca wyglada tak - www.swiatkwiatow.pl/userfiles//image/hoja-w-przyblirzeniu_1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Zakwitła mi hoja !!! 13.04.20, 02:00 Moja jest różowa. www.magazyndomowy.pl/hoya-hoja-warunki-uprawy/zdjecie/16741/ Bardziej taka jak ten kwiat w środku (jeśli udało mi się wkleić). Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Zakwitła mi hoja !!! 13.04.20, 02:01 O !!! Udało !!! To ja mam ten środkowy kwiat, czyli jeszcze bardziej rozkwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Zakwitła mi hoja !!! 13.04.20, 22:13 Bardzo ladne te kwiaty. Szkoda, ze smrodliwe i kapiace. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Zakwitła mi hoja !!! 12.04.20, 20:08 Ja mam kerri hoje zakwitla po 13latach. Rośnie dość intensywnie Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Zakwitła mi hoja !!! 13.04.20, 02:03 Kerri to ta serduszkowa ? Nie widziałam nigdzie "na żywo". Skąd masz ? Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Zakwitła mi hoja !!! 14.04.20, 04:54 Tak seduszkowa. Mam z Tesco promoc ja na walentynki dwa serduszka w doniczce. Nawet z początku nie podlewałam myślałam. że sztuczne a teraz gałęzie na 1m to pnące jest Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Zakwitła mi hoja !!! 14.04.20, 11:06 Tez kupowałam te serduszka w doniczce. Nawet przesadziłam. Ale !!! Nie miało to korzeni i stało dwa lata i nic. Z tym, ze serduszka były po jednym w doniczce i nie z Tesco Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zakwitła mi hoja !!! 14.04.20, 00:01 Znów nie masz pojęcia o temacie, ale sie wypowiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Zakwitła mi hoja !!! 14.04.20, 03:15 bywalec.hoteli napisał: > Co Ci zakwitło?? Ależ zabawny komentarz ... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Zakwitła mi hoja !!! 14.04.20, 05:28 😁 Ja wlasnie dowiedzialam sie dzieki watkowi, ze kwitl u mnie niedawno starzec zwisajacy. Hoja trzeba bedzie dokupic 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Zakwitła mi hoja !!! 14.04.20, 11:02 srubokretka napisał: > 😁 starzec zw > isajacy. Wygrałaś !!! Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Zakwitła mi hoja !!! 13.04.20, 22:10 Moja tez najbardziej pachnie nad ranem - po południu jest spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
gliminstory Re: Zakwitła mi hoja !!! 14.04.20, 14:46 kwiaty ładne ale zapachu nie mogę znieść od razu nie głowa boli jak go czuję, za to mojej siostrze on nie przeszkadza. (nie czujesz jak pachnie? i nie jest to objaw coronovirusa? ;P) Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Zakwitła mi hoja !!! 14.04.20, 18:55 gliminstory napisała: > > (nie czujesz jak pachnie? i nie jest to objaw coronovirusa? ;P) Nie pachnie. Za to hiacynt doprowadza mnie do mdłości. Co do korony obstawiam luty i mojego syna. Ja jestem tak wredna że mnie ominęła. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Zakwitła mi hoja !!! 14.04.20, 15:00 Cieszę się i zazdroszczę. Moja kiedyś kwitła częściej, ale 2 lata temu przesadziłam ją do większej donicy i nie kwitnie. Chyba się obraziła, bo podobno hoje to bardzo wrażliwe rośliny. I jeszcze powiedziałam do niej "cholero jedna", to już w ogóle obraza majestatu. Muszę poczekać aż się od obrazi. Ja swoje kwiatki lubiłam - były różowe, jakby woskowe i pachniały słodko. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorazprl Re: Zakwitła mi hoja !!! 14.04.20, 15:20 z mojego , rodzinnego i znajomych doświadczenia wynika ,że hoja focha się średnio 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś