Dodaj do ulubionych

Oglądam "Vabank".

13.04.20, 10:52
Proszę o wyjaśnienie jednej rzeczy: jakim cudem Machulski bez "Bóg-wi-jakich" nakładów i środków, bez "efektów", laserów, szmerów, bajerów itp nakręcił genialną komedię kryminalną. I dlaczego obecnie, większość reżyserów mając znacznie więcej środków obrotowych popularnie zwanych pieniędzmi, mając technikę i nowoczesne technologie oferuje nam żenujące "Drogówki", "Kac Wawa" czy temu podobne? Ja wiem, że Machulski był jeden, Pyrkosz też. Nie, nie oczekuję "Vabank III". Ale czemu nie kręci się inteligentnych komedii, a w większości "dowcip" polega na tym, że ktoś się poślizgnie na skórce od banana i przewróci rozbijając nos?
Obserwuj wątek
    • zasiedziala Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 10:57
      Uwielbiam Vabank! A odpowiadając na Twoje pytanie - to się najwidoczniej najlepiej sprzedaje.
      • konsta-is-me Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 13:24
        Nie, ludzie kupuja to co jest dostepne a w praktyce najlepiej rozreklamowane.
        • zasiedziala Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:52
          Nie, istnieje kino niszowe, tylko nikt rozsądny nie inwestuje w to dużych pieniędzy. Czemu? No prawdopodobnie dlatego, że to nie byłaby najlepsza inwestycja.
    • volta2 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:02
      wszystko zaczyna się od scenariusza, nie ma dobrego, to jaki może być film?

jestem blisko tych, co piszą i czasem jestem zażenowana tym, że jestem na premierze, i nie mogę wydusić nic ponad dziękuję, że nas zaprosiliście, bo cóż... o filmie nic powiedzieć nie można, można co najwyżej pogratulować doboru aktorów ale i oni bez dobrej historii nie mają czym się popisać

nie ma motywacji by napisać coś dobrego, kasa się zgadza, naprawdę duuża kasa.
    • skarolina Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:02
      Też oglądałam i po raz kolejny się zachwyciłam tym, że ten film, nakręcony w 1981 r, czyli mający prawie 40 lat, wcale się nie zestarzał i ogląda się go nadal z przyjemnością.
      • bywszy Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 12:41
        skarolina napisała:

> Też oglądałam i po raz kolejny się zachwyciłam tym, że ten film, nakręcony w 19
        > 81 r, czyli mający prawie 40 lat, wcale się nie zestarzał i ogląda się go nadal
        > z przyjemnością.

Film kostiumowy starzeje się wolniej. smile
        Zaczyna trącić myszką dopiero wtedy, kiedy odchodzą w przeszłość czasy (rozumiane jako epoka w historii kina), w których powstawał.
    • dyzurny_troll_forum Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:05
      kocynder napisała:

> Proszę o wyjaśnienie jednej rzeczy: jakim cudem Machulski bez "Bóg-wi-jakich" n
      > akładów i środków, bez "efektów", laserów, szmerów, bajerów itp nakręcił genial
      > ną komedię kryminalną.

On po prostu niestety miał talent....
      • merces Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:12
        dyzurny_troll_forum napisała:

>
        > On po prostu niestety miał talent....
        >
        Tylko niestety szybko ten talent gdzieś zniknął. Kolejne filmy są dużo słabsze, a niektóre żenujące (VIP, Girlguide)
        • volta2 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:17
          no i volta, byłam oburzona jak mój nick wykorzystał beznadziejnie

to by potwierdzało, że nie o talent jedynie chodzi, na początku było słowo....
          • merces Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:25
            no ale to on napisał scenariusz do vabanku. przynajmniej oficjalnie, bo oglądając te późniejsze marnizny, można w to zwątpicwink
            • chococaffe Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:53
              Ja uważam, że większośc artystów ma pewien kapitał talentu i jak już go "wyda" to po prostu jedzie na fali poprzednich sukcesów.
            • volta2 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 12:31
              No wiem, ze to jego, Kiler przyznasz że też majstersztyk, po prostu z czegoś trzeba żyć ale epotencjal jest
    • chococaffe Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:09
      Podobno, oprócz talentu itd też... czas. Tak jak z jedzeniem - jest "normalny" obiad jest też KFC.
    • fornita111 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:20
      Machulskich wlasnie bylo dwoch. I Machulski rezyser jak najbardziej: jest i zyje. Wiec pisanie "polskie komedie sie skonczyly, bo Machulski byl jeden" jest smieszne.
      • kocynder Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:53
        Machulski - reżyser zyje, ma się dobrze i (niestety) jakość pierwszą produkowanych dzieł przestał prezentować. Machulski - aktor wziął i zmarł. Tak jak i Pyrkosz. I obaj do końca prezentowali klasę aktorską.
        Nigdzie nie stawiałam tezy, że "polskie komedie się skończyły bo Machulski...".
        • fornita111 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 12:28
          I co, po Pyrkoszu i Machulskim juz nie ma dobrych aktorow? Alez sa, lepsi nawet, taki Gajos chociazby. Wiec co ma smierc dwoch dobrych aktorow do twojego narzekania nq zapasc polskiego kina?
          • kocynder Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 13:01
            Na to, że nie pojmujesz dlaczego oglądając Vabank pisze o Kwincie i Duńczyku a nie o kunszcie Gajosa czy Englerta nic nie poradzę... Osoba średnio bystra by to pojęła. Pech, nie będę tłumaczyła.
            I powtórzę, bop najwyraźniej nie doczytałaś (czytanie ze zrozumieniem to poziom IV klasy podstawówki, o ile pamiętam?) - nie stawiałam żadnej tezy. Zadałam pytanie - "Jak to się dzieje, że Machulski potrafił bez ogromnych środków stworzyć perełkę, a obecnie, pomimo większych środków i możliwości technicznych serwuje się nam jako "rozrywkę" chłam i chamstwo? Nie znasz odpowiedzi - to trudno, ale nie wmawiaj mi czegoś czego nie napisałam.
            • fornita111 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 13:10
              Na to czekalam big_grin Weszlam w ten watek tylko po to, zeby cie podpuscic do ciskania sie, jak wesz na grzebieniu, latwo poszlo. Ale doceniam, ze zrezygnowalas z bluzgow i naduzywania duzych liter- jest postep, tak trzymaj!
              • fornita111 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 13:13
                I jeszcze sie z tej "Drogowki" wytlumacz, bos palnela idiotyzm, ze heeeej tongue_out
              • kocynder Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 13:40
                To że jesteś chamska to wiadomo nie od dziś... Że jesteś gotowa wmawiać komuś czego nie powiedział też. Odmawiam konwersacji. "Wesz na grzebieniu"? Może masz problemy? Spoko, pójdź do apteki, doradzą ci jak się pozbyć, wszawica to nic wstydliwego, sieroto...
                • fornita111 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 13:54
                  Jeszcze, jeszcze! Pokaz na co cie stac, co tak skromnie? wink
                  • rosapulchra-0 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 15:35
                    sciana

Troll się bawi uncertain
    • pani-nick Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:22
      Drogówka nie jest komedią...
    • maslova Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:28
      > oferuje nam żenujące "Drogówki", "Kac Wawa" czy temu podobne?

Serio wymieniasz jednym tchem "Drogówkę" i "Kac WAWA" ?
      • fornita111 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:33
        Jej chyba nie chodzilo o "Drogowke" Smazowskiego. Cos jej sie musialo pomylic.
        • pani_tau Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 11:46
          Mam nadzieję.
          • livia.kalina Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 12:50
            Pewnie chodziło o to, żeby dowalić reżyserowi "Kleru".
            • bywalec.hoteli Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 13:21
              Uważacie Smarzowskiego za dobrego reżysera? Wyolbrzymianie i epatowanie złem nie świadczy o tym, że się jest dobrym reżyserem.
              • livia.kalina Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:17
                Jest dobrym reżyserem. Jego filmy są interesujące, sprawnie wykonane technicznie, poruszają ważkie tematy. I bardzo odważnym. Porusza w swoich filmach istotne tematy, na które innym zwyczajnie brakuje jaj.
                • fornita111 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:23
                  Wg mnie jest nawet wiecej, niz dobry. "Wolyn", "" Kler"- to sa rewelacyjne filmy i to nie tylko dlatego, ze podejmuja trudne tematy. Sa oprocz tego swietnie zrobione.
                  • bywalec.hoteli Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:32
                    Akurat "Drogówka" raczej do wybitnych nie należy:
                • bywalec.hoteli Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:25
                  Wiesz, Patryk Vega być może też zrobił 1-2 dobre filmy, a potem zaczął kręcić coraz większe gnioty.
                  • fornita111 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:31
                    Yyyyy, ale to piszesz w kontekscie Machulskiego, czy Smazowskiego? Bo ten drugi to jak najbardziej trzyma poziom.
                    • fornita111 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:32
                      *RZ wink
                    • bywalec.hoteli Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:36
                      fornita111 napisała:

> Yyyyy, ale to piszesz w kontekscie Machulskiego, czy Smazowskiego? Bo ten drugi
                      > to jak najbardziej trzyma poziom.

W kontekście Smarzowskiego. Sorka, ale Smarzowski to koło Machulskiego nawet nie stał.
                      Seksmisja, Vabank, Vabank II, Kingsajz a nawet Kiler to filmy wybitne i klasyka kina. Z Seksmisji czy Kingsajza mówi się kultowymi dialogami. A z Drogówki, Wołynia czy Domu złego?
                      • livia.kalina Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:40
                        Machulski kręci komedie, Smarzowski dramaty. Trudno porównywać i zresztą nie ma sensu. Jest miejsce dla nich obu.
                      • fornita111 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:43
                        No to palnales, bo akurat Machulski poziom obniza a Smarzowskiego najnowsze filmy sa jego najlepszymi dzielami. Racz zauwazyc, ze nie porownuje obu rezyserow (jak dla mnie absurd), tylko ich forme na przestrzeni lat.
                        • bywalec.hoteli Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:47
                          Podaj przykład najnowszych wybitnych filmów Smarzowskiego i słabych najnowszych filmów Machulskiego.
                      • pani-nick Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:55
                        😂
                        • bywalec.hoteli Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 15:39
                          A Ty nie powinnaś zajrzeć do kuchni??
                      • jolie Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 16:01
                        Smarzowski jest już reżyserem kultowym i puszcza oko do widza w każdym filmie. Wszystkie jego filmy coś łączy.
                        • kocynder Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 17:42
                          Głównie przerośnięte ego reżysera... 3smile
              • jolie Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 15:56
                Tak, Smarzowski jest dobrym reżyserem i współpracuje z najlepszymi - od aktorów po scenografów. I nie rozumiem zarzutu o epatowaniu złem - życie nie jest kolorowe, a on dotyka trudnych tematów. Można mu zarzucić, że na wielu z jego bohaterów spadają w krótkim czasie wszelkie plagi egipskie, ale to raczej kwestia ograniczonego czasu filmu. Poza tym on ma ambicje robić filmy stylizowane trochę na moralitet czy przypowieść. "Drogówka" dla mnie jest akurat trochę słabszym filmem (podobnie jak "Pod Mocnym Aniołem").
    • bywalec.hoteli Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 13:06
      Mam wrażenie, że za komuny kręciliśmy znacznie lepsze filmy niż po 1990. Teraz dominuje poziom intelektualny tvn-owski.
      • pani-nick Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 13:23
        I co? Kamerka się wam zepsuła, czy kondycja już nie ta? ..
        • bywalec.hoteli Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:07
          Kalafa-palm smile
          • pani-nick Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:10
            Odstaw to piwo chlopcze
            • bywalec.hoteli Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:15
              Cicho bo dostaniesz klapsa.
              • pani-nick Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:33
                Proponuje, żebyś swoje fantazje seksualne realizował jednak z żona.
                • bywalec.hoteli Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:38
                  Nie fantazjuję o przygłupich dziewuchach jak ty shell
        • ichi51e Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:41
          Proste - otworxylismy sie na zachod zrobil sie rynek aktora tylko ktos zapomnial ze kamerzyscie rezyserowi i scenazyscie tez trzeba placic - kto mial talent zwial
          • ichi51e Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:42
            Scenarzyscie
    • taka-sobie-mysz Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 13:19
      Mi się w ogóle wydaje, że kiedyś potrafiliśmy kręcić fajnie filmy (Sami Swoi, Alternatywy 4, Zmiennicy, Miś), a teraz to tylko jakieś "podróbki" amerykańskich produkcji, słabizna bez pomysłu, ważne by cycki bylo widac
      • majenkir Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 16:45
        Jak cycki, to nie amerykańskie 🤪😂
    • ichi51e Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:25
      Dobrzy aktorzy i dobry scenariusz
      • kocynder Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 15:30
        Ichi, ale aktorzy dobrzy nie wymarli nam z Machulskim i Pyrkoszem! Z młodszego pokolenia Antoni Pawlicki jest niezły, Mateusz Damięcki jeśli jest dobrze prowadzony tez potrafi wykrzesać "iskrę", z ciut starszych bardzo dobry Deląg (fakt, ostatnio głównie w Rosji siedzi) czy świetny Żmijewski, stara gwardia z Gajosem i Englertem... Panie tez by się dało "dokompletować", doskonałe aktorki itd. A serwuje się nam jako rozrywkę plującego Karolaka i drącą chamsko buzię Kożuchowską serialiku komediowo-familijnym "Rodzinka"...
        • kocynder Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 15:31
          A, podkreślę, dla nie umiejących czytać ze zrozumieniem! Nie uważam, że pani Kożuchowska jest chamska i drze buzię. Jej postać w serialu tak się zachowuje!
        • bywalec.hoteli Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 15:44
          Mamy dobrych aktorów typu Dorocinski czy Wieckiewicz, ale kino istotnie obniżyło loty
        • merces Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 15:55
          Deląg bardzo dobry?? To nowość.
          • fornita111 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 16:13
            Dla mnie tez big_grin
            • fornita111 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 16:14
              Moze jak go ze Zmijewskim porownac to faktycznie dobry wink
    • bywalec.hoteli Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:54
      Wołyń może, ale Kler?
      • livia.kalina Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 22:55
        Przyznaj, że "Kleru" po prostu nie widziałeś.
    • turzyca Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 14:55
      Machulski Seksmisję kręcił od października do marca/maja.
      Voltę od 18 sierpnia do 30 września.
      • kocynder Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 15:26
        I to jest konkretny argument. Możliwe, że praca na chybcika, aby jakoś, byle szybciej daje efekty jakie daje... Trochę szkoda jednak...
    • bo_ob Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 15:53
      kocynder napisała:

> A
      > le czemu nie kręci się inteligentnych komedii

kręci się, tylko ty ich nie znasz

• kocynder Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 15:58
        Bardzo mnie to ciesz, że się kręci. Podaj przykłady! Chętnie nadrobię braki.
        • bo_ob Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 16:07
          pierwsze lepsze tytuły jakie przychodzą mi do głowy to Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy Majewskiego czy też Disco polo Bochniaka.
          • volta2 Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 18:39
            no nie, to jednak szmiry, obok dobrej komedii to nawet nie stało.
            ja oglądam wszystko co polskie kino z siebie wyda i często muszę wyłączyć, żeby nie uczestniczyć w dalszej projekcji żenady.
          • kocynder Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 19:47
            No, jeśli ktoś "Disco-Polo" uważa za dobrą, inteligentną komedię to ja nie mam pytań. Czemu nie "Gulczas a jak myślisz?"... big_grin
        • ichi51e Re: Oglądam "Vabank". 13.04.20, 19:23
          Mi sie seria u Pana Boga za piecem podobala ale zaraz ktos krzyknie ze to tez staroc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka