Dodaj do ulubionych

Kolejność otwierania

13.04.20, 12:27

Niezależnie od tego, za ile, trzeba będzie otwierać w określonej kolejności. Jaką kolejność otwierania uważacie za słuszną? Ja pomysłów mam mało, ale na przykład mam przeczucie, że bardzo kiepskim pomysłem jest otwarcie gastronomii w centrach handlowych przed otwarciem szkół.
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:28
      asia_i_p napisała:

>
      > Niezależnie od tego, za ile, trzeba będzie otwierać w określonej kolejności. Ja
      > ką kolejność otwierania uważacie za słuszną? Ja pomysłów mam mało, ale na przyk
      > ład mam przeczucie, że bardzo kiepskim pomysłem jest otwarcie gastronomii w cen
      > trach handlowych przed otwarciem szkół.

Gastronomia w normalnej formie będzie ostatnia. To jest tzw. oczywista oczywistość.
      • asia_i_p Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:34
        Tego, że jak się zmienia program nauczania, to dotyczy to roczników, które go jeszcze nie zaczęły realizowac, to też niby była oczywista oczywistość.
    • heniek.8 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:31
      fryzjerzy #1
    • kotejka Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:32
      lasy lasy lasy
      pozniej szkoly i przedszkola

• kochamruskieileniwe Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:02
        Lasy? Suche jak pieprz...Raczej zostana zamkniete ze wzgledu na zagrozenie pozarowe....Przynajmniej w wiekszej czesci kraju.....

• chococaffe Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:34
      "Otwarcie" wszystkiego co ma związek z edukacją, zwłaszcza z egzaminami/ rekrutacjami.
      Potem, pod nadzorem, żłobków i przedszkoli (żeby uwolnić rodziców "siedzących w domu" tylko z tego powodu)
      Potem działalności gospodarczej, którą najtrudniej kontynuować on-line (wiele produktów typu ciuchy, kosmetyki, patelnie można sprzedawać on-line)
      • asia_i_p Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:39
        Z przedszkolami mam problem. Z jednej strony, uwalniają ludzi. Z drugiej strony, utrzymanie jakiegokolwiek reżimu sanitarnego w przedszkolu wydaje się po prostu niemożliwe.

Ja prawdę mówiąc trochę jestem obłudna tutaj, bo z jednej strony widzę konieczność otworzenia szkół zanim się otworzy resztę świata, żeby dzieciaki były na oku, z drugiej strony własne dzieciaki planuję zostawić w domu z mężem pracującym na home office (jego pracy bardzo się nie spieszy z powrotem do normalnego trybu). I jeżeli więcej rodziców tak myśli, to prawdziwe wykluczenie edukacyjne może się zacząć po otwarciu szkół. Ja będę w klasie pracowała z 5 uczniami, a 10 w domu nie będzie robić nic, bo nawet nauczanie online się skończy. Chyba, że szkoła się szarpnie na zaopatrzenie mojego komputera w kamerkę i mikrofon i będę transmitowała lekcję z klasy dla uczniów domowych.
        • kotejka Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:41
          no nie, dlaczego masz prowadzuc na 2 fronty
          otwarcie szkol bedzie oznaczalo obowiazek szkolny
          a nie wolny wybor
          • asia_i_p Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:45
            Odważyłabyś się zmusić rodziców do wysłania dziecka do szkoły komunikacją zbiorową?
            • nickbezznaczenia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:33
              A ilu nauczycieli tak wlasnie pojedzie do pracy.
              Wedlug statystyk ich srednia wieku jest wysoka.
              O sobie się nie boisz w kontakcie z uczniami?
          • slonko1335 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:29
            W chwili obecnej jeżeli dzieci miały normalna frekwencję mogą nie chodzić spokojnie do końca roku szkolnego. Moje na bank nie pójdą 27 nawet jeżeli szkoły zostaną otwarte....
          • anku1982 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 19:29
            A co jeśli w domu jest kilkoro dzieci, w tym conajmniej jedno bez obowiązku szkolnego ale z choroba przewlekła? Mam starsze pościć do szkoły aby przyniosło wirusa i zaraziło to które powinno być izolowane, to jest dla mnie zagadką względem obowiązku szkolnego...
        • lucyjkama Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:44
          Szkoły się nie otworzą przed wakacjami. Nie widzę na to szans.
        • chococaffe Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:51
          Z drugiej strony, utrzymanie jakiegokolwiek reżimu sanitarnego w przedszkolu wydaje się po prostu niemożliwe.

Dlaczego? Akurat w przedszkolach, żłobkach wydaje mi się stosunkowo łatwe bo dzieci i tak są cały czas pod kontrolą. Ale może się mylę.
          • asia_i_p Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:54
            Uczniom mogę powiedzieć, żeby się nawzajem nie dotykali. Nie wiem, jak przekonać trzylatka, że ma nie łapać koleżanki za rękę, nie przytulać kolegi, itp.
            • chococaffe Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:56
              Ale uczniowie mogą Ciebie nie słuchać, nie kontrolujesz ich w łazience itd
              • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:04
                W dodatku biorąc pod uwagę warunki w polskich szkołach siedzą bardzo blisko siebie.
        • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:05
          przedszkolami mam problem. Z jednej strony, uwalniają ludzi. Z drugiej strony, utrzymanie jakiegokolwiek reżimu sanitarnego w przedszkolu wydaje się po prostu niemożliwe.

Tylko dla ludzi ktorzy powinni pracowac
          Sluzba zdrowia na przyklad
          Na masowe otwarcie bym nie liczyl
      • backup_lady Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 09:32
        "wiele produktów typu ciuchy, kosmetyki, patelnie można sprzedawać on-line"
        Tyle tylko, że dostosowanie sprzedaży ze stacjonarnej do online to nie jest tani proces - nie mówię tu o gigantach, którzy pewnie mają to już wdrożone, ale o mniejszych biznesach. Otworzenie sklepu online od podstaw to na dzień dobry koszt kilku(nastu) tysięcy złotych: platforma sprzedażowa (są darmowe, ale dalej ktoś je musi umieć ustawić, skonfigurować, są też od razu gotowe płatne typu shoper), domena, serwer, zdjęcia (zrobienie, obróbka), opisy, dodanie metody płatności (to z reguły jest darmowe, ale ktoś musi to skonfigurować jeśli nie ma ich domyślnie na wybranej platformie sprzedażowej), stworzenie części regulaminowej sklepu (a ta jest obowiązkowa), częsci RODO (a to wiążę się z papierkami w stylu opisy zabezpieczeń stosowanych, opisy baz danych (jakie dane przechowujemy, kto ma do nich dostęp itp).
        Wiem, że można to zrobić szybko, byle by było, ale to strata czasu i kasy. Dziś sklep online też musi wyglądać, bo krzywy i niechlujny nie wzbudzi zaufania kupujących.
        Co więcej, sprzedając online towar pakowany jest w opakowania, kartony, folie itp - a to od razu sprawia przymus rejestracji w BDO i potem raportów z ilości wprowadzonych opakowań na rynek.
    • mia_mia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:38
      Najpierw wszystko co jest niezbędne i nie może być wykonywane online, sklepy, galerie czynne jak najdłużej, żeby nie było tłumów. Szkoły i placówki zamknięte, ale powinny świadczyć usługi opiekuńcze tam gdzie dwoje rodziców pracuje.
      • asia_i_p Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:41
        Dzieciak 12-16 nie pójdzie ci do szkoły na zajęcia opiekuńcze, pójdzie do galerii ze znajomymi. Chyba, ze zmądrzeli.
        • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:55
          No to akurat rola rodzica. Część pójdzie, część spotka się w parku, część jednak zostanie w domu. To chyba i tak będzie mniej sprzyjało roznoszeniu wirusa niż stłoczenie 30-35 dzieciaków w klasie przez kilka godzin plus podróże zatłoczoną komunikacją. A jeśli szkoły okażą się kolejnymi punktami rozsiewającymi wirusa to co? Pozamykamy je na kwarantanny?
        • mia_mia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:25
          Raczej nie zmądrzeli, więc tu bat nad głową, oprócz tłumaczenia. Dzieciak 12-16 ma siedzieć w domu i rodzice muszą o to zadbać.
    • szafireczek Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:42
      Otwierać trzeba najpierw biznesy, które wypracowuja jak najwięcej PKB i płacą podatki w Pl. Trzeba też zmieniać model biznesowy i zwiększać informatyzacje kraju.
    • zonda-m Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:42
      Im większy dystans da się zachować w danej firmie, tym szybciej powinna zostać otwarta.
      I odwrotnie_ jeśli nie da się zachować rozsądnie dużych odległości w danej działalności, bezpieczniej byłoby uruchamiać ją później.
      Oczywiście to z punktu widzenia hamowania epidemii, a nie ratowania biznesów.
      • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:56
        Czyli zgodnie z tą teorią szkoły powinny zostać otwarte na końcu...
    • malia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:43
      Otwarcie tego, gdzie jest możliwość zachowania higieny i odstępu pomiedzy pracownikami czy klientami.
      Poczekanie trochę i dopiero otwarcie częściowe szkoł i przedszkoli - nie wiem, czy to u nas wykonalne, ale w przedszkolach tylko te dzieci, które nie mają z kim zostać. Nie takie, gdzie matka i tak jest w domu. W szkołach ze dwa tygodnie tylko klasy starsze, np 7 i 8 a w liceach maturalne. A potem postępować według tego, jak się sytuacja rozwinie
      • lucyjkama Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:46
        Klasy maturalne mają lada chwila zakończenie roku szkolnego.
      • asia_i_p Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:49
        Maturalne nie, bo matoł Piontkowski egzaminy im przesunął, ale roku szkolnego nie przedłużył.
        • asia_i_p Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:50
          Miało być minister, ach ta autokorekta wink
      • redwineiswhatilike Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:50
        Przecież klasy maturalne zaraz kończą szkołę, normalnie, według planu, nie wiem kiedy? Za tydzień czy dwa? Po co mają przychodzić? Chyba że na koniec pożegnać się.
        • asia_i_p Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:52
          Chyba 24 mieli mieć zakończenie, więc już po wszystkim w ich przypadku. Nie wiem, co bolało przedłużyć im rok szkolny do momentu ogłoszenia egzaminów, skoro mają być ogłaszane z trzytygodniowym wyprzedzeniem.
          • redwineiswhatilike Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:54
            Matoł, przepraszam, minister, na to nie wpadł. Ale wymyślił, że nie będzie prawdopodobnie egzaminów ustnych w czasie tej matury, kiedykolwiek ona będzie, w czerwcu czy tam w lipcu
            • asia_i_p Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:55
              E tam, zaraz wymyślił, gdzieś przeczytał.
          • emka_bovary Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:20
            A z jakiej racji miał przedłużać rok szkolny, skoro w przypadku maturzystów to całe "nauczanie zdalne" trwało tylko miesiąc, więc wielkiej straty nie ma?
            • asia_i_p Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 16:19
              Bo można.
              Raz jeden zdarzył się taki cud, że zyskali dodatkowy miesiac albo nawet półtora czy dwa przed maturą, to czemu tego nie wykorzystać na ich korzyść?

Ja swoim zaoferuję dobrowolne zajęcia, ale z mojego doświadczenia z takich ofert najchętniej korzystają ci, którzy ich najmniej potrzebują.
        • malia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:11
          Matoł, eeee minister mógł wpaść również na to, żeby im przedłużyć ze dwa tygodnie rok szkolny, byłby czas na jakies podsumowanie wiadomości. Choćby dla chętnych takie zajęcia
          • redwineiswhatilike Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:12
            malia napisała:

> Matoł, eeee minister mógł wpaść również na to, żeby im przedłużyć ze dwa tygodn
            > ie rok szkolny, byłby czas na jakies podsumowanie wiadomości. Choćby dla chętny
            > ch takie zajęcia

No niby tak ale raczej wiadomo, że przez 1 czerwca nikt nie wróci do szkoły i będą tak przedłużać, zobaczycie
      • paniusia.aniusia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:58

malia napisała:

> Otwarcie tego, gdzie jest możliwość zachowania higieny i odstępu pomiedzy praco
        > wnikami czy klientami.
        > Poczekanie trochę i dopiero otwarcie częściowe szkoł i przedszkoli - nie wiem,
        > czy to u nas wykonalne, ale w przedszkolach tylko te dzieci, które nie mają z k
        > im zostać. Nie takie, gdzie matka i tak jest w domu.

A jak to sprawdzić ? Zaświadczenie od pracodawcy ??
        • kasiaabing Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:00

> A jak to sprawdzić ? Zaświadczenie od pracodawcy ??
          Tak, co w tym dziwnego?
          • paniusia.aniusia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:03
            kasiaabing napisała:

>
            > > A jak to sprawdzić ? Zaświadczenie od pracodawcy ??
            > Tak, co w tym dziwnego?

😂😂😂😂😂
            • kasiaabing Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:06
              Wiesz jak wygląda rekrutacja do przedszkola albo żłobka?
              Trzeba przedstawić zaświadczenie o zatrudnieniu i dostajesz za to dodatkowe punkty.
              I nie wiem co Cię tak bawi
              • paniusia.aniusia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:12
                kasiaabing napisała:

> Wiesz jak wygląda rekrutacja do przedszkola albo żłobka?
                > Trzeba przedstawić zaświadczenie o zatrudnieniu i dostajesz za to dodatkowe pun
                > kty.
                > I nie wiem co Cię tak bawi

Zaświadczenie o zatrudnieniu to jedno a wykonywanie pracy w danym momencie to drugie. Kobiety na urlopach macierzyńskich/ wychowawczych tez dostają zaświadczenie o zatrudnieniu.
                • kasiaabing Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:17
                  No i?
                  Są też jeszcze takie co nie przedstawią zaświadczenia bo uwaga... nie pracują A dzieci do przedszkola chodzą
                  • paniusia.aniusia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:47
                    kasiaabing napisała:

> No i?
                    > Są też jeszcze takie co nie przedstawią zaświadczenia bo uwaga... nie pracują A
                    > dzieci do przedszkola chodzą

Zatem jak otworzyć to po prostu otworzyć dla wszystkich a nie z jakimiś ograniczeniami nie do zweryfikowania w rzeczywistości.
                    • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:07
                      Szkoda, że w tej kwestii nie można po prostu liczyć na uczciwość ludzi. Pomijam fakt, że gdybym nie musiała, wolałabym póki co nie posyłać dziecka w takie duże skupiska
              • kamin Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 15:09
                Jedno moje dziecko skończyło niedawno przedszkole, drugie jeszcze chodzi. Żadnych zaświadczeń od pracodawcy nie przedstawiałam.
                • kasiaabing Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 15:17
                  A ja przedstawiałam, do żłobka i przedszkola.
                • slonko1335 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 15:40
                  U nas rodzic pisze oświadczenie że pracuje. ...
          • droch Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 22:04
            Znaczy rodzic zwolniony z pracy z powodu kryzysu ma otrzymać jeszcze zakaz szukania pracy?
      • kurt.wallander Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 03:10
        malia napisała:

. W szkołach ze dwa tygodnie
        > tylko klasy starsze, np 7 i 8 a w liceach maturalne.

A z jakiej racji mam być zmuszana obowiązkiem szkolnym do posłania do szkoły, a tym samym narażania na zarażenie, mojego dziecka w 8. klasie? I narażania przy tym reszty rodziny?
        • little_fish Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 09:15
          Otóż to. Szkoły tym różnią się od galerii i fryzjera, że są obowiązkowe. O ile w przypadku fryzjera można rozważać różne rzeczy (czy salon wystarczająco duży, żeby zachować odległość od innych klientów, czy dam radę wytrzymać w maseczce itp) to w szkole rozważać nic nie możemy. A jak wyglądają poreformowe szkoły, to każdy wie...
    • afro.ninja Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:45
      Mowili cos o obuwniczych. Fakt, trudno kupic buty przez neta.
      • joanna05 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:56
        afro.ninja napisała:

> Mowili cos o obuwniczych. Fakt, trudno kupic buty przez neta.
        Bez problemu, żartujesz chyba. Kupuję dla całej rodziny od lat, każda cześć garderoby. Przez neta to usługi trudno świadczyć, a nie buty kupować. Zawsze można odesłać.
        • stavros2002 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 16:38
          Nie zawsze pasuje, nie zawsze wygląda jak na zdjęciu . Zabawy z pakowaniem/odsyłaniem, zamawianiem na nowo. Z prozaicznego zakupu gaci robi się procedura na 2 tygodnie.
          • ultimate.strike Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 16:57
            A o co te gacie? Jako maseczka? W każdym innym trybie szkodzą.
          • joanna05 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 18:32
            stavros2002 napisał:

> Nie zawsze pasuje, nie zawsze wygląda jak na zdjęciu . Zabawy z pakowaniem/odsy
            > łaniem, zamawianiem na nowo. Z prozaicznego zakupu gaci robi się procedura na 2
            > tygodnie.
            >
            W czasach kurierów? W tydzień tam i z powrotem wszystko doleci i to maks. Na drugi dzień dostawa w PL, w 2-3 dni w UE, dłużej to chyba tylko zza oceanu (sytuacja sprzed epidemii, rzecz jasna). Zamawiasz 5 rzeczy, zostawiasz sobie np. 2. Reszta wraca, jeśli chcesz, i to bezkosztowo.
            Jakie pakowanie? Wrzucasz do pudła, w którym przyszło, klikasz "zwrot" i przychodzi kurier po paczkę. Wychodzi szybciej niż stacjonarnie: nie stoisz w korkach do sklepu, nie szukasz miejsca do parkowania, nie musisz mierzyć w przymierzalni (nie znoszę, wolę w domu). 5 minut klikania. Fakt, nie wszystkie sklepy tak wygodnie działaja, ale coraz więcej.
            • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 18:35
              Jeszcze trzeba mieć możliwości finansowe, żeby zapłacić za 5 rzeczy i czekać na zwrot za te 4 które nie pasowały. Zakładając średnią cenę za buty 200 zł zamrażamy 800. Przy jednej parze butów.
            • slonko1335 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 18:52
              Serio? Od 26 marca czekam na gry które zamówiłam dzieciom na święta....W Polsce z dostępnością kazdej 24 godziny....i jak nie było tak nie ma...
    • anorektycznazdzira Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:46
      Już był taki wątek. Moja kolejność:
      - small biznes
      - sklepy inne niż spożywcze z zachowaniem zasad izolacji
      - przedszkola
      jakiś czas nic
      - szkoły
      - uczelnie
      - hotele
      długo, długo nic
      - teatry, kina, muzea
      - kościoły
      - turystyka
      jeszcze dłużej nic
      - tzw. eventy
      • anorektycznazdzira Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:49
        PS. zamknięcie lasów i skwerów uważam za przestępstwo, więc w ogóle ich nie liczę w tej kolejności powinny być otwarte już dawno wraz z kajaniem się za ten atak kretynizmu po stronie tzw władzy
        • kochamruskieileniwe Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:07
          Lasy I tak zostana zamkniete, o ile nie spadnie wiekszy deszcz.....
          • agnstep Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:41
            Nie wszędzie - obszary podgórskie nawet nie są objęte prognozowaniem, bo zagrożenie praktycznie nigdy tam nie występowało w formie, która kwalifikuje do zamknięcia.
            I popieram zdanie że zamknięcie terenów zielonych i lasów to przestępstwo wobec zdrowia i samopoczucia psychicznego ludzi.
            • kochamruskieileniwe Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:14
              Wczesniej napisa!am. ze w wiekszej czesci kraju. Mieszkam w lesnej dzielnicy stolicy. Nie ma dnia bez pozaru lasu
              • agnstep Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 15:32
                No to niech zamkną tam gdzie faktycznie to zagrożenie występuje, a nie zamykają ludzi jak kury w klatkach. Poza tym kiedyś w końcu spadnie deszcz, a te absurdalne zakazy mogą sobie jeszcze długo potrwać bo nic ich teraz nie ogranicza oprócz chorej wyobraźni rządzących
                • jolie Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 15:37
                  Cały kwiecień ma być bardzo suchy.
    • julita165 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:47
      W pierwszej kolejności otworzyłabym wszystkie sklepy, z dowolnej branży tyle ze poza centrami handlowymi i przy zachowaniu zasad sanitarnych-maseczki, rekawiczki + limit klientow ale nie na kase tylko na m.kw. Dopuscilabym tez otwarcie gastronomii ale tylko w ogrodkach, stoliki max 4 os. No i na stolik to z 5 m.kw. Z tym problem najwiekszy jest tylko taki ze takie lokale dzialaja przewaznie w skupisach, deptaki itp i tam mnostwo ludzi mieszaloby sie na ulicy. Moze w takim razie otworzyc tylko takie restauracje wokol ktorych w jakims tam promieniu nie ma zadnych innych. Obsluga w maseczkach i rekawiczkach, platnosci tylko kartami. Dezynfekcja rak przy wejsciu. Rozwazylabym tez fryzjerow, to sa przewaznie bardzo male lokale.
      Uruchomiłabym tez urzedy ale tylko dla osob wezwanych, osoby ktore po prostu chca czegos sie dowiedziec nadal tylko tel lub mail. Podobnie brak opcji zalatwiania czegokolwiek osobiscie o ile istnieje opcja online. Nie wiem jak na dobra sprawe funkcjonuja rozne zaklady produkcyjne. O ile maja zbyt to one chyba dzialaja caly czas, z pewnymi rygorami sanitarnymi, wiec tu bez zmian. I tak chyba poczekalabym do polowy maja obserwujac efekty..
      • slonko1335 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 15:42
        Przecież sklepy poza centrami handlowymi są i teraz otwarte o ile oczywiście właściciel z własnej woli ich nie zamknął .
        • joanna05 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 18:33
          slonko1335 napisała:

> Przecież sklepy poza centrami handlowymi są i teraz otwarte o ile oczywiście wł
          > aściciel z własnej woli ich nie zamknął .
          >
          Znowu... Z jakiej własnej woli? Nie ma ludzi na ulicach, boja sie wyjść. Wszystko chca kupować w bezdotykowej dostawie. Ładna mi "własna wola".
          • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 18:37
            A jak rząd powie " możecie wychodzić po buty" to się przestaną bać? Mandatu może i tak, ale czy wirusa też?
            • joanna05 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 18:40
              little_fish napisała:

> A jak rząd powie " możecie wychodzić po buty" to się przestaną bać? Mandatu moż
              > e i tak, ale czy wirusa też?
              Mam nadzieję, że z czasem tak. Dziś "tylko" 200 naście nowych przypadków. Nie 300, nie 400. To jest powód, by bać się mniej.
              Hiszpania zaczyna się otwierać, od sektora budowlanego. Trzymam kciuki, żeby im nie zaszkodziło. Zobaczymy, jak im pójdzie. Nasi poniekad naśladuja obostrzenia Włoch i Hiszpanii, pewnie też się przygladaja.
              • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 18:53
                Miejmy nadzieję, że ta tendencja spadkowa się utrzyma. Bo po zniesieniu izolacji pewnie wzrośnie
                • slonko1335 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 19:16
                  W swieta pewnie polowa prywatnych labow ktore maja wolne a ktore tez robia testy nie dziala...nie ludzilabym się że to spadek zachorowań...
          • slonko1335 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 18:48
            Przeciez w tych otwartych kupują cały czas. Właściciele sami z siebie wiele ich pozamykali bo oni się boją i oferują tylko wysyłkę towaru. U mnie działają rynki papiernicze, zabawkowe, pepca, ciuchy, bielizna, rtv AGD, pasmanterie, tkaniny, ogrodnicze, poza centrami handlowymi. Te ktorych wlasciciele nie zamknęli oczywiście. One mogą cały czas działać i nie ma bata żeby caly czas nie miały klientów. Ludzie moga nie kupowac tydzien, dwa w koncu muszą.
    • solejrolia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:51
      Szkoły jako pierwsze zostały zamknięte, więc mogłyby zostać jako pierwsze otwarte, moim zdaniem.

Bałam się o młodzież, ale ta grupa okazała się najbardziej skłonna zastosować się do obostrzeń.
      Taka prawda.
      Na przykładzie mojej córki, zbuntowanej nastolatki- córka od tygodni była dwukrotnie poza domostwem! I były to wyjścia konieczne- lekarz, apteka, i urząd gminy.
      Powiedzcie moim seniorom, żeby nie łazili bez potrzeby ...ha ha i jeszcze raz ha.
      latają jak popiprzeni nawet i dwa razy dziennie, bo do sklepu muszą- to ich sens życia...
      Fakt, w dobie internetu, gier netflixa, itp i przyspawania do komputerów, było to łatwe do osiągnięcia, żeby usadzić młodzież w domach na samoizolacji, ale uważam, że dzięki temu szkoły są znacznie bezpieczniejsze niż wszystko inne !
      ..
      ....
      .......
      Na przedostatnim miejscu gastronomia.

Ostatnie miejsce w moim rankingu to oczywiście wylęgarnia koronawirusa, czyli szpitale i przychodnie. Ogólnie kontakt ze służbą "zdrowia"powinien być ograniczony jak najdłużej .
      • kotejka Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 12:54
        moj siedemnastolatek karnie siedzi
        narzeka ale siedzi
        przy tym on naprawde jest szalenie towarzyski i zazwyczaj jak tylko ma chwile, to gdzies wylazi
        od miesiaca siedzi, czasem tylko z bracmi po okolicy sie pokreci na rowerze (mieszkamy w malym zageszczeniu)
        non stop siedzi na jakis konwersacjach
        ale jego refleksja - mamo, a sa tacy co caly czas w domu siedza i z nikim sie nie spotykaja - jak oni zyja big_grin
        • solejrolia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:01
          No właśnie dzieciaki karnie siedzą.
          Mogą spotykać się wirtualnie. Teraz jest sezon 18-tek wirtualnych, i na serio- dają radę. I absolutnie podziwiam je za to (zwłaszcza, że mam w pamięci, jak sama spędziłam ten okres 18-tkowy wink wink wink ).
          My mamy duży ogród, córka potrzebę ruchu ma zapewnioną na spacerze po łące z dwoma psami. I tyle.
      • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:00
        Zgodnie z "logiką" jaka przyświecała zamykaniu, to otwieranie powinno następować w odwrotnej kolejności, czyli szkoły na koniec, a wcześniej z funkcją opiekuńczą.
        • solejrolia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:01
          Dlaczego szkoły na koncu?
          • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:07
            Bo zamknięto je jako pierwsze, tłumacząc że są dużymi skupiskami ludzi, którzy mogą się wzajemnie zarażać, w dodatku często przechodząc wirusa łagodnie/bezobjawowo, co utrudnia wyłapanie chorego a ułatwia rozprzestrzenianie. W tym zakresie chyba się nic nie zmieniło....
            • solejrolia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:19
              Spoko, rozumiem.
          • larix_decidua77 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:14
            Dlatego, że w wielu zakładach pracy, można pracę zorganizować tak, żeby nie było skupisk ludzi. Idę do fryzjera, są 4 osoby, na paznokcie 2, mąż siedzi w biurze sam, w um chodzą na zmianę, jedni w domu, drudzy w urzędzie. A w szkole moje dziecko jest jedno z tysiąca a jeszcze musi tam dojechać autobusem. W klasie jest ich 30. Urlopu nie wezmą, straszy nauczyciel też nie. Poza tym młodzież najczęściej przechodzi bezobjawowo i nikt nie wie że właśnie jeden zaraża kilkadziesiąt osób.
            • solejrolia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:22
              Uznałam, że skoro młodzież jest po tak długiej kwarantannie, w dodatku karnie przeprowadzonej,
              to stanowią mniejsze zagrożenie, niż seniorzy, którzy latają po sklepikach i gdzie tylko, bo ich upilnować się zwyczajnie nie da, a na obostrzenia śmieją się w twarz.

Ale ok. Spoko.
              Rozumiem argumentację.
              • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:34
                W tej chwili pewnie większość młodzieży zdrowa, ale jak masowo zaczną jeździć do szkoły a zarazem ich rodzice wrócą do pracy (ci, którzy nie pracują teraz) to się ryzyko podniesie. Dodatkową kwestią jest brak możliwości zapewnienia odstępów. Minister mówiąc o egzaminach przekonywał, że będą przeprowadzone, zachowaniem zasad bezpieczeństwa i odległości. A jak to zrobić na co dzień? Kolejny aspekt to transport. Nie wiem jak długo utrzymają się obostrzenia dotyczące miejsc w komunikacji. Ale póki będą, to będzie duża trudność z dotarciem do szkoły. Chyba lepiej, żeby te miejsca zostały dla tych, którzy mają napędzać gospodarkę.
          • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:27
            Dlaczego szkoły na koncu?

I ty mi mowisz ze robisz udane inwestycje biznesowo finanowe
      • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:10
        Szkoły jako pierwsze zostały zamknięte, więc mogłyby zostać jako pierwsze otwarte, moim zdaniem.

Grazynko zamknite jako pierwsze jako najwieksza wylegarnia virusa zastanow sie troszke nad soba
        • malia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:17
          A dlaczego szkoły, gdzie siedzi dziecko na dziecku, a nie małe punkty usługowe, gdzie łatwo o utrzymanie odstępu i czystości. Dlaczego nie sądy lub urzędy?
          • julita165 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 15:57
            Sady powinni juz otwierac. Tym bardziej ze odwolana jest wiekszosc rozpraw do konca kwietnia, a nowe terminy najwczesniej bylyby po 20.05 bo wezwania trzeba jednak doreczyc. Zostawilabym tylko zamkniete biura podawcze i BOI, tu nadal telefony, maile i poczta. Na samej sali sadowej naprawde trudno sie zarazic, siedzi sie daleko od siebie, no poza klintem i adwokatem..hmm.Troche trz lepszej organizacji np jesli w sprawie jest 5 swiadkow to nie wzywac wszystkich na 1 godzine tylkp co pol godziny ( sedzia przewaznie juz na podstawie akt sprawy da rade ocenic jak dlugo moze zeznawac swiadek ) zeby tlumek nie sterczal pid drzwiami. Klopot to sekretariaty, tam naprawde czesto gesto ludzie sobie na glowie siedza. No i rozne urzedy. One caly czas nie sa nieczynne, tylko zamkniete dla wizyt osob z zewnatrz. Nadal nie wpuszczalabym takich po prostu "z pytaniem". Od tego maja tel i maile. Nadal tez utrzymalabym ze jesli jakas sprawe mozna zalatwic online to jest to jedyna dopuszczalna forma. Trudno ze ktos nie umie i musi na papierze. Teraz wszyscy sie czegos musza nauczyc i dostosowac. Natomiast sa pewne czynnosci w roznych postepowaniach ktorych nie da sie zastapic inna forma niz kontakt bezposredni, glownie chodzi o rozne przesluchania. To jest jrdnak stosunkowo niewielka grupa kontaktow panstwo-obywatel i mozna byloby je przywrocic z zachowaniem zasad bezpieczenstwa- przez plexi, maseczki, rekawiczki.
    • julita165 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:05
      Poza samym otwieraniem jest jeszcze kwestia przekonania ludzi, ze korzystanie jest bezpieczne. Wczoraj gdzie w tv widzialam goscia pfowadzacego jakis fitness i on mowil, ze obawia sie ze nawet po otwarciu sporo jeszxze czasu minie zanim ludzie wroca.
      Widze po sobie- gdyby jutro otwarto wszystko to nadal nie poszlabym do centrum handlowego, pospacerowac po deptaku, do kina, nie poslalabym dziecka na zajrcia z lekkiej atletyki choc np poszlabym do fryzjera, posiedziala w lokalnej pizzeri w ogrodku bo tam miejsca jest full i ludzi malo. Spokojnie poszlabym np do sklepu sportowego bo musze kupic dziecku nowy rower ale takjego "solo" a nie do hangaru zlokalizowanego w centrum handlowym.
      • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:12
        No alez oczywiscie
        Otwieranie nic nie da jesli nie bedzie chetnych
        Lub ta liczba ktora bedzie bo jakies grazyny idrazu pobiegna sie zarazac bedzie za mala zeby chociazby oplacic prad w tym otwartym biznesie
      • larix_decidua77 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:17
        No i tak jest ze szkołami. Otworzą i co dalej, skoro rodzicie będą się bali puścić dzieci?Szczególnie jeśli mają w domu kogoś starszego lub przewlekle chorego. I co z takim dzieckiem, jeżeli zdalnego nauczania już nie będzie?
        • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:25
          Takze ja na otwarcie szkol przed wrzesniem bym nie liczyl
        • e_dyta27 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:31
          według mnie szkoły jak najpóźniej. Nie ma możliwości izolacji w przepełnionych autobusach czy klasach, nie wspominając już, że dzieci to dzieci i nie będą rzadkością sceny typu zabieranie sobie czy chowanie dla żartów maseczek itd. W tej chwili najważniejsze jest ratowanie gospodarki i myślę, że warto byłoby znaleźć jakiś sposób na otwieranie gastronomii i usług kosmetyczno-fryzjerskich, chociaż to będzie trudne do przeprowadzenia.
          • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:36
            Jeszcze rax uslugi kosmetyczno fryzjerskie nie maja znaczenia dla gospidarki zadnego pkb z tego nie ma
            • julita165 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:49
              No dobra. To co, jaka branza, segment gospodarki, pozostaje zamkniety a ma podstawowe znaczenie dla gospodarki ? Bo mnie sie zdaje ze w obecnej sytuacji problem polega nie na wylaczeniu 1 czy kilku strategicznych obszarow tylko na wylaczeniu setek tysiecy drobnych interesow swiadczacych uslugi dla ludnosci.
    • bananananas Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:20
      Może dałoby sie opracować system izolowania seniorów w sklepach i puktach usługowych, sensowniejszy niż dotąd i to ułatwiłoby otwieranie. Nie godziny dla seniorów, bo to komplikuje bardzo i w niewielkim stopniu spełnia swój cel, tylko całe dni.
      Fryzjer by sobie pisał na drzwiach, że dzisiaj tylko seniorzy i wieszał taka kartkę tak często, jak według jego rozeznania trzeba. Podobnie mogłyby robić sklepy.
      • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:26
        A co da dzień dla seniora, jak trzy dni wcześniej junior zaraził fryzjera? Już nie mówiąc o tym, że senior seniora też może zarazić
        • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:29
          Ciezko wyczuc tymbardziej ze fryzjer moze zarazac tygodniami
          • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:30
            Znaczy w normalnych krajach planuja badania na antyciala i taki badany moglby robic co chce
            • julita165 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:58
              Masowe badania na p-ciala maja sens dopiero w sytuacji gdy wiadomo ze jakas isotna czesc populacji mogla chorobe juz przejsc. Np we Wloszech gdzie chyba jest to planowane. Ale u nas ? Mamy ok 6500 stwierdzonych przypadkow. Zakladajac ze 80% chorych nie ma objawow lub objawy lagodne mamy ok 50.000 zarazonych. A tak naprawde to mniej skoro prawie 40% zakazen wystapilo w miejscach izolowanych czyli szpitalach i dps. Mysle ze nie wiecej niz 20 tys. W zasadzie bylby sens zbadania na p ciala tylko tych ktorzy mieli potwierdzony kontakt z chorym, byli na kwarantannie a nie wykazali objawow choroby.
              • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:02
                Ty juz moze lepiej nie mysl bo ci nie idzie
    • fredzia098 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 13:53
      Otworzyć natychmiast wszystko tak jak było, bo inaczej gospodarka padnie. Zalecić seniorom żeby to oni się izolowali. Zapewnić im pomoc aby nie musieli nigdzie wychodzić, nawet po zakupy. Prowadzić w PiSiej telewizji programy informacyjne dla seniorów że dla nich izolacja to sprawa życia i śmierci, i że to oni muszą się chronić, puścić im msze w tv i programy z ćwiczeniami dla seniorów. Uświadomić seniorów, że gdy sytuacja będzie katastrofalna, to wzorem innych krajów to właśnie oni, seniorzy nie dostaną respiratorów, lub będą od nich odłączani aby ratować młodych, więc w ich interesie jest się chronić przed zachorowaniem. Seniorzy którzy zostaną w domach będą w 100 % bezpieczni, ci którzy mają to gdzieś i będą się szwendać "bo się już nażyli" robią to na własną odpowiedzialność. Zamknąć szpitale dla odwiedzających z wyjątkiem rodziców na oddziałach dziecięcych. Reszta społeczeństwa do szkoły i pracy, tak jak było. W ten sposób przechorujemy, nabędziemy odporność społeczną, i seniorzy bezpiecznie będą mogli wyjść. A gospodarka nie padnie.
      • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:04
        Grazynko otwieranie nic nie da bo mysi sue tez otworzyc zachod to jest problem calosciowy a nie ze ci centrym handlowe zamkneli i fryzjera
        • fredzia098 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:15
          Jasne, NIC nie pomoże, nie będzie miało żadnego wpływu na naszą gospodarkę, gdy cały nasz kraj zacznie działać. Polskie szkoły, zakłady, praca, wszystko nie ma sensu jeśli zagranica się nie uruchomi. Puknij się w główkę.
          • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:19
            Ty sie puknij w glowke bo akurat szkola to koszt a nie zysk
            Zaklady pracy jak chyba jeszcze istniejacy przemysl motoryzacyjny gdzie ty to fredzia sprzedasz komu
            Moze kopalnie powinny odpalic wydobycie to dopiero bedzie kop dla gospodarki idz moze zimniory obierz obiad ugotuj bo myskenie o gospdarce to cie wyraznie przerasta
            • droch Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 22:08
              > Ty sie puknij w glowke bo akurat szkola to koszt a nie zysk.

Niezupełnie. Szkoła umożliwia rodzicom powrót do pracy (o ile jest jeszcze dokąd wracać).
              • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 22:11
                Dlatego warto uruchomić najpierw funkcję opiekuńczą. Zresztą część krajów tak właśnie robi
                • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 01:30
                  Rozne kraje roznie robia lub planuja zrobic ale czesto tylko wlasnie funkcje opiekuncze dla ludzi ktorzy nie maja co z dzieckiem zrobic ale to nie jest jakas przewazajaca wiekszosc
        • szafireczek Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:20
          Otwieranie nic nie da, jeśli nie będzie popytu. Co z tego, że otwarte, skoro ludzie w ramach oszczędności nie będą korzystać np. z wielu uslug?
        • hanusinamama Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:42
          Pewnie fryzjerce potrzebny otwarty zachód...co ty masz w tym zachodem?
          • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:58
            Obcinaniem wlosow nie uratujesz gospodarki
    • tryggia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:52
      Pierwsze powinny otworzyć się gabinety fizjo, psycho i innych terapeutów. W ogóle gabinety.
      Potem szkoły, gastronomia, kościoły. Na końcu galerie handlowe.
      • tryggia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 14:53
        Bo lasy, plaże i parki powinny byc otwarte już teraz, czyli nigdy nie powinny być zamknięte.
    • bo_ob Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 15:35
      chyba najpierw powinno się powoli uwalniać ludzi, którzy nie mogą pracować zdalnie
    • jolie Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 15:40
      Ja marzę o tym, żeby otworzyli parki dla mojej równowagi psychicznej. Nie zależy mi na placach zabaw, bulwarach, lasach, galeriach handlowych. Bardzo brakuje mi aktywności na zewnątrz. Myślę, że szkoły i przedszkola będą zamknięte do końca czerwca.
      • mirelka1 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 15:50
        A ja marzę aby otworzyli fryzjerów, salony kosmetyczne i w końcu biblioteki. Orzy zachowaniu oczywiście norm sanitarnych. Jakie jest ryzyko zakażenia u kosmetyczki, jak one i tak przyjmują po jednej osobie zapisanej na konkretną godzinę, a pracują w maseczkach i jednorazowych rękawiczkach? U fryzjera też mogli by tak zrobić. W żadnej bibliotece ( a mieszkam w Warszawie) w życiu nie widziałam więcej niż 5-6 osób i to na ogół rozlezionych między półkami.
    • slonko1335 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 15:48
      Sklepy z obostrzeniami. Fryzjerzy, kosmetyczki, pazury z obostrzeniami. Knajpy caly czas tylko na wynos. Zakończenie roku szkolnego po majowce i tylko działalność opiekuncza w mniejszych grupach w żłobkach, przedszkolach, klasach 1-3 zeby rodzice nie musieli siedziec na zasiłku. Urzedy umawiane na wizyty.
      • slonko1335 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 15:52
        Caly czas zamkniete miejsca typowo rekreacyjne, kulki, kina, baseny, siłownie. Zakaz zgromadzeń, ruch dwuosobowy moim zdaniem ok. Z wyjątkiem rodziny z dziećmi bez tej durne odległość i 2 m.
      • paniusia.aniusia Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 16:45
        slonko1335 napisała:

> Sklepy z obostrzeniami. Fryzjerzy, kosmetyczki, pazury z obostrzeniami. Knajpy
        > caly czas tylko na wynos. Zakończenie roku szkolnego po majowce i tylko działal
        > ność opiekuncza w mniejszych grupach w żłobkach, przedszkolach, klasach 1-3 zeb
        > y rodzice nie musieli siedziec na zasiłku. Urzedy umawiane na wizyty.
        >
        >
        Jakos się do tych przedszkoli przyczepiłam : jak zapewnić opiekę w mniejszych grupach w przedszkolu państwowym?? Załóżmy optymistycznie, ze taka grupa to 25 dzieci, a przychodzi połowa 12-13 . To już nie jest mała grupa. To samo w klasach 1-3.
        • slonko1335 Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 17:01
          Klady 1-3 to akurat najmniejszy problem jezeli zakoncza rok szkolny dla starszych klas, mają do dyspozycji ca resztę nauczycieli przecież wtedy. Gorzej faktycznie z przedszkolami, chociaż połowa grupy to już całkiem nieźle a w sumie zajęcia opiekuńcze mogą przejąć i szkoły nad przedszkolakami, u nas w większości są punkty przedszkolne..
        • little_fish Re: Kolejność otwierania 13.04.20, 17:12
          Zawsze te 12 to mniej niż 25. Większy luz w salach, przy stolikach, łatwiej dzieci dopilnować i zadbać o higienę
    • pulcino3 Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 00:03
      Gastronomia otworzy się w połowie maja/początek czerwca. Dosyć pewne info.
      My liczymy na fajny sezon, bo ludzie będą wyposzczeni po tym siedzeniu w domu i wielu już tęskni za chillautem na ogródkach i tarasach restauracji serce
      • little_fish Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 00:26
        O kolejności to niewiele mówi - ta gastronomia otworzy się jako pierwsza? Ostatnia? Czy gdzieś pośrodku?
        • pulcino3 Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 00:30
          Po środku.
      • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 01:24
        Jarek ci powiedzial ?
    • iwles Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 01:15

Przede wszystkim, zanim otworza szkoly/przedszkola, musieliby w pierwszej kolejnosci zniesc obostrzenie o koniecznosci zachowania odleglosci 2 metrow. Bo tego nie da sie wyegzekwowac.
      • bigzaganiacz Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 01:34
        Administracyjne zarzadzenia jakos slabo dzialaja na virusa teraz wszyscy beda patrzec na danie z otwarciem szkol czyli jakies dwa tygodnie jakas decyzja czyli trzy ale to bedzie poczatek maja wiec rozkrecac ryzyko zeby szkoly byly przez miesiac plus otwarte to tez srednio
    • 71tosia Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 01:41
      w Wuhan dzieci dopiero pod koniec marca wrocily do szkol i to nie jestem pewna czy do wszystkich. Szkoly generuja bardzo duzo kontaktow spolecznych (spotkania dzieci, rodzicow a przede wszystkim dojazdy) dlatego zamyka sie je pierwsze a otwiera ostatnie. W Europie bedzie podobnie.
    • cruella_demon Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 04:38
      Absolutnie szkoły i przedszkola.
      Żeby ludzie mogli wrócić do pracy muszą mieć co zrobić z dziećmi.
      • little_fish Re: Kolejność otwierania 14.04.20, 09:17
        Otwarcie zatłoczonych liceów nie jest do tego konieczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka