annaw1976 15.04.20, 10:13 Moje dziecko nie chce lekcji przez zoom bo mówi że swojej gęby nie będzie pokazywać. Lekcja jest MATEMATYKI Rozumiecie coś z tego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swinka-morska Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:18 Może brać udział bez włączonego video. A jak w szkole ma lekcję matematyki to też nie chce gęby pokazywać? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:20 Moje nie pokazują. Nie ma obowiązku... Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:24 Ale przecież jak do szkoły chodzi to nie ma problemu z pokazywaniem twarzy? Więc o co mu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:32 No, ma matematyce przez zoom gęby pokazywać nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:40 Moja też nie chce. Więc nie włącza kamerki. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:43 To niech wyłączy kamerę. Nasza cały czas ma wyłączoną (a nawet zaklejoną plastrem), tylko mikrofonu używa, tzn.włącza go, jak coś musi powiedzieć, a jak nie musi, to też jest wyłączony. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:52 Zaklejona kamerka na lekcji? Dla mnie to najwyższy stopień lekcewazenia nauczyciela. A potem sie dziwimy, ze buce wyrastają z dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:56 A ile to było wątków na początku tej e-edukacji. Że się nauczycielom nie chce, że idą na łatwiznę bo wyślą przez dziennik i spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:05 >Zaklejona kamerka na lekcji? >Dla mnie to najwyższy stopień lekcewazenia nauczyciela Dla mnie akurat nie Nie sądzę, aby ludzi nie włączający kamerek na moim szkoleniu chcieli okazać mi lekceważenie. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:41 I tak i nie. Licealiści wpadli na pomysł wyłączenia klamerki i udali się spać. Więc teraz pani stawia plusy za włączenie i mozliiowosc obserwacji miglancow Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 13:48 Pomysłowe dzieciaki Ale nadal nie ma to związku z lekceważeniem nauczyciela. Po prostu zadbali o siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
filga Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 14:52 Pomysłowe dzieciaki? Spać poszli w czasie lekcji? Licealiści? No super Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Lekcje przez zoom! 26.04.20, 09:27 grey_delphinum napisał(a): > Zaklejona kamerka na lekcji? > Dla mnie to najwyższy stopień lekcewazenia nauczyciela. A potem sie dziwimy, > ze buce wyrastają z dzieci. A jeśli ktoś nie ma kamerki, bo ma komputer stacjonarny? Tak swoją drogą, to ja sam długi czas miałem zaklejoną kamerkę w laptopie, bo są programy pozwalające na włamanie się do kamery. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:39 Nauczyciele też w szkole twarz pokazują, a przez internet część nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:42 Żartujecie??? Lekcje online bez pokazywania twarzy? To po co online? Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:44 > To po co online? Bo na żywo nie można? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:47 To jak to jest jedyne wyjaśnienie, to wystarczy info przez librusa co dziecko ma zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:08 Wcale nie, online (niezleżenie od widoczności twarzy) można dyskutować, prosić o wyjaśnienie itp. Co innego dyskusja o Rozmowa Mistrza Polikarpa ze Śmiercią online, a co innego robienie ćwiczeń... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:45 A po co na matematyce twarz matematyczki? Ważne to co mówi i pisze na tablicy Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:49 To prawda, więc rozumiem, dlaczego nauczyciel nie musi pokazywać twarzy, ale jakie jest wyjaśnienie dla ucznia? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 15:36 większość nauczycieli moich dzieci w czasie lekcji online nie pokazuje twarzy...po co im oglądać twarz nauczyciela? mają oglądać tablicę na której robi przykłady, prezentację którą omawia, tekst, słuchać go, twarz nie jest im do niczego potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:44 Nauczyciele muszą, dzieci nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:44 Może mieć nieobecność i jedynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
annaw1976 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:06 Na razie zabrałam internet do 11.30( lekcja o 12) i zobacze czy zmięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:10 Zapytaj go, ale z ciekawością, nie wyrzutem, w czym ma problem. Odpowiedz Link Zgłoś
sza.aliczek Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:45 akurat doskonale rozumiem Twojego syna. pisze to ja, ta z drugiej strony kamery ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:47 Mój syn mi wytłumaczył, czemu nie włącza kamerki - bo wtedy może spokojnie pisać z kolegami i dziewczyną na komunikatorach. Ale raz na dodatkowym angielskim włączył, wiec mu weszłam w kadr, bo sądziłam, że ma nie włączona... Córka mówi, ze nie włącza, bo jej się nie chce czesać. Ja szkoliłam przez Zooma - cześć ludzi miała włączone kamerki, część nie. Może też nie chciało się im czesać? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:50 Kanna, dzięki za szczerą odpowiedź. Jestem przekonana, że chodzi własnie o to, by pozornie brać udział w lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:53 Tam zaraz pozornie... Choć faktem jest, ze kamerka daje nauczycielowi poczucie kontroli, a dziecku przeświadczenie, ze jest nadzorowane. Z drugiej strony - córce serio nie chce się czesać, a w lekcji uczestniczy (słyszę) Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 10:59 Mój syn (niestety) też zaczyna lekcje przez zoom. Ma byc uczesany, przygotowany i widoczny dla nauczyciela. Żadnej ściemy Odpowiedz Link Zgłoś
annaw1976 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:08 I z tym uczesany jest chyba najbardziej kłopot. Przez ixolocje wszyscy wyglądamy jakbyśmy pilnie potrzebowali fryzjera. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:11 I co z tego? Myślisz, że mnie obchodzi fryzura ucznia? Chcę mieć z nim kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Lekcje przez zoom! 27.04.20, 20:32 elf1977 napisała: > I co z tego? Myślisz, że mnie obchodzi fryzura ucznia? Chcę mieć z nim kontakt > . kontakr słuchowy nie wystarczy? Moim zdaniem tu chodzi o poczucie kontroli nad uczniem. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:10 Szczerze, jak Was czytam, to mi się odechciewa uczyć. Tak, uczenie "niemych" , których się dodatkowo nie widzi, jest przykre. I wydaje mi się bezsensowne. Ale dalej tłumaczcie lenistwo i kombinowanie swoich pociech. Nie dość, że jest trudno, to jeszcze bardziej utrudnijmy, bo przecież kto zabroni... Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:28 Za moich licealnych czasów dyrekcja ubzdurala sobie punkty ujemne z zachowania za niechlujny wygląd, może teraz tez w niektórych szkołach działa tego typu cyrk. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:49 georgia.guidestones napisała: > Za moich licealnych czasów dyrekcja ubzdurala sobie punkty ujemne z zachowania > za niechlujny wygląd, może teraz tez w niektórych szkołach działa tego typu cy Jak to "ubzdurała"? Przecież to jeden z podstawowych elementów kulturalnego zachowania właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 17:02 > Przecież to jeden z podstawowych elementów kulturalnego zachowania właśnie. Akurat kulturalnie to jest nie oceniać człowieka po wyglądzie... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 17:28 droch napisał: > > Przecież to jeden z podstawowych elementów kulturalnego zachowania właśni > e. > > Akurat kulturalnie to jest nie oceniać człowieka po wyglądzie... Nie oceniać walorów intelektualnych, to i owszem. Kulturę można ocenić po wyglądzie jak najbardziej, bo jest to istotny element. Oczywiście nie jedyny. Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 12:14 Ale tu nie mówimy o punktach za niechlujny wygląd. Szkoła nie wymaga żadnej fryzury, to dziecko nie chce włączyć kamery ze względu na wyglad. Jestem chyba "starej daty", ale dla mnie to dziwne, żeby dziecko się nie uczesalo rano do szkoły.. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:39 Bo w sumie moze trzeba olać. Tzn kto chce ten uczestniczy, ten sie uczy. Jak dziecku sie nie chce, rodzicowi nie przeszkadza ze dzieciak w tym czasie gra a nie bierze czynny udział w lekcji...to trudno. Strata dziecka i rodzica. Tylko potem pretensje do siebie i do leniwego dziecka. MOja znajoma zachwycona opowiadała jak to jej syn majacy problemy z matmą zamiast zrobić 10 zadań...dostał je od kolegi i wysłał jako swoje. Taki przedsiębiorczy... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Lekcje przez zoom! 27.04.20, 20:34 hanusinamama napisała: > Bo w sumie moze trzeba olać. Tzn kto chce ten uczestniczy, ten sie uczy. Jak dz > iecku sie nie chce, rodzicowi nie przeszkadza ze dzieciak w tym czasie gra a ni > e bierze czynny udział w lekcji...to trudno. Mozna miec włączony mikrofon i brac udział w lekcji bez kamerki. Odpowiedz Link Zgłoś
asia261 Re: Lekcje przez zoom! 27.04.20, 23:39 Znajomej nauczycielce uczniowie zrobili zdjęcie w trakcie takiej lekcji online i umieścili w necie, fajnie nie. A poza tym nie wszyscy uczniowie mają laptopy, komputery...polska rzeczywistość Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 16:51 Dlaczego "niemych"?? Mikrofony maja dzieciaki włączone Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:35 Tak z ciekawosci? A jakby powiedział ze nie chce sie na lekcji pokazywać bo woli pisać z kolegami?? Z ciekawosci pytam, nie złośliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:33 grey_delphinum napisał(a): > Kanna, dzięki za szczerą odpowiedź. Jestem przekonana, że chodzi własnie o to, > by pozornie brać udział w lekcji. Taaa, oczywiście, pewnie dlatego moja dostaje piątki z aktywności na matematyce czy polskim😂 Dobre wytłumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:37 > moja dostaje piątki z aktywności na matematyce czy polskim Moja tez dostaje. Mimo, że jej nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:57 kanna napisała: > > moja dostaje piątki z aktywności na matematyce czy polskim > Moja tez dostaje. Mimo, że jej nie widać. > No dokładnie. Cóż nauczycielowi, że widzi dziecko, jak na tym kontakcie wzrokowym często sie kończy, bo dziecko jest, ale jakby go nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:26 Czy u syna jest odgorny obowiązek włączania video/kamerki w urzadzeniu? Bo raczej transmisja video jest po stronie nauczyciela. Coraz bardziej otumanione te trolle ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:31 Moja nie chce piżamki pokazywać😜 Wyłacza kamerkę i tyle. Co za problem. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:36 Czesc nauczycieli woli jednak widziec dzieci. Podejrzewam zeby własnie dzieci bardziej aktywnie brały w lekcji udział a nie pisały na komunikatorach czy grały sobie np. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:47 saszanasza napisała: > Moja nie chce piżamki pokazywać😜 Wyłacza kamerkę i tyle. Co za problem. Siedzenie w piżamce nie jest dobrym pomysłem niezależnie od kamerek. Wbrew romantycznym blogaskom frilanserek, z naciskiem na "lanserek", człowiek się jednak lepiej spręża do pracy, jak się ubierze. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:54 45rtg napisał: > saszanasza napisała: > > > Moja nie chce piżamki pokazywać😜 Wyłacza kamerkę i tyle. Co za problem. > > Siedzenie w piżamce nie jest dobrym pomysłem niezależnie od kamerek. Wbrew roma > ntycznym blogaskom frilanserek, z naciskiem na "lanserek", człowiek się jednak > lepiej spręża do pracy, jak się ubierze. Uważasz, że wygląd idzie w parze z wiedzą? Moja córka uczy się na bieżąco, zgłasza sie do odpowiedzi na tychże lekcjach i dostaje za te odpowiedzi oceny (dodam bardzo dobre i celujace), jest aktywna na lekcji i naprawdę piżama jej w tym zupełnie nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 12:22 saszanasza napisała: > 45rtg napisał: > > ntycznym blogaskom frilanserek, z naciskiem na "lanserek", człowiek się j > ednak > > lepiej spręża do pracy, jak się ubierze. > > Uważasz, że wygląd idzie w parze z wiedzą? Moja córka uczy się na bieżąco, zgła Przeczytaj to, co pogrubiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 14:36 45rtg napisał: > saszanasza napisała: > > > 45rtg napisał: > > > ntycznym blogaskom frilanserek, z naciskiem na "lanserek", człow > iek się j > > ednak > > > lepiej spręża do pracy, jak się ubierze. > > > > Uważasz, że wygląd idzie w parze z wiedzą? Moja córka uczy się na bieżąco > , zgła > > Przeczytaj to, co pogrubiłem. > A ja ci odpisałam, że moja córka w piżamce rowniez się spręża, przynajmniej świadcza o tym oceny ktore dostaje za pracę na lekcji Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 14:58 Ale to nie Ty prowadzisz lekcję. I mogę Ci napisać, że większość wyłącza kamerkę, żeby robić inne rzeczy, niż się uczyć. Naprawdę to takie dziwne? Nie można założyć, że to zwykła lekcja? Na której się widzimy, słyszymy, do której się przygotowujemy, również wstajac z wyrka, czesząc się...itd. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 17:07 elf1977 napisała: > Ale to nie Ty prowadzisz lekcję. I mogę Ci napisać, że większość wyłącza kame > rkę, żeby robić inne rzeczy, niż się uczyć. Naprawdę to takie dziwne? Nie mo > żna założyć, że to zwykła lekcja? Na której się widzimy, słyszymy, do której > się przygotowujemy, również wstajac z wyrka, czesząc się...itd. O tym jak wygląda lekcja decyduje nauczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Lekcje przez zoom! 16.04.20, 07:07 Tak, bo nauczyciel ma ogromny wpływ na to, co dzieje się po drugiej stronie monitora. Ten nauczyciel jeszcze powinien być cudotwórcą. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 17:32 saszanasza napisała: > 45rtg napisał: > > > saszanasza napisała: > > > Uważasz, że wygląd idzie w parze z wiedzą? Moja córka uczy się na b > ieżąco > > , zgła > > > > Przeczytaj to, co pogrubiłem. > A ja ci odpisałam, że moja córka w piżamce rowniez się spręża, przynajmniej świ > adcza o tym oceny ktore dostaje za pracę na lekcji Oceny za pracę na lekcji są akurat najmniej ważne, bo za zgłaszanie się nie dają złych. Poza tym w miarę zdolne dziecko nie musi się w ogóle jakoś specjalnie sprężać do nauki (zresztą o sprężaniu nic nie napisałaś, nie fantazjuj). Natomiast przyzwyczajenia zostają, także wtedy, kiedy życie jest bardziej wymagające. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Lekcje przez zoom! 26.04.20, 11:51 Pewnie, że wygląd nie ma wpływu na wiedzę. Znam mądre fleje Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lekcje przez zoom! 26.04.20, 12:11 W drugą stronę też by się parę przykładów znalazło 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
jaulfa Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:36 A może nie chce, żeby ktoś zrobił screen ekranu i np zrobił ze zdjęcia mema..... albo nie chce komentarzy nt tego, co widać w mieszkaniu ... Odpowiedz Link Zgłoś
reveiled Re: Lekcje przez zoom! 16.04.20, 00:14 Wlasnie. Jestem nauczycielka i wlasnie przed tym jestesmy przestrzegani. A jesli juz koniecznie ktos chce sie pokazac, to radza zeby na tle pustej sciany. Oczywiscie nie kazdy posiada pusta sciane, a jesli to niekoniecznie w tym pomieszczeniu, w ktorym najlepiej mu pracowac. Moi uczniowie zwykle Maja wylaczone kamery, czasem wlaczaja zeby sobie pomachac. Wiem, ze niekoniecznie zajmuja sie tym, co trzeba. Jeden dzisiaj napisal w czacie cos czapy, zapytalam o co chodzi, i okazalo sie, ze pomylily mu sie czaty Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:46 annaw1976 napisał(a): > Moje dziecko nie chce lekcji przez zoom bo mówi że swojej gęby nie będzie pokaz > ywać. Lekcja jest MATEMATYKI Rozumiecie coś z tego? Oczywiście. Jak zobaczy, że inni za plecami mają taki sam burdel, jak ono, a gęby nie lepsze, bo każdy wtyka nos w obiektyw i wygląda, jak świętej pamięci Waldorff, to pewnie mu przejdzie. A w ogóle nie ma potrzeby pokazywania obrazu od siebie, można tylko patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:58 45rtg napisał: > annaw1976 napisał(a): > > > Moje dziecko nie chce lekcji przez zoom bo mówi że swojej gęby nie będzie > pokaz > > ywać. Lekcja jest MATEMATYKI Rozumiecie coś z tego? > > Oczywiście. Jak zobaczy, że inni za plecami mają taki sam burdel, jak ono, a gę > by nie lepsze, bo każdy wtyka nos w obiektyw i wygląda, jak świętej pamięci Wal > dorff, to pewnie mu przejdzie. A w ogóle nie ma potrzeby pokazywania obrazu od > siebie, można tylko patrzeć. Na tych kamerkach, to zazwyczaj widać dziecko, tła praktycznie w ogóle, poza tym co za problem tak skierować kamerkę, by widoczna była jedynie ściana za dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 15:29 Widać cale pokoje, mamy najzwyklejszą kamerę, komp tak stoi, że nie pada na niego światło słoneczne i obraz z kamery jest bardzo wyraźny a kamera obejmuje pole 90 st. bez problemu i pokoje innych dzieci są równie dobrze widoczne. Niechęć pokazywania siebie związana jest raczej z chęcią robienia miliona innych rzeczy dla nastolatka ciekawszych niż siedzenie przy biurku i obserwowanie nauczyciela. Bez wizji w słuchawkach możesz leżeć na łóżku z komórką w ręku i słuchać jednym uchem co nauczyciel nawija. Niedopuszczalne jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 11:57 Mój syn właśnie ma lekcję matematyki - kamerka wyłączona. I nikt mnie nie zmusi, żebym włączyła. Cenię sobie swoją prywatność, nie mam ochoty, żeby obcy ludzie zagladali mi do domu. Dziecko pracuje, pisze, pani widzi, że jest, czasem o coś zapyta. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 14:57 Tja, jasne, każdy aż dyszy z ciekawości jaką Twój dzieciak ma narzutę na tapczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 15:00 Widzę tutaj mnóstwo życzliwości wobec nauczyciela, który też próbuje pracować w trudnych warunkach. W czasach, kiedy wszystkim jest trudno, można jeszcze innym utrudnić pracę w imię źle pojętej ochrony prywatności. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 17:38 "Tja, jasne, każdy aż dyszy z ciekawości jaką Twój dzieciak ma narzutę na tapczanie" Na półce leży 100 tys. w gotówce wypłacone z banku przed zaplanowanym na maj krachem systemu bankowego Odpowiedz Link Zgłoś
aire Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 12:00 Nie rozumiem, nie jest to prywatne spotkanie, tylko zajęcia szkolne, są jakie mogą być w tych warunkach, ale jakieś zasady obowiązują. Nie ma mowy żeby moja córka siadała nieuczesana i w piżamie, to brak szacunku i zwykle kołtuństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 12:07 aire napisała: > Nie rozumiem, nie jest to prywatne spotkanie, tylko zajęcia szkolne, są jakie m > ogą być w tych warunkach, ale jakieś zasady obowiązują. Nie ma mowy żeby moja c > órka siadała nieuczesana i w piżamie, to brak szacunku i zwykle kołtuństwo. Zasady? Chyba twoje. Nauczyciele mojej córki nie wymagają by dzieci były „na kamerkach”, za to wymagają by były przygotowane do lekcji. Moja córka do lekcji jest zawsze przygotowana. Brak szacunku, to olewanie lekcji i brak współpracy z nauczycielem. Wygląd nie ma z tym nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 14:42 Ale tutaj chyba rodzic wymaga a nie nauczyciel. Tez siedziesz do 14 w piżamie? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 15:07 Siedzę. Masz z tym problem? Ewentualnie odziewam się w wygodne onesie i puszyste skarpety. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 17:08 berdebul napisała: > Siedzę. Masz z tym problem? Ewentualnie odziewam się w wygodne onesie i puszyst > e skarpety. Też siedzę Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 17:36 Pytam. Czy jak pytam czy u was tez dzisiaj bociany przeleciały tzn ze mam problem? Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 15:01 Chyba jednak ma. Do szkoły w piżamie by nie poszła. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 15:31 Feee ... w piżamie bez gaci siedzieć o 14h - fleja! Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 13:52 Niech kamerkę zasłoni. Przy okazji zoom ze wszystkich przetestowanych programów on line to chyba najgorszy badziew. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 14:31 stephanie_harper2 napisał(a): > Niech kamerkę zasłoni. Przy okazji zoom ze wszystkich przetestowanych programów > on line to chyba najgorszy badziew. No, to google'owych Hangoutów chyba nie widziałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 15:29 A nie, zaoszczędzono mi tej przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 16:03 to sa lekcje a nie spotkanie towarzyskie, nauczyciel by prowadzić dobrze lekcje potrzebuje iteracji z uczniem. Przynajmniej gdy zadaje pytanie Jasiowi dobrze by go nie tylko slyszal ale i widzial. Syn nie musi miec wlaczanej kamery caly czas, ale wtedy gdy pokazuje nauczycielowi jak rozwiazal zadanie to chyba jednak tak etc. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 19:57 Moje mają wyłączone kamerki, bo tak chcą, wystarczy mikrofon. Kamerkę musiał mieć najstarszy na sprawdzianie, żeby nauczyciel widział, że pisze dziecko i że pisze samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Lekcje przez zoom! 15.04.20, 20:00 A może nie o 'gębę' chodzi tylko o pokój? Nie wiem, wstydzi się misia na półce, czy czego tam? Można ustawić sobie jakieś tło, np. bibliotekę pełną książek Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Lekcje przez zoom! 16.04.20, 22:29 Znany prawicowy intelektualista, Marian Kowalski, sfotografował się na tle fototapety z biblioteczką. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lekcje przez zoom! 27.04.20, 09:11 livia.kalina napisała: > Znany prawicowy intelektualista, Marian Kowalski, sfotografował się na tle foto > tapety z biblioteczką. > > Hehe, no ma książki, co się czepiasz! Ja musiałabym lewitować, bo większość książek mam w przedpokoju nad lustrem🤣 > Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Lekcje przez zoom! 16.04.20, 10:01 Ale szkoła wymaga? Bo jak wymaga, to ponegocjuj, a jak nie, to odpuść dziecku. Możesz mu ewentualnie pokazać ekran zuma z takiego spotkania, żeby zobaczył, jaki jest malutki, jeżeli to jest spotkanie na 20 osób, jak niewiele widać. Ale jeśli to nie jest wymóg konieczny, to ja bym odpuściła. Uczniowie teraz muszą robić dużo nowych rzeczy, równocześnie stracili całkowicie poczucie kontroli, może on je sobie tak odzyskuje? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Lekcje przez zoom! 16.04.20, 22:25 „ bo mówi że swojej gęby nie będzie pokazywać.” A jak to tłumaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Lekcje przez zoom! 16.04.20, 23:02 Twarze malolatow juz od dawna kraza po calym internecie, a przy lekcji nagle tacy wstydliwi sie zrobili . Moje dzieci maja lekcje przez zoom, wszystkich widac, raz tylko zamiast dziewczyny widzialam Barbie. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Lekcje przez zoom! 26.04.20, 12:22 Nie rozumiemy. Do szkoły też chodzi w wiadrze na głowie? U nas na zoomie odbywają się normalne lekcje. Uczniowie się zgłaszają, nauczyciele odpytują. To szkoła tylko że zdalna. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Lekcje przez zoom! 26.04.20, 14:18 Moje dziecka nie ma tyle "szczęścia". Jak na razie syn (VI SP) miał tylko JEDNĄ lekcję online z angielskiego. Dzieci nie miały problemu z pokazaniem twarzy. Zresztą syn, tak jak i parę innych osób, zmienił sobie tło (nie zmienił na popularną w tej chwili biblioteczkę) - za plecami miał ogromnego kota. Poza tym, od początku edukacji domowej, ma lekcje online z kształcenia słuchu/audycji muzycznych w szkole muzycznej. Nauczycielka prowadzi lekcje przez Discord, ale bez wideo rozmowy - prowadzi lekcje w sposób wymagający uwagi ze strony dzieci. Nie ma możliwości markowania uczestnictwa, mimo tego, że się nie widzą wzajemne. Wydaje mi się, że to jest głownie problem nauczycieli stosujących tylko metodę wykładu na swoich lekcjach. Ciężko się nagle przestawić annaw1976, podpytaj jeszcze syna dlaczego nie chce włączyć kamerki. Może nie lubi siebie oglądać? Maseczka też jest jakimś wyjściem Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lekcje przez zoom! 27.04.20, 09:09 aguha napisała: > Moje dziecka nie ma tyle "szczęścia". Jak na razie syn (VI SP) miał tylko JEDNĄ > lekcję online z angielskiego. Dzieci nie miały problemu z pokazaniem twarzy. Z > resztą syn, tak jak i parę innych osób, zmienił sobie tło (nie zmienił na popul > arną w tej chwili biblioteczkę) - za plecami miał ogromnego kota. Poza tym, od > początku edukacji domowej, ma lekcje online z kształcenia słuchu/audycji muzycz > nych w szkole muzycznej. Nauczycielka prowadzi lekcje przez Discord, ale bez wi > deo rozmowy - prowadzi lekcje w sposób wymagający uwagi ze strony dzieci. Nie m > a możliwości markowania uczestnictwa, mimo tego, że się nie widzą wzajemne. > Wydaje mi się, że to jest głownie problem nauczycieli stosujących tylko metodę > wykładu na swoich lekcjach. Ciężko się nagle przestawić > > annaw1976, podpytaj jeszcze syna dlaczego nie chce włączyć kamerki. Może nie l > ubi siebie oglądać? Maseczka też jest jakimś wyjściem Dziś zajrzałam do Uonetu. Info od wychowawczyni, że od dzisiaj wszystkie zajęcia będą on-line.Moim zdaniem to naprawdę szybsza metoda niż przygotowywanie materiałów, no chyba że ktoś nie robi tego porządnie tylko na zasadzie kopiuj-wklej z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś