Dodaj do ulubionych

Chichot w cieniu zarazy

15.04.20, 18:48
Obserwuje zajecia on line mojego dziecka...i słysze chochot.Na reke niektórym to było mocno, oj mocno.
Wczoraj zajecia sie nie odbyły , zero info dlaczego, nauczyciel zwyczajnie nie pojawił sie na timsie.Pewnie jeszcze nie dojechał po swietach.Natomiast dostałam pouczenie na LIBRUSIE by zadane prace dostarczac do piatku, w weekendy zle jest to widziane.
Wakacje ekstra, los tak chciał nauczycielu, prawda?
Prosze mi tu nie wyskakiwac ze szczuciem.Kpina.
Obserwuj wątek
    • en10 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:50
      Wczoraj to ferie świąteczne były (jeśli dotyczy Polski).
    • arwena_11 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:51
      Wczoraj to jeszcze ferie świąteczne planowo były.
    • sza.aliczek Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:51
      Dziewczyno, wczoraj nie było lekcji, był jak zawsze, jak co roku, dzień wolny.
      • sza.aliczek Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:54
        Właśnie zakończyłem rozmowę z wychowankiem - pół godziny nawijał : )
        I generalnie z pracy jeszcze nie wyszłam.
        Matki potrafią szturmować moją komórkę nawet o 23!
        Podziwiam twoją szkołę: ustawiła wszystko w należytym porządku. Weekend jest dla mnie, nie dla twoich dziubdziusiów.
        • sza.aliczek Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:55
          zakończyłam!
        • bywalec.hoteli Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:45
          Xd
    • tymianek21 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:51
      Kozica przecież wtorek po świetach wielkanocnych jezt zawsze wolny w szkole😀😀
      Chyba zapomniałaś????
    • triss_merigold6 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:52
      Wczoraj, cherie, trwała jeszcze przerwa świąteczna. Rozumiesz, zawsze zajęcia szkolne rozpoczynały się w środę po świętach, a nie od razu we wtorek.
      Boże, czemu suweren jest taki niezborny intelektualnie?
      • elenelda Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:54
        Triss, kocham Cię, kochałam i zawsze będę.
      • spirit_of_africa Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:14
        😂 Triss
    • little_fish Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:52
      Przecież wczoraj była jeszcze przerwa świąteczna, więc jakie zajęcia miały się odbywać?
      Ograniczeń co do wysyłania prac w dni robocze nie rozumiem, chyba, że nauczyciel podał konkretny termin do piątku.
    • heca7 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:56
      No oczywiście, bo w szkole dzieci siedzą przez 7 godzin z kamiennymi twarzami. Za zaśmianie się na lekcji chłosta tongue_out
    • leni6 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:57
      Jak praca jest zadana na piątek to jak można ją wysłać w weekend ? Chyba oczywiste jest że nauczyciel w weekend zamierza te prace sprawdzać, więc nie mogą dotrzeć w niedzielę wieczorem.
    • mia_mia Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:58
      Zapoznaj się z organizacją roku szkolnego, nie jest tajna. Ani ty ani dziubdziuś nawet dni wolnych nie ogarniacie?
    • kozica111 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 18:58
      A wolne było..wolne po wolnym i po wolnym, zaraz tez bedzie wolne...wakacje.
      Rece opadaja, wspolczuje starszym dzieciom.
      Po czym kurcze to wolne po 3 tygodniach wolnego?! To ma sens w zwykłym trybie nie do jasnej anielki jak 3 tygodnie lekcji jako takich nie ma.
      Pani kseruje 4 strony ksiazki i wysyla z poleceniem zrobienia pracy.Łaczy sie na godzine podczas ktorej jedno z dzieci nieudolnie czyta via net książkę...To sa lekcje on line to jest za przeproszeniem dupa.
      • araceli Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:00
        kozica111 napisała:
        > A wolne było...

Nie było. Nie ogarniasz?
      • hanusinamama Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:02
        Ale wtorek po wielkanocy zawsze jest wolny. I to tym razem nie wymysł nauczycielki...my dostalismy jakies tam pismo ktore dostała szkoła, z info ze wtorek tez wolny (jak co roku)...
        • kozica111 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:49
          My nie dostaliśmy.
          • hanusinamama Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:29
            Kozica masz dziecko w 1 klasie?? Poza tym sprawdz sobie librus czy co tam za dziennik macie elektroniczny, nie masz tam w kalendarzu wpisanego ze wolne??
      • little_fish Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:02
        Pretensje do ministra. O to wolne.
      • elenelda Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:03
        Może zmień dzieciom szkołę? U mnie córka ma regularne lekcje online. Nauczyciele pracują normalnie. W mojej szkole jest podobnie.
        • little_fish Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:06
          Moje dzieci też mają lekcje. Albo online, albo nie, w zależności od tematu, przedmiotu i potrzeby. Generalnie nauka idzie.
          W dni wolne nie 😂
        • redwineiswhatilike Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:40
          elenelda napisała:

> Może zmień dzieciom szkołę? U mnie córka ma regularne lekcje online. Nauczyciel
          > e pracują normalnie. W mojej szkole jest podobnie.

W czasie ferii wiosennych też?
          • elenelda Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:42
            W czasie ferii nie, ale autorka ma problem z odpoczynkiem po odpoczynku.
            • redwineiswhatilike Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:46
              Rozumiem
      • triss_merigold6 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:05
        W głębokim PRL, do którego niedbale nawiązuje obecny odpowiednik pierwszego sekretarza, wtorek po świętach wielkanocnych również był wolny.
        • kozica111 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:06
          W głebokim PRL nie dopomyślenia był brak lekcji przez 2 msc wiosenne 2 lata z rzędu.
          • iwoniaw Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:09
            kozica111 napisała:

> W głebokim PRL nie dopomyślenia był brak lekcji przez 2 msc wiosenne 2 lata z r
            > zędu.

Dziwne, że wszystkie dzieci tu piszących mają lekcje online od samego zamknięcia szkół, tylko twoje nie - napisz do kuratorium, bo normalne to nie jest.
            • little_fish Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:13
              Te dwa miesiące to chyba łącznie przez te dwa lata ci wyszło
            • kozica111 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:52
              Planuję, nie wszystkie mam sygnały od znajomych o utrzymywaniu pozorów lekcji on line.Danie linka do eduelo to nie lekcje on line.Jest byle jak w wielu szkołach.Tu na ematce jest nadreprezentacja nauczycielek wiec cały czas "uderz w stół.." Trudno, prawda jest jaka jest.
              • redwineiswhatilike Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:21
                kozica111 napisała:

> Planuję, nie wszystkie mam sygnały od znajomych o utrzymywaniu pozorów lekcji o
                > n line.Danie linka do eduelo to nie lekcje on line.Jest byle jak w wielu szkoła
                > ch.Tu na ematce jest nadreprezentacja nauczycielek wiec cały czas "uderz w stół
                > .." Trudno, prawda jest jaka jest.

Mówię ci, napisz skargę do Ministerstwa Edukacji
          • arwena_11 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:13
            Podobno w czasie tej grypy Hong-Kong były zamykane szkoły.

Ja pamiętam, że z tydzień nie chodziliśmy do szkoły jak było mocno zimno. Gdyby wtedy była taka pandemia też by zamknęli.
          • m_incubo Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:20
            Nie macie lekcji od 2 miesięcy? Dziwne. Wszyscy mają. Może po prostu jeszcze nie ogarnęłaś, że te lekcje nie odbywają się w szkole..?
            • kozica111 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:54
              Jacy wszyscy? ty masz? To nie sa lekcje tylko dramatyczna imitacja wynikajaca z lenistwa nauczycieli i czasem braku umiejętnosci ogranięcia sprzetu komputerowego.
              • redwineiswhatilike Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:20
                kozica111 napisała:

> Jacy wszyscy? ty masz? To nie sa lekcje tylko dramatyczna imitacja wynikajaca z
                > lenistwa nauczycieli i czasem braku umiejętnosci ogranięcia sprzetu komputerow
                > ego.

Masz szansę się wykazać. Napisz skargę, tamtych nauczycieli zwolnią a ty całemu światu pokażesz super lekcje online. Albo zmień dziecku szkołę, bo pewnie nie masz kwalifikacji do uczenia.
              • paskudek1 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:27
                Kozica nie wiem jak foruma, Ja NIE MAM lekcji bo ja już szkołę skończyłam. Lekcje ma moje dziecko. A o organizację roku skzolengo przy pier.... l się do ministra. Póki co NIE NAUCZYCIELE decydują kiedy w szkole są ferie.
              • m_incubo Re: Chichot w cieniu zarazy 16.04.20, 13:53
                Nie, to u ciebie jest (być może) imitacja, większość dzieci o których wiem, w tym moje własne, ma sensowne lekcje.
                A ty jak się dopiero obudziłaś, to może interweniuj w swojej szkole, tylko nie zapomnij poskarżyć się, że w święta też nauczyciele się opieprzają.
          • redwineiswhatilike Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:42
            kozica111 napisała:

> W głebokim PRL nie dopomyślenia był brak lekcji przez 2 msc wiosenne 2 lata z r
            > zędu.

No patrz. Nie mieli koronawirusa w całej Europie i poza nią.
      • milka_milka Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:09
        Wczoraj były jeszcze ferie świąteczne:

9 kwietnia – 14 kwietnia 2020 r.
        Podstawa prawna:
        § 3 ust. 1 pkt. 3 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 18 kwietnia 2002 r. w sprawie organizacji roku szkolnego (Dz. U. Nr 46, poz. 432, z późn. zm.) oraz § 3 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie organizacji roku szkolnego (Dz. U. poz. 1603).
        • kozica111 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:54
          Jeszcze 100 raz to napiszcie, macie cos z głowa?
          • trillian Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 22:16
            Może za 101 razem właśnie trafi big_grin nie należy tracić nadziei!
      • arwena_11 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:10
        Wiesz, jestem ostatnia do bronienia nauczycieli - ale u mojej córki wygląda to zupełnie inaczej.
        Od zamknięcia szkiły ma normalne zajęcia. Matematyka, historia, języki ( 2 klasa Lo ), michałki mnie nie interesują. Z każdego z tych przedmiotów przybyły jej co najmniej po 2 oceny. Miała sprawdziany, kolejny z matematyki będzie miała w piątek. Pracuje tyle samo co normalnie, tylko nie traci czasu na dojazdy.

Jeżeli u ciebie nic nie robią - to może trzeba zgłosić do kuratorium? Bo to nie wakacje?
      • saszanasza Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:14
        kozica111 napisała:

> A wolne było..wolne po wolnym i po wolnym, zaraz tez bedzie wolne...wakacje.

No ale tak jest nie od dziś. Nie wiem w czym masz problem, to nie wina nauczycieli, że mieli wolne!
        Pretensje skieruj do MEN.

> Rece opadaja, wspolczuje starszym dzieciom.
        > Po czym kurcze to wolne po 3 tygodniach wolnego?! To ma sens w zwykłym trybie n
        > ie do jasnej anielki jak 3 tygodnie lekcji jako takich nie ma.
        > Pani kseruje 4 strony ksiazki i wysyla z poleceniem zrobienia pracy.Łaczy sie n
        > a godzine podczas ktorej jedno z dzieci nieudolnie czyta via net książkę..

No niestety tak odbywają sie lekcje, nie wszystkie dzieci super czytaja. To tez nie jest wymysł nauczyciela.

.To
        > sa lekcje on line to jest za przeproszeniem dupa.

Ja jestem całkiem zadowolona z lekcji on-line. Może nie jest to typowa szkolna nauka, ale jak na te realia nasza szkoła sie wywiązuje.
      • lellapolella Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:16
        Ja współczuję tobie, kozica. Z każdym wpisem coraz bardziej.
      • m_incubo Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:19
        Sorry, ale na razie to ty jesteś d.pa 😀
      • azja001 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:13
        Ty zdrowa jesteś na głowę? Ferie są w kalendarzu roku szkolnego od lat w takim samym terminie
      • livia.kalina Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 23:52
        to może pretensje do twojej umiłowanej władzy, ze tak ustanowiła kalendarz szkolny? Przecież to nie nauczyciele go układają.
      • spanish_fly Re: Chichot w cieniu zarazy 16.04.20, 13:45
        A potem godzinami sprawdza tych dwadzieścia kilka prac - umknęło Ci.
    • iwoniaw Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:07
      Całe szczęście, że szkoły tylko online obecnie, bo tak to dziubdziuś nieogar tylko na timsach siedział nadaremnie w czasie ferii świątecznych, a normalnie to jeszcze by poszedł i się dobijał do drzwi placówki 😂
      • kozica111 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:10
        Całe szczęście że wynagrodzenie dla pracujących on line tylko, ma być ograniczone, przynajmniej jakas sprawiedliwosć bedzie i chichot ustanie.Pozdrawiam panie nauczycielki wypowiadajace sie w tym wątku.
        • arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:11
          ograniczone ma być tylko dla tych co nic nie robią. Jak prowadzą zajęcia - dostaną normalne wynagrodzenie. I tak powinno być.
          • kozica111 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:14
            Jak prowadza zajecia...Jak nie prowadzą to trzeba bedzie zaoszczedzić, o szczególach nie słyszałaś, nie dziwie sie nie jest to poki co nośny temat.Dlatego dziwi mnie to obiboctwo i w dupie manie i godzina zagadek zamiast lekcji.
            • elenelda Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:24
              Podczas przerwy świątecznej nie ma zajęć i nigdy nie było.
              • kozica111 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:33
                Wiec zarzadzenie do kitu w tym roku, tak nie powino byc, bo celem ferii nie jest odpoczynek po odpoczynku.To jest jednak najmniejszy problem.

Chce robic skany z timsa i nagrywac spotkania, tylko zastanawiam sie czy z czystej przyzwoitosci nie poprosic o zgode, tylko ze wtedy minie sie to z celem i nie bedzie widac obiboctwa bo panie sie zepną.Moze to tez roziwiazałoby z 2 strony problem.

• little_fish Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:37
                  Dopiero teraz o tym myślisz... Trochę późno, ja bym reagowałam dużo wcześniej
                • milka_milka Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:51
                  No ale takie zarządzenie było i jest.
                • arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:54
                  Gdyby mojej córce ktoś wczoraj kazał się uczyć - to by go ubiła. Ferie to jej święte prawo big_grin
            • arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:25
              Tylko wiesz u mojej córki prowadzą zajęcia. Ma wykłady, ma zadawane, odsyła wypracowania z historii, zadania z matematyki, angielskiego, niemieckiego. Ma sprawdziany, oceny.

Najsłabiej z polskim - ale z tym za dobrze nie było i w szkole.

Ja nie narzekam, córka zachwycona bo spokojnie może się wyspać i zdąży wszystko ogarnąć. W sumie to nawet nie wiem kiedy ona ma te lekcje i czy jak gada to gada z koleżanką czy nauczycielem. Ale jak ma jakiś problem - to pisze do nauczyciela i dostaje indywidualne podpowiedzi.
              • kozica111 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:30
                No to dobrze, przynajmniej u was.
                U nas dno, u znajomych podobnie, dwie rozne strony Wawy.
                • m_incubo Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:46
                  I dopiero po tym "odpoczynku po odpoczynku" zaczął ci przeszkadzać brak lekcji i postanowiłaś o tym napisać na forum? Ale brniesz...
              • little_fish Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:30
                U nas też ok. Są lekcje online, są linki do filmów, zadania do zrobienia. Oceny też są
        • milka_milka Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:14
          Ale o ci Ci chodzi? Że nie było lekcji w ferie?
          • kozica111 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:16
            Ferii nie ma,były świeta, skończyły sie w lany poniedziałek.Mentalnosc Polaka inna, widac inna, odpoczynek po odpoczynku, moje dziecko tez chce odpoczywac po spaniu grajac na kompie..ale to dziecko.
            Pomijajac to bo widze ze emadka na tym sie skupila bo cala reszta mniej pasuje, czemu nauczyciele udaja ze pracuja?
            • elenelda Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:22
              Przerwa świąteczna trwała do wtorku włącznie. Jeżeli Ci się to nie podoba, pisz w tej sprawie do ministra.
            • triss_merigold6 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:22
              Co do zasady, zgodnie z kalendarzem roku szkolnego, jeszcze wczoraj były ferie świąteczne.
            • milka_milka Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:23
              Czytałaś organizacje roku szkolnego? Nikt jej nie zmienił, nie było żadnej informacji, że zajęcia zaczynają się we wtorek. Normalnie też dziecko wypchnęłabyś we wtorek do szkoły, gdzie pocałowałoby klamkę? A brak zajęć we czwartek i piątek przed Wielkanocą nie dał Ci do myślenia?
              • kozica111 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:40
                Wiesz ze nie.............zgadnij czemu.Bo to takie zajecia.Ich właściwie nie ma, nie ma, rozumiesz?
                Wkleiłabym skany z rozmow pan z dziećmi na czacie,ale tajemnica jednak, dramat, lekcje on line podobnie.Dziecko mi mowi, mamo ja nie rozumiem co Kasia czyta, pani kazała jej czytac, a Kasia mikrofon do d.... i nic nie słychać.:Znacie dzieci tą bajkę? Nieeeeeee, eee, nikt nie zna, nie słysze co mowicie.....eeeeeeeeeee, a moze ktos cos doda......Stasiu,,,, jest Stas z nami......eeeeeeeeeeee? No kto coś powie......Eeeee? I tak godzine.......Kobiety na żywo normalne, w miare profesjonalne.A teraz na odwal sie, widac ze sie nie przygotowuja tylko odwalaja....Bo zaraza.Bo trzeba sie wyspać zakupy zrobić, wreszcie można lege artis sie pobyczyć.
                • elenelda Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:41
                  W której klasie jest Twój syn?
                • arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:41
                  no ale to nie problem z lekcjami tylko ze sprzętem.
                • umi Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 22:29
                  Ale to nie jest wina szkoly ze Kasia ma sprzet jaki ma. Moze rodzicow nie stac na inny i dobrze, ze ma chociaz taki, a moze to Twoj sprzet jest badziewny i tak odbiera.

A merytorycznie, to rozumiem, ze to jakies male dzieci. Wiec te lekcje pewnie sa banalne. Moze jesli dzieciak malo co wynosi, to nie ma sensu sluchac tej dukajacej Kasi i lepiej samemu to przerobic w krotszym czasie z wlasnym dzieckiem? A nauczycielka niech Ci wysle w punktach co ma byc zrobine i tyle. Wiesz, dzieci w szkole tez czytaja przy nauczycielce. Jesli ma z nimi cwiczyc czytanie, to ma to w obowiazkach i Twoj ta Kasie bedzie musial znosic. I tak masz lepiej niz w normalnym trybie, tam by musial swoje odsiedziec i sluchac dukania, a tu moze w tym czasie (chyba? nie wiem na pewno, wiec lepiej sie upewnic, moze rozliczaja dzieci z obecnosci, co do czego bym sie nie zdziwila przy tym stopniu trucia tylka o nic) zrobic cos z dzieciakiem szybciej (o ile mozesz sobie na to pozwolic czasowo Ty).
                • spanish_fly Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 16.04.20, 13:56
                  Ale czemu masz o to pretensje do nauczycieli? Przecież to rząd, który popierasz tak to zorganizował. Zamknął szkoły i kazał nauczycielom prowadzić lekcje on-line, chociaż z góry było wiadomo, że w wielu przypadkach nie ma takiej technicznej możliwości, bo wielu nauczycieli i wiele dzieci nie ma odpowiedniego sprzętu ani łącza internetowego, a nawet jeśli techniczne możliwości są to i tak wszyscy muszą się tej formy nauczyć, bo nikt do tej pory w ten sposób zajęć nie prowadził.
            • arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:30
              Odkąd chodziłam do szkoły była przerwa Wielkanocna od czwartku do wtorku. I tak jest teraz. Skąd ci wyszło, że we wtorek idzie się do szkoły?
            • hanusinamama Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:31
              Jezusicku czemu brniesz dalej. Dzieciak zapomniał ze ma wolne ty niepotrzenie wkurw zaliczyłaś. Kazdy normalny w takiej sytuacji robi facepalm i tyle.
              • kozica111 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:41
                Co wam z tym wtorkiem.To jeden z elementow ktory mnie wkurzyl, przyjelam do wadomosci co mowicie o feriach.Jedno zdanie czytacie czy jak?
                • arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:46
                  No ale może zamiast narzekać tu, to trzeba było do dyrekcji napisać. I to nie teraz a koniec marca.
                • elenelda Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:47
                  Masz problem z odpoczynkiem po odpoczynku. Dziewczyny piszą, że ich dzieci normalnie pracują, a brak zajęć w czasie przerwy świątecznej jest normą w naszym kraju. Ty brniesz dalej. Jeżeli nie podobają Ci się zajęcia w szkole Twojego dziecka, skontaktuj się z konkretnymi nauczycielami.
                • gaga-sie Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 20:47
                  Ale ty masz problem, że nauczyciel nie ma własnego studia nagrań chyba. Sytuacja jest wyjątkowa, nikt nie był na nią wcześniej przygotowany i jest jak jest, każdy próbuje sobie radzić. Jakby dzieci i nauczyciele byli wyposażeni w programy i wcześniej przetestowany sprzęt, mozna byłoby mieć pretensje. Zresztą, nauczyciele też woleliby normalnie pracować, poslalabys teraz swoje dziecko do szkoły?
            • malia Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:35
              Ty trzeźwa jesteś ?
              • kozica111 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:42
                Niestety a chetnie bym cos chlapneła na mniejszy wkurw.Jak mozna tam sobie wszystko olewać.
                • malia Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:54
                  Tam, czyli gdzie?
            • redwineiswhatilike Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:45
              kozica111 napisała:

> Ferii nie ma,były świeta, skończyły sie w lany poniedziałek.Mentalnosc Polaka i
              > nna, widac inna, odpoczynek po odpoczynku, moje dziecko tez chce odpoczywac po
              > spaniu grajac na kompie..ale to dziecko.
              > Pomijajac to bo widze ze emadka na tym sie skupila bo cala reszta mniej pasuje,
              > czemu nauczyciele udaja ze pracuja?

Wejdź na stronę Ministerstwa Edukacji i sprawdź kiedy było wolne w szkole. Do wczoraj włącznie. Tak jak przez ostatnich 30 czy 40 lat.
            • annamaria210 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 16.04.20, 13:35
              jaka mentalność Polaka? Ty nie jesteś Polką? A to w innych krajach odwołali święta z powodu koronawirusa? I zmartwię cię, bo w większości krajów też nie ma szkoły typu, że dzieci siedzą 7 czy 8 lekcji przed monitorem i nauczyciel na ekranie prowadzi z domu lekcje tylko raczej jest to w formie pracy samodzielnej, dostają materiały i wskazówki. Siostra cioteczna jest nauczycielką, była na wymianach z uczniami w wielu krajach, utrzymuje z tamtejszymi nauczycielami kontakty, więc wiem jak jest. Takie histerie nie są uprawnione - koronawirus i jego następstwa to nie jest niczyja wina. Szkoły i wszelkie inne instytucje radzą sobie jak mogą na miarę zaistniałej sytuacji i wrzask, że wszystko powinno być jak przed epidemią jest śmieszny.
        • elenelda Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:20
          Rozbawię Cię jeszcze bardziej - nie tylko nauczyciele odczują nadchodzącą wielkimi krokami recesję, wielu ludzi już straciło lub za chwilę straci pracę. Witamy w nowej rzeczywistości. Uśmiałam się po pachy.
          • kozica111 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 20:01
            Wiem ale wiekszosc nie zasługuje, o chcieliby pracować a nie mogą.Nauczyciel mógłby sie wysilić ciut bardziej, cokolwiek. Zakladaja ze jak po drugiej stronie slysza dziecko to rodzic nie slyszy/podsłuchuje jak biegnie lekcja?
            Bład, że nie nagrywa, drugi bład.Czas dzieci tez nalezy szanować.Raz mozna sie nie przygotowac , dwa razy, ale non stop bajdurzenia i dukania...Ile mozna , jakie lekcje?A potem jeszcze irytacja ze praca wyslana w sobote.No w sobote bo de facto tematy przerabiamy z dzieckiem bo tej pozal sie Boże szkole on line.
            • little_fish Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 20:10
              Ale pani się oburzyła, że praca wysłana w sobotę "bo weekend", czy praca miała być wysłana do piątku?
              • kozica111 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 20:12
                Praca była zadana "do końca tygodnia" Koniec to w zalezności od podejscia albo niedziela albo sobota.
                • little_fish Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 20:16
                  W takim wypadku poprosiłbym o podawanie konkretnego terminu. U nas w zadaniu jest podana data, a w informacji do dzieci po prostu dzień tygodnia.
                • effka454 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 16.04.20, 13:38
                  kozica111 napisała:

> Praca była zadana "do końca tygodnia" Koniec to w zalezności od podejscia albo
                  > niedziela albo sobota.

Jeżeli w normalnych warunkach nauczyciel zadałby pracę "do końca tygodnia" to oddałabyś tę pracę w sobotę czy w niedzielę? Czy może jednak w piątek - bo to jest ostatni dzień "tygodnia" pracy...
                  Czy jeśli szef prosi o raport do końca tygodnia, to oddajesz mu go w sobotę? w niedzielę? a może jednak w piątek?
            • redwineiswhatilike Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 20:17
              kozica111 napisała:

> Wiem ale wiekszosc nie zasługuje, o chcieliby pracować a nie mogą.Nauczyciel mó
              > głby sie wysilić ciut bardziej, cokolwiek. Zakladaja ze jak po drugiej stronie
              > slysza dziecko to rodzic nie slyszy/podsłuchuje jak biegnie lekcja?
              > Bład, że nie nagrywa, drugi bład.Czas dzieci tez nalezy szanować.Raz mozna sie
              > nie przygotowac , dwa razy, ale non stop bajdurzenia i dukania...Ile mozna , ja
              > kie lekcje?A potem jeszcze irytacja ze praca wyslana w sobote.No w sobote bo de
              > facto tematy przerabiamy z dzieckiem bo tej pozal sie Boże szkole on line.

Jezu, to zatrudnij się teraz w szkole i zostań nauczycielem roku. Masz własne dzieci jak i wielu nauczycieli. Masz komputer i internet, własny oczywiście, jak i oni. Zatrudnij się i pokaż wszystkim jak idealnie prowadzić lekcje z własnej kuchni, daj dobry przykład, na pewno wiele osób skorzysta.
              • gaga-sie Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 20:51
                Edukacja domowa jej pozostaje, jest wyraźnie uprzedzona i choćby skały srały nie będzie jej pasowało. Na dziecko też to z pewnością przenosi.
                • spanish_fly Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 16.04.20, 14:00
                  Bidulka nie może narzekać na rząd, więc musi swoją frustrację skierować gdzie indziej.
              • kozica111 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 21:44
                Tu nie chodzi o idealność.Zwyczajnie o chęci, o to aby trudnej sytuacji nie traktować jako dodatkowego urlopu,
                a takie mam wrażenie jak patrze co sie dzieje.Na poczatku wiadomo jakos sie to musi rozkręcić ale niestety nie rozkreca sie a jest gorzej.W chwili obecnej mam wrazenie ze brak nadzoru nad ta nauka skutkuje świadmomym opierd...twem.

Ten temat doskonale pokazuje co kogo zabolało i kto poczuł sie wywołany do tablicy.Zamiast skupić sie na meritum i jakos odniesc do tematu kilka z was stanelo jak Zosia w kącie i robiąc zygu zygu na patyku podspiewuje "we wtorek bylo wolne, we wtorek bylo wolne..."Bo tylko to mozecie wniesc jako nauczycielki do tematu.Zadna nie napisala a ja przygotowuje, a ja sie staram, a ja probuje uatrakcyjnic lekcje, wykrzesac coś co mozliwe...itp; jest pewnie z 10-20% pedagogow ktorzy nie wykorzystuja sytuacji tylko zwyczajnie pracuja z całych sił na tyle na ile mogą, reszta udaje, pozoruje bo można , po co sie pocić skoro nikt tego nie zweryfikuje, czy sie stoi czy sie leży....Smutne, deprymujące i dobijajace. I nie przyprawiajcie mi gęby tylko popatrzcie w swoje sumienie.
                • redwineiswhatilike Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 21:47
                  Musisz przenieść dziecko do lepszej szkoły. Może prywatnej? Nie masz chyba innego wyjścia, skoro nie jesteś zadowolona.
                • milka_milka Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 21:47
                  Tylko widzisz, ja nie jestem nauczycielką. A Ty zaczęłaś od tego, że przyczepiłaś się, że w wolny dzień nie było lekcji. I to było meritum. A że okazało się, że strzeliłaś babola, to próbujesz wybrnąć, że niby nie o to chodziło.
                  • redwineiswhatilike Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 21:49
                    Ja też nie.
                • little_fish Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 21:50
                  Ale po co ja mam ci napisać, że ja się staram, a moja dyrekcja wymaga i monitoruje? Nie pytałaś o to w wątku startowym. I pewnie i tak mi nie uwierzysz. Odniosłam się do obu kwestii - we wtorek było wolne, pretensje o odsyłanie pracy w weekend są zasadne tylko wtedy, jeśli termin był do piątku. I napisałam również, że przy pierwszej nieścisłości odnośnie " końca tygodnia" wyjaśniłabym to z nauczycielami. Nauczyciele starszego podają nawet godzinę, do której pracę należy dosłać
                • tifa_lockhart Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 21:56
                  Rzucasz się bejbe jak wsza po aksamicie. Im bardziej tym rzucaniem próbujesz wybrnąć tym bardziej się pogrążasz.
                • arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 22:03
                  Rany ja nie jestem nauczycielką i zazwyczaj jestem jak najdalsza od chwalenia. Ale nauczyciele mojej córki ( od najważniejszych przedmiotów ) stanęli na wysokości zadania. Na początku było sporo trudności, ale to było w połowie marca. Potem już coraz lepiej. Nie wszystko to są lekcje online, ale mają teraz dużo szukania materiałów i pisania prac na różne tematy ( historia ). Na początku był szok, bo jak to nie ma w internecie, nie ma w podręczniku. Wyciągnęłam córce książki historyczne i dałam. I nagle okazało się, że można. Świetna lekcja - za rok matura i studia - nauka szukania samemu informacji nie tylko w sieci, to bardzo przydatna rzecz.
                  Z matematyki pani też ogarnia. Standardowo 3/4 klasy ma problem, ale oni mają problem również normalnie. Tylko teraz mogą zapytać pani na messengerze jeden na jeden. Bez udziału całej klasy.
                  Języki ok.
                • paskudek1 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 22:09
                  Kozica jeżeli już NAWET ARWENA stanęła w obronie szkoły i nauczycieli to chyba coś jest na rzeczy, nie sądzisz? Jeśli więc masz problemy z przebiegiem nauczania SWOJEGO dziecka to pisz do ciężkiej ospy do dyrekcji SWOJEGO dziecka a wcześniej do nauczycieli. Zapewniam Cię że tak 90 o ile nie więcej procent problemów można załatwić jedn mailem w librusie. Tylko podpowiem, w razie gdybyś miała dziecko w starszej klasie niż 3 (bo nie pamiętam) to jak już ten mail napiszesz to podpisz go dokładnie że Kozica, mama Koziołka z klasy 4c. Bo nauczyciel może mieć więcej klas do nauczania i np 3 Koziołków.
                • ren.s Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 22:13
                  Ale czy zdajesz sobie sprawę, że lekcje online nie MOGĄ być wyłączną formą zdalnego nauczania, bo wykluczają dzieci bez sprzętu, bez Internetu, mające rodzeństwo i rodziców pracujących zdalnie w tym samym czasie, lub awanturujących się, pijących itp.?? Ja nie odważyłam się na stosowanie wyłącznie tej metody, bo uczniowie do mnie piszą o ograniczeniach. Byc może w oczach takiego rodzica, jak Ty wyglądam na leniwego nauczyciela. Mam to gdzieś, to rodzic taki, jak Ty ma wąskie horyzonty.
                • sza.aliczek Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 22:37
                  Zadna nie napisala a ja przygotowuje, a ja sie staram, a ja probuje uatrakcyjnic lekcje, wykrzesac coś co mozliwe.

ja mam się przed tobą spowiadać z tego, że normalnie pracuję? a kim ty jesteś? i w imię czego?
                • jola-kotka Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 16.04.20, 01:17
                  Chcialabys zeby te lekcje dawaly dziecku tyle co te w szkole ale tak nie bedzie. Nie dlatego ze nauczyciel zly , sprzet hu... itd. Ani dzieci ani nauczyciele nie sa przyzwyczajeni do takiej formy uczenia sie i nauczania. Duzo trudniej jest dziecku skupic sie we wlasnym domu a juz na bank takiemu malemu, gdzie mama chodzi , slucha itd. Dziecko inaczej zachowuje sie na wlasnym gruncie a inaczej w szkole w grupie rowiesnikow. Trudniej jest tez temu nauczycielowi, raz ze przekazac wiedze bo jednak nie jest to kontakt bezposredni dwa utrzymac dyscypline. Bo taki Jas on jest u siebie w domu w kazdej chwili moze wstac itd. Nauczyciel nie ma na to wplywu. Co innego gdy ktos tak uczy sie non stop ale to nie Australia , dla wszystkich to nowa sytuacja. Nie mam kontaktu ani z nauczycielami ani dziecmi uczacymi sie dzisiaj ale na logike to, to sa powody przez ktore nie beda to lekcje wiele wnoszace i tutaj pottzebny jest wklad rodzicow przy tak malych dzieciach. Zreszta jak lektura forum wiele razy pokazala wczesniej tez byl potrzebny wrecz niezbedny. Nikomu nie chodzi o idealne nauczanie wprowadzjac taka forme na ten czas. Chodzi o nie przedluzanie roku szkolnego i promocje dzieci. A ile to dziecko z tego wyciagnie to tylko dziecka i rodzicow praca o tym zadecyduje. Trudno tez zeby dziecku w pierwszej klasie nauczyciel kazal przez godzine siedziec i sluchac pani z monitora w totalnym milczeniu bez prawa do smiechu itp.
                • m_incubo Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 16.04.20, 13:58
                  Skąd pomysł, że wypowiadają się tu same nauczycielki..?
                  Ty się w tym wątku zachowujesz, jakbyś pominęła co najmniej trzy dawki koniecznych leków, jakaś masakra...
        • hanusinamama Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:29
          Ale czy ty rozumiesz ze to reguluje Rozporządzenie??Walnełaś babola, twój dzieciak tez zapomniał i tyle. A ty brniesz dalej.
          • arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:32
            Albo dziecko pamiętało, tylko ona na siłę kazała siedzieć przed komputerem. Dzieciak pewnie nie miał nic do powiedzenia. Z doświadczenia swojego i moich dzieci i dzieci znajomych wiem, że co jak co - ale uczniowie mają w małym palcu kiedy w szkole jest wolne big_grin
            • hanusinamama Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 20:32
              Wiem. Wtorek: ja do córki "matematyke zrobiłas?" Córka "Maaaaaaaaamoooo dziś mam wolneee". 1 klasa podstawówki smile
              • arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 20:48
                big_grin, big_grin - mądre dziecko big_grin
        • spanish_fly Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 16.04.20, 13:51
          >>>Całe szczęście że wynagrodzenie dla pracujących on line tylko, ma być ograniczone, przynajmniej jakas sprawiedliwosć bedzie i chichot ustanie.Pozdrawiam panie nauczycielki wypowiadajace sie w tym wątku.

Życzę, żeby Tobie też odebrano dochody wskutek odgórnej rządowej decyzji.
      • arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:10
        big_grin, big_grin, big_grin
        • grey_delphinum Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:18
          Kozicą intelektu to Ty na pewno nie jesteś big_grin
          • grey_delphinum Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:23
            I jeszcze Cię zmartwię - od nauczycielki z rodziny wiem, ze ta obniżka wypłaty dla nauczycieli to nieprawda.

Od kwietnia wypłacają wszystko, włącznie z nadgodzinami, jeśli tylko ktoś prowadzi je online (wystarczy wysłać jedno ćwiczenie przez librusa i już się liczy jako pełnowymiarowa praca).
            • elenelda Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:24
              Potwierdzam😈
              • sza.aliczek Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:33
                U mnie w obu szkołach pełna pensja, ale za nadgodziny nie ma - tylko za te, które odbyły się do 12 marca.
              • molik28 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 21:31
                U mojego trener wysyła różne rzeczy ale w kosmicznych ilościach. Syn na początku się denerwował, że jakby miał te wszystkie zalecenia robić to by chyba padł na pyszczek. Wytłumaczyłam, że trener musi bo chce dostać całą pensję. I dobrze, nie jego wina że jest korona. Ma prawo do pensji, co ma chłop zrobić w takiej sytuacji. Zawsze był ok. Zalecenia treningowe w sumie ciekawe i fajne. Syn zarchiwizował sobie gdyby kiedyś chciał więcej poćwiczyć i robić rzeźbę . Będą jak znalazł. Trenerowi wysłał gimnastykę tvp smile. Zachowajmy zdrowy rozsądek i po prostu wspierajmy nasze dzieci.
            • little_fish Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:33
              Nie wiem, czy wystarczy wysłać jedno ćwiczenie, możliwe. Nasza dyrekcja żąda szczegółowych sprawozdań z każdego dnia/ tygodnia.
            • kozica111 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:46
              Od nauczycielki z rodziny...Nic nie powiem, nie mogę, ale mimo złosci i furczenia pod nosem to mimo iz czesci nie zasługuje nawet na połowe to im mimo tego wszystkiego nie życzę strat finansowych.Powiem ci tyko ze sytuacja jest mocno chwiejna w zakresie tej decyzji teraz a nauczycielka z rodziny niech zostanie z takim przekonaniem, nie ma co sie denerwować na zapas.
              • little_fish Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:49
                Bardzo nie lubię takich wpisów. Coś wiem, ale nie powiem. Będzie zmiana. Coś się dzieje. Mam przecieki. Znajoma mówiła...
          • arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:32
            nie pomerdało ci się drzewko?
            • elenelda Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:37
              Nie pomerdało (chybasmile Potwierdziłam grey_delphinum, że nauczyciele otrzymują wynagrodzenie z nadgodzinami. Aczkolwiek mam świadomość, że od września pracownicy oświaty też odczują recesję.
              • arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 19:39
                Ale ja się nie ciebie pytam tylko właśnie grey_delphinum, bo się podpięła pode mnie chyba z tekstem do kozicy.
                • grey_delphinum Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 23:37
                  No chyba pomerdało wink
                  Ale wydawało mi się, ze dobrze wklejam... Nie ogarniam już tego.

• arwena_11 Re: Dobrze, że szkoły zamknięte 15.04.20, 23:47
                    Ja nigdy nie ogarniam na telefonie
    • m_incubo Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:16
      Kolejna, która obudziła się z podrzuconym szkolnym dzieckiem. Wczoraj była jeszcze przerwa świąteczna.
      A o wysyłaniu prac domowych w weekendy litościwie zamilczę.
      • katriel Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 23:03
        > o wysyłaniu prac domowych w weekendy litościwie zamilczę.

To znaczy tak:
        nauczyciel, zadając zadanie, powinien wyznaczyć deadline. Jeśli deadline jest w piątek, to zadanei należy wysłać do piątku - co do tego chyba nie ma wątpliwości.
        Natomiast jeżeli deadline jest po weekendzie, na przykład w poniedziałek albo wtorek, a uczeń akurat skończył zadanie w sobotę czy niedzielę i chce je od razu wysłać, to dlaczego nie? Jeśli dlatego, że nauczyciel się denerwuje, bo mu powiadomienia pikają, to sorry: niech się nauczy wyłączać powiadomienia.
        • ren.s Re: Chichot w cieniu zarazy 16.04.20, 00:16
          Ale które powiadomienia ma wyłączyć? Prywatne? A z jakiej racji? Służbowe - a które to, jeśli łaska?
        • m_incubo Re: Chichot w cieniu zarazy 16.04.20, 10:03
          Nie, to bombelek (czy może raczej jego mama) ma się nauczyć, że jest właściwy i niewłaściwy czas na różne rzeczy.
    • kozica111 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:22
      Nosze sie z pomysłem wysłania sprawozdania z lekcji on line do pani dyrektor.Dośc obrotna i sensowna.Zbiore jeszcze troche materiału z tych lekcji "on line". W sumieniu troche mi to rzęzi ale postawa nauczycielek z tego forum utwierdza mnie że jednak warto dla szerszego dobra.Te uwago o czasie wysyłania prac tez załaczę,ciekawe czy dyrekcja bedzie miala podobne zdanie.
      • grey_delphinum Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:25
        W sprawozdaniu nie omieszkaj złozyć zażalenia na brak lekcji we wtorek big_grin
      • milka_milka Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:27
        Nie zapomnij napisać, że we wtorek po świętach, w trakcie ferii wielkanocnych, nie było lekcji.
      • hanusinamama Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:29
        Ale napiszesz o braku lekcji we wtorek??
        • kozica111 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:03
          Szukajcie dalej tematu zastepczego.
          • milka_milka Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:05
            Nie, to Ty najpierw oburzyłaś się brakiem lekcji wczoraj. Dopiero potem dopisałaś resztę.
      • sza.aliczek Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:36
        ale zdajesz sobie sprawę, że online to nie obligatoryjnie?
        weekend w Polsce to czas wolny od pracy zawodowej.
        • kozica111 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:47
          U nas cały tydzien jest wolny w tym problem sad i moge to udowodnić, tylko potem chyba czas zmienić szkołe...
          • redwineiswhatilike Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:50
            kozica111 napisała:

> U nas cały tydzien jest wolny w tym problem sad i moge to udowodnić, tylko potem
            > chyba czas zmienić szkołe...

Kto ci broni. Zmień
    • lily_evans11 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:28
      Coś mało lotna jesteś, skoro nie załapałaś, że wczoraj to były jeszcze ferie świąteczne big_grin.
      • arwena_11 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:38
        Jak się siedzi w domu od miesiąca, to można mieć problem z ogarnięciem jaki jest dzień tygodnia. Ale wtedy się bierze pomyłkę na klatę a nie opieprza wszystkich wokół.
        • lily_evans11 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:51
          No dokładnie.
        • hanusinamama Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:33
          Mnie tez sie pokićkało. Moje dziecko mnie naprostowało smile Powiedziałam "ano tak" i tyle
          • arwena_11 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:37
            Do mojego męża dzisiaj zadzwonił pracownik, że od pół godziny miała być telekonferencja, a nikogo nie ma. Mąż się zdenerwował i zaczął sprawdzać terminarze. Okazało się, że to jutro, a pracownikowi się pomyliły dni. Wydawało mu się, że dzisiaj jest 16.
            Pośmiali się i tyle.
    • redwineiswhatilike Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:38
      Jak wczoraj? W czasie ferii z okazji Wielkanocy nie ma lekcji.
    • chocolatemonster Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:42
      Aaaa! To nauczyciele ten cały koronawirus wymyślili?! No racja!
      • chococaffe Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:45
        Na spółkę z lekarzami big_grin
      • little_fish Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:45
        Wiadomo, koronawirus lepszy niż strajk. Z domu wychodzić nie trzeba i pensję płacą. Skuteczność porównywalna
        • chocolatemonster Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:12
          No i mamy wyjasnienie. Ech, moze korona i mozg atakuje?
    • czekoladazkremem Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 19:49
      Mój syn dużo pracuje. Nawet więcej, niż podczas trwania zwykłych zajęć. Wyszukuje na przykład dodatkowych informacji z historii, robi tłumaczenia z języków, kupiłam mu dodatkowe materiały do matematyki. Nawet z wf ma założony dzienniczek, w którym opisuje, jak dzisiaj ćwiczył. Lekcji online ma rzeczywiście mało, tylko z matematyki i polskiego, ale z innych przedmiotów nauczyciele zadają naprawdę dużo prac, do zrobienia i odesłania.
      • kozica111 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:07
        Czyli uczy sie sam, studiuje właściwie.Ile ma lat?

Ja synowi tez moge wysłac prace i zadania ze swojej poczty na jego tylko czy to ma byc ta nauka on line?Czy wysyłanie zadań w dobie dostepu do netu jest uczeniem? Nauczyciel stał sie skrzynka nadawczą.Chetnie wezme nawet to obnizone wynagrodzenie nauczyciela za miesiac i sama ogarne wysylanie synowi materialow prze net, co wiecej pogadamy bez jakania, nawet na zywo winkA nauczyciel niech wezmi uczciwie urlop bezplatny i nie udaje pracy
        • redwineiswhatilike Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:14
          kozica111 napisała:

> Czyli uczy sie sam, studiuje właściwie.Ile ma lat?
          >
          > Ja synowi tez moge wysłac prace i zadania ze swojej poczty na jego tylko czy to
          > ma byc ta nauka on line?Czy wysyłanie zadań w dobie dostepu do netu jest uczen
          > iem? Nauczyciel stał sie skrzynka nadawczą.Chetnie wezme nawet to obnizone wyna
          > grodzenie nauczyciela za miesiac i sama ogarne wysylanie synowi materialow prze
          > net, co wiecej pogadamy bez jakania, nawet na zywo winkA nauczyciel niech wezmi
          > uczciwie urlop bezplatny i nie udaje pracy

Napisz skargę do dyrektora albo od razu do Ministerstwa Edukacji i zmień dziecku szkołę.
          O czym ty w ogóle piszesz? Szybko poszukaj innej szkoły bo widzę, że obecna jest zła.
        • paskudek1 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:54
          No to OGARNIJ, tylko pamiętaj że to ma być zgodne z podstawą programową, rozkładem materiały, przerobionymi już zagadnieniami itp.
    • malia Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:08
      Kozica, doszłaś do ściany, teraz możesz się albo po cichu schować , albo niedługo będziesz mecenasem Piranią straszyć.
      Wstyd i tak pozostanie
      • kozica111 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:14
        Idz dzieci uczyć, ale uczyć kochana a nie udawać, nie wiesz kto jest po 2 stronie komputera, hehee wink
        • malia Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:31
          No nie wiem, ale Piranią lub K. Rokodylem już zapachniało big_grin
          • hanusinamama Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:34
            Swoją drogą gdzie jest Ta której imienia nie można wymawiać?
            • malia Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:44
              Myślisz?
        • m_incubo Re: Chichot w cieniu zarazy 16.04.20, 10:07
          Ty też nie wiesz.
          Pisz ten raport do dyrekcji, albo od razu do ministra, a nie błaznuj.
          Juz nie takie jak ty persony tu siedziały "po drugiej stronie" 😷
    • triismegistos Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:16
      Ten wątek to serio, czy ktoś się podszył pod kozicę?
      • malia Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:32
        Poczytaj inne wątki, a nie będziesz miała wątpliwości
    • aaa-aaa-pl Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:17
      Lekcje online to jedna z form pracy zdalnej.Jedna, ale nie jedyna.
      O wtorku- już Ci powiedziano.
      I tak- nauczyciele otrzymują pieniądze- również za godziny ponadwymiarowe.
      • hanusinamama Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:36
        I online nie przez wszystkich są tak zachwalane. ja sobie chwale ale u mnie w klasie 13 dzieci...kolezanki córka ma w klasie 25 i po 2 tygodniach takich lekcji odpuscili sobie (klasa 2 podstawówki) Teraz plan zeby dzielic klase na poł i po poł godziny robić. U znajomej rodzice stwierdzili ze to jest bez sensu, wola miec zadawane co dziecko ma zrobic.
    • cosmetic.wipes Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:27
      kozica111 napisała:

> Wczoraj zajecia sie nie odbyły ,

Nie ogarniasz nawet tak banalnej informacji jak termin przerwy świątecznej?
      • aaa-aaa-pl Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 20:52
        Oj tam- jest powód, aby "dowalić" nauczycielom.

• ren.s Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:15
      Żenujący starter. A autorka miota się, by odzyskać twarz w sprawie wtorkowych lekcji big_grin

Zajęcia zdalne, to nie tylko zajęcia online w czasie rzeczywistym. Nie każdy uczeń dysponuje sprzętem, czy też dostępem do Internetu. Nauczyciel musi dostosować formę zajęć do możliwości technicznych uczniów. W moim przypadku połowa lekcji to zajęcia online w Teams, reszta to rozwiązywanie problemów, konsultacje, odpisywanie na miale i wiadomości w Messengerze lub Teamsach.
      Z perspektywy rodzica być może wygląda to jakbym miała w tym czasie WAKACJE big_grin no nie, uczniowie piszą o każdej porze dnia i nocy, oczekując natychmiastowej odpowiedzi. Nie dziwię się zatem, że jakiś nauczyciel wymaga odpowiedzi przed końcem tygodnia pracy. To naturalne i zgodne z prawem, że pracownik nie chce pracować w dni wolne od pracy. Mało tego - ja wymagam by uczniowie pisali do mnie w czasie trwania ich lekcji. Niektórzy wtedy śpią jeszcze błogo, no cóż. Gdzie jesteś wtedy matko?
      • arwena_11 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:22
        A nie mogą wysłać pracy w weekend? Nikt chyba nie oczekuje sprawdzania w weekend. U córki wysyłać pracę można cały czas do podanego terminu. Nie ma znaczenia czy to poniedziałek czy niedziela czy 9 rano czy 23 w nocy. Ale są oceniane w ciągu tygodnia.
        • little_fish Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:27
          Tu był chyba problem z określeniem terminu. Nieprecyzyjne "do końca tygodnia"
          • arwena_11 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:28
            No fakt.
            • little_fish Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:41
              Ale oczywiście to można i należy wyjaśnić z nauczycielem po pierwszej takiej sytuacji. U nas dzieci dostały nowy plan i wg niego mają dostawać zadania. Ale pani od matematyki wysyła zawsze poprzedniego wieczoru, teraz nawet w poniedziałek wielkanocny. Tylko od razu wytłumaczyła dzieciom, że obowiązuje ich termin wg planu, a ona wysyła wieczorem, bo librus luźniejszy. Jej łatwiej wysłać, a chętne dzieci mogą sobie pobrać wieczorem, żeby rano się nie mordować z pobieraniem załączników. To jest też fajne, gdyby dziecko potrzebowało pomocy rodzica. Wszystko idzie ustalić.
        • ren.s Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:40
          Mogą. Mają 24 godziny na odesłanie wykonanych ćwiczeń w czasie piątkowych lekcji. Ale nie mogą wtedy oczekiwać, że sprawdzę ćwiczenie i odeślę poprawione od razu. Ja motywuję uczniów do wykonywania zadanych ćwiczeń w trakcie lekcji, w czasie rzeczywistym, przeglądam, poprawiam, odsyłam z zaznaczonymi błędami.
          • arwena_11 Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:42
            Nie no, chyba nikt nie wymaga oceniania natychmiast. Ale możliwość wysłania powinna być.
            • ren.s Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:52
              Ja staram się prowadzić zajęcia w czasie rzeczywistym - wykładam, zadaję ćwiczenia , przesyłam materiały i oczekuje ich wykonania w czasie trwania lekcji. Nie zawsze mogę ocenić natychmiast, bo mam kolejne lekcje, ale bardzo sie staram, żeby feedback był jak najszybszy, inaczej uczeń zapomina w natłoku innych zajęć i wszystko na nic sad
    • tifa_lockhart Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:18
      Kozica jest pisowski polityk. Na początku walnęła bzdure, potem w nią brnęła, próbowała zmienić kierunek ataku, manipulować, zwalać winę na kogoś innego.
      Tylko po to żeby zaatakować nauczycieli.
    • tifa_lockhart Re: Chichot w cieniu zarazy 15.04.20, 21:21
      Jeszcze jedno. Kozica kreuje się na głęboko wierzącą katoliczkę.
      Aaa nie w sumie to by sie zgadzało.
      Tylko jak musi mieć przechlapane jej syn skoro siedział cicho przed tym ekranem bojąc się powiedzieć matce że nie ma lekcji. On ma prawie 10 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka