snowdust 16.04.20, 21:31 A wyobraźcie sobie jak będziemy wyglądać latem po jakimś czasie na słońcu Nawet zwrot "ładna opalenizna" zaczyna mieć inne konotacje w tym dziwnym czasie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inga66 Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:38 znajomy zapowiedział ze bedzie chodzil z zapalonym papierosem na spacery, będzie miał wytłumaczenie dla Policji że ma opuszczoną maseczkę. Zakaz noszenia maseczki nie powinien dotyczyć parków, plaż i lasów, a jedynie pomieszczeń zamkniętych. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:47 A to jest jakiś przepis zezwalający na zdejmowanie maseczki do palenia? Odpowiedz Link Zgłoś
inga66 Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:49 a jak inaczej zapalić? Policja musi być tolerancyjna,zwłaszca że zapewne większośc Policjantów tez jest palaczami Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 22:02 Omg, dramat palaczy, nie mogę zajarać na ulicy czy przystanku, a to największe zmartwienie w dzisiejszych czasach🤬 Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 22:35 inga66 napisała: > a jak inaczej zapalić? Policja musi być tolerancyjna,zwłaszca że zapewne większ > ośc Policjantów tez jest palaczami To niech kolega się zatrzyma w ustronnym miejscu i wypali, jeśli musi. No nic mnie tak nie wk.wia jak palacz łażący chodnikiem i smrodzący beztrosko. Czasem trudno uciec. Mam nadzieję,.że nastaną czasy, kiedy nie bedzue mozna palić przemieszczając się . Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 17:21 ykke napisała: > No nic mnie tak nie wk.wia jak palacz łażący chodnikiem i smrodzący beztrosko. Czasem trudno uciec. Tak samo mnie. Nie cierpię smrodu z papierosów i nie znoszę jak jakiś palacz stanie blisko mnie czy to w sklepie czy tramwaju, to tak jakby śmierdzącą popielniczkę ktoś koło mnie postawił. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 22:41 inga66 napisała: > a jak inaczej zapalić? Policja musi być tolerancyjna,zwłaszca że zapewne większ > ośc Policjantów tez jest palaczami Mam nadzieję, że akurat w tym przypadku nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 00:14 > Mam nadzieję, że akurat w tym przypadku nie będzie. A gdyby się okazało, że dym papierosowy zabija wirusa? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 08:31 Dla mnie bez różnicy. Duszę się w dymie papierosowym, jak przy wirusie - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 23:32 Ale z obłoku dymu możesz WYJŚĆ! I proszę mi nie opowiadać, że pali twój sąsiad, sąsiad wprawdzie mieszka za lasem i okna ma w przeciwną stronę, ale CAŁY dym leci do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 08:49 inga66 napisała: > a jak inaczej zapalić? Policja musi być tolerancyjna,zwłaszca że zapewne większ > ośc Policjantów tez jest palaczami Małą literą: policjantów. Zasady ortografii, a po drugie - na pieszczotę trzeba zasłużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 09:24 Skad pomysl, ze wiekszosc policjantow to palacze? Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 11:27 Nie palić. I tak, nakaz noszenia maseczek jest jednocześnie zakazem palenia. Och, jak strasznie mi żal palaczy, jej. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:49 inga66 napisała: > znajomy zapowiedział ze bedzie chodzil z zapalonym papierosem na spacery, będzi > e miał wytłumaczenie dla Policji że ma opuszczoną maseczkę. Przestań powtarzać tę bzdurę w każdym wątku - w miejscach publicznych obowiązuje zakaz palenia więc 'znajomy' dostanie mandat podwójny. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:53 To chyba nie żaden "kolega", tylko sama Inga taka niepełnosprytna... Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:56 > [...] w miejscach publicznych obowiązuje zakaz palenia. Doprawdy? A który przepis zabrania palenia w miejscach publicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 22:04 chyba jej się pomyliło z przystankami zbiorkomu i placami zabaw Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 16:06 No i to jest wlasnie podejscie Polaka do problemu👎 Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:42 Opalenizny nie będzie, okulary ciemne na górze, maseczka na dole, zmarszczek też nie będzie, paniom się uroda zakonserwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:44 Normalnie, opalam się we własnym ogrodzie albo na plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:47 Zawsze na plażę można sobie sprawić takie coś, zaszyje się tylko usta i nos i po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 08:53 fitfood1664 napisał(a): > Zawsze na plażę można sobie sprawić takie coś, zaszyje się tylko usta i nos i p > o sprawie To przeciwsłoneczne, czy religia pokoju?... Tak czy inaczej, kreacje wyglądają jak tanie akcesoria BDSM. Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 12:38 To Azjatki (Azjaci) na urlopie w tropikach. Często takich widywałam już mnie nawet to nie dziwi. Sama bym takie nosiła, odpada wcieranie co chwila filtru 50+. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 16:57 caponata75 napisała: > To Azjatki (Azjaci) na urlopie w tropikach. Często takich widywałam już mnie na > wet to nie dziwi. Sama bym takie nosiła, odpada wcieranie co chwila filtru 50+. Od dawna nie bywam na plażach. Nuda. Ale popieram, taki outfit ma sens, szczególnie w ich przypadku. Inna sprawa, że gdyby mnie Słońce tak nie służyło jak nie służy skośnookim, jeszcze bardziej nie widziałbym sensu pchania się na plażę. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 17:31 Nuda? Na plażach? A co, morze zamknęli? Plaża to najcudniejsze miejsce na tej ziemi. Jeśli dla ciebie plaża = leżenie plackiem na słońcu, to współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 17:44 ło jezuuuu...ja moge leżeć plackiem pół dnia (dopóki cieplo jest i słoneczko grzeje). Wsłuchiwać sie w szum fal... przegarniać piasek pod palcami...mysleć o pierdolach lub zdrzemnac sie...poczytać jesli bedzie mi sie chciało...od czasu do czasu podejsc na brzeg i ochlapać się wodą...(albo podejsc po piwo...he he..)...długi spacer brzegiem (wśrod ostatnio, i niestety, meduz) Jak byłam mlodsza (panienka bedac) to i pograc w siatkę... Kocham plaże i morze.. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 09:23 Leżeć i opalać się nie mogę, bo mnie to za bardzo męczy. Uwielbiam spacery w głąb oceanu przy odpływie, albo wzdłuż brzegu gdy jest przypływ. Ja chcę dom w pobliżu oceanu. Może być w rozsądnej odległości poniżej 1h drogi. Taki mam plan na druga połowę życia. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 15:57 przeciwsłoneczne, Chińczycy to chyba bezreligijni, jak to komuniści Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 16:58 fitfood1664 napisał(a): > ... Chińczycy to chyba bezreligijni, jak to komuniści U nich to nie jest takie proste. Ani religia nie taka jak u nas, ani komuna. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 17:32 Nigdzie nie jest proste. U nas też ani religia ani demokracja Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:47 na lato uszyję sobie z pojedynczej warstwy pieluszki tetrowej. przynajmniej się będzie dalo oddychać. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:54 To bez sensu, jeśli wszyscy zaczną nosić takie maseczki, to szkoda tkaniny i można wszystkim odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:59 trudno to będzie bez sensu. ale w 30 stopniach nie będę chodzić w podwójnej bawelnie. ugotowalam się w niej dziś, a bylo 20 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 22:08 Gorzej jeśli zakażony sąsiad przyjmie tą samą strategię, nie wiem czy Twój, Twoich rodziców, a może kolega Twojego dziecka. Problem z tymi wszystkimi przestrzeganiami zasad jest identyczny jak ze szczepionkami, wszyscy liczą na to, że inni będą przestrzegać zasad, więc ja nie muszę, wszyscy zostaną w domu więc na spacerze będę bezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 22:24 to umrę na covis a nie uduszę się już. trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 08:56 bib24 napisała: > to umrę na covis a nie uduszę się już. trudno. Zasadniczo w obu przypadkach śmierć taka sama... Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 09:32 bib24 napisała: > to umrę na covis a nie uduszę się już. trudno. ekhm... możesz byc zaskoczona 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 22:25 i mamy w rodzinie wszystkie szczepienia poza grypą. + kupę szczepionek na odczulanie. ale maseczkom w upale mówię nie. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 18:18 Ale jaką strategię? Przed wirusem chronią jedynie specjalistyczne maski medyczne ale tych nie możemy kupić. te wszystkie szmatki i fizeliny to atrapa Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 19:33 madami napisała: > Ale jaką strategię? Przed wirusem chronią jedynie specjalistyczne maski medyczn > e ale tych nie możemy kupić. te wszystkie szmatki i fizeliny to atrapa Ale te bawełniane nie są po to aby chroniły noszących przed wirusem. One mają być barierą aby noszący nie rozsiewał wirusa. Ja wiem to tylko cienka bawełna. ALE... Coś jednak dają. Dla porównania: pan Nowak kichnie w powietrze a pan Kowalski kichnie w chusteczkę- który z panów rozsiał więcej wirusów? Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 22:14 przecież to działa w obie strony, bawełna i wpuści wirusa i wypuści, podobnie fizelina Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 08:15 madami napisała: > przecież to działa w obie strony, bawełna i wpuści wirusa i wypuści, podobnie f > izelina Czyli kiedy się kicha to zasłanianie buzi chusteczką nic nie daje? Ok , jak zniosą maseczki to będę kichała i kaszlała w powietrze skoro przysłanianie ust nic nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 09:31 Ale jak zasłaniasz się chusteczką to ją od razu wyrzucasz, maskę nosisz na twarzy, szybko robi się wilgotna bo wydychamy przecież parę wodną a na wilgotnej powierzchni osadzają się wszelkie zarazki i te twoje wydychane i z otocznia, i nie tylko zarazki bo od zewnątrz mogą się osadzić również zanieczyszczenia z powietrza. Maski mogą być skuteczne ale po pierwsze i najważniejsze - na krótko ( na tyle by pacjentowi czy klientowi wykonać jakiś zabieg) a potem maska do kosza. Maska ma sens przy krótkim kontakcie osobistym, stanowi barierę ale niestety krótko i po kontakcie z innym powinna być usunięta Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 09:40 madami napisała: > Ale jak zasłaniasz się chusteczką to ją od razu wyrzucasz, maskę nosisz na twar > zy, szybko robi się wilgotna bo wydychamy przecież parę wodną a na wilgotnej po > wierzchni osadzają się wszelkie zarazki i te twoje wydychane i z otocznia, i ni > e tylko zarazki bo od zewnątrz mogą się osadzić również zanieczyszczenia z powi > etrza. Może i tak ale mimo wszystko jednak jak kichniesz czy zakaszlesz to mniej potencjalnych wirusów rozsiewasz. > Maski mogą być skuteczne ale po pierwsze i najważniejsze - na krótko ( na tyle > by pacjentowi czy klientowi wykonać jakiś zabieg) a potem maska do kosza. Czy jeśli operacja trwa 4h to lekarz zmieniabmaseczkę co pół godziny? Nie sądzę.... Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 09:45 Wg procedur powinno się zmieniać co pół godziny - czy to robią nie mam pojęcia bo nie siedzę na salach operacyjnych, na szczęście chirurg oprócz maski ma jeszcze zabezpieczenie w ubraniu ochronnym i rękawiczkach jednorazowych ( które są ważniejsze niż maska, i oprócz laryngologii i szczękówki tego bliskiego kontaktu z pacjentem nie ma. No i najważniejsze - po operacji cały ten ubiór jest w określony sposób ściagany, zabezpieczany w odpowiednim pojemniku i oddawany albo do utylizacji albo do specjalistycznego prania i dezynfekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 09:46 Ok jak kichniesz w masce to nie rozsiewasz ale je koncentrujesz na jej powierzchni - a im większa koncentracja tym większa możliwość zarażania ( siebie i innych) Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 10:33 Wyjaśnij mi więc proszę dlaczego żaden epidemiolog, wirusolog, zakaźnik nie krytykuje noszenia maseczek? Wszyscy wspierają rząd czy nie znają się na robocie? Dlaczego szpital dziecięcy z wdzięcznością przyjął szyte maseczki I prosi o więcej i zakłada je dzieciom na oddziale, chcą je skrzywdzić? Zauważyłaś, że przedstawiciele WHO mówiąc o braku potrzeby noszenia maseczek sami w nich siedzieli? Dlaczego dziś epidemiolog z UJ powiedział, że decyzja o otwarciu lasów w połączeniu z noszeniem maseczek była dobra, przecież mógł powiedzieć, że szkoda, że nie zniesiono obowiązku noszenia masek w takich miejscach nic nie daje. Ba, on nawet nie powiedział, że ryzyko zarażenia się w lesie czy parku nie istnieje. Na początku zniechęcano do masek, bo było wiadomo, że ich brakuje, teraz doszli do wniosku, że lepsze jakieś niż żadne, ale przekaz poszedł w przestrzeń i krąży jak wirus. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 11:23 mia_mia napisał(a): > Na początku zniechęcano do masek, bo było wiadomo, że ich brakuje, teraz doszli > do wniosku, że lepsze jakieś niż żadne, ale przekaz poszedł w przestrzeń i krą > ży jak wirus. Otóż to. Ja sama na samym początku epidemii byłam o krok od zamówienia 100 maseczek za grosze. I mówię mężowi,że zamówię jakby tak był obowiązek noszenia maseczek. Na co mąż mi powiedział że mam tego nie robić bo w szpitalach nie mają maseczek a oni ich bardziej potrzebują. Zrezygnowałam. Też uważam że na początku chcieli ludzi zniechęcić do kupowania maseczek bo już brakowało w szpitalach, ludzie hurtowo je kupowali a potem sprzedawali na allegro 100% drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 12:58 A po co krytykowac nakaz noszenie masek i wprowadzać dodatkowy zamęt, od początku część lekarzy namawiała do ich noszenia gdy tymczasem druga część wręcz odradzała, zdania zawsze były podzielone, bo nie jest to sprawa prosta i jednoznaczna pulsmedycyny.pl/noszenie-maseczek-w-dobie-covid-19-przez-osoby-zdrowe-przeglad-zalecen-w-roznych-krajach-987034 Źródło: Puls Medycyny pulsmedycyny.pl/noszenie-maseczek-w-dobie-covid-19-przez-osoby-zdrowe-przeglad-zalecen-w-roznych-krajach-987034 Co więcej, WHO podkreśla, że noszenie maski w sytuacjach, w których nie jest to zalecane, może stwarzać fałszywe poczucie bezpieczeństwa i prowadzić do lekceważenia innych podstawowych środków zapobiegawczych. Należy także mieć na uwadze, że nieprawidłowe używanie jednorazowej maseczki, np. zbyt długie, osłabia efekt ochronny i wręcz może sprzyjać infekcji. pulsmedycyny.pl/who-same-maseczki-nie-wystarcza-do-ochrony-przed-koronawirusem-984624 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 10:38 Kupujesz 10 masek z kieszonką na filtr i zmieniasz je co jakiś czas, stare chowając w woreczki foliowe. W domu dezynfekujesz, wkładasz nowe filtry i masz zestaw na następny dzień. Tym sposobem stale masz świeżą maskę z ograniczoną przepuszczalnością. Po zdjęciu maseczki myjesz lub dezynfekujesz ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 09:06 Ja nie wyobrażam sobie pracować w czymś takim, już bez masek zeszłego roku ledwo przetrwałam...To jest masakra jakaś Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 17:50 >To bez sensu, jeśli wszyscy zaczną nosić takie maseczki, to szkoda tkaniny i można wszystkim odpuścić. bo to generalnie jest bez sensu.... jak donosza specjalisci - maseczki z byle gooowna, niczego nie zabezpieczaja, poza nękaniem "obywateli" i pokazywaniem, ze "jesteśmy prężni, dzialamy i bronimy narodu" howgh Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 08:16 mava napisała: > >To bez sensu, jeśli wszyscy zaczną nosić takie maseczki, to szkoda tkaniny > i można wszystkim odpuścić. > > bo to generalnie jest bez sensu.... > jak donosza specjalisci - maseczki z byle gooowna, niczego nie zabezpieczaja, p > oza nękaniem "obywateli" i pokazywaniem, ze "jesteśmy prężni, dzialamy i bronim > y narodu" howgh Czyli kiedy się kicha to zasłanianie buzi chusteczką nic nie daje? Ok , jak zniosą maseczki to będę kichała i kaszlała w powietrze skoro przysłanianie ust nic nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 21:52 Pewnie z miliard kobiet na ziemi dobrze sobie radzi z tym problemem od lat, więc może przez rok czy dwa i my damy radę? Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 22:33 mia_mia napisał(a): > Pewnie z miliard kobiet na ziemi dobrze sobie radzi z tym problemem od lat, wię > c może przez rok czy dwa i my damy radę? Chyba jednak nie damy rady. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 22:42 Może powiedz to zakaźnikom i epidemiologom, bo głuptaski nie wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 22:02 Pewnie nie wiesz... Tyle lat na świecie i nikt ci tego nie powiedział.... Będę pierwsza: K R E M Z F I L T R E M Nie musisz dziękować. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 08:59 Jaki pan? jakiś_wolny to nick ! Nie jakiś wolny pan 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 22:52 Mnie zastanawia jak ja latem w maseczce wytrzymam! Dziś nie było jakoś bardzo ciepło a już mi było w maseczce duszno... Latem chyba nie wytrzymam. Chyba że się przyzwyczaję jak muzułmanki do nikabu... Odpowiedz Link Zgłoś
m.y.q.2 Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 23:03 Zrób sobie maseczkę z gazy, trzy warstwy i można oddychać. Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Maseczki latem ;) 16.04.20, 23:33 Do lata wszyscy zostaniemy rolnikami,rolnicy maseczek nosić nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 09:59 Ale chyba tylko w polu podczas prac Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 10:21 Aż zajrzałam do rozporządzenia, bo info o rolnikach widziałam na koroną stronie rządowej, a w rozporządzeniu rolników brak I cały plan wziął w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 09:13 Może pójdą po rozum do głowy i wystarczy noszenie w miejscach typu sklepy, galerie, komunikacja miejska... bo noszenie na ulicy to wg mnie idiotyzm Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 09:30 Dlatego bylam wczoraj jedyna osonba bez masecKi na ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
nessy Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 11:24 nie wiem, czy idiotyzm, bo wirusy są w powietrzu... Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 12:21 Tak latają maja takie małe skrzydełka Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 12:56 no i co? Niech se będą, tak czy siak się z nimi zetkniesz. Gprzej się boję wirusów hiv i zołtaczki u dentysty, ale jednak juz bym poszła te zęby poleczyć Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 09:21 Nie chce sie opalac/ Zamiast opalenizny mam piegi.Zreszta piegi dostaje nawet w zimie. poza tym to niezrowe la skory. I watpie czy cale lato maseczki beda obowiazkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
helka.pentelka Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 09:21 Durny pomysł. Już wczoraj wyprowadzałam starszą panią ze sklepu, bo jej się słabo zrobiło od maseczki - pewnie nerwy, co nie zmienia faktu, że przy 25 i wyżej maski nie da się nosić Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 10:25 No ta pani nie powinna nosić maseczki ze względów zdrowotnych w takim razie. Tylko na ten moment to w sumie nie wiadomo jak to udowodnić potencjalnemu kontrolującemu. Sama mam dylemat czy nie zasłonić się astmą zamiast maseczką w trakcie spacerów po tych nowo otwartych parkach i lasach. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 10:53 Poważnie się nie da? W Azji nie bywa więcej niż 25 stopni, a mocniej zamotane muzułmanki to nadludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 13:39 Okrycia muzułmanek wcale nie przylegają szczelnie do ust i nosa, taka różnica. Że nie wspomnę o tym, że genetycznie są lepiej przystosowane do funkcjonowania w gorącym klimacie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 10:18 Ja juz wczoraj mierzylam jakby tu zrobic taka ale z worka po cebuli, jaka elegantka, taka maseczka Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 10:30 Ja celuję w woal, ale może faktycznie woreczki na warzywa przerobić? (tylko świeże). No way żebym popylała w lecie w bawełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 10:55 Ciekawe co wy na to, żeby zza woalki ktoś nakichał wam na matkę albo dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 12:31 Gorzej się obawiam, że mi matka w tym ustrojstwie zemdleje BTW mnie raz baba nakichała na mięso w sklepie. Sprzedawczyni. Mąż zjadł, nieświadom. Przeżył. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 12:55 Podałaś mu je na surowo? Gdyby nakichała ci na bułkę zjadłabyś? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 12:57 Ja bym nie zjadła, ale mężowi bym dała, jakby nie widział Mięso zjadł, na surowo, bo to wędlina była. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 12:57 taki mały zamach an niego szykuję, ale nic go nie bierze, wyjątkowo odporny, czy ki diabeł Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 15:04 Jak bezpośrednio nakicha to i tak wirusy sie dostana wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 17:08 z worka nie rób, z tego się sypie taki mikroplastik albo nawet widoczny gołym okiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nessy Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 11:28 kto ci będzie po upale w maseczce popylał ? ten, kto będzie musiał a reszta będzie siedziała w domach. i gdzie będziesz się opalać? na plaże nie pójdziesz przecież, bo i jaki sens? Odpowiedz Link Zgłoś
m.y.q.2 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 12:17 Przyłbica jest idealnym rozwiązaniem. Sama to sprawdziłam. Nie jest niej duszno, nie zaparowuje. Warunkiem jest, by nie przylegała do głowy, tylko tworzyła "kiminek" pozwalający na swobodną cyrkulację powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 12:56 Przyłbice wyleciały z rozporządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 13:10 Za dobrze się w nich oddycha to dlatego Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 13:03 w ostatecznej wersji rozporządzenia przyłbic nie ma, są maseczki lub części odzieży Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 13:09 Mam taką do pracy i szczerze nienawidzę. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 12:21 nessy napisała: i gdzie będziesz się opalać? na plaże nie pójdziesz p > rzecież, bo i jaki sens? we własnym ogrodzie i znowu uprzywilejowani własciciele domow... Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 12:20 Ależ latem nikt tak naprawdę nie będzie ich nosił, przecież na widok patrolu można ją naciagnąc z 2 sek Ja do parków i lasów na spacery nie zamierzam chodzić i się dusić, jeżeli będzie nakaz to maseczka będzie na brodzie i tyle. Nakaz noszenia masek na spacerach to kolejny absurd podobny do zamykania parków i lasów. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 14:15 www.wp.pl/?s=https%3A%2F%2Fwroclaw.wp.pl%2Fwroclaw-koronawirus-przebranzowienie-na-trudne-czasy-6500822560012417a&nil W moim mieście kolejny sex shop przebranżowił się i w miejsce żeli intymnych oferuje antybakteryjne. Przewiewne maseczki też mają Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 15:01 Piękna. Chyba sobie sprawie. I napoj przez rurke mozna wwypić Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 15:22 no był podnoszony w innym watku maseczkowym problem z piciem na ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 15:40 I zakurzyć też można bez ściągania Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 20:13 jehanette napisała: > Piękna. Chyba sobie sprawie. I napoj przez rurke mozna wwypić > Jak się uprzesz to i hotdoga przeciśniesz Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Maseczki latem ;) 17.04.20, 15:16 nie trzeba bedzie uchylać rąbka bikini, żeby pokazać "różnice"... Odpowiedz Link Zgłoś
chabry.polne Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 08:27 snowdust napisała: > A wyobraźcie sobie jak będziemy wyglądać latem po jakimś czasie na słońcu Narazie o tym nie myślę, bo będzie jak w tym przysłowiu: myślał indyk o niedzieli, a w sobotę... Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 09:20 Planuję uszyć maseczki z jakiejś siateczki, firanki lub woalu. Już teraz, dla swojego zdrowia i samopoczucia. Teraz mam bawełniane maseczki, noszę na brodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 09:29 Ja chyba blokerem jakimś będę smarowała twarz🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja_pisze Re: Maseczki latem ;) 18.04.20, 09:35 Opalenizna będzie szałowa. Zwłaszcza, że opalam się w lecie w 5 sekund. Odpowiedz Link Zgłoś