Dodaj do ulubionych

Mieszkaniowy hit

17.04.20, 22:15
Nie odszukam wątku o super rozkładach mieszkań więc wrzucę tu, bo "urzekło" mnie.....
Obserwuj wątek
    • pyza-wedrowniczka Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:19
      O kurde. A gdzie się tu jakieś łóżko wstawia, szafę czy cokolwiek?
      • riki_i Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:25
        Łóżko wstawia się na taras big_grin
        • aandzia43 Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:40
          Na tarasie stawia się domek drewniany, można mieć w nim sypialnię i kominek.
      • sofia_87 Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 23:05
        Ciekawe jaki jest ten taras, jakby dało się go jakoś zabudowac , to może dobry architekt coś by z tego zrobił.
        A tak serio, porażka.
        • aandzia43 Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 23:20
          Ja całkiem serio o tym domku na tarasie, dodatkowy pokój byłby. Kominek też wink
          • sofia_87 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 10:51
            To jedyny ratunek dla tego tworu, tylko nie wiadomo czy ten taras można zabudowac
            • pyza-wedrowniczka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:16
              W ogóle to ten taras jest taki duży jak mieszkanie.
              • aandzia43 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:59
                No prawie: taras 35, mieszkanie 41. Obejrzałam sobie inne mieszkania w tym budynku, większość całkiem do rzeczy. To jedno jest takie przedziwne, bo wypadło na przewężeniu budynku i tak je trzeba było zrobić, żeby kształt bryły pozostał jak go zaplanowano. Mieszkanie padło ofiarą estetyki
                • annajustyna Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 15:47
                  To już pokój berliński w kamienicy jest praktyczniejszy...
    • poecia1 Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:21
      Ile to cudo ma m2?
      • mika_p Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:32
        Łazienka 5,198
        Pokój: 1/2 * (7,16 + 1,42) * 6,40 = 27,456
        korytarzyk: 3,94

Razem: 36,594 m2

Plus taras
        • annajustyna Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:20
          O Matulu 😲. Mój pokój dzienny ma chyba 38, a łazienka 8...
          • arkanna Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:53
            No już nie przesadzaj z tym zdziwieniem. O takim metrażu są większości kawalerki A nawet mieszkania 2 pokojowe moje pierwsze 2 lok miał i 35.6 m2. I oddzielną kuchnię, łazienkę i wc
            • annajustyna Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:04
              Chodziło mi o to, że mogłabym w sumie część kuchenna wydzielić na tej powierzchni, ale łazienka z wanną niecałe 6 m2, to chyba za mało...
              • annajustyna Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:05
                A moje pierwsze mieszkanie małżeńskie miało niecałe 30 że skosami. Ledwo do spania na materac jednoosobowy starczało. Ale miałam bóle kręgosłupa...
              • iberka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:20
                Moja łazienka ma 3.8 mkw a wanna jest i to pełnowymiarowa wink, ba! Jest też pralka, umywalka i toaleta 😂
                • dyzurny_troll_forum Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 14:18
                  iberka napisała:

> Moja łazienka ma 3.8 mkw a wanna jest i to pełnowymiarowa wink, ba! Jest też pral
                  > ka, umywalka i toaleta 😂

A bidet? Gdzie bidet?
                  • iberka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 17:17
                    Za dużo miejsca zajmuje 😋
                • thea19 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 14:27
                  moja dolna ma 4,05m2 i mieści się prysznic 0,9x0,9, muszla i umywalka. Może od biedy bym pralkę wcisnęła ale ciasno by było strasznie. Łazienka w kwadracie.
    • barbibarbi Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:27
      Wąskie łóżko chyba w tej wnęce pod oknem smile
    • kira02 Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:36
      Kolejny deweloperski hit 😀
      • bominka Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:38
        To jakiś absurd. I pomyśleć,że ludzie,którzy się tym zajmują są po studiach😃
        • aankaa Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:43
          jacy absolwenci (szkółek gotowania na gazie i zbierania liści) takie projekty...
          • kira02 Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:52
            Moja teoria jest taka, ze projektuja to mlodzi ludzie po studiach (bo taniej), ktorzy w zyciu na swoim nie mieszkali. Plus wszechobecny pumizm (zeby wyciagnac z dzialki tyle m2, ile sie da).
            • teraz.banderas Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 23:31
              No ale przecież to inwestor decyduje, a nie projektant.
              • kira02 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 03:44
                Inwestor daje konkretne wytyczne, nastawione na w skrocie wycisniecieie wycisniecie tyle m2 do sprzedania z dzialki ile sie da, a architekt to ubiera w konkretny projekt, a ze w wiekszosci kompletnie od czapy, no cóż...
    • aankaa Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:44
      to jest projekt mieszkania czy pokoju na godziny ? big_grin
      • jasnoklarowna Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 10:15
        no gdzie, głównym elementem pokoju na godziny jest DUŻE łóżko, no i gdzie je tu dać?na balkon?
        • annajustyna Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:21
          🤣🤣🤣
    • aandzia43 Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:46
      Gdzie to takie cuda budują i który deweloper?
      • iberka Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:55
        Kraków, nie zwróciłam uwagi na dewelopera, bo oferta na Olx mi wskoczyła. Cena 355 k PLN
        • bigzaganiacz Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 00:36
          Jak nie jest to w jakiejs mega prestizowej lokalizacji to zajezdza zartem
          • iberka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 09:40
            Absolutnie nie jest + sama bryła budynku, to koszmarek (wrzuciłam linka poniżej)
    • majenkir Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:52
      ale po co w ogole sciane w takim skosie robic?
      • memphis90 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 08:09
        Bo bez niej wialoby z tarasu....
        • mid.week Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 09:35
          😂😂😂
        • iberka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 09:42
          😂😂😂😂 chociaż.....może nie do końca, bo taras ma ścianę .....klaustrofobicznie
    • bigzaganiacz Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:54
      Najwiekszy minus dla mnie to wejscie do kibla z kuchni

Z plusow ma okna i fajny taras
      Gdyby ustawic wersalke tylem do kuchni to w sumie czemu nie

Detale typu szafa czy stol pomijam ale dla jednej osoby noe jest najgorzej
    • kyrelime Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 22:56
      Jest świetne tylko czemu projekt nie przewiduje bidetu w łazience? Kosz w sumie będzie tuż za rogiem, więc jakoś się obejdzie ale bidet?
      • memphis90 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 08:10
        Bidet też za rogiem...
    • solejrolia Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 23:23
      Pokój na godziny!
      Nawet szafy nie ma gdzie ustawić. Chyba że kanapa na środek, a na ścianie obok mebli kuchennych szafa, ale wtedy światła z okna naroznego już nie będzie.
      • livia.kalina Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 00:13
        >Pokój na godziny!
        >Nawet szafy nie ma gdzie ustawić

Bo to jest mieszkanie dla tego pana z "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz" - najpierw jedzie z mlekiem, potem PKSem, potem pociągiem, potem jest w robocie, potem wraca tą samą drogą, je kolacje na śniadanie i się goli i kładzie spać w ciuchach od razu do wstania i pójścia do roboty. szafa jest zbędna.
        • annajustyna Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:22
          Dokładnie, on i tak ciągle w drodze...
    • trampki-w-kwiatki Re: Mieszkaniowy hit 17.04.20, 23:53
      Genialne!
      I kibel tuż przy zlewie, więc w sumie można zastąpić umywalkę w łazience bidetem.
      Do tego szczotka do kibla nie ma szansy nakapać na podłogę gdy się ją będzie niosło do zmywarki.
      Najważniejsze, że jest taras!
      Byle nie od północy...
    • iberka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 00:03
      Znalazłam tą ofertę big_grin....w opisie cuda, wodospady i dwa pokoje 😂
      www.olx.pl/oferta/mieszkanie-41-m-z-tarasem-35-m-na-vii-pietrze-CID3-IDEw7jH.html
      • taki-sobie-nick Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 00:43
        Taras uważają za pokój?
        • sofia_87 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:13
          Może łazienkę?
      • mikams75 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 01:29
        i w opisie - dogodny podział pomieszczeń big_grin
      • solejrolia Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 05:22
        Ta deska kompozytowa dyskalifikuje dla mnie taką ofertę :-p cos co inwestor podaje jako zalete dla mnie to wada nie do zaakceptowania.
        • annajustyna Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:26
          I miejsce parkingowe typu duplex...
        • fazifokus Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:32
          A co jest nie tak z tą deską kompozytową?
          Pytam serio, bo chcę na balkonie położyć.
          • iberka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:34
            Nie wyczuwasz ironii? wink
            • thea19 Re: Mieszkaniowy hit 20.04.20, 13:50
              nie musi być ironia, plastik na podłodze jako zaleta?
      • hanusinamama Re: Mieszkaniowy hit 20.04.20, 14:26
        Jakby dołaczyli drugie mieszkanie i zrobili takie na 100 metrów plus 35 taras (fajny, wysoko, nikt nie zaglada) to super. A tak to dziwoląg wyszedł.
    • zwyczajnamatka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 00:53
      To się chyba tylko na biuro nadaje albo gabinet... Ja wiem.... może dla psychoterapeuty, kozetka się zmieści 😅
      • hanusinamama Re: Mieszkaniowy hit 20.04.20, 14:27
        Na tarasie w ładną pogode...
    • lot_w_kosmos Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 07:24
      Co to jest??? big_grin
    • mamamisi2005 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 10:20
      Może to lokum przeznaczone pod turystów, a głównym atutem ma być taras z ekstra widokiem?
      • default Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:41
        Gdyby to było nad morzem lub w górach, z piękną panoramą z tego tarasu - to na mieszkanie wakacyjne całkiem ok.
        • iberka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 12:03
          Ale jest w jednej z krakowskich sypialni 😉
    • h_albicilla Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 10:35
      Szczerzę mówiąc jak na kawalerkę to rozkład wcale nie jest zły. Trzy okna i wielki taras/balkon. W łazience mieści się wanna (dla mnie mieszkania tylko z prysznicem odpadają od razu). Dużo gorsze są niby prostokątne ale całość tylko z jednym oknem.

Odnośnie łóżka to trzeba wkomponować takie składane w ścianę, coś w tym stylu mks-meble.pl/polkotapczan-concept-pro-cp-04-lozko-chowane-w-szafie-140x200-cm-dostawa-gratis-p-14510.html
      Dobry stolarz bez problemu zrobi coś takiego z całą zabudową w celu maksymalnego wykorzystania przestrzeni.
    • zasiedziala Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 10:49
      Ten trójkąt ma 41m? 😮 Matko droga, mieszkałam kiedyś w mieszkaniu w małej kamieniczce powojennej. Były tam 2 pokoje, osobna kuchnia i łazieneczka (no mała była, fakt, ale z oknem) i okna na 3 strony świata. Nie ogarniam.
      • zasiedziala Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 10:51
        Też 41 m2 to mieszkanie miało.
    • mama-ola Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:03
      Mam wrażenie, że najlepsze rozkłady za komuny w wieżowcach robili. Ja już takie kwiatki od współczesnych deweloperów widziałam, że głowa mała.
    • elka1i2 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:05
      trochę mało ustawne, ale dwoje drzwi na tej środkowej ścianie to można zrobić 2 bramki dla 2 grup wiekowych. Albo można by grę albo zabawę ruchową zrobić przez te drzwi, jakby je wymontować....a nie, nie można, bo to taras...A jakie przemyślane: po wejściu do domu z marszu idziesz do kuchenki, skosztujesz i masz blisko na siku....na tarasie jest jedyna ściana, na której można robić szafę...ścienną np. Spać można w wannie (sąsiad tak spał), oczywiście gdy nie pisze w niej akurat doktoratu na stolnicy....
      • elka1i2 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:08
        łóżko składane na ścianie to lepiej na tarasie zrobić, większe będzie...
        • elka1i2 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:18
          nie ma instalacji gazowej, ale możliwy jest "dogodny podział pomieszczeń" smile)))))))))))))...znaczy,że ten taras trzeba wykorzystać, tylko zabudować, bo wieje okrutnie na VIIp.....To jest straszne, że ciężko pracującym ludziom coś takiego się proponuje, no ale inwestorem może zostać każdy, aby liznął ciut wiedzy i miał "żyłkę". I jeszcze trzeba sobie dobudować dach na tym tarasie, żeby szafę wstawić na nim.....a może to szklany dach ma być?
          • elka1i2 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:22
            albo windę na balkon dorobić, to będzie penthouse...taka prywatna winda w miejsce szafy ściennej na pewno podbije wartość...smile)) ..rany, jakie to smutne w gruncie rzeczy. Przecież ten taras nawet sufitu nie ma i zaraz będzie pełno niedopałków na nim...
            • elka1i2 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:28
              ...zamiast tej deski w cenie niech zrobią dach na tarasie, bo drugi pokój gdzieś wcięło. Człowiek nie wie, jakie ma szczęście, dopóki nie zobaczy takiego ogłoszenia.
              Można by też akwarium wstawić dla lepszego efektu na tarasie. Pod światło fajnie będzie wyglądać, terapeutycznie, tylko co z glonami?
    • saszanasza Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:09
      o kuźwa! podbiłaś internety!
    • annajustyna Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:30
      A ten taras to w sam raz na kwarantannę. Wbrew pozorom w dobie korony takie mieszkania mogą być w cenie...
      • elka1i2 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:32
        ..w sumie, jak Ci rodzina po plecach podczas gotowania do toalety chodzi to aż się człowiek rwie na świeże powietrze. Tylko, żeby z góry sąsiedzi byli dobrzy, bo wszystko może wylądować u Ciebie ..zanim zabudujesz.
        • h_albicilla Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:35
          To jest kawalerka, nie mieszkanie dla rodziny
          • iberka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:37
            Na 40 mkw mieszkają rodziny wink
            • h_albicilla Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:44
              Na 40 metrach tak, ale nie znam nikogo kto by szukał dla swojej rodziny 40 metrowej kawalerki. Ludzie jak szukają dla rodzizny to od razu odfiltrowują mieszkania 1-pokojowe. Duże kawalerki jak ta sa dla jednej osoby, ewentualnie pary, młodej, bezdzietnej i nie planującej dzieci w najbliższej perspektywie.
              • elka1i2 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:47
                no przecież to jest 2-pokojowe, tylko 1 pokoju nie widać
              • sofia_87 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 11:50
                Ale w zalinkowanym ogłoszeniu jest informacja, że to mieszkanie ma dwa pokoje 😀
                Tylko nikt nie wie gdzie wcielo ten drugi....
                • h_albicilla Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 14:03
                  Ja widzę tylko kawalerkę. Może to dlatego, że jestem z Warszawy a nie z Krakowa... Ale jako, że mam doświadczenie w ergonomicznym urządzaniu wnętrz, to jestem w stanie zobaczyć aneks sypialny.

Generalnie jak na kawalerkę uważam, że mieszkanie nie jest złe i daje dużo możliwości na ciekawe rozwiązania. Po prostu to nie jest mieszkanie dla autorki wątka, nie że jest złe dla wszystkich.
                  • frey.a86 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 14:22
                    Niby jakich możliwości? big_grin Koszmarny półkotapczan, który zalinkowałaś wyżej? Przecież nawet singiel czy osoba bezdzietna zasługuje na takie minimum, jak przyzwoitej jakości łóżko z materacem do spania, a nie jakąś rozkładankę, po której problemy z kręgosłupem zaczną się pewnie jeszcze przed 30-ką. W tym "mieszkaniu" nie ma miejsca ani na szafę, ani na normalne łóżko, a dzięki skośnej ścianie nie ustawisz telewizora. Za tą cenę można kupić normalną, kwadratową kawalerkę.
                    • h_albicilla Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 14:33
                      To był link poglądowy. Dobra firma może zrobić ci łóżko chowane w zabudowie szafowej w takim stylu jaki będziesz chciała. Jak uważasz że klasyczny biały jest koszmarny to możesz sobie wybrać inny deseń. Na przykład różowe w panterkę. Aha, takie łóżka można zrobić z normalnym materacem więc nie wiem o co jakie problemy z kręgosłupem ci chodzi.

Problem z kwadratowymi kawalerkami jest taki, że często mają one tylko jedno okno/drzwi balkonowe a to jest w mojej opinii dużo gorsze niż ten rozklad z 3 oknami i drzwiami balkonowymi.
                  • bigzaganiacz Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 14:39
                    W ktorym miejscu ty widzisz jakikoliek aneks
            • dyzurny_troll_forum Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 14:24
              iberka napisała:

> Na 40 mkw mieszkają rodziny wink

Ale, że tak powiem, to nie nasz problem...
    • mid.week Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 12:12
      Pierwszego nic nie przebije ale na tym samym osiedlu można nabyć prawie 20m2 przedpokoju smile
      • sofia_87 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:22
        Marudzisz, przedpokój jest z oknem😂
      • iberka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:22
        Przedpokój z oknem? To już zakrawa o Apartament przy 5 Alei 😂
        • mid.week Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:30
          Lepiej, to sa drzwi tarasowe wink
          • iberka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:32
            O matko bosko......racja 🤦🤣
            • sofia_87 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:40
              A biuro architektoniczne nazywa się Dobra Forma, poplakalam się 😂
              • iberka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:42
                No wiesz, skoro udało im się złapać takie duże zlecenue, to są w dobrej formie 😋
                • sofia_87 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:46
                  Ach to o to chodziło, a ja naiwna sądziłam, że chodzi o formę architektoniczna sad
                  A może chodzi o formę lokatorów na tym 20 metrowym przedpokoju 😂
      • elka1i2 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:47
        jakby dobrze wcelować hulajnogą to dziecko mogłoby się rozpędzić z kuchni na balkon (jak u niektórych sąsiadów to ma miejsce). I ci z dołu piętro niżej nie mieliby nawet takiego hurgotu na 100%, bo jadąc tym skosem dzieciak miałby 2 drzi i 3rogi do ominięcia.... I z każdego pomieszczenia można obserwować, czy potomek jeszcze jezdzi po tym tarasie....
        • elka1i2 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:50
          w tym drugim lokalu. Wiem, jestem podła i nie powinnam pracować z dziećmi...ale co ja poradzę, że hulajnoga na panelach piętro wyżej kiedyś tak mnie znieczuliła, że cieszyłam się, że sąsiedzi nie mają jeszcze psa a tylko 3 dzieci, z czego nastoletnie goniły się z 5latkiem. Tu byłyby naturalne progi spowalniające i sąsiedzi piętro niżej mieliby lżej...
          • elka1i2 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:52
            dobra forma. Do tarasowej uprawy ryżu, tak mi się kojarzy. Jeszcze ryż można wysiać a z góry spłynie. Tylko wtedy bez łóżka na tarasie...
        • mid.week Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:53
          Tia, kuchnia będąca kątem na 4 szafki tez mnie urzekła...
      • bigzaganiacz Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 14:52
        To jest chyba aneks salonowy a nie przedpokoj
      • aandzia43 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 15:09
        Wot, dziwactwo kolejne, chociaż lepsze niż poprzednie. Przede wszystkim jest na samym czubku budynku, jedyne mieszkanie na 11 piętrze, z balkonem na płd.-zach. - luz blues, nikt do okien nie zagląda, opalac się można na golasa, widok na miasto zarąbisty, wiatr gwiżdże jak w wieży zamkowej. Poza tym ma sporo okien. Teraz zalety. Teraz wady. Salon razem z aneksem kuchennym o pow. 16,5 m2 z małymi oknami i bez balkonu to jakaś koszmarna pomyłka, jeszcze większa niż przedpokój o pow. 18,5 m2. W przedpokoju i tej małej sypialni zrobiłabym salon - poza częścią wejściowo-garderobianą o pow. 5 m2 miałby równo 16 m2 i dwoje dużych drzwi balkonowych wychodzących na balkon. Z salonu wchodzimy do małego korytarzyka z wejściem do otwartej kuchni (zamiast obecnej łazienki plus jeszcze kawałek) i do łazienki wydzielonej z tego salonu. Po przeróbkach (nie jakiś dramatycznie rewolucyjnych) mamy solidny przedpokój (5 m2), garderobę (4 m2) , salon z oknami-drzwiami na taras (16 m2), kuchnię bez okna (5 m2, najsłabszy punkt przeróbki), małą łazienkę i dwie sypialnie po 13 i 8 m2.
      • hanusinamama Re: Mieszkaniowy hit 20.04.20, 14:30
        Znajoma takie kupiła. Przedpokoj wielkosci salonu, do tego minimalna kuchnia i tyci pokoik. Przedpokoj tak beznadziejnie zrobiony ze jeszcze kolumna na śrdoku smile
        • annajustyna Re: Mieszkaniowy hit 20.04.20, 14:59
          A nie można zrobić z niego salonu? Nie ma okna pewnie?
    • iberka Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:26
      Pomimo tarasu i dużych okien, to mieszkanie będzie ciemne....no i okno na balkonie sąsiadów? Jesssoooo
      • h_albicilla Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 13:57
        Między tym narożnym oknem a balkonem sasiadów jest jeszcze jeden pion okien (spójrz na piętro wyżej). To okno to raczej zmartwienie dla sąsiadów z balkonem, a nie tej kawalerki.
        • elka1i2 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 14:01
          to nie przedpokój tylko hol albo westybul...
        • koronka2012 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 14:47
          Mnie zastanawia co przyświecało inwestorowi, żeby zdecydować się na taką bryłę. Ta dziura to wszak strata miejsca i kasy? Szkaradzieństwo.

w tym pierwszym mieszkaniu wystarczyło inaczej puścić ścianę przy wejściu, dać 60 cm szerzej w korytarzu i już byłoby znośniej, bo zmieściłyby się duże szafy.
    • dyzurny_troll_forum Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 15:00
      iberka napisała:

> Nie odszukam wątku o super rozkładach mieszkań więc wrzucę tu, bo "urzekło" mni
      > e.....

Powiem tak, czepiacie się strasznie. Jeżeli ktoś nie może wyskoczyć wyobraźnią poza umeblowanie prostokąta to rzeczywiście może mieć problem. Ale dla reszty całkiem przyjemna kawalerka dla singla albo parki. Taki entry level+

(1) Korytarz wejściowy oddzielamy od reszty pomieszczenia dodatkowymi drzwiami - będzie ciszej. I przytulniej.
      (2) W korytarzu wstawiamy szafę 40 robioną na wymiar. Można pomyśleć nawet o 60, ale to trzeba by pomierzyć i zobaczyć w realu.
      (3) Legendarne łóżko z którym większość ma problem ustawiamy na ścianie między oknami otwieranymi (głową do ściany). Trzeba by pomierzyć dokładnie, ale jakieś 180 szerokości powinno wejść. Dla parki OK.
      (4) Kąt z oknem jest doskonały, żeby wstawić biurko do pracy. Jeżeli zrobimy sobie coś na wymiar to można super zagospodarować ten kąt.
      (5) Największym problemem jest wejście do łazienki, bo nie można zrobić kuchni w kąt. I trzeba linię, a ja nie lubię linii. Ewentualnie lodówkę wolnostojącą, jakąś designową za drzwiami od łazienki (na przeciw wejścia)
      (6) Tą sofę i stoliczek co tam jest narysowany to wywalamy. Na tej ścianie wieszamy sobie duży telewizor do oglądania z łóżka.
      (7) Najdłuższą ścianę 917.5 zabudowujemy wedle własnego uznania! Albo całą regałami na książki, albo ustawiamy przy niej stoliczek od jedzenia i ze dwa krzesła. Wiosną i latem i tak jadamy na tarasie... Albo meblościanka typu późny gierek po babci. Albo dla tych co kochają szafy, to wielkiego komandora po sam sufit. (8) Oczywiście, żeby tam się dało żyć to zaciemnienie to podstawa. Najlepiej zewnętrzne rolety metalowe na wszystkie okna + coś do wewnątrz.
      (9) Taras marzenie. Jakaś pergola czy duży parasol. Kilka iglaków w olbrzymich doniczkach. Leżaczek. I grill.
      (1o) I obowiązkowo dokupiłbym piwnicę, tak ze 3 metry minimum.

A i na tarasie nie powinno być za dużo petów czy innych śmieci, bo nie bardzo mają skąd rzucać. Ściana sąsiadująca jest bez okien. Mogą rzucić z tarasu powyżej, lub tego dwa pietra wyżej (ale to już tylko coś ciężkiego). Ogólnie taras bardzo dyskretny co jest dodatkowym +.

Ogólnie nie jest złe. Widziałem miliony gorszych...
      • aandzia43 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 15:16
        Jeśli mieszkanie ma 41 m2 i nie można wydzielić w nim dwóch oddzielnych pomieszczeń to jest do dudy. Niezależnie od tego, jak pięknie i co można w nim poustawiać na milion sposobów. W tym omawianym to możemy ewentualnie uciąć dolny kawałek trójkąta na drugi pokój, ale wadą tego rozwiązania jest słabe doświetlenie pozostałego kawałka kuchenno-salonowego.
        • dyzurny_troll_forum Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 15:26
          aandzia43 napisała:

> Jeśli mieszkanie ma 41 m2 i nie można wydzielić w nim dwóch oddzielnych pomiesz
          > czeń to jest do dudy.

A po co Ci dwa pomieszczenia?

Są mieszkanie mające i 80 metrów składające się z jednego pomieszczenia....
          • annajustyna Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 15:29
            Taa, lofty...
          • aandzia43 Re: Mieszkaniowy hit 18.04.20, 15:33
            Żeby odwiedzający mnie nie natykali się z wejścia na niepościelone łóżko czy na łóżko do spania w ogóle. Część nocna ma być oddzielona od dziennej choćby symbolicznym przepierzeniem, a najlepiej ścianą i drzwiami. No chyba że mam do dyspozycji 25 m2, to już nie ma wyjścia.
            • berdebul Re: Mieszkaniowy hit 20.04.20, 11:35
              Łóżko może być ukryte i wyglądać jak szafka na ścianie. Tylko potrzebny jest dobry stolarz. Na plus mieszkanie jest jasne i ma wielki taras do zagospodarowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka