Dodaj do ulubionych

Epicentrum

12.05.20, 11:42
To nie jest środek czegoś (np. obszaru epidemii). To punkt na powierzchni ziemi leżący najbliżej hipocentrum trzęsienia ziemi.
Na każdym kroku słyszę "epicentrum koronawirusa", wypowiedzi prywatne, media, komunikaty.

Nic więcej nie chciałam przekazać, tylko tyle żeby używać słów o odpowiednim znaczeniu smile
Obserwuj wątek
    • mona-taran Re: Epicentrum 12.05.20, 11:49
      A to Epi nie jest od epidemii?? 😲 Tak by pasowało- epicentrum- centrum epidemii :p
      • trillian Re: Epicentrum 12.05.20, 11:56
        Domyślam się że tak to właśnie powstało, od "centrum epidemii", no ale tak to możemy nazywać trwałą epidemię słowem "epidural" smile
        • grrrrw Re: Epicentrum 12.05.20, 12:02
          A epidiaskop i episkopat ?
          • trillian Re: Epicentrum 12.05.20, 12:10
            No właśnie próbowałam wymyślić coś z episkopatem ale mi skojarzeń brakło big_grin
            • m_incubo Re: Epicentrum 12.05.20, 12:20
              No jak? EPIskoPAT
              "Epicentrum" patologii wink
              Trochę jak hist-pat.
      • aerra Re: Epicentrum 12.05.20, 12:19
        Epi jest od "nad" wink
      • cauliflowerpl Re: Epicentrum 12.05.20, 12:34
        EPI to jest Equipo de Protección Individual. W tym również maseczki. Wszystko się zgadza, od EPIdemii.
    • asia_i_p Re: Epicentrum 12.05.20, 12:03
      Mój mąż też za każdym razem się wkurza.
    • aerra Re: Epicentrum 12.05.20, 12:18
      Ale jeśli mówimy o czymś co występuje na powierzchni to epicentrum pokrywa się z hipocentrum wink No chyba, że mówimy np o Śląsku, tam prawdopodobnie nie.
      Przy czym w ogóle epicentrum jak i hipocentrum w przypadku epidemii to jest jakaś pomyłka, bo oba te pojęcia określają punkt.
      • trillian Re: Epicentrum 12.05.20, 12:54
        Ale ja nie napisałam że hipocentrum występuje na powierzchni. Wtedy rzeczywiście pokrywa się z epicentrum.
        • aerra Re: Epicentrum 12.05.20, 13:44
          Epidemia siłą rzeczy występuje na powierzchni - więc jakby można było to zastosować do epidemii, to właśnie się pokrywa.
          • trillian Re: Epicentrum 12.05.20, 14:37
            Jakby można było to określenie stosować do czegoś innego niż trzęsienie ziemi, czyli np. do epidemio to by nie było tego wątku big_grin
          • gulcia77 Re: Epicentrum 12.05.20, 15:46
            No właśnie niekoniecznie na powierzchni. Ostatnio średnio 650m pod ziemią. 🤣🤣🤣
    • kaka-llina Re: Epicentrum 12.05.20, 12:23
      To z angielskiego przyszło nieformalnie po ang to też " the absolute centre of something" nie awanturowałabym sie tak, zaraz do polskiego też w tym znaczeniu wejdzie.
      • szafireczek Re: Epicentrum 12.05.20, 12:35
        Kalka językowa. Poza tym, czy WHO nie ogłosiło przypadkiem, że to już pandemia?
      • trillian Re: Epicentrum 12.05.20, 12:56
        Jak wejdzie do języka polskiego w innym znaczeniu to obiecuję że zgaszę ten kaganiec oświaty.
        • kaka-llina Re: Epicentrum 12.05.20, 12:59
          Wejdzie, już praktycznie weszło.... tylko chwilka na wpisanie w słowniki.
    • kochamruskieileniwe Re: Epicentrum 12.05.20, 12:34
      E, no epicentrum na Śląsku można uzasadnić tym, że jednak jest te (średnio)1,65-1.7 m nad ziemią. Tyle co średni wzrost czlowieka. (oszacowałam) wink

No dobra, przyznaję. Też mnie lekko irytuje, bo dla mnie to ma bardzo konkretne znaczenie.

Zapewne kolejna kalka. Zapewne się przyjmie suspicious Cieszę się, że ostatnio zniknęła "łamiąca wiadomość"
    • al_sahra Re: Epicentrum 12.05.20, 15:39
      Nie lubię kalek językowych i bardzo staram się ich unikać, co nie jest łatwe (bo na co dzień myślę po angielsku), ale ta mi jakoś nie przeszkadza. Może dlatego, że to jest udana metafora: epicentrum trzęsienia ziemi to przecież jest również miejsce, gdzie trzęsienie jest najsilniej odczuwalne i są największe zniszczenia. Podobnie jak “epicentrum” (w sensie metaforycznym) dowolnego dużego zdarzenia, zwłaszcza negatywnego w skutkach. W ogóle porównanie epidemii do trzęsienia ziemi wydaje mi się trafne, bo chociaż skutki są widoczne, to źródło jest ukryte.

Nawet jeśli to nie jest oklepana metafora, to przecież stworzenie/zapożyczenie nowej nie jest automatycznie błędem. To nie to samo co kalka-potworek językowy jak “dedykowany”.
      • szafireczek Re: Epicentrum 12.05.20, 15:43
        Dedykowany...smile aż się prosi, by standardowo dopowiedzieć "dokładnie tak"smile
      • bi_scotti Re: Epicentrum 12.05.20, 15:48
        big_grin Na topie sie przyjelo no problem, podobnie jak singielka, to czemu epicentrum mialoby sie nie przyjac tongue_out Ja juz nie wspomne o Malgorzatach, Katarzynach, metaforach, epidemiach czy innych tam automatycznych zapozyczeniach … Jak sie nie da czegos zmienic, nalezy to pokochac wink Mimo pandemic jestesmy jednak global village - wymieniamy sie nie tylko wirusami ale i slowami (casus: Polish pierogis tongue_out) smile Life.
        • szafireczek Re: Epicentrum 12.05.20, 16:04
          Pierogi podobno pochodza z Chin, ale jak widać - skutecznie je "przytuliliśmy"smile
        • simply_z Re: Epicentrum 12.05.20, 21:31
          o mój borze, udało się napisać tekst bez użycia polinglisza. Brawo!
          • leann32 Re: Epicentrum 12.05.20, 22:12
            No co ty gadasz. Użyła. Niestety smile ale mniej niz 5%. Jest poprawa.
    • malia Re: Epicentrum 12.05.20, 16:03
      Gdzie jest najwięcej zachorowań ? W kopalni
      Gdzie kopalnia się znajduje? Pod ziemią
      Czym jest w takim razie jest kopalnia? hipocentrum zakażeń.
      A nad hipocentrum leży epicentrum, bo leży dokładnie nad ogniskiem zakażeń.
      Mam nadzieję, że pomogłam big_grin
      • iwoniaw Re: Epicentrum 12.05.20, 16:05
        malia napisała:

> Gdzie jest najwięcej zachorowań ? W kopalni
        > Gdzie kopalnia się znajduje? Pod ziemią
        > Czym jest w takim razie jest kopalnia? hipocentrum zakażeń.
        > A nad hipocentrum leży epicentrum, bo leży dokładnie nad ogniskiem zakażeń.
        > Mam nadzieję, że pomogłam big_grin

❤😂❤
      • trillian Re: Epicentrum 12.05.20, 16:35
        Jak to ma być nad obszarem zakażeń to chyba epicentrum powinno być w Gdańsku?
        • malia Re: Epicentrum 12.05.20, 16:38
          A dlaczego niby?
          • trillian Re: Epicentrum 12.05.20, 16:40
            Bo jest nad Śląskiem
    • trillian Re: Epicentrum 12.05.20, 17:34
      O, to jeszcze w tym samym wątku podzielę się moją drugą językową frustracją: "ilość chorych"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka