Dodaj do ulubionych

Nie drażnić kościoła

15.05.20, 07:19
Tyle na temat obrońców kk na forum pt."a dlaczego tylko pedofilów w sutannach się czepiacie, a pedofilów artystów czy wuefistów nie". Oto dlaczego:

poznan.wyborcza.pl/poznan/7,36001,25946142,prokuratorze-nie-draznij-kosciola-w-sprawie-pedofilii-ksiezy.html?_ga=2.246619140.1455919500.1589037413-1196971157.1588813080#S.koronawirus-K.C-B.1-L.1.duze
I nadal, niezmiennie, nie jestem w stanie zrozumieć niezmąconej pogody ducha katoliczek chodzących do kościoła na mszę, posyłające nadal dzieci do komunii, uczestniczących w życiu parafii etc. Absolutnie nieistotny jest fakt, że uważacie, że "wasz ksiądz jest w porządku". Zadajecie się z organizacją MAFIJNĄ, kiedy to do was dotrze w końcu? Kiedy własną ślepotę, konformizm i strach przed reakcją matki, babci i wujka zastąpi zdrowy rozsądek i poczucie przyzwoitości? Wszyscy udający, że potężnego problemu z kk w Polsce nie ma przykładają rękę do każdego kolejnego gwałtu na dziecku przez klechę, koniec kropka.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 07:21
      No i co z tego, że masz rację?
      • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 07:26
        Nawet jedna forumka, która się nad tym zastanowić będzie sukcesem. Czyli wszyscy mamy milczeć, "bo się nie da"? Wtedy naprawdę nic nigdy się nie zmieni. Każda wielka zmiana nastąpiła, bo ktoś zaczął uważać, że może jednak mówienie głośno o problemie coś zmieni. Milczenie z rezygnacją jak świat światem nie zmieni niczego
        • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:31
          Czy to, że były mąż mnie zdradzał, musi koniecznie sprawić, że odrzucę instytucję małżeństwa (w którą wierzę też w sensie cywilnoprawnym)? Nie! Ilu było sprawiedliwych w Sodomie?
          • bib24 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:33
            Zły przykład. Jeżeli twój maż po pracy chodzi i dla zabawy gwałci dzieci to czy powinnaś z nim być, bo dla ciebie jest dobry?
            • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:41
              Nie, ale to konkretny przypadek, a nie każdy mąż.
              • livia.kalina Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 11:38
                No ale tu chodzi o konkretne przypadki, które są ukrywane, tuszowane i umożliwia im się dalsze bezkarne gwałcenia coraz to innych dzieci. I to wszystko robi twój kościół. Jeżeli wierzysz w jakiegoś Boga to może ten Bóg ma niekoniecznie związek akurat z tym umoczonym w pedofiii KK?
                • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 13:02
                  Ma, bo go założył. A ukształtowali go ludzie. Naprawdę nie widzisz, że coraz mniej przypadków tuszowania pedofilii? Że w końcu coś ruszyło?
                  • ferra Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 16:18
                    Bóg założył kościół?
                    • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 16:21
                      Tak, dokładnie Pan Jezus.
                      • asia.sthm Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 18:45
                        annajustyna napisała kto zalozyl Kosciol:

> Tak, dokładnie Pan Jezus.

Ty chyba zarty sobie robisz - pan Jezus zalozyl ci taki kosciol jakim jest dzis KK? Niesmaczne zarty.
                        KK nie ma nic wspolnego z naukami Jezusa, jak wy mozecie tego nie widziec?
                        Kosciol Katolicki jest wymyslem papiezy i prowadzony z pomoca pod blogoslawienstwem samego szatana. Inaczej nie widze big_grin
                        • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 19:18
                          To już Twoja interpretacja.
                          • nickbezznaczenia Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 19:20
                            Nie tylko jej.
                            Sobór nicejski się kłania.
                            • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 19:42
                              I skała, na której powstał Kościół.
                          • asia.sthm Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 19:26
                            Moja interpretacja? Jesli masz chociazby minimalna wiedze o Jezusie, jesli zdalas sobie chociaz troche trudu poznania swojego Mesjasza to powinna byc to tez twoja interpretacja.
                            Wybierasz wersje faryzeuszy - twoje prawo.
                          • bib24 Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 19:32
                            a wogóle przeczytałąś biblię? polecam, ciekawa lektura. stary testament w sumie wstrząsający a nowy kompletnie, kompletnie inny od tego czym jest obecnie kościół.
                            • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 19:41
                              Nie, nie przeczytałam 🤣🤣🤣. Skąd w Was tyle pychy? 😲
                              • bib24 Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 19:49
                                no to nie zrozumiałaś. bo nie moglaś przeczytać, zrozumieć i twierdzić, że kk = nauka Jezusa.
                                • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 20:54
                                  KK to także tzw Tradycja, objawienia, encykliki, adhortacjr etc. Założenie Kościoła przez Jezusa nie oznacza, że stał on w miejscu od Ostatniej Wieczerzy co najmniej.
                                  • bib24 Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 21:04
                                    czyli tradycja, encykliki są równie ważne co słowa Syna Bożego.
                                    smile
                                  • nickbezznaczenia Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 21:07
                                    Tak. Wiadomo,że musieli przepchnąć tradycję, bo im się o i owo inie spinało.
                                    Oj dziewczyno.
                          • araceli Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 19:35
                            annajustyna napisała:
                            > To już Twoja interpretacja.

Pójście w zaparte - ktoś się jeszcze dziwi takiej postawie u katolików?
                            • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 19:42
                              Coś tam piszesz, aby pisać.
                              • araceli Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 19:50
                                annajustyna napisała:
                                > Coś tam piszesz, aby pisać.

#samozaoranie
                  • sabek81 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 16:59
                    Annajustyna, gdzie drgnęło ? Mówisz o tych kilku przypadkach? To idzie w setki jak nie w tysiące, kościół jest współwinny poprzez ukrywanie, niezgłaszanie, przenoszenie do innych parafii, a pedofile nadal działają aż miło, hipokryzja, obrzydlistwo i tyle w temacie winy kościoła waszego, dobro dzieci nigdy nie było brane pod uwagę, to sie dzieje na całym świecie w waszym kościółku to gorsze niż mafia a wy katolicy tylko ręce rozkładajcie i gadacie ze wasz księżulek to taki nie jest , wszyscy są wasi jak należycie do jednej wspólnoty i za to odpowiadacie, milczycie jak krzywdzeni są najmłodsi, rzygac sie chce od tego waszego miłosierdzia
          • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:37
            annajustyna napisała:
            > Czy to, że były mąż mnie zdradzał, musi koniecznie sprawić, że odrzucę instytuc
            > ję małżeństwa (w którą wierzę też w sensie cywilnoprawnym)? Nie! Ilu było spraw
            > iedliwych w Sodomie?

Jak sama zauważyłaś były mąż jet były. Nie siedziałaś grzecznie udając, że nic się nie stało.
            • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:41
              Ale każdego męża do jednego wora nie wrzucam.
              • rekreativa Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 11:47
                Ale wobec tego konkretnego męża wyciągnęłaś konsekwencje. Nie udawałaś, że nie ma sprawy, tylko się rozwiodłaś.
                • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 13:01
                  Dokładnie tak. Tzn kop i separacja, a potem ugoda notarialna, bym wiedziała na czym stoję. I ostatecznie rozwód, bo pan miał już nowa rodzinę, więc trzeba było ten bajzel uporządkować.
          • woman_in_love Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:41
            Czy to, że były mąż mnie zdradzał, musi koniecznie sprawić, że odrzucę instytucję małżeństwa

Nie! Co więcej, ty nawet nie musisz jego odrzucać i możesz nadal tkwić z nim w tym świętym związku małżeńskim! Mało to takich żon?
            • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:44
              Ja zostałam wręcz pochwalona przez paru księży, że go ze sobą rozwiodłam (to było dla tego pana już za trudne). Ale ile pań tutaj próbowało mi wmówić wspolwinę za rozpad małżeństwa, ba, nawet wmawiali mi jawnogrzesznictwo (to dopiero trteba mieć coś z głową). 🤣🤣🤣
              • wapaha Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:54
                to pewnie były katoliczki tongue_out
                • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:57
                  No niestety... Nawet Kodeksu kanonicznego nieznające....
                  • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:59
                    A nie. Ta, co wmawiała mi wspolwinę w zdradzie męża to akurat nie. To wojująca feministka 😁. A prawda jest taka, że już za inne numery powinnam była go wygonić.
              • woman_in_love Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 13:50
                Ja zostałam wręcz pochwalona przez paru księży, że go ze sobą rozwiodłam

Zawsze mam bekę z takich katoliczek po rozwodach. Tym bardziej, że dobrze pamiętam, że kościół blokował rozwody w w wielu krajach. W Irlandii rozwody państwowe są dozwolone dopiero od 1995 roku, a papcio Jan Paweł 2 przed referendum w sprawie liberalizacji tego prawa, przeszedł sam siebie w wygłaszaniu idiotyzmów i zwykłych kłamstw, byle tylko odwieść Irlandczyków od tego pomysłu.
                • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 14:14
                  Rozwód jako ostateczność jest dopuszczalny.
                  • woman_in_love Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 15:08
                    Oczywista goofno prawda: i papcio JP2 wyraźnie był przeciw gdy Irlandia głosowała w referendum i żadnych wyjątków nie widział.

I dlatego taką zawsze mam bekę z takich katoliczek jak ty. Nawet to prawo do rozwodów masz dzięki lewakom i "hejterom" KK.
                    • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 15:17
                      To było ponad 20 lat temu, a ecclesia semper reformanda (aczkolwiek KK bardzo powoli, za powoli w pewnych kwestiach). Możesz mnie obrażać, ja nadstawiam drugi policzek 😁.
                      • woman_in_love Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 15:21
                        To było ponad 20 lat temu? Ojoj, to było ledwo co 20 lat temu. I zawsze może wrócić, gdy się nie będzie pilnowało ludzi twojego pokroju.
                        • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 15:32
                          Ok. Wszystko moja wina. Homilię Twojemu ulubionemu arcybiskupowi też ja pisałam.
                          • woman_in_love Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 15:34
                            Mas twojego pokroju.
                            • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 15:38
                              Już się ode mnie odczep. Nie spoufalaj się.
                              • woman_in_love Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 16:39
                                Nie spoufalaj się? big_grin
                                • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 16:46
                                  Po prostu trochę kultury. Ja Ciebie nie obrażam.
                                  • woman_in_love Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 16:50
                                    Ja tylko piszę jak jest.
          • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:52
            annajustyna napisała:

> Czy to, że były mąż mnie zdradzał, musi koniecznie sprawić, że odrzucę instytuc
            > ję małżeństwa (w którą wierzę też w sensie cywilnoprawnym)? Nie! Ilu było spraw
            > iedliwych w Sodomie?

I ty jesteś karnistką? Przecież ten przykład jest zupełnie bezsensowny w odniesieniu do problemu ukrywania pedofilów w kk.
          • jowita771 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:53
            annajustyna napisała:

> iedliwych w Sodomie?

Tylko, gdyby Twój mąż był w jakiejś grupie mężów, która kryłaby jego występki.
          • martishia7 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:37
            Nie, nie każdy. Ale tacy którzy założyli sobie kółko wędkarskie, żeby pod jego pozorem urządzić sobie klub wsparcia do skutecznego zdradzania żon i dawania sobie wzajemnie alibi - to tak, samo uczestnictwo w tym kółku, żeby dawać innym alibi, nawet jeśli samemu się nie zdradza - jest odrażające.
          • ginger.ale Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:41
            annajustyna napisała:

> iedliwych w Sodomie?

Mężowie nie tworzą zhierarchizowanej grupy kryjącej się nawzajem.
            • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:24
              Tworzą, tworzą 😉
              • wapaha Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:54
                annajustyna napisała:

> Tworzą, tworzą 😉
                i jeszcze napisz że są dzięki tym zdradom : zwolnieni z podatków, na preferyjnych warunków kupują ziemie,są zatrudniani za dodatkową kasę w szkołach i nie ponoszą żadnej odpowiedzialności ani karnej ani moralnej za wszelkie zło którego sie dopuścili w czasie zdrady
        • wapaha Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:35
          Naiwna jesteś morgen
          Forumka która mimo tego co się dzieje nadal żyje w swojej szklanej katolickiej bańce nawet nie doczyta do końca twojego postu.
          A jak przeczyta to bronić będzie.
          Wiesz- taka dziwny paradoks-obejmują wzrokiem że koleś został zabity a potem doznał wskrzeszenia i żywy poszybował w niebo a nie obejmują działania organizacji. Zaiste, fascynujące
          • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:45
            To ja do wyjaśnię, że ja bronię tych prawdziwie wierzących i sprawiedliwych. Nie zakłamanych szubrawców.
            • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:49
              Ale nie rozumiesz, że nie robiąc nic w kwestii tych "szubrawców" w kk przyczyniasz się do ich tam trwania i czynienia zła? Co do cholery zmienia to, że dzielnie stwierdzisz, że są tam też szubrawcy? Co to zmienia realnie?
              • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:22
                Wiesz, ja pracuję departamencie ds przestępstw seksualnych. Ale więcej nie zdradzę.
                • bib24 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:26
                  to dlatego nikt nie został powolany do tek komisj. spisek!
                • ur-nammu Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 15:31
                  annajustyna: Wiesz, ja pracuję departamencie ds przestępstw seksualnych.

Chyba ci się te przestępstwa seksualne musiały bardzo spodobać, skoro w swoich wypowiedziach tak zawzięcie gwałcisz zasady logiki i krytycznego myślenia.
                  • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 15:39
                    Bardzo mi się spodobały. Rewelacja po prostu mieć codziennie do czynienia z osobnikami pokroju Mariusza T.
                • sabek81 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 17:01
                  annajustyna napisała:

> Wiesz, ja pracuję departamencie ds przestępstw seksualnych. Ale więcej nie zdra
                  > dzę.
                  No i co z tego ? To tym bardziej nie powinnaś bronić kościoła albo nie chwalić sie gdzie pracujesz bo to troche zgrzyta
            • jowita771 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:02
              Jesteś chrześcijanką? Bycie chrześcijaninem polega na naśladowaniu Chrystusa. Czy gdyby dzisiaj Chrystus przyszedł na ziemię, to stanąłby po stronie skrzywdzonego dziecka, czy gwałciciela i tych, którzy gwałt ukrywają?
              Czytacie Ewangelię i nic nie rozumiecie.

Zbliżała się pora Paschy żydowskiej i Jezus udał się do Jerozolimy. W świątyni napotkał siedzących za stołami bankierów oraz tych, którzy sprzedawali woły, baranki i gołębie. Wówczas sporządziwszy sobie bicz ze sznurków, powypędzał wszystkich ze świątyni, także baranki i woły, porozrzucał monety bankierów, a stoły powywracał. Do tych zaś, którzy sprzedawali gołębie, rzekł: Weźcie to stąd, a z domu mego Ojca nie róbcie targowiska! (J 2,13-16)
              Czym jest dzisiejsze gromadzenie majątku przez kk? Czym jest ten przepych? Czym jest majątek Rydzyka? Gdyby dzisiaj Jezus wszedł do świątyni, to zrobiłby z hierarchami to samo, co z handlarzami dwa tysiące lat temu.
            • ira_08 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:12
              W wielu rejonach świata (nawet we Włoszech) mafia i gangi pomagały biednym ludziom w trakcie pandemii. Powiesz, że mafia kalabryjska jest w sumie dobra, tylko niektórzy są szubrawcami? ISIS też pomaga niektórym biedakom, tylko paru szubrawców czasem zacznie strzelać w paryskich kafejkach.
            • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:22
              annajustyna napisała:
              > To ja do wyjaśnię, że ja bronię tych prawdziwie wierzących i sprawiedliwych.

A jaki sposób bronisz? Sugerując, że bierność jest ok? Nie jest.
            • wapaha Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:44
              Wiesz, gdyby byli prawdziwie wierzący i sprawiedliwi odeszliby z instytucji, która zamiast chronić-krzywdzi.
              Mało tego. Nie tylko krzywdzi
              ALE WIE o tych krzywdach i z PREMEDYTACJĄ ich broni a oprawców UKRYWA
              Tu nie ma czego bronic..Bo..broni się..TYLKO WINNYCH
              • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:23
                Oni próbują ją odbudować i ratować od środka. Jestem judeochrzescijanką, formalnie w KK.
                • wapaha Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:44
                  Tak, ratują i odbudowują od 2 tys lat
        • stasi1 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:47
          To ciekawe czy choć jedna zastanowiła się nad tym?
          Swoją drogą babcia mego dziecka (8 lat) z rok temu wycięła broszurę z ,,Naszego Dziennika" jak nie dać dziecka skrzywdzić gejom i lesbijkom. Chciała komuś wcisnąć do przemyśleń, nie wiem czy jej się udało. Ja stwierdziłem że jak wytnie broszurkę jak nie dać skrzywdzić dziecka przez pedofili to oczywiście wezmę od niej. Niestety takiej broszurki chyba nie wydali
        • disco-ball Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 11:49
          Ja tez myśle, ze im więcej się o tym mówi tym bardziej to dociera.
          Wśród znajomych mam pare, która wzięła ślub, ochrzciła córkę, bo tradycja, rodzina itp.
          W ostatnich latach, pod wpływem tej rzeki wymiocin, która się wylewa z kościoła (skandale pedofilskie,, ale równiez handel ziemia, łapówki za uroczystości, imperium toruńskie) powoli odsuwali się od KK. Wypisali córkę z religii na początku podstawówki, do komunii mała nie pójdzie. Myśle, ze jest więcej takich osób.
    • jowita771 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 07:25
      Podpisuję się pod tym, co napisałaś obiema rękami. To skandal, jak w Polsce nadal zamiata się tę sprawę pod dywan. I też uważam, że każdy katolik się do tego przyczynia.
      • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:32
        Zaiste pokrętny jest tok Twojego myślenia... To, co robisz, to penalizacja ofiar. Każdy przyzwoity katolik (ksiądz też) to ofiarą tych zakłamanych szubrawców.
        • bib24 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:34
          to wypadało by się oczyścić a nie chować ich w innych parafiach.
          • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:39
            My, przyzwoici katolicy, tego nie robimy 😉. Wśród hierarchów jest wielu z sodówą i chyba dopiero jak wymrą, to miejmy nadzieję, coś ruszy.
            • lajtova Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:48
              Miejsce tych którzy umrą zajmą tacy sami lub gorsi szubrawcy.
            • jowita771 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:33
              Jak wymrą, to na ich miejsce już czekają nowi, nie mniej zepsuci. Kiedyś, kiedy jeszcze byłam katoliczką, na spotkaniu animatorów oazowych dowiedziałam się, dlaczego w kościele ukrywa się pedofilię księży. Chodzi o to, żeby ludzi nie gorszyć. Według kk ksiądz, który molestuje dziecko ma grzech, ale ktoś, kto nagłaśnia taką sprawę, ma większy grzech, bo przez to ktoś może odejść od kościoła. I winny temu jest ten, kto głośno mówił o pedofilii. Dowiedziałam się tego od księdza, który wydawał mi się bardzo porządnym człowiekiem. Straciłam wtedy do niego szacunek i przestałam się łudzić, że to tylko hierarchowie mają takie podejście. I to nie mój tok myślenia jest pokrętny, tylko Twój. Jak można uważać, że wspierając organizację, nie jest się odpowiedzialnym za to, co ta organizacja wyczynia?
              • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:35
                Wiesz, według niektórych debili (bo jak ich nazwać) powinnam modlić się, by eks porzucił nową rodzinę i wrócił do mnie.
                • jowita771 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:14
                  A jak to się ma do pedofilii w kk i zamiatania jej pod dywan, Annojustyno?
                  • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:20
                    A nie określiłam co niektórych jednoznacznie jako szubrawców?
                    • jowita771 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:27
                      Niektórzy są szubrawcami, całkiem sporo jest takich, co szubrawców kryją, więc też są szubrawcami. A najwięcej jest takich, co wiedzą o tym, ale odwracają się i udają, że sprawy nie ma, ci też są szubrawcami. Niektórzy do tego, tak jak ten "mój" ksiądz, uważają, że źle robią ci, którzy głośno się sprzeciwiają temu, co robią szubrawcy. Moim zdaniem szubrawcem tam jest prawie każdy, bo nie wiem, ile może być katolików-nieszubrawców, czyli takich, którzy nie wiedzą o tym, co kk wyprawia, ale raczej malutko, może jacyś niepełnosprawni umysłowo tylko, reszta musi wiedzieć.
                      • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:34
                        Czyli jestem niepełnosprawna umysłowo.
            • wapaha Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:46
              Swoją obecnością legitymizujesz te działania
              Tak
              Uważam, że będąc w tej wspólnocie masz na sobie brzemię jej przewin
              • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:21
                Mam też już na barkach zdradę mojego męża, więc będę dalej z pokorą nieść krzyż nie swoich win.
                • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:24
                  annajustyna napisała:
                  > Mam też już na barkach zdradę mojego męża, więc będę dalej z pokorą nieść krzyż
                  > nie swoich win.

Nadal nie odróżniasz tych kwestii czy tylko palisz głupa?

Katolicy nie są winni, że ksiądz okazał się pedofilem - są winni w bierności wobec ścigania i karania go za ten czyn. Są winni odwracania wzroku, udawania, że tego problemu u nich nie ma. To jest wina za co innego - da się ogarnąć?
                  • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:25
                    Powyżej podałam, czym się zajmuję zawodowo. Ale działam w granicach prawa, strzelać nie zamierzam.
                    • jowita771 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:28
                      Pytałam Cię już, ale mi nie odpowiedziałaś: kiedy ostatnio powiedziałaś swojemu księdzu, że ukrywanie pedofilii przez kk jest złe?
                      • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:33
                        Nie musiałam mówić, bo "mój" ksiądz też tak uważa.
                        • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:33
                          Natomiast powiedziałam to i owo ostatnio pewnemu zakłamanemu pastorowi.
        • lajtova Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:39
          Nie. Nie jest ofiarą. Jest ich wspólnikiem.
          • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:40
            Wiesz, jestem karnistką, I trochę inaczej to widzę...
            • lajtova Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:45
              Ja nie jestem karnistką i widzę tak jak napisałam. Każdy katolik jest członkiem gangu.
              • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:50
                Wiesz, Wy popełniacie chyba błąd w myśleniu. Katolicy nie wierzą w księdza i nie modlą się do niego, tylko w Boga. A księża są różni. Tak jak i osoby świeckie. Czy należy rozwiązać społeczeństwo, bo mamy w nim zbrodniarzy?
                • lajtova Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:54
                  Przynależność do społeczeństwa jest niejako obligatoryjna. Przynależność do gangu pod nazwą kościół katolicki jest dobrowolna.
                • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:58
                  Ale nikt wam nie każe przestać wierzyć, co ty wypisujesz... Macie pogonić te kłamliwe świnie upasione na waszych datkach, komuniach i wypominkach, które kryją gwałcicieli dzieci! Jest to dla mnie niepojęte, jak można oddzielać wiarę i instytucję w tak pokrętny sposób. Należy to w tej kwestii rozdzielić, ale nie tak. I owszem, jeśli rządzą nami zbrodniarze społeczeństwo powinno się zbuntować, inaczej jest stadem bezmyślnych baranów. Tak wy jesteście stadem bezmyślnych baranów nie naciskając na instytucję kk, na kurię i inne dekanaty, żeby oczyściła swoje szeregi z pedofilów i kłamców. Przecież to wy jesteście kościołem podobno! A stawiasz się w tej chwili na pozycji, no cóż ja mogę, są niedobrzy ludzie jak wszędzie, ja tylko do kościoła chodzę się do pana boga modlić. To jest asekuracja, tchórzliwa postawa i nie da się tego obronić.
                  • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:58
                    *asekurancka
                  • ira_08 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:19
                    Amen. To tak jakby posyłać dziecko do szkoły, gdzie jest romanista pedofil, no ale moje dziecko chodzi na niemiecki, więc spoko. Germanista jest miły.
                    • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:34
                      Argument co najmniej schizofreniczny. Nie, wtedy się przychodzi po romanistę z policją.
                      • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:38
                        Ale właśnie w artykule jest opisane pismo, żeby nie przychodzić... Czytałaś go w ogóle?
                        • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:32
                          Ja takie pisma publicznie nazywam plugastwem i podzegnaniem do popełnienia przestępstwa.
                • ira_08 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:17
                  >Czy należy rozwiązać społeczeństwo, bo mamy w nim zbrodniarzy?

Jesteś prawnikiem i nie wiesz czym jest społeczeństwo? Społeczeństwo nie jest organizacją. Ale jeśli część społeczeństwa założy organizację, w której pedofile będą pod ochroną, w której będą mogli czuć się bezpieczni, w której będą mogli przyprowadzać dzieci do siedziby organizacji i nikt o nic nie zapyta - to tak, należy taką organizację rozwiązać. Bez względu na to, że członkowie nie pedofile zajmują się przeprowadzaniem staruszek przez ulicę. Widzisz, w hitlerowskich Niemczech była kupa dobrych ludzi, ale jednak uznajemy to państwo za zbrodnicze.
                  • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:19
                    Istnieje parę teorii, czym jest społeczeństwo i suweren.
                    • ira_08 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:22
                      No i...? Miałam piątkę z teorii państwa i prawa, coś tam jeszcze pamiętam. Społeczeństwo nie jest organizacją. Jak jesteś prawnikiem, to nie trzeba ci tłumaczyć, a jak nie jesteś, to i tak ci nie wytłumaczę.
                      • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:32
                        A napisałam gdzieś, że jest? Ma jednak pewne cechy organizacji, bo jest z o r g a n i z o w a n e.
                        • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:33
                          annajustyna napisała:
                          > A napisałam gdzieś, że jest? Ma jednak pewne cechy organizacji

Tonący w braku logiki brzytwy się chwyta.
                        • ira_08 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 11:08
                          A serek homogenizowany ma cechy LGBT bo jest h o m o big_grin

Podałaś przykład z rozwiązaniem społeczeństwa, to ci pokazałam, jak jest głupi. Bo społeczeństwo nie jest organizacją. Nie da się temu zaprzeczyć, to zaczęłaś pisać o teoriach, a teraz rakiem się wycofujesz. KK można prawnie zdelegalizować - jak każdą inną organizację. To powiedz teraz karnistko z bożej łaski, jak w twojej analogii można byłoby zdelegalizować społeczeństwo.
                  • wapaha Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:57
                    Taki z niej prawnik jak ze mnie lekarz
                • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:28
                  annajustyna napisała:
                  > Wiesz, Wy popełniacie chyba błąd w myśleniu. Katolicy nie wierzą w księdza i ni
                  > e modlą się do niego, tylko w Boga.

To niech wywalą księdza i wprowadzą w swojej instytucji przejrzyste i skuteczne PROCEDURY zapobiegania przestępstwom. Nie robią? Widać im nie przeszkadza.
                • wapaha Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:47
                  Skoro nie wierzycie w księdza to po co wam kosciół i KSIĄDZ ?
            • jdylag75 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:45
              Raczej nie jesteś karnistką, albo jestes karnistką ale niedouczoną, bo mieszasz porządki.
              • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:30
                Piątak, tak, jest tak, jak myślisz. Trochę pokory.
                • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:31
                  To pierwsze słowo to mój durny telefon.
        • beataj1 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:55
          Nie, zamiatanie sprawy pod dywan jest podkładaniem drapieżnikom nowych ofiar. Jest aktywnym odwracaniem wzroku gdy zło się dzieje. Bo skoro to nie dotyczy ciebie ani twoich dzieci, a wasz ksiądz to taki miły jest.
          To co że ta organizacja jest de facto zinstytucjonalizowanym biurem podroży dla pedofilów.

Każdy przyzwoity katolik jest niemym świadkiem tego co się dzieje. Ale takim świadkiem co "przypadkiem" patrzy w drugą stronę.
          • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:21
            Nie taki, który nie milczy, i nazywa zło złem.
            • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:26
              annajustyna napisała:
              > Nie taki, który nie milczy, i nazywa zło złem.

A gdzie są tacy katolicy? Jakaś garstka czasem protestuje pod kurią. Garstka. Reszta siedzi grzecznie w ławeczkach milcząco wyrażając zgodę na zło.
              • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:33
                Skoro nie jesteś katoliczka, to skąd pewność, że jesteś ekspertka od katolików?
                • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:36
                  annajustyna napisała:
                  > Skoro nie jesteś katoliczka, to skąd pewność, że jesteś ekspertka od katolików?

Pochodzę z katolickiej rodziny, byłam katoliczką połowę mojego życia. Nawidziałam się, nasłuchałam się. Odeszłam bo nie zgadzam się ani z zasadami ani z 'klimatem' tej organizacji.
              • szarsz Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 11:14
                araceli napisała:
                > A gdzie są tacy katolicy? Jakaś garstka czasem protestuje pod kurią. Garstka.

Ja znam jedną sztukę
            • jowita771 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:56
              Gdzie oni nazywają zło złem? W domu, jak z kimś z rodziny się zgadają na temat filmu Sekielskich? Czy mówią to wprost księdzu? Kiedy ostatnio powiedziałaś swojemu księdzu, że ukrywanie pedofilii w kościele to zło? Ja powiedziałam, jak pierwszy raz przeczytałam o tym zjawisku w Bostonie. Tak, jak napisałam wyżej, ksiądz miał inny punkt widzenia, uważał, że nagłaśnianie jest większym grzechem niż sama pedofilia. Nie przekonał mnie, ja jego też nie. Zamknęłam za sobą drzwi tej organizacji, żeby nie robić akrobacji tłumacząc samej sobie, że się przecież nie przyczyniam.
              • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:28
                Ja znam tylko takich księży, którzy potępiają pedofilię 😲
                • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:29
                  I ukrywanie jej też.
                  • livia.kalina Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 16:36
                    No i fajnie, i co konkretnego z tym robią, ze ich kościół, który ich żywi i przyodziewa ukrywa i tuszuje pedofilie duchownych i krzywdzi ofiary pedofilii?
                • jowita771 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 14:42
                  Ten "mój" sama pedofilię tez potępiał. Nie potępiał za to zamiatania pod dywan, uważał, że to dla dobra kościoła.
                  • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 14:45
                    No to brak konsekwencji i pomyślunku. Żeby jeszcze ci "pozamiatani" byli zamykani w klasztorach o najostrzejszym rygorze bez możliwości wyjścia... Ale takie odseparowanie uchroniłoby tylko przyszłe ofiary, a co z tymi już faktycznymi? 🤔
                • wapaha Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 16:27
                  I JP II wszyscy znają tongue_out
            • wapaha Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:45
              Słowa to...tylko słowa
              Wszystko można powiedziec jako annajustyna
              powiedz to w czasie mszy, publicznie kapłanowi
              powiedz to publicznie przed kamera
              powiedz to i podpisz swoim nazwiskiem w artykule
              • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:29
                A w czym problem?
        • disco-ball Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:00
          Jeśli ktoś jest w organizacji, której członkowie popełniają przestępstwo i ukrywają to przestępstwo to jest współwinny. Albo się występuje albo aktywnie protestuje przeciwko takim działaniom.

Jako członkini klubu miłośników bakłażanów jeśli odkrywam, ze członkowie klubu kryją przestępców to oczekuje, ze wszyscy w to zamieszani trafia do pierdla na długie lata. A dopóki klub się nie oczyści gotuje bakłażany we własnej kuchni.
      • sabek81 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 17:02
        jowita771 napisał:

> Podpisuję się pod tym, co napisałaś obiema rękami. To skandal, jak w Polsce nad
        > al zamiata się tę sprawę pod dywan. I też uważam, że każdy katolik się do tego
        > przyczynia.
        >
        Tez tak uważam, a jedyne ich wytłumaczenie to ze ich ksiądz jest taki kochany i o dzieci dba, taaa jasne o tace i nic poza tym
    • tanebo001 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 07:25
      Dla niektórych ślub, chrzest, komunia i pogrzeb to jedyne okazje do ładnego ubrania się...
      • marta.graca Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 07:27
        Na ślub cywilny też można się ładnie ubrać.
    • lajtova Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 07:35
      Zauważyłam, że nawet na tej niby lewackiej ematce tematy związane z pedofilią wśród księży nie są zbytnio popularne.
      A co do wpisu to nic dodać nic ująć. Masz absolutną rację.
      • trampki-w-kwiatki Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:05
        Ja się w pełni zgadzam z autorką, co tu dodawać.
        Moja dzibunia nie została ochrzczona.
        • sabek81 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 17:03
          trampki-w-kwiatki napisała:

> Ja się w pełni zgadzam z autorką, co tu dodawać.
          > Moja dzibunia nie została ochrzczona.
          Mija została niestety, do komuni poszła bo chciała jak inne dzieci wiec daliśmy jej wybór, duchowości w tym zero nie było dla nas, na religie nie chodzi
    • la_mujer75 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 07:50
      Ja - od wielu lat- mówię, że kk to najgorsza i najbardziej totalitarna instytucja.
      I -gdybym była wierząca, już dawno przeszłabym na któryś z odłamów protestantyzmu.
      Powiem tak- im więcej wiem o kk, jako instytucji, tym mniej szanuję praktykującyck katolików, którzy nadal identyfikują się z tą zbrodniczą formacją. I gadki, że znaja jednego fajnego księdza, że tak zostali wychowanie, itd. do mnie nie przemawiają.
      • beataj1 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:24
        Co do zasady się zgadzam. Ale tak naprawdę większość zinstytucjonalizowanych religii to szambo.
        Coś w nas ludziach jest takiego, że lubimy sobie hodować takie wynaturzone huby.
        • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:31
          Ortodoksyjni Żydzi czy radykalni muzułmanie nie są zorganizowani w sensie ściśle instytucjonalnym a też te ich wspólnoty to jest jak sekta, właściwie bez większych szans wyjścia. Za to myślę że stosunek do dzieci mają jednak inny, czy to kwestia tego, że faceci się żenią, czy mniejszych okazji do bycia sam na sam z dzieckiem... Nie wiem. Mimo to uważam że religie powinny być pod ścisłą kontrolą państwa.
          • asia-loi Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:43
            pola84 napisał(a):

Mimo to uważam że religie powinny być pod ścisłą kontrolą państwa.

A ja wszystkie religie uważam za zło. Uważam, że nikt ludziom nie wyrządził tyle zła, ile wyrządziły religie - wszystkie.
            • la_mujer75 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:03
              Mam identyczne zdanie na ten temat!
              Dla mnie każda religia jest forma ogłupienia człowieka.
            • nenia1 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:21
              asia-loi napisała:

> A ja wszystkie religie uważam za zło. Uważam, że nikt ludziom nie wyrządził tyl
              > e zła, ile wyrządziły religie - wszystkie.
              >
              Przecież religię wymyślił człowiek. To jakbyś powiedziała, że nóż to zło. I nikt nie zabił tylu ludzi co noże.
              • asia-loi Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:07
                [i]nenia1 napisała:

> Przecież religię wymyślił człowiek.

Ilu ludzi o tym wie? Ja sama dopiero zmądrzałam na stare lata, a wcześniej przecież wierzyłam i praktykowałam.

To jakbyś powiedziała, że nóż to zło. I nikt nie zabił tylu ludzi co noże.

Noże nie prowadziły wojen nożowych, a wierzący jak najbardziej prowadzili wojny religijne.
                Poza tym nóż Ci nie nakazuje jak masz żyć, co masz myśleć i ile kasy dać na utrzymanie noży.
                Nóż sam z siebie nic nie zrobi, to człowiek decyduje jaki użytek zrobi z noża.
                A wierzący sam z siebie potrafi zrobić drugiemu człowiekowi bardzo dużo krzywdy, choć to wcale nie wynika z wiary/religii.
          • mayaalex Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:59
            Nie, niestety nie jest tam lepiej. Niedawno byla afera zdaje sie w Pakistanie (Afganistanie?) bo w miasteczku miejscowe elity gwalcily chlopcow ze szkolki koranicznej. Ofiary byly przesladowqne jak cokolwiek zglosily. Ten syf jest wszedzie, mam wrazenie ze kazda religia daje ludziom podatnym na to poczucie wyzszosci nad innymi ogolnie (czyli wobec innowiercow) a juz klerowi szczegolnie (czyli wobec wlasnych owieczek). I to bardzo ulatwia (samo)usprawiedliwianie nawet najgorszych czynow.
            • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:05
              Może to jest po prostu mniej nagłośnione u nich, bo kto ma to robić. W Izraelu przynajmniej w te grupy ortodoksyjne mało kto się odważy zaingerować. Bez jakiegoś alarmu. Za to rzeczywiście przypomniałam sobie że w jakimś dokumencie chasydzkie dzieci wykorzystywał na koloniach opiekun. Latami. Nie potrafię tego zrozumieć, nie potrafię zrozumieć jak można czuć pociąg seksualny do dziecka i tak je krzywdzić.
          • lot_w_kosmos Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:14
            muzułmanie zwłaszcza radykalni, regularnie wydają za mąż 10 latki za 60 latków, robią mordy rytuLNE topiąc swe córki w przydomowych basenach, a bogaci arabowie zwożą na swe jachty małe dziewczynki i chłopców z biednych państw i regularnie zbiorowo gwałcą.

Nie bronię przez to kościoła katolickiego, ale wkurza mnie starsznie, jesli ktokolwiek czyni próbę pokazania muzułmanow jako czystych jak łza poczciwych Muhamedow wypasających kózki w słonecznej Arabii...
            • 45rtg Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:28
              lot_w_kosmos napisała:

> Nie bronię przez to kościoła katolickiego, ale wkurza mnie starsznie, jesli kto
              > kolwiek czyni próbę pokazania muzułmanow jako czystych jak łza poczciwych Muham
              > edow wypasających kózki w słonecznej Arabii...

Widziałem dzisiaj w sklepie promocję na folię aluminiową. Pospiesz się.
      • sabek81 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 17:04
        la_mujer75 napisała:

> Ja - od wielu lat- mówię, że kk to najgorsza i najbardziej totalitarna instytuc
        > ja.
        > I -gdybym była wierząca, już dawno przeszłabym na któryś z odłamów protestantyz
        > mu.
        > Powiem tak- im więcej wiem o kk, jako instytucji, tym mniej szanuję praktykując
        > yck katolików, którzy nadal identyfikują się z tą zbrodniczą formacją. I gadki,
        > że znaja jednego fajnego księdza, że tak zostali wychowanie, itd. do mnie nie
        > przemawiają.
        Do mnie tez, mamy 21 wiek, dostęp do informacji w nieokrojonym jeszcze zasięgu a wyznawcy nadal w średniowieczu
    • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:16
      Dla mnie Wyborcza straciła wszelkie moralne prawo pisania o pedofilach po słynnym wywiadzie dwóch naczelnych z Polańskim. Dokładnie dali tym wodę na młyn krzyczącym o hipokryzji w piętnowaniu pedofilów tylko KK.
      • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:27
        Aha aha, czyli tradycyjnie, niedobra Wyborcza, więc instrukcję opisaną w artykule (której GW nie stworzyła, przypominam) możemy zignorować? Nieźle salto myślowe wykonałaś. Czujesz się zwolniona z reakcji, jak rozumiem?
        • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:35
          Nie, Morgenstern, ale od czasu tego wywiadu nie czytam Wyborczej. Sorry, Gregory, przełknięcie bez żadnego komentarza tekstu ze strony gwałciciela, że ofiara odpokutowała swoje winy, jest dla mnie moralnym dnem. I dokładnie wodą na młyn tego co robi instytucja kościelna. Broni swoich. W gruncie rzeczy to pokazuje jak mało innym zależy na obcych dzieciach. Nawet na tym forum, dzieci z trudnych środowisk od razu nazywa się patusami, choć to one głównie narażone są na wykorzystywanie seksualne. A kto będzie chciał żeby jego podatki szły na ochronę takich właśnie dzieci. Bo instytucji nie zmienisz, tylko możesz jej odciąć możliwości działania.
          • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:46
            Myślisz, że jak nie czytasz Wyborczej, to problem nie istnieje? Czyli jak jest zły Polański, to już mogę się nie zajmować mafijną organizacją kryjącą gwałcicieli dzieci? Sorry, ale takie pokrętne myślenie i usprawiedliwianie własnej bierności, "bo inni też są niedobrzy" to jest moralne dno i tchórzostwo.
            • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:15
              morgen_stern napisała:

> Myślisz, że jak nie czytasz Wyborczej, to problem nie istnieje? Czyli jak jest
              > zły Polański, to już mogę się nie zajmować mafijną organizacją kryjącą gwałcici
              > eli dzieci? Sorry, ale takie pokrętne myślenie i usprawiedliwianie własnej bier
              > ności, "bo inni też są niedobrzy" to jest moralne dno i tchórzostwo.
              >
              Myślisz że jak Wyborcza nie napisze to problemu nie ma? Aha. Bo wiesz jak z tym problemem walczę tak że absolutnie nic instytucji KK nie daję, co oczywiście jest też o tyle łatwiejsze, że nie mój cyrk, ale też głosuję na partię która mówi wyraźnie świeckie państwo i więcej pieniędzy dla systemu opieki socjalnej, właśnie na ochronę dzieci. Plus wspomagam organizacje pomagające dzieciom. Energię z pisania postów jak to wspaniale że ktoś nas poinformował bo nikt przecież w Polsce o zjawisku nie wiedział pożytkuję więc inaczej.
              • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:23
                Nie wiem dlaczego założyłaś, że ją tylko piszę posty i nie robię rzeczy jak powyżej?
                • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:32
                  morgen_stern napisała:

> Nie wiem dlaczego założyłaś, że ją tylko piszę posty i nie robię rzeczy jak pow
                  > yżej?
                  >
                  Wiesz co założyłam, że mimo akceptacji Wyborczej pedofilii Polańskiego nadal ją czytasz. Dla mnie są pewne konsekwencje głoszonych poglądów: dlatego nie chodzę do KK, ale też nie kupuję Wyborczej i nie chodzę na filmy Polańskiego czy Allena. Nie słucham też Jacksona.
                  • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:42
                    Aha, czyli nie czytasz Wyborczej, więc opisany tam problem dla ciebie nie istnieje. Ok, rozumiem, pokrętne oczywiście, ale kumam twój tok myślenia. Czyli jak o sprawie napisze jakaś inna gazeta czy portal, który uważasz za obiektywny i nieskalany bronieniem Polańskiego to już będziesz mogła odnieść się do sprawy opisanej w artykule, czy ta kwestia już na zawsze została przez GW skażona?
                    • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:47
                      Nie, Morgenstern, uważam że wtedy masz podwójne standardy. Wywiad z Polańskim cię nie boli (z tobie tylko znanych powodów), ale jak ta sama Wyborcza napisze o pedofilii w Kościele, to nagle się okazuje że jest problem. Chodzenie do Kościoła jest problemem bo się wspomaga pedofilię, ale czytanie Wyborczej i linkowanie jej tutaj już jest walką z pedofilią. I wiesz, nie chodzi o bycie nieskalanym, ale po prostu przyzwoitym.
                      • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:49
                        pola84 napisał(a):
                        > Chodzenie do Kości
                        > oła jest problemem bo się wspomaga pedofilię, ale czytanie Wyborczej i linkowan
                        > ie jej tutaj już jest walką z pedofilią. I wiesz, nie chodzi o bycie nieskalany
                        > m, ale po prostu przyzwoitym.

A to dziennikarze Wyborczej gwałcą dzieci a ich przełożeni to ukrywają??? Ty o tym wiesz i jeszcze donosu do prokuratury nie złożyłaś???
                      • iwoniaw Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:20
                        Chodzenie do Kości
                        > oła jest problemem bo się wspomaga pedofilię, ale czytanie Wyborczej i linkowan
                        > ie jej tutaj już jest walką z pedofilią. I wiesz, nie chodzi o bycie nieskalany
                        > m, ale po prostu przyzwoitym.

Sugerujesz, że gdyby np. Gość Niedzielny wydrukował materiał mówiący o bagatelizowaniu i bronieniu czynu Polańskiego, to nie ma nawet co o tym wspominać, bo to nie problem do dyskusji, tylko hipokryzja?

BTW kilka lat temu tu na ematce toczyła się bardzo emocjonalna dyskusja na ten temat przy okazji, gdy USA ponownie poruszyły temat ekstradycji. Obok wątku stricte proceduralnego i słuszności wydawania oskarżonych (nie)obywateli państwom trzecim bardzo szeroko dyskutowano na temat "przesady", "małych prowokatorek", "robienia tego dla forsy z odszkodowania" itd. Polecam poczytać, niektóre panie nawet nicka nie zmieniły od tamtych lat 😉. A wątki ładnie pokazują, dlaczego zboczeńcy krzywdzący innych, w tym dzieci, mogą to robić - bo niezależnie czy w hollywoodzie czy w parafialnych klimatach, mają szerokie grono obrończyń, a co gorsza, chętnych do linczu na ofiarach. I nie ma co udawać, że brak naszej reakcji na to, co się dzieje, jest usprawiedliwiony, bo nie ta gazeta co trzeba o tym napisała.
      • asia-loi Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:40
        pola84 napisał(a):

> Dla mnie Wyborcza straciła wszelkie moralne prawo pisania o pedofilach po słynnym wywiadzie dwóch naczelnych z Polańskim.

W historii z Polańskim, z tego co czytałam było trochę inaczej. Polańskiemu ofiara wybaczyła, a on jej zadośćuczynił czyli zapłacił. No i tam dużo złego dziewczynie zrobiła jej własna matka. Matka powinna odpowiadać za stręczycielstwo.
        Czy ofiary księży wybaczyły im to, co im sukienkowi zrobili? Jak znasz takie przypadki to napisz.
        Bo to że jakiś księżulo na "niższym stołku" został ukarany przez świeckie prawo, to mogą sobie wsadzić w cztery litery. Ważne czy ofiary wybaczyły. Bo takiej krzywdy nie da się naprawić.
        • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:48
          Nie, Asiu, nie ma żadnego znaczenia czy ofiara wybaczyła sprawcy. Bo wtedy można legitymizować bogatych pedofilów, gwałcących biedne dzieci na Filipinach i płacących w dolarach ich rodzinom. To jest właśnie dlatego przestępstwo ścigane z urzędu. Matka od razu zgłosiła gwałt, ta dziewczyna miała już jedna sesje i wszystko przebiegało poprawnie. Równie dobrze możemy napisać że bardziej winna jest Anjelica Huston ktora podejrzewala że coś tam się dzieje. Dziewczyna mówiła wyraźnie nie i została zgwałcona analnie. Tylko widzisz Polański jest wielkim polskim reżyserem, więc się nagle okazuje że w sumie nic się nie stało. Co do Polańskiego padają kolejne zarzuty o gwałty i molestowanie, ofiary przez wiele lat musiały milczeć. Czytałaś ten wywiad? Jak się o tych ofiarach mówi, jak mówi o nich Polański? Że jedna sypiała z każdym, więc jak mógłby ją zgwałcić?
          • asia-loi Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:55
            pola84 napisał(a):

Czytałaś ten wywiad?

Tego wywiadu, akurat nie czytałam. Mam prenumeratę GW, jak nie zapomnę to znajdę i przeczytam.
      • azja001 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:42
        Polański to nawet w kiciu amerykańskim siedział. A księżula jedynie za karę adresy zmieniają. To jest banda facetów, którzy nijak nie mają życia zagospodarowanego. Ani uczuciowo ani zawodowo. Chętnie tam dołączają geje, którzy boją się zrobić coming out w swoich rodzinnych, wiejskich stronach a także pedofile, którzy widzą tam okazje do gwałcenia nieletnich. Reszta, heteroseksualna i w miarę psychicznie normalna szuka upustu dla popędu seksualnego na różne sposoby. Później tymi "nieskalanymi" rękoma dają ludziom opłatek symbolizujący Jezuska zmartchwywsatałego. Zestawienie tych chłopów dziwacznych z dziećmi idącymi do 1 komunii jest dla mnie wyjątkowo przykre.
        • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:50
          Polański był na 40 dniach obserwacji w szpitalu psychiatrycznym w więzieniu. Więc nie wiedział w kiciu. Serio, 40 dni za gwałt analny jest ok? Serio? Widzisz tę podwójną moralność? Widzisz jak takie słowa mogą odbierać członkowie KK? Wam wolno bronić pedofila Polańskiego a nam nie wolno bronić naszego księdza?
          • annajustyna Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:52
            Analny? Tam chyba "? tylko" oral był?
            • merces Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:16
              nie, nie tylko
          • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:02
            Zaraz zaraz, czy właśnie weszliśmy w fazę "a murzynów też biją"? Kiedy do was dotrze, że jeden Polański nie pozwala na olanie tematu "pedofilia w kk"?
            • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:09
              Ale Wyborczej właśnie pozwala. Nienawidzę tego zakłamania. Nie wiem jak Ty, ale ja gwałt na dziecku uważam za ostateczne zło. I nie ma dla mnie żadnego znaczenia kto tego dokonał, to się moralnie nigdy nie broni. Nigdy. A tu KK broni swoich a Wyborcza też broni swoich. I nikomu nie zależy na ofiarach.
              • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:26
                Mnie zależy. I nie bronię Polańskiego, więc dlaczego piszesz o Wyborczej w temacie dotyczącym kk? Nie obchodzą cię jego ofiary, najważniejsze jest, żeby tylko Wyborczej się dostało? Bo ja tego nie rozumiem, sorry. Będziemy teraz wyciągać pedofili z innych grup zawodowych? Wątek jest o kk i powiązaniach z obecną władzą, razem ramię w ramię kryją pedofilów w sutannach? Co to ma wspólnego z Wyborczą i Polańskim, niech mi ktoś sensownie wyjaśni.
                • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:34
                  Bo czytasz Wyborczą. Bo zachęcasz do wchodzenia w jej linki. Czulabys się ok zachęcając do dania na tacę? Polańskiego już nikt nie skaże, może dostać jasny sygnał tylko tak jak teraz to robią Francuzi. A każde medium musi też wiedzieć że bronienie Polańskiego ma swoje konsekwencje. O to mi chodzi.
                  • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:46
                    Chyba żartujesz... Czy ja dobrze rozumiem, że nie odniesiesz się do problemu, bo napisała o nim GW? Cała reszta jest nieważna? To już jest jakiś wyższy poziom samokłamywania się i wykrętów, ja wysiadam, chcesz robić z siebie idiotkę to beze mnie, żenuje mnie wchodzenie w taką argumentację.
                    • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:49
                      Aha. No ok. I widać właśnie jaki masz stosunek do pedofilii. Wierzący nie powinni chodzić do kościoła bo ja wspomagają, ale czytanie Wyborczej jest ok. Rozumiem. Ale nie udawaj tylko, że interesują cię ogólnie ofiary pedofilów.
                    • dramatika Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:13
                      morgen_stern napisała:

> Czy ja dobrze rozumiem, że nie odniesiesz się do problemu, b
                      > o napisała o nim GW? Cała reszta jest nieważna?

Przecież jej chodzi o hipokryzję, tak ciężko to zrozumieć? Hipokryta nie ma żadnego moralnego prawa aby punktować innych, skoro zachowuje się tak samo jak oni.
              • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:30
                pola84 napisał(a):
                > Ale Wyborczej właśnie pozwala. Nienawidzę tego zakłamania. Nie wiem jak Ty, ale
                > ja gwałt na dziecku uważam za ostateczne zło. I nie ma dla mnie żadnego znacze
                > nia kto tego dokonał, to się moralnie nigdy nie broni. Nigdy. A tu KK broni swo
                > ich a Wyborcza też broni swoich. I nikomu nie zależy na ofiarach.

A to wydruk wypowiedzi przestępcy jest jego 'obroną'? Nie ośmieszaj się.
              • mid.week Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:55
                pola84 napisał
                A tu KK broni swo
                > ich a Wyborcza też broni swoich. I nikomu nie zależy na ofiarach.

Jesli Tobie zależy zrezygnuj z uslug kościoła katolickiego. Po prostu, nie patrząc na to co robia inni. Ja nie oglądam filmow Polańskiego, nie dokladam sie do jego majatku. Wyborcza przestane czytac kiedy jej redaktorzy beda uprawic pedofilię a ich koledzy nie napiszą o tym na lamach gazety.
                • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:11
                  Midweeku, ależ ja właśnie nie sponsoruję Kościoła od lat. Żadnej religii, tak na marginesie. W Kościele też papież nie uprawia pedofilii (przynajmniej taką mam nadzieję), ale chodzi o pewne mechanizmy krycia. Może przemawia przeze mnie okropne rozgoryczenie, bo ten wywiad mam jednak cały czas w pamięci i po prostu mnie przy nim zatkało. Pewnie za rok to uczucie zelżeje. Sekielskiego wspomagam i bardzo mu kibicuję, mimo że zajmuje się tylko kościelną pedofilią.
                  • mid.week Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:28
                    uprawisz sponsoring moralny jak sędzia, ktory zajmuje sie strojem zgwalconej dziewczyny.
                    • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:48
                      Nie, nie sądzę. Uważam jednak że coś jest mocno nie tak jeśli pedofil mówi iż ofiara odpokutowała swoją winę a żadnemu z przeprowadzających wywiad nie zapala się nawet malutka lampka.
                      • mid.week Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:57
                        właśnie tak to robisz
                        • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 11:02
                          Uważasz więc że to jest w porządku (przypominam, dwóch naczelnych), bo Wyborcza pisze o pedofilii w Kościele? Uważasz, że się powinni przejść nad tym do porządku dziennego i nie reagować?
                          • mid.week Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 16:04
                            Nie chcę się kłócić - od razu zaznaczam wink
                            W temacie KK jestem chyba jeszcze bardziej ortodoksyjna od morgen, nie pojmuję jak ludzie z odrobina wykształcenia i obycia mogą chcieć się w takim syfie taplać.
                            Nie interesuje mnie co robi wyborcza, o czym kręci film Polański, bo nie o tym watek. A wciskanie tematów pobocznych w rozmowe o pedofilach-księdzach i zwyrodnieniach koscioła jako organizacji jest rozmydlaniem ich niepodważalenych win. To co robią inni NIE MA ZNACZENIA i nie zmienia faktu, że księża gwałciciele są odsyłani z parafii do parafii, że są bezkarni, że kumple w sutannach ich kryją, że rząd temu przygląda się bezczynnie, że udzie dalej ślą pociechy do komunii jakby nigdy nic. Chcesz pogadać o wyborczej i polańskim - zrób to w wątku o nich. Tutaj brzmi to bardzo słabo...
                      • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 11:13
                        pola84 napisał(a):
                        > Nie, nie sądzę. Uważam jednak że coś jest mocno nie tak jeśli pedofil mówi iż o
                        > fiara odpokutowała swoją winę a żadnemu z przeprowadzających wywiad nie zapala
                        > się nawet malutka lampka.

A dlaczego zakładasz, że 'nie zapala'. Wyborcza i pełno innych gazet drukuje różne wypowiedzi - przykładem mogą być choćby te słynne dzieci 'lgnące' do księży... Mieli tego nie drukować?
          • sabek81 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 17:12
            pola84 napisał(a):

> Polański był na 40 dniach obserwacji w szpitalu psychiatrycznym w więzieniu. Wi
            > ęc nie wiedział w kiciu. Serio, 40 dni za gwałt analny jest ok? Serio? Widzisz
            > tę podwójną moralność? Widzisz jak takie słowa mogą odbierać członkowie KK? Wam
            > wolno bronić pedofila Polańskiego a nam nie wolno bronić naszego księdza?

Masz racje podwójne standardy nie powinny nikogo dotyczyć czy to kościół czy to Polanski, Allen i inni celebryci czy zwykły obywatel, każdy za takie przestępstwo powinien byc surowo karany bezwzglednie.
      • marta.graca Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:59
        To, o czym piszesz, to się chyba nazywa whataboutism, czyli "a u was Murzynów biją"...
        • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:03
          Dokładnie tak i oni naprawdę uważają to argument w dyskusji, trudno uwierzyć, ale umysł w celu poczucia się usprawiedliwionym we własnej bierności nie takie wygibasy potrafi robić.
          • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:12
            morgen_stern napisała:

> Dokładnie tak i oni naprawdę uważają to argument w dyskusji, trudno uwierzyć, a
            > le umysł w celu poczucia się usprawiedliwionym we własnej bierności nie takie w
            > ygibasy potrafi robić.
            >
            Morgenstern, a z ciekawości, wywiad z Polańskim przegapiłaś, że nic o nim nie napisałaś, mniej Cię raził czy uważasz może że 40 dni na obserwacji psychiatrycznej załatwia sprawę?
            • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:29
              Na temat Polańskiego mam swoje zdanie, ale litości!!!! To jest wątek o klerze i tej cholernej notatce! O poznańskie słowiki mnie jeszcze zapytaj, żeby tylko zgrabnie ominąć temat kk. Na mnie te numery nie działają, trzymaj się tematu u wypowiedź się na temat wątku, a nie wyciągasz Polańskiego jak królika z kapelusza, który ma być argumentem w każdej dyskusji o pedofilii w kk. Nie, nie jest!
              • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:37
                Ale jak pedofil ma nie być argumentem w dyskusji o pedofilii? Pedofil którego ta właśnie Wyborcza promowała, zachęcając do pójścia na jego film. Więc jak ktoś ma podwójne standardy moralne to powinien, tak jak KK, dostać jasny sygnał. Wybacz, ale to mniej więcej to samo jakby Nasz dziennik pisał o pedofilii wśród artystów. Niech sami oczyszczą najpierw swoje szeregi
                • la_mujer75 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 11:40
                  A ja np. - w ramach protestu- nie oglądam filmów Polańskiego.
                  Uważam, że dokonał obrzydliwego czynu i nie ma nic na swoją obronę. Nic. Dla mnie jest spalony jako czlowiek.
                  Tylko, że jest pewna różnica między środowiskiem filmowym, a kościelnym. To drugie rości sobie prawa do moralizowana, a po cichu kryje swoich.
                  Ale Ty, zaślepiona , tego nie widzisz i nie zobaczysz, bo nie chcesz się przyznać, że przynależysz do koszmarnej i zgniłej instytucji, jaką jest kk.
                  Rozumiem- to budzi dysonans. Ale człowiek myślący, analizujący , weryfikuje dane, nawet, gdy są one niewygodne dla niego.
                  • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 13:07
                    la_mujer75 napisała:

> Ale Ty, zaślepiona , tego nie widzisz i nie zobaczysz, bo nie chcesz się przyzn
                    > ać, że przynależysz do koszmarnej i zgniłej instytucji, jaką jest kk.
                    > Rozumiem- to budzi dysonans. Ale człowiek myślący, analizujący , weryfikuje dan
                    > e, nawet, gdy są one niewygodne dla niego.

Mujer, powiedz co sprawia że uważasz: krytyka Wyborczej = przynależność do KK? Czy to są dwie jedynie dostępne opcje według człowieka myślącego, analizującego, weryfikującego dane?
            • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:32
              pola84 napisał(a):
              > Morgenstern, a z ciekawości, wywiad z Polańskim przegapiłaś, że nic o nim nie n
              > apisałaś, mniej Cię raził czy uważasz może że 40 dni na obserwacji psychiatrycz
              > nej załatwia sprawę?

Wypowiedzi Jankowskiego i innych hierarchów oskarżanych o pedofilię w Wyborczej też były. I co z tego?
        • trampki-w-kwiatki Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:06
          marta.graca napisała:

> To, o czym piszesz, to się chyba nazywa whataboutism, czyli "a u was Murzynów b
          > iją"...
          >

Miałam to właśnie napisać.
        • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:10
          Nie, to się nazywa podwójna moralność. I zero chęci rzeczywiście zrobienia czegoś z problemem. Bo skoro można bronić Polańskiego pedofila to sorry ale dajesz dokładnie taki sam argument obrońcom kościelnych pedofilów.
          • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:25
            pola84 napisał(a):
            > Nie, to się nazywa podwójna moralność.

Tak? Katolicy mogą ukrywać gwałcicieli bo Wyborcza zrobiła wywiad z Polańskim? Obok logiki to nawet nie stało.

Napiszę ci więcej - w Wyborczej znajdziesz zapewne wywiady również z księżmi oskarżanymi a nawet skazanymi na pedofilię. Tylko co z tego?
          • starczy_tego Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:58
            to się nazywa trollowanie, i to dosyć nieumiejętne.
            • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:00
              Każdy ma swoje standardy moralne. Można krzyczeć na tych którzy chodzą do kościoła, samemu sponsorując pensje Polańskiego, a można uznać, że life is brutal i nie sponsorować żadnego pedofila. W moich kręgach to nie są kontrowersyjne poglądy, ale jak kto woli
      • disco-ball Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:14
        Pola, rozumiem, ze nie czytasz ŻADNYCH gazet, tv, nie słuchasz radia...
        Założę się, ze w każdym z tych mediów (zapewnię z wyjątkiem halo radia) pojawił się kiedyś wywiad, reportaż, może jakieś wspomnienie o Janie Pawle II.

Może przypomnę: Papież w 1983 roku wyłączył czyny pedofilne z rzędu najcięższych przestępstw przeciw wierze katolickiej.
        • dramatika Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:19
          disco-ball napisała:

> Pola, rozumiem, ze nie czytasz ŻADNYCH gazet, tv, nie słuchasz radia...

Jest różnica między artykułem informacyjnym, a zamieszczaniem wywiadu, gdzie pozwala się pedofilowi na usprawiedliwianie siebie.
          • disco-ball Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 13:54
            No tak, JP 2 nawet się nie usprawiedliwiał.
            Nie ma problemu.
            Jakby Polanski się nie usprawiedliwiał, ale autor napisałby na jego cześć pean jaki jest dobry, miłosierny, mądry, święty...
            to spoczko
            • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 14:55
              JP 2 nikogo nie zgwałcił analnie. Przynajmniej nie był w żadnym kraju za to ścigany. Naprawdę da się wszystko usprawiedliwić bo to Wyborcza? Naprawdę uważasz że nie ma innych źródeł informacji? I skoro możesz nadal płacić pensje redaktorom Wyborczej to jak możesz wymagać by inni postępowali według surowszych reguł? Nie można walczyć z korupcją samemu będąc skorumpowanym. Nie można mówić: to jest wielki reżyser więc może pier..lić głupoty o tym co zrobił, a to jest ktoś inny więc nie ma takiego prawa. Jak się mają czuć ofiary? Jaki to w ogóle daje obraz nas jako społeczeństwa?
              • araceli Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 15:08
                pola84 napisał(a):
                > JP 2 nikogo nie zgwałcił analnie.

Ale według ciebie dziennikarze Wyborczej już tak?

>Nie można mówić: to j
                > est wielki reżyser więc może pier..lić głupoty o tym co zrobił,

Księża też pieprzą o 'lgncych' dzieciach i co? Wszystkie media, które te słowa podały odrzucasz? Idę o zakład, że nie - zakłamana hipokrytko big_grin
        • pola84 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 13:09
          Czytam bardzo dużo, ponieważ widzę różnicę między wywiadem w którym pozwala się pedofilowi obciążać winą swoją ofiarę a wywiadem z kimś kto pedofilii się nie dopuścił.
          • disco-ball Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 13:55
            Ale kto krył wielu i miał realny wpływ na złagodzenie kar.
      • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:47
        O tym właśnie fragmencie myślałam pisząc post wink
        • taniarada Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:43
          morgen_stern napisała:

> O tym właśnie fragmencie myślałam pisząc post wink
          >
          To są twoje myśli prywatne .Gdybyś napisała jeszcze kim jesteś i jakie są twoje korzenie rodzinne to była by jasność .Byłaś ochrzczona ?I na grobach twoich bliskich jest krzyż ? Wiesz dobrze że to forum nie ma wpływu na nic.Poprawia twoje ego i nabija ci kabzę .Amen.
          • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:48
            A ty walisz konia codziennie czy tylko w niedzielę?
      • aguha Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 08:49
        Pamiętam ten fragment. Mam takie same poglądy.
        Dzięki za przypomnienie.
      • azja001 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:56
        👍
    • kosmos_pierzasty_x Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:06
      Mądry wpis. Tyle że to jak grochem o ścianę.
      • taniarada Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:47
        kosmos_pierzasty_x napisał:

> Mądry wpis. Tyle że to jak grochem o ścianę.
        Zależy dla kogo i co znaczy mądry? władający rozumem, mający dużą wiedzą i inteligencję, który potrafi w odpowiedni sposób wykorzystać; rozumny, rozsądny, bystry, błyskotliwy;
        2. świadczący o czyjejś erudycji, inteligencji, oczytaniu, mający rozumną treść; rozsądny, sensowny, logiczny, przemyślany. Tu nie widzę mądrości.Tylko niewierną co napisała swoje wypociny bez znajomości tematu.
    • semihora Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:07
      Cóż można tu więcej dopisać? Zgadzam się z tobą.
    • ira_08 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:27
      Podpisuję się. I wierzę, że ten beton się w końcu wykruszy. Jeszcze 20 lat temu w ogóle się o tym nie mówiło, teraz mówi się coraz bardziej otwarcie, wiele spraw wychodzi na jaw. Wiadomo, że się ta twierdza nie podda w 5 czy 10 lat, ale w końcu będzie jak w Hiszpanii czy Irlandii.
      • taniarada Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:37
        ira_08 napisała:

> Podpisuję się. I wierzę, że ten beton się w końcu wykruszy. Jeszcze 20 lat temu
        > w ogóle się o tym nie mówiło, teraz mówi się coraz bardziej otwarcie, wiele sp
        > raw wychodzi na jaw. Wiadomo, że się ta twierdza nie podda w 5 czy 10 lat, ale
        > w końcu będzie jak w Hiszpanii czy Irlandii.
        Nie za twojego życia ,czyli nigdy Już taki tu był oszust polityczny co obiecywał drugą Irlandię .Bóg z tobą.
    • stasi1 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:35
      wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/rzad-zamiata-sprawe-pedofilii-pod-dywan/bf6v319
      • morgen_stern Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:49
        O widzisz, może pola w końcu przeczyta? A nie, zaraz, oni też pewnie pisali o Polańskim...
    • mid.week Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:37
      Zgadzam sie w 100%, ale przestałam wierzyć ze dożyję jakichkolwiek zmian. Jedyne co mogę to wywalic kk z mojego zycia.
    • gaskama Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:41
      Piszesz w sumie dość oczywiste rzeczy. Nawet nie wiem, co tu komentować. Ta mafijna organizacja miała charakter przestępczą od momentu jej powstania. Zbyt duża, zbyt bogata, zbyt ważni ludzie za nią stoją, by ją zdelegalizowac. Nawet najbardziej "świeci" w niej kręcili lewe i nielegalne interesy (przypominam tylko mamusie Terese) lub przyklepywali ukrywanie pedofilii (jp2).
    • marta.graca Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 09:50
      Póki kościół wpieprza się w życie niewierzących i lewicy, póty mają oni go prawo krytykować.
    • nickbezznaczenia Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 10:49
      Masz rację Morgen👍
    • jdylag75 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 11:58
      Z Twoim postem się zgadzam.
      Z cudzym życiem niewiele możemy zrobić, poza apelowaniem by swoją postawą pokazały po czyjej są stronie - czyli to co zrobiłaś. Nie możemy zakładać że wielu ludzi ma odwagę cywilną żeby pokazać swoje zdanie, nie możemy też zakładać że wielu ludiz łaczy fakty i wyciąga wnioski. Niestety ludzie którzy nie chcą finansować mafijnej działalności KRK oraz chcący chronić ludzi - dzieci przede wszystkim przed pedofilami krytymi przez KRK i władze Polski, są skazani na prace u podstaw. Co możemy robić?
      Przestańmy używać wymiennie pojęć wiara i religia - one nie są synonimami. Jak się nad tym zastanowić to osoba wierząca może wierzyć w naturę, w krasnoludki, przesądy. Osoba religijna prawdopodobnie należy do któregoś z kościołów. Niekoniecznie osoba religijna jest wierząca.
      Mówmy kościół katolicki, a nie kościół, pokazujemy wtedy że KRK nie jest jedynym kościołem w Polsce, jeśli ktoś zapisuje dziecko na religię w szkole niech pisze że chodzi o katolicyzm, to dorozumienie powoduje że KRK ma się tak świetnie u nas. Moje dzieci na żadną religię w szkole nie uczęszczają, ale w przyszłym roku eksperymentalnie zapisze jedno na prawosławie smile jestem ciekawa czy ktoś w sekretariacie to wyłapie.
      Powoli rodzice w klasie moich dzieci nie zapisują swoich dzieciaków na religię, a moje nie uczęszczanie reklamują.
      Ludzie często uczestniczą w obrzędach kościelnych bo nie mają niczego w zamian, stworzenie i propagowanie swieckiej alternaty uroczystości to jest to, co możemy zrobić, podziwiać w towarzystwie rodzinnym przepiękne sluby cywilne, czy popierać przekonania zmarłego co do świeckiego pochówku. BTW byłam na takich uroczystościach, piękne i niesztampowe, w przeciwieństwie do bezmyślnego klepania formułek w kościołach.
    • la_mujer75 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 12:54
      "Ataki" na kościół zdarzały się już w średniowieczu. Już wtedy ( a nawet wtedy!) byli ludzie, którzy widzieli , że kościł nie ma nic wspólnego z kościołem Chrystusa.
    • asfiksja Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 15:01
      Polskie społeczeństwo przykłada do tego rękę nie tyle chodząc do kościoła co WYBIERAJĄC PIS. Trzeba wybierać tych, którzy opowiadają się za rzeczywistym, nieudawanym rozdziałem Kościoła od państwa.
      Bardzo możliwe, że najwyższe struktury kościelne przypominają mafię. Ale nie mniej niż najwyższe władze państwowe. Te drugie możemy (jeszcze!) łatwo wymienić i one mają szansę zreformować te stosunki i ukarać winnych. Nie ulegajmy złudzeniu, że te stosunki ulegną radykalnej zmianie oddolnie, w pospolitym ruszeniu ludzi, bo zwykli ludzie są ofiarami, nie sprawcami. Łatwo pomylić, ale to nie to samo.
    • sabek81 Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 16:52
      Zgadzam się w 100%, nic dodać nic ująć
    • danaide Re: Nie drażnić kościoła 15.05.20, 19:50
      To się hipokryzja nazywa. W końcu ważniejsze co powie mama, a nie taka morgen.
    • nie-mama Re: Nie drażnić kościoła 16.05.20, 21:08
      Masz sto procent racji morgen!

Wszyscy, ktorzy nic z tym nie robia przykladaja reke do tej zbrodni na dzieciach. Wszyscy, nawet ci, ktorzy "tylko ochrzcili, a nie bylo w tym zadnej duchowosci", ci ktorzy "poslali do komunii, zeby babci nie bylo smutno", ci ktorzy "posylaja na religie bo jest okienko miedzy lekcjami".

Takze ci, ktorzy powoluja sie na jakach hipokryzje bo GW pisala o Polanskim czy innych przestepcach. Pisala, no i co z tego? To odwracanie kota ogonem i typowy whataboutism

A najbardziej przykladaja reke do tej zbrodni ci, ktorzy niby potepiaja, ale skoro "ich ksiadz" tez jest przeciwny, no to juz wszystko w porzadku i nic nie musza z tym robi. To sa czlonkowie mafijnej, zbrodniczej organizacji.

Mozna to zmienic nawet za naszych czasow, ale trzeba po pierwsze glosowac na partie, ktore maja zdrowe podejscie do rozdzialu panstwa od religii. Po drugie, przestac wspierac te instytucje nawet swoja obecnoscia. Po trzecie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka