iza232 15.05.20, 15:38 Macie już najnowszą Musierowicz "Na Jowisza"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 15:44 Nie i nie zamierzam nabywać mimo sentymentu do starej Jeżycjady. Recenzja Zwierza skutecznie uchroniła mnie przed tym wydatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:04 Link? Wykrywa mi spam. Wpisz w google zpopk I poszukaj w zakładce książki Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:16 Ja też, zaintrygowałyście mnie tymi "zdjęciami". Myślałam, że to kolejna powieść z cyklu, a to "uzupełnienie". No nie, to typowa pozycja dla fanów właśnie, odpuszczę sobie zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:00 daniela34 napisała: > Nie i nie zamierzam nabywać mimo sentymentu do starej Jeżycjady. Recenzja Zwie > rza skutecznie uchroniła mnie przed tym wydatkiem. Mam tak samo, opis Zwierza (a zwłaszcza fotki poglądowe, jakie zamieścił, dowodzące jasno, że wcale a wcale nie recenzuje krytycznie) sprawił, że mam parę złotych na inne zakupy, może i książkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:08 A ja kupiłam. Też czytałam opis Zwierza - notabene przepłaciła, znalazłam książkę za niecałe 40 zł. Po części się zgadzam z recenzją, ale z racji sentymentu, wieloletniego zamieszkania w Poznaniu, ba nawet pobieżniej znajomości części rodziny Barańczaków/Musierowiczów nie żałuję zakupu. Choć miałam nadzieję, że będzie tam jakieś drzewo genealogiczne Borejków et consortes i plan mieszkania przy Roosvelta. Nie ma. Nie ma też jakiegoś sensownego przeglądu postaci. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:09 Też znalazłam taniej 😀, ale mimo wszystko odpuściłam sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:04 Zwierz też dobrze daje. Po przeczytaniu Ciotki Zgryzotki poszłam poczytać recenzję, a tam: "Do tego te wszystkie masowe wyprowadzki na wieś, w połączeniu z rosnącą niechęcią do Poznania skutkują np. takim decyzjami jak pozostawienie Nory w lokalnym liceum zamiast wysłanie jej do liceum do Poznania. Tu autorka zupełnie ignoruje, że liceum gminne różni się od miejskiego i niestety jesteśmy w takich czasach kiedy ma znaczenie do jakiej szkoły się idzie." No skandal, Musierowicz wymyśliła sobie bohaterów, którzy posłali córkę do gminnego liceum. Przecież tacy ludzie nie istnieją Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:06 Ale to insza inszość- ja się nie zgadzam z niektórymi rzeczami, które Zwierz pisze o książkach MM. Tu akurat chodziło mi raczej o to, jakiego typu to jest książka. A to pokazały dobrze m.in.fotofrafie. Przekonałam się, że na tego typu wspominki po prostu szkoda mi kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:19 Fotografie rodziny są bardzo fajne. Natomiast te pokazujące np. Jeżyce słabe. Nawet się zastanawiałam, czy to są może jakieś zdjęcia, z albumu rodzinnego, bo jeśli nie, to aż się prosi o jakieś lepsze. Jeżyce z tymi różnymi detalami architektonicznymi są naprawdę piękne, a tu tego nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:08 Zwierz jest ematką, jasna sprawa. Po gminnym liceum tylko kopanie rowów. Kapitał kulturowy tylko po topowych, a studia tylko po pierwszych 3 w kraju. Każdy to wie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:12 Zwierz ma chyba zboczenie warszawskie pod tym względem. I niektóre ematki chyba też. Ja akurat wiem, że są bardzo dobre gminne licea, no ale ja z interioru jestem 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:42 Pomijając już kwestię liceów... krytykowanie autora za to, że jego bohaterowie zrobili coś nie tak, jak sami byśmy postąpili... Oni mogą być wkurzający, można się z ich postępowaniem nie zgadzać, ale bez jaj, trzeba by całą Chmielewską spalić na stosie bo w jej książkach roi się od złych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:47 cauliflowerpl napisała: > Pomijając już kwestię liceów... krytykowanie autora za to, że jego bohaterowie > zrobili coś nie tak, jak sami byśmy postąpili... Masz oczywiście rację. Z liceum i interiorem żartowałem, bo to stały problem na ematce. Decyzje bohaterów mogą nam się nie podobać, no ale autor ma jakąś tam wizję danej postaci i podejmowanych przez nią decyzji. Może Zwierz się oburza, bo to książka w założeniu (Choć chyba tylko w założeniu) dla młodych czytelniczek, a zdaje się to liceum naprawdę kiepskie jest 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:19 35wcieniu napisał(a): > Zwierz jest ematką, jasna sprawa. Zwierz jest wręcz dzieckiem ematki, nigdy się nie krył - co nie zmienia faktu, że akurat wątek z gminnym liceum, do którego bohaterka została posłana za karę, jest kuriozalny z paru innych przyczyn. Nie wspominając o tym, że w książce MM jest jasno i wprost napisane, iż jest to szkoła, która "nie może wybrzydzać" i bierze wszystkich, którzy ją zaszczycą podaniem, a wszystkie koleżanki bohaterki poszły sobie do wybranych szkół w Poznaniu, więc nie jest bynajmniej koncepcją Zwierza, że jest to szkoła, hmmm, nienajwyższych lotów w porównaniu z dostępnymi opcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:23 No ale z Języka Trolli już wiemy, że poznańskie liceum, do którego chodził Józinek, to było siedlisko patologii i nauczycieli-idiotów. W takim wypadku gminna szkoła gorsza być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:27 lauren6 napisała: > No ale z Języka Trolli już wiemy, że poznańskie liceum, do którego chodził Józi > nek W JT Józinek ma lat 9 i chodzi do patologicznej podstawówki w patologicznym zespole szkół z patologicznym gimnazjum. Co też jest dość dziwne, że rodzina inteligentów z dziada filologa klasycznego i rodziców lekarzy trzyma dzieci w takim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 17:09 >No skandal, Musierowicz wymyśliła sobie >bohaterów, którzy posłali córkę do >gminnego liceum. Chcę zaznaczyć, że w całym Poznaniu istnieje tylko JEDNO liceum, konkretnie im Żeromskiego, i ono jest koszmarne, z tradycją koszmarnosci sięgającą lat 70. Było jeszcze liceum poligraficzne, ale w międzyczasie wymarlo. Dlatego Borejkowie, doświadczeni trudem i znojem przez 2 kolejne pokolenia, posyłają cudem ocalałe dzieci do szkoły w głębokim interiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 17:15 Jest jeszcze Marii Magdaleny przecież, tam chodzi Lelujka (Wiktor?) Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 17:18 memphis90 napisała: > Chcę zaznaczyć, że w całym Poznaniu istnieje tylko JEDNO liceum, konkretnie im > Żeromskiego, i ono jest koszmarne, z tradycją koszmarnosci sięgającą lat 70. Nienienie, obecnie połowa rodzinnej progenitury tudzież krewnych-i-znajomych-Królika, męczona w szkołach przez lata 70. i 80., a nawet początki 90. ubiegłego stulecia, obecnie wyrosła na nauczycieli, których młodzież kocha i po prostu u-wiel-bia. Z przyczyn nieznanych progenitura samych Borejków jednakże nie uczęszcza do szkół zasiedlonych przez tych spadkobierców mentalnych i warsztatowych Geniusza Pedagogicznego Jeżyc, niejakiego Dmuchawca, tylko do pato-przybytków zatrudniających jakże odmiennych przedstawicieli zawodu, którzy nawet się wysłowić po polsku nie potrafią - być może chodzi o to, żeby choć uczniowie z rodu B. nieśli tam oświaty kaganiec, skoro rodzinni nauczyciele nie mogą być wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 17:27 Nie jest tak źle- niejaka Łucja Pałys ma "naszegopanapolonistę' - Adama. Odpowiedz Link Zgłoś
dvdva Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:08 Ostatnia nabyta byla Kalamburka, rozczarowanie moim zdaniem tak samo jak i poprzedzajace ja trzy czesci Tej tez nie kupie i nawet nie mam zamiaru wypozyczac Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:17 Nawiasem mówiąc, Zwierz zamieścił recenzję (pozytywną) książki o grupie Diatłowa, a ja się właśnie wahałam, czy ją kupić. Po lekturze zdecydowałam się na zakup. Czekam teraz aż przyjdzie i zobaczymy, czy się zgodzę ze Zwierzem. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:28 Przepraszam, kto to zwierz? Jakiś blog o książkach? Książkę o przełęczy Diatłowa warto przeczytać, choćby ze względu na opisy bohaterów i dobry styl pisarski. Można się spierać o różne tezy, ale z pewnością jest to pozycja warta przeczytania. Natomiast z Musierowicz pożegnałam się po "Kalamburce" żeby nie psuć sobie wspomnień. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 17:15 A którą, bo ostatnio chyba wyszły dwie? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:19 > Recenzja Zwierza skutecznie uchroniła mnie przed tym wydatkiem. Mnie też. Aż taką wielką fanką nie jestem by kupować książkę w sumie o niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka-1 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:23 Nie kupiłam i raczej nie kupię. Mam wszystkie części Jeżycjady, choć niestety seria jest coraz słabsza- ale ta jest zbyt droga, 60 zł za zdjęcia i kilka słów opisów? Ktoś tam powyżej pytał, kto jest autorem niezbyt udanych zdjęć Jeżyc- otóż córka MM Emilia Kiereś. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:35 Zgłupiałam. Miało być "Chucherko". Co się porobiło? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:49 Asiu, "Na Jowisza " to nie jest kolejna część cyklu (który teraz ma się zresztą przekształcić w Bukoliadę). Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:49 "Chucherko" będzie. Ta pozycja powstała niezależnie, w innym wydawnictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:48 Dla przeciwwagi daję link do strony poświęconej "Jeżycjadzie", tam też znajdziecie recenzję, a nawet chyba i dwie Ja się cały czas waham i chyba poczekam na promocję Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:48 Zapomniałam wkleić linka: jezycjada.home.blog/ Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:56 W internecie znalazłam poniżej 40 zł, ale to jakiś czas temu było. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 16:59 Teraz widzę, że chyba fanki dopisały i w wielu miejscach wyprzedana Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: Fanki jeżycjady 15.05.20, 17:18 Kupiłam,przeczytałam i ok.Mogłoby być więcej uzupełnień o postaciach ale nie żałuję.Kupiłam w cenie niższej na stronie wydawnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś