Dodaj do ulubionych

Kalorie jak policzyc

03.06.20, 13:22
Czy jeśli zmierzę ile kalorii mają składniki na ciasto, to ciasto po upieczeniu ma taką samą kaloryczność?
Obserwuj wątek
    • jehanette Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 13:27
      Niestety tak xD
    • joanna_poz Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 13:32
      od czasu kiedy zainstalowałam aplikację do liczenia kalorii i zaczełam liczyc ile kalorii maja ciasta to mi się odechciało i piec i jescsmile
      • grey_delphinum Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 13:36
        To ja w sprawie aplikacji do liczenia kalorii.

Naprawdę jesteście w stanie z nich z sukcesami korzystać?
        • joanna05 Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 13:38
          grey_delphinum napisał(a):

> To ja w sprawie aplikacji do liczenia kalorii.
          >
          > Naprawdę jesteście w stanie z nich z sukcesami korzystać?
          Jasne. A czemu nie?
        • joanna_poz Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 13:44
          ja wdrozyłam od połowy lutego pod wpływem jakis watków o odchudzaniu, liczeniu kalorii itp.
          powiem tak - na poczatku jest to mega, mega, mega upierdliwe i ciezkie do ogarnięcia.
          po 3 miesiącach - juz tylko trochęsmile

w ramach suksesów odnotuję schudnięcie o 3,5 kg, bez zadnej specjalnej diety - jem to co kiedys, a wiec i to ciasto, i pizze, i schabowego - ale mniej.
          wiedza o kalorycznosci wielu potraw mnie lekko przeraziła, ale i skorygowała moje nawyki, przede wszystkim co do wielkosci porcji.
          • go-jab Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 15:50
            Korzystam z MyFitnessPal od 1363 dni. Schudlam 20 kilo i bez problemu utrzymuje wage. Ma opcje gram, uncji, kromki etc, I przeogromna baze danych. Na poczatku “rozliczalam” sie z kazdego gryza. Teraz jestem w stanie na oko oceniac bo mam wprawe, ale wage kuchenna uzywam codziennie. I tak, na poczatku tez wazylam kazdy skladnik potrawy I wyliczalam sobie kalorie/gram.
        • mona-taran Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 13:49
          Tak, korzystam od stycznia i m.in. dzięki aplikacji -7kg. Pomaga się pilnować wink
        • bang_bang30 Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 13:56
          5 kilo mniej od stycznia. Przestałam jeść superkaloryczne rzeczy, zrezygnowałam z cukru, coli. Aplikacja pomaga mi trzymać się rygoru.
        • 1matka-polka Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 14:27
          Ja nie korzystam z aplikacji ale z wagi i olowka i juz schudlam 5 kilo od lutego. Planuje jeszcze 5.
          • mona-taran Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 15:44
            To też metoda, ale aplikacja jest wygodniejsza, bo sama liczy wink
            • 1matka-polka Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 17:15
              mona-taran napisała:

> To też metoda, ale aplikacja jest wygodniejsza, bo sama liczy wink

Ale jest niedokladna, nie zna wagi ani orawdziwej kalorycznosci konkretnego produktu.
              • 1matka-polka Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 17:20
                Teraz widze, ze masz aplikacje z wazeniem ale to potrzebna jest waga, wiec dla mnie na jedno wychodzi. A cale pierogi, nawet zwazone moga sie dramatycznie roznic zawartoscia tluszczu.
                • majenkir Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 00:48
                  I ciasta. I farszu 🤣🤣
    • swiezynka77 Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 13:39
      tak, ale może mieć inną wagę bo woda wyparuje. najlepiej policzyć kalorie na całość i podzielić na równe kawałki.
      • grey_delphinum Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 15:23
        Pytam, ponieważ dla mnie ta aplikacja była totalnie niezrozumiała - np. kromka chleba - ileś tam kalorii. Ale skad mam wiedzieć, czy ta moja kromka to kromka z aplikacji? Było tyle zmiennych, ze się totalnie pogubiłam.

Może gdyby ktoś mnie nauczył, jak dokładnie to działa, byłoby inaczej, a tak poddałam się po tygodniu, bo miałam wrazenie tworzenia jakiejś totalnej fikcji.
        • joanna_poz Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 15:26
          moja aplikacja pokazuje rozne jednostki np. 1 kromka chleba - w nawiasie jest podane że ta kromka to ma 30 g.
          ale mozesz wybrac jednostke gramy - i wpisujesz swoja kromkę wazaca np. 25.
          • mona-taran Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 15:27
            Ja zawsze liczę w gramach, wydaje mi się to dokładniejsze.
            • joanna_poz Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 15:31
              ja tez aczkolwiek jak mam do wyboru:
              1 rzodkiewka mała/ srednia./ duza
              albo to samo z jajkiem, oliwkami czy pomidorkami cherry to czasem nie bawię w ważenie.

ale wiekszosc ważę i tez wpisuje gramy.
              • mona-taran Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 15:37
                Ja się nie bawię jak jest to coś paczkowanego i już ktoś wcześniej sprawdził ile waży np. jeden wafel ryżowy czy jedno ciastko ze zbiorczej paczki:p ale takie jabłka czy jajka to się potrafią bardzo różnić wielkością wink
                • 1matka-polka Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 17:17
                  "ale takie jabłka czy jajka to się potrafią bardzo różnić"

No wlasnie, zjesz 3 duze jajka, zamiast malych i masz 50 kcal do przodu.
                  • mona-taran Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 18:21
                    Dlatego ja ważę jajko, w aplikacji wybieram pozycję "jajko" i wpisuję jego wagę. Aplikacja mi kalkuluje kaloryczność i zawartość innych substancji odżywczych.
                  • majenkir Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 00:52
                    1matka-polka napisała:
                    > No wlasnie, zjesz 3 duze jajka, zamiast malych i masz 50 kcal do przodu.

A podobno to ja mam obsesję 🤪.
                    Kobiety, na trzech jabłkach czy tam jajkach się nie utuczycie
                    • 1matka-polka Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 09:05
                      majenkir napisała:

> 1matka-polka napisała:
                      > > No wlasnie, zjesz 3 duze jajka, zamiast malych i masz 50 kcal do przodu.
                      >

>
                      > A podobno to ja mam obsesję 🤪.
                      > Kobiety, na trzech jabłkach czy tam jajkach się nie utuczycie
                      >
                      >

Ale ja jestem na diecie, rozumiesz, jak bede jesc 3 posilki a w kazdym zgubie gdzues 50 kcal, to bede miec o 150 kcal za duzo w rozliczeniu dziennym.
                      A roznica miedzy 1600 a 1750 u mnie jest znaczaca. Przy 1700 kcal chudlam 1 kg na mc, przy 1600 kcal idzie kilogram na 2 tyg. Do tej pory schudlam 5 kg.
                      • mona-taran Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 09:13
                        No dokładnie. Te "zgubione" 150 kcal dziennie daje już ponad 1000 w rozliczeniu tygodniowym i cała dieta psu na budę wink
                      • bang_bang30 Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 09:18
                        Jeżeli bierzesz się na poważnie za liczenie kalorii to po prostu wszystko ważysz. Ja na początku nosiłam malutka wagę w torebce i jak robiłam kanapki w pracy to ważyłam składniki tak samo jak w domu
                        • swiezynka77 Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 10:16
                          o rany, to ja jestem po anoreksji i myślałam że mam obsesję ale do ważenia sztuki jajka nie doszłam
                          • mona-taran Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 10:34
                            No i spoko, niech sobie każdy waży co chce wink
        • swiezynka77 Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 16:00

> Pytam, ponieważ dla mnie ta aplikacja była totalnie niezrozumiała - np. kromka
          > chleba - ileś tam kalorii. Ale skad mam wiedzieć, czy ta moja kromka to kromka
          > z aplikacji? Było tyle zmiennych, ze się totalnie pogubiłam.

na początku najlepiej ważyć wszystko, potem już wiesz że twoja kromka waży 30 g i odpowiednio wpisujesz.
    • ira_08 Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 17:32
      A dlaczego miałoby mieć inną?
      • grey_delphinum Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 17:44
        A z jakiej aplikacji korzystacie?

Wg mnie diabeł tkwi w szczegółach np. robię sobie cappucino mix z ekspresu i jak sprawdzic, ile ma kalorii?
        • 1matka-polka Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 17:45
          Zalezy ile ma cukru i mleka, ot co...
        • joanna05 Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 19:37

> A z jakiej aplikacji korzystacie?
          >
          > Wg mnie diabeł tkwi w szczegółach np. robię sobie cappucino mix z ekspresu i j
          > ak sprawdzic, ile ma kalorii?
          kawa? zero. Dodatki mają. No to wpisujesz - mleko 30 ml, chude itd. Nie widzę problemu. (Co to jest, u licha, cappucino mix? z torebki takie?)
          Ja nie ważę, nie chce mi się. Wpisuję, co jem, oszacowuję ilości i gramy, a apka mi podsuwa nawet marki produktów. Zakładam, że kromka chleba to 30 g, porcja serka czy masła, typu pół łyżki to 0,5 g itd. Wiem, że to tylko przybliżenia, ale działa - mam ujemny bilans kaloryczny i chudnę. Dokładniej nie muszę, skoro spełnia moje oczekiwania.
          • joanna05 Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 19:37
            porcja
            > serka czy masła, typu pół łyżki to 0,5 g itd. Wiem, że to tylko przybliżenia, a
            > le działa - mam ujemny bilans kaloryczny i chudnę. Dokładniej nie muszę, skoro
            > spełnia moje oczekiwania.
            Tzn. - pół dużej łyżki to 5 g, nie 0,5 niestety wink
          • grey_delphinum Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 09:46
            Nie, nie z torebki big_grin

Taki rodzaj kawy mam w ekspresie (de Longhi) i najbardziej mi smakuje, więc akurat o niej napisałam.
            Nie mam pojęcia, ile mleka ekspres ładuje do tej akurat kawy.

• joanna_poz Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 09:50
              poczytaj w instrukcjismile pewnie napisali gdzies.
      • katriel Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 20:22
        > A dlaczego miałoby mieć inną?

Bo w trakcie pieczenia następują przemiany chemiczne. Czyli na wyjściu masz inną substancję niż na wejściu - niby dlaczego miałaby mieć taką samą kaloryczność? Na przykład w cieście droźdźowym drożdże zjadają cukier i przekształcają go w dwutlenek węgla (który tak pięknie ciasto spulchnia) - kaloryczność cukru różni się od kaloryczności dwutlenku węgla, nie? Zachodzą też różne inne reakcje, nie wiem dokładnie jakie, ale wiele z nich może być silnie endotermicznych, bo ciasto przy pieczeniu przecież podgrzewamy. A to znaczy, że z kolei znacznie zwiększają one wewnętrzną energię chemiczną ciasta, która bezpośrednio przekłada się na kaloryczność. Nawet głupie jajko w tabelach ma więcej kalorii na twardo niż surowe.

Tak że w gruncie rzeczy nie wiemy. Kaloryczność upieczonego ciasta może różnić się od sumy kaloryczności składników i nie mamy dobrego sposobu aby sprawdzić, czy faktycznie tak jest i w którą stronę.
        • majenkir Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 00:54
          A zamiast tak próbować liczyć co do jednej kalorii, lepiej tych ciast w ogóle nie jeść. Że już nie powiem obtym cappuccino powyżej
    • premeda Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 18:09
      Większym problemem są jakieś sensowne tabele kaloryczne, bo jak kiedyś próbowałam znaleźć smażonego łososia to portale podawały na 100gram ilośćkalorii od sasa do lasa.
      • grey_delphinum Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 22:21
        No właśnie!

Ale mimo wszytsko może zrobię jeszcze jedno podejscie... Mogę prosić o nazwy apek, z których korzystacie?
        • joanna05 Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 23:04

> No właśnie!
          >
          > Ale mimo wszytsko może zrobię jeszcze jedno podejscie... Mogę prosić o nazwy ap
          > ek, z których korzystacie?
          Ja mam Samsung Health, w telefonie, do tego smarwatcha tej samej firmy, który mi mierzy dzienną aktywność. Biegam, ćwiczę, leżę - wszystko widzi, dziad jeden. No i tam też jest miejsce na wpisywanie jedzenia, w sumie wybieranie z listy produktów to jest. Wygodne, szybkie, motywujące. Na koniec bardzo leniwego dnia np. dostajesz komunikat - wstawaj, musisz spalić jeszcze 200 kcal. Działa wink
        • mona-taran Re: Kalorie jak policzyc 03.06.20, 23:11
          Ja mam virtuagym food do liczenia kalorii zjedzonych i virtuagym do liczenia kalorii spalonych :p
        • go-jab Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 00:40
          MyFitnessPal plus fitbit z ktorym sie dogaduja...
        • joanna_poz Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 09:18
          FatSecret
        • swiezynka77 Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 09:41
          Fitatu
          • grey_delphinum Re: Kalorie jak policzyc 04.06.20, 09:47
            Dziękuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka