Dodaj do ulubionych

Picie wody z kranu a kamień

05.06.20, 11:02
Ostatnio dużo osób nas przekonuje do picia wody z kranu ale nikt nie potrafi mi wytłumaczyć jak kamien z takiej twardej wody wpływa na organizm. Jak widzę kamien w czajniku albo czyszczę filtr w czajniku to mi się odechciewa picia takiej wody i być eko. Wiem ze są pojemniki np.Brit na wodę ale pytałam koleżankę czy na tym filtrze widzi ze on zatrzymuje kamien tak jak np.na moim Żelazki to mówiła ze nie,czyli ten cały kamien nawet mimo filtrów specjalnych człowiek pije

Może ematka się orientuje w temacie jak to z tym kamieniem jest?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 11:04
      Jeżeli używa filtrów węglowych, to pije miękką wodę i nie powinna mieć w ogóle osadu w czajniku. Tylko filtry trzeba często zmieniać.
      • hanusinamama Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 17:02
        Tyle ze ta miękka nie jest taka zdrowa...
    • iwoniaw Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 11:05
      Cóż, za związki wapnia w mineralce ludzie płacą, więc niby dlaczego z kranu miałyby być gorsze? Powiem więcej, żywy organizm to nie czajnik ani żelazko i woda destylowana mu nie służy wręcz. 😉
      • fitfood1664 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 11:13
        wody mineralne nie wszystkim są zalecane, nawet lekka niewydolność nerek jest przeciwwskazaniem
        poza tym pozostaje kwestia biodostępności takiego wapnia, nie sądzę by się wchłaniał równie dobrze jak ten z produktów "żywych"
        • memphis90 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 11:45
          Zasadniczo nie spotkałam się z zakazem picia wody np z magnezem "nawet przy lekkiej niewydolnosc nerek". Obostrzenia dostyczą wód bardzo wysoko zmineralizowanych, ale woda mineralna nie oznacza od razu wody bardzo wysoko zmineralizowanej. Poza tym dotyczą specyficznych składników np sodu czy siarczanów. Wiele wód leczniczych jest stosowanych w uzdrowiskach w leczeniu chorób nerek.

>poza tym pozostaje kwestia >biodostępności takiego wapnia, nie sądzę
          >by się wchłaniał
          To może warto sprawdzić, a dopiero potem sądzić...?
          • fitfood1664 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 12:52
            no widzisz, a ja się spotkałam
            wiesz, jest tyle informacji puszczanych w obieg wyłącznie na potrzeby marketingu, że często pozostaje tylko zdrowy rozsądek
            po ugotowaniu wody mineralnej robi się okropny osad, wolę pić wodę żródlaną, a minerały dostarczać sobie w pożywieniu
            • jak_matrioszka Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 13:45
              Od źródlanej osad sie nie robi?
              • chatgris01 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 13:53
                Robi (sprawdzone). Ale fakt, jest mniej zmineralizowana od mineralnych (no i są mineralne i mineralne).
                BTW, najlepszym wskaźnikiem co do tego, czy woda mineralna jest "neutralna" (tzn. nie bardzo mocno mineralizowana, w stopniu, który byłby dla niektórych niewskazany) jest to, czy ma na etykiecie znaczek "dozwolona dla noworodków"
                https://www.interiale.fr/prevention/media/2017/11/images-2.jpg
                • jak_matrioszka Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 14:08
                  Kocie, podważasz niniejszym zdrowy rozsadek fitfoodki. Czyżbyś na weekendowa awanturke chciała sie załapać? wink
                • alpepe Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 14:15
                  Taa, akurat ökotest w Niemczech ostatnio napiętnował ze trzy takie wody niby nadające się dla niemowląt.
                • snakelilith Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 15:13
                  Może to zależy od kraju, ale generalnie woda z kranu jest najlepiej zbadaną wodą pod względem czystości i bezpieczeństwa i o wiele lepsza dla niemowląt niż woda z butelki. Tak jak pisze alpepe, wody butelkowane często są zanieczyszczone, co chwila kontrole coś znajdują, a plastikowe butelki są do tego kontrowersyjne ze względu na dyskutowany od lat hormonalny wpływ na ludzkie organizmy. A wody neutralne, to dosłownie pic na wodę, dodatkowy chwyt reklamowy, z wątpliwą korzyścią dla niemowląt, które piją mleko, więc z odrobiną wapna w wodzie nie mają problemu.
                  • chatgris01 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 15:58
                    Ale to chodzi właśnie o wody, z których można przygotowywać mieszanki mleczne z proszku.
                  • chatgris01 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 16:00
                    No i ja wody z kranu u mnie zdecydowanie odmawiam, bo oprócz tego, że jest paskudna w smaku, to niedaleko mam elektrownię atomową, z której już parokrotnie były niewielkie wycieki skażonej wody do okolicznych rzek i wód gruntowych uncertain
                    • koraleznasturcji Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 17:24
                      Dajesz się Bigfarmie wodzić za nos. Największe wycieki najbardziej radioaktywnych odpadów są w pobliżu fabryk filtrów do wody.
                      • chatgris01 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 17:36
                        Jakiej bigfarmie, parę razy były alerty w miejscowej prasie.
    • memphis90 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 11:08
      O ile nie masz w żołądku 100stC, to nic Ci nie grozi.
      www.eden.pl/blog/twarda-woda-dlaczego-warto-ja-pic
    • mikams75 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 11:11
      ja widze, ze filtr dziala, bo mi czajnik nie zachodzi kamieniem wcale, ekspresu do kawy tez nie musze odkamieniac, roznica jest ogromna.
      Ale do picia bez gotowania wole prosto z kranu, u mnie plynie zrodlana, wiec luksus, niemal jak mineralna. Mineraly nie sa szkodliwe. Zagotuj jakas lepsza wode mineralna z konkretna zawartoscia wapnia i magnezu - bedzie duzo kamienia a woda metna.
      • ajaksiowa Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 11:31
        Po kranówce wzdyma mię,dlatego piję mineralkę
      • spirit_of_africa Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 11:36
        Mikams jaki masz filtr?
        • mikams75 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 11:49
          britta
          • mikams75 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 11:50
            tzn. dzbanek z filtrem.
    • lauren6 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 11:45
      Kamień w czajniku to są właśnie minerały z wody, czyli to co najzdrowsze. Filtrowanie kranówy jest bez sensu, bo oczyszczamy wodę z najlepszych składników.
      • aniani7 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 12:49
        Kobiety oszalaly, najlepiej niech pija ta do czajnikow, jest specjalnie demineralizowana big_grin
        • nangaparbat3 Re: Picie wody z kranu a kamień 18.11.20, 22:01
          Nie ta do żelazek?
          • triismegistos Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 09:47
            Kupuję ją do włosów i żelazka, ale pić nie piję. Spróbowałam kiedyś i jest okropna w smaku. Tzn nie okropna, ale taka wlaśnie żadna.
            • jowita771 Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 16:47
              Co woda destylowana daje włosom?
    • chatgris01 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 12:12
      Przecież w wodach mineralnych też jest kamień...
    • alpepe Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 12:31
      Ta, najlepiej kupić zamiast tego wodę mineralną i pić... Ten kamień to właśnie te cenne mikro- i makroelementy.
    • edelstein Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 12:33
      Moj syn pije kranowe od kiedy pamietam.Nie stwierdzilam zadnych minusow.Choruje raz na ruski rok.
      • aaa-aaa-pl Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 19:33
        Mój też.
        Wszelkie filtry nie zdają egzaminu - syn twierdzi, że taka woda mu nie smakuje.
        A pije dużo wody - od zawsze tak ma.
    • aniani7 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 12:44
      W ktoryms z miast skandynawskich zapewnili calkowicie "miekka" wode, po jakims czasie okazalo sie, ze ludzie maja niedobory mineralow, ze wrocono do "twardej" wody.
    • koraleznasturcji Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 12:53
      No tak, ten kamień się pije. On potem wpływa na organizm tak, że człowiek żyje i ma się dobrze.

Myślisz, że ludzie sto lat temu mieli w ogóle stały i łatwy dostęp do wody destylowanej? Albo że dzikie zwierzęta w lesie destylują wodę ze strumienia? A jednak żołądek sarny nie wygląda w środku jak dawno nieczyszczony czajnik.
      • berdebul Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 14:02
        Mieli za to dostęp do miękkiej wody, która nie płynie starymi rurami z bóg wie czego. Mój pies pije filtrowaną, ja też.
        • kokosowy15 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 14:37
          Woda miękka i filtrowana to nie to samo. Filtrowanie nie usuwa związków i pierwiastków z roztworu. Gdyby tak było, wystarczyłoby filtrować morska wodę w celu odsolenia. Wodaa kotłowa, do żelazka, do leków jest demineralizowana.
        • snakelilith Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 15:25
          Zmineralizowanie wody zależy od warstw gruntowych, przez które ta woda przepływa zanim dochodzi do ujścia, więc w niektórych regionach woda będzie miękka, a w innych twarda. I tak było zawsze. Więc ludzie pili i kiedyś twardą wodę, która zresztą bywa nawet smaczniejsza od takiej bardzo miękkiej. Rury nie wpływają na mineralizację wodę. Deszczówką jest miękka, ale za to zanieczyszczona, bo zawiera pyły i bakterie z powietrza, nadaje się więc do prania i mycia, ale niespecjalnie do picia.
        • koraleznasturcji Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 15:52
          berdebul napisała:

> Mój pies pije filtrowaną, ja też.

Pies pije taką wodę, jaką mu dajesz. Dzikie zwierzęta piją taką, jaką mają, przy czym, jeżeli mają wybór, będą wolały tę wysokozmineralizowaną. Te zdjęcia różnych gatunków zwierząt wokół małej kałuży w dżungli to zdjęcia solanek a nie ujęć wody destylowanej.
        • memphis90 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 15:52
          >Mieli za to dostęp do miękkiej wody
          No chyba, jak sobie deszczowki nalapali....
    • klaramara33 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 13:00
      Woda destylowana jest bez kamienia tylko ale nie sluzyi taka organizmowi. Ten kamień to są związaki minerałów potrzebne naszemu organizmowi. Nie miałaś chemii?
      • beverlyja90210 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 17:26
        No właśnie w miętę czytania tego co piszecie zaczęłam się nad sobą zastanawiać bo czuje się jak debil ... serio i jestem pod wrażeniem waszej wiedzy i tej dyskusji bo to dla mnie czarna magia, dla mnie kamien z wody równa się kamienie nerkowe itp.
        • chatgris01 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 17:37
          Kamienie nerkowe to szczawiany, a nie kamień z wody pitnej.
        • 35wcieniu Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 19:48
          No ale serio nie miałaś chemii?
          Odkamień czajnik i przez parę dni gotuj w nim tylko butelkowaną wodę mineralną, zobacz co się stanie i wróć z wynikami doświadczenia, a później pij kranówę na zdrowie.
    • ophelia78 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 13:05
      Wiesz po czym dentyści poznają marynarzy? Bo zdemineralizowanym szkle na zębach. Bo jak jest długi rejs to nie ma opcji, zeby mieć tyle wody słodkiej, żeby starczyło dla np kilkudziesieciu członków załogi i piją/gotuje się na odsolnej i zdeminaralizowamej. I to wcale nie jest dobre dla organizmu.
      • memphis90 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 15:53
        Ale ze w dzisiejszych czasach tak jest?
        • ophelia78 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 18:53
          No jasne.
          Oczywiście jeśli statek często zawija do portów (typu statki pasażerkie), to nie ma tematu, tam bieże wodę słodką. Ale jeśli jest to statek, który coś robi (np kładzie rury, kable, bada dno morskie, wydobywa coś), port co kilka tygodni i ma kilkudziesiecu chłopa (bo poza załagą - te nie są teraz jakoś szczególie liczne - ma jakichś fachmanów od ryr, kabli, ropy it) na pokładzie to zbiorniki na wodę słodką nie mają aż takiej pojemności. Oczywiście po pierwsze słodka jest do spiżycia a ta odsalana jest np do mycia (oszaleć można, bo wystarczy kropla mydła i z takiego destylatu to się pieni niemożebnie, spłukać się nie można), prania, wc itp. Ale czasem również do gotowania. Do picia jako takiego to wówczas butelkowana.

Ostatnio widziałam statek marynarki wojennej. Zalóga 2500 żołnierzy. Manewry 2 tyg w morzu. Nie wiem, jakie musiałby mieć zbierniki na wodę słodką żeby im starczyło (przeciez musi mieć zbiorniki na paliwo, wody balastowe itp).

Mój ex pływał. I kiedyś poszedł do nowego dentysty. A on zajrzał w paszczę i rzecz: "O, marynarz".
          • chlodne_dlonie Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 19:29
            ophelia78 napisała:
            >
            > Mój ex pływał. I kiedyś poszedł do nowego dentysty. A on zajrzał w paszczę i rz
            > ecz: "O, marynarz".

Fachowiec nie takie rzeczy gołym okiem dostrzeże..wink LOL
    • wapaha Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 15:53
      Piję kranówkę od 2 lat
      Kamień wytrąca się pod wpływem temperatury
      • beverlyja90210 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 17:26
        Pijesz przegotowana kranówkę?
        • wapaha Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 19:58
          Nie. Prosto z kranu.
          • bywalec.hoteli Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 10:44
            ja też piję od jakiś 5+ lat kranówkę nieprzegotowaną.
    • ga-ti Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 17:34
      Moja nie dość, że z kamieniem (ok, nie szkodzi ludziom, ale sprzęty zakamienia koncertowo) to jeszcze śmierdzi chlorem, zimą mniej, ale latem w wanie jak w basenie niemalże. No i jak taką wodę pić?
      Ja tylko gotowaną.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 18:31
      Wiem co się dzieje jak pijesz wodę mocno filtrowaną, wyjaławiasz się a to objawia się tak jakbyś miała problemy neurologiczne, możesz dostać drgawek, stracić czasowo wzrok, kołatania serca. Już 3 osoby z mojego z mojego otoczenia tak miały i wylądowały w szpitalu na kompleksowych badaniach po dobie diagnoza, kilka kroplówek, zalecenia dietetyczne i na 3 dzień do domu zdrów jak ryba.
      Także jak używacie mocnych filtrów i pijecie tę wode a nie tylko do prania i mycia to zbadajcie minerały, mikroelementy i witaminy we krwi - czy jak to tam.
      • monique_alt Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 10:53
        A to akurat zależy też od diety. Minerały znajdują się nie tylko w wodzie i można je znakomicie uzupełniac jedzeniem: sokiem pomidorowym (potas), przetworami mlecznymi (wapń), kakao, otrębami czy pieczywem pełnoziarnistym (magnez) itp.
        Ale fakt że jak ktoś żywi się wyłacznie fast foodem i popija coca colę to lepiej żeby pił wode mineralną.
    • tapatik Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 18:58
      Kamień w czajniku to są sole, które wytrącają się podczas gotowania, ale jednocześnie są potrzebne organizmowi ludzkiemu do funkcjonowania. Czyli do żelazka należy wlewać wodę pozbawioną tych soli, ale do żołądka jak najbardziej może być.
      • hanusinamama Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 17:05
        Nawet powinna, wodą miękka nie ejst taka zdrowa. Lepsza twarda.
    • mid.week Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 19:13
      raz na tydzień popijam sokiem z cytryny i mi sie wnetrze pieknie odkamienia 😂
      • triismegistos Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 09:53
        big_grin
      • chlodne_dlonie Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 19:33
        mid.week napisała:

> raz na tydzień popijam sokiem z cytryny i mi sie wnetrze pieknie odkamienia 😂

'Zrobiłaś MIĘ wieczór!!' ROTFL

..dzięki, było mi to potrzebne wink big_grin
    • lukrecja46 Re: Picie wody z kranu a kamień 05.06.20, 19:55
      Pijemy kranówkę od kilku lat, nie przegotowaną. Na szczęście u nas jest przepyszna, wydobywana że studni głębinowych.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Picie wody z kranu a kamień 18.11.20, 22:10
      Mamy bardzo twardą wodę pijemy kranówkę, przefiltrowaną przegotowaną i przelaną przez filtr od kawy do dzbanka.
      Taką z kranu to tylko w awaryjnych sytuacjach piję i tylko ja, bo mąż nie tknie.
      U mojej babci gdzie woda jest oki pije z kranu jak leci.
    • iberka Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 09:15
      Mam Britę od ponad 20 lat i nie piję z kranu bezpośrednio. Brita to nie filtr w czajniku, nie zobaczysz tam kamienia.
    • triismegistos Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 09:56
      A wodę MINERALNĄ pijasz bez obaw, i bez refleksji skąd wzięła się nazwa woda MINERALNA?
      Tu, gdzie mieszkam teraz mam bardzo smaczną kranówkę. Kupuję wodę butelkowaną, bo lubię gazowaną po prostu. Tak teraz pod wpływem tego wątku pomyślałam sobie, że może warto kupić jakiś syfon...
      Natomiast kiedyś, jak mieszkałam na żoliorskim blokowisku kranówka była tak ohydna, że nawet do zupy lałam wodę butelkowaną.
    • mamtrzykotyidwa Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 13:22
      Twarda woda jest o wiele zdrowsza od miękkiej, bo zawiera minerały, które są człowiekowi niezbędne do życia.
      Po to się pije wodę mineralną, żeby składników mineralnych dostarczać do organizmu. Spróbuj wysoko zmineralizowaną ugotować, to dopiero zobaczysz, co to jest kamień.
    • jowita771 Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 16:55
      Ja piję kraniczankę. Nieprzegotowaną, chyba, że mam ochotę na ciepłą. Moje dzieci używają filtrów dafi, a ja piję taką, jaka leci z kranu.
    • hanusinamama Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 17:01
      "Jak podaje Polskie Towarzystwo Magnezologiczne są dowody na to, że twarda woda, zawierająca większe ilości takich biopierwiastków jak, magnez i wapń, może być zdrowsza od miękkiej, ponieważ na terenie gdzie występuje, zaobserwowano niższą zapadalność na choroby układu krążenia. Przykładem są mieszkańcy Gruzji, którzy pijąc wodę twardą, w mniejszym stopniu cierpią na choroby miażdżycowe i dożywają sędziwego wieku. Inaczej jest w Finlandii, której obywatele mający do dyspozycji wodę miękką, polodowcową, częściej zapadali na choroby serca i umierali nawet w młodym wieku."
      • hanusinamama Re: Picie wody z kranu a kamień 19.11.20, 17:03
        Dodam, ze w Finlandii po tych badaniach zaczęto uzdatniać wodę tak aby miała wiecej minerałów, w efekcie kranówka jest teraz twardą woda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka