Dodaj do ulubionych

Chyba szykują nowy lockdown...

08.06.20, 14:20
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26012671,wirusolog-o-wzroscie-zachorowan-jest-zle-rozkurczenie-jest.html#s=BoxOpImg1
Zobaczcie co Gut mówi dalej w artykule. On jest zdaje się doradcą Szumowskiego. A my tu o otwarciu szkół kminimy sad
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 14:24
      Jeśli sytuacja się nie uspokoi, trzeba będzie zacząć radykalne działania. Tyle, że muszą być one ostrzejsze niż poprzednie. To psychologia, żeby ludzie zaczęli stosować się do poprzednich reguł, nałożone od nowa restrykcje muszą być surowsze" chyba oszalał
      jest doradcą Głównego Inspektoratu Sanitarnego
      • daniela34 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 14:26
        Oni już wszyscy poszaleli do reszty.
      • madami Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 14:26
        Będą zamieszki zobaczycie, wg mnie ludzie już nie pozwolą się zamknąć, szczególnie przy kilkudziesięciu tys zachorowań na 38 milionowy kraj.
        • pola84 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 14:31
          Ile tych zachorowań jest to nie wiadomo. Ale coś poszło ewidentnie nie tak, skoro w Polsce przy rozluźnianiu wzrasta ich liczba, a w innych krajach jednak spada.
          • triss_merigold6 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 14:34
            Bo badają całe grupy. Bez sensu, bo po co badać ludzi, którzy nie mają objawów i nic im nie dolega.
            • daniela34 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 14:40
              triss_merigold6 napisała:

> Bo badają całe grupy. Bez sensu, bo po co badać ludzi, którzy nie mają objawów
              > i nic im nie dolega.

To nie dotyczy wszystkich ognisk- w Tuchowie były objawy i stąd testy
            • mamtrzykotyidwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 19:42
              Naprawdę nie wiesz po co?
              Nie wierzę, że można być aż takim ignorantem.
              • sundace46 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:30
                mamtrzykotyidwa napisała:

> Naprawdę nie wiesz po co?
                > Nie wierzę, że można być aż takim ignorantem.

Też nie wierzę. Porażająca ignorancja i głupota.
          • daniela34 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 14:39
            pola84 napisał(a):

> Ale coś poszło ewidentnie nie tak, sko
            > ro w Polsce przy rozluźnianiu wzrasta ich liczba, a w innych krajach jednak spa
            > da.

No poszło nie tak- puścili msze i nabożeństwa, a co niektórzy księża stwierdzili, że to jest fantastyczny moment na zrobienie dużych uroczystości (patrz: Tuchów, ponoć 300 osób na kwarantannie). Za chwilę to samo będzie po weselach.
            • pola84 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 15:01
              Albo tych zachorowań było na początku o wieeeeeele więcej (a więc i więcej ofiar) niż mówiono, i to co teraz mamy to jest jednak spadek. Nie wiem, ale mnie to jednak niepokoi.
            • umi Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 20:37
              Na wesela, silownie, imprezy. Puscili wszedzie gdze sie dalo. To nie jest strategia, tylko losowanie pomyslow z kapelusza. Nie traca czasu na rozwiazywanie realnych problemow, wola upupiac kobiety. No to niech sobie teraz choruja, zdaje sie, ze starsi lysiejacy faceci najszybciej kopia w kalendarz suspicious
              • dr.amy.farrah.fowler Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:06
                I komunie, właśnie jest opóźniony sezon komunijny. Tłumy ludzi w kościele, imprezki na kilkadziesiąt ludzi, krewni zjeżdżający się z całego kraju, po kilka imprez w jednym miejscu...
          • madami Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 15:28
            pola84 napisał(a):

> Ile tych zachorowań jest to nie wiadomo. Ale coś poszło ewidentnie nie tak, sko
            > ro w Polsce przy rozluźnianiu wzrasta ich liczba, a w innych krajach jednak spa
            > da.

wzrasta bo zaczęli badań całą grupe niezależnie czy mieli obajwy czy nie, to oczywiście potwierdza obserwacje, ze zarażonych i zachorowań jest o wiele wiele więcej a śmiertelność o wiele wiele niższa

dla mnie np. kompletnym kosmosem jest to, że kopalń nie zamknieto w marcu....
          • stasi1 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 20:52
            Nie do końca spada. W Niemczech czy w Hiszpanii jednak rośnie, nie dużo ale jednak
        • nutella_fan Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 14:33
          Może o to chodzi żeby były... Wybory przecież zaraz.
          • olena.s Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 18:59
            A owszem. Jeżeli sondaże będą wskazywały zmęczeniu dudą, można będzie wtedy wprowadzić stan nadzwyczajny i je odwołać; big_grin
            Inna sprawa to rezultaty dla gospodarki, które imho byłyby dramatyczne.
      • pierwszykot Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 00:29
        po wyborachsmile
      • attiya Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 12:35
        Co to znaczy "surowsze od poprzednich"?
    • mary_lu Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 14:33
      Chyba zaraz osiwieję. W sobotę otworzyliśmy szampana po odrobieniu strat po lockdownie wiosennym. Mówiłam, że zapeszamy...
      • doubledoublejoyandtrouble Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 15:18
        mary_lu napisała:

> Chyba zaraz osiwieję. W sobotę otworzyliśmy szampana po odrobieniu strat po loc
        > kdownie wiosennym. Mówiłam, że zapeszamy...

Współczuję wszystkim przedsiębiorcom i nie - więc sobie też, bo dołek gospodarczy zmiecie nas wszystkich. Nie, nie mam pomysłu, jak zachować bezpieczeństwo i jednoczesnie nie kłaść gospodarki. Przerażona jestem i tyle.
    • lily_evans11 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 14:36
      Jeszcze długo bedzie się manipulować statystykami ku potrzebom rzadacych, a stanu faktycznego juz nigdy nie poznamy. Kolejny lockdown będzie zaraz po wyborach, jeśli wyniki nie podpasuja obecnej ekipie.
    • str8.up Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 14:38
      O matko, niech już zrobią te wybory i dadzą normalnym ludziom żyć. Albo niech się sprężą, przetestują największe fabryki i kopalnie w kilka dni, będziemy mieli szczyt, a potem spadek.
      • bywalec.hoteli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 15:13
        Są to jakieś być może rozwiązania.
    • bo_ob Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 15:23
      Polska na drugim miejscu w UE pod względem nowych przypadków zakażeń

trzeba poczekać z miesiąc i się zobaczy jakie rezygnacja z daje rezultaty, lepiej żeby nie było jak w Szwecji
      • bo_ob Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 15:24
        *rezygnacja z zakazów
      • kalina_lin Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:52
        Przecież w Szwecji jest zupełnie ok.
    • jolie Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 15:40
      Zaniepokoiło mnie to. Zachorowań faktycznie jest znowu dużo, nie widać spadku. Choć ja temu zakłamanemu rządowi nie wierzę nic a nic.
    • kosmos_pierzasty_x Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 15:41
      Też uważam, że to się może skończyć zamieszkami.

Oby nie było tak, jak przy okazji wyborów. Pamiętacie? "Nie straszcie już tym PiSem". Teraz jest śpiewka "No i gdzie ta Lombardia".

Tymczasem to, o czym mowa w linku było wiadome wcześniej. No ale przecież jest spiseg, a pandemii nie ma, bo ja nie znam nikogo pod respiratorem. Media histeryzują, specjaliści się nie znają, względnie chodzą na pasku bigpharmy...

No zobaczymy, jak to się wszystko dalej ułoży. Dodam tylko, że w jednej z książek przeczytałam opinię, wydaną na podstawie faktów historycznych, że epidemie są rozstrzygającym testem kompetencji władzy, tam gdzie władza jest nieudolna, ludzie umierają. Można jedynie mieć nadzieję, że i tym razem uda nam się jakimś cudem jak w 2008, że kryzys, w każdym rozumieniu tego słowa, przejdzie bokiem.
      Tylko racjonalnych podstaw dla tej nadziei jakby z każdym dniem i tygodniem ubywało...
      • triss_merigold6 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 16:12
        Chyba tylko zawodowy bezrobotny albo bardzo młody człowiek może twierdzić, że kryzys z lat 2008-2012 przeszedł bokiem.
        • kosmos_pierzasty_x Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 18:25
          W porównaniu do reszty Europy, oczywiście że tak. Znasz jakiekolwiek zagraniczne dane? Nawet recesji nie mieliśmy.
    • bistian Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 16:00
      Pan doktor jest zabawny w tym, co mówi. Jednak, wirusolog nie powinien szacować zjawiska, powinni to robić statystycy z matematykami z pomocą wirusologów i socjologów, bo to nie jest próbka na szkiełku.
      Pan Gut chciałby być za szczytem zachorowań, a nie pozwolono na większe zachorowania i teraz jest za mało osób, które już przeszły, a za dużo, żeby to spokojnie wygasało w promieniach UV na słoneczku.
      Na izolację nas nie stać, na tamtą też nas nie było stać i rząd doskonale o tym wie, czekając na skutek finansowy. Z drugiej strony, są naciski na wybory. Wszyscy mają kiepską sytuację i dobrze nie będzie.
      • kosmos_pierzasty_x Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 16:07
        Nie chciałabym marudzić, ale dziwi mnie, że profesor jest jakby zaskoczony nieprzestrzeganiem zasad przez ludzi. Tę ryzykowną swobodę w kontaktach widać już od tygodni, a on w tym czasie najwyraźniej doradzał dalsze luzowanie obostrzeń... Czyżby rzadko bywał w sklepie lub na ulicy, jak niektórzy znani mi naukowcy 😉?
      • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:13
        bistian napisał:
        > a za dużo, żeby to spokojnie wygasało w promieniach UV na słoneczku.

W takiej Brazylii to wygasa aż miło!
        • bistian Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:33
          araceli napisała:

> bistian napisał:
          > > a za dużo, żeby to spokojnie wygasało w promieniach UV na słoneczku.
          >
          > W takiej Brazylii to wygasa aż miło!

Próbujesz być złośliwa, zamiast się zastanowić, dlaczego tak się dzieje?
          Wirusy lubią wilgotne środowiska, dlatego dla nas jesień jest dużym zagrożeniem, dużo większym, niż wiosna.
          Brazylia ma inny klimat, bardziej wilgotny, półwysep arabski, również taki. Poza tym, w warunkach mocno operującego słońca, ludzie mają tendencję do chowania się przed słońcem, zasłaniania całkowitego, pracy w zamkniętych pomieszczeniach. Tak jest na przykład na półwyspie Arabskim i strefach równikowych.
          Tak samo, w USA największe ogniska są nad wodą. Oprócz dogodnych warunków dla wirusa, jest tam większe zagęszczenie ludzi, również z powodu wody, popatrz sama na mapę.
          W kopalniach też jest wysoka wilgotność i wysoka temperatura, która pogłębia to zjawisko, utrudniając normalne oddychanie.

Dlatego, zamykanie ludzie z zakazem wychodzenia na spacer, było dużym błędem, z czego się z czasem wycofano i widać było, że tzw. rząd był świadomy tego błędu
          • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:35
            bistian napisał:
            > Wirusy lubią wilgotne środowiska,

OMG - skończ waść wstydu oszczędź...
            • bistian Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:57
              araceli napisała:

> bistian napisał:
              > > Wirusy lubią wilgotne środowiska,
              >
              > OMG - skończ waść wstydu oszczędź...

Ty jednak jesteś ograniczona, bo nawet nie odniosłaś się do mojego twierdzenia.
              Poza tym, ten cytat oznacza, że wygrałem i mam już skończyć, bo się poddajesz. A to przecież nie jest żaden konkurs na lepsze argumenty, tylko rzeczowa dyskusja, którą sprowadziłaś do przedszkolnych przepychanek.

Nie warto z Tobą rozmawiać
              • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:04
                bistian napisał:
                > Ty jednak jesteś ograniczona, bo nawet nie odniosłaś się do mojego twierdzenia.

Tak - do twoich tworzonych przez ciebie bzdur nie ma sensu się odnosić.
                • bistian Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:53
                  araceli napisała:

> Tak - do twoich tworzonych przez ciebie bzdur nie ma sensu się odnosić.

To nie są bzdury, to są hipotezy. Przed udowodnieniem, każda hipoteza, według Ciebie, jest bzdurą.

Masz rację w jednym, wyższa wilgotność, to lepsza reakcja organizmu na wirusy krótszy czas unieszkodliwienia wirusa poza organizmem nosiciela. Czytałem co innego, ale widać, że każdą opinię można znaleźć.
                  Ale promieniowanie UV też ma swoją rolę, co uważasz za bzdurę.

www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2020-04-25/to-juz-potwierdzone-slonce-zabija-koronawirusa-pogoda-pomoze-nam-w-walce-z-epidemia/
                  Mnie ciekawi całe zjawisko, być może, na zachorowania największy wpływ ma wyłącznie duże zagęszczenie?
                  • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:57
                    bistian napisał:
                    > To nie są bzdury, to są hipotezy.

<facepalm>
    • szafireczek Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 18:33
      To jest PL: prof . Gut - "Musimy poczekać kilka dni i zobaczyć, co będzie..." i tak z obrotem i przytupem już od marca...smile To się nazywa strategiasmile
    • ylisse Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 18:35
      od poczatku nikt nad niczym nie panowal.
      Przestraszyli sie manifestacji na Slasku, zaczeli testowac gornikow
      spada poparcie dudzie, rosna zakazenia, bo trzeba bedzie wprowadzic lockdown, a jak to nie pomoze to stan wyjatkowy....
      czego tu nie rozumiecie???
      • skat_0 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 18:50
        No dzieje się, dla porównania Dania
      • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 20:06
        Wczoraj czytalam artykul, ze jak bedzie drugi lockdown to panstwo bedzie moglo przejmowac srednie firmy, dodrukowywac jeszcze wiecej banknotow, ktore beda splacane przez ponad 100 kolejnych lat .. wtf...hmmm. Tak pisza wszedzie ,ze jakby byl, no szykuja i nas przyzwyczajaja.
    • samawsnach Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 19:10
      Nowy lockdown? OJP, nawet poradnie nie zdołały się jeszcze otworzyć, przedszkola straszą opustoszalymi salami, szkoły wiadomo...
      • daniela34 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 19:15
        Ja jestem cierpliwa, stosowałam się do ograniczeń, nie tupałam nogami, nie waliłam głową w ścianę, ale jak wprowadza kolejny lockdown, bo poprzednie ograniczenia zostały w głupi sposób zniesione to mnie szlag trafi.
        • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 19:51
          Mnie też, serio.
        • jehanette Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:44
          Ja byłam wściekła na ograniczenia, uważam że wiele z nich było głupich (zamknięcie parków, lasów i noszenie szmat zawsze na ulicy wtf) ale pocieszałam sie myślą że one są po coś - żeby ograniczyć wirusa. A teraz mamy i skutki lockdownu, i bajzel w polityce, i totalną swobodę rozprzestrzeniania wirusa. Czyli z każdego możliwego podejścia do pandemii wzięliśmy to, co najgorsze uncertain
    • chersona Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 19:37
      ale jakim doradcą?! czy Szumowski w ogóle jakichś specjalistów słucha? sądząc po wypowiedzi Guta, przeciwny był zwalnianiu restrykcji, więc chyba za to nie u niego Szumowski sie radził
      • attiya Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 12:44
        Ofkors, że Szumowski słucha się doradców. Jednego. Z Żoliborza
    • lot_w_kosmos Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 19:54
      A czy ktokolwiek odważy się o zechce zaprotestować przeciw nieotwieraniu szkół?
      Bo to trudny temat jest.
      Chodzi o dzieci i trochę szafowanie ich zdrowiem, mimo znanych faktów o lekkim przechodzeniu korony przez dzieci.

Ja bym poszła na taki protest gwoli wyjaśnienia.
      • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 20:16
        To zależy na jakich zasadach mieliby je otworzyć. Jakby miało być tak jak teraz jest, że wirus i jednego człowieka powoduje zamknięcie całej placówki i kwarantannę wszystkich uczniów, nauczycieli i ich rodzin to ja nie wiem, czy tego chcę....
      • glanaber Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 20:20
        Ja też bym poszła. Ale masz rację, temat trudny. Z jednej strony rodziców łatwo zastraszyć rzekomym zagrożeniem czającym się w szkołach, z drugiej strony nauczyciele histeryzujący o śmiertelnym zagrożeniu ze strony uczniów 🥺
        • asia_i_p Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 22:04
          Wiesz co, mam już trochę dosyć tego słuchania o histeryzowaniu. Dzisiaj siedziałam na polskim, jutro siedzę na matematyce, robota jest cholerna, bo przez Covid zmniejszone komisje i trzeba się nieźle nabiegać, żeby to ogarnąć. I tak, będę odliczała dwa tygodnie bez telefonu Sanepidu i nie czuję się z tego powodu histeryczką, bo chyba mnie szlag trafi, jak trafię na kwarantannę tuż po tym, jak grzecznie siedziałam dwa i pół miesiąca na dupie, mając za główną rozrywkę zdalne nauczanie i terapeutyzowanie własnego dziecka.
          • glanaber Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 07:59
            Nawet wasz minister mówi, cyt. „Nadal jednak widzę spore obawy po stronie nauczycieli o powrót do szkoły - powiedział Piontkowski.”
            Ja tego nie wymyśliłam, za to słyszę i czytam o takich postawach.
            • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:14
              Minister ma takie pojęcie o tym, co mówią nauczyciele jak ja o balecie. Przypomnę, że ten sam minister uważa edukacje zdalną za przeprowadzoną z sukcesem.
            • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:21
              glanaber napisała:
              > Nawet wasz minister mówi,

Abstrahując od tego, że minister mówi to co sobie chce a nie to co ma pokrycie w rzeczywistości - ostatni wzrost zachorowań mówi dobitnie - skupiska ludzkie są ogniskami zakażeń. Proste? Taka niby podstawowa wiedza z epidemiologii. Ale uczniowie i nauczyciele mają bez obaw wrócić do przepełnionych szkół...
              • triss_merigold6 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:27
                Ale zauważyłaś, że przy zamkniętych przedszkolach, szkołach, salonach, galeriach handlowych etc. kopalnie i duża część zakładów produkcyjnych pracowała cały czas, tylko pracowników nie badano?
                • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:33
                  > Ale zauważyłaś, że przy zamkniętych przedszkolach, szkołach, salonach, galeriac
                  > h handlowych etc. kopalnie i duża część zakładów produkcyjnych pracowała cały c
                  > zas, tylko pracowników nie badano?

Sugerujesz, że górnicy, którzy np. w tym tygodniu testy na koronę dały wynik pozytywny chorują od marca?

Jakieś wnioskowanie przyczynowo-skutkowe chciałaś przedstawić ale chyba ci nie wyszło...
                  • triss_merigold6 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:36
                    Sugeruję, że badanie bezobjawowych jest bez sensu. To bez znaczenia od kiedy są zarażeni (bo nie chorują), skoro nie mają objawów, chodzili do pracy i gdyby nie testy nawet nie wiedzieliby, że mają wirusa.
                    • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:37
                      > Sugeruję, że badanie bezobjawowych jest bez sensu.

Jest sens ponieważ osoby chore - objawowo lub bezobjawowo - powinny być izolowane, żeby nie roznosiły choroby dalej. Podstawy jakiejś biologii ze szkoły pamiętasz?
                      • triss_merigold6 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:45
                        Serio, powinny? Nosiciele WZW są o wiele groźniejsi, a nie prowadzi się badań przesiewowych na dużą skalę i nie izoluje. Przy grypie tylko chory leży w domu, a i to głównie dlatego, że nie ma siły się ruszyć, jego otoczenie funkcjonuje normalnie. Rotawirus - to samo, bywa, że pół przedszkola skosi (a już w nie których szpitalach dziecięcych szaleje aż miło, niezależnie od pory roku), dzieci slicznie sprzedają rodzicom, dziadkom etc.
                        Skoro ewidentnie z krajach Europy Środkowej i Wschodniej na covid umiera jakiś ułamek promila, a i to w wieku 75+, to izolowanie pozostałych jest bez sensu, szkodliwe ekonomicznie i społecznie.
                        • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:48
                          > Serio, powinny? Nosiciele WZW

Bicz plis - WZW nie zarazisz się siedząc w jednym pomieszczeniu z nosicielem. Naprawdę - nie rób z siebie totalnej kretynki w zakresie podstaw biologii bo to nawet już śmieszne nie jest.
                          • triss_merigold6 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:46
                            Ale już rotawirusem można. Co do śmiertelności na rota - chcesz wiedzieć jak szybko odwadnia się małe dziecko i ile dzieci na świecie rocznie umiera z powodu biegunek wywołanych chorobami zakaźnymi?
                            Znacznie więcej niż na covid, no ale to dzieci więc niech sobie umierają, nie to co seniorzy, którym wszyscy powinni się podporządkować i siedzieć w piwnicy.
                            • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 10:00
                              > Ale już rotawirusem można.

I grypą. Nie brnij bo to naprawdę bez sensu.
                            • nutella_fan Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 16:09
                              To jest właśnie potwornie niesprawiedliwe - wszyscy muszą poświęcić się dla seniorów. No pewnie dlatego, że rządzący to seniorzy w większości.
                              • madami Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 16:21
                                nutella_fan napisała:

> To jest właśnie potwornie niesprawiedliwe - wszyscy muszą poświęcić się dla sen
                                > iorów. No pewnie dlatego, że rządzący to seniorzy w większości.

a oni mają to w deee
                            • madami Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 16:23

> Ale już rotawirusem można. Co do śmiertelności na rota - chcesz wiedzieć jak sz
                              > ybko odwadnia się małe dziecko i ile dzieci na świecie rocznie umiera z powodu
                              > biegunek wywołanych chorobami zakaźnymi?
                              > Znacznie więcej niż na covid, no ale to dzieci więc niech sobie umierają, nie t
                              > o co seniorzy, którym wszyscy powinni się podporządkować i siedzieć w piwnicy.

rota to najbardziej zaraźliwe dziadostwo na tym świecie sad
                              • mia_mia Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 18:01
                                Bzdura, nigdy nie miałam, dziecka nie szczepiłam i też nie miało, więc to ściema koncernów.
                        • nutella_fan Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:10
                          Nie przetłumaczysz niestety - nasze dzieci bądą miały zawaloną edukację. Co więcej, nie będzie 1 rocznika (albo i więcej hahaha) wyedukowanych specjalistów - co to za lekarz co zdalnie medycynę studiuje... Tja.. Obudzimy się z ręką w nocniku.
                      • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:49
                        A Ci co bezobjawowo sa z grypa to tez? Zamknijmy sie w domach bo grypasmile)). Uuuu covid zabija! Wszyscy umrzemy na covidsmile)))! !! Kurcze, wystarczy basic research zrobic i przestac tak sie bac bo nie ma czego. Epidemia starchu jest, nic wiecej. Ktos mysli to nie przyjmuje bezkrytycznie wszystkich info od prywatnych mediow czy biznesmenow z rzadu. Strach sie bac bo demokracja...
                        • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 10:02
                          piesiedwa napisał(a):
                          > A Ci co bezobjawowo sa z grypa to tez? Zamknijmy sie w domach bo grypasmile)).

W zeszłym sezonie grypowym bez żadnych ograniczeń w PL zmarło ok. 150 osób a ok 300 wymagało hospitalizacji. Przez 3 miesiące epidemii corony, częściowo w lockdownie mamy ponad 1000 zgonów.

JPRDL - rozumiem, postawę, że macie covida w d...e ale nie próbujcie się podpierać faktami bo wam nie wychodzi.
                          • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 10:17
                            "My" wam mowimy: wszyscy umrzemysmile.
                            W internecie , z pl czy ze swiata mozna znalezc mnostwo statystyk ktore nie beda spojne. Trzeba patrzec na zrodlo: kto placi za dana jednostke, czy tv, czy radio, czy magazyn itd. Tu wchodzimy w temat inteligencji. Albo ktos umie operowac info ktoro dostaje, albo bezkrytycznie przyjmuje co mu daja a wieczorkiem tv i winko. Wiekszosc ludzi ma niskie IQ i ok. Ale od tych 20% mozna by wymagac umiejetnosci analizy, dociekliwosci, otwartosci umyslu. Zaloze sie ze uzywasz social media, jestes wierzaca czy masz inne kodowania w glowie ktorych nie potrafisz wyjasnic. I ok. Pamietaj ze jezeli dostajesz info ktoro Cie strasznie "rusza" to znaczy ze to drazliwy temat i masz tu problem. Zamiast slepo bronic pozycji warto sie zatrzymac, przemyslec, przeanalizowac. Peace
                            • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 10:19
                              piesiedwa napisał(a):
                              > W internecie , z pl czy ze swiata mozna znalezc mnostwo statystyk ktore nie bed
                              > a spojne. Trzeba patrzec na zrodlo

Tak tak - sorosy i gejtsy sponsorują wirusa. Zieeeeeewwww...
                            • mia_mia Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 10:50
                              Nie wiem co nie tak z twoim IQ, ale nie trzeba wysokiego, żeby wiedzieć, że większość ludzi ma IQ przeciętne lub powyżej, a nie niskie.
                              • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:08
                                Przedzial 80-110 to srednie czyli niezbyt madrzy ludzie. Dlatego 80% spoleczenstwa nie jest zbyt madra. I o tym pisalam.
                                Popatrz ze miliony ludzi uzywa social media-to swiadczy o niskim IQ bo to znaczy ze nie maja swiadomosci co robia. Sa nawet badania naukowe mowiace o takiej korelacji. Nie znam nikogo bogatego kto ma prywatne profile na tego typu produktach. I mowie o tych 20% , co zarabiaja w widelkach 10% najwyzszych zarobkow w np Polsce. Oczywiscie sa wyjatki- np synek czy coreczka ma braki, czy trofy wife -to wiadomo ze maja bogate zycze w neciewink. Na pewno sa wyjatkismile.
                                • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:30
                                  piesiedwa napisał(a):
                                  > Nie znam nikogo bogatego kto ma prywatne profile na tego typu produk
                                  > tach. I mowie o tych 20% , co zarabiaja w widelkach 10% najwyzszych zarobkow w
                                  > np Polsce. Oczywiscie sa wyjatki- np synek czy coreczka ma braki, czy trofy w
                                  > ife -to wiadomo ze maja bogate zycze w neciewink. Na pewno sa wyjatkismile.

Trzeba być nieźle durnym, żeby ludzką inteligencję mierzyć zarobkami big_grin
                                  • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:43
                                    Pisze o inteligencji a nie o poziomie wiedzy czy wyksztalcenia. Einstein byl geniuszem a nie byl bogaty. Ale juz Hawking zyl w innych czasach i wygladalo to inaczej. Ludzie obrotni, przedsiebiorczy, umiejacy dzialac z ludzmi( to wszystko to rodzaje inteligencji) sa zamozni.
                                    Odnies sie do reszty bo takie zdawkowe wysmiewania niczego konstruktywnego nie wprowadzaja.
                                    • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 12:06
                                      piesiedwa napisał(a):
                                      > Ludzie obrotni, przedsiebiorczy, umiejacy dzialac z ludzmi( to wszyst
                                      > ko to rodzaje inteligencji) sa zamozni.

Socjopaci i cwaniacy pewnie też.

> Odnies sie do reszty bo takie zdawkowe wysmiewania niczego konstruktywnego nie
                                      > wprowadzaja.

Odniosę się - jesteś tak głupia, że myślisz, że jesteś mądra a wszyscy inni głupi big_grin
                                      • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 12:11
                                        Hmmm obrazanie to nie argument. Moze swiadczyc o braku takowych, niestabilnosci emocjonalnej, byciu nieszczesliwa, zakompleksiona. Przykro mi ze tak sie czujesz.
                                        Nie zakladam ze zawsze mam racje stad dyskusja- wysluchuje innych bo uczymy sie cale zycie.
                                        • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 12:13
                                          piesiedwa napisał(a):
                                          > Hmmm obrazanie to nie argument.

A co można powiedzieć o człowieku, który postawiony przed faktami bez żadnych dowodów pisze, że fakty są be... bo źródło?

Dowody podaj to porozmawiamy. A nie... lepiej zwalać na tefałeny i sorosy. Jakie to... ynteligentne big_grin
                                          • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 12:20
                                            Twoja stopka jest ciekawa. Myslalas kiedys o niej? Odnosi sie do Twojego podejscia.
                                            Ja moge miec racje lub jej nie miec. Ty obrazasz.
                                            Dowody sa dostepne dla kazdego, ja swoje lekcje odrabiam. Nikt mi nie placi za wklejanie linkow itd. Osoba z forum przeczyta wpis, przemysli, podejmie akcje lub nie. Osoba sfrustrowana bedzie skakac bezproduktywnie. Witaj.
                                            • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 12:30
                                              piesiedwa napisał(a):
                                              > Twoja stopka jest ciekawa. Myslalas kiedys o niej?

Owszem - pięknie pasuje np. do twojego bezmyślnego połknięcia fejkowego konta Antify (przykład z wątku obok). Bo po co weryfikować prawda? Jak pasuje do tezy to wierzysz - jak nie to nie.

> Dowody sa dostepne dla kazdego, ja swoje lekcje odrabiam. Nikt mi nie placi za
                                              > wklejanie linkow itd.

Błhahahahahahahahahahaha big_grin
                                              • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 13:10
                                                Hmmm, nie wiem o jakim koncie antify mowa bo znow, opierasz sie nie na tych mediach.
                                                I poraz kolejny ....obrazasz.
                                                Gniew nie sprawi ze cos sie zmieni na lepsze wokol Ciebie. Wez odpowiedzialnosc za swoje zycie.
                                                Nie rozrozniam nickow stad nie wiem czy zawsze tak sie zachowujesz aczkolwiek to srednio przyjemne. Pozdrawiam
                                                • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 13:14
                                                  piesiedwa napisał(a):
                                                  > nie na tych mediach.

Oczywiście linka do tych jedynych słusznych mediów nie dostaniemy... big_grin

Sensu rozmowy z tobą nie ma żadnego.
                                                  • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 13:20
                                                    Ok, nie ma jedynych slusznych. Jest szeroko dostepna wiedza z wielu miejsc, w roznych jezykach. Sluchajac, widzac co sie dzieje, patrzac na historie ktora sie powtarza, na ekonomie, historie pieniadze i waluty, sluchajac roznych osob - czlowiek formuuje sobie pogladay. Nie mam jednego linku niestety. Od czegos jednak nalezy zaczac. Mozna tu:
                                                    m.youtube.com/watch?v=oULMlBHocTM
                                                    Mozna podstawy ekonomii posluchac u Mike Maloney. Mozna u trader21 nt inwestycji itd.
                                                    Prosze
                                                  • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 13:25
                                                    piesiedwa napisał(a):
                                                    > Mozna tu:

Każdy może nagrać filmik na YT. Skoro tak to dla ciebie wszystko jest faktem big_grin big_grin big_grin
                                            • ola5488 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 16:36
                                              piesiedwa napisał(a):

> Twoja stopka jest ciekawa. Myslalas kiedys o niej? Odnosi sie do Twojego podejs
                                              > cia.
                                              > Ja moge miec racje lub jej nie miec. Ty obrazasz.
                                              > Dowody sa dostepne dla kazdego, ja swoje lekcje odrabiam. Nikt mi nie placi za
                                              > wklejanie linkow itd. Osoba z forum przeczyta wpis, przemysli, podejmie akcj
                                              > e lub nie. Osoba sfrustrowana bedzie skakac bezproduktywnie. Witaj.

Araceli patrzy krytycznie na to, co niektórzy przyjmują za prawdę bez mrugnięcia okiem. I pomijając formę, w jakiej to wyraża - wolę logiczne myślenie i zdrowy krytycyzm niż brak racjonalizmu.
                                              • madami Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 17:55
                                                ola5488 napisała:

> piesiedwa napisał(a):
                                                >
                                                > > Twoja stopka jest ciekawa. Myslalas kiedys o niej? Odnosi sie do Twojego
                                                > podejs
                                                > > cia.
                                                > > Ja moge miec racje lub jej nie miec. Ty obrazasz.
                                                > > Dowody sa dostepne dla kazdego, ja swoje lekcje odrabiam. Nikt mi nie pl
                                                > aci za
                                                > > wklejanie linkow itd. Osoba z forum przeczyta wpis, przemysli, podejmi
                                                > e akcj
                                                > > e lub nie. Osoba sfrustrowana bedzie skakac bezproduktywnie. Witaj.
                                                >
                                                > Araceli patrzy krytycznie na to, co niektórzy przyjmują za prawdę bez mrugnięci
                                                > a okiem. I pomijając formę, w jakiej to wyraża - wolę logiczne myślenie i zdrow
                                                > y krytycyzm niż brak racjonalizmu.

od kiedy to piso-trolle wykazują się zdrowym krytycyzmem? big_grinbig_grinbig_grin
                                                • ola5488 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 10.06.20, 05:03
                                                  madami napisała:

> ola5488 napisała:
                                                  >
                                                  > od kiedy to piso-trolle wykazują się zdrowym krytycyzmem? big_grinbig_grinbig_grin

Może być i czarodziejką z księżyca. Odnoszę się do meritum, dla przypomnienia.
                          • dramatika Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:12
                            araceli napisała:

> JPRDL - rozumiem, postawę, że macie covida w d...e ale nie próbujcie się podpie
                            > rać faktami bo wam nie wychodzi.

Covifa w d...e to mają ci, którzy najbardziej wrzeszczą za "social distance"

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/eBmzeSti1qV5TM5FT5DZQYP9LeZdc3Y3so4aW3naFFULYFf78EU8njdjFgvphlSBSTWBVGl-ZXTrdlOm1-nyknUI_rhpnn3QXtC31fn-UfaUlz8AEYVRkMV4R6TCyjR9iXhBX9wgzFUyXs0F46xWuXIyzXMaHne3jrxfnUma
                      • milka_milka Re: Chyba szykują nowy lockdown... 10.06.20, 16:58
                        Ale przecież WHO, które jest dla Ciebie autorytetem, stwierdzili, że bezobjawowi nie zarażają. To po co ich badać i testować?
                        • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 10.06.20, 17:00
                          Hihihi w punkt
                          Who to samo nie wie co mowi, komptomitacja non stop
          • eveeveeve Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:09
            Kolezance z pracy nauczycielki z przedszkola roztoczyly wizję apokalipsy jesli dzieci wroca do przedszkola. Na forum tez takie historie można przeczytac.
            W szkole córki duża grupa nauczycieli odmówiła prowadzenua stacjonarnych konsultacji bo na pewno złapią koronę od dzieci. To nie jest histeria?
            Nie wszyscy oczywiście histeryzuja. U nas panie są raczej wyluzowane nie ma atmosfery zagrożenia.
            • nutella_fan Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:10
              Odmawiający wykonywania pracy powinni być zwolnieni.
              • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:12
                A znasz w Polsce przypadek, kiedy nauczyciel odmówił pracy? Był tylko wątek o belgijskich, którzy poszli na zwolnienie
                • nutella_fan Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:47
                  No przecież wyżej koleżanka napisała.
                  • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:50
                    Kto napisał, że nauczyciele odmówili przyjścia do pracy? Chyba przeoczyłam
                    • glanaber Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 10:04
                      Eveeveeve napisała: „ W szkole córki duża grupa nauczycieli odmówiła prowadzenua stacjonarnych konsultacji bo na pewno złapią koronę od dzieci. To nie jest histeria?”
                      • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 10:07
                        A, przeoczyłam. I widzę tutaj winę również dyrekcji niestety.
                        • eveeveeve Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 10:16
                          To ja wiem. Dyrekcję mamy do bani i to nie tylko przy okazji koronawirusa. O ile rozumiem jeszcze dwie nauczycielki bo od dawna juz powinny byc na emeryturze to reszty juz nie bardzo.
            • berber_rock Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:12
              eveeveeve napisała:

> W szkole córki duża grupa nauczycieli odmówiła prowadzenua stacjonarnych konsul
              > tacji bo na pewno złapią koronę od dzieci. To nie jest histeria?

_ Nie. To jest wygoda. "Pracowali" zdalnie przez 2 miesiace - spodobalo sie smile
              • madami Re: Chyba szykują nowy lockdown... 10.06.20, 11:44
                berber_rock napisał(a):

> eveeveeve napisała:
                >
                >
                > > W szkole córki duża grupa nauczycieli odmówiła prowadzenua stacjonarnych
                > konsul
                > > tacji bo na pewno złapią koronę od dzieci. To nie jest histeria?
                >
                > _ Nie. To jest wygoda. "Pracowali" zdalnie przez 2 miesiace - spodobalo sie smile

to prawda, dziwnym trafem instytucje budżetowe wcale nie palą się do odmrażania, bo i po co? Nic się nie robi, pensyjka jest a jak wszystko ruszy po staremu to trzeba będzie tyrać
      • umi Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 20:29
        Teraz, to nauczyciele mnie powinni zrobic klauzure sumienia wobec swoich narodzonych dzieci i odmowic przychodzenia do szkoly. A Ministerstwo Edukacjhi niech odbiera telefony od rodzicow, ktorzy nie beda mieli co zrobic z dziecmi suspicious

* komentarz polityczny, nie odnosnie nauczycieli
      • ela.dzi Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 20:30
        I ja.
    • umi Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 20:25
      Niech sie jeszcze bardziej zamordyzmem aborcyjnym zajmuja, a mniej korona, to na pewno wszystkim na dobre wyjdzie suspicious
      Chyba jednak zaczne tutaj w polityke. Tylko wtedy nie wiem jak ja rzuce to uzaleznienie tongue_out

Bylo robic z glowa, to byscie nie mieli problemow. Teraz teraz to sobie mozecie darowac 'surowsze restrykcje.

Z pozdrowieniami dla niewaskich specjalistow od korony suspicious
    • hanusinamama Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 20:34
      Toz Pan Dłupis Prezydent mówił dzisiaj, ze cała epidemia od poczatku jest opanowana
      • joanna_poz Re: Chyba szykują nowy lockdown... 08.06.20, 20:38
        A Pan premier że opanowana najlepiej na świecie.
        I że wszyscy nam zazdroszczą!!
    • edelstein Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:18
      Czegos nie pojmuje,zamkniete Polske na wszystkie spusty,dzieci siedza w domach,jakies godziny dla seniorow,poodwolywano operacje i zrobiono z szpitali szpitale zakazne.I mimo tego zachorowania wzrastaja?
      Spece od finansow szacuja,ze Polska po pierwszym lockdownie Ma circa 100mld zl zadluzenia.Kolejny lockdown?
      Bardzo sie martwie,bo osoba z rodziny ma rodzic na dniach,szpitale dzialaja na pol gwizdka,okazalo sie ze anestezjologa na pobliskiej porodowce nie uswiadczysz.W dodatku co vhwila zmieniaja zdaniem czy ta porodowke zamkna czy nie,Bo podobno nierentowna.
      Poki co najemcy placa,ale jak znow wszystko stanie to nie Beda mieli z czego,oszczednosci sie im tez koncza.Slabo mi na sama mysl o tym wszystkim.
      • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:24
        Dzieci już nie siedzą w domach, godzin dla seniorów już dawno nie ma. Poza szkołami działa już w zasadzie wszystko, gdzie spokojnie można wirusa roznosić, zatem nie wiem skąd zdziwienie, że wzrasta liczba zachorowań
        • edelstein Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:28
          Stad,ze w Niemczech dziala wszystko,a jednak wzrostu nie widac.
          • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:35
            Widocznie zostało otwarte we właściwym momencie lub we właściwy sposób lub we właściwej kolejności.
            • ela.dzi Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:46
              U nas cały czas mści się brak masowego testowania na początku.
          • bistian Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:51
            edelstein napisała:

> Stad,ze w Niemczech dziala wszystko,a jednak wzrostu nie widac.

Niemców nie można porównywać, bo tam już jest po szczycie zachorowań i w zasadzie za dwa miesiące, będzie można wszystko otworzyć, ograniczając się tylko do maseczek i dezynfekcji w miejscach, gdzie mogą przebywać osoby starsze i chore.
            Tam nikt nie wpadł na pomysł, żeby zagęszczać ludzi i nie pozwolić na aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, bez maseczek. W zasadzie nawet przymykano oko, jeżeli były bliższe odległości bez masek, a nie było dużych grup.

Napiszę jeszcze raz, uważam, że w różnych landach po zarażeniach jest już od 40% do 55%.

Ciekawi mnie sytuacja w Danii, bo tam nie było zakazów, wszystko działało, nie dopytałem znajomych, jak z maseczkami? Ale Dania jest specyficzna, po pracy ludzie lecą do domów i spędzają czas z rodzinami, a centra pustoszeją. I to jest mały kraj, chociaż z podobną gęstością zaludnienia, jak w Polsce.

Ciekawie jest w Niderlandach, tam też wszystko było otwarte, chociaż gospodarka straciła obroty, bo dużą część stanowi produkcja i usługi na rynki zewnętrzne. Gęstość zaludnienia 3 razy wyższa, niż w Polsce, mocno zgrupowane budownictwo, dużo bardziej, niż w Polsce i kultura spędzania wolnego czasu za zewnątrz i w restauracjach. I tam ta otwartość się nie sprawdziła, były oficjalne przeprosiny decydentów. Chociaż, pewno oni też już mają w większości przechorowane? Tam ludzie mają zdrowie i starają się żyć bardzo zdrowo, więc tamte statystyki mogą zaskoczyć.
            • skat_0 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:28
              bistian napisał:

>
              > Ciekawi mnie sytuacja w Danii, bo tam nie było zakazów, wszystko działało, nie
              > dopytałem znajomych, jak z maseczkami? Ale Dania jest specyficzna, po pracy lud
              > zie lecą do domów i spędzają czas z rodzinami, a centra pustoszeją. I to jest m
              > ały kraj, chociaż z podobną gęstością zaludnienia, jak w Polsce."
              Odpowiadam,
              Dania byla zamknięta po 11 marca, w sumie w tym samym czasie co Polska, tez robili malo testow, bo ich zwyczajnie brakowalo wszedzie. Luzowac zaczeli juz po Wielkanocy, przy wspolczynniku 0,6, zaczeli od żłobków i przedszkolaków i malych uczniow, co na poczatku wywolalo strach i panike rodzicow, do tej pory zarazony personel byl w dwóch, placowkach, o zarazonych dzieciach mowy nie bylo. Od wczoraj poluzowali zgromadzeniaz 10 do 50 osob, otworzyli silownie, kina teatry i oprócz duzych zgromadzen juz prawie wszystko dziala. Granice od 15 otwarte beda tylko dla Niemców i Norwegow i Islandii. Aaa wesela dozwolone tylko do północy .
              Dzis jeszcze sie chwala, ze opracowali testy na przeciwciala w 97% wiarygodne.
              Wykres testow i pozytywnych wrzucilam wczoraj gdzies wyzej.
              • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:31
                No właśnie, przy współczynniku 0.6...
          • slonko1335 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:58
            no patrz a była u nas na weekend przyjaciółka mojej córki, mieszka w Niemczech i tam chodzi do szkoły, od 18 maja do 19 czerwca gdy ma zakończenie roku w tej szkole będzie razem trzykrotnie na skróconych lekcjach-faktycznie wszystko działa jak cholera...
            • edelstein Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:02
              Moj Syn ma szkole dzień w dzień,w tym co drugi dzień pelny Unterricht.
              • slonko1335 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:16
                no widzisz a ona nie ma a dla mnie to żywy człowiek a nie forum, wiec dla mnie to bajki o tej pełnej normalności, zresztą był już tutaj wątek o szkołach w innych krajach i do normalności to jednak było bardzo daleko..
                • alpepe Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 18:45
                  Moja córka też chodzi raz na tydzień do szkoły, siódma klasa, Gymnasium w Berlinie. W zależności od klasy, dzieci mają więcej lub mniej lekcji w szkole.
        • hanusinamama Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 13:03
          Tak zdecydowanie te dzieci to roznoszą....szczególnie w kopalniach...
          • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 13:07
            Przecież nie napisałam, że dzieci roznoszą, tylko że oprócz szkół, wszystkie miejsca gdzie wirusa można podać dalej są otwarte. A i dzieci nie siedzą w domach.
          • eveeveeve Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 13:09
            Ale dzieci sa obecnie traktowane jak chodzaca zaraza. No łaskawie przedszkola i zlobki otworzyli z nakazem odkazania wszystkiego na okrągło. A szkoła to zuo.
            • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 13:15
              Szkół to się najzwyczajniej nie opłaca otwierać właśnie przez te idiotyczne wytyczne. To bardziej decyzje ekonomiczne niż strach przed zarazą
      • araceli Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:27
        edelstein napisała:
        > Czegos nie pojmuje,zamkniete Polske na wszystkie spusty,dzieci siedza w domach,

No jak fantazjujesz to raczej nie pojmiesz wiele.
        • edelstein Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:29
          Tzn nie zamknieto polskich granic,a dzieci chodza do szkoly?
          • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:37
            Jesteś z frakcji, że dziecko może pójść tylko do szkoły? Bo między"siedzą w domach" , a "nie chodzą do szkoły" jest jeszcze trochę możliwości
            • glanaber Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:45
              Dziecko poniżej 13 roku życia nadal nie może samodzielnie wychodzić, to raz. Nie każdy mieszka na osiedlu pełnym dzieci, to dwa. Czyli 8-9-10-11-12-latek jest kompletnie uzależniony od rodziców w zakresie kontaktów towarzyskich NA ŻYWOI te kontakty jeśli w ogóle są, to są z 1-2 kolegami/ koleżankami. Nie ma ani zabaw, ani pracy w grupie rówieśniczej. Kontaktów z dziećmi płci przeciwnej też w zasadzie nie ma, a to jest bardzo złe.
              • eveeveeve Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:47
                Czemu nie moze wychodzić? Juz od dawna może.
              • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:49
                Hę? Od miesiąca mogą dzieci wychodzić same...
              • slonko1335 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:45
                wychodzić mogą od 18 maja przecież ale fakt nie każdy mieszka na osiedlu z dziećmi, ja się obawiałam, że u nas wychodzić nie będą bo się rodzice będą bali, na szczęście wychodzą tabunami
            • edelstein Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:48
              Jestem z frakcji,ze wolne dziecko chodzi wszedzie i do szkoly i do kolegow.
              • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:51
                To dlaczego o dzieciach, które nie chodzą do szkoły mówisz, że nigdzie nie chodzą i są zamknięte w domach?
                • edelstein Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:04
                  Nie,ja napisalam,ze dzieci siedza w domach,a Ty sobie zrobilas z tego co chcialas.Lepiej sie odnies do tych 100mld
                  • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:05
                    Bo dzieci nie siedzą w domach. Po prostu. A w jaki sposób mam się odnieść do 100 mld?
                    • edelstein Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:13
                      Krotko i na temat martwie sie o rodzine,malucha,ktory Ma w tym "cudownym" kraju sie urodzic i o wynajem.Osoba Mi bliska juz spakowana i wyjezdza do GB.
                      • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:16
                        Doradź wyjazd również tym, o których się martwisz, będziesz spokojniejsza. Na wynajem niestety nic nie poradzę, mogę jedynie trzymać kciuki, żeby było dobrze
                        • edelstein Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:22
                          Alez ja zaproponowalam,by przyjevvhala do mnie rodzic,ale nie chce.Uparta Jak osiol
                          • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:26
                            No to już nic nie poradzisz. Widocznie jej w Polsce dobrze
                            • edelstein Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:29
                              Nie Po prostu Tam jest cala rodzina
                  • edelstein Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:08
                    Jak zwykle wlaczyl ci sie pseudopatriotyzm,z powodu skrotu myslowego.Do reszta postu nie zamierzasz sie odnies ?
                    • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:14
                      Żaden pseudopatriotyzm. Sprostowałam tylko twoją wypowiedź
      • madami Re: Chyba szykują nowy lockdown... 10.06.20, 11:54
        edelstein napisała:

> Czegos nie pojmuje,zamkniete Polske na wszystkie spusty,dzieci siedza w domach,
        > jakies godziny dla seniorow,poodwolywano operacje i zrobiono z szpitali szpital
        > e zakazne.I mimo tego zachorowania wzrastaja?
        > Spece od finansow szacuja,ze Polska po pierwszym lockdownie Ma circa 100mld zl
        > zadluzenia.Kolejny lockdown?
        > Bardzo sie martwie,bo osoba z rodziny ma rodzic na dniach,szpitale dzialaja na
        > pol gwizdka,okazalo sie ze anestezjologa na pobliskiej porodowce nie uswiadczys
        > z.W dodatku co vhwila zmieniaja zdaniem czy ta porodowke zamkna czy nie,Bo podo
        > bno nierentowna.
        > Poki co najemcy placa,ale jak znow wszystko stanie to nie Beda mieli z czego,os
        > zczednosci sie im tez koncza.Slabo mi na sama mysl o tym wszystkim.
        >

Właśnie - czy ktoś się zastanowił DLACZEGO na Śląsku te "zachorowania" a konkretniej dodatnie testy wyszły dopiero teraz? Przecież od początku pandemii pracują tak samo, jeżdżą tymi samymi windami a dodatkowo mieliśmy przecież lock down i ograniczenie kontaktów, od kogo mieli sie tak masowo pozarażać 3 miesiące od początku pandemii? A może przez te trzy miesiące wirus się tam mieli, roznosi tylko dzięki masowym testom "nagle" okazało się, o dziwo, jejku jejku mamy tylu zarażonych.
        • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 10.06.20, 16:33
          Bo to chec przejecia kolejnych galezi polskiego przemyslu.
    • brenya78 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 08:30
      Aż się prosi napisać, nie mówiłam... Nie, nie mam satysfakcji. Wczesny lock-down, a ludzie mieli i tak zasady w dupie, teraz psychologicznie nic i nikt ludzi w domach nie zatrzyma, gospodarka zarżnięta, nieciekawie to wygląda. Bardzo liczę na tą ochronę poszczepienna przeciwko gruźlicy, bo inaczej nie wiem jak się to skończy.
      Tylko nadal nie wiem gdzie się podziała Anorektyczna-obserwuje-trend-z-zadowoleniem i madrzaca Toska78 ekspertka od modelowania epidemii... Nicki chyba pozmieniały
      • bananananas Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:30
        brenya78 napisała:

> Tylko nadal nie wiem gdzie się podziała Anorektyczna-obserwuje-trend-z-zadowole
        > niem i madrzaca Toska78 ekspertka od modelowania epidemii... Nicki chyba pozmie
        > niały
        Miesiąc temu były Święta, ludzie jeździli po kraju , spotykali się, na pewno nie tak intensywnie jak zwykle, ale jednak. Nie nastąpił wzrost liczby zgonów. Potem zniesiono częśc ograniczeń, były inne okazje do masowego zarażania się np. majówka - nie nastąpił wzrost liczby zgonów. Obecnie już od tygodni większość ludzi zachowuje się tak, jakby choroby nie było, a wzrost nadal nie następuje.

Jesli liczba zgonów maleje, a przynajmniej nie rośnie z poziomu obiektywnie niskiego, to jakie negatywne znaczenie ma wzrost liczby stwierdzonych przypadków? Jest uzasadniona nadzieja, że nabędziemy stadną odporność w odpowiednim momencie i bez katastrofalnej liczy ofiar.
        • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:56
          Przeciez ten wirus jest mniej niebezpieczny od grypy.
          Ci co sie tak boja dla zasady ,bo albo nie maja neta zeby sie dowiedziec wiecej, lub nie umieja czytac czy cos, to niech siedza w domu.
    • hipinka Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:28
      Szkoły i uczelnie juz sie po cichu szykują na kolejny semestr online sad
      wiem co mówię
      • glanaber Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:43
        A potem na kolejny i kolejny, i kolejny...
        • nutella_fan Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:46
          Dokładnie, udupią nam dzieci na amen sad
      • laura.palmer Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:44
        Dramat. Ja mam w rodzinie zerówkowicza i ósmoklasistkę. Nie wiem co gorsze, 1 klasa podstawówki online, czy zdalna 1 liceum, szczerze współczuję tym dzieciakom. sad
        • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:48
          Mam cały czas nadzieję, że to gdybanie na wyrost...😞
          • hipinka Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:52
            ja też cały czas, ale niestety, wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to sad sad
            • laura.palmer Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 09:58
              Nawet jeśli szkoły ruszą od września normalnym trybem, to gigantyczny problem zacznie się już dwa miesiące później, kiedy Polacy będą masowo chorować na coroczne przeziębienia i grypopodobne wirusówki. Jak zamierzają odsiać tych z covidem od przeziębionych?
            • glanaber Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 10:08
              Potem znowu zamkną wszystko w p..du, zakażą wyjazdów na święta, na ferie zimowe, potem wiosną stwierdzą, że już się nie opłaca otwierać szkół, a kolejnej jesieni ogłoszą kolejną falę rzekomej pandemii i tak do us.r.anej śmierci.
          • jolie Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 10:28
            Ja już nie mam nadzei. Od września zdalne, znajomi nauczyciele mówią to samo.
            • jolie Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 10:28
              *nadziei
              • hipinka Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 10:34
                sad sad sad
            • iwoniaw Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:24
              jolie napisała:

> Ja już nie mam nadzei. Od września zdalne, znajomi nauczyciele mówią to samo.

A weźcie przestańcie. Szkoły się szykują, bo dobrze wiedzą, że w razie czego inaczej będą znów musiały robić wszystko w warunkach "pożaru", więc lepiej, żeby miały procedury, podobnie jak je mają na wypadek konieczności ewakuacji. Moim zdaniem nie ma opcji na zatrzymanie wszystkich w domach po raz drugi, na pewno nie wcześniej niż na ulicach faktycznie zaczną być widoczne te "stosy trupów". Wszystko ruszy na dobre, niezależnie od faktycznego zagrożenia wirusem.
              • nutella_fan Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:26
                Problem jest taki, że zamknięcie szkól i uczeni nie generuje bezpośrednio strat w gospodarce, a otwarcie może istotnie przyczyniać się do wzrostu liczby zakażonych.
                • jolie Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 12:23
                  >Problem jest taki, że zamknięcie szkól i uczeni nie generuje bezpośrednio strat w gospodarce

Po części generuje, gdy rodzice młodszych dzieci siedzą na opiekach z powodu zamknięcia przedszkoli. I na dzień dzisiejszy kosztuje jednak trochę budżet państwa.
              • ela.dzi Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:29
                iwoniaw napisała:

> jolie napisała:
                >
                > > Ja już nie mam nadzei. Od września zdalne, znajomi nauczyciele mówią to s
                > amo.
                >
                > A weźcie przestańcie. Szkoły się szykują, bo dobrze wiedzą, że w razie czego in
                > aczej będą znów musiały robić wszystko w warunkach "pożaru", więc lepiej, żeby
                > miały procedury, podobnie jak je mają na wypadek konieczności ewakuacji. Moim z
                > daniem nie ma opcji na zatrzymanie wszystkich w domach po raz drugi, na pewno n
                > ie wcześniej niż na ulicach faktycznie zaczną być widoczne te "stosy trupów". W
                > szystko ruszy na dobre, niezależnie od faktycznego zagrożenia wirusem.
                >
                >

Jak ja bym chciała, żebyś miała rację. Syn idzie do pierwszej klasy, nie wyobrażam sobie jak mam mu wytłumaczyć, że jest już uczniem w szkole.
              • bergamotka77 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:32
                I obyś miała racje bo przeraża mnie wizja edukacji zdalnej w kolejnym semestrze. To będzie masakra... ja już odliczam czas do końca roku. Może guwernantek jakaś zatrudnić? big_grin
                • bergamotka77 Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:32
                  * guwernantke
            • little_fish Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:27
              Znajomi nauczyciele mogą co najwyżej przewidywać na podstawie tego, co minister z siebie wyduka. Czyli wiedzą tyle, co przeciętny obywatel
              • waleria_s Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 11:46
                Wiem, że w niektórych szkołach nauczyciele mieli szkolenia (zdalne) z obsługi ms teams itp. Jednak to jeszcze nie są wystarczające przesłanki, żeby wnioskować o braku normalnej szkoły od września. Jestem dobrej myśli.
                • hipinka Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 12:46
                  pracuję na uczelni
                  wiem, że następny semestr zdalnie jest wysoce prawdopodobny
            • mamalgosia Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 18:05
              Żaden nauczyciel w Polsce nie ma większej wiedzy niż nienauczyciel
        • hanusinamama Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 13:02
          Obie do doupy...dzieci sie nie poznają...nie wyobrazam sobie poczatków LO w takiej formie.
    • hanusinamama Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 13:01
      Jesuuu a ja musze sobie kolano zoperować...
      • odnawialna Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 19:45
        ja mam na 16.06 wyznaczony zabieg, i boję się jak cholera, bo szpitale to ciągle źródło zarażeń sad
    • nutella_fan Re: Chyba szykują nowy lockdown... 09.06.20, 22:18
      Słuchajcie, jest grupa na fb Co z nauką w szkołach 2020. Wyslalam właśnie prośbę o dołączenie. Są wzory listów i petycji wraz z adresami, gdzie wysyłać. Wchodźcie i wysyłajcie jak wam los dzieci nieobojętny. 20 czerwca jest Strajk rodziców. Piszę na szybko, abyście mogły zacząć działać.
    • gyubal_wahazar Re: Chyba szykują nowy lockdown... 10.06.20, 16:38
      Niech sami się koszarują w swoich chałupach i najlepiej nigdy już ich nie opuszczą. Trzymam kciuki, że tym razem gawiedź nie da się ogłupić urojonym, śmiercionosnym wirusem
      • piesiedwa Re: Chyba szykują nowy lockdown... 10.06.20, 16:40
        I love yousmile
        • gyubal_wahazar Re: Chyba szykują nowy lockdown... 10.06.20, 16:49
          Likewise. Cmok-cmok wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka