21.06.20, 22:57
Co sądzicie o takim układzie pomieszczeń?
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Plan domu 21.06.20, 23:02
      Z sypialni do łazienki i kibelka przez reprezentacyjny hol? Miałeś kiedyś rotawirusa? Toż po drodze zrzygasz się do fortepianu.
      • mamtrzykotyidwa Re: Plan domu 21.06.20, 23:08
        A ty miałaś kiedyś rotawirusa?
        Myślisz, że jak łazienka będzie tuż koło sypialni, to zdążysz?
      • feliz_madre Re: Plan domu 22.06.20, 00:00
        Ja nie miałam, a żyję 40 lat.
        Serio, ktoś projektuje dom pod potencjalną sraczkę? 😂
        • memphis90 Re: Plan domu 22.06.20, 07:20
          Luksusowa willa z salonem kąpielowym obok kuchni, zamiast obok sypialni?
    • pyza-wedrowniczka Re: Plan domu 21.06.20, 23:05
      Ten metraż tak na serio? Że sypialna 44 m2 a łazienka 30?
      • tanebo001 Re: Plan domu 21.06.20, 23:07
        To wynika ze złotego podziału - wysokość pomieszczeń to ze 3,5 metra. Żeby to nie były studnie to muszą być wielkie. Ale głównie salon. Łazienka czy sypialnia po prostu się wpasowała w bryłę.
        • pyza-wedrowniczka Re: Plan domu 21.06.20, 23:15
          Mam mieszkanie co prawda "tylko" 3 metry wysokości. Ale pomieszczenia 14-18 metrów nie są w nim studniami. Więc przy 3,5 myślę, że 25 metrów miałoby odpowiednie proporcje. Ale jak ktoś ma pieniądze, to nie bronię.
        • aqua48 Re: Plan domu 21.06.20, 23:16
          tanebo001 napisał:

> To wynika ze złotego podziału - wysokość pomieszczeń to ze 3,5 metra. Żeby to n
          > ie były studnie to muszą być wielkie. Ale głównie salon. Łazienka czy sypialni
          > a po prostu się wpasowała w bryłę.

Nic się tu nie wpasowało. Kuchnia i pomieszczenia gospodarcze - spiżarnia, składziki itp. powinny być na tyłach domu, salon, jadalnia, gabinet i biblioteka z przodu, od wejścia głównego, komunikacja czyli wszelkie korytarze nie muszą zajmować tyle powierzchni co salon, część z pokojami prywatnymi czyli sypialnie powinny być oddzielone, a każda sypialnia musi mieć swoją łazienkę. Sypialnia główna prócz łazienki ma mieć ustawną garderobę, nie jakąś kiszkę w postaci przedziału kolejowego. Finito. Rysuj swój pałac jeszcze raz smile
          • tanebo001 Re: Plan domu 21.06.20, 23:27
            salon jest od tyłu bo tam powinien być ogród
            • aqua48 Re: Plan domu 21.06.20, 23:30
              tanebo001 napisał:

> salon jest od tyłu bo tam powinien być ogród

To dom źle stoi. Powinien być spory klomb z podjazdem z przodu, przed wejściem głównym oraz ogród z tyłu.
              • barattolina Re: Plan domu 22.06.20, 14:00
                klomb z fontanną w kształcie pół-gołej niewiasty koniecznie
            • iwoniaw Re: Plan domu 21.06.20, 23:31
              tanebo001 napisał:

> salon jest od tyłu bo tam powinien być ogród

Chyba warzywny 😂
        • kitka20061 Re: Plan domu 23.06.20, 00:16
          Kto to projektował? To coś miało uchodzić chyba za elegancki dom, a na wejściu drzwi od składziku. Garderoba mała, wąska i niepraktyczna - po co te okna? Sypialnia nie ma swojej łazienki, a na dodatek trzeba przejść do niej przez ogromny hol. Jadalnia w idiotycznym miejscu, trzeba przejść długi wąskie korytarze żeby do niej dotrzeć, po drodze mijając spiżarkę i kuchnię. Lepiej byłoby gdyby było do niej wejście również z salonu. Kuchnia maleńka. Drzwi do spiżarki powinny prowadzić z kuchni, żeby było wygodniej. Spiżarka wąska, bardzo nieustawna. A co to za pomieszczenie za pralnią?
          Jedyne co mi się podoba, to wielkość łazienki.
          Bardzo źle rozplanowany ten dom. Trzeba się dużo nachodzić, a część reprezentacyjna nie jest oddzielona od części gospodarczej.
          • bistian Re: Plan domu 28.06.20, 10:44
            kitka20061 napisała:

> Kto to projektował?

Widać, że Tanebo big_grin
            Konstruktor zmarł na zawał, gdy zobaczył taki budynek.
      • livia.kalina Re: Plan domu 21.06.20, 23:49
        >Ten metraż tak na serio? Że sypialna 44 m2 a łazienka 30?
        A kuchnia 12 wink
        • memphis90 Re: Plan domu 22.06.20, 07:44
          Kucharka zawsze może skorzystac z 22m korytarza. Tylko trzeba uważać na gości, przepychających sie przez część gospodarczą do jadalni....
      • ginger.ale Re: Plan domu 22.06.20, 09:55
        pyza-wedrowniczka napisała:

> Ten metraż tak na serio? Że sypialna 44 m2 a łazienka 30?

A kuchnia mała, jak moja w bloku, bez sensu.
    • aqua48 Re: Plan domu 21.06.20, 23:07
      Pomieszanie pałacyku z dość nudnym, typowym domem jednorodzinnym? Kuchnia 12m łazienka 30? I ten składzik (!) zaraz przy wejściu! Toż tam ochroniarz powinien siedzieć przed monitorem. Salon to zbyt mała sala balowa (brak miejsca (antresoli) na orkiestrę. Sypialnia bez własnej łazienki? W koszuli nocnej i klapkach trza się snuć przez 54m hallu? Eee. Do niczego.
      • tanebo001 Re: Plan domu 21.06.20, 23:11
        Sala balowa jest w piwnicy. Wraz z pokojem gier komputerowych, pokojem odsłuchowym i kinem.
        • aqua48 Re: Plan domu 21.06.20, 23:17
          tanebo001 napisał:

> Sala balowa jest w piwnicy. Wraz z pokojem gier komputerowych, pokojem odsłucho
          > wym i kinem.

No litości, w piwnicy? Sala balowa powinna mieć wyjście na taras, do oranżerii, ogrodu, nie ma opcji żeby była w piwnicy...
          • tanebo001 Re: Plan domu 21.06.20, 23:37
            Najpiękniejsza sala balowa jaką widziałem nie ma okien www.internationaldesignexcellenceawards.com/finalist/the-modern-ballroom/
            • memphis90 Re: Plan domu 22.06.20, 07:22
              To nie sala balowa, to klub nocny stylizowany na salę... Koszmarek.
        • memphis90 Re: Plan domu 22.06.20, 07:43
          A jak się wchodzi do tej piwnicy? Jest jakiś ukryty właz w ogrodzie?
          • pieknyksiaze Re: Plan domu 22.06.20, 07:54
            Sa schody spiralne na srodku holu. To to kolko
            • memphis90 Re: Plan domu 22.06.20, 08:17
              W sensie takie cos...? Prowadzące na piętro i do piwnicy?
              • pieknyksiaze Re: Plan domu 22.06.20, 08:20
                Betonowe. Do piwnicy.
                • mdro Re: Plan domu 22.06.20, 10:04
                  Tak na środku reprezentacyjnego holu, żeby goście wchodzący do salonu mieli się o co potykać? A jak już z deczka nietrzeźwi będą udawać się do tej jedynej ubikacji, będzie wspaniałą pułapką na nieostrożnych).

Mówię, kup sobie Simsy, bo wyobraźni przestrzennej nie masz za grosz, a pojęcia o funkcjonowaniu domu tym bardziej (o elementarnej wiedzy z zakresu architektury już litościwie nie wspomnę).

Będę miła i wytłumaczę - jeśli chcesz sobie narysować reprezentacyjny pałac, to musi być albo piętrowy (i wtedy część reprezentacyjna na dole, prywatna na górze, a techniczno-kuchenna w przyziemiu), albo ze skrzydłami (jedno skrzydło sypialne, drugie kuchenne). Taka wielka, kwadratowa bryła nie ma racji bytu, bo będzie notorycznie niedoświetlona (zwłaszcza przez te otwory strzelnicze, co je tam rozrysowałeś). Możesz ew. dać pośrodku oszklone z góry patio pełniące funkcję oranżerii (no właśnie, gdzie oranżeria? A basen?). Służbie też musisz zapewnić odpowiednie warunki - dochodząca ma być czy z zamieszkaniem? Gdzie garaże? Gdzie schowasz różne rzeczy? (w piwnicy nie schowasz, jeśli ma pełnić funkcje hm... reprezentacyjne).
                  • pieknyksiaze Re: Plan domu 22.06.20, 10:16
                    Garaze, basen, personel, goscie w osobnym budynku.
                    • mdro Re: Plan domu 22.06.20, 11:16
                      Hmm, a w jakim to klimacie ma się ta rezydencja mieścić? Bo zakładałyśmy chyba, że w Polsce. No więc o ile jeszcze, gdy podjedziesz w strugach deszczu pod wejście, to może przywitać się kamerdyner z parasolem, odprowadzić do domu, a potem odstawić samochód (opcjonalnie wykona te czynności osobisty szofer), to zasuwanie w marznącej mżawce z salonu do basenu, a z niego do sypialni w towarzystwie albo bez już dość słabe się wydaje... (No chyba że znowu pojawi się tajemniczy podziemny korytarz big_grin).

Zdradzę ci też tajemnicę - ludzie nie dlatego lokują domowe kina, siłownie i pokoje gier po piwnicach, że tak wypada, ale dlatego, że oszczędzają powierzchnię działki, która darmowa nie jest. Chcesz mieć rezydencję playboya, to szalej! A nie będziesz się ograniczał. Playboyowi gabinet i jadalnia niepotrzebne, wystawnych przyjęć dla ambasadorów nie urządza, więc salon też ma inne zastosowanie. Jeśli zaś nikogo tam nie będziesz przyjmował, tylko siedział w piwnicy, to większość tych zaplanowanych pomieszczeń będzie ci doskonale zbędna. Wystarczy sypialnia z łazienką, kuchnia z miejscem do jedzenia, pokoje do rozrywki i przygotowalnia bukietów (skoro takie masz hobby) + pomieszczenia techniczne i dla służby.
                • memphis90 Re: Plan domu 22.06.20, 11:15
                  To gdzie będzie wielki żyrandol???
        • hamerykanka Re: Plan domu 22.06.20, 23:40
          W piwnicy powinien byc basen.
          Jak u kolezanki mojej corki. Serio serio!
    • magia Re: Plan domu 21.06.20, 23:07
      Łazienka 30m? Sypialnia 44m , biblioteka 60m, hol 50m - to jest żart? Czy przeskalowane?
      • mdro Re: Plan domu 21.06.20, 23:16
        Kuchnia 12 m2... Ciekawam też bardzo, na której ścianie w tej spiżarni będą półki.

Ta wąska kiszka (1,6 m szerokości) mająca być garderobą ma dwa okna na przeciwległej stronie niż drzwi, a do pralni trzeba się przeciskać przez metrowej szerokości korytarzyk big_grin
      • mdro Re: Plan domu 21.06.20, 23:17
        "hol 50m"

Nie "hol", tylko "hal" big_grin
      • szorstkawelna Re: Plan domu 21.06.20, 23:22
        30m2 łazienki bardzo chętnie bym zagospodarowala wink
        Poniżej przykład jak można rozplanować, mając dużo miejsca, chociaż ta akurat mi się nie podoba wink
        • aqua48 Re: Plan domu 21.06.20, 23:24
          Tu nie wielkość łazienki jest problemem, ale jej umiejscowienie i to że jest jedyną łazienką.
          • szorstkawelna Re: Plan domu 21.06.20, 23:32
            W jego dziwne pomysły z d..y nawet nie wnikam wink Chciałam tylko zauważyć, że duża łazienka to naprawdę fajna sprawa. Całe życie chcę mieć dużą lazienkę z fotelem, roślinami itd., a mam taką rozmiaru szafy wink
            • aqua48 Re: Plan domu 21.06.20, 23:36
              szorstkawelna napisała:

> W jego dziwne pomysły z d..y nawet nie wnikam wink Chciałam tylko zauważyć, że d
              > uża łazienka to naprawdę fajna sprawa. Całe życie chcę mieć dużą lazienkę z fo
              > telem, roślinami itd., a mam taką rozmiaru szafy wink

Ja też chciałabym mieć pokój kąpielowy. Moja babcia miała dużą łazienkę z wbudowaną w podłogę wanną...Ale mieszkanie dziadków zajmowało całe piętro kamienicy i miało w sumie ok 200m?
            • 3-mamuska Re: Plan domu 22.06.20, 00:46
              szorstkawelna napisała:

> W jego dziwne pomysły z d..y nawet nie wnikam wink Chciałam tylko zauważyć, że d
              > uża łazienka to naprawdę fajna sprawa. Całe życie chcę mieć dużą lazienkę z fo
              > telem, roślinami itd., a mam taką rozmiaru szafy wink

A co się w takiej łazience z fotelem robi? 🧐🤔😉
              • thea19 Re: Plan domu 22.06.20, 09:24
                siedzisz na fotelu i moczysz nogi w misce a potem skrobiesz pięty elegancką tarką za 2tys
                • aerra Re: Plan domu 22.06.20, 11:14
                  Pfff.. siedzisz w fotelu, a kosmetyczka ci skrobie pięty tarką za 2k.
                  • memphis90 Re: Plan domu 22.06.20, 11:18
                    Ja bym elegancko wciągała pączoszki...
                    • aerra Re: Plan domu 22.06.20, 11:56
                      Że co byś wciągała? Jakaś krzyżówka pączków z pończochami? Pączki w siatce? Pączki z paskiem? Na szelkach?
                      • memphis90 Re: Plan domu 22.06.20, 14:55
                        Pończochy to są plebejskie, zapinane do sparcialego paska z wyciągniętymi gumkami. A tu byłyby eleganckie pączoszki. Musisz to sobie przeczytać na głos.
                        • aerra Re: Plan domu 22.06.20, 15:06
                          Sorry, nie jestem w stanie, mam blokadę psychiczną wink
                        • mikams75 Re: Plan domu 22.06.20, 16:33
                          pączoszki sa genialne, idealnie wpisuja sie w klimat takiej lazienki!
              • szorstkawelna Re: Plan domu 22.06.20, 11:22
                Odpoczywa się w wiklinowym fotelu po kąpieli wink
                • 3-mamuska Re: Plan domu 22.06.20, 16:57
                  szorstkawelna napisała:

> Odpoczywa się w wiklinowym fotelu po kąpieli wink

A to w kąpieli nie wypoczęłaś?
                  Ja jak mam czas relaksuje się w wannie jak nie ma biorę prosząc i spadam. Po co tkwić w łazience? 🤷‍♀️
              • ginger.ale Re: Plan domu 22.06.20, 13:04
                Fotel może stać przy toaletce.
                Albo służyć do siedzenia :p gdy np.nałożysz maseczkę.
                • 3-mamuska Re: Plan domu 22.06.20, 16:58
                  ginger.ale napisała:

> Fotel może stać przy toaletce.
                  > Albo służyć do siedzenia :p gdy np.nałożysz maseczkę.
                  >

A to siedzisz w maseczce w łazience czy jednak chodzisz po domu coś oglądasz /czytasz 🤔😉
                  • aerra Re: Plan domu 22.06.20, 20:50
                    Jakbym miała fotel w łazience to bym mogła siedzieć i czytać w tym fotelu.
                    Ale nie mam, bo mi się nie zmieści, toteż robię co innego - z braku fotela tongue_out
                  • ginger.ale Re: Plan domu 22.06.20, 21:35
                    Nie mam fotela, więc na nim nie siedzę. Jakbym miała, to bym siedziała ci czytała.
                • 3-mamuska Re: Plan domu 22.06.20, 16:58
                  ginger.ale napisała:

> Fotel może stać przy toaletce.
                  > Albo służyć do siedzenia :p gdy np.nałożysz maseczkę.
                  >

A to siedzisz w maseczce w łazience czy jednak chodzisz po domu coś oglądasz /czytasz 🤔😉
      • szorstkawelna Re: Plan domu 21.06.20, 23:34
        Zwłaszcza ta 60m biblioteka pasuje do naszego tytana intelektu 😄
    • chatgris01 Re: Plan domu 21.06.20, 23:10
      Znowu? big_grin
    • pyza-wedrowniczka Re: Plan domu 21.06.20, 23:11
      A pomijając metraż:
      - bardzo dużo korytarzy,
      - jedna tylko łazienka (powinna być osobna w okolicy sypialni i gabinetu i osobna w okolicy salonu/hallu)
      - z kuchni do salonu są 2 drzwi i jakieś zawijasy - jeśli przyjmujemy gości w salonie na przyjęciu to mega niewygodne,
      - nie rozumiem czemu jest osoby korytarz, oddzielony drzwiami do części kuchennej; jakoś w normalnym domu, to część salon+kuchnia jest najczęściej używana,
      - gabinet ma bardzo małe okna w stosunku do wielkości pomieszczenia, nie wiem jak są strony świata, ale według mnie w lewym dolnym rogu będzie ciemno.

No ja bym nie wzięła.
      • mary_lu Re: Plan domu 21.06.20, 23:15
        Kuchnia jest oddzielona jakby była w tym domu kucharka i pokojówka, tylko nie ma wejścia, łazienki i pomieszczeń dla pracowników. Po prostu komuś się coś całkowicie pozajączkowało.
        • pyza-wedrowniczka Re: Plan domu 21.06.20, 23:17
          Jeśli to jest wydzielenie części "służbowo-gospodarczej", to jadalnia tam nie pasuje, bo Państwo właściciele będą musieli przez te drzwi dla służby przechodzić.
      • tanebo001 Re: Plan domu 21.06.20, 23:25
        ad 3 już poprawiłem jest przejście z jadalni do salonu
        ad 4 sam dom jest bardzo reprezentacyjny. Mocno jest więc oddzielona przestrzeń robocza od reprezentacyjnej. Zrobiłem nawet osobne wejście kuchenne dla służby.
        • mdro Re: Plan domu 21.06.20, 23:31
          "Zrobiłem nawet osobne wejście kuchenne dla służby"

Która z zakupami się będzie przeciskać metrowej szerokości korytarzykiem big_grin.

No i pojawiły się dwa tajemnicze pomieszczenia bez drzwi, za to z oknami. A kibel dalej jeden...

Może sobie Simsy kup? Tam można się pobawić w projektowanie i dobrze widać, czy się różne rzeczy zmieszczą i jak wygląda całość.
          • mary_lu Re: Plan domu 21.06.20, 23:38
            Pani leci z sypialni do kibelka ukrywając się przed gośćmi, a w kibelku siedzi kucharka.

Przypominają mi się sceny z autobiografii Chmielewskiej, z niewydarzonym studentami architektury i niedowierzajacymi własnym oczom profesorami oglądającymi ich dumnie prezentowane projekty.
            • pyza-wedrowniczka Re: Plan domu 21.06.20, 23:42
              Chcę wierzyć, że są chociaż dwa oczka - w WC i w łazience...
              Chociaż jak jest wejście dla służby, to dziwi mnie brak osobnej toalety dla służby w tej części. Będą Państwo ze służbą wchodzić dwoma wejściami, ale srać w jednym miejscu? Toż to nie wypada...
              • iwoniaw Re: Plan domu 21.06.20, 23:46
                Będą Państwo ze służbą wchodzić dwoma wejściami, ale srać w j
                > ednym miejscu? Toż to nie wypada...

Służba ma na pewno tunel z kuchni do sławojki w ogrodzie, który, jak już wiemy, jest "na tyłach domu" 😂
                • szorstkawelna Re: Plan domu 21.06.20, 23:54
                  iwoniaw napisała:

> Będą Państwo ze służbą wchodzić dwoma wejściami, ale srać w j
                  > > ednym miejscu? Toż to nie wypada...
                  >
                  > Służba ma na pewno tunel z kuchni do sławojki w ogrodzie, który, jak już wiemy,
                  > jest "na tyłach domu" 😂
                  >
                  >
                  🤣🤣🤣
            • chatgris01 Re: Plan domu 22.06.20, 08:18
              mary_lu napisała:

> Przypominają mi się sceny z autobiografii Chmielewskiej, z niewydarzonym studen
              > tami architektury i niedowierzajacymi własnym oczom profesorami oglądającymi ich
              > dumnie prezentowane projekty.

Mam to samo skojarzenie big_grin
              • hamerykanka Re: Plan domu 22.06.20, 23:43
                Hol 40x40m2smile
                • mary_lu Re: Plan domu 22.06.20, 23:45
                  A wokół pełno malutkich kwadracików 😂
        • sasha_m Re: Plan domu 22.06.20, 00:30
          To powinny być trzy strefy w takim razie: reprezentacyjna, robocza i prywatna. Bo teraz z gołym tyłkiem lata się przez reorezentacyjny hol do łazienki.
    • ga-ti Re: Plan domu 21.06.20, 23:12
      Nie znam się na planach, ale nie mogę znaleźć drzwi do kuchni i jadalni. Oraz, czy z salonu nie ma wyjścia na taras? Bo rozumiem, że z gabinetu i z jadalni na taras są wyjścia, tak? I czy nie szkoda miejsca na ten hol? Nie lepiej powiększyć salon, z salonu wejście do gabinetu, a do sypialni i wc wejście z małego korytarza? Tylko zaznaczam, że ja nie potrafię sobie wielkości wyobrazić, więc może ten korytarzyk będzie za mały na tyle drzwi.
      • filizanka_czarnej_kawy Re: Plan domu 21.06.20, 23:16
        Tak to jest, gdy Tabebo bierze się za architekturę 🤗
        • chatgris01 Re: Plan domu 21.06.20, 23:20
          No, to już było big_grin
          Brakuje tylko kultowego tunelu do pralni.
          • mdro Re: Plan domu 21.06.20, 23:24
            Za to jest tajemnicza "przygotowalnie bulge".
            • tanebo001 Re: Plan domu 21.06.20, 23:29
              bukietów
              • szorstkawelna Re: Plan domu 21.06.20, 23:42
                Przygotowalnia bukietów 🤣🤣🤣
                Oczyma wyobraźni widzę "służbę"; wpierw przedziera się z siatami do kuchni, potem do przygotowywalni bukietów, a następnie zjeżdża tunelem, zamiast do pralni, wprost na salę balową.
                • chatgris01 Re: Plan domu 22.06.20, 08:17
                  big_grinbig_grinbig_grin
    • aurinko Re: Plan domu 21.06.20, 23:13
      Wejście do łazienki i WC zrobiłabym od strony sypialni. Przeniosłabym składzik albo bym go zlikwidowała. Kuchnia za mała. Brakuje mi połączenia salonu z jadalnią. Co to jest to za pralnią? Przygotowalnia czego? Nie pasuje mi połączenie dużego hallu z ciasnymi kiszkami prowadzącymi do kuchni, spiżarni, pralni. W ogóle rozbicie na te mini pomieszczenia mi się nie podoba. Spiżarnię bym zlikwidowała i dodała to miejsce na kuchnię, funkcjonalne meble pomieszczą zapasy ze spiżarni a nie będzie tylu drzwi, kątów, ciasnych korytarzyków.
      • aqua48 Re: Plan domu 21.06.20, 23:22
        aurinko napisała:

> Co to jest to za pralnią? Przygotowalnia czego?

To gotowalnia. Tylko autor zdaje się nie wie, co to jest smile
      • tanebo001 Re: Plan domu 21.06.20, 23:29
        przygotowalnia bukietów jest za pralnią
        • aqua48 Re: Plan domu 21.06.20, 23:32
          tanebo001 napisał:

> przygotowalnia bukietów jest za pralnią

O matko, jakich bukietów? Bukiety się zamawia już gotowe, a nie wnosi kwiaty przez pralnię gdzie mogą zabrudzić wszystko.
        • mdro Re: Plan domu 21.06.20, 23:35
          Przygotowalnia bukietów, mówisz? O, to ja już wiem! To jest dom pogrzebowy, pomieszczenie nazwane dla niepoznaki "sypialnią" to miejsce wystawienia nieboszczyka, a w "łazience" przygotowuje się zwłoki (dlatego taka duża). Tylko jadalnia na porządną stypę za mała.
          • aqua48 Re: Plan domu 21.06.20, 23:37
            mdro napisała:

> Przygotowalnia bukietów, mówisz? O, to ja już wiem! To jest dom pogrzebowy,

Mówisz że w bibliotece są wystawione pokazowe trumny?
            • mdro Re: Plan domu 21.06.20, 23:41
              Właśnie tak! Takie eleganckie regały z trumnami, jak w "6 stóp pod ziemią". I kącik do podpisywania umów z klientami (stąd to łamane przez gabinet).
              • iwoniaw Re: Plan domu 21.06.20, 23:44
                mdro napisała:

> Właśnie tak! Takie eleganckie regały z trumnami, jak w "6 stóp pod ziemią". I
                > kącik do podpisywania umów z klientami (stąd to łamane przez gabinet).
                >

A, to wyjaśnia "salę balową" w piwnicy. Katakumby w pakiecie 😂
                • aqua48 Re: Plan domu 21.06.20, 23:47
                  iwoniaw napisała:

> A, to wyjaśnia "salę balową" w piwnicy. Katakumby w pakiecie 😂

Bo to sala ostatniego pożegnania. Wszak do tego okien nie potrzeba...

• jowita771 Re: Plan domu 22.06.20, 06:57
            W życiu bym nie organizowała stypy w domu pogrzebowym, przecież jak już wyjdziesz stamtąd i odprowadzisz nieboszczyka, to do domu pogrzebowego już nie wracamy. Chyba, żeby zmienić kolejność, zrobić stypę przed pogrzebem, żeby i główny bohater mógł uczestniczyć. Ale wtedy dobrze, jakby jadalnia była połączona z sypialnią, żeby nie miał za daleko.
    • sasha_m Re: Plan domu 21.06.20, 23:20
      Jak na taki metraż, kuchnia malutka. Jadalnia też nie za duża, mając takie powierzchnie fajnie mieć stół na 20 osób, no chyba, że jest na niego przewidziane miejsce w salonie.
      Dla mnie kuchnia musi mieć okna na wjazd/wejście.
      Łazienka za daleko od sypialni.
      Bardzo wąskie otwory okienne, musi tam być ciemno.
      Nie chciałabym tam mieszkać.

• tanebo001 Re: Plan domu 21.06.20, 23:39
        Kuchnia nie jest malutka, po prostu cała reszta jest wielka.
        • iwoniaw Re: Plan domu 21.06.20, 23:43
          tanebo001 napisał:

> Kuchnia nie jest malutka, po prostu cała reszta jest wielka.

Kuchnia jest malutka, w sam raz do blokowego m3. A cała reszta jest nie tylko wielka, ale kompletnie bez sensu rozłożona względem siebie. Jedyne wc, do którego trzeba z sypialni przemieszczać się przez hol 50+, mające znów rozmiary niczym w bloku, to tylko jeden przykład.
          • gulcia77 Re: Plan domu 22.06.20, 21:53
            Tanebo błagam!!! Ja mam18 m2 kuchni na 64m 2 w popeerelowkim bloku!!! A na wsi, w domu z 1923 r. kuchnia ma dobrze ponad 25m2. Nawet w 100 metrowym domeczku moich rodziców kuchmia jest wielkości salonu. Zresztą to dobrze, bo w kuchni koncentruje się życie.
            • aerra Re: Plan domu 23.06.20, 00:01
              Teoretycznie masz rację. Duża kuchnia to podstawa i w ogóle. Ale przecież to tenebo tongue_out Co on będzie w kuchni robił? Jemu jest potrzebny tylko czajnik, żeby wrzątkiem zalać herbatę i zupkę z papierka wink
              • tanebo001 Re: Plan domu 23.06.20, 00:16
                Dla kogo jest podstawą? Do faceta który rodzinę ma w innym kraju? Po co mu wielka kuchnia?
        • aqua48 Re: Plan domu 21.06.20, 23:46
          tanebo001 napisał:

> Kuchnia nie jest malutka, po prostu cała reszta jest wielka.

Uwierz, ta kuchnia jest malutka. Nie da się w niej przygotować skromnego nawet przyjęcia. Z braku miejsca.
          • szorstkawelna Re: Plan domu 21.06.20, 23:50
            Ale to już jest problem "plebsu.
          • tanebo001 Re: Plan domu 21.06.20, 23:56
            ciekawe jak to ocenisz...
            • mary_lu Re: Plan domu 22.06.20, 00:06
              Łazienka dla państwa 8m2, łazienka dla służby 30m2
            • sasha_m Re: Plan domu 22.06.20, 00:07
              Tym razem łazienka przy pokoju, o ile on jest główną sypialnią, jest za mała. A ta 30 m to salon kąpielowy i komu właściwie ma służyć? Mieszkańcowi tego pokoiku 10 m? Nie mogę doczytać, przygotowalnia czego?
            • gru_z_gru Re: Plan domu 22.06.20, 00:53
              Dużo lepiej, ale podejrzewam że w takim domu z pracą przeniosłabym się do tego dziesięciometrowego pokoju koło kuchni. Takie ogromne gabinety mnie przytłaczają, nie umiałabym się skupić.
              • memphis90 Re: Plan domu 22.06.20, 07:30