Dodaj do ulubionych

lodówka pytanie o rozmrażanie

10.07.20, 10:49
W starszych lodówkach, żeby je rozmrozić i rozmrozić zamrażalnik, należało wyłączyć wtyczkę z kontaktu. Czy wiecie może, czy w nowych lodówkach tez tak jest? Pytam, bo w projekcie mam kontakt do lodówki za nią i nie bardzo widzę możliwość wyciągnięcia wtyczki po ustawieniu lodówki w zabudowie.
Jak wobec tego ją rozmrozić? Zamrażalnik przecież trzeba.
Obserwuj wątek
    • mona-taran Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 10:51
      Moja ma wyłącznik w środku, tam gdzie się ustawia temperaturę.
    • niemaznaczenia Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 10:55
      W lodówce jest taki przycisk/prztyczek "on/off albo z ikonką kółeczka z kreska, dla tych mniej kumatych.
    • thea19 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 11:20
      przenieś kontakt, będzie Ci łatwiej. Po co rozmrażać zamrażalnik?
      • alicia033 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 11:32
        thea19 napisała:

> Po co rozmrażać zamrażalnik?

żeby go umyć?
        Albo wyczyścić ze zgromadzonego lodu? Tak, w tych no frost też się zbiera.
        • thea19 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 11:54
          w mojej się nie zbiera, ma jakąś tam funkcję usuwania nadmiaru i co jakiś czas trzaski słychać a szuflady można umyć bez rozmrażania całości. Przez 10 lat tylko raz była odłączona od prądu na 2 dni bo się przeprowadzałam.
          • szmytka1 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 12:18
            moja tak samo, jak nieraz w nocy trzasnęło, na początku, to mało zawału nie dostałam. Lód w no frost odparowuje, nawet taki do picia co sobie robię w foremkach, to po pewnym czasie znika.
        • szmytka1 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 12:19
          Masz coś nie tak z lodówką, jak zbiera się lód w no frost.
          • alicia033 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 17:38
            szmytka1 napisała:

> Masz coś nie tak z lodówką,

taaaaaa
            • szmytka1 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 18:23
              10 innych osob ci pisze, że nic się nie zbiera w prawidłowo działającej lodówce, a wręcz przeciwnie, ale dalej sobie nie wierz
        • cosmetic.wipes Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 12:34
          alicia033 napisała:

> Tak, w tych no frost też się zbiera.

W prawidłowo pracujących no frost nic się nie zbiera. I do wyłączania lodowki jest przycisk - u mnie na panelu elektronicznym na drzwiach, ale może być wewnątrz.
      • nowaczek1 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 12:19
        "przenieś kontakt, będzie Ci łatwiej." - no jasne, żeby było go widać i widać kabel od lodówki. Nienajmądrzejszy pomysł, zresztą po co? Dziś każdy sprzęt AGD ma włącznik, wtyczkę to się wyciągało w Polarze lub Mińsku z ubiegłego wieku.
        • 35wcieniu Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 12:21
          Nie każdy.
        • thea19 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 13:21
          masz lodówkę jako samotny element zabudowy kuchennej? bo jeszcze się z takim nie spotkałam. Normalnie to lodówka stoi obok szafek kuchennych i wyobraź sobie, że ten kontakt jest właśnie w takiej szafce (choć obecnie mam za szufladą). Za żadnym gratem nie mam kontaktu tylko wyżej/niżej żeby sobie życia nie utrudniać. Wszystko jest w szafkach.
    • szmytka1 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 12:27
      I już na górze strony mam wielką reklamę lodówek no frost big_grin z kostkarką lodu na dodatek wink
      • wtop.ek Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 12:31
        No frost są robione nie nasz klimat, ale marketing działa i u nas wszyscy się rzucają. Za bardzo wysuszają.
        • nowaczek1 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 13:37
          Ale brednie.
          • wtop.ek Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 13:57
            Widać gość siedzący 20 lat w branży bredzi big_grin

No frost docelowo wymyślono na rynki azjatyckie, gdzie wilgotność jest b. duża. U nas ich główna "zaletą" jest konieczność szczelnego pakowania wszystkiego co się wkłada , bo wysycha.
            • thea19 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 17:36
              i co w związku z tym? lepiej, że wysusza niż gnije
              • szmytka1 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 17:48
                Ja np nie jestem zadowolona. Zywnosc w no frost szybciej sie starzeje. Mieso zwlaszcza i zielone czesci warzyw. Po pewnym czasie niejadalne
        • aerra Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 16:37
          I to jest ich plus właśnie - kabanosy cudownie dosuszają tongue_out
          • stavros2002 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 20:45
            Jakie gnicie? Wędlina w no frost nie zapakowana hermetycznie pod dwóch dniach zamienia się w trociny.

A kabanosy i kiełbasę suszyć sobie mogę w spiżarni big_grin
    • alpepe Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 13:40
      Ja mam np. płytę grzejną podpiętą pod osobny bezpiecznik, jak masz taką możliwość, by podpiąć to gniazdko pod osobny bezpiecznik, to super, jak nie, to w lodówce w środku masz pewnie panel z wyłącznikiem i regulatorem temperatury.
    • panna.nasturcja Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 13:40
      Ja mam wyłącznik w samej lodówce, nie muszę jej wyjąć kabla z kontaktu. Ale przeniosłabym kontakt by mieć taką możliwość.
      A swoją drogą skoro to nowoczesna lodówka to po co rozmrażać zamrażalnik?
      • wtop.ek Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 13:58
        Raz na rok warto, aby usunać oblodzenie i umyć.
        • panna.nasturcja Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 14:17
          Nie mam żadnego oblodzenia.
          Myję szuflady, zwyczajnie je wyjmuję, do tego nie trzeba wyłączać lodówki.
        • leni6 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 18:07
          Po 5 latach nie mam żadnego oblodzenia, może kiedyś będzie.
        • thea19 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 11.07.20, 08:34
          prędzej lodówka się rozleci niż oblodzi. Ma 10lat i zero lodu, chyba, że w kostkach. Może nie działa? Czy może lepiej nie przyznawać się do tkwienia wiedzą w latach 80 ubiegłego wieku?
          • skat_0 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 11.07.20, 08:57
            Mój samsung no frost w Pl ma juz15 lat, oprócz lodów i kostek żadnego oblodzenia nigdy nie zanotowałam, ale jest głośny, lodówka chłodzi aż za mocno, pomimo regulacji no i wędlina szybciej niejadalna - podzielilysmy kiedyś z mamą cała świąteczna szynkę na pół i różnica była.
            • szmytka1 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 11.07.20, 09:52
              też mam samsunga, głośny, trzaski w nocy umarłego by zbudziły. No i własnie to jedzenie szybko niesmaczne, a w zamrażalniku stare, nie zepsute, ale własnie stare. Wymieniłabym na zwykłą, gdyby nie to, że tę mam dopiero od 2 lat i ostatnio doinwestowałam 100 zł w połamaną szufladę uncertain
      • mava Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 14:15
        >Ale przeniosłabym kontakt by mieć taką możliwość.

mój kontakt ma wyprowadzony przedłużacz...Który lezy sobie na podlodze, za listwą zabudowy kuchennej. Do tegoz przedłużacza jest podlączona nie tylko loodówka ale i np. mikrofalówka.
        Listwę co jakiś czas zdejmuje, do dokładnego umycia podłogi bo jednak czasem cos pod nia podcieknie a efekt (wizualny) jest nie ok.
        Jesli cos nagle trzeba by było odłączyc to nie musze odsuwac (?) całej zabudowy kuchennej od sciany, wystarczy, że zdejme listwę przypodłogowa tejze
        Lodówkę, jesli chcę umyć, wyłaczam wewnatrz, oczywiscie.
    • riki_i Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 14:23
      1. W nowych lodówkach jest w środku przycisk "on/off"

2. W projekcie zabudowy kuchni należy przewidzieć gniazdko zbiorcze (na 3-4 kontakty) umieszczone mniej więcej w połowie wysokości zabudowywanej ściany. W plecach szafki stojącej obok lodówki wycinasz z tyłu otwór na owo zbiorcze gniazdko. A do tego gniazdka podpinasz cały sprzęt (lodówkę, piekarnik, kawiarkę kompaktową, zmywarkę czy co tam sobie zaplanujesz).
      • aerra Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 16:39
        I wszystko na jednej fazie? Bez sensu.
        • thea19 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 17:34
          każde gniazdko możesz robić jako osobny obwód, nawet jak są szeregowo ze sobą. Zbiorcze kontakty są bez sensu gdy kuchnia ma więcej niż 3m2 bo przewody od agd są zwyczajnie krótkie. Najsensowniej jest zaplanować kuchnię przez zrobieniem instalacji.
          • panna.nasturcja Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 19:32
            No dokładnie, gdybym miała lodówkę i ekspres do kawy w gniazdkach obok siebie to bym się o kabel na środku kuchni zabiła, bo po dwóch stronach kuchni stoją, na przeciwległych ścianach.
            • riki_i Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 20:27
              Ale przecież kable do tego zbiorczego gniazdka ciągniesz z tyłu za zabudową, o to tutaj chodzi.

Jeśli kabel nie sięga, no to wrzucasz przedłużacz, wszystko masz i tak ukryte za zabudową.
              • thea19 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 11.07.20, 08:29
                po co wymyślać jakieś przedłużacze skoro wystarczy pomyśleć w trakcie planowania kuchni - chyba wiadomo, że piekarnik, mikrofala, zmywarka, lodówka, okap itd wymagają gniazda i można je logicznie umieścić a nie później jakieś rozgałęziacze, przedłużacze ciągać, nawet pod szafkami. Wymyślisz gniazdo zbiorcze a ono wypadnie na styku szafek i po gniazdkach.
                • riki_i Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 11.07.20, 11:06
                  U mnie projekt dopasowania elektryki robiła firma od szafek. Dała przed realizacją "warunki techniczne", gdzie było napisane co trzeba poprzestawiać, gdzie co dorobić itp. Ja dostałem szału, że jeszcze mam płacić za jakieś poprawki budowlane innej ekipie, no ale to miało sens.
    • jagoda2 Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 10.07.20, 14:24
      Może masz możliwość podpiąć lodówkę pod osobny bezpiecznik? Tak byłoby najwygodniej, bo nigdy nie musiałabyś jej odsuwać.
      Ja tak mam w ciągu kuchennym: osobno kuchenka, osobno lodówka i osobno pozostałe gniazda.
    • przepio Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 11.07.20, 00:07
      Mam lodówkę z kontaktem za nią, ale mi to nie przeszkadza, bo swojej nigdy, a ma 8 lat nie rozmrazalam. Mam no-frost i nigdy nie zobaczyłam w niej lodu. Wiadomo, że ją systematycznie myje, ale robię to, gdy normalnie pracuje.
      Poza tym na panelu w drzwiach mam przycisk wyłączający lodówkę, a raczej miałam, bo najprawdopodobniej magnesy które mam na tych drzwiach spowodowały, że panel przestał pracować...
    • 1matka-polka Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 11.07.20, 12:06
      "Pytam, bo w projekcie mam kontakt do lodówki za nią i nie bardzo widzę możliwość wyciągnięcia wtyczki po ustawieniu lodówki w zabudowie."

Wyłącz korki.
    • bo_jestem_jedna Re: lodówka pytanie o rozmrażanie 11.07.20, 13:51
      Nowoczesne lodowki sa samoodmrazajace, nic nie trzeba robic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka