Dodaj do ulubionych

Skierowanie do szpitala

17.07.20, 05:56
Dziewczyny mam pytanie. Zadzwoniłam wczoraj do przychodni (nadal są tylko teleporady) bo mama zawalone zatoki. Pracuję w pomieszczeniu silnie. Lekarka dała mi antybiotyk, odmówiła zwolnienia bo powiedziała że powinnam jechać do szpitala zakaźnego wykluczyć koronawirus. Bo mam temperaturę a raczej stan podgorączkowy. Ni ale 38 stopni. Powiedziałam że przede wszystkim to bolą mnie zatoki i czuję że są zawalone. Nie jest to, dziwne skoro całymi dniami soadziałam pod klimatyzatorem. Jestem w pracy jedyna osoba która nie chce klimy i jestem w mniejszości. Co o tym myślicie? Acha dostałam też receptę na antybiotyk żeby ewentualnie go pobrać zanim pojadę do szpitala i sprawdzić czy mi pomoże. Czy takie są teraz standardowe procedury? Bo dość dawno nie chorowałam.
Obserwuj wątek
    • frey.a86 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 06:35
      Nie jedź do szpitala. Ja przeszłam covida, byłam w zakaźnym i wiem jak to wygląda w praktyce. Kilka godzin czekania na izbie przyjęć wśród kaszlących chorych. Pojedziesz zdrowa, wyjdziesz z covidem. Zadzwoniłabym do innej przychodni.
      • memphis90 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 08:21
        A po co ma dzwonić do innej przychodni, skoro nie jest pacjentką innej przychodni...?
        • frey.a86 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 08:32
          Nie można umówić się do internisty w dowolnej przychodni?
        • ginger.ale Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 08:39
          Można do prywatnej, tam ją przyjmą....
        • 35wcieniu Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:48
          Po zwolnienie, którego jej nie dano, a w takim stanie do pracy raczej łazić nie powinna. Do szpitala przecież wcale nie musi iść, jak się nie czuje na tyle źle żeby było to konieczne.
        • ana119 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:56
          Wystarczy że zadzwoni i umówi się na wizytę do przychodni która ma kontrakt z NFZ
    • mum2004 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 06:37
      Współczuję... Mam to samo z klimą- rozkręcona na maksa dzień w dzień sad I też jedyną nie znoszę klimy.
      Jeśli chodzi o szpital to bym sobie darowała póki co. Ale nie jestem lekarzem - żeby potem nie było....
    • lauren6 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 07:39
      To skandal, że przy gorączce 38 stopni nie dostałaś zwolnienia. Lekarka podejrzewa koronę i wysyła Cię do pracy byś zarażała innych? Idiotka.
      Idź do innego lekarza.
      • berdebul Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 08:48
        Skandalem jest chodzenie do pracy z zapaleniem zatok i zarażanie innych.
        • triss_merigold6 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 08:51
          Żeby móc nie chodzić do pracy, musi dostać zwolnienie, nieprawdaż?
          • przystanek_tramwajowy Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:31
            No to przecież dostanie je w szpitalu. Nie chce skorzystać ze skierowania? Widocznie jest zdrowa i może chodzić do pracy. Zachowujecie się jak ciemny lud w Konopielce: Ludzie uciekajta! Doktory jadą!
            • 35wcieniu Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:50
              Yyy, serio? Ma 38 i zawalone zatoki. Chce zwolnienia, jak kazdy czlowiek w tej sytuacji, dostaje odmowe i każą jej jechac do szpitala, a Ty sie dziwisz ze nie jest tą opcją specjalnie zadowolona?
              Byłaś jakoś ostatnio w szpitalu? Nastoi się cały dzień (super przyjemność w takim stanie) a na koniec jej powiedzą że niepotrzebnie przyszła.
            • triss_merigold6 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:53
              Po co ma tracić cały dzień na wycieczkę do szpitala i przy okazji przywieźć stamtąd rotawirusa, covid, zapalenie płuc czy inny syf?
              Lekarka nie powinna stroić foszków tylko zrealizować wizytę i wystawić zwolnienie. Tak się standardowo dzieje, kiedy człowiek zgłasza się z podejrzeniem zapalenia zatok.
            • szeptucha_z_malucha Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:54
              A wyobraź sobie, że po zwolnienie sor odsyła do lekarza pierwszego kontaktu.
            • lilia.z.doliny Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:54
              Zachowujecie się jak ciemny lud w Konopielce: Ludzie uciekajta! Doktory jadą
              Noce i dnie
              • szeptucha_z_malucha Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:59
                Nic nie rozumiesz. Wizyta w szpitalu jest ostatecznością. Można wjechać zdrowym, wyjść z poważną chorobą, bo właśnie z takimi tam ludzie ściągają. Jeżeli z każdym przeziębieniem i infekcją „ciemny lud” jak powiadasz będzie zapychał dot, poważnie chorzy nie będą mieli szans na uzyskanie pomocy.
                .
              • fitfood1664 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 19:45
                a ty zachowujesz się jak ktoś, komu nic poważnego się w życiu nie przydarzyło
        • ginger.ale Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:27
          berdebul napisała:

> Skandalem jest chodzenie do pracy z zapaleniem zatok i zarażanie innych.

Sama ma sobie wystawić zwolnienie?

Nie wiem czy zapalenie zatok jest zaraźliwe, ale wiem, że bardzo bolesne. Ja raz miałam tak silne, że z nosa ciekła mi brązowa breja. Na lekarkę złożyłabym skargę.
        • szeptucha_z_malucha Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:53
          Zapaleniem zatok się nie zaraża, jakby co.
          • fitfood1664 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 19:45
            to jeszcze musi być zapalenie zatok wink
            klima wspaniale rozprowadza drobnoustroje
    • ave-55 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 08:12
      Ja też bym się ze szpitalem wstrzymała. Próbowabym podleczyć zatoki, ale może nie od razu antybiotykiem ogólnoustrojowym. Też często zapadam na zatoki, mi pomaga płukanie nosa, krople ze sterydem Fixonase, sinupret.
    • ichi51e Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 08:44
      Leczylabym sie sama inhalacjami z soli fiz i thera flu. Antybiotyk wzielabym jak po 2 dnaich domowego leczenia nie bedzie lepiej
      • roks30 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:41
        Koronahisteria poziom master. Ona Ci nie da zwolnienia, bo może masz Covida? W związku z tym masz chodzić do pracy. Przecież to kretynka. Zadzwoń i powiedz, że złożysz skargę w NFZ. Tak swoją drogą, kiedy wreszcie ludzie się obudzą i zaczną żądać otwarcia przychodni rodzinnych?
        • szeptucha_z_malucha Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:56
          Też tego nie rozumiem. Żeby sensownie pomagać osobom z ostrą niewydolnością oddechową (COVID) wszystkie popierdółki powinny być wychwytywane i leczone w domu.
          • ichi51e Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 19:32
            Dziecko moje dostalo 5 dni temu skierowanie na spirometrie od alergologa. Niestety w Luxmedzie nie da sie zapisac bo obecnie nie robia bo przeciez coronawirus. Paranoja
    • roks30 Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:44
      Ona nie dała Ci zwolnienia tylko i wyłącznie z tego powodu, że to bije po jej kieszeni, a nie ze martwi się że masz, Covida. Czy lekarzom już kompletnie na dekiel bije?
      • 35wcieniu Re: Skierowanie do szpitala 17.07.20, 09:51
        A zresztą nawet jak ma to tym bardziej powinna siedzieć w domu a nie łazić bogowie wiedzą po co po szpitalach. Nie jest w stanie który by tego wymagał, po uj miałaby tam iść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka