Dodaj do ulubionych

Internat dla dwunastolatka

• mava Re: Internat dla dwunastolatka 01.08.20, 20:21
      Nie. Nie w tym wieku (dziecka) a szczególnie w tych czasach.
      A w czym ci przeszkadza dowozenie dzieciaka na zajecia? 50 km to ja mam do swojego mechanika samochodowego, w obrebie miasta. Jakieś poł godziny w jedna strone, czasem krócej - w korkach.
      • szmytka1 Re: Internat dla dwunastolatka 01.08.20, 21:15
        prujesz po mieście 100km/h? Hmmm...
        • mava Re: Internat dla dwunastolatka 01.08.20, 21:19
          nie po mieście a po obwodnicy, na ktorej prędkosc dopuszczalna to 90-120 km/h.
          Dziekuje za uwage.
          • mava Re: Internat dla dwunastolatka 01.08.20, 21:26
            przy czym obwodnica tez jest w obrębie miasta (Warszawy) bo zaraz czepniesz się, że to nie "miasto".
            W duzych miastach funkcjonuja obwodnice.
            Mniejsze miasta ich nie maja, za to dopuszczalna prędkosc poza granicami jest wyższa niz 50 km/h. Sama sprawdź ile.
            • kotejka Re: Internat dla dwunastolatka 01.08.20, 21:53
              Nie, ten wariant nie wchodzi w grę w ogóle
              Mam troje dzieci i prace, nie będę codziennie tracić 4 godziny na treningi jednego w innym mieście
              • mava Re: Internat dla dwunastolatka 01.08.20, 22:26
                no to jednak osobiscie jednak nie zdecydowałabym sie zostawic mlodego samopas...
                dzieci w tym wieku sa zbyt podatne na wplywy środowiska. bałabym sie jakichś prób typu dopalacze tp. W "moich czasach" to tylko próbowało sie podwedzic papierosa rodzicowi, ale teraz?
                No nie...nie zostawiłabym bez opieki 12-latka.
    • cegehana Re: Internat dla dwunastolatka 01.08.20, 22:02
      Ja uważam, że tak (o ile dziecko oczywiście chce). Dzieci z dala od rodzin szybciej dojrzewają, łatwiej odnajdują swoje "ja" - jakkolwiek może to okrutnie brzmieć, ale nie chodzi o to, że w rodzinie dzieje się coś złego, tylko że ten etap rozwoju emocjonalnego wymaga właśnie przewartościowania, odcięcia pępowiny, wyfrunięcia z gniazda, po to by mieć już silne skrzydła, gdy przyjdzie zakładać własne gniazdo. Internat to wbrew pozorom bezpieczne warunki - nie jest to decyzja nieodwołalna, a jest cennym doświadczeniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka