Dodaj do ulubionych

Pogrzeb osoby z covid19

02.08.20, 13:16
Potrzebuje info, którego nie mogę nigdzie w internecie znaleźć, mam nadzieje, ze ktoras z Was, tutaj na forum, będzie mogła mi pomóc.
Otóż, od maja osoba chorowała na raka trzustki, wszystkie terapie włączone, ale jak wiadomo rak trzustki= wyrok śmierci. Stan tejże osoby pogorszył się w srode po południu, a ze pogotowie, które przyjechało stwierdziło, że osoba ta ma trudności z oddychaniem i stan podgoraczkowy, zawieźli ta osobe do szpitala jednoimiennego z podejrzeniem zakażenia Covid. Testy zostały zrobione, niestety osoba zmarła nie doczekawszy wyników. Wczoraj rodzina została poinformowana, ze pierwszy test wyszedl pozytywny.
I stąd moje pytanie:
Jak wygląda procedura pogrzebowa? Osoba ta zmarła w piątek wieczorem, urzędy juz były zamknięte wiec nie można było niczego załatwić.
Pytam, bo to osoba z bliskiej rodziny, na pogrzeb będę lecieć z zagranicy. Nie mam pojęcia czy kupować juz bilet, czy będzie obowiązywać jakas "kwarantanna zwlok"?
Tak, pewnie wszystko okaże się jutro, wolałabym jednak nie zostawiać biletu na ostatnią chwilę.
Z góry dziekuje za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Pogrzeb osoby z covid19 02.08.20, 13:24
      Nie ma czegoś takiego jak kwarantanna zwłok, bo to bez sensu. Przecież, sory za wyrażenie, ale nie wyzdrowieje. Wręcz przeciwnie, chowa się jak najszybciej, zalecana kremacja, ale nie ma obowiązku.
      • bovirag Re: Pogrzeb osoby z covid19 02.08.20, 13:30
        Dzieki
        Czy pogrzeb organizuje się nawet wtedy gdy najblizsza rodzina miała kontakt z osobą zmarla do momentu zabrania jej do szpitala? Czy jest to juz tylko i wyłącznie decyzja rodziny?
        • 35wcieniu Re: Pogrzeb osoby z covid19 02.08.20, 13:35
          Najbliższa rodzina w takiej sytuacji powinna być na kwarantannie lub/i mieć zrobione badania.
          Pogrzeb można zorganizować, przeszkód nie ma, ale osoby na kwarantannie rzecz jasna nie mogą w nim uczestniczyć.
          • nangaparbat3 Re: Pogrzeb osoby z covid19 02.08.20, 13:58
            To trochę komplikuje.
            Jeśli osoba, która zmarła, nie zgłaszała sprzeciwu, wybrałabym kremację i pogrzeb po kwarantannie.
    • rozwiane_marzenie Re: Pogrzeb osoby z covid19 02.08.20, 14:19
      U nas nie było kwarantanny zwłok, osoba skremowana. Pogrzeb normalnie, 3 dni po śmierci.
      • rozwiane_marzenie Re: Pogrzeb osoby z covid19 02.08.20, 14:21
        Dopiszę jeszcze, że osoba zmarła w szpitalu, z bliskimi nie miała kontaktu, dlatego nie mieli kwarantanny.
        • sasha_m Re: Pogrzeb osoby z covid19 02.08.20, 16:02
          Napisałaś, że chory został zabrany z domu do szpitala z dusznościami i stanem podgorączkowym. Mieszkał sam?
          • sasha_m Re: Pogrzeb osoby z covid19 02.08.20, 16:03
            A, przepraszam, nie zauważyłam, że to nie autor postu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka