04.08.20, 09:19
Czy macie wśród swoich bliskich osobę, której udało się pokonać depresję? Stan bardzo ciężki, dodatkowo problem z alkoholem, 2 próby samobójcze, obecnie przyjmuje leki, rozpoczął psychoterapię...żona chce zostać z nim do momentu aż nie stanie na nogi i odejść...
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Depresja 04.08.20, 10:38
      Znam. Wyszła z tego. Przeszła terapię, odstawiła leki.
    • karola2122 Re: Depresja 04.08.20, 11:10
      Jak żona odejdzie, to będzie miał nawrót depresji i ostatecznie może popełnić samobójstwo. Jak rozumiem, to jest patowa sytuacja..
      • azja1942 Re: Depresja 04.08.20, 11:52
        Pierwsza i zasadnicza sprawa to alkoholizm, jeśli to silne uzależnienie a do tego dochodzi depresja to chyba jakiś odwyk na oddziale zamkniętym. Takie dwa demony są nie do pokonania przez tę kobietę. Jeśli mąż nie zgadza się na leczenie to powinna odejść dla swojego dobra, jeśli wykazuje chęć leczenia niech wspiera i poczeka na efekty. Szansa jest zawsze
    • lily_evans11 Re: Depresja 04.08.20, 11:55
      Leki jak pomagają?
      Dobre dobrane powinny człowieka postawić na nogi.
    • ga-ti Re: Depresja 04.08.20, 12:10
      Znam jedną osobę. Niestety to jak cykająca bomba, nie wiadomo, kiedy wypali. Znajomy miewa nawroty i to po latach zdawałoby się całkiem dobrego funkcjonowania. Pobyty w szpitalu.
      Tylko że znajomy chce się leczyć, nie pije, jest zupełnie nieagresywny.Jego żona ma ogromne wsparcie rodziny z obu stron.
      Nie chcę krakać, ale w opisanym przypadku nie wygląda to dobrze. Nie wiem, ale chyba szpital z oddziałem zamkniętym. Żonie bardzo współczuję, bo czego by nie zrobiła i tak dobrze nie będzie uncertain
    • przepio Re: Depresja 04.08.20, 14:13
      Niestety, osoba wpadła w alkoholizm i ciężką depresję, nie chciała chodzić na terapię. Rodzina starała się o sądowy nakaz leczenia zamkniętego, ale przyszedł wirus i nie zdążyli go umieścić na oddziale zamkniętym. W maju byliśmy na pogrzebie.
      • przepio Re: Depresja 04.08.20, 14:14
        Ale też znam osobę, której ciężką depresję udało się pokonać. Z tym, że tam nie było alkoholu.
    • georgia.guidestones Re: Depresja 04.08.20, 14:17
      Stan bardzo ciężki wyklucza psychoterapie, jesli zona to finansuje to jest to wyciaganie kasy.
    • mae224 Re: Depresja 04.08.20, 14:28
      Tak, jest na lekach.
    • mrs.solis Re: Depresja 04.08.20, 14:38
      A co bylo pierwsze? Alkoholizm czy depresja? On wie , ze zona od niego odejdzie? Ja z depresji wyszlam, ale nie grozilo mi pozostawienie przez meza, a problemy wywolujace strach i stres jakos sie rozwiazaly.Gdyby bylo inaczej, to nie wiem czy by mi sie to udalo.
      • maria220 Re: Depresja 04.08.20, 16:02
        Alkoholizm był pierwszy, ponad rok nie pił, umarł mu ktoś bliski i zaczął popijać, nigdy nie byl optymistą życie go nie cieszyło ale dawał radę, tak silna depresja pojawiła się wraz z odejściem bliskiej osoby, żona powiedziała mu że daje mu szansę i że będzie przy nim jesli podejmie leczenie, natomiast to jest wersja dla niego żeby stanął na nogi, nie chce zostawiać go w tak ciężkim stanie, pomimo że jest bardzo agresywny i nieobliczalny po alkoholu
        • georgia.guidestones Re: Depresja 04.08.20, 17:29
          Z podwojna diagnoza to leczenie zamkniete. Żona, delikatnie rzecz ujmujac, naiwna.
    • alpepe Re: Depresja 04.08.20, 14:46
      Głupia ta żona.
    • mapo0 Re: Depresja 04.08.20, 17:32
      Nie znam.
    • bistian Re: Depresja 04.08.20, 17:58
      Po co żona chce to zrobić? Niech lepiej od razu odejdzie, być może, mąż popełni samobójstwo, ale zdarzy się to tylko raz, bez dawania nadziei. Obecny plan jest nieludzki.
      Czy żona ma coś pozytywnego do rozgrywki, jeśli już odejdzie? Mają dzieci? Dziećmi da się ta zagrać, żeby mąż nie czuł się jak ostatni i miał cel. Może ma inną dobrą kartę? Obecny plan jest bez sensu, według mnie.
      • bovirag Re: Depresja 04.08.20, 18:43
        Wg mnie, tez.
        Znam niestety tylko przypadki gdzie panowie nie dość, że pili to mieli wlasnie ciezka depresje. Jednemu próba samobojcza udała się za pierwszym razem, innemu zajęło to trochę czasu i zrobil to skutecznie za 4 razem. Zona ta to powinna wziac nogi za pas i uciekać jak najdalej.
      • daniela34 Re: Depresja 04.08.20, 19:07
        bistian napisał:

> Po co żona chce to zrobić? Niech lepiej od razu odejdzie,

Wiesz, tu na forum tez ktoś pisał, że jak alkoholik się zapił na śmierć to to była wina jego żony, która go zostawiła (a zostawiła, bo pił). Pewnie żona boi się takiej oceny i nie zdaje sobie sprawy, że tylko odsuwa problem w czasie
        • pampelune Re: Depresja 04.08.20, 19:35
          daniela34 napisała:

> Wiesz, tu na forum tez ktoś pisał, że jak alkoholik się zapił na śmierć to to
          > była wina jego żony, która go zostawiła (a zostawiła, bo pił).

Tu na forum pisze tylu ludzi, że na każdy temat znajdzie się jakiś wpis od czapy.
          • daniela34 Re: Depresja 04.08.20, 20:21
            Ale takie poglądy "od czapy" moze mieć też rodzina tej żony, teściowie, czy kto tam jeszcze jest dookoła
            • zosia_1 Re: Depresja 04.08.20, 20:45
              Jak teściową z tak myślących to niech przyjedzie i pomoże synowi i synowej
      • maria220 Re: Depresja 04.08.20, 20:36
        A czy nieludzkie nie jest zostawienie kogoś kto całymi dniami śpi i nie ma siły wstać z łóżka? To kwestia poczekania aż leki zaczną działać, Dzieci nie mają
        • georgia.guidestones Re: Depresja 04.08.20, 23:29
          Jesli do tego regularnie pije to niestety istnieje spore prawdopodobienstwo, że żadne leki nie zadzialaja, nigdy.
    • milupaa Re: Depresja 04.08.20, 23:18
      Znam i to 3, ale raczej nie były to ciężkie stany. I bez problemów z alkoholem. Wszystkim pomagają leki. Dwie się jakby wyleczyły bez nawrotow, trzecia zmaga się od lat i co jakiś czas ma pogorszenie, ale ma przerwy w braniu leków, musi niestety brać na stałe. Trzeba sobie uzmysłowić że depresja jest spowodowana nierównowaga chemiczna w mózgu, to po prostu choroba na która pomagają odpowiednie leki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka