Dodaj do ulubionych

Konferencja ministra edukacji

05.08.20, 13:38
A jednak powrót do szkół smile Zadowolone? smile
Obserwuj wątek
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 13:41
      Tak, najbardziej z obowiązku szkolnego, bez wyboru żeby dziubuś został w domciu.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 13:42
        To u nas od czerwca tak było i nauczyciele bardzo zniechęcali, a u koleżanki wręcz pretensje mieli do tych rodziców co zdeklarowali udział dziecka w zajęciach.
        • nutella_fan Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:06
          Teraz juz nie bedzie wymowek, prikaz z góry wydany.
    • przepio Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 13:41
      Powrót 1.09 chyba był pewny, pytanie co potem?
      • nutella_fan Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:03
        No, właśnie nie był pewny, dlatego cieszymy się choć z tego kroku smile
        • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:04
          No jak to? Pan premier powiedział już miesiąc temu, że pójdą do szkoły
    • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 13:43
      Ja tak, natomiast diabeł tkwi w szczegółach. Zobaczymy wytyczne GIS. Najbardziej interesuje mnie kwestia tych nieszczęsnych kwarantann
      • ela.dzi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 13:49
        No właśnie. Aczkolwiek cieszę się, że mój pierwszoklasista chociaż zobaczy swoją szkołę, klasę i wychowawcę.
        • disco-ball Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:56
          Tak samo
        • jowita771 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 20:15
          Moja jedna zaczyna liceum, a druga czwartą klasę, cieszę się, że pójdą do szkoły, bo i tak sporo je ominęło.
    • aaa-aaa-pl Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 13:45
      Ja- bardzo.
      • nutella_fan Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:07
        I ja smile
    • martishia7 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 13:52
      Jako matkę dziecka przedszkolnego osobiście mnie temat nie rusza chwilowo, ale mam empatię dla najbliższych, których już bardziej. Trafnie napisała kilka dni temu jedna z forumek - o wszystkim zadecyduje kasa. Przedszkola, żłobki, oraz szkoła dla dzieci do lat 8 - to będzie to, co ewentualnie zostanie wyłączone w ostatniej kolejności, bowiem grozi koniecznością wypłacania zasiłków opiekuńczych rodzicom. Natomiast licealistów i starsze klasy szkoły podstawowej - w razie konieczności* wyślą do domu bez mrugnięcia okiem.

Przez konieczność rozumiem potrzebę wykonania jakichś ruchów, żeby pokazać, że coś się robi.
    • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 13:56
      nutella_fan napisała:

> A jednak powrót do szkół smile Zadowolone? smile

Tak, najbardziej z tego, że dyrektor musi mieć zgodę gisu, by zamknąć normalne zajęcia. I że będą w razie czego lockdowny lokalne, a nie zamykanie szkół w Kaliszu, gdy w Przemyślu ktoś kichnie.
      • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:03
        O tak, to też jest bardzo dobrym pomysłem.
        Jeszcze bym chciała, żeby były środki na zachowanie bezpieczeństwa higienicznego. Bo z tym jest kiepsko
        • 1unia4 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:45
          . "Bo z tym jest kiepsko"

Czy szkoły nie dostają zapasu środków dezynfekcyjnych(jak apteki,przychodnie?)
          Wiem ,że środki przeznaczone na ta cześć służby zdrowia jest zdecydowanie wystarczająca.
          • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:52
            Dostają, ale zbyt mało. Części kupują z własnych budżetów. Mamy sugestie żeby nie szastać środkami 😉
            • 1unia4 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:01
              Co to znaczy "zby mało".Wiem jakie sa limity(na słuzbe zdrowia)A w szkole jakie są?
              • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:05
                Nie wiem, wiem tylko, co słyszę w sekretariacie
                • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:06
                  A jakie te limity są?
                • 1unia4 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:09
                  Czyli nic konkretnego(jedna pani ,drugiej pani jak to żle)Jak dotąd szkoły w ogóle nie pracowały (więc i środków było mało)
                  Tak jak pisałam (apteki i przychodnie) maja absolutnie zapewnione środki do zabezpieczenia(maseczki,środki odkażające,rękawicę)Dlatego byłam ciekawa jak to wygląda w oświacie
                  • redwineiswhatilike Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:12
                    W oświacie według konferencji ma być mycie rąk oraz normalne mycie podłóg wodą i detergentem. Tyle. Bez maseczek. Bez podziału na grupy. Aha, trzeba wietrzyć często sale.
                  • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:13
                    W oświacie to wygląda tak, że minister rzekł, iż myć trzeba wszystko raz dziennie wodą z detergentem, a jeśli da się częściej i z użyciem odkażaczy, to fantastycznie, należy to czynić 😂😂😂
                    • 1unia4 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:22
                      Niezupełnie.Na stronie przez którą służba zdrowa zamawia ww.środki są również szkoły.Wiec byłam ciekawa jakie sa limity.
                  • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:53
                    Ja akurat pracuję. Przyłbicę mam własną, bo szkoła kupiła beznadziejne. I innych nie kupi, bo nie ma obowiązku ich stosowania. Głównie potrzebne mi są środki do odkażania powierzchni. Pojęcia nie mam, czy osoby decyzyjne w tej kwestii uwzględniają specyfikę placówki. Wiem, co słyszę przychodząc po płyn
                    • 1unia4 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 17:49
                      Kupiłaś-bo chciałaś.Dla każdego co innego jest fajne lub beznadziejne. Jeśli pracujesz w szkole to od marca raczej mały kontakt z uczniami.Personel pewnie jakiś nieliczny się zdarzył -ale odległość zdecydowanie można utrzymać w pustej szkole
                      • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 17:54
                        Prowadzę zajęcia z dziećmi, od początku czerwca.
                        Kupiłam, bo musiałam - tamtej nie dało się używać razem z okularami
                        • 1unia4 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 18:22

Tez mam okulary i stosuje przyłbice przymocowana jakby do kolejnych okularów.
                          • 1unia4 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 18:44
                            W moim przypadku przyłbica nie spełniaja swoich funkcji,więc noszę np. razem z maseczką lub tylko maseczkę
                            • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 18:48
                              U mnie się sprawdza przyłbica, ale musi mieć większy dystans między czołem, a tą "szybką". Maseczka odpada, za dużo gadam, musiałabym co chwilę wymieniać. Na szczęście wg wytycznych w zasadzie nie muszę ich używać. Zostawię na wyjątkowe sytuacje
      • smillla Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 17:53
        Ja też myślę, że nie ma sensu zamykanie szkół tam, gdzie prawie nie ma zachorowań.
    • skumbrie Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 13:57
      Oczywiście. I oby nie było zamknięcia po dwóch tygodniach.
    • mama-ola Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:04
      Ale zmniejszenie grup? Czyli grup będzie więcej? I co, dotrudnią nauczycieli?
      Pytania oczywiście retoryczne, bo nie ma na nie odpowiedzi.
      • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:07
        mama-ola napisała:

> Ale zmniejszenie grup? Czyli grup będzie więcej? I co, dotrudnią nauczycieli?
        > Pytania oczywiście retoryczne, bo nie ma na nie odpowiedzi.

Ale jakie zmniejszanie grup, skoro wyraźnie minister powiedział, że nawet pojedynczych ławek w wielu szkołach się nie da zapewnić, więc ich nie będzie. Wszystko wraca jak było przed marcem, kilkakrotnie to powtórzył.
        • sza.aliczek Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:12
          Też czytałam o zmniejszaniu grup i niemal żywotnie jestem zainteresowana. : )
          więcej klas?
          • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:23
            sza.aliczek napisała:

> Też czytałam o zmniejszaniu grup i niemal żywotnie jestem zainteresowana. : )
            > więcej klas?

No skąd, wszystko ma być jak do marca, co wy z tymi grupami?
            • mia_mia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:52
              Jeszcze niedawno rząd twierdził, że rozważa takie rozwiązanie, teraz zmienił zdanie, a co będzie za tydzień nikt nie wie.
            • mama-ola Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:55
              iwoniaw napisała:
              > No skąd, wszystko ma być jak do marca, co wy z tymi grupami?

No przecież, że nie my wink Tak stoi w artykule dot. konferencji:

Właśnie teraz trwa konferencja prasowa Ministerstwa Edukacji Narodowej. Dariusz Piontkowski przekazał informacje na temat organizacji roku szkolnego. Wiemy już, że od września uczniowie tradycyjnie wrócą do sal lekcyjnych. Decyzja ta miała zostać podjęta w porozumieniu z nauczycielami. Przygotowano również wytyczne dla placówek oświatowych. Polityk Prawa i Sprawiedliwości planuje znaczne zmniejszenie grup. Nie będzie jednak obowiązku zasłaniania twarzy.
              • redwineiswhatilike Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:08
                Oglądałam całą konferencję. Nie było mowy o grupach. Była informacja, że niestety nie będzie siedzenia 1 ucznia w 1 ławce bo w Polsce bywają duże klasy i jest to po prostu niemożliwe. Oczywiście dyrektor może zrobić jakiś podział, nikt mu nie zabrania. Nie wiadomo kto miałby uczyć tą drugą grupę no ale móc to oczywiście może.
              • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:10
                Ten artykuł kłamie, słuchałam tego wystąpienia w całości i min. P. niczego takiego nie mówił. Mało tego, padły hasła wprost przeciwne. Nie ma być za dużo zmian, a już na pewno nie z inicjatywy MEN, jak któryś dyrektor ma chęć i możliwości, to mu oczywiście nie zabronią, ale padło wprost, że jest oczywiste, iż w wielu szkołach noe ma takiej opcji i noe będzie takiego wymogu.
                • redwineiswhatilike Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:13
                  Dokładnie. Też słuchałam uważnie.
      • redwineiswhatilike Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:21
        Nie będzie małych grup. Klasy duże, tak jak wcześniej, nawet 36 osób. Trzeba myć ręce. Nie trzeba nosić maseczek.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:37
        Jest, nie ma ograniczeń, jedynie lokalnie dyrektor szkoły może zarzadzić jak jest dużo zachorowań.
    • manala Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:05
      Zadowolona.
      • grey_delphinum Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:18
        Akurat wyjatkowo oglądałam konferencję- zmniejszania klas nie będzie, miseczek i dystansu oficjalnego tez nie będzie. Wraca "stare".
        Natomiast jedna rzecz mnie uderzyła- bylo pytanie o pracę nauczycieli podczas ewentualnej kwarantanny i P. powiedzial, ze jeśli nauczyciel będzie dobrze się czuł, to - mimo oficjalnego L4 - moze pracowac. Czy on się z koniem ma łby pozamienial?
        Kto - mając płacone jak za chorobowe- będzie chcial normalnie pracować?
        • hannamontanna Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:29
          He he, minister wyjatkowo nie minął się z prawdą, bo osoba na kwarantannie możliwość pracy zdalnej ma.
          Czy z niej skorzysta, inna sprawa 😉
          • alfa36 Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 08:50
            Tak teraz jest? Kwarantanna i praca? A wypłata jaka?
            • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 08:59
              Traktowane to jest chyba jak L4, więc pewnie obniżona.
              • ela.dzi Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 09:20
                little_fish napisała:

> Traktowane to jest chyba jak L4, więc pewnie obniżona.

Jeśli świadczona jest praca na kwarantannie, to jest płatna 100 %.

www.bnpparibas.pl/blog/kwarantanna-a-praca-kiedy-mozna-pracowac-a-kiedy-pracownikowi-przysluguje-zwolnienie-lekarskie
                • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 09:52
                  Bardzo mi się ten fragment podoba "Jako pracownik musisz mieć też niezbędne narzędzia do pracy zdalnej. Często są to po prostu laptop i telefon komórkowy. Koszty pracy zdalnej ponosi pracodawca, nie może on wymagać od Ciebie np. kupna komputera." 😀😀😀
                  • ela.dzi Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 10:02
                    To fakt smile
                • triss_merigold6 Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 10:05
                  Moja koleżanka trafiła na kwarantannę jak u szefowej wykryto covid, od razu po telefonie z sanepidu dostała info z pracy o obniżeniu wynagrodzenia do 80%. Instytucja państwowa.
                  • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 10:12
                    Nauczycielom pracującym zdalnie też często nie wypłacano pensji w 100%
          • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 08:58
            Możliwość. Przymusu chyba nie ma. Kto o tym decyduje?
        • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:31
          Ja to odebrałam jako zapowiedź ewentualnych rozwiązań prawnych, które pozwalałyby odróżnić zwolnienie dla chorego od możliwości nakazu siedzenia w domu ze względu na ryzyko zarażania i pracy zdalnej. Ale też uważam to za karkołomne, bo ci "bezobjawowi" nie mieliby wówczas statusu "pełnoprawnych" chorych, co rozwiązywałoby problem pracy na legalu (zdalnie), ale generowałoby następne. No ale to noech się spece w men zastanawiają, jak to ugryźć.
        • ela.dzi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:33
          grey_delphinum napisał(a):

> Akurat wyjatkowo oglądałam konferencję- zmniejszania klas nie będzie, miseczek
          > i dystansu oficjalnego tez nie będzie. Wraca "stare".
          > Natomiast jedna rzecz mnie uderzyła- bylo pytanie o pracę nauczycieli podczas e
          > wentualnej kwarantanny i P. powiedzial, ze jeśli nauczyciel będzie dobrze się c
          > zuł, to - mimo oficjalnego L4 - moze pracowac. Czy on się z koniem ma łby pozam
          > ienial?
          > Kto - mając płacone jak za chorobowe- będzie chcial normalnie pracować?

Na kwarantannie można pracować, jeśli stan zdrowia i charakter pracy na to pozwala.

www.bnpparibas.pl/blog/kwarantanna-a-praca-kiedy-mozna-pracowac-a-kiedy-pracownikowi-przysluguje-zwolnienie-lekarskie
        • reinadelafiesta Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:33
          Przede wszystkim podczas zwolnienia nie wolno pracować. Inaczej ZUS może zabrać wypłacone chorobowe. Niby czemu ZUS kontrole zwolnień robił?
          • jakis_wolny Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:45
            reinadelafiesta napisała:

> Przede wszystkim podczas zwolnienia nie wolno pracować. Inaczej ZUS może zabrać
            > wypłacone chorobowe. Niby czemu ZUS kontrole zwolnień robił?
            >
            ZUS robił kontrolę w przypadku kwarantanny?
            Nie.
            Izolacja nie zawsze oznacza niezdolności do pracy.

Ustawa o Covid, a ustawa zasiłków a to dwie różne bajki.
            • reinadelafiesta Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:09
              "jeśli nauczyciel będzie dobrze się czuł, to - mimo oficjalnego L4 - itd." A z jakiego powodu to L4 i czy można na nim pracować, to się pewnie wielu będzie potem tłumaczyć ZUS-owi, jak ten kasę odbierze. Ciekawe czy ZUS uzna tłumaczenie, że pan minister mówił w TV, że można. Pamiętasz tych, co to w kwietniu chcieli samochód umyć w myjni bezdotykowej? Jak mandaty dostawali? A zabronione było? Nie. A pewnie teraz przed sądami walczą o zabrany hajs.
        • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:41
          Też tak zrozumiałam. I ciekawi mnie, czy będzie możliwość czy obowiązek pracy?
    • mia_mia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:15
      Obejrzałam całą konferencję i nie dowiedziałam się nic nowego i niczego nie jestem pewna poza tym, że będzie chaos jak nie wiadomo co.
      Pierwszego września prawdopodobnie (bo rząd zostawił sobie prawo do zamykania ich na dowolnych zasadach) otworzą większość szkół i to by było na tyle z tego co wiadomo.
      Kiedy, na jak długo będą je zamykać, kto na kwarantannę i na jak długo, kto będzie testował wszystkie dzieci i nauczycieli z infekcjami grypopodobnymi i co w oczekiwaniu na wynik (w wielu firmach duże grupy są odsyłane do domu do czasu przetestowania)
      Kto będzie uczyć jeśli do pracy mają przychodzić tylko zdrowi nauczyciele, a jesienią o takich trudno albo siedzą ze swoimi dziećmi, bo mają katar i odesłali je ze szkoły?
      Co ze szkołami, gdzie uczą się dzieci z wielu powiatów?
      Przecież oni nic nie przygotowali, wszystko mają w planach i pracują nad wszystkim i „myślą”.
      • reinadelafiesta Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:23
        Zmniejszenia grup nie będzie, maseczek nie będzie, pojedynczych ławek nie będzie, dezynfekcja sal "w razie potrzeby" czyli nie będzie bo koszta. Co wymyśliły nasze tęgie rządowe głowy przez te miesiące? Że będzie trzeba myć ręce po skorzystaniu z toalety. Wróćmy do tego wątku w listopadzie-grudniu.
        • gama2003 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:24
          No ja jakby się pogubiłam.
          Czyli przepraszam dlaczego szkoły zamknięto ?
          Przy mniejszej liczbie zakażonych ?

Nic z tego nie rozumiem.
          • reinadelafiesta Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:29
            Nie tylko Ty. Gorzej, że rząd chyba też.
          • nutella_fan Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:31
            Niepotrzebnie zamknięto, tylko nikt się teraz nie przyzna. Podobnie jak niepotrzebnie lockdown zrobiono i zarżnięto gospodarkę.
            • runny.babbit Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:41
              Przeprosiny? Do tego trzeba mieć skandynawskie standardy, patrz wypowiedź premier Norwegii
        • mia_mia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:44
          Zostawili sobie furtkę, dyrektor za zgodą samorządu i po uzyskaniu opinii inspektora będzie mógł zrobić wszystko i jestem dziwnie pewna, że nie będą to sytuacje wyjątkowe.

Ręce trzeba myć, tylko co jeśli nie ma mydła, jest kolejka do umywalki, ma się kilka lat i zapomina o takich rzeczach lub robi niedokładnie. Tęgie głowy niech zaczną kombinować jak to zapewnić, bo wpisanie w rozporządzenie, że dyrektor i samorząd mają to zrobić magicznie nie spowoduje zmiany.
          • nutella_fan Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:06
            Np nosić przy sobie psikacz z płynem dezynfekującym, u mnie w rodzinie wszyscy mają.
          • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:47
            Taa.. I duzo da mycie rak, jak maja nie nosic maseczek.
            • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:51
              umi napisała:

> Taa.. I duzo da mycie rak, jak maja nie nosic maseczek.

Przecież mogą nosić maseczki/przyłbice, nikt nie zabrania.
              • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:06
                Pytanie ile zalozy. I czy rodzice w ogole uznaja, ze to jest potrzebne.
          • reinadelafiesta Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:13
            Minister edukacji ręce umył od odpowiedzialności bez mydła. Dyrektor z sanepidem odpowiedzą jakby coś.
      • redwineiswhatilike Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:24
        Dokładnie. Inne wytyczne powiedział, że prześlą do szkół za kilka dni.
      • hanusinamama Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:41
        Ja tak mam. Mieszkamy w innym powiecie niż jest szkoła. Takich jak moje dziecko jest dośc sporo bo szkoła na granicy powiatów jest.
        • mia_mia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:57
          W przeciętnej klasie warszawskiego liceum są dzieciaki z kilku okolicznych powiatów i całej Warszawy. Nie mam pojęcia na jakiej podstawie chcą zamykać takie szkoły? Może zakaz wstępu dla uczniów z zagrożonych powiatów? Tylko wielu nauczycieli też dojeżdża, a bez nich trochę trudno się uczyć.
          • smillla Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:12
            Warszawskie szkoły pierwsze będą porządnie wykwarantannowane, na Podkarpaciu uczenie pójdzie jak burza.
      • smillla Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 17:51
        Dodajmy jeszcze, że większość nauczycieli ma przewlekłe choroby dróg oddechowych, ciągłe chrypki, odchrząkiwania, pokasływania... efekty pracy głosem. W epidemii nie wiadomo jednak, czy ten kaszel skończy się zażyciem fiordy, czy respiratorem, więc lepiej się izolować... Ale będzie bałagan! I jakiejś regularnej i solidnej nauki w tym nie widzę.
    • makurokurosek Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:17
      Jak najbardziej zadowolona, tym bardziej że jak pokazują ostatnie zachowania rządu pandemia to fikcja i tu sanepid czepia się przeciętnego Kowalskiego i szukają go po całej Polsce, tu Szumowski straszy mandatami, a tu cały rząd mimo zarażeń senatorów ma w dupie kwarantanny i obostrzenia. Duda jak zwykle głupkowato się uśmiecha i o noszeniu maseczki nie myśli, wszak Szumowski mu mandatu nie wystawi, a sanepid ścigać go nie będzie nawet gdyby na środku placu zaczął płuca wypluwać. Za to Kowalskiego gnać, wszak ktoś musi na nierobów płacić
    • gaskama Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:23
      Nie ma co się podniecać. To się może jeszcze 10 razy zmienić. Stawiam na powrót od września, tak by uczniowie mogli się poznać z kolegami i nowymi nauczycielami (to zaczynający edukację), w starszych klasach omówienie wszystkiego, co organizacyjne (to szczególnie w klasach 8 i maturalnych). A potem od listopada będzie pewnie mieszane nauczanie z naciskiem na obecność w mniejszych grupach klas, które zaczynają i kończą naukę.
      • redwineiswhatilike Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:27
        Też tak myślę. Pochodzą miesiąc, może dwa i będzie zamknięcie. Może nie w całej Polsce. Lokalnie.
        • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:34
          redwineiswhatilike napisał(a):

> Też tak myślę. Pochodzą miesiąc, może dwa i będzie zamknięcie. Może nie w całej
          > Polsce. Lokalnie.

Każdy tydzień normalnego funkcjonowania szkoły jest dla dzieci na wagę złota, wolę zamknięcie w listopadzie niż teraz.
          • redwineiswhatilike Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:38
            No pewnie. Początek jest bardzo ważny.
            • smillla Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:58
              Najlepiej wyjdą na tym małe ośrodki, gdzie niski poziom zawirusowania. Pewnie i przez cały rok pociagną na zwykłym.nauczaniu. Ale już w Warszawie może być nieciekawie. I pod względem edukacyjnym i epidemiologicznym.
          • nutella_fan Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:07
            Otóż to. Może być przerwa potem do ferii zimowych i znowu otworzenie. Chociaż trochę normalnej edukacji.
    • asfiksja Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:37
      Odbieram to neutralnie. Otwarcie szkół we wrześniu to produkt polityczny, który trzeba dostarczyć i koniec. Co nie mówi nic o tym, co będzie dalej w konkretnych szkołach. Być może wydarzenia spowodują, że będzie trzeba je zamknąć.
      • gama2003 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:45
        Tylko - jak się to ma do obostrzeńw sklepach. Aktualnie jakby mocniejszych, maseczki i mandaty itd.
        To dzieciątko w szkole bez maseczki a do sklepu już musi ?

Ja bardzo przepraszam, ale nie ,, chytam,, logiki tych decyzji ani trochę. Obawiam się, że rządzący dostali prikaz od samego Kaczyńskiego, znudzonego pandemią po wyborach.
        • makurokurosek Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:51
          Jak się mają obostrzenia do zachowania posłów i senatorów, którzy mimo wykrycia wirusa u jednego z senatorów, na kwarantanne się nie wybierają. Jak to się ma do zachowania Dudy i posłów PISu, którzy maseczek nosić nie zamierzają.
          Jak to się ma do obecnych pielgrzymek na Jasną Górę
          Ot, jak wiadomo prawo jest po to by je egzekwować u przeciętnego Kowalskiego, ale nie obowiązuje elity
          • smillla Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:07
            Nic się nie trzyma kupy w tych puzzlach, każdy z innej bajki. Pojedynczo do przychodni, po dwoje do banku, ale chmarą do szkoly i na wesela... Tu bez maseczki ani odetchnij - tam maseczkę ściągaj i kichaj zdrowo...
            Przechodzi to ludzkie pojęcie, a moje na pewno. Już śmiać się chce na te pomysły, ale też strach, co to będzie przy takim trybie myślenia...
            • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:21
              Wesela sa dla chetnych. Pojcie dle dla chetnych, sklad gosci dla chetnych. Nie ma ofiar, sa ochotnicy suspicious
              Ze szkola napisalam nizej. Sklep jest obligatoryjny, wiec nie mozna narazac klientow.
              • makurokurosek Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:32
                Kwarantanna natomiast jest dla każdego kto miał kontakt z zarażony, każdego oprócz oczywiście polityków.
                • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:41
                  No i dobrze, politycy sie stykaja z zagranicznymi politrykami. A ze zwyklymi obywatelami juz mniej. Poza tym mozna ich omijac suspicious
                  • makurokurosek Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:48
                    Czyżby? Wczoraj Duda który kontakt z zarażonymi politykami miał kontakt, łaził i witał sie ze zwykłymi ludźmi, oczywiście był bez maseczki czy przyłbicy
                    Dodajmy, że ci politycy zakupy również robią, banki też odwiedzają, sąsiadów posiadają więc kontakt z Kowalskim jak najbardziej mają.
                    • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:02
                      No to nie trzeba bylo podlazic do Dudy jak sie wiedzialo, ze wypelnia niebezpieczne i narazajace go obowiazki panstwowe. Ty chyba nie jestes szefem zadnego rzadu i nie musialas sie z nim witac zawodowo, prawda? Jak ktos musi ponosic ryzyko, to jest to koniecznosc i pech. Jak ktos nie musi ale chce, to jest to jego wybor.
                      • makurokurosek Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 17:25
                        Robisz z siebie głupią, czy z innych.
                        Wprowadzono kwarantannę po to by ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa, tak więc żenujące jest to, że ci którzy ustalili to idiotyczne prawo nie kryją się z jego nieprzestrzeganiem.
                        Za szczyt bezczelności uważam zachowanie Dudy i całego rządu. Dodajmy jeszcze, że ich zachowanie potwierdza tylko, że żadnego wirusa nie ma, a pandemia została wywołana by wywołać sztuczny kryzys ekonomiczny
          • snajper55 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 18:03
            makurokurosek napisała:

> Jak się mają obostrzenia do zachowania posłów i senatorów, którzy mimo wykrycia
            > wirusa u jednego z senatorów, na kwarantanne się nie wybierają. Jak to się ma
            > do zachowania Dudy i posłów PISu, którzy maseczek nosić nie zamierzają.
            > Jak to się ma do obecnych pielgrzymek na Jasną Górę
            > Ot, jak wiadomo prawo jest po to by je egzekwować u przeciętnego Kowalskiego, a
            > le nie obowiązuje elity

Za moich młodych lat slyszalem czasami "Co wolno wojewodzie...".

S.
            • makurokurosek Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 18:27
              "Za moich młodych lat slyszalem czasami "Co wolno wojewodzie..."."

Tak się mówiło dzieciom, młodzież licealnej wtłaczano do głów "Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są równiejsze od innych" smile

Nie jest to zbyt pocieszające, że przeżywamy świat Orwellowski
        • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:01
          Logiki w tym nie ma żadnej. Podwójne standardy, żeby przeprowadzić to, co się chce.
          Człowiek w sklepie stojąc w kolejce 10 minut stanowi zagrożenie dla innych kupujących (będących od niego 2 metry) oraz dla kasjerki, która obsługuje go przez 5 minut zza ekranu i musi nosić maseczkę i dezynfekować ręce, natomiast człowiek w szkole, siedząc obok innych 5-6godzin nie stanowi zagrożenia ani dla kolegów, ani nauczycieli. Maseczki mieć nie musi, ręce wystarczy, że umyje
          • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:06
            Akurat z tym myciem rąk to ma rację, jakby naród higieny przestrzegał, to nie tylko covid by się szybciej skończył. A maskę lub przyłbicę możesz przecież dziecku dać do szkoły, nie ma zakazu.
            • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:58
              "A maskę lub przyłbicę możesz przecież dziecku dać do szkoły, nie ma zakazu." - a czemu w sklepie nie wystarczy brak zakazu noszenia maseczek? Tylko jest nakaz noszenia?
          • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:15
            Jest logika. Do sklepu chodzic trzeba, inni klienci maja prawo byc chronieni i nie narazac sie. jesli sklep nie zadba o ich bezpieczenstwo, to mu spadna obroty, bo klienci przeniosa sie tam, gdzie jest bezpieczniej.
            Szkole rodzice sami chcieli, wiec niech maja. Tylko niech nie zmuszaja tych, co nie chcieli. I wtedy wszyscy beda szczesliwi.
            • redwineiswhatilike Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:20
              Jest obowiązek nauki w Polsce. Trzeba chodzić do szkoły. Ewentualnie mieć nauczanie domowe.
              • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:23
                Taa... My chcemy ryzykowac, musisz ryzykowac z nami, zebysmy w razie czego nei zalowali, ze tylko my mamy prze,rane? Dobrze, ze to tak nie dziala.
              • bananananas Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:42

> Jest obowiązek nauki w Polsce. Trzeba chodzić do szkoły. Ewentualnie mieć naucz
                > anie domowe.
                Przewidywałam zdalne nauczanie na jesieni , więc chciałam załatwić domowe (kwarantanna zabija mnie finansowo). Niestety trzeba było złożyć wniosek do końca maja. Mogliby dać nowy termin, bo to byłoby rozwiązanie konfliktu interesów rodziców i rozluźnienie szkół jednocześnie
                • grey_delphinum Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:49
                  Bardzo dobrze, ze zaznaczyli, ze wszystkie dzieci mają chodzić do szkoły, a nie wg widzimisię rodziców. Przynajmniej nie będzie licytacji, kto jest lepszą matką A kto gorszą (oczywiście ta "lepsza" to nie posyła).
                • redwineiswhatilike Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 00:40
                  bananananas napisała:

> redwineiswhatilike napisał(a):
                  >
                  > > Jest obowiązek nauki w Polsce. Trzeba chodzić do szkoły. Ewentualnie mieć
                  > naucz
                  > > anie domowe.
                  > Przewidywałam zdalne nauczanie na jesieni , więc chciałam załatwić domowe (kwar
                  > antanna zabija mnie finansowo). Niestety trzeba było złożyć wniosek do końca ma
                  > ja. Mogliby dać nowy termin, bo to byłoby rozwiązanie konfliktu interesów rodzi
                  > ców i rozluźnienie szkół jednocześnie

Dziś czytałam, że do końca sierpnia można to zrobić bez problemu. Bez zgody poradni. Tylko pismo do dyrektora szkoły. Od 1 września już nie, znowu poradnia i czekanie.
                  • bananananas Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 09:04

> Dziś czytałam, że do końca sierpnia można to zrobić bez problemu. Bez zgody por
                    > adni. Tylko pismo do dyrektora szkoły. Od 1 września już nie, znowu poradnia i
                    > czekanie.
                    Kurczę , dzięki wielkie, przegapiłabym smile
                • ichi51e Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 08:30
                  Dobrze ci powiedzieli chodz naklamali. W zwiazku z pandemia mozesz teraz (do konca wakacji) zapisac dziecko do szkoly na ed bez opinii poradni. Dyrektor wydaje zgode
            • makurokurosek Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:36
              Gdzie masz logikę? Z powodu kontaktu dziecka z zarażonym księdzem ścigają rodzinę ze śląska aż nad morzem. Potwierdzono zarażenia u trzech senatorów, nikt na kwarantannę nie wyskoczył, a Duś który również z zarażonymi miał kontakt nie tylko na kwarantanne się nie wybiera, ale nawet nie widzi powodu by maseczkę nosić.
              • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:39
                A kto kazal komukolwiek tam lazic? Jak sie chodzi, to ma sie problemy. Mogli nie pojsc, mieliby spokoj.
                • makurokurosek Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:50
                  Czy to ma jakiekolwiek znaczenie, prawo dotyczy każdego.
                  • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:54
                    Uzywanie mozgu tez dotyczy kazdego. Nawet bardziej, niz prawo. Jak wprowadza nakaz skakania z wiezowcow to skoczysz z najblizszego?
                    • grey_delphinum Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:59
                      Umi, mój syn używa takich głupich przykładów, gdy mu się skończą argumenty. Ale on ma 13 lat 😉
                      • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:09
                        Pozdrow syna ode mnie. Mysle, ze rosnie Ci madre dziecko.
                    • makurokurosek Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 17:32
                      Póki co przeciętny Polak gdy ma kontakt z zarażonym ląduje na kwarantannie i nie ma nic w tym temacie do powiedzenia, od marca szkoły były zamknięte z powodu rzekomego wirusa i też nikt przeciętnego Polaka o zdanie nie pytał, za to za łamanie idiotycznych nakazów związanych z obostrzeniami przeciętny Polak dostawał mandat.
                      Za to politycy którzy te idiotyczne obostrzenia wymyślili stosować się do nich nie zamierzają

Dla mnie szczytem bezczelności , są wypowiedzi Szumowskiego przy jednoczesnym braku kwarantanny dla wszystkich polityków, przy braku stosowania maseczki przez Dudę i Witczak, przy bezczelnym śmianiu się ludziom w twarz z idiotycznego prawa które towarzystwo ustanowiło
            • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:56
              No do szkoły też chodzić trzeba
        • night-like-this Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 17:17
          Ten brak logiki wokół już od dawna mnie rozwala... sad
          Zadbajmy o to, żeby nasze dzieci myślały logicznie, skoro dla niektórych dorosłych jest już za późno uncertain
          Miałam tu nie wrzucać, ale aż się prosi. Trudno, najwyżej będę zmieniać nick tongue_out
          youtu.be/FobANuoIiOA
          • smillla Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 18:02
            Super, przedstawię dziecku!
            • night-like-this Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 18:21
              Dzięki smile
              Częstujcie się, na zdrowie kiss
              • antonina.n Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 10:40
                Czy to wasza rodzina tak śpiewa?
                • night-like-this Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 15:41
                  big_grin Tak, córa i mąż smile
                  No i nick już spalony tongue_out Zaraz się okaże, że ktoś nas zna big_grin
                  • antonina.n Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 16:44
                    O rany, superwink. Bardzo mi się podoba pod każdym względem: i muzycznym i tekstowym. I wykonanie mistrzowskie.

Fajni jesteście!
                    • night-like-this Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 21:23
                      Antonina.n,
                      dzięki za tak łaskawe słowa! kiss Wprawdzie mooocno na wyrost, ale zrobiłaś mi wieczór Kochana! <3 Aż chyba jakieś winko z tej okazji otworzę wink
                      Cieszę się, że Ci się podobało. Na kanale jest też 2-gi filmik z łamigłówką, jakbyś miała ochotę. Jeśli i on się spodoba, to serdecznie zapraszam do subskrypcji wink
                      Takiego miłego wieczoru i Tobie życzę kiss
                      • antonina.n Re: Konferencja ministra edukacji 08.08.20, 00:10
                        Działajcie w tej materii, bo bardzo jest niewiele fajnych piosenek, których można z przyjemnością posłuchać „rodzinnie” i jeszcze do tego z fajnym i wartościowym tekstem. Wiem, co piszęwink

Gorąco was namawiam do działania, bo super wam wyszło. A do tego - córa i mąż mają bardzo ładne i przyjemne do słuchania barwy głosu.

Bardzo, bardzo to było fajnesmile
                        • night-like-this Re: Konferencja ministra edukacji 09.08.20, 09:22
                          Normalnie się czerwienię… Bardzo, bardzo dziękujemy smile

Wygląda na to, że dobrze się podzieliliśmy rolami wink

To miał być tylko taki dodatek do kanału z łamigłówkami, zachęcający do myślenia i jednocześnie nasza wersja Hot16Challenge2 (mocno spóźniona zresztą…). Ale przekażę Twoje słowa moim „muzykom” - mam nadzieję, że nie zaczną mi od razu gwiazdorzyć wink

kiss
    • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:51
      Tak. Pod warunkiem, ze nie beda wymuszac obowiazkowego posylania dzieci. Jak beda wymuszac, to sie wqvie.
      • zielnotex Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:57
        umi napisała:

> Tak. Pod warunkiem, ze nie beda wymuszac obowiazkowego posylania dzieci. Jak be
        > da wymuszac, to sie wqvie.

Przykro mi, według dzisiejszych słów masz obowiązek posłać jeśli szkoła działa normalnie. To nie będzie decyzja rodziców.
        • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:07
          W watku obok nie mogli na patologii wyegzekwowac, w slusznej sytuacji. Myslisz, ze na normalnym obywatelu beda w stanie?
          Bez maseczek, odstepow, wszyscy na kupie? Nie to, ze uwazam rozwiazanie za zle. Uwazam za bardzo dobre, wielu rodzicow jest zadowolonych. Do tego zadeklarowali sie na tyle wczesnie, ze spokojnei mozna planowac. Ogolnie bardzo OK. Tylko niech zostawia mozliwosc wyboru osobom, ktore nie chca ryzykowac.
          • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:20
            No ale jak sobie wyobrażasz edukację dziecka, którego rodzice "nie chcą ryzykować"? Obecnie wprowadzono możliwość przejścia na ed bez konieczności uzyskania opinii z poradni, więc zawsze możesz dziecko zacząć edukować sama w domu, nie oczekujesz chyba, że ktoś będzie je uczył zdalnie, gdy szkoła będzie otwarta?
            • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:26
              Skoro ostrozniejsi rodzice tez placa podatki, to wypadaloby ich uwzglednic. Niemniej doceniam to, ze chociaz jasno powiedzieli miesiac wczesniej, ze maja zamiar miec kompletnie wyebane na zycie i zdrowie dzieci. Nie zebym ich nie rozumiala, sporo rodzicow jest zadowolonych. Jednak milo by bylo, jakby jednak wzieli pod uwage wszystkich, bo nie tylko ci zadowoleni ich finansuja.
              • malia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:00
                A potem uwzględnijmy tych, co chcą mieć wolne w piątki, bo też by było miło, i tych co nie mogą wstawać na 8
                • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:08
                  Nie ta waga problemu.
      • mia_mia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:58
        To akurat minister potwierdził, jak szkoła jest czynna jest obowiązek posyłania.
        • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:02
          Gdyż rodzice nie są epidemiologami i nie do nich należy ocena zagrożenia 😀
          • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:10
            Jak mi dasz przyklad epidemiologa, ktory wysle wlasne dziecko do szkoly w takich waruunkach (realnei, nie deklaratywnie), wtedy przyznam Ci racje smile
            • malia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:40
              Ja się cieszę, że nauka będzie normalnie, a jeszcze bardziej z tego, że wszyscy będą musieli chodzić, a nie kto chce
              • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:58
                Jesli sie cieszysz, to dobrze dla Ciebie. Ciesze sie Twoim szczesciem.
                Tylko jakos nie wspolgra mi z ta radoscia to co napisalas dalej. Jesli jestes tak pewna, ze masz racje, czemu chcesz zmuszac innych do Twojego rozwiazania? Czyzbys jednak czula, ze jest zle, wiec chciala chociaz poprawic sobie nastroj cignac za soba tez innych?
                • malia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:12
                  Po pierwsze - to że w oświacie jest źle, to widzi nawet ślepy, i każde decyzje tego chorego rządu też takie są. Więc jak coś się zawali, to bynajmniej nie będzie to moja wina i nie ja będę kogoś gdzieś ciągnąć. Ktoś ten rząd wybrał, podobno mają poparcie coraz większe, więc z pewnością suweren jest zadowolony i o to chodzi, ja biorę na przeczekanie.
                  Po drugie - koleżanka uczy polskiego, 8 klasy u nas miały grupowe konsultacje - klasa podzielona na połowę. Więc musiała zrobić dwie godziny , po jednej dla każdej połowy, a potem trzecią, dla tych, którzy mieli lęki i zostali w domu. Żeby nie było wątpliwości - zapłacone miała za jedną.
                  Może jakaś petycja do rządu i zatrudnienie większej ilości nauczycieli, lub przyznanie godzin dodatkowych?
                • smillla Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:15
                  Umi, spokojnie, niedługo pewnie objawi się druga frakcja, optujaca za regularnym nauczaniem zdalnym. Jak w październiku będą po 2 lekcje dziennie, bo epidemia przyspieszy. Wtedy zapewne większość przeprosi się że zdalnym. I tak będzie od Sasa do lasa, od ściany do ściany, a trzeba było użyć rozwiązań pośrednich, ale na to ani kasy, ani wyobraźni.
            • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:00
              Nie mi, ministrowi edukacji, bo to jego słowa 😉
              • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:04
                Poki minister nie zmusi mnie do ponoszenia ryzyka ktorego skutkow moze nie byc w stanie cofnac, nie mam nic do niego. Tym bardziej, ze uczciwie okreslil sie duzo wczesniej. Wiec na razie do ministra nic nie mam.
                • malia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:14
                  No widzisz, ja natomiast do ministra mam wiele zastrzeżeń i taka jest różnica
      • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:03
        umi napisała:

> Tak. Pod warunkiem, ze nie beda wymuszac obowiazkowego posylania dzieci. Jak be
        > da wymuszac, to sie wqvie.

Co znaczy "wymuszać"? Dziecko ma obowiązek nauki, szkoła czynna, to masz obowiązek posłać - było dokładnie takie pytanie i minister odpowiedział wprost, że decyzja nie należy tu do rodzica.
        • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:08
          No to idzcie i umrzyjcie w imie wlasnych przekonan. Ale dajcie innym mozliwosc nie umierania, Nie kazdy musi miec takie same przekonania i nie kazdy musi chciec ryzykowac.
          • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:23
            Toż napisałam wyżej, obecnie akurat jest możliwość bezproblemowego przechodzenia na ed, kto się boi, ma opcję uczyć dziecię samodzielnie. Natomiast dziecko zapisane do szkoły powinno do tej szkoły chodzić i tyle, co w tym cię tak szokuje i dlaczego mamy "iść umierać"?
            • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:29
              Gdyz uwazam, ze kompletne polozenie laski na wszelkie obostrzenia to glupota. O ile wirus istnieje, oczywiscie suspicious
              Aczkolwiek nieco ich rozumiem, gdyz wiekszosc rodzicow tego wlasnie chciala.
          • malia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:03
            Ale możliwość umierania lub nie, to musisz chyba z rządem przedyskutować, anie z ematkami. Sądzisz, że tu jest jakiś ośrodek decyzyjny?
            No, chyba, że MEN ma tu wtyki i robi to, co ematka uradzi
            • umi Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:05
              Iwoni odpowiadalam w tym wpisie wyzej. konkretnie na Jej post.
    • zielnotex Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 14:54
      Nie, kompletnie nie.
      Mieszkam w dużym mieście, mam dziecko w liceum, gdzie większość to dzieciaki przyjeżdżające kolejkami podmiejskimi, metrem, busami. Klasa 30+, budynek mały. Już we wrześniu zeszłego roku widziałam zdjęcia z przerw, z bufetu...

• nutella_fan Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:09
        Zawsze możesz chyba wybrać edukację domową, czyż nie?
        • zielnotex Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 18:19
          Tak szkołę prywatną też, jak również szkołę z internatem poza granicami kraju. Opcji jest sporo, ale chyba nie o tym dyskutujemy.

W sklepie mam nosić rękawiczki i maseczkę, do urzędu muszę zapisać się on line na wizytę z dwutygodniowym wyprzedzeniem, wszędzie raczej kontakt telefoniczny, wysyłka dokumentów pocztą, do lekarza tylko wizyty on line, na poczcie nawet automat z numerkami wyłączony i wchodzić należy pojedynczo, a dzieciaki do szkół:
          bez maseczek
          bez rękawiczek
          bez pojedynczych ławek
          klasy 30+
          ze zmianą klas bez dezynfekcji
          z większością lekcji w grupach między rocznikowych
          z zajęciami kontaktowymi bez odkażania sprzętu
          pomijam dojazdy w tłoku komunikacją miejską (tutaj zgodzę się, że to mój prywatny problem i akurat ministra edukacji średnio to interesuje)
          Wszystkie uczelnie przechodzą na on line, ewentualnie laboratoria, gdzie zwykle jest ok. 15 osób i pracuje się samodzielnie są stacjonarnie - czym zatem różni się maturzysta od studenta?

Jasne, że ktoś może napisać - niech sam nosi maseczkę i rękawiczki, tylko, że, aby to miało sens musiałby się codziennie ubierać do szkoły jak lekarz z OIOM-u covidowego.

A co z uczniami z chorobami współistniejącymi np. cukrzycą?

• kub-ma Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 18:31
            zielnotex napisał:

> A co z uczniami z chorobami współistniejącymi np. cukrzycą?

Też mnie to nurtuje, bo dzieci z chorobami nie jest mało.
            • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 18:50
              Wg trendu postulowanego przez niektórych na forum "niech się izolują" ☹️
            • sol_13 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 19:46
              kub-ma napisała:

> zielnotex napisał:
              >
              >
              > > A co z uczniami z chorobami współistniejącymi np. cukrzycą?
              >
              >
              > Też mnie to nurtuje, bo dzieci z chorobami nie jest mało.

Jedyne, co było powiedziane na ten temat na konferencji, to to, że na zdalne prawdopodobnie przejdą szkoły istniejące przy ośrodkach zdrowia, gdzie uczęszczają dzieci będące w grupie ryzyka. Nie było nic o dzieciach z chorobami w zwykłych szkolach.
          • smillla Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 18:51
            Ja też jestem zdania, że wielkomiejskie licea powinny przejść na regularne zdalne z częstymi spotkaniami roboczymi pomniejszych grup i konsultacjami na terenie szkoły. Żeby nie zdziczeć i mieć okazję do pracy w grupie i wyjaśnienia czegoś na żywo z nauczycielem, poddania wiedzy weryfikacji.
            Podwójny rocznik wyjątkowo zatłoczył szkoły średnie, te w dużych miastach skupiają dużo młodzieży dojeżdżającej, nauczyciele w liceach zwykle starsi, bardziej schorowani - nauka stacjonarna będzie przebiegać fatalnie. Lepsza by była dopracowana zdalna z otwarciem szkoły na drobne formy spotkań uczniów i nauczycieli co jakiś czas.
            • rozwiane_marzenie Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 19:13
              No właśnie mnie też interesuje tylko sytuacja liceów/techników. Tłok na korytarzach, średnio 1000-1500 osób w budynku, ciasne sale, bardzo liczne klasy.
              Jak to rozwiążą, też nic? To po co maseczki w sklepach? Śmiech... przez łzy.
              • mia_mia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 20:25
                To jest sytuacja na dziś, do 1 września jeszcze wszystko się może zmienić i to kilka razy, a kolejne zmiany po pierwszym września. Ja się do niczego nie przywiązuję, chociaż wolałabym mieć jasną sytuację i pod to planować kolejne miesiące. Zniosę wiele, tylko muszę wiedzieć na co się szykować.
                • smillla Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 08:58
                  Ja przekuwam swoje skołowanie przez MEN w czyn: Kupuję szybszy internet. Niech sobie mówią, co chcą, ta mowa brzmi w moich uszach jak wywody wujka Władka po pięciu głębszych, i to już od dawna tak brzmi, mniej więcej od czasu zakazu wejścia do parków. Czekałam na konferencję ministra jak na coś mądrego, jak na pakiet uzasadnionych, racjonalnych, konkretnych rozwiązań, a dostałam coś w rodzaju: "Sie zrobi, bedzie dobrze!". No to dzięki, już wiem, czego mogę się spodziewać w zakresie organizacji szkół od września - jednego wielkiego bałaganu. No to dziękuje, do widzenia, skupiam się na indywidualnych przygotowaniach na nadchodzący czas.
          • majenkir Re: Konferencja ministra edukacji 06.08.20, 18:17
            zielnotex napisał:
            > A co z uczniami z chorobami współistniejącymi np. cukrzycą?

Nie ma zadnych danych, ze dobrze prowadzeni cukrzycy typu 1 (a taka glownie wystepuje u dzieci i mlodziezy) sa bardziej zagrozeni covidem od reszty zarazonych.
    • conena Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:16
      czy tylko na mnie minister edukacji sprawia wrażenie totalnego głupka? większość ministrów ma jakieś cechy charakterystyczne, jeden ma nienawiść w oczach, drugi żądzę zemsty, trzeci chroniczne zmęczenie, minister wojny ma uroczy rys szaleństwa na obliczu wypisany. a ten - wsiowy głupek.
      • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:28
        Nigdy w życiu nie byłam fanką tego ministra, ale jak dziś usłyszałam, jakich kretynów mu przysyłają z niektórych redakcji na konferencje prasowe (pytania po wystąpieniu jakby byli debilami i to przygłuchymi), to stwierdzam, że z takimi doświadczeniami ma gość podstawy, by uważać się za elokwentnego bystrzaka 😉
        • redwineiswhatilike Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:32
          Tak szczególnie jedna dziennikarka taka od 2 czy 3 pytań. Jezu, kto to był w ogóle 😅
          • iwoniaw Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 15:36

> Tak szczególnie jedna dziennikarka taka od 2 czy 3 pytań. Jezu, kto to był w og
            > óle 😅

Ta sepleniąca z niezalezna.pl, co ni z gruszki musiała insynuować, że "opozycja grzmi, że nauczyciele są leniwi"? 😂😂😂
    • jagoda2 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 16:53
      Ja mam szczerą nadzieję, że najdalej za 3 tygodnie ten sam minister wszystko odkręci i powie, że "rząd bardzo chciał, ale jednak sytuacja zmusza do...".
      Nie mam już nawet siły komentować jego wystąpienia i absurdów, które nam zapodano (brak maseczek w szkołach, brak JAKIEGOKOLWIEK reżimu sanitarnego, woda z mydłem, klasy 35-osobowe, itd., itp.), bo całą energię wydatkowałam tuż po konferencji prasowej. I chamska wypowiedź ministra, że rodzic nie jest epidemiologiem. Tylko ten rząd może sobie na takie chamstwo pozwolić, a mimo to ma swoich wiernych fanów. No i dziwić się potem, kto wygrywa wybory w tym kraju.
      • kub-ma Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 17:29
        Zabrakło mi rozwiązań dla dzieci z obciążeniami. Rodzice siłą rzeczy będą bać posłać dzieci do takich tłumów. nauczanie indywidualne w domu nie rozwiązuje sytuacji. Chyba, że zdalne nauczanie indywidualne. Ale uzyskanie zgody na nauczanie indywidualne też trwa. Nie wiem czy w takich sytuacjach byłaby zgoda na zdalne.
      • smillla Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 17:31
        Czyż nie przypomina to nieco retoryki przywódcy naszych sąsiadów zza wschodniej granicy, który chojracko doradzał naturalną dezynfekcję, zgodną z narodowym obyczajem?A wreszcie to i czym nasze warunki szkolne w dobie pandemii będą się różnić od ich?... Może GIS coś dorzecznego objawi. Choć doświadczenie każe wątpić.
      • sol_13 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 19:56
        jagoda2 napisała:

> Ja mam szczerą nadzieję, że najdalej za 3 tygodnie ten sam minister wszystko od
        > kręci i powie, że "rząd bardzo chciał, ale jednak sytuacja zmusza do...".
        > Nie mam już nawet siły komentować jego wystąpienia i absurdów, które nam zapoda
        > no (brak maseczek w szkołach, brak JAKIEGOKOLWIEK reżimu sanitarnego, woda z my
        > dłem, klasy 35-osobowe, itd., itp.)

Nie odkręcą bo:
        - nie ma pieniędzy i rodzice muszą pracować
        - zdalne nauczanie nie funkcjonuje dobrze i w naszych 🇵🇱 warunkach nie może być stosowane na dłuższą metę (bylo tu już milion razy poruszane czemu)

Jak sobie wyobrazasz reżim sanitarny w szkołach. Maseczki dla dzieci, w tym małych, na caly dzien?? No sorry całe szczęście że na to nie wpadli. Zmianowość i tak już jest. Wszystkie sale zajęte, u nas nawet sale na jedna swietlice adaptowali z korytarza, druga jest w piwnicy. Brak sal na zajęcia dodatkowe-firmy zewnętrzne organizuja odprowadzanie i przyprowadzanie dzieci na zajęcia do sasiadujacych budynkow, w których wynajmuja pomieszczenia. Nie ma warunków lokalowych, żeby np jedna klasa zajmowala stała salę. Mogą to dać ale w zaleceniach i może np małe wiejskie szkoły z małą ilością dzieci sie do tego dostosuja, w duzych miejskich szkolach jest to niewykonalne.

• jagoda2 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 20:00
          sol_13 napisała:

Mogą to dać ale w zaleceniach i może
          > np małe wiejskie szkoły z małą ilością dzieci sie do tego dostosuja, w duzych
          > miejskich szkolach jest to niewykonalne.
          >

Czyli co? Hulaj dusza, piekła (covida) nie ma?
          • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 20:09
            Oczywiście. Te wszystkie"zalecenia" to mogą wydrukować i użyć jako tapety. W wątku obok poruszyłam temat jednego z tych, pożal się Boże, zaleceń.
          • sol_13 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 20:24
            jagoda2 napisała:

> Czyli co? Hulaj dusza, piekła (covida) nie ma?

Jest już od dawna hulaj dusza na wakacjach, plażach, weselach, galeriach i wszystkim innym co nie jest niezbędne. A szkoły są niezbędne.
            • jagoda2 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 21:16
              sol_13 napisała:

> jagoda2 napisała:
              >
              > > Czyli co? Hulaj dusza, piekła (covida) nie ma?
              >
              > Jest już od dawna hulaj dusza na wakacjach, plażach, weselach, galeriach i wszy
              > stkim innym co nie jest niezbędne. A szkoły są niezbędne.

Jak wszyscy wylądujecie na kwarantannie (ja zresztą też), to będziecie mieć swoje niezbędne szkoły. Do d... to wszystko.
              • sol_13 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 21:36
                To wyladujemy na tydzień lub dwa i wrócimy do szkoły się uczyć.
                Jeśli dla kogos irracjonalny strach jest ważniejszy od edukacji i normalnego życia jego dziecka, to ja nie mam pytań.
                • jagoda2 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 21:47
                  sol_13 napisała:

> To wyladujemy na tydzień lub dwa i wrócimy do szkoły się uczyć.
                  > Jeśli dla kogos irracjonalny strach jest ważniejszy od edukacji i normalnego ży
                  > cia jego dziecka, to ja nie mam pytań.

To nie jest irracjonalny strach, to Wam brakuje wyobraźni. A jak mleko już się rozleje, to będzie lament i wołanie o pomoc. Tylko wtedy będzie za późno. Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć - złota zasada.
                  • sol_13 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 22:00

> To nie jest irracjonalny strach, to Wam brakuje wyobraźni. A jak mleko już się
                    > rozleje, to będzie lament i wołanie o pomoc. Tylko wtedy będzie za późno. Zawsz
                    > e lepiej zapobiegać niż leczyć - złota zasada.

Być może, nigdy nie mialam wyobraźni. Jestem analitykiem i liczą się dla mnie fakty. Fakty sa takie, że dzieci przechodzą ta chorobę bezobjawowo /łagodnie. Nie widzę więc potrzeby ich dalszej izolacji w świetle tego, że starsi/zagrożeni ludzie nie izolują się i robią praktycznie co chcą.
                    Zapobieganie metodą nauki zdalnej juz było i sie nie sprawdzilo, zresztą bylo niepotrzebne, tylko teraz nikt się do tego nie przyzna, robili to co wszyscy.
                    • mia_mia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 22:06
                      Nie zauważyłaś, że sama już nie jesteś dzieckiem, a panią w średnim wieku, i jak przejdziesz to się dopiero okaże i jak przejdą Twoi rodzice, mąż, starszy brat?
                      • sol_13 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 23:06
                        mia_mia napisał(a):

> Nie zauważyłaś, że sama już nie jesteś dzieckiem, a panią w średnim wieku, i ja
                        > k przejdziesz to się dopiero okaże i jak przejdą Twoi rodzice, mąż, starszy bra
                        > t?
                        Nie jestem w średnim wieku.
                        Jestem zdrowa, mąż też. Z rodzicami się zbyt często nie widujemy. Nie mam brata😀
                        Mlodsza chodzi od maja do przedszkola i jakoś nikt nic od niej nie złapał.
                        Szczerze-mam to gdzieś. Najwyżej przechorujemy i trudno.
                        Przypuszczam zresztą, ze mieliśmy to w lutym, zresztą przywleczone ze szkoly nomen omen 😂 Pewności jednak nie mam bo nikt z nas nie robił przeciwcial.
                        • mia_mia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 23:51
                          Większość ludzi wierzy w to, że już przechorowali, a raczej ma nadzieję. O wieku nie będę dyskutować, bo definicja młodości, średniego i starości zmienia się z każdym rokiemwink
                  • ninanos Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 22:07
                    To nie posyłaj dziecka, przejdźcie na ED jak paraliżuje Cię strach.
                    Jak jesteś nauczycielką i tak bardzo boisz się wykonywać swoją prace to pora pomyśleć o zmianie ścieżki zawodowej.
                    • jagoda2 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 22:18
                      ninanos napisała:

> To nie posyłaj dziecka, przejdźcie na ED jak paraliżuje Cię strach.
                      > Jak jesteś nauczycielką i tak bardzo boisz się wykonywać swoją prace to pora po
                      > myśleć o zmianie ścieżki zawodowej.

Nie paraliżuje mnie strach. Boję się wyłącznie o moich bliskich, bo wszyscy są z grupy ryzyka. Tylko o to chodzi.
                      • ninanos Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 22:50
                        To możecie przejść na ed, nikt nikogo na siłę do budynku szkoły ciągnąć nie będzie, są w Polsce jeszcze inne dostępne obcję.
                • mia_mia Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 22:00
                  Tydzień, dwa to wersja optymistyczna, w kopalniach i zakładach ciągnie się to dłużej, zresztą pisały tu o tym osoby, które trafiły na kwarantannę.
                  Na ile strach jest irracjonalny nadal trudno ocenić, gdyby wirus był fakiem to różne Trumpy nie kazałyby wymazywać Dudów zanim się do niego zbliżą. Już kilku z tych, którzy uważali, że nic się nie dzieje i wystarczy wypić coś mocnego albo żyć normalnie miało okazję się przekonać się, że jednak coś jest na rzeczy.
                  • sol_13 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 23:11
                    mia_mia napisał(a):

> Tydzień, dwa to wersja optymistyczna, w kopalniach i zakładach ciągnie się to d
                    > łużej, zresztą pisały tu o tym osoby, które trafiły na kwarantannę.

Pisala fibi o kwarantannie, na ktorej byla z całą rodziną, bo wszyscy sie pozarazali od jej brata pracujacego w kopalni. Kwarantanny w przypadku zakazenia zgadza sie ciągną sie długo, zwłaszcza gdy jest kilka osób w domu.
                    Ja pisalam o kwarantannie z kontaktu z zakazonym, podczas gdy samemu sie nie jest zakazonym. Obecnie trwa tydzień jesli wyjdzie Ci test ujemny.
                    • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 23:24
                      A fibi nie miała przypadkiem ujemnego wyniku i kwarantanny ciągnącej się mimo to?
                      • sol_13 Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 23:42
                        little_fish napisała:

> A fibi nie miała przypadkiem ujemnego wyniku i kwarantanny ciągnącej się mimo t
                        > o?
                        Nie pamiętam, jaki wynik miala fibi, ale wiem, ze muszą byc dwa ujemne u każdego domownika pod rząd, a u nich chyba coś na przemian wychodzilo.
                        • little_fish Re: Konferencja ministra edukacji 05.08.20, 23:47
                          U męża chyba. No, ale mało ważne w sumie. Czasem ma się pecha i się ciągnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka