Dodaj do ulubionych

Nowa adaptacja "Chłopów"

06.08.20, 10:56

powstaje, robią ją twórcy nominowanego do Oscara "Twojego Vincenta". Ofkors, wersja animowana. Każda klatka będzie obrazem olejnym, stylowo nawiązującym do malarstwa tamtego czasu. Zapowiada się cudownie, same zobaczcie
Obserwuj wątek
    • grey_delphinum Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:02
      Cudo, choć Jagna zbyt eteryczna jak dla mnie.
      • lellapolella Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:05
        Wszyscy, których znam tak mówiąwink Chyba trzeba było ją zaktualizować do dzisiejszego kanonu piękna.
        • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:07
          Jaguś była "kiej rzepa" przecież. Na pewno nie zwiewna trzcinka. To Hanka była chuda.
          • chocolatemonster Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:08
            Taka slowianska Kim Kardashian😁
            • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:11
              Liszowska 15 czy 20 lat temu miała warunki na Jagnę.
              • chocolatemonster Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:38
                O tak!
              • fornita111 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 17:08
                Nie wiem, Liszowska ma wg mnie zbyt charakterystyczna urode, jesli o rysy chodzi. Tylko postura by sie zgadzala. Juz predzej Farna- czyli duza kobieta, ale przy tym uroda lalki, regularne rysy.
          • 35wcieniu Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:15
            W takich wznowieniach rzadko kiedy chodzi o dokładne odwzorowanie, zazwyczaj właśnie idą w stronę współcześniejszych kanonów. Ale nie tylko u nas, przypominam co się działo jak Keira Knightley zagrala Kareninę big_grin
            Co do samego filmu- spoko, ale żebym się ekscytowała to nie.
            • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:23
              Ja jestem wielką fanką powieści i serialu Rybkowskiego. Ciekawi mnie, gdzie w tej adaptacji rozłożą akcenty, z tego, co czytałam, to na tragiczną historię Jagny, hmmm. Jeżeli Jagna ma być wyalienowaną artystyczną duszą, to drobna postura w sumie pasuje.
              • tt-tka Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:31
                Ogromnie jestem ciekawa, kim/z jakiego obrazu beda organiscina i Dominikowa
                te dwie postaci u Rybkowskiego byly TAK zagrane, ze tego imo nie przeskoczy sie smile
                • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:39
                  Dominikową ma być E.Kasprzyk. I w sumie również nie sądzę, że przebije Chojnacką, bo ta była po prostu genialna. Dominikowa kuta na cztery nogi, a z rysem wiejskiej guślary, coś wspaniałego.
      • szmytka1 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:41
        podzielam opinię
    • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:03
      Bardzo jestem ciekawa. Ale Antek znowu jakiś starawy. A Boryną ma być M. Baka, ciekawe. Jagna śliczna (tylko sporo szczuplejsza od pierwowzoru).
    • lot_w_kosmos Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:08
      Widziałam i czekam.
    • triismegistos Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:09
      Ja się jaram 🙂
      • lellapolella Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:10
        Ja też- jak pochodniabig_grin
        • nangaparbat3 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:29
          I ja.
        • z_lasu Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 19:29
          I ja.
    • chocolatemonster Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:09
      Piekne to!
      • grey_delphinum Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:18
        Zabieram się do kolejnego czytania "Chłopów " (dziesiąty, co najmniej, raz 😉)
        • chocolatemonster Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:39
          I to jest bardzo sluszna koncepcja, ktora i ja powiele jak tylko skoncze czytac 'the luminaries'.
    • mdro Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:41
      Nie podoba mi się strój Jagny. Takie pasiaki w tamtym czasie jeszcze nie istniały. A "Babie lato" to Ukraina.
      • qwirkle Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 18:20
        mdro napisała:

> Nie podoba mi się strój Jagny. Takie pasiaki w tamtym czasie jeszcze nie istnia
        > ły. A "Babie lato" to Ukraina.
        >
        Bielone ubranie zakładano do pracy przy żniwach w środkowej Polsce też.
      • pampelune Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 19:15
        mdro napisała:

> Nie podoba mi się strój Jagny. Takie pasiaki w tamtym czasie jeszcze nie istniały
        > A "Babie lato" to Ukraina.

Och tak własnie! A śpiewy to Bałkany i nie wiadomo co. Węszę tani eklektyzm.
    • ga-ti Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:53
      Super!
      "Chłopów" czytałam w zeszłe lato, bo jakoś w szkole nie zdążyłam, i byłam zachwycona majstersztykiem Reymonta smile Film też bardzo dobry.
      Troszkę tylko się martwię, że ten nowy film będzie bardziej 'romantyczny', a mniej "przaśny", wiejski.
      • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:58
        >nowy film będzie bardziej 'romantyczny', a mniej "przaśny", wiejski.

Chyba tak będzie. Serial jest za to doskonale wiejski, scenograf i charakteryzator powinni dostać Oskara.

• lellapolella Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 12:17
        Ale czy to jest jakaś wada? Skoro adaptacja Rybkowskiego była doskonała, po co się z nią ścigać? Prawdziwe dzieło można odczytywać na wiele sposobów, dlatego właśnie jest dziełem;-P
        • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 13:07
          W sumie zgadzam się. I po tym poznaje się wybitne dzieło - że można wyciągać z niego różnorodną perspektywę właściwie do woli.
    • asia_i_p Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 12:17
      Twój Vincent był piękny plastycznie, ale szwankował mu scenariusz. Mam swoje obawy.
      • potworia116 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 13:44
        Podzielam.
      • zona_glusia Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 14:45
        Scenariusz do Vincenta był chyba tworzony od zera, a tutaj mamy doskonałą powieść.
        • potworia116 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 17:52
          Z doskonałej powieści tym łatwiej skroić kiepski scenariusz. Chłopi to fabularna katedra, doskonale skonstruowana, precyzyjna i logiczna. Nie jest łatwo przerobić ją na wesołe miasteczko (nie deprecjonuję gatunku, ale tak mi się nasunęło). Bez dobrego scenarzysty zrobią romans w ładnych obrazkach.
        • asia_i_p Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 20:47
          Bardzo łatwo skopać. Starczy pójść w "niedobre prymitywne chłopstwo niszczy wrażliwą, ale wyzwoloną Jagnę". To tak jak z Anną Kareniną, wydawało się, że samograj, a regularnie robili z Karenina obłudnika i psychopatę.

To naprawdę nie jest łatwe, uchwycić konflikt w tej powieści, a zwłaszcza przyczynę tego konfliktu. Jakby nie patrzeć, cała wieś ma te same pragnienia, co Jagna (i nawet je do pewnego stopnia realizuje, swoboda obyczajowa aż furczy), a Jagna ma ten sam system wartości, co wieś. Jakiś pierwiastek w Jagnie sprawia, że nie jest w stanie pogodzić jednego z drugim, podczas gdy inni godzą.
          • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 21:23
            Zgadzam się, jest pokusa, żeby iść w stronę uciemiężenia piękności przez zawistną i obłudną zamkniętą społeczność. Pomijając juz symbolizm tej postaci, Jagna jest odmieńcem nie tylko przez dużą urodę. Popełnia "grzech" przeciwko ziemi - nie dba w ogóle o grunt, a grunt na wsi to życie, kwestionuje pewien aksjomat. No i jest raczej leniwa, nie chce się jej wychodzić w pole (na co matka faworyzująca ją całe życie matka pozwala, bo harują za nią bracia, ale na gospodarstwie Boryny, zwłaszcza po jego wypadku, trzeba było pracować, tu w kontraście do pracowitej Hanki widać jej niedostosowanie i pewną....bezużyteczność(?) dla wiejskiego życia). W serialu Rybkowskiego jest to bardzo dobrze pokazane, zresztą ja uważam, że Krakowska dobrze zagrała to wyalienowanie Jagny, jej bezwolność i takie ślizganie się po powierzchni życia.
            • potworia116 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 21:44
              jolie napisała:

> . Popełnia "grzech" przeciwko ziemi -
              > nie dba w ogóle o grunt, a grunt na wsi to życie, kwestionuje pewien aksjomat.

To prawda, ale w młodopolskiej do wypęku symbolice Reymonta, Jagna jest ziemią, witalna, biologiczna i jednocześnie bierna, dlatego pożądana - jak ziemia
              >
              W serialu Rybkowskiego jest to bardzo dobrze pokazane, zresztą j
              > Ja uważam, że Krakowska dobrze zagrała to wyalienowanie Jagny, jej bezwolność i
              > takie ślizganie się po powierzchni życia.

Dla mnie Krakowska to największa i jedna z niewielu wad tej ekranizacji. Jest zbyt dojrzała, jednocześnie aseksualnie apatyczna, jakaś zmesmeryzowana, co byłoby nie najgorsze, gdyby było sexy.
              • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 22:04
                Ale weź pod uwagę, że chociaż Jagna symbolizuje ziemię, to jednak sama nie rodzi, nie wydaje "owoców". Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego nie zachodziła w ciążę (pewnie przez ten symbolizm).
                Ja kreację Krakowskiej lubię, była po 30-tce, grając Jagnę, ale przy starym Gogolewskim, Hańczy i starszej Chojanckiej, to aż tak mnie nie raziło. Królówna była chyba też w jej wieku (też lubię kreację Hanki).
                • potworia116 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 10:00
                  Biorę, biorę. Taka zasada pożądania, przeczuta przez modernistyczną wyobraźnię, podjęta przez psychoanalizę - syci się niespełnieniem, niedosytem. Pragnie się tej ziemi, której się nie ma, nie tej, którą się uprawia. Ciąża i dziecko zmieniłyby status Jagny, przypisały by ją konkretnemu mężczyźnie, konkretnej funkcji. A ona jest poza - obok - ponad. Jak to symbol.
                  Z perspektywy realistycznej powieści pojawienie się dziecka wniosłoby nieopisany zamęt fabularny, skomplikowałoby niemożebnie i tak złożoną sytuację. Chyba mądrze, że Reymont nie skorzystał z tego wariantu
                  • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 12:06
                    Świetnie napisane. Jagna nie należy do nikogo (matkę pomijam, bo to raczej matka kocha, córka jest obojętna) i jakby nie ma tożsamości- ona sama nie wie, kim jest. I faktycznie ciąża Jagny (z kimkolwiek) do fabuły nic nie wnosi, a przez dziecko Jagusia musiałaby siłą rzeczy zainteresować się gruntem jako podstawą bytu (czyli zmiana koncepcji postaci). I znowu kontrast z Hanką, która zachodzi w ciążę i rodzi, nawet jeśli tego nie chce (i ona, i Antek), bo Hanka przynależy do odwiecznego porządku wsi/życia.
            • lellapolella Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 21:47
              Zgadzam się, Krakowska była świetna i w ogóle bardzo fajnie to napisałaśsmile
              Musimy pamiętać przede wszystkim, że film nie pokaże tego, co serial- to fizycznie niemożliwe. Sama jestem ciekawa, jaką twórcy mają koncepcję i na czym się skupią.
              • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 22:09
                Piszą, że na "tragicznej historii Jagny i historii tragicznej miłości". W sumie ciekawe, dla mnie Jagna Antka pożądała, a nie kochała, ona raczej nikogo nie kochała.
                • lellapolella Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 22:23
                  A widzisz, nie doczytałam.
                • potworia116 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 10:01
                  Zakochala się w Jasiu, ale to chyba nie o to chodzi. Najbardziej tragiczną miłością w powieści jest miłość Hanki do męża.
                  • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 12:18
                    Afekt skierowany na Jasia organistów był dla mnie dziwaczny od strony realistycznej, ale jest zrozumiały w kontekście symbolicznym. To takie uczucie - kaprys, skutek uboczny panseksualizmu tej postaci. I bardzo dobrze uruchomił wiejskie demony- Jagusia chciała "sprowadzić na złą drogę" chłopaka przeznaczonego dla świętości! Femme fatale naruszyła wiejskie tabu, bardziej niż z wójtem czy Antkiem.
                    Wiernopoddańcza miłość Hanki do Antka zawsze mnie najbardziej denerwowała w świetnie napisanej kobiecej postaci. Zero dumy i przekory, chociaż Hanka przez pracę i odpowiedzialność przecież się wyemancypowała.
    • marianna1960 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 13:39
      Piękne mój ulubiony serial poza i Nocami i Dniami
      • szmytka1 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 16:40
        a Nad Niemnem?
    • mrs.solis Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 14:59
      Omg, od tej sciezki dzwiekowej , az mnie ciarki przeszly. Uwielbiam takie klimaty.
    • livia.kalina Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 16:54
      Wow! Wersję Rybkowskiego uwielbiam i mogę oglądać w kółko na okrągło ale na tę wersję już się doczekać nie mogę.
    • fornita111 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 17:00
      Chce to! Ale Jagus faktycznie za chuda wink
    • kolorko Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 18:03
      Nie pasuje mi głos Antkasad
      • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 18:22
        Też mi trochę zgrzyta. Jakiś taki zbyt teatralny. Z fizycznością też coś nie tak, za stary i za ostre rysy w stosunku do moich wyobrażeń.
        • nuclearwinter Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 19:05
          Podzielam opinię. Zastanawiałam się przez chwilę, czy to na pewno Antek.
          • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 19:09
            Antek w powieści ma (chyba ) 25 lat. A ten aktor jest w okolicach czterdziestki, ostre rysy tylko potęgują efekt poważnego wyglądu. Jeszcze z 10 lat i Macieja Borynę mógłby zagrać (choć Boryna miał 58 lat, to pamiętam, bo pada wprost w powieści).
            • asia_i_p Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 20:48
              Mnie się wydaje, że Antek może mieć więcej. On jest najstarszym synem Boryny, prawda? Więc jeśli Boryna ma 58, to Antek spokojnie może być nawet trochę po trzydziestce.
              • raczek47 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 09:22
                Najstarszym synem Boryny był Grzela, który miał przejąć ojcowiznę, ale nie wrócił z wojska,bo się utopił.
                Ale Antek z pewnością jest ponad trzydziestoletnim mężczyzną.
                • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 17:15
                  >Antek z pewnością jest ponad trzydziestoletnim mężczyzną.

Nie będę się upierać, choć zawsze wydawało mi się, że jest co najwyżej w okolicach 30-tki. Pada w powieści kilkakrotnie, że jest młody i narwany, no i ma tylko jedno małe dziecko...
                  • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 17:26
                    A może i dwoje małych dzieci? Nie pamiętam, które dziecko rodziła Hanka w powieści, drugie czy trzecie.
                    • raczek47 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 17:58
                      Na wiosnę, gdy Antek jest jeszcze w areszcie, Hanka rodzi trzeciego syna,mają więc trzech synów.
                      • jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 18:08
                        Masz rację. Przecież Hanka, gdy biedują, przynosi coś od Boryny, Antoś wtedy w swoim stylu twierdzi, że "nic od niego (ojca) mu nie trzeba/nie chce", a ona wyraźnie mówi wtedy "ale mnie trzeba i dzieciOM". Zatem dzieci była dwójka. A gdy sama gospodarzyła po wypadku Boryny, to była w ciąży z trzecim i faktycznie gdzieś w kwietniu to dziecko urodziła.
    • nuclearwinter Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 19:04
      Też czekam, uwielbiam "Chłopów". Ale zgadzam się, że Jagna zbyt drobna, delikatna, to była dorodna dziewoja, z piękną buzią, ale na pewno solidniejszej postury. Ta tutaj to jakaś eteryczna panna z dworku 🙂
    • mia_mia Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 12:28
      Nie lubię Chłopów, ani książki ani klimatów, Vincent był fajny, bo był pierwszy, inny, a zwiastun jest kiepski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka