lellapolella 06.08.20, 10:56 powstaje, robią ją twórcy nominowanego do Oscara "Twojego Vincenta". Ofkors, wersja animowana. Każda klatka będzie obrazem olejnym, stylowo nawiązującym do malarstwa tamtego czasu. Zapowiada się cudownie, same zobaczcie Chłopi (Zwiastun Koncepcyjny) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grey_delphinum Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:02 Cudo, choć Jagna zbyt eteryczna jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:05 Wszyscy, których znam tak mówią Chyba trzeba było ją zaktualizować do dzisiejszego kanonu piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:07 Jaguś była "kiej rzepa" przecież. Na pewno nie zwiewna trzcinka. To Hanka była chuda. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:08 Taka slowianska Kim Kardashian😁 Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:11 Liszowska 15 czy 20 lat temu miała warunki na Jagnę. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 17:08 Nie wiem, Liszowska ma wg mnie zbyt charakterystyczna urode, jesli o rysy chodzi. Tylko postura by sie zgadzala. Juz predzej Farna- czyli duza kobieta, ale przy tym uroda lalki, regularne rysy. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:15 W takich wznowieniach rzadko kiedy chodzi o dokładne odwzorowanie, zazwyczaj właśnie idą w stronę współcześniejszych kanonów. Ale nie tylko u nas, przypominam co się działo jak Keira Knightley zagrala Kareninę Co do samego filmu- spoko, ale żebym się ekscytowała to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:23 Ja jestem wielką fanką powieści i serialu Rybkowskiego. Ciekawi mnie, gdzie w tej adaptacji rozłożą akcenty, z tego, co czytałam, to na tragiczną historię Jagny, hmmm. Jeżeli Jagna ma być wyalienowaną artystyczną duszą, to drobna postura w sumie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:31 Ogromnie jestem ciekawa, kim/z jakiego obrazu beda organiscina i Dominikowa te dwie postaci u Rybkowskiego byly TAK zagrane, ze tego imo nie przeskoczy sie Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:39 Dominikową ma być E.Kasprzyk. I w sumie również nie sądzę, że przebije Chojnacką, bo ta była po prostu genialna. Dominikowa kuta na cztery nogi, a z rysem wiejskiej guślary, coś wspaniałego. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:03 Bardzo jestem ciekawa. Ale Antek znowu jakiś starawy. A Boryną ma być M. Baka, ciekawe. Jagna śliczna (tylko sporo szczuplejsza od pierwowzoru). Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:18 Zabieram się do kolejnego czytania "Chłopów " (dziesiąty, co najmniej, raz 😉) Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:39 I to jest bardzo sluszna koncepcja, ktora i ja powiele jak tylko skoncze czytac 'the luminaries'. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:41 Nie podoba mi się strój Jagny. Takie pasiaki w tamtym czasie jeszcze nie istniały. A "Babie lato" to Ukraina. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 18:20 mdro napisała: > Nie podoba mi się strój Jagny. Takie pasiaki w tamtym czasie jeszcze nie istnia > ły. A "Babie lato" to Ukraina. > Bielone ubranie zakładano do pracy przy żniwach w środkowej Polsce też. Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 19:15 mdro napisała: > Nie podoba mi się strój Jagny. Takie pasiaki w tamtym czasie jeszcze nie istniały > A "Babie lato" to Ukraina. Och tak własnie! A śpiewy to Bałkany i nie wiadomo co. Węszę tani eklektyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:53 Super! "Chłopów" czytałam w zeszłe lato, bo jakoś w szkole nie zdążyłam, i byłam zachwycona majstersztykiem Reymonta Film też bardzo dobry. Troszkę tylko się martwię, że ten nowy film będzie bardziej 'romantyczny', a mniej "przaśny", wiejski. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 11:58 >nowy film będzie bardziej 'romantyczny', a mniej "przaśny", wiejski. Chyba tak będzie. Serial jest za to doskonale wiejski, scenograf i charakteryzator powinni dostać Oskara. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 12:17 Ale czy to jest jakaś wada? Skoro adaptacja Rybkowskiego była doskonała, po co się z nią ścigać? Prawdziwe dzieło można odczytywać na wiele sposobów, dlatego właśnie jest dziełem;-P Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 13:07 W sumie zgadzam się. I po tym poznaje się wybitne dzieło - że można wyciągać z niego różnorodną perspektywę właściwie do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 12:17 Twój Vincent był piękny plastycznie, ale szwankował mu scenariusz. Mam swoje obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 14:45 Scenariusz do Vincenta był chyba tworzony od zera, a tutaj mamy doskonałą powieść. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 17:52 Z doskonałej powieści tym łatwiej skroić kiepski scenariusz. Chłopi to fabularna katedra, doskonale skonstruowana, precyzyjna i logiczna. Nie jest łatwo przerobić ją na wesołe miasteczko (nie deprecjonuję gatunku, ale tak mi się nasunęło). Bez dobrego scenarzysty zrobią romans w ładnych obrazkach. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 20:47 Bardzo łatwo skopać. Starczy pójść w "niedobre prymitywne chłopstwo niszczy wrażliwą, ale wyzwoloną Jagnę". To tak jak z Anną Kareniną, wydawało się, że samograj, a regularnie robili z Karenina obłudnika i psychopatę. To naprawdę nie jest łatwe, uchwycić konflikt w tej powieści, a zwłaszcza przyczynę tego konfliktu. Jakby nie patrzeć, cała wieś ma te same pragnienia, co Jagna (i nawet je do pewnego stopnia realizuje, swoboda obyczajowa aż furczy), a Jagna ma ten sam system wartości, co wieś. Jakiś pierwiastek w Jagnie sprawia, że nie jest w stanie pogodzić jednego z drugim, podczas gdy inni godzą. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 21:23 Zgadzam się, jest pokusa, żeby iść w stronę uciemiężenia piękności przez zawistną i obłudną zamkniętą społeczność. Pomijając juz symbolizm tej postaci, Jagna jest odmieńcem nie tylko przez dużą urodę. Popełnia "grzech" przeciwko ziemi - nie dba w ogóle o grunt, a grunt na wsi to życie, kwestionuje pewien aksjomat. No i jest raczej leniwa, nie chce się jej wychodzić w pole (na co matka faworyzująca ją całe życie matka pozwala, bo harują za nią bracia, ale na gospodarstwie Boryny, zwłaszcza po jego wypadku, trzeba było pracować, tu w kontraście do pracowitej Hanki widać jej niedostosowanie i pewną....bezużyteczność(?) dla wiejskiego życia). W serialu Rybkowskiego jest to bardzo dobrze pokazane, zresztą ja uważam, że Krakowska dobrze zagrała to wyalienowanie Jagny, jej bezwolność i takie ślizganie się po powierzchni życia. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 21:44 jolie napisała: > . Popełnia "grzech" przeciwko ziemi - > nie dba w ogóle o grunt, a grunt na wsi to życie, kwestionuje pewien aksjomat. To prawda, ale w młodopolskiej do wypęku symbolice Reymonta, Jagna jest ziemią, witalna, biologiczna i jednocześnie bierna, dlatego pożądana - jak ziemia > W serialu Rybkowskiego jest to bardzo dobrze pokazane, zresztą j > Ja uważam, że Krakowska dobrze zagrała to wyalienowanie Jagny, jej bezwolność i > takie ślizganie się po powierzchni życia. Dla mnie Krakowska to największa i jedna z niewielu wad tej ekranizacji. Jest zbyt dojrzała, jednocześnie aseksualnie apatyczna, jakaś zmesmeryzowana, co byłoby nie najgorsze, gdyby było sexy. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 22:04 Ale weź pod uwagę, że chociaż Jagna symbolizuje ziemię, to jednak sama nie rodzi, nie wydaje "owoców". Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego nie zachodziła w ciążę (pewnie przez ten symbolizm). Ja kreację Krakowskiej lubię, była po 30-tce, grając Jagnę, ale przy starym Gogolewskim, Hańczy i starszej Chojanckiej, to aż tak mnie nie raziło. Królówna była chyba też w jej wieku (też lubię kreację Hanki). Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 10:00 Biorę, biorę. Taka zasada pożądania, przeczuta przez modernistyczną wyobraźnię, podjęta przez psychoanalizę - syci się niespełnieniem, niedosytem. Pragnie się tej ziemi, której się nie ma, nie tej, którą się uprawia. Ciąża i dziecko zmieniłyby status Jagny, przypisały by ją konkretnemu mężczyźnie, konkretnej funkcji. A ona jest poza - obok - ponad. Jak to symbol. Z perspektywy realistycznej powieści pojawienie się dziecka wniosłoby nieopisany zamęt fabularny, skomplikowałoby niemożebnie i tak złożoną sytuację. Chyba mądrze, że Reymont nie skorzystał z tego wariantu Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 12:06 Świetnie napisane. Jagna nie należy do nikogo (matkę pomijam, bo to raczej matka kocha, córka jest obojętna) i jakby nie ma tożsamości- ona sama nie wie, kim jest. I faktycznie ciąża Jagny (z kimkolwiek) do fabuły nic nie wnosi, a przez dziecko Jagusia musiałaby siłą rzeczy zainteresować się gruntem jako podstawą bytu (czyli zmiana koncepcji postaci). I znowu kontrast z Hanką, która zachodzi w ciążę i rodzi, nawet jeśli tego nie chce (i ona, i Antek), bo Hanka przynależy do odwiecznego porządku wsi/życia. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 21:47 Zgadzam się, Krakowska była świetna i w ogóle bardzo fajnie to napisałaś Musimy pamiętać przede wszystkim, że film nie pokaże tego, co serial- to fizycznie niemożliwe. Sama jestem ciekawa, jaką twórcy mają koncepcję i na czym się skupią. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 22:09 Piszą, że na "tragicznej historii Jagny i historii tragicznej miłości". W sumie ciekawe, dla mnie Jagna Antka pożądała, a nie kochała, ona raczej nikogo nie kochała. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 22:23 A widzisz, nie doczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 10:01 Zakochala się w Jasiu, ale to chyba nie o to chodzi. Najbardziej tragiczną miłością w powieści jest miłość Hanki do męża. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 12:18 Afekt skierowany na Jasia organistów był dla mnie dziwaczny od strony realistycznej, ale jest zrozumiały w kontekście symbolicznym. To takie uczucie - kaprys, skutek uboczny panseksualizmu tej postaci. I bardzo dobrze uruchomił wiejskie demony- Jagusia chciała "sprowadzić na złą drogę" chłopaka przeznaczonego dla świętości! Femme fatale naruszyła wiejskie tabu, bardziej niż z wójtem czy Antkiem. Wiernopoddańcza miłość Hanki do Antka zawsze mnie najbardziej denerwowała w świetnie napisanej kobiecej postaci. Zero dumy i przekory, chociaż Hanka przez pracę i odpowiedzialność przecież się wyemancypowała. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 13:39 Piękne mój ulubiony serial poza i Nocami i Dniami Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 14:59 Omg, od tej sciezki dzwiekowej , az mnie ciarki przeszly. Uwielbiam takie klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 16:54 Wow! Wersję Rybkowskiego uwielbiam i mogę oglądać w kółko na okrągło ale na tę wersję już się doczekać nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 17:00 Chce to! Ale Jagus faktycznie za chuda Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 18:22 Też mi trochę zgrzyta. Jakiś taki zbyt teatralny. Z fizycznością też coś nie tak, za stary i za ostre rysy w stosunku do moich wyobrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 19:05 Podzielam opinię. Zastanawiałam się przez chwilę, czy to na pewno Antek. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 19:09 Antek w powieści ma (chyba ) 25 lat. A ten aktor jest w okolicach czterdziestki, ostre rysy tylko potęgują efekt poważnego wyglądu. Jeszcze z 10 lat i Macieja Borynę mógłby zagrać (choć Boryna miał 58 lat, to pamiętam, bo pada wprost w powieści). Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 20:48 Mnie się wydaje, że Antek może mieć więcej. On jest najstarszym synem Boryny, prawda? Więc jeśli Boryna ma 58, to Antek spokojnie może być nawet trochę po trzydziestce. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 09:22 Najstarszym synem Boryny był Grzela, który miał przejąć ojcowiznę, ale nie wrócił z wojska,bo się utopił. Ale Antek z pewnością jest ponad trzydziestoletnim mężczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 17:15 >Antek z pewnością jest ponad trzydziestoletnim mężczyzną. Nie będę się upierać, choć zawsze wydawało mi się, że jest co najwyżej w okolicach 30-tki. Pada w powieści kilkakrotnie, że jest młody i narwany, no i ma tylko jedno małe dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 17:26 A może i dwoje małych dzieci? Nie pamiętam, które dziecko rodziła Hanka w powieści, drugie czy trzecie. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 17:58 Na wiosnę, gdy Antek jest jeszcze w areszcie, Hanka rodzi trzeciego syna,mają więc trzech synów. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 18:08 Masz rację. Przecież Hanka, gdy biedują, przynosi coś od Boryny, Antoś wtedy w swoim stylu twierdzi, że "nic od niego (ojca) mu nie trzeba/nie chce", a ona wyraźnie mówi wtedy "ale mnie trzeba i dzieciOM". Zatem dzieci była dwójka. A gdy sama gospodarzyła po wypadku Boryny, to była w ciąży z trzecim i faktycznie gdzieś w kwietniu to dziecko urodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 06.08.20, 19:04 Też czekam, uwielbiam "Chłopów". Ale zgadzam się, że Jagna zbyt drobna, delikatna, to była dorodna dziewoja, z piękną buzią, ale na pewno solidniejszej postury. Ta tutaj to jakaś eteryczna panna z dworku 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nowa adaptacja "Chłopów" 07.08.20, 12:28 Nie lubię Chłopów, ani książki ani klimatów, Vincent był fajny, bo był pierwszy, inny, a zwiastun jest kiepski. Odpowiedz Link Zgłoś