Dodaj do ulubionych

Jak umyć...?

08.08.20, 19:27
... kabinę prysznicową, żeby przy okazji nie umyć siebie też...?
Jako właścicielka wanny przez lata, nie ogarniam dbania o kabinę. Poproszę o wszelkie rady w temacie. jak najszybciej, najlepiej, najefektywniej toto wymyć ? Jakie środki sprawdzą się najlepiej ?
Bardzo chwalę sobie kabinę, ale myć łatwiej jest wannę.
Obserwuj wątek
    • pierwszychleb Re: Jak umyć...? 08.08.20, 19:30
      Kalosze, kurtka i spodnie przeciwdeszczowe.

A powaznie do kombinuj da sie, jestem blisko doskonalosci, jedynie mam zawsze mokre stopy.
      • laruara Re: Jak umyć...? 08.08.20, 19:35
        Wiadomo, że kombinuję, ale rady doświadczonych osób zawsze się przydają.
        • pierwszychleb Re: Jak umyć...? 08.08.20, 19:42
          Tak sobie teraz mysle, ze gdybym zalozyla kalosze bylabym w 100% sucha.
          A wiec, moja rada: kalosze na nogi, wszystko co potrzebne do szorowania miej w kabinie abys nie musiala wychodzic, trenuj samoswiadomosc tego gdzie masz tylek lokcie i glowe po to by nimi nie dotykac scianek podczas szorowania, splukuj trzymajac raczke przysznica od gory stojac na zewnatrz zamknietej kabiny. You’re welcome
        • taki-sobie-nick Re: Jak umyć...? 09.08.20, 21:57
          Sztormiak dalekomorski. tongue_out
    • mona-taran Re: Jak umyć...? 08.08.20, 19:39
      Normalnie:p psikam, zostawiam, szoruję, spłukuję, ściągam ściągaczką i już:p
      • bei Re: Jak umyć...? 08.08.20, 19:44
        Masz nową? To wystarczy systematycznie- raz w tygodniu spryskać Cilit bangiem- kamień -rdza, lub octem.
        Zostawić, spłukać.
        Gdy chcesz mieć non stop idealną, to po każdym użyciu kabiny ściągasz ściagaczką wodę.
        Jak przy myciu nie zmoczyć się- wolny strumień wody i splukiwac słuchawką- przystawiając ja do szyby. Stopy będą mokre, ale możesz wejść do kabiny w kaloszach😉
        • annajustyna Re: Jak umyć...? 10.08.20, 00:06
          Ale po co w ogóle wchodzić do kabiny? 🤪 Ja mam kabinę wielgachną i przy jej myciu pozostaję na zewnątrz...
          • mona-taran Re: Jak umyć...? 10.08.20, 10:21
            Ja też nie wchodzę.
          • m_incubo Re: Jak umyć...? 10.08.20, 10:23
            A ja wchodzę bo mi tak wygodnie.
          • thea19 Re: Jak umyć...? 10.08.20, 10:24
            a jakiej wielkości ta kabina i jakiej długości masz ręce?
            • annajustyna Re: Jak umyć...? 10.08.20, 10:49
              Duża jest. Z metr na metr chyba. Ręce mam normalne.
              • annajustyna Re: Jak umyć...? 10.08.20, 10:50
                Ale wąż od prysznica dość długi, może to to? Bo mam i natrysk i słuchawkę na wężu...
                • thea19 Re: Jak umyć...? 10.08.20, 11:25
                  ale przecież trzeba najpierw ręcznie spryskać płynem, potem potrzeć w rogach, wypolerować baterię, potem spłukać a potem ściągaczką resztę usunąć
                  • annajustyna Re: Jak umyć...? 10.08.20, 11:27
                    No to robię to bez lania wody sobie na głowę. Naprawdę idzie.
                    • annajustyna Re: Jak umyć...? 10.08.20, 14:12
                      Teraz do mnie dotarło, że do mycia drzwi od kabiny od wewnątrz muszę być w środku. Ale te część robię pod koniec prysznicowania, uzbrojona w zmyjke, a raz na jakiś czas po prostu otwieram te drzwi i moczę przy okazji mycia podłogę w łazience. Trudno.
                      • thea19 Re: Jak umyć...? 10.08.20, 14:46
                        ja też nie leję sobie wody na głowę bo deszczownicą prysznica nie umyję tylko słuchawką ale nie dam rady popsikać ścian i kabiny i ich gąbką przetrzeć stojąc na zewnątrz. Kabiny mam 90x90x200 a ręce bardzo długie ale i tak za krótkie by umyć prysznice stojąc na zewnątrz.
                        • annajustyna Re: Jak umyć...? 10.08.20, 15:36
                          Wiesz, ja rzadko prysznic używam, najbardziej w nim razi kurz... Pewnie przy regularnym używaniu czekałyby na mnie nieco inne wyzwania.
    • fil.lo Re: Jak umyć...? 08.08.20, 20:48
      Wykorzystując męża 😉
      • laruara Re: Jak umyć...? 08.08.20, 20:51
        fil.lo napisała:

> Wykorzystując męża 😉

Nie posiadam big_grin
        • massinga Re: Jak umyć...? 08.08.20, 21:04
          No to sasiad
          • fil.lo Re: Jak umyć...? 08.08.20, 22:08
            O! wink
    • berdebul Re: Jak umyć...? 08.08.20, 21:36
      Myjka parowa. Nie trzeba wchodzić do środka, wystarczy wystawić trąbkę od myjki.
    • ichi51e Re: Jak umyć...? 09.08.20, 22:05
      Ja tam zdejmuje skarpetki podwijam spodnie i zawsze daje rade prysznicem. Mdo zraszacza do roslin nalewam odkamieniacz do czjnikow i pryskam (uwaga nie dla osob z problemami oddechowymi) czekam chwile splukuje prysznicem. Nie pucuje nie wycieram nie myje jak szyb w oknach - to nie ma sensu
      • grey_delphinum Re: Jak umyć...? 09.08.20, 22:09
        Mam.parawan nawannowy
        Myjka parowa jest najlepsza!
      • m_incubo Re: Jak umyć...? 09.08.20, 22:36
        Robię tak samo, z tym, że nie używam żadnego odkamieniacza, bo nie mam twardej wody, zero kamienia.
        Nawet gdybym nie myła kabiny tydzień, nie będzie na niej osadu, a z mydlin wystarczy spłukać słuchawką. Używam środka z foty poniżej i nawet te mydliny się nie osadzają.
        Zdaję sobie sprawę, że jestem uprzywilejowana 😀
        Tekst linku
    • morekac Re: Jak umyć...? 09.08.20, 22:29
      >... kabinę prysznicową, żeby przy okazji nie umyć siebie też...?

Nie da się delegować zadania na innego domownika? Ty będziesz sucha.
    • mava Re: Jak umyć...? 09.08.20, 23:04
      kupujesz teleskopową myjke na rączce, najlepiej z małą "główką" i obrotową,
      cos takiego

https://archiwum.allegro.pl/ns-old-855/10f7bba207d936f783902d286b602889c97db58b0b92910a4fce7795c8d4c855

I teraz ....stojąc w drzwiach kabiny spryskujesz całą kabine plynem W5 do kabin i tą myjką (wilgotną) rozprowadzasz po wszystkich ścianach, tszczególnie w miejscach, których nie dosiegasz z drzwi. Czyli wysokich (pod sufitem) - niżej oraz drzwi wystarczy samo spryskanie bo sa łatwo dostępne. Idziesz na kawę a po 10-15 minutach spłukujesz całośc wodą słuchawką prysznica. Wcześniej słuchawke prysznica kładziesz w brodziku/zawieszasz gdzieś na koszyku czy baterii, zeby potem nie włazić do brodzika i nie moczyć skarpetek. Drzwi są lekko przymkniete bo strumień wody mocny (żeby dosięgnąć wysoko).
      Nie wiem jaką masz kabine ale pamietaj o "zakamarkach", gdzie lubi zbierac sie osad z mydła czy kamień z wody (np profile przy drzwiach suwanych) - tam też trzeba spryskać W5.
      Zabieg ten nalezy powtarzac systematycznie a nie raz-dwa na tydzień. Najlepiej raz dziennie, zalezy ile osób korzysta z kabiny. U mnie, przy 4, najmniej pracochłonne było codzienne spryskanie. Wieczorem spryskałam, spłukałam całą kabinę a rano lśniła. Nie musiałam potem "szorować" przez godzine.
      Brodzik myjesz środkami adekwatnymi do materiału, z którego jest wykonany. I mozna robić to rzadziej bo jednak srodek ze scian częsciowo działa takze na brodzik. Chyba, ze ktos lata boso po podłodze no to wtedy brodzik brudzi sie mocno.
      Fugi mozna zaipregnować i nowa kabina, jesli ze szkła, powinna mieć specjalną powłoke choc moja niby miała ale ja róznicy nie widziałam z wcześniejszą, która "nie miała".
      Myjka przydaje sie także do mycia wysoko płytek w łazience
    • evee1 Re: Jak umyć...? 10.08.20, 10:13
      Ja myje przy okazji brania prysznica.
      • black.emma Re: Jak umyć...? 10.08.20, 11:32
        Ja też. Szybę myję karcherem do okien, super się sprawdza, bo woda się potem za mocno nie osadza.
      • mava Re: Jak umyć...? 10.08.20, 13:55
        >Ja myje przy okazji brania prysznica.

ale myjesz "przed" czy "po"?
        Kiedy myjesz "przed" to potem kabina juz nie jest tak czysta bo problemem w kabinach jest głównie osadzajace mydło i kamień z wody.
        Kiedy myjesz "po" to jednak twoje mycie (siebie) nie jest juz tak efektywne i stoisz stopami w chemicznych syfach
        Ja czasem tez tę metode stosuję ale
        1. zawsze mam watpliwosci kiedy to robić
        2. i jednak korzystam tez z wanny (częściej) wiec..
        • evee1 Re: Jak umyć...? 11.08.20, 02:27
          No ogol przed. Nie przeszkadza mi to, ze potem wezme prysznic. I tak bym wziela tylko pare godzin pozniej wink. Ja wanny juz nie mam w ogole.
          A teraz problem z przejrzystoscia prysznica w ogole znikl, bo zainstalowalismy sobie w prysznicu szklo wytrawione i nie widac na nim NIC.
          • mava Re: Jak umyć...? 11.08.20, 02:50
            dla mnie akurat nie jest ŻADNYM PROBLEMEM kropla wody na szybie kabiny...a niby co ma być na szybie kabiny prysznicowej, jak nie woda?
            problemem jest raczej kamień z wody i osad z mydla, na plytkach, na profilach (łączenianu szkła z plytkami, brodzikiem), które jednak nie tylko wygladają nieestetycznie to i "degenerują" całą kabinę (znaczy...niszczą po jakims czasie...) i wygladaja ohydnie, po czasie.
            • evee1 Re: Jak umyć...? 11.08.20, 14:52
              Myję płynem, który usuwa osad z mydła. A woda u nas niezbyt twarda całe szczęście. Ale pewnie tam u Ciebie są jakieś preparaty pozwalające na pozbycie się kamienia.
      • aqua48 Re: Jak umyć...? 10.08.20, 14:22
        evee1 napisała:

> Ja myje przy okazji brania prysznica.

Ja też tak robię - zero problemu z zamoczonym ubraniem smile

• jehanette Re: Jak umyć...? 10.08.20, 14:02
      Jedynie na spłukanie drzwi do kabiny wchodzimy do srodka. Podłogę, ściany, armaturę - wszystko myję z zewnątrz, normalnie gąbką. Spłukuję prysznicem z bliskiej odległości. jak już wszystko spłukane to wchodzę, zwykle boso, do środka i spłukuję same drzwi. Nie widzę problemu big_grin
      • laruara Re: Jak umyć...? 10.08.20, 15:56
        Póki co nauczyłam dzieci, że każdy po kąpieli ściąga wodę ściągaczką i wyciera szyby i uszczelki do sucha. Z pewnością przemyślę tę szczotkę obrotową, wydaje się fajna.
        • danka88 Re: Jak umyć...? 10.08.20, 18:46
          Nie trzeba myć , jeśli każdy domownik po prysznicu ściągnie wode ściągaczką
          • thea19 Re: Jak umyć...? 10.08.20, 23:17
            trzeba myć, osad zostaje na brodziku, na krawędziach, baterię też się myje i ściany. Nie wyobrażam sobie nie umyć min raz w tygodniu całego prysznica a ściągaczki używa każdy.
            • mava Re: Jak umyć...? 11.08.20, 03:02
              jak dla mnie to zostac "niewolnikiem" kabiny prysznicowej jest okrutne...
              Do głowy nie przyszłoby mi zmuszanie (terroryzowanie) domownikow do "sciagania każdej kropli krwi..pardon, wody, sciągaczka, po kapieli...Szczególnie rano, kiedy kazdy domownik "wstał za poźno' i spieszy się do roboty, szkoły'...
              jak wspomniałam wyżej, wystarczy wieczorem (albo rano, zalezy od rodzinnych konfiguracji) spryskac kabine plynem i spłukac woda, i chwatit.
              • laruara Re: Jak umyć...? 11.08.20, 08:43
                Skąd pomysł, że kogoś terroryzuję...?
                Nie wystarczy spryskać i spłukać. To z wody tworzy się kamień i brzydkie zacieki. A uczenie dzieci dbania o wspólną własność nie jest szczególnie naganne. Tym bardziej, że procedura opisana przez mnie trwa minutę.
              • thea19 Re: Jak umyć...? 11.08.20, 10:30
                można też wcale nie sprzątać i żyć w chlewie a można zatrudnić panią Halinkę, która umyje prysznic za właścicieli. O ile kurz i bałagan mnie nie razi, tak brudna łazienka wywołuje odruch wymiotny.
                • laruara Re: Jak umyć...? 11.08.20, 11:31
                  Ludzie różnie interpretują porządek. Mam koleżankę, która ciągle opowiada jak to sprząta i sprząta. Natomiast zadziwił ją porządek w moich szafkach i szufladach kuchennych. Ze szczerym zdziwieniem powiedziała "to ty nawet w szufladach sprzątasz ???"
                  • pade Re: Jak umyć...? 11.08.20, 11:39
                    big_grin
          • jehanette Re: Jak umyć...? 11.08.20, 15:14
            Raz na tydzień trzeba umyć, przecież robi się osad w trudnodostępnych miejscach, na brodziku też się zbiera, ale faktycznie ściąganie po każdym myciu bardzo pozytywnie wpływa na wygląd kabiny i sprawia że to cotygodniowe mycie jest znacznie łatwiejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka