Dodaj do ulubionych

'gumowe' faworki

14.01.11, 11:06
ciągle mi wychodzi gumowe ciasto, które się nie chce rozwałkować, bo ciąglę ciasto się kurczy, ściąga, jak guma właśnie.

nie wiem co tak działa: jajka? śmietana (a raczej jogurt, bo na jogurcue robię)? macie jakieś pomysły?

w sumie nawet przepisu nie mogę podać, bo za każdym razem proporcje mi wychodzą inaczej, tzn. najczęściej mąki muszę dużo dosypywać, bo za wilgotne jest.
w zeszłym roku roku jakoś mi wychodziły w tym roku nie mogę sobie poradzić.
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: 'gumowe' faworki 14.01.11, 11:50
      a dodajesz troche czystej wódki?
      to sprawdzony przepis mojej teściowejwink
      • kikimora78 Re: 'gumowe' faworki 14.01.11, 12:08
        octu dodaję
        • horpyna4 Re: 'gumowe' faworki 14.01.11, 13:11
          Ocet lub spirytus nie ma wpływu na wałkowanie, tylko zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez faworki podczas smażenia.
    • a_jednak_wierze Re: 'gumowe' faworki 14.01.11, 14:46
      Spróbój dać same żółtka i wódkę zamiast octu.
      • kikimora78 Re: 'gumowe' faworki 14.01.11, 15:22
        no dobra.
        tej wódki chciałam uniknąć bo nie pijemy wódki wogóle i bez sensu mi było kupować butlę tylko dla faworków, ale trudno - poświęcę się, poszukam w takich maleńkich buteleczkach, może znajdę
        • mama.rozy Re: 'gumowe' faworki 14.01.11, 15:34
          ta,my tez mamy ten sam problem,bo u nas wódki w ogóle sie nie pijesmile
          zawsze kupujemy taką małą flaszkę i wychodzimy na nieobytych,bo nie zależy nam na jakiejś konkretnej marcewink
          pierwszy raz pani w sklepie była w szoku,jak jej powiedzieliśmy,po co kupujemy
          teraz już jej to nie wzrusza
          no i moja teściowa twierdzi,ze to właśnie przez to są kruche.a już wiele razy jej nie posłuchałam i źle na tym wyszłamsmile
          • budzik11 Re: 'gumowe' faworki 14.01.11, 18:43
            O kruchości decydują żółtka, cukier i śmietana; alkohol (może być spirytus) służy tylko po to, żeby faworki nie ciągnęły nadmiernie tłuszczu.
        • a_jednak_wierze Re: 'gumowe' faworki 14.01.11, 18:45
          Hej, a ktoś tam na forum się chce pozbyć takich małych buteleczek z wódkąbig_grin
    • kubona Re: 'gumowe' faworki 14.01.11, 18:56
      a ja robię faworki z piwem. są kruche i pyszne.
      dzieki temu nie musze kupowac wódki której nikt u mnie nie pije.

aaa witam się, bo to mój pierwszy post na tym forum
      • mama.rozy Re: 'gumowe' faworki 14.01.11, 19:05
        czyli kolejna mądrośc teściowej,do której nie mogę się pezyznac,że nie działa...wink
        kubona-witajwinkjakieś specjalne to piwo?
        • kubona Re: 'gumowe' faworki 15.01.11, 17:16
          u nas leszek bo tylko takie chłop pija. ale róznicy nie ma,
          ciasto schłodzone, wybite wałkiem, rozwałkowane na papier. smażenia dużo,ale już od samego czytania mam slinę na brodzie.ide do sklepu po piwo
    • ja.dorcia Re: 'gumowe' faworki 14.01.11, 19:06
      Zamiast wódki, można kupić spirytus spożywczy - też w dziale z alkoholami.
      Natomiast kruchość zależy od ilości żółtek - ja zawsze daje 5. Fakt, zależy też na ile mąki, ale mi tych faworków to wychodzi na 3 takie duże talerze obiadowe, średnio po 20-25 cm wysokości każdy... ale to mi starcza góra na kilka dni smile
      No i może to właśnie kwestia tego jogurtu zamiast śmietany? Pamiętam, że w moim przepisie (zawsze wychodzi, ale nie mam go teraz pod ręką), jest nawet określony % tej śmietany. A jakby nie było, jogurt ma raz, że inną konsystencję, bardziej wodnistą, i mniej % wink
      • misself Re: 'gumowe' faworki 17.01.11, 15:45
        ja.dorcia napisała:

> Zamiast wódki, można kupić spirytus spożywczy - też w dziale z alkoholami.

Dokładnie, i to może stać choćby kilka lat - przydaje się do ciast smażonych, jak pączki, chrust.

Gumowe ciasto (a po usmażeniu - bardzo twarde) wychodzi po dodawaniu całych jajek zamiast samych żółtek i przy oszczędzaniu na % śmietany (powinna być kwaśna i jak najtłustsza). Robienie na jogurcie nie ma większego sensu, chrust i tak jest bardzo kaloryczny smile
    • allija Re: 'gumowe' faworki 15.01.11, 02:31
      ja szczególnie nie znam sie na faworkach bo zwykle robila je moja mama. Były cieniutkie i kruche, często nawet nie wszystkie w całości nie dojezdżały bo w drodze zdążyły sie połamać. Były pyszne i niestety, moje mama juz ich zrobić nie może. Pamiętam jednak, że powtarzała zawsze, iz do faworków dodaje wyłącznie i zawsze spirytus.
      Podobno zeby było kruche trzeba je dobrze natłuc wałkiem /aż będą widoczne pecherzyki powietrza/, potem do lodówki. Cieniutko rozwałkować - u mnie zawsze były cieniutkie.
      • allija Re: 'gumowe' faworki 15.01.11, 02:36
        Tu taki przepis znalazłam, moze z tego uda sie?

www.wielkiezarcie.com/recipe7784.html
      • ko_kartka Re: 'gumowe' faworki 15.01.11, 11:19
        Tak, tak, śmietana, a nie jogurt. I nie wiem, czy nie 18% nawet. I to natłuczenie jest ważne, ale się nikomu pewnie nie chce, bo to ręka boli, trzeba tłuc naprawdę porządnie. I mąki zawsze wychodzi dużo więcej niż w przepisie. I rozwałkować trzeba naprawdę cieniutko, nie ma, że boli smile Ale ciasto przy tym się faktycznie trochę przykurcza, jakby było gumowe - trzeba mieć parę w łapach. Dlatego faworki robię raz w roku, bo żeby zrobić porządne, to się trzeba naprawdę narobić (ja robię podwójną porcję, hurtowo, bo mnie jako jedynej "wychodzą" i nikt inny w rodzinie już nie robi, tylko przychodzi na wyżerkę).
        • ko_kartka Re: 'gumowe' faworki 15.01.11, 11:22
          Ach, no i ja zawsze daję spirytus. Nie jestem przekonana, czy nie wpływa to na kruchość, ale ja nie Heston i chemię kuchenną mam w nosie.
    • ladyjm Re: 'gumowe' faworki 15.01.11, 17:57
      moze zmien przepis? ja robie z przepisu z mojewypieki.blox.pl i nic mi sie nie kurczy
    • misself Re: 'gumowe' faworki 17.01.11, 15:49
      Winne są albo całe jaja (dodaje się żółtka), albo ten jogurt, albo mąka (wrocławska 500 do chrustu jest lepsza niż tortowa 450).

Ja robię z tego przepisu: ich4pory.blogspot.com/2009/01/faworki.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka