Dodaj do ulubionych

Anulowanie L4

12.08.20, 19:28
Czy jest możliwe bez wystawiania nowego? Zadzwoniła do mnie kadrowa żebym poprosiła lekarza o anulowanie L4, bo "mi się nie opłaca" - mam długi urlop i mogę składać wniosek o świadczenie urlopowe (kompletnie k tym nie pomyślałam). Jutro będę dzwonić do kliniki, ale zastanawiam się jak przekonać lekarza uncertain
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Anulowanie L4 12.08.20, 19:31
      A lekarz może anulować chorobę która powoduje twoja niezdolność do pracy? smile
      • cosmetic.wipes Re: Anulowanie L4 12.08.20, 19:36
        Jest jakiś obowiązek ustawowy siedzenia na zwolnieniu, kiedy się choruje? Za urlop grozi grzywna?
        • m_incubo Re: Anulowanie L4 12.08.20, 19:38
          Nie grozi, ale lekarz na jakiejś podstawie wystawia świstek o niezdolności do pracy, to nie papierowe zwolnienie, które możesz wyrzucić do kosza.
          • iberka Re: Anulowanie L4 12.08.20, 19:43
            Na podstawie telekonsultacji. To dla mnie najdziwniejsze, bo tak naprawdę mogłabym być leniwym pracownikiem i udać chorobę (zapalenia spojówki nie sprawdził żaden z dwóch lekarzy)
            • armamagedon Re: Anulowanie L4 12.08.20, 22:38
              Ale lekarz nie jest od sprawdzania, czy nie składasz fałszywych zeznań. Jak pacjent mówi, że boli, swędzi, łzawi, to się mu wierzy, a nie kwestionuje.
              Oszustwa i choroby powyżej lini dwuusznej zostawia się jako rozpoznania na sam koniec.
              Jeśli oszukujesz lelarza, to na swoją odpowiedzialność. Lekarz nie jest agentem zusu.
              • iberka Re: Anulowanie L4 12.08.20, 23:10
                Myślałam, że zapalenie spojówki powinno być sprawdzone fizycznie. Ba! Proponowałam nawet przesłanie zdjęcia lub wideo rozmowę, podobno wystarczy opis choroby dlatego zrobiłam to tak dokładnie jak potrafiłam. Pomoc potrzebna była na cito, bo domowe metody zawiodły, a ja nie mogłam oka otworzyć więc myślałam tylko o tym aby mieć receptę na lek.
          • cosmetic.wipes Re: Anulowanie L4 12.08.20, 20:37
            Dlatego w starterze nie było mowy o wyrzucaniu do kosza, tylko o anulowaniu przez lekarza.
            • m_incubo Re: Anulowanie L4 12.08.20, 22:51
              Niezaleznie od tego, co jest w starterze, w życiu nie spotkałam się z przypadkiem anulowania e-zwolnienia bez wystawienia nowego.
              To przy wersji papierowej można było świstek zmiąć w kulkę i np. pójść do pracy lub na urlop.
              • marszawka Re: Anulowanie L4 13.08.20, 08:43
                A nie możnaby zwyczajnie wykorzystać urlop na czas choroby i i tak siedzieć w domu i chorować? Wtedy zwolnienie mogłoby być anulowane?
                • iberka Re: Anulowanie L4 13.08.20, 09:15
                  Zostawiam temat, przedłużę urlop grudniowy bez zamieszania teraz.
    • m_incubo Re: Anulowanie L4 12.08.20, 19:37
      Raczej nie. Nie ma opcji wycofania e-zwolnienia, od razu trafia do ZUS-u, ew. chyba do 3 dni można je anulować i zastąpić poprawnym, jeśli jest błędnie wystawione, ale też od razu wie o tym ZUS.
      • iberka Re: Anulowanie L4 12.08.20, 19:40
        Doczytałam, że anulować może lekarz i - jeśli to konieczne- wystawić poprawne. To by znaczyło, że niekoniecznie trzeba nowe zwolnienie. Hmmmmm
        • m_incubo Re: Anulowanie L4 12.08.20, 19:47
          Nie wiem czy będzie miał ochotę, to trochę proszenie się o kontrolę.
        • alfa36 Re: Anulowanie L4 12.08.20, 19:48
          Koleżanka miała kamień w nerce. Wystawione L4 w oczekiwaniu na przyjęcie do szpitala. Kamień wyszedl. L4 anulowano po dwóch dniach.
          • iberka Re: Anulowanie L4 12.08.20, 19:51
            Zgłosiła to u lekarza, który wystawił L4 czy inaczej?
            • alfa36 Re: Anulowanie L4 12.08.20, 21:11
              Zgłosiła do lekarza. Nie anulowano wstecz.
          • 35wcieniu Re: Anulowanie L4 12.08.20, 19:52
            Ale nie anulowano wstecz chyba? Tylko uznano zdolność do pracy jak juz jej przeszło i zaniechano dalszego, to się często zdarza, ale tu chyba chodzi o anulowanie tego, które już jest.
    • welcome_back Re: Anulowanie L4 12.08.20, 20:03
      Lekarz, który je wystawił, może je poprawić, jeśli przy wypisywaniu popełnił błąd.
      Zastanawiam się tylko, jakim cudem urlop miałby się bardziej opłacać niż l4.
      • 35wcieniu Re: Anulowanie L4 12.08.20, 20:10
        Yyyy? Bo urlop masz pełnopłatny, a zwolnienie 80%?
        • kanna Re: Anulowanie L4 13.08.20, 12:23
          Skoro wolisz marnować urlop...
          • 35wcieniu Re: Anulowanie L4 13.08.20, 12:26
            Ja nie wolę, ale masa ludzi tak robi, zwłaszcza na niskopłatnych stanowiskach.
          • m_incubo Re: Anulowanie L4 13.08.20, 12:31
            Autorce raczej chodziło o tzw. gruszę, czyli dofinansowanie przy długim urlopie. Być może urlop i tak spędzałaby w tym roku w domu.
    • rb_111222333 Re: Anulowanie L4 12.08.20, 20:05
      Możesz zrezygnować z l4, ale czy wstecz można cofnąć to nie wiem
      • dominika9933 Re: Anulowanie L4 12.08.20, 20:47
        A cofnąć do przodu?smile
    • odnawialna Re: Anulowanie L4 12.08.20, 20:45
      Nie może anulować, ale może wystawić zaświadczenie, że na przykład już następnego dnia "ozdrowialaś" wink i byłaś zdolna do pracy. Wtedy wracasz na status pracownika na urlopie.
      Zastanawia mnie inna kwestia. Gdyby nadal były zwolnienia papierowe, mogłabyś się dogadać z kadrowe i zwyczajnie papier usunąć z kadr. Czy kadrowa ma obowiązek wyciągania zwolnienia do ewidencji? Tak naprawdę chodzi tu o interes pracodawcy i jezeli kadrowa sama proponuję inne rozwiązanie to tego ten... smile
      • 35wcieniu Re: Anulowanie L4 12.08.20, 20:52
        Ma obowiązek, wszystko jest teraz w systemie, nie może zignorować zwolnienia.
        "Sama proponuje" ale nie może tego formalnie zrobić, dlatego sugeruje unieważnienie tego zwolnienia.
    • iberka Re: Anulowanie L4 12.08.20, 20:55
      "lekarz przekazuje informację o stwierdzeniu nieważności e -ZLA lub o stwierdzeniu nieważności oraz wystawieniu nowego" - rozumiem, że może anulować zatem jutro będę go do tego motywować
      • 35wcieniu Re: Anulowanie L4 12.08.20, 20:57
        Może uznać cię za zdolną do pracy przed końcem zwolnienia. Czyli je skrócić. O anulowaniu wstecz już wystawionego nigdy nie słyszałam.
        • iberka Re: Anulowanie L4 12.08.20, 21:02
          Jak to przejdę, będę wiedzieć wszystko, bo skracane już miałam kiedyś- z tym problemu nie było.
          • 35wcieniu Re: Anulowanie L4 12.08.20, 21:04
            Ze skracaniem nigdy nie ma, normalna procedura, nic niezwykłego że pacjent zdrowieje szybciej niż lekarz przewidział.
            Ale z unieważnieniem wstecz już gorzej, bo jak uznaje kogoś za niezdolnego do pracy, a następnego dnia uznaje że jednak w momencie badania pacjent był zdrowy albo ze go w ogóle u lekarza nie było, to już trochę zaczyna być problematyczne.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Anulowanie L4 12.08.20, 21:32
      Wczasy pod gruszą możesz sobie nawet w grudniu odebrać.
      • iberka Re: Anulowanie L4 12.08.20, 21:46
        O widzisz, to byłoby dobre rozwiązanie. Mam zaplanowany urlop na koniec roku i te dni z L4 dodane, to w sumie byłoby 16 więc nawet "nadstan" w kwestii gruszy.
        Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka