Dodaj do ulubionych

polećcie jakiś dobry kryminał

26.08.20, 13:44
jw. Przeczytałam całego Mankella i teraz trudno mi znaleźć coś równie dobrego. Najlepiej żeby był cały cykl.

Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 13:48
      Dla mnie ze skandynawskich: Leif G.W. Persson, Ake Edwardson.
      Jeszcze Hakan Nesser, ale wolę te z komisarzem Barbarottim niż te z Van Veeterenem
      • lellapolella Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 14:02
        Lubię Ake Edwardsona i Nessera bardzosmile Dorzuciłabym Elsebeth Egholm z cyklem o Dicte oraz Islandczyków- Yrsę Sigurðardóttir i Arnaldura Indriðasona. Ten ostatni jest dość specyficzny, osobiście przepadam, ale zrozumiem, jeśli komuś nie będzie pasowałwink
        • daniela34 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 14:06
          Yrsa! Zapomniałam o niej. Masz rację, ją równiez polecam.
          • andaba Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 15:23
            I jeszcze Karin Fossum, poza "Zabójstwem Harriet Krohn" wszystkie są świetne.

Chyba nikt nie wspomniało Elizabeth George - mojej ulubionej autorce (niestety, najlepiej czytać oryginały, bo przetłumaczonych jest kilka i to od Sasa do lasa).
            I o Nele Neuhaus, którą przetłumaczono, w dodatku dobrze.
            Jeszcze Peter Robinson jest ok, choć też początkowych tomów nikt nie przełożył.
            • kura17 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 19:10
              > Chyba nikt nie wspomniało Elizabeth George - mojej ulubionej autorce (niestety,
              > najlepiej czytać oryginały, bo przetłumaczonych jest kilka i to od Sasa do lasa).

E. George to tez jedna z moich ulubionych pisarek.
              mam jej prawie wszystkie czesci serii o detektywie Lynley'u, po angielsku wlasnie.
              swietnie opisuje postacie.
              • andaba Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 19:56
                To zazdroszczę całą sobą, ja angielskiego nie znam i chyba się tłumaczeń nie doczekam.
                • grey_delphinum Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 20:06
                  Oglądałam ekranizację książki E. George o Lynley'u. Bylam baaaardzo rozczarowana odtwórcą głównej roli.
                  • kura17 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 27.08.20, 07:20
                    > Oglądałam ekranizację książki E. George o Lynley'u. Bylam baaaardzo rozczarowana
                    > odtwórcą głównej roli.

ogladalas film, czy serial?
                    ja widzialam dosc stary serial BBC (z 10 lat lub wiecej temu) i nie dosc, ze Lynley byl brunetem, to Barbara byla szczupla ...
                    jesli film, to jaki?
                • kura17 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 27.08.20, 07:21
                  > To zazdroszczę całą sobą, ja angielskiego nie znam i chyba się tłumaczeń nie
                  > doczekam.

wieki temu przeczytalam ktoras z ksiazek przez przypadek (z biblioteki) i sie zakochalam i zaczelam kupowac - teraz co roku czekam na najnowsza z serii ...
    • mdro Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 14:11
      Andrea Camillieri z komisarzem Montalbano (Włochy, Sycylia). Ann Cleeves - i cykl z Verą, i Kwartet Szetlandzki (którego już jest 7 tomów chyba). Pierwszy dzieje się w Anglii, drugi - jak tytuł wskazuje - na Szetlandach. Wszystkie mocno obyczajowe. Dobra jest też podobno Donna Leon, ale nie czytałam. Nie polecam za to zachwalanej tu i ówdzie "południowofrancuskiej" M.L. Longworth, dość słabo napisane (i chyba też nie najlepiej przetłumaczone).
      • aqua48 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 14:20
        Polecam Bernarda Minier, Jorna Liera Horsta, czytam teraz Miszczuk Obsesję i Paranoję.
      • daniela34 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 14:49
        Ann Cleeves też polecam.
      • kura17 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 19:08
        > Dobra jest też podobno Donna Leon, ale nie czytałam.

Donna Leon i commissario Brunetto bardzo fajne. warto zaczac od starszych ksiazek w cyklu, bo u niej czas plynie w prawdziwym tempie - fajnie to obserwowac na przyklad patrzac na dzieci w kolejnych ksiazkach wink
      • grey_delphinum Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 20:08
        Powtarzam sobie właśnie kolejny raz serial "Vera"
        z B. Blethyn. Rewelacja!
    • nikita1907 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 14:43
      Minier, Jussi Adler, Jo Nesbø, Donato Carrissi, Grange,
    • nikita1907 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 14:45
      I jeszcze genialny cykl o agencie Pendergascie Childa i Prestona.
      • joasia33 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 23:11
        Tak, tak, tak! Kocham Aloysiusa X. Pendergasta.
    • daniela34 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 15:29
      Korag, dzięki za wątek. Jestem akurat na etapie: "coś bym przeczytała, no coś bym przeczytała, ale nie wiem, co". I najlepiej, żeby było wciągające, bo się muszę oderwać od myślenia. A tu mam tyle rekomendacji.

A tak przy okazji, zabrałam się za kryminały Małeckiego, ale jakoś nie powalają.
      • pani_tau Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 16:22
        Tylko Nesbo - cykl o Harrym Hole, ale bez pierwszego tomu, bo Nesbo nie za bardzo wiedział w którym iść kierunku i to się trochę czuje.
        Spoza cyklu - "Łowcy głów", przeczytałam w oszołomionym zachwycie mimo, że dopiero co obejrzałam wierną i do tego znakomitą ekranizację z samym Closter-Waldeau w jego najlepszej formie, jeśli wiesz co chcę powiedzieć wink.
        • fibi00 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 16:53
          pani_tau napisał(a):

> Tylko Nesbo - cykl o Harrym Hole, ale bez pierwszego tomu, bo Nesbo nie za bard
          > zo wiedział w którym iść kierunku i to się trochę czuje.

Czy chodzi o "Pierwszy śnieg"? Bo na wakacjach kupiłam 2 cz. "Pierwszego śniegu" (wszystkie tomy były po 10zł/szt) z myślą że jak będzie fajna to kupię kolejne tomy. Książka nie była zła ale też nie powalała. Więc twierdzisz że kolejne tomy są lepsze od pierwszego? Może się skuszę...
          • stara.mostowiakowa Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 17:01
            Mnie tam 'pierwszy śnieg' się podobał, ale ja Nesbo uwielbiam bezkrytycznie
          • pani_tau Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 19:03
            Pierwszym tomem jest "Człowiek Nietoperz".
            Podobnie jak stara.mostowiakowa jestem oddaną wielbicielką Nesbo, więc obawiam się, że skoro nie podszedl ci "Pierwszy śnieg" to już po ptokach smile.
            Ja zaczęłam zupełnie przypadkowo od "Pentagramu" i wsiąkłam na całego w mroczne uniwersum Harrego Hole wink.
            Minus bycia wielbicielką Nesbo jest taki, że bardzo, ale to bardzo trudno jest znaleźć autora, który jest w stanie mu dorównać. Jak na razie udało się to tylko Jonathanowi Kellermanowi i jego serii o psychologu dziecięcym Alexie Delaware, który wspomaga swoją wiedzą detektywa Milo Sturgisa.
            Mnóstwo genialnie trafnych obserwacji społecznych, co nie powinno dziwić, bo Kellerman sam ma doktorat z psychologii, fantastyczny, elegancki humor plus błyskotliwie prowadzona intryga - Kellerman, podobnie jak Nesbo, nie raz i nie dwa sprowadził moją dedukcję na kompletne manowce 😄.
            I za to kocham ich obu

• dominika9933 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 21:13
              Mam tak samo. Nesbo kocham. I jeszcze Lee Child
        • panterarei Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 18:12
          Nesbo jest ochydny. Kilka pierwszych tomów ok a potem bal balansowanie turpizmem,
    • geigo Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 16:27
      Z jeszcze niewymienionych: Mo Hayder, Sophie Hannah, Tana French, Val McDermid, Susan Hill (cykl z Simonem Serraillerem), Gianrico Carofiglio, Deon Meyer, Ross Macdonald, Antonio (Toni) Hill (trylogia z inspektorem Salgado), Michael Gruber (trylogia z detektywem Pazem), Peter May (trylogia z wyspy Lewis).
    • vre-sna Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 18:06
      Kryminal dosc odlegky od Mankella, ale polecam: Daria Doncowa.
      Bawilam sie swietnie, jest porownywana do Chmielewskiej, ktorej akurat nie trawie.
      No i Marinina, ja naprawde lubie oraz powrot do Agaty Christie.
    • dvdva Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 18:14
      Asa Larsson
      • bi_scotti Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 18:31
        Peter Robertson
        P.D. James (early works)
        Giles Blunt
    • ira_08 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 18:18
      Trylogia o Szackim.
      • inez21 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 18:29
        Z pewnością Minier którego dziewczyny polecały już wyżej.
        Ja jeszcze uwielbiam Monsa Kallentofta zwłaszcza serie z porami roku.
        A z polskich to polecam Mieczysław Gorzka Martwy Sad i dalsze części.. jak dla mnie rewelacjawink
        A z takich które nie są cyklem to z pewnością C.J. Tudor Kredziarz.
    • bookends Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 19:51
      Louise Penny
    • ela.dzi Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 20:00
      Jorn Lier Horst, seria o komisarzu Wistingu.
    • malo.slonca Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 20:16
      mi z ostatnio przeczytanych, oprócz Nesbo oczywiście, bardzo spodobał się Wojciech Chmielarz i jego seria o komisarzu Jakubie Mortce. Kryminały powoli zaczęły być dla mnie coraz mniej wciągające i przy Chmielarzu na nowo zaczęły fascynować.
      • myszu13 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 21:08
        Miłoszewski - trylogia z Szackim
        Szamałek-Ukryta sieć
    • maniaczytania Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 21:00
      David Hewson - ma kilka serii,
      Jens Lapidus,
      Kathy Reichs
    • bleuet Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 22:20
      R.D. Wingfield - cykl z inspektorem Jackiem Frostem
      • dominika9933 Re: polećcie jakiś dobry kryminał 26.08.20, 23:08
        Nie wiem czy ktoś pisał. Charlas Coben.
        • minniemouse Re: polećcie jakiś dobry kryminał 27.08.20, 01:47
          a stare kryminaly? czy ktos jeszcze czyta poczciwego Zeydler -Zborowskiego albo Jerzy Edigeya? jejku jak ja bym to poczytala....
          • minniemouse Re: polećcie jakiś dobry kryminał 27.08.20, 01:52
            Pacjentka
            - podobne swietne. nie czytalam ale slyszalam ze jest super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka