Dodaj do ulubionych

Do forumowych lekarek itd

27.08.20, 12:54
Od poniedzialku mam wrazenie, ze utknelo mi cos w przelyku po sniadaniu. Najpierw myslalam, ze to tabletka (biore spory objetosciowo antybiotyk, wlasnie z jedzeniem), bo wydawalo sie duze i takie "tepe" w dotyku. Probowalam wiele razy do tej pory popijac, takze kleikiem lnianym, zeby poszlo dalej, bralam ciepla kapiel, zeby sie rozluznic. Na nic. Trudnosci oddechowych niet, tylko uczucie czegos w przelyku, trudnosci i bol w przelykaniu wlasnie, bo za malo miejsca. Po przelknieciu jeszcze jakis czas lekki bol.

Pewnie powinnam byla wczesniej zadzwonic do np przychodni, ale oni raczej zbywaja, zwlaszcza w czasie korony, no i caly czas mialam nadzieje, ze bedzie lepiej. Wczoraj wieczorem bylo malo przyjemnie, bo bol utrzymywal sie jakis czas po przelknieciu czegokolwiek, nawet sliny. Dzis nieco lepiej jest, tak jakby to "cos" w gardle sie zmniejszylo, ale nadal czuje. Dodzwonilam sie dzis do przychodni i lekarz ma oddzwonic do mnie po poludniu.

Wiem, ze na odleglosc to mozna tylko z kuli krysztalowej wrozyc wink ale macie jakies pomysly, co to moze/moglo byc? Bo utknieta tabletka chyba jednak po tylu dniach by sie przesunela/rozpuscila?

Obserwuj wątek
    • nowel1 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 12:57
      Zapalenie przełyku. Może polekowe. Nie jest to doksycyklina?
      • kwiatuszek305 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 13:02
        ciproflaxyna
        • nowel1 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 13:05
          Myślę, że jakiś miejscowy ubytek nabłonka w przełyku, spowodowany niewystarczającym popiciem tabletki.
          • kwiatuszek305 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 13:12
            Do wczoraj wieczorem czuc bylo "cos" w przelyku, dopiero wieczorem jakby sie przesunelo nieco na dol (i stamtad uwieralo i bolalo), a tamto dawne miejsce bolalo bo podraznione...

Dzis czuje nieco nizej nadal, uwieranie i lekki bol
            • igge Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 17:26
              Lekarz. Szybko.
            • hosta_73 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 22:51
              Miałam podobnie, przeszło samo po kilku dniach.
              Ale nie odradzam porady lekarskiej! Napisz co powiedział, sama jestem ciekawa...
    • curry1 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 12:59
      A może to stan zapalny, jakaś infekcja gardła? Spróbowałabym psiknąć hasco septem/tantuum verde.
      • kwiatuszek305 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 13:06
        Ale to nie gardlo, tylko bardziej przelyk na wysokosci dolu nadobojczykowego.
    • snakelilith Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 13:02
      Może po prostu skaleczyłaś się tabletką. Czujesz, bo miejsce jest podrażnione i może nawet nieco napuchnięte. Śluzówki jednak szybko się goją.
      • kwiatuszek305 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 13:29
        Tez taka mysl mi przemknela najpierw... Z drugiej strony, dzis juz czwarty dzien, wczoraj wlasnie czulam jakby w jednym miejscu bylo podraznione a nizej uwieralo nadal...
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 13:11
      Ja bym zrobiła tak:
      Wypiłabym 2 litry wody i się wyrzygała.
      Wiem metoda głupia ale mi tak kiedyś utknęło coś z tabletki właśnie, nie wiem co ale po 5h mialam dość i stwierdziłam,że jak poszło w jedną stronę to wyleci w drugą. I faktycznie po rzygu jeszcze miałam takie uczucie ucisku przez chwilę i przeszło.
      • thea19 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 13:14
        od poniedziałku to ta tabletka się już raczej rozpuściła
      • kwiatuszek305 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 13:32
        Pomysl ok, szkoda, ze wczesniej nie wpadlam na to
    • koko8 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 13:30
      Może to być klasyczny globus:
      pl.wikipedia.org/wiki/Globus_(choroba)
      • majenkir Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 15:46
        A ja myslalam, ze globus to migrena! big_grin Ematka jednak ksztalci wink
        • thea19 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 15:50
          też uważałam zawsze globusa za migrenę!
        • zuleyka.z.talgaru Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 21:55
          Za dużo Izabeli Łęckiej big_grin
          • odnawialna Re: Do forumowych lekarek itd 28.08.20, 03:21
            Raczej Emilii Korczyńskiej
    • prosecco.frizzante Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 15:37
      U mnie był to jeden z objawów uczulenia na antybiotyk. Najpierw wrażenie, że coś stanęło w przełyku, potem ciągły, palący ból.
    • ichi51e Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 15:45
      Mialam tak! Wyladowalam na sorze. Zasadniczo powiedzieli mi ze boli i czuje cos bo podraznione i spuchniete ale wszystko juz dawno sie przesunelo skore zyje i gadam o tym (ale przeswitlenie zrobili)
    • dramatika Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 15:49
      Ropień okołomigdałkowy.
    • asqe Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 16:14
      Mnie się tak zaczęło robić po jakichkolwiek lekach w kapsułkach (a brałam taki dwa razy dziennie latami). Na szczęście lekarz mi zmienił (z innego powodu) na tabletki. To był ból i pieczenie i wrażenie, ze coś mi tam utknęło, potrafiło to nawet doprowadzić do wymiotów.
      Dlatego teraz unikam kapsułek, jak tylko mogę.
      • daniela34 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 17:30
        Dostrzegasz różnicę pomiędzy ością a tabletką?Tez tak miałam. A zaczelo się niewinnie, od kapsułki Skrzypovity
        • daniela34 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 17:34
          przepraszam za pierwsze zdanie, powinno być do igge
    • igge Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 17:24
      Zadzwoniłabym na cito do przychodni.
      Raz ponad tydzień miałam w przełyku ość z makreli. Okropność, czułam ją nonstop. Po tygodniu ( dwóch?) wyszła wreszcie. Ulga.
      A potem wygooglałam problem i przeczytałam, że właściwie powinnam była możliwe pojechać na SOR od razu. Że taka ość może być niebezpieczna.
      Skasowałam kotom jedzenie ryby.
      Sama z szacunkiem do zdrowia jem ryby powolutku i usuwam ości dokładnie z mięsa wcześniej teraz.
      • damartyn Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 17:31
        Globus lub odczyn alergiczny
      • daniela34 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 17:34
        dostrzegasz różnicę pomiędzy ością a tabletką?
        • igge Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 21:41
          Tak mi się niefortunnie może skojarzyło, sorki.
          Tabletką rozumiem można się albo zakrztusić od razu i to groźnie ( np dziecko) albo sobie z nią dłużej nie rozpuszczoną do końca chodzić w gardle tak? Bezpiecznie?
          Albo tabletka nie ma możliwości nie rozpuścić się więc to jakieś podrażnienie gardła i niżej?

• daniela34 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 23:14
            Ość się wbija i oczywiste jest, że to może być niebezpieczne. Tabletka-jak sama napisałaś -sie rozpuszcza. Podrażnienie gardła może nastąpić ale różnica pomiędzy ostrą ością a tabletką jest spora.
            • kwiatuszek305 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 23:25
              No dobra, ale pomijajac ewentualna osc. Zastanawiam sie, czy aby na pewno tabletka tak latwo sie w przelyku rozpusci - tam plynu tyle, co przy piciu czy jedzeniu (mokrego)? Z czasem pewnie tak, ale moze troche to trwa?
              • daniela34 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 23:35
                No trwa, pewnie że nie rozpusci się od razu. Toteż nie mowie, żeby nie isc do lekarza, ale jednak to nie jest ostry przedmiot wbity w przełyk.
            • igge Re: Do forumowych lekarek itd 28.08.20, 07:20
              Daniela, zastanowiłam się czemu wyskoczyłam z tą ością tutaj i wiem. Ja się zasugerowałam konkretnymi 4 wyrazami autorki:
              " uczucie czegoś w przełyku", i " utkwiło mi coś w przełyku".
              Bo mi z tą ością, to dopiero już po wyjęciu jej po takim długim tygodniowym czasie okazało się, że to ość. Wcześniej nie wiedziałam czemu, mimo wielokrotnego popijania wodą, zaczęłam mieć trudności z przełykaniem. Wcześniej dokładnie to czułam i tymi samymi 4-5 słowami opisywałam jak autorka. Nie wiedziałam, że to NA PEWNO ość. To była tylko jedna z wielu opcji. I ta ość nie była wbita tylko sobie tam przylepiła się jakoś i utrudniała.
              A tabletek codziennie popijam więcej niż kilka. I też bywają przygody. Czasem zakrztusić się można jak szybko, bezmyślnie łykasz. Czasem za mało wody do popicia itd. Coś tam się przyklei na chwilę za wysoko. Generalnie nie lubię.
              I zwykle z byle czym nie lecimy do lekarza od razu ( choć teraz z teleporadami zrobiło się z tym wygodniej). Ale ostatnio okazało się, że pewne rzeczy zlekceważyliśmy jako błahe i zupełnie nie mieliśmy racji. Dlatego teraz strategia mojej teściowej, by z byle czym kontaktować się z lekarką rodzinną, nabrała sensu.
    • ela.dzi Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 17:34
      Refluks lub stan zapalny przełyku
    • aguar Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 17:45
      Tak naprawdę, to żeby wiedzieć na pewno, trzeba by zrobić ezofagoskopię. Z drugiej strony jak powoli przechodzi, a się nie pogarsza, można czekać, może samo przejdzie, próbować ukoić lekami na reflluks...
    • kwiatuszek305 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 18:25
      Rozmawialam z lekarka przez telefon, mam odstawic antybiotyk na razie (czyli wieczornej i rannej dawki nie bedzie). Zadzwoni jutro w dzien, czy sie cos zmienilo.

To z tym zapaleniem przelyku pasuje nawet objawowo troche (tez objawy zoladkowe). Jutro bede sie starala dostac do poradni laryngologicznej, zeby wlasnie obejrzeli sobie, bo tak to troche po omacku jest.
      • spirit_of_africa Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 21:18
        Możesz tez mieć refluks. Który nasilił się po antybiotyku albo zbieg okoliczności. U mnie tak było
        • kwiatuszek305 Re: Do forumowych lekarek itd 27.08.20, 23:06
          Jak tak czytam o objawach refluksu, to raczej nie mialam tych wszystkich objawow, bardziej teraz przy antybiotyku..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka