Dodaj do ulubionych

Chude dziecko

27.08.20, 13:42
Syn, wiek 15 lat przy wzroście 178 cm waży 52 kg. Od pół roku waga sie nie zmniejsza ale i nie rośnie. badania krwi z rozmazem marcu w normie, glukoza w normie. Chudy jest baaardzo. Ale nie wiem czy moze byc to kwestia dojrzewania i tak zostawić sprawę, czy szukać przy takiej chudości powodu. może badania na tarczycę (ja miałam kiedyś nadczynność), może pasożyty. Doradźcie coś. Pediatra w marcu na wątpliwości co do chudosci dziecka, stwierdził, że przesadzam.
Obserwuj wątek
    • lucadimontezemolo Re: Chude dziecko 27.08.20, 13:56
      Są osobnicy chudzi z natury. Mój kuzyn przy podobnym wzroście wagę 55 kg osiągną około 45 roku życia. Kuzyn bez żadnych problemów zdrowotnych.
      • lucadimontezemolo Re: Chude dziecko 27.08.20, 13:57
        osiągnął miało być.
    • kasiaakasiaa Re: Chude dziecko 27.08.20, 13:58
      jak chudy i zdrowy to ok...
    • iberka Re: Chude dziecko 27.08.20, 13:58
      Mój 19 latek waży 53 kg przy 186 cm. Wszystko że zdrowiem ok.
      • ivaz Re: Chude dziecko 27.08.20, 14:42
        Mój 23 latek również 186 cm, waga 57 kg, całe życie był chudy i pewnie taki zostanie, bo wszyscy w rodzinie jesteśmy szczupli, jest zdrowy jak koń
        • igge Re: Chude dziecko 27.08.20, 17:17
          Mój, oprócz badań przymusowych sportowych kiedyś, też jeszcze nigdy z niczym nie był u lekarki rodzinnejsmile
          Muszę go zmobilizować choć do zrobienia morfologii/ moczu z raz, tak profilaktycznie.
    • lily_evans11 Re: Chude dziecko 27.08.20, 14:13
      Chyba nikt Ci nie jest w stanie doradzić, każde dziecko jest inne, sama musisz podjąć decyzję co do dalszej diagnostyki lub nie. To nie jest tak, że jak 10 osob napisze, że ich dzieci tak mają i są zdrowe, to i Twoje na pewno też.
    • mary_lu Re: Chude dziecko 27.08.20, 14:32
      Czy przed rozpoczęciem diagnostyki dokładnie przyjrzałaś się jego jadlospisowi, spisałaś go i przeliczylas ile przyjmuje dziennie kalorii?

Wiesz jakie ma dzienne zapotrzebowanie kaloryczne?

Czy wiesz, czy nie ma biegunki lub zaparć?
      • zosia_1 Re: Chude dziecko 27.08.20, 16:48
        Ostatnio mówił, że miał biegunki na zmianę z zaparciem, ale to było na wyjeździe, to wiązałam to z jedzeniem na mieście
        • mary_lu Re: Chude dziecko 27.08.20, 16:56
          Mogło to mieć związek, ale nie musiało.

W każdym razie, mało pomocna w sprawach niedoboru wagi jest postawa rodziców „jak tam nie wiem co i ile je, pewnie w normie, o kupy pytać go nie będę, a zaglądanie do sedesu to jakiś chory pomysł, LECZCIE GO!”
      • hanusinamama Re: Chude dziecko 29.08.20, 09:18
        Po co? Chłopak nie chudnie....
    • thea19 Re: Chude dziecko 27.08.20, 16:20
      a jego ojciec jaki był?
      • zosia_1 Re: Chude dziecko 27.08.20, 16:49
        Chudy jak szczapa
        • thea19 Re: Chude dziecko 27.08.20, 20:24
          to masz odpowiedź
          • agab51 Re: Chude dziecko 27.08.20, 20:40
            No właśnie.
            A po kim miałby być gruby?
            • zosia_1 Re: Chude dziecko 27.08.20, 22:38
              Teraz jego ojciec jest gruby😉
              • kornelia_sowa Re: Chude dziecko 28.08.20, 19:19
                No, to on może też KIEDYŚ będzie.

Ciocia mojego męża- zdjęcia z młodości- tak chuda, ze aż żałośnie wyglądała. Wielkie ząbki i szkielet.
                Teraz wszystko można o niej powiedzieć tylko nie to że chuda
        • mae224 Re: Chude dziecko 28.08.20, 10:37
          No to co się dziwisz. Nikt zdrowego leczyć nie będzie.
    • mava Re: Chude dziecko 27.08.20, 16:46
      a ile je?
      bo wiesz... moi synowie +/- w tym wieku zjadali po 2 obiady na raz i byli patyczakami, choc nie aż tak.
      Nie wiem ile ważyli dokladnie bo bilanse przejeła pielegniarka w szkole i slad po tym zaginal..
      Jak twój syn je normalnie to ma prawo być chudy. Jesli je duzo a jest chudy no to szukałabym przyczyny.
    • igge Re: Chude dziecko 27.08.20, 17:05
      Moje dziecko dopiero w wieku ok 23 lat zmężniało odrobinę i chude nie jest, raczej szczupłe. Wzrost 190cm lub 190 plus.
      • igge Re: Chude dziecko 27.08.20, 17:08
        No ale choć z jedzeniem ok i nigdy nie było niejadkiem ( plus cholerne słodycze żarło) to rzucania się na jedzenie i wielgavhnych porcji nigdy przenigdy nie było. Wszystko w normie. Porcje standardowe, nie kopiaste talerze, raczej 1 danie na obiad, często zostawiane ok 1/ 3 porcji na talerzu.
        • igge Re: Chude dziecko 27.08.20, 17:14
          Aha, powyższe tzn umiarkowane, zdrowe ilościowo jedzenie bez zmian było nawet w okresie kilkuletnich 2 x dziennie długich pływackich treningów na basenie. Dziecko pływało wyczynowo.

Jedna matka z ekipy była wtedy ze swoim dzieckiem niejadkiem u lekarza specjalisty i lekarz uspokoił ją, że jej syn je w porządku i tyle ile powinien, nawet trenując codziennie. Lekarka pokazała ile białka potrzeba i już. A tamten chłopczyk naprawdę był niejadkiem uporczywym.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Chude dziecko 27.08.20, 21:15
      A je?Ja ważyłam niewiele mniej, będąc niewiele niższą. Przytyłam na studiach, bo się zawzięłam - utuczyłąm się dosłownie (i żałuję, że to tak zrobiłam bez głowy, bo mi się rozstępy porobiły, cellulitis wylazł). Więc pewnie mógłby utyć, ale jeśli nie czuje potrzeby, a jest zdrowy, to w sumie po co ma być grubszy?
      • 3fanta Re: Chude dziecko 28.08.20, 09:14
        Mój taki był.Zaczął przybierać jak miał 23 lata.
    • alba27 Re: Chude dziecko 28.08.20, 09:16
      Mój syn 190cm waży 65kg a córka 165cm 45kg. Oboje zdrowi. Dużo dzieci w tym wieku tak ma.
    • princesswhitewolf Re: Chude dziecko 28.08.20, 10:10
      bo toto ma 15 lat a w tym wieku to wystrzela w gore. Jak przestanie rosnac to przytyje a jak bedzie mial 50 lat to bedzie mial nadwage jak wiekszosc w tym wieku niestety bo metabolizm zwalnia z wiekiem
      • kornelia_sowa Re: Chude dziecko 28.08.20, 19:24
        Mój syn był zawsze taki bardziej "konkretny".
        W wieku 12 lat zaczął ciągnąć w górę jeszcze bardziej )i tak już był najwyższy w klasie) i wyciągnęło go bardzo.
        165 cm i 54 kg a wygląda bardzo chudo.
    • julita165 Re: Chude dziecko 28.08.20, 10:15
      Syn kolezanki mial bardzo podobnie. Wysoki i strasznie chudy. Nie wiem ile on dokladnie wazyl ale bez przesady wygladal jakby z obozu go zwolnili. Teraz ma 17l i wyglada znacznie lepiej. Nadal jest chudy ale nabral troche masy miesniowej. Nawet bez specjalnych xwiczen, tyle co czasem rowerem do szkoky pojedzie i na silownoe pojdzie ale nieregularnie. Po prostu przychodzi wiek, ze chlopaki maja znaczne przyrosty masy miesniowej..
    • elenelda Re: Chude dziecko 28.08.20, 12:21
      Mój mąż w wieku 26 lat ważył 60 kg przy wzroście 183. Teraz waży 69 kg, te dodatkowe kilogramy to mięśnie. Jest szczupły, twardy i żylastysmile
      • mae224 Re: Chude dziecko 28.08.20, 15:44
        Mamy tego samego męża.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka