Dodaj do ulubionych

niska temperatura ciała

07.09.20, 08:39
U osoby w podeszłym wieku: najpierw była gorączka 38,8 przez parę dni, spadła i od trzech dni ciągle jest 35,5 - 35,8, mierzona termometrem rtęciowym, więc nie jest to raczej błąd pomiaru. Wychłodzenie też to nie jest, w domu jest ciepło.
Do lekarza nie chce, bo "przecież już jest lepiej", nie przekonam. Jest się czym niepokoić? nie wiem czy taka temperatura ciała była zawsze, czy to dopiero teraz tak. Co robić drogie bravo?
Obserwuj wątek
    • huang_he Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 08:42
      Zapytac, jaką miala temperaturę przez całe życie?
      • swinki_trzy Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 08:51
        Pytałam, nie wie, "nie było potrzeby mierzenia". To, że była gorączka wyszło tylko dlatego, że w luźnej rozmowie wyszło że jest jej zimno i trochę źle się czuje i poprosiłam o zmierzenie.
      • zuzanka005 Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 08:54
        całe życie niska temperatura, ostatnio mierzona przed wejściem do przychodni to 35,3, u dentysty 34,9, przy sobotnim wyjeździe termometr organizatora nie mógł dokonać pomiaru smile
        • reinadelafiesta Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 09:09
          A możesz mi powiedzieć, jak wygląda w takiej sytuacji gorączka? Czy jeśli normalnie masz powiedzmy 35 stopni, to 36 będzie już stanem podgorączkowym, odpowiednikiem 37,6?
          • kryzys_wieku_sredniego Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 09:22
            37,6 - to stan prawie agonalny dla kogoś z temp. 35.
            • kornelia_sowa Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 09:40
              Potwierdzam.
              Mój mąż ma niską temperaturę ciała- tak własnie 35,5 - 36 to już w porywach, rzadko.

U niego 37,6 to stan już naprawdę bardzo niefajny. Działa tylko pyralgina wtedy.
              Śmiać mi się chce zawsze jak czytam, ze do 38 nie zbijamy u dzieci.

Teściowa raz miała duży problem- mąż miał ze 12 lat, rteciowy 38,1 pokazywało i od rzeczy gadał już

• konsta-is-me Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 12:07
                A ja nie potwierdzam.
                Mam czesto obnizona temperature z powodu tarczycy i ponizej 35 jestem polzywa a z 33.2 zabralo mnie pogotowie i rzeczywiście prawie sie zegnalam z tym swiatem.
                Za to kiedys przy 42(mierzone kilkoma termometrami, wlacznie z lekarskimi) bylam w stanie konwersowac z lekarka (nie twierdze rzecz jasna, ze swietnie sie czulam).
                Przy 40 wybralam sie autobusem do lekarza, zreszta mi nie uwierzyl i zmierzyl sam -"musi byc blad, niemozliwe"-takze roznie bywa.
                • bigzaganiacz Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 12:12
                  Za to kiedys przy 42(mierzone kilkoma termometrami, wlacznie z lekarskimi

42 to uszkodzenie komorek nerwowych i scinanie sie bialka
                  Chyba troche naxiagnieta ta historia
                  • konsta-is-me Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 12:24
                    No tyle pokazaly termometry...
                    Moze cos mi sie scielo przy okazji, ja wiem??
          • huang_he Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 09:43
            Nigdy normalnie nie dobijam do 36. Nigdy w życiu nie miałam pewnie 36,6 przez dłużej niż nie wiem... Kilkadziesiąt minut? Jak jest stan podgorączkowy, to mi się omija ten stan "normalny" i od razu mam 37,2. I jak gorączka, to normalnie, np. 38,5. Ale wtedy to jest naprawdę stan totalnie agonalny, że nie jestem w stanie podnieść ręki. Przy czym taki stan miałam w ciągu ostatnich 20 lat może ze 3 razy.
          • lilia.z.doliny Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 10:09
            A możesz mi powiedzieć, jak wygląda w takiej sytuacji gorączka

37 st to jest juz masakra, leze i umieram
            Raz jeden mialam.w dzieciństwie grypę i 39.6. Wtedy biale prześcieradło łóżka zmienilo.sie nagle w ocean, z którego wypływały w moja stronę malutkie żagielki. No more
          • cosmetic.wipes Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 11:27
            Ja mam normalnie 35,5 przy 38 jestem w agonii.
        • aguha Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 09:25
          Różnie bywa. Większość mojego życia miałam temperaturę poniżej 36 st. Przyczyną była niedoczynność tarczycy w wyniku choroby Hashimoto. Po uregulowaniu hormonów mam teraz idealną temperaturę 36,6.
          Może to być normalna temperatura, ale wpływ mogą mieć również przyjmowane leki, choroby, itd.
    • berdebul Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 09:04
      Osłabienie po infekcji? Albo cecha osobnicza.
      • bo1 Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 09:15
        Albo jedno i drugie. Po gorączce dość często temperatura spada trochę poniżej normy. Z drugiej strony ta osoba może mieć lekko obniżoną temperaturę od zawsze. Ja np. mam ok. 36 st.
    • princy-mincy Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 09:22
      U mnie i moich dzieci, po zbiciu gorączki (zbicie po wypoceniu a nie lękami) zawsze jest temp w okolicy 35,5-36. Trwa to 2-3 dni i zazwyczaj później wraca do 36,6. U nas to osłabienie po chorobie.
    • swinki_trzy Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 10:01
      Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi, uspokoiłyście mnie smile
      • jeste_m_sobie Re: niska temperatura ciała 07.09.20, 11:52
        Ja bym powiedziała, że zależy, jak się ta osoba czuje z taką temperaturą. Bo ja, gdy mam za niską, sinieję, trzęsę się i nie jestem w stanie myśleć o niczym, tylko o tym, jak mi potwornie zimno. Kiedyś się z zimna popłakałam. Potem się okazało, że to silna anemia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka