Dodaj do ulubionych

pytanie o okulary - parowanie

12.09.20, 19:19
Czy ktoras z was ma w okularach powloke zapobiegajaca parowaniu szkiel? Czy to faktycznie dziala? Nie chodzi mi o takie typowe zimowe parowanie po wejsciu do pomieszczenia ale o parowanie jak sie ma maseczke. Niestety coraz wiecej jest sytuacji, kiedy maseczka jest obowiazkowa. Nie chce w ciemno obiecywac dziecku, ze jak wymienimy okulary, to problem zniknie.
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 19:23
      mam najlepszą powlokę hoya i paruje. może szybciej para znika. ale i tak polecam, mniej się brudzą/
      • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 20:08
        brudzenie jakos problemem nie bylo do tej pory, ale ta para od maseczki jest uciazliwa.
        • bib24 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 20:41
          wbrew pozorom to ważna funkcja. okulary prawie się nie bruszą, luksus wielki, wystarczy raz dziennie wytrzeć rano i jest git. a tak to ciągle musialam czyścić, a od tego powloki się rysują i jakość obrazu spada.
          • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 20:56
            hmm chyba czesciej nie czyscimy... ja nosze sporadycznie okulary, ale dziecko na co dzien. Dziecku i tak okulary trzeba wymieniac co jakis czas, pewnie powloki nie zdazy zniszczyc i pewnie dlatego nie zauwazylysmy problemu.
          • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 21:11
            widze w necie sprzeczne informacje - czy antyrefleks to ta sama dodatkowa powloka czy inna?
            • bib24 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 21:15
              jak kupowalam hoya miala 3 powłoki, antyrefleks zwykly, lepszy i najlepszy. to nie tylko lepiej eliminuje rozbłyski ale też brud, parowanie. mnie się zawsze okulary bardzo brudziły i dla mnie to duży postęp.
              naoglądalam się filmów jakie funkcje powinny mieć okulary i wiele jest bez sensu (np ścienianie szkieł na maksa) ale antyrefleks powinien być najlepszy na jaki mnie stać, bo to bardzo popawia komfort używania.
              • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 21:17
                antyrefleks mamy... bez tego parowalyby jeszcze bardziej?
                Scienianie ma sens przy duzej wadzie.
                • bib24 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 22:46
                  nie. potem są inne systemy lepsze. koputerowe robienie szkieł daje nieprawdopodobne rozwiązania. ścienianie za bardzo mocno pogarsza jakość obrazu.
    • tomanksa Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 20:27
      Zanim wymienisz okulary dziecku, spróbuj spray przeciwko parowaniu + maseczka z drucikiem ( szczelnie przylegająca do nosa). Noszę okulary i u mnie to działa.
      • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 20:48
        maseczka jest z dobrym drucikiem, dobrze przylega. Mam taki sprej do masek do nurkowania - nada sie tez do zwyklych okularow?
    • tol8 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 20:33
      Mam płyn, używam raz na tydzień i już nie paruje.
      • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 20:52
        a ten plyn kupuje sie u optyka?
        • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 21:17
          google jeszcze mowi o myciu plynem do mycia naczyn i czyszczenie pianka do golenia. Czy ktos testowal?
          • semihora Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 21:37
            Szkoda szkieł.
            • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 22:58
              tzn? szkla u dziecka i tak nie sa na dlugie lata.
    • profes79 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 21:21
      1. okulary przetrzeć przed wyjściem z domu płynem do mycia naczyń (ludwikiem) - kropelka i do sucha, bez wody.
      2. okulary nosić tak, żeby były "nasunięte" na maseczkę - wtedy lekko "odstają" i parowanie nie ma miejsca.
      • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 21:27
        ad. 2 - corka rozne juz opcje testowala i jakos bez efektu.

z plynem przetestujemy. A musi byc na swiezo ten plyn? Czy wystarczy wieczorem przygotowac okulary?

Okulary i tak bedziemy wymieniac i zastanawiam sie za co warto doplacic. Do tej pory bylo bez bajerow, tylko antyrefleks, no ale doszlo noszenie maseczek.
      • aqua48 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 21:28
        profes79 napisał:

> 1. okulary przetrzeć bez wody.

Dobrych szkieł nie wyciera się na sucho, bez wody, bo się rysują.
        Zamiast maseczki półprzyłbica z drucikiem - i nie parują.
        • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 21:33
          przylbica odpada
          ale z tym plynem do naczyn to nie jest na sucho.
          I serio sie nie przeciera? Zawsze przecieram szmatka od optyka, to tego chyba jest.
          • aqua48 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 21:38
            mikams75 napisała:

> I serio sie nie przeciera? Zawsze przecieram szmatka od optyka, to tego chyba j
            > est.

Najpierw się myje w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, (nie wolno lać płynu na szkło), a potem wyciera do sucha - najlepiej starą miękką spraną podkoszulką.
          • profes79 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 22:29
            Ja przecierałem przed wyjściem z domu - wykorzystywałem ten patent na grach paintballowych bo tam parowanie okularów pod maską stanowi dużo poważniejszy problem niż przy obecnych maseczkach. Nigdy nic mi sie nie zarysowało ale z kolei ja od dosyć dawna noszę szkła "plastikowe".
            • aqua48 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 22:31
              profes79 napisał:

> od dosyć dawna noszę szkła "plastikowe".

No właśnie te się rysują. Ale może niedowidzisz smilesmile

• ichi51e Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 21:40
      kupilam plyn - i ten plyn dziala. przecierasz i nie ma problemu
      • ichi51e Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 21:47
        taki mam allegro.pl/oferta/plyn-przeciw-parowaniu-okularow-i-gogli-chemax-2-8665008125
        • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 13.09.20, 00:09
          czytam opinie i sporo negatywnych sad
          a zreszta i tak musze szukac czegos lokalnie.
    • ela.dzi Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 23:31
      Ja zakładam najpierw maseczkę, potem okulary. Noski przytrzymują górną krawędź maseczki i tak mi okulary nie parują.
      • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 23:43
        niestety, ale paruja, my tez zakladamy okulary na maseczke.
        • ela.dzi Re: pytanie o okulary - parowanie 12.09.20, 23:49
          To jeszcze ewentualnie półprzyłbica tego typu : allegro.pl/oferta/maska-przylbica-ochronna-maseczka-kosmetyczna-nos-9476095611
          • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 13.09.20, 00:08
            dzieki, ale zadna przylbica nie przejdzie, musi byc maseczka.
    • mikams75 Re: pytanie o okulary - parowanie 14.09.20, 10:10
      podbijam watek, bo tylko jeden wpis byl na temat powloki od optyka. Warto doplacac za bajer w okularach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka