Dodaj do ulubionych

Władza ma pomysł

04.10.20, 15:12
Zakażeni wirusem byli kierowani na kwarantannę. Wydaje się, że władze chcą tego zaniechać. Władze uważają, że zarażeni nie muszą się izolować, tylko powinni pracować. Co robić, na przykład, gdy zakażony jest personel szpitala?

”– Stoimy na stanowisku, że szpital może wykorzystać własne możliwości i zasoby kadrowe. Ponadto zakażone pielęgniarki, które nie mają objawów, mogą pracować na oddziale z zakażonymi pacjentami – wyjaśniła w komentarzu dla "Kuriera Porannego" Anna Dzierszko, rzeczniczka wojewody podlaskiego.

natemat.pl/322135,koronawirus-w-bialymstoku-szpital-miejski-przestal-przyjmowac-zakazonych

Tak więc, zdrowy jeszcze Polaku, możesz spotkać w autobusie jadąca do pracy zakazoną pielęgniarkę a niedługo kasjerkę jadąca do pracy w sklepie dla zakażonych.

S.
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 15:37
      To ci pracownicy służby zdrowia, którzy mieli covida, a nie mieli objawów i musieli siedzieć na kwarantannie, powinni dostać odszkodowanie. wink
    • h_albicilla Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 15:40
      Z innymi wirusami można chodzić do pracy to niby dlaczego z tym konkretnym koronawirusem nie można? Może czas wrócić do leczenia chorób a nie wyników?
      • snajper55 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 16:11
        h_albicilla napisała:

> Z innymi wirusami można chodzić do pracy to niby dlaczego z tym konkretnym koro
        > nawirusem nie można? Może czas wrócić do leczenia chorób a nie wyników?

Co byś powiedziała o uczącym twoje bąbelki bezobjawowym nauczycielu będącym nosicielem HIV, ospy czy innego świństwa? Albo o kucharce w szkole, która ma salmonellę?

S.
        • auksencja15 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 16:39
          Ale seks będą uprawiać z tym nauczycielem czy jak?
          • bigzaganiacz Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 16:43
            Nie grazynko
            W pierwszy dzien zaraza sue ci w pierwszych lawkach
            W kolejnw dni juz od siebie wszyscy
            Potem w domach a potem na kogo wypadnie ten do piachu
            • jowita771 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 16:48
              Wirusem HIV?
              • asia-loi Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 16:57
                jowita771 napisał:

> Wirusem HIV?

>

Covidem.
                HIV nie można zarazić się poprzez podanie ręki. Przy HIV nie nosi się masek i nie trzeba stosować odległości.
                • jowita771 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 19:53
                  To wiem, ale wyżej ktoś pytał, czy byłoby fajnie, gdyby uczył bezobjawowy nosiciel np. HIV i że uczniowie się mogą zarazić.
                  • snajper55 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 20:37
                    jowita771 napisał:

> To wiem, ale wyżej ktoś pytał, czy byłoby fajnie, gdyby uczył bezobjawowy nosic
                    > iel np. HIV i że uczniowie się mogą zarazić.

Nauczyciel może się skaleczyć a nieświadomy niebezpieczenstwa bąbelek - zarazić. Bąbelek może też wypić herbatę nauczyciela. No rusz wyobraźnią, bąbelków nie masz, czy co? Bąbelki mają różne pomysły.

S.
                    • la_felicja Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 21:40
                      Wiesz, Snajper,o ile do tej pory cię szanowałam i imponowały mi twoje wypowiedzi, tak teraz...ręce mi opadły.
                      Proszę, powiedz, że ktoś inny siępodkradł do twojego kompa i pisał pod twoim nickiem bez twojej wiedzy...
                    • jowita771 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 08:02
                      Każdego, kto się skaleczy i np. opatrujesz, należy traktować, jakby miał HIV. Był kiedyś wątek o tym, co powinna zrobić matka nosiciela, poinformować szkołę czy nie. Uważam, że należy poinformować anonimowo - jeden z uczniów jest nosicielem. I koniec. Personel i tak powinien traktować każdego jak potencjalnego nosiciela, a dziecko nie będzie szykanowane.
                    • kanna Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 08:58
                      Herbatę to może sobie wypić.. bardziej bym stawiała na to, że nauczyciel będzie pluł, a bąbelek w pierwszej ławce będzie miał otwarte rany na twarzy p
        • berber_rock Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 17:32
          snajper55 napisał:

> Co byś powiedziała o uczącym twoje bąbelki bezobjawowym nauczycielu będącym nos
          > icielem HIV,

Nic. W końcu on dzieci uczy a nie przytula.
          ospy
          Nic. Ospa to żadne świństwo. Większość dzieci przechodzi i żyje.

Albo o kucharce w szkole, która ma salmo
          > nellę?

Wtedy dosyć ciężko przychodzić do pracy, bo akurat ta konkretną chorobą unieruchamia cie w domu, a czasem nawet pod kroplówka.
          • asia-loi Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 17:36
            berber_rock napisał(a):

>
            > Wtedy dosyć ciężko przychodzić do pracy, bo akurat ta konkretną chorobą unieruchamia cie w domu, a czasem nawet pod kroplówka.

Nie zawsze. Moja mama miała salmonellę i żadnych, ale to żadnych objawów.
            Wyszło na badaniach chyba okresowych (pracowała w restauracji). Oczywiście po wyniku dodatnim była na L4.
          • bigzaganiacz Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 17:58
            Nic. Ospa to żadne świństwo. Większość dzieci przechodzi i żyje.

Nic ?
            Wiesz jak mnie przeczolgala ospa zlapana jak bylem dorosly , powiedzmy dosyc mocno,
            Miesiac wyjety z zycia,
            a dostalem calkiem zajebiste nowoczesne lekarstwa
            • h_albicilla Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:10
              trzeba było lecieć na ospa party w dzieciństwie
              • bigzaganiacz Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:21
                No widzisz widocznie rodzice nie czytali tego forum i nie wpadli na tak debilny pomysl
              • tanebo001 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:21
                Ospa u osób nieszczepionych ma śmiertelność 30%
                • morekac Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 09:12
                  tanebo001 napisał:

> Ospa u osób nieszczepionych ma śmiertelność 30%

Ospa prawdziwa, a nie wiatrówka.
                  Ale jej już nie ma.
          • katriel Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:12
            >> ospy
            > Nic. Ospa to żadne świństwo. Większość dzieci przechodzi i żyje.
            A ty skąd wiesz, że on miał wietrzną na myśli?
            • h_albicilla Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:19
              A jaką? Prawdziwą? Skąd niby chcesz ja wziąć?
              • bigzaganiacz Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:22
                Zycze ci calym sercem polpasca
                • h_albicilla Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:25
                  pólpasiec jest powodowany przez wirusa ospy wietrznej więc o co ci chodzi?
                  • bigzaganiacz Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:51
                    O nic , zycze ci polpasca wywolanego tym zwyklym wirusem ospy wietrznej
                    • h_albicilla Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 19:01
                      Dziękuję za życzenia ale ich nie przyjmuję. Możesz je sobie zatrzymać
                      • bigzaganiacz Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 19:55
                        Dlaczego przeciez to taka zwykla ospa
            • kk345 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:32
              Obstawiasz, że czarną???
          • snajper55 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:23
            berber_rock napisał(a):

> Wtedy dosyć ciężko przychodzić do pracy, bo akurat ta konkretną chorobą unieruc
            > hamia cie w domu, a czasem nawet pod kroplówka.

Żadna bezobjawowo przechodzona choroba nie unieruchamia w domu. Salmonella też nie.

S.
            • berber_rock Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:57
              snajper55 napisał:

> berber_rock napisał(a):
              > Żadna bezobjawowo przechodzona choroba nie unieruchamia w domu. Salmonella też
              > nie.

Widzę że TV i internet zrobiły ci sieczke z mózgu - niestety objawową smile
              Swoja droga ciekawa jest ta moda na chorowanie bezobjawowy anno Domini 2020...
              • snajper55 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:59
                berber_rock napisał(a):

> snajper55 napisał:
                >
                > > berber_rock napisał(a):
                > > Żadna bezobjawowo przechodzona choroba nie unieruchamia w domu. Salmonell
                > a też
                > > nie.
                >
                > Widzę że TV i internet zrobiły ci sieczke z mózgu - niestety objawową smile
                > Swoja droga ciekawa jest ta moda na chorowanie bezobjawowy anno Domini 2020...

"Nosicielstwo Salmonelli może się wiązać z bardzo poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Zarażenie bakterią Salmonelli może przebiegać bezobjawowo, a czasami Salmonella powoduje tylko łagodne objawy zatrucia pokarmowego. Salmonella może jednak występować także pod postacią durową lub septyczną – ropne zapalenie opon mózgowych, zapalenie mięśni i stawów, ropne zapalenie płuc, zapalenie wsierdzia, ropne zapalenie nerek. Zatrucie Salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci."

portal.abczdrowie.pl/nosicielstwo-salmonelli
                S.
                • berber_rock Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 19:51
                  Lubisz chodzic po takich stronach jak portal.zdrowie etc.? smile

dziwny fetysz ...
                  • semihora Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 09:04
                    >>>dziwny fetysz

Twoje zachowanie zdecydowanie to przebija. Jesteś z tych, których uwierają czapeczki foliowe?
        • massinga Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 13:46
          Mam w rodzinie i w pracy osoby z HIV. Sa chore od lat. jeszcze mnie nie zarazily poprzez normalny kontakt. Skad takie myslenie, ze HIV sie zaraza przez przebywanie w poblizu chorej osoby?
    • agrypina6 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 15:48
      Tak, wszyscy mają prawo być chorzy, tylko nie personel medyczny. U znajomej w pracy już odeszło wielu emerytów, bo się bali i jak widać słusznie. Za kilka lat ematka czy inna matka trafi do szpitala i dostanie do podpisu formularz jak zmienić samodzielnie pampersa czy założyć wenflony.. To nas czeka dzięki cudownym pomysłom idiotow.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 12:26
        I dobrze, że poodchodzili, może to otrzeźwi rządzących, że czas coś zrobić z naszą służbą zdrowia i przestać łatać dziur w obsadzie placówek medycznych starymi dziadkami, którzy już dawno powinni siedzieć na emeryturze.
    • jowita771 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 16:07
      Ojoj, ależ musi być pusto w skarbcu. Teraz trzeba usiąść i czekać na następne pomysły, będzie ciekawie, niestety.
      • snajper55 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:26
        jowita771 napisał:

> Ojoj, ależ musi być pusto w skarbcu. Teraz trzeba usiąść i czekać na następne p
        > omysły, będzie ciekawie, niestety.

To raczej chodzi o brak lekarzy i pielęgniarek niż brak kasy. Kasę można pożyczyć. Lekarzy się nie pożyczy. Nawet na wysoki procent. A gdy trzeba będzie zamknąć szpitale, to żadne szczucie na LGBT suwerenowi uwagi nie odwróci od od spraw najważniejszych.

S.
        • jowita771 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 19:54
          Jak to było? "Niech jadą".
        • tanebo001 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 20:05
          Ale to ma króciutkie nóżki - Odsetek bezobjawowych to 45%. Czyli 55% ma objawy i nie będzie w stanie pracować.
          • snajper55 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 20:39
            tanebo001 napisał:

> Ale to ma króciutkie nóżki - Odsetek bezobjawowych to 45%. Czyli 55% ma objawy
            > i nie będzie w stanie pracować.

Rządząca banda walczy o każdy miesiąc licząc na cud.

S.
    • dyzurny_troll_forum Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 16:17
      snajper55 napisał:

> Zakażeni wirusem byli kierowani na kwarantannę. Wydaje się, że władze chcą tego
      > zaniechać. Władze uważają, że zarażeni nie muszą się izolować, tylko powinni p
      > racować. Co robić, na przykład, gdy zakażony jest personel szpitala?

Pierwszy, istotny krok w stronę normalności. Zaczyna docierać, że z zasadami koronaerdolca żyć się po prostu nie da!

Jak dobrze pójdzie to do wiosny COVID będzie traktowany jak cała reszta wszystkich obecnych w okolicy wirusów.
      • bigzaganiacz Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 16:36
        Widze tu odwaznego sceptyka
        Co do zasad niektore sa debilne ale tez ustanowione pod kompletnych debili

Personel w szpitalu z korona to pomysl z piekla rodem chyba ze masz masz inne przemyslenia to chetnie poslucham

Pracuje z domu
        Nie chodze na koncerty manifestacje do kina i restauracji
        W sklepie mam maske 3M fpp3
        Czy jest mi z tym jakos zle , nie,
        Na wakacjach tez bylem lokalnie w wynajetym calym domu
        Poczekam na jakies lekarstwo terapie nie spieszy mi sie do zarazenia teraz
        • asia-loi Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 17:28
          bigzaganiacz napisał(a):

> Personel w szpitalu z korona to pomysl z piekla rodem chyba ze masz masz inne przemyslenia to chetnie poslucham>

Równie głupi pomysł ma Sanepid, który zawierzył walkę z covidem Maryi i Jezuskowi na Jasnej Górze.

czestochowa.wyborcza.pl/czestochowa/7,48725,26367267,sluzba-sanitarna-prosi-matke-boska-czestochowska-o-sily-i-zapowiada.html
          • bigzaganiacz Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 17:48
            Nadal jestem ciekaw opini trola dotyczacej de facto swiadomego zarazaniem ludzi w szpitalach juz chorych na cos ,covidem
            • hanusinamama Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 20:56
              Akurat osoby pracujące w szpitalu jednoimiennym są tak zabezpieczone ze mała szansa ze kogoś zaraża.
            • dyzurny_troll_forum Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 22:51
              bigzaganiacz napisał(a):

> Nadal jestem ciekaw opini trola dotyczacej de facto swiadomego zarazaniem ludzi
              > w szpitalach juz chorych na cos ,covidem

Nie mówię o świadomym zarażaniu. Mówię, że powinniśmy znajomość z COVIDem przenieść na ten sam poziom znajomości co z innymi wirusami. Lekarz, zwolnienie i do domu na 14 dni. Żadne testy po 3x razy, trackowanie kontaktów, kwarantanny, cuda wianki...naprawdę szkoda czasu i pieniędzy....

W sezonie jesień-zima, co roku setki tysięcy ludzi przechodzi różne choroby wirusowe. Ogromna większość z nich normalnie to przechodzi w pracy, bo do lekarza się nie można dostać, bo pieniędzy szkoda tracić na zwolnieniu, bo z roboty wywalą jak się będzie zwolnienia brało. Oni też świadomie zarażają innych, z których iluś tam zemrze na tego wirusa, którym zostali zarażeni.

Robimy coś z tym!? Nie! To dlaczego akurat COVID zasłużył sobie na specjalne traktowanie?
              • tanebo001 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 22:53
                Powiedz to Włochom. Przy śmiertelności 4% zwłoki będą leżeć na ulicach. Jak w Ekwadorze.
                • dyzurny_troll_forum Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 23:06
                  tanebo001 napisał:

> Powiedz to Włochom. Przy śmiertelności 4% zwłoki będą leżeć na ulicach. Jak w E
                  > kwadorze.

Wróciłem właśnie z Włoch. Także byłem kilka dni w tych północnych, gdzie był podobno armagedon.

Tak jak włosi mają wy**bane na COVIDa to chyba nie ma żadna inna nacja w Europie. W knajpach siedzą absolutnie na kupie, zero socjal distansingu. Niby jest jakieś ograniczenie od 20 do 8 czy od 22 do 8, ale nikt tego nawet nie próbuje przestrzegać. Raz się spytąłem o co chodzi jednego lepiej mówiącego po angielsku to mi odpowiedział fuck it. Całują się jak dawniej na powitanie, maseczki - najwyżej na ustach, nos odsłonięty.

Dwie rzeczy są przestrzegane - ilość ludzi którzy mogą przebywać w sklepie jednocześnie, jest napisane 2, to są dwie w środku reszta czeka na zewnątrz. Ale to raczej wynika z tego, że do większości tych sklepów 3 czy 4 i tak by nie weszły.

A druga, większość dużych hoteli wydaje jedzenie na śniadanie (nie ma bufetu). Bywa to o tyle zabawne, że jedzenie jest wydawane, ale już wodę czy soki nalewasz sobie sam. Podobnie pieprz i oliwa są wystawione i bierzesz i odstawiasz kiedy chcesz.
                  • 71tosia Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 00:58
                    Doprawdy? Nie wiem gdzie byles ale chyba w innych Wloszech niz ja. Polnoc Wloch - w miejscach publicznych wszyscy w maseczkach, przed wejsciem do sklepow ale tez np bankow, centrow informacyjnych czesto proszono o dezynfekcje rak ogranicza sie tez liczbe osob w pomieszczeniach. W restauracjach stoliki nie tak gesto jak dawniej, stoly przecierano plynami dezynfekujacymi , ze stolow wszedzie zniknely koszyczki na chleb, solniczki etc, ogolnie zdecydowanie mniej ludzi. Zadanych koncertow i duzych imprez tez nie widzialam. Nie widzilam tez wylewnego witania sie - no ale bylam na polnocy miedzy innymi w Lombradii, gdzie Covid zebral duze zniwo.
                    • snajper55 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 01:02
                      71tosia napisała:

> Doprawdy? Nie wiem gdzie byles ale chyba w innych Wloszech niz ja.

Może był we Włochach pod Warszawą?

S.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 09:37
                      71tosia napisała:

> Doprawdy? Nie wiem gdzie byles ale chyba w innych Wloszech niz ja.

Przez Bolzano, Ferrarę i Florencję po Lecce, Taranto i Bari.
          • bigzaganiacz Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 17:50
            Dodatkowa pomoc zawsze sie przyda jednak stalbym sie rownoczesnie wdrazac rozwiazania mniej duchowe a zupelnie konwencjonalne w zgodzie z nauka
      • bigzaganiacz Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 17:54
        Jak dobrze pójdzie to do wiosny COVID będzie traktowany jak cała reszta wszystkich obecnych w okolicy wirusów.

No wlasnie zobaczymy jak dobrze pojdzie w sezonie grypowym i ludzmi w pomieszczeniach
        • h_albicilla Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:14
          Z bezobjawową grypą można chodzić do pracy, dlaczego nie można z bezobjawową koroną? Ktoś to potrafi logicznie wytłumaczyć? I jak niby służba zdrowia będzie odróżniać ludzi z bezobjawową grypą od tych z bezobjawową koroną? A jak ktoś w testach będzie miał jedno i drugie to będzie mógl chodzić do pracy czy nie?
          • tanebo001 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:20
            Bo corona zabija 100 raz częściej
            • h_albicilla Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:22
              w wyobraźni jeszcze częściej
              • 71tosia Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 01:01
                tobie najwyrazniej wyobrazni brakuje. To wlasnie bezobjawowi zarazaja najbardziej, jak masz objawy to siedzisz w domu i ograniczasz kontakty bo zwyczajnie sie zle czujesz, czesto nawet bardzo zle.
                • snajper55 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 01:02
                  71tosia napisała:

> tobie najwyrazniej wyobrazni brakuje. To wlasnie bezobjawowi zarazaja najbardzi
                  > ej, jak masz objawy to siedzisz w domu i ograniczasz kontakty bo zwyczajnie sie
                  > zle czujesz, czesto nawet bardzo zle.

A ci pod respiratorami to już nikogo nie zarażają.

S.
          • snajper55 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:21
            h_albicilla napisała:

> Z bezobjawową grypą można chodzić do pracy, dlaczego nie można z bezobjawową ko
            > roną? Ktoś to potrafi logicznie wytłumaczyć?

Korona (wsp. śmiertelności rzędu 4%) jest wielokrotnie bardziej śmiertelna od grypy (wsp. śmiertelności rzędu 0.1% ). Pomogłem?

S.
            • h_albicilla Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:23
              A ty jeszcze żyjesz czy już z zaświatów klikasz
            • hanusinamama Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 20:54
              To siedź w domu zamkniety. Nikt ci nie każe jezdzić zbiorkomem. A jak ci sie nudzi samemu to do tenebo wbijaj do piwnicy. Tam juz siedzie jeszcze jedna coronapanikara...wesoło wam będzie.
              • bigzaganiacz [...] 04.10.20, 21:28
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • hanusinamama Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 21:29
                  Skoro siedzisz to siedź..z nudów coronapanikę siejesz? Januszu...
                  • bigzaganiacz Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 21:32
                    Gdzie ci sieje panike
                    Napisalem co robie
                    Co inni robia kolo zaganiacza mi lata
                    Nawt zachcam odwaznych do zarazenia sie
                    Zrobcie to dla mnie trzymam kciuki
          • nocnamagia Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:39
            Ty zdaje się jesteś nieczynnym lekarzem?
            Po pierwsze objawów może nie być na poczatku, rozwijają się po kilku dniach, a jesli taka osoba zakażona będzie przemęczona pracą, to przebieg zakażenia może być cięższy?
            Po drugie, im większa ekspozycja na wirusa, tym większe ryzyko cięższego przebiegu.
      • snajper55 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:18
        dyzurny_troll_forum napisała:

> Pierwszy, istotny krok w stronę normalności. Zaczyna docierać, że z zasadami ko
        > ronaerdolca żyć się po prostu nie da!

To jest rozumowanie typu: żyć się nie da, trza umierać.

> Jak dobrze pójdzie to do wiosny COVID będzie traktowany jak cała reszta wszystk
        > ich obecnych w okolicy wirusów.

Inne wirusy nie są tak śmiercionośne.

S.
        • berber_rock Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 18:59
          snajper55 napisał:
          > Inne wirusy nie są tak śmiercionośne.
          >
          > S.
          Siedź zatem w gawrze smile
          • asia-loi Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 19:22
            berber_rock napisał(a):

> Siedź zatem w gawrze smile

Pisiowy rząd już nas nie zamknie, ponieważ kasa państwa jest pusta (po pięciu latach świetlanych rządów PiS-u).
            Sami się będziemy zamykać. W Polsce armagedon zacznie się jakieś kilkanaście dni po Wszystkich Świętych. Ja tak uważam.
            • snajper55 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 19:35
              asia-loi napisała:

> Sami się będziemy zamykać. W Polsce armagedon zacznie się jakieś kilkanaście dn
              > i po Wszystkich Świętych. Ja tak uważam.

Wielu Ci odpowie, że Armagedon już się zaczął.

S.
              • berber_rock Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 19:52
                snajper55 napisał:

> Wielu Ci odpowie, że Armagedon już się zaczął.
                Wystepujesz w wielu osobach? Nie przesadzasz z ta mania wielkosci? smile.
            • triss_merigold6 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 20:54
              Tak jak miał zacząć się po Wielkanocy czy może po majówce?
              • tanebo001 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 20:56
                A co? Ilość zarażonych zmalała? Mamy 4 tygodnie od rozpoczęcia szkoły i jest dramat. Teraz będzie kolejne święto i dwa lub trzy tygodnie później będzie jeszcze gorzej.
              • asia-loi Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 17:02
                triss_merigold6 napisała:

> Tak jak miał zacząć się po Wielkanocy czy może po majówce?

Weź pod uwagę, że polski rząd bardzo zaniża dane na temat zgonów i zakażeń.
                Ja nie rozumiem, po co zaniżać dane, jak można by w ogóle testów nie robić i oficjalnie zakażeń by u nas nie było. Przecież te testy sporo kosztują.
          • hanusinamama Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 20:53
            Z tenebo...nie bedzie mu sie nudzić smile
    • hanusinamama Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 20:52
      Jak sobie pomysle z iloma innymi wirusami ludzie jezdza komunikacją...
      • 71tosia Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 01:05
        i wlasnie dlatego mamy np epidemie jesienne grypy. Gdyby ci z grypa posiedzili kilka dni w domu i nie jezdzieli do pracy to zakazen byloby zdecydowanie mniej.
        • iwles Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 06:05
          71tosia napisała:

> i wlasnie dlatego mamy np epidemie jesienne grypy. Gdyby ci z grypa posiedzili
          > kilka dni w domu i nie jezdzieli do pracy to zakazen byloby zdecydowanie mniej.
          >

Dobrze rozumiem, że ty uważasz chodzenie z grypą do pracy za coś normalnego???
          I jedyną konsekwencją jest zarażanie innych???
          • 71tosia Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 09:20
            a ty rozumiesz w jakiej dyskusji bierzesz udzial? Jezeli chesz dyskutowac o komplikacjach zdrowotnych czy ekonomicznych jakie niesie grypa to zaluz nowy watek.
    • kasiaabing Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 21:00
      Moja siostra jest lekarzem, już chyba ze 4 razy miała test. Co najlepsze, jak wykryją covid u jakiegoś pacjenta, biorą lekarzy na badanie i do czasu otrzymania wyniku oni normalnie pracują.
      • hanusinamama Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 21:30
        Szkoda ze nie badaja na grypę..sezon grypowy w natarciu.
        • snajper55 Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 22:21
          hanusinamama napisała:

> Szkoda ze nie badaja na grypę..sezon grypowy w natarciu.

Gdyby grypa tylu zabijała ilu zabija korona, to by badano.

S.
          • dyzurny_troll_forum Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 22:55

> Gdyby grypa tylu zabijała ilu zabija korona, to by badano.

Oczywiście, że by nie badano.

Powiem więcej, gdyby grypa miała takie dokładne statystyki to mogłoby się okazać, że zabija bardziej...
            • snajper55 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 01:01
              dyzurny_troll_forum napisała:

> Powiem więcej, gdyby grypa miała takie dokładne statystyki to mogłoby się okaza
              > ć, że zabija bardziej...

Wszystkie choroby mają tak samo liczone statystyki.

S.
              • hanusinamama Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 11:07
                Robi sie tyle testów na grype?
                • snajper55 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 11:37
                  hanusinamama napisała:

> Robi sie tyle testów na grype?

A po co tak testować przy 65 zgonach z powodu grypy w sezonie? Chciałabyś 4 mln chorych przetestować?

S.
        • mia_mia Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 04:14
          Na grypę zamiast badać można szczepić, tańsze i skuteczniejsze rozwiązanie.
          • nikki30 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 10:58
            >Na grypę zamiast badać można szczepić, tańsze i skuteczniejsze rozwiązanie.

Czym w tym roku powiesz mi?smile
            • mia_mia Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 11:25
              Jedną z 500.000 szczepionek skamuflowanych dla znajomych i przyjaciół królikawink
              • nikki30 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 12:21
                >dla znajomych i przyjaciół królika

Tylko nie dla szpitali i osób 75 + no chyba, że są znajomymi królikasmile
          • hanusinamama Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 11:00
            Tak szczególnie teraz jak szczepionek nie ma...
    • ga-ti Re: Władza ma pomysł 04.10.20, 22:35
      Nie no logiczne, tak, bardzo logiczne. Jeszcze tylko oznakować trzeba autobusy dla zarażonych, wagoniki w metrze, czy w pociągu dla zakażonych, toalety dla zakażonych, tak, to się może udać. uncertain
    • 71tosia Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 00:44
      czy to znaczy ze zmienia Kodek Karny? Art. 161 KK przewiduje
      "Kto, wiedząc, że jest dotknięty chorobą weneryczną lub zakaźną, ciężką chorobą nieuleczalną lub realnie zagrażającą życiu, naraża bezpośrednio inną osobę na zarażenie taką chorobą,
      podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5."

A moze wladza uwaza ze osoba zarazano SARS-Cov-2 nie zaraza? Albo ze statystkiki ofiar smiertelnych nie sa prawdziwe?
      • snajper55 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 01:08
        71tosia napisała:

> czy to znaczy ze zmienia Kodek Karny? Art. 161 KK przewiduje
        > "Kto, wiedząc, że jest dotknięty chorobą weneryczną lub zakaźną, ciężką chorobą
        > nieuleczalną lub realnie zagrażającą życiu, naraża bezpośrednio inną osobę na
        > zarażenie taką chorobą,
        > podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5."

Do postępowania naszych władz (np za likwidację testowania na koniec kwarantanny) to pasuje:

Art. 165. § 1. Kto sprowadza niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia wielu osób albo dla mienia w wielkich rozmiarach:
        1. powodując zagrożenie epidemiologiczne lub szerzenie się choroby zakaźnej albo zarazy zwierzęcej lub roślinnej, (...)
        § 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 jest śmierć człowieka lub ciężki uszczerbek na zdrowiu wielu osób, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.

S.
        • 71tosia Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 01:26
          no to pewnie te pielgniarki bez obajawow zmusza do pracy w szpitalach a pozniej przykladnie sie je ukarze. Doswiadczenie juz jest - najpierw namawiano do noszenia maseczek, karano za ich brak a na konco ukarano sprzedwaczynie ktora smiala zadac by klient mial maseczke. Logiczne!!!!
          • agrypina6 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 07:42
            Mam nadzieje ze pielęgniarki głupie nie są i zadbają same o swoje zdrowie. Ja na pewno gdybym była pielęgniarka czy innym pracownikiem w szpitalu i gdybym była dodatnia to w życiu bym nie zapierd.lala przy innych chorych. No litości, takie pomysły powinny być karalne. Bo wygląda na to że chora Karyna jest chora i leży w łóżku a chory pracownik pożal się borze naszej ochrony zdrowia ma chory pracować. Chyba coś jest nie tak w tym pomysle..
            • nikki30 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 10:57
              >Bo wygląda na to że chora Karyna jest chora i leży w łóżku a chory pracownik pożal się borze naszej >ochrony zdrowia ma chory pracować.
              Chora Karyna leży w łóżku w szpitalu, bo nie jest bezobjawowa. Do szpitala przyjmuje się ludzi pełno objawowych w stanie zagrożenia życia, kiedy mają duszności i zmiany w płucach.
              Pracownik jest pozytywny co nie znaczy, że ma pełne objawy choroby. Może też koronawirusa przechodzić kolejny raz (znam takie przypadki). Codziennie lekarze przychodzą do pracy i jakbyś im zrobiła testy w kierunku paciorkowca, grypy, innych koronawirusów, gronkowca złocistego,mycoplazmy to by się okazało, że są pozytywni. Taka specyfika pracy ale też większa odporność lekarzy na różne patogeny. W wielu krajach postuluje się takie zmiany dlatego, że brakuje personelu medycznego już teraz a nie nastał jeszcze sezon większej liczby zgonów z tytułu zawałów, grypy. Tu nie ma dobrego rozwiązania. Jeśli w ogóle się postuluje takie zmiany to znaczy, że dostępnych lekarzy masz minimalną ilość. Z dnia na dzień ich liczby nie zwiększysz. Ktoś musi te Karyny leczyć, bo ludzie zaczną umierać nie tylko z tego powodu braku miejsc w szpitalach ale też braku personelu medycznego. Rząd nie odrobił lekcji przez ostatnie pół roku. Nie zrobiono nic... Który to rząd krzyczał aby lekarze i pielęgniarki wyjeżdżali z kraju? Teraz to się mści.
              Zdajesz sobie sprawę, że część osób zaraża już na dwa dni przed wystąpieniem objawów? Masz pomysł jak takie osoby wyłapywać?Są wszędzie w metrze, w autobusie w sklepie, szkole... Po to masz stosować porządne środki ochrony osobistej, aby ryzyko zarażenia było dla ciebie jak najmniejsze.
              >Mam nadzieje ze pielęgniarki głupie nie są i zadbają same o swoje zdrowie

Tak m.in postulując, aby pozytywnych a nie objawowych opiekujących się ciężko chorymi nie wysyłać na kilkutygodniowe zwolnienia, bo wtedy na oddziale z 20 osób zostają 3 i pozostałe negatywne pielęgniarki padają na pysk z przepracowania. Po dwóch dniach takiej pracy nie są w stanie normalnie funkcjonować. Witamy w Polsce.
              • 71tosia Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 11:16
                "Masz pomysł jak takie osoby wyłapywać?Są wszędzie w metrze, w autobusie w sklepie, szkole... Po to masz stosować porządne środki ochrony osobistej, aby ryzyko zarażenia było dla ciebie jak najmniejsze."
                tak mam, robic szerokie badania przesiewowe wsrod personelu medycznego i ogolnie spoleczenstwa, tak by wylapywac i izolowac zarazonych na wczesnym etapie a tym samym zmniejszac mozliwos zarazania nastepnych. Zadzialalo na Śląsku, dlaczego nie mialoby zadzialac np w Warszawie?
                Na razie robimy tragicznie malo testow na tle Europy, ktora zaczela testowac na potege.
                • snajper55 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 11:42
                  71tosia napisała:

> "Masz pomysł jak takie osoby wyłapywać?Są wszędzie w metrze, w autobusie w skle
                  > pie, szkole... Po to masz stosować porządne środki ochrony osobistej, aby ryzyk
                  > o zarażenia było dla ciebie jak najmniejsze."
                  > tak mam, robic szerokie badania przesiewowe wsrod personelu medycznego i ogoln
                  > ie spoleczenstwa, tak by wylapywac i izolowac zarazonych na wczesnym etapie a t
                  > ym samym zmniejszac mozliwos zarazania nastepnych. Zadzialalo na Śląsku, dlacze
                  > go nie mialoby zadzialac np w Warszawie?
                  > Na razie robimy tragicznie malo testow na tle Europy, ktora zaczela testowac na
                  > potege.

Przede wszystkim powinno się powrócić do testowania na koniec kwarantanny, bo teraz wypuszczamy bezobjawowych w miasto. Zniesienie tych testów to zbrodnia i ktoś powinien za to odpowiedzieć.

S.
                  • agrypina6 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 11:45
                    Ale nikt nie odpowie.
                  • nikki30 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 12:20
                    Snajperku 40 % zakażonych zaraża najdalej na trzy dni przed wykazaniem jakichkolwiek symptomów choroby. Może postawimy wymazobus przed każdym budynkiem w Polsce?
                    Jakie objawy ma bezobjawowy poza pozytywnym testem na Covid? Całujesz się z każdym kogo napotkasz na swojej drodze? Nie nosisz maski?

Mój znajomy przez 14 tygodni miał pozytywny test na Covid, bo testy wykazywały martwy patogen całkowicie niezdolny do rozmnażania. Francuzi kwarantannę skrócili do 7 dni. U nas i tak jest długosmile
                    • ola5488 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 13:40
                      nikki30 napisała:

> Mój znajomy przez 14 tygodni miał pozytywny test na Covid, bo testy wykazywały
                      > martwy patogen całkowicie niezdolny do rozmnażania.

Zastanowiło mnie to, co napisałaś:

Testy RT-PCR wykrywają RNA wirusa w próbce (w zasadzie ilościowo). W jaki sposób można ocenić, czy wirus jest zdolny do reprodukcji, czy jedynie jego materiał genetyczny nie został usunięty z organizmu? Na jakiej podstawie?
                      • nikki30 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 14:29
                        Mnie to też zastanowiło ale taki ma opis na którymś tam badaniu, bo wzięto go na dokładniejsze badania i został zwolniony z kwarantanny po tym wyniku badania: cyt."

"W pobranych komórkach obecny jest unieczynniony, niezdolny do replikacji wirus, wykrywany przez test, niezdolny do wywołania zakażenia".
                        Znalazłam taki materiał:
                        www.phmd.pl/api/files/view/28909.pdf
                        "PCR umożliwia wykrycie cząstek wirusa niezdolnych do replikacji, a także wymaga mniejszej liczby wirionów niż liczba niezbędna do wywoływania wykrywalnego poziomu hemaglutynacji"
                        Czyli jest to możliwe? ?
                        Fibi00 też pisała, że test wykrywał u nich martwego wirusa na kwarantannie siedzieli chyba 5 tygodni...
                        • ola5488 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 14:54
                          nikki30 napisała:

> Znalazłam taki materiał:
                          > www.phmd.pl/api/files/view/28909.pdf
                          > "PCR umożliwia wykrycie cząstek wirusa niezdolnych do replikacji, a także wymag
                          > a mniejszej liczby wirionów niż liczba niezbędna do wywoływania wykrywalnego po
                          > ziomu hemaglutynacji"
                          > Czyli jest to możliwe? ?

Dzięki smile Może sylwiastka wpadnie i nam napisze przy okazji jako fachowiec smile
                    • snajper55 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 18:00
                      nikki30 napisała:

> Snajperku 40 % zakażonych zaraża najdalej na trzy dni przed wykazaniem jakichk
                      > olwiek symptomów choroby. Może postawimy wymazobus przed każdym budynkiem w Pol
                      > sce?

Nie mamy tylu. Ale po to wysyłamy na kwarantannę osoby podejrzane o zakażenie się. A potem wypuszczamy bezobjawowych zakażonych aby rozsiewali wirusa. To jest sprawa dla prokuratora.

S.
                • nikki30 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 11:54
                  Zgadzam się, że robimy tragicznie małą liczbę testów i należy ja zwiększyć i to jest największa bolączka. Jednak nie jesteś w stanie non stop testować wszystkich nawet w tak bogatych krajach jak UAE, gdzie punkty drive thru są dosłownie na każdym kroku. Testują ok. 200 tys przypadków dziennie.Nie wpuszczają ani nie wypuszczają z kraju nikogo pozytywnego (sama przechodziłam tam kilka testów w ciągu kilku dnismile. I tak mają już ponownie chorujących, braki personelu w szpitalach, wzrost liczby przypadków. Też się zastanawiają czy faktycznie bezobjawowi muszą odbywać, aż tak długa kwarantannę. Sporo bezobjawowych nie wychodzi im w pierwszych testach. O takim stanie rzeczy mówięsmile

Co zadziałało na Śląsku? - przecież dzień w dzień mają stałą liczbę przypadków.
                  • 71tosia Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 12:43
                    ale liczba przypadkow nie na Slasku nie wzrosla dramtycznie, a to im grozilo. Dosc skutecznie wylapali 'spreaderow' w kopalniach.
                    Wpuszczenie 'bezobjawowych' zakazaonych do szpitali to jednak pomysl z piekla rodem- w takim szpiatlu przeciez pracuje tez nie zakazony personel i sa pacjenci nie tylko z Covid. Dzis slyszalam ze jednak rzad przemyslal pomysl i sie z niego wycofal. Na szczescie.
                    • nikki30 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 13:22
                      Wiesz spready w kopalniach były już i w styczniu br. Po prostu jak mówi nam wielu lekarzy ze Śląska wyżarzyło sięsmile Z górnikami wirus bardzo łagodnie się obszedł. I dobrze!Nie wyłapali żadnych spreadówsmile Testowanie górników miało zupełnie inne podłoże niż walka z wirusem. Nie chcę opisywać historii jak robili badania, jak duża ilość była źle pobranych wymazów a ludzie chodzili chorzy...

>Wpuszczenie 'bezobjawowych' zakazaonych do szpitali to jednak pomysl z piekla >rodem- w takim szpiatlu przeciez pracuje tez nie zakazony personel i sa pacjenci nie >tylko z Covid

Nikt nie mówi, że nie jest z piekła rodem, bo jest, tylko dalej pozostaje pytanie co zrobić z małą liczbą personelu? Nad takim samym pomysłem dyskutuje się w innych krajach. Nasz rząd przecież nic nowego nie wymyśla tylko podłapuje pomysły z innych krajów. Myślisz że skrócono kwarantannę, bo MZ pomyślał?smile Zrobiły tak też inne kraje.
                      W szpitalu na oddziale Coviodowym nie pracuje inny personel (nie w skrzydle Covidowym). Byłam na takim oddziale. W lipcu, było przeraźliwie pusto na jednym z takich oddziałów.Nie było salowych, innego personelu, zero ruchu tylko pozamykane sale, pełne OIT. Tylko niezbędny personel w kosmicznych strojach. Lekarze leczący pacjentów z Covid pracowali w takich turach po kilkanaście dni i wtedy mieszkali w innej części szpitala lub wynajmowanych mieszkaniach z dala od innych osób i swoich rodzin. Testy przechodzili co 9-10 dni. Ze skrzydła covidowego było osobne wejście i wyjście przez specjalne śluzy. Nikt się z nikim nie stykał. Problem może być w zwykłych szpitalach. No ale teoretycznie tam nie powinien znaleźć się pacjent z Covidsmile
              • agrypina6 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 11:44
                To trudno, jak nie będzie personelu, to oddział trzeba zamknąć. A co zrobić z chorymi? No nie wiem, ale nie mnie płaca za to, żeby wiedzieć. Od lat medycy mówią, że zarabiają grosze i że nie ma młodych kadr. Skoro nikomu to nie przeszkadza, cóż. Selekcja naturalna. Life.
                • nikki30 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 12:09
                  >A co zrobić z chorymi? No nie wiem,

No właśnie nie wiesz ale się wypowiadasz. Przechodziłaś koronawirusa? Ja tak wiem czym to się je, wiem ilu moich znajomych było zakażonych i wiem, że nie wszystkich da się wyłapać mając nawet swoje laboratorium i możliwość robienia testów przesiewowych.
                  Oczywiście nie ty musisz myśleć, ale byłaś kiedykolwiek na marszu białych fartuchów, oburzało Cię postępowanie nierządu jeśli chodzi o traktowanie lekarzy, pielęgniarek?Może głosowałaś na PIS? Może nie byłaś na wyborach w ogóle?
                  Mi przeszkadza jak to wszystko wygląda a znam temat od podszewki niestety. Tylko poziom absurdu poniektórych na forum sięga już zenitu. Tak zamknijmy szpitale, zamknijmy się w próżni na kolejne 1,5 roku. Wtedy będzie dobrze.
                  • agrypina6 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 14:03
                    Myśleć musi dyrekcja szpitala, nie ja. Tak, oburza mnie traktowanie personelu przez rząd, nie, nie lekarzy, ci sobie zawsze poradzą, ale reszty. Zamiast 500 plusa dla nierobów powinny iść pieniądze na szpitale. Ale jest jak jest. No więc trudno. Może muszą jednak leżeć trupy na ulicach?
                    • nikki30 Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 14:37
                      >Może muszą jednak leżeć trupy na ulicach?
                      Wiesz czasem myślę, że muszą, aby suweren się nauczył na kogo głosuje albo nie głosuje. Z drugiej strony żal mi suwerena i kraju, w którym przecież mieszkam. I nie nie trudno. Tak nie możesz do tego podchodzić.Nigdy nie wiesz na kogo trafisad
                      Napewno nie można popadać ze skrajności w skrajnośćsmile
    • ortolann Re: Władza ma pomysł 05.10.20, 17:07
      Idiotyczne tłumaczenie całkiem słusznych rozwiązań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka