Dodaj do ulubionych

Zadanie z fizyki

04.10.20, 16:27
Nauczyciel zadał zadanie techniczno -praktyczne: wykonać namiastkę wagi sprężynowej. Już widzę jak obecna 7 klasa sama jest w stanie zapewnić sobie deseczki, dwa małe kawałki drutu, i wybrać odpowiednią sprężynkę z długopisu.

Jawna nauka oszustwa na samym początku nauki przedmiotu bo za dobre wykonanie tego ustrojstwa mają dostać piątki. Trzy sztuki.

I to nawet nie jest wymysł tego nauczyciela. To draństwo jest w książce.

A wydawało mi się, że nauczyciele są wściekli gdy dostają do oceny prace domowe rodziców swoich uczniów a tu proszę: zadanie do wykonania niemożliwe bez angażowania rodziców.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:31
      dzieciecafizyka.pl/urzadzenia/waga-sprezynowa/ Serio?
      • ginger.ale Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:56
        ichi51e napisała:

> dzieciecafizyka.pl/urzadzenia/waga-sprezynowa/ Serio?
        >

Nom, wg mnie wykonanie tego nie przekracza możliwości i zdolności intelektualnych i manualnych ucznia podstawówki. Nawet kupno kawałka gumki w pasmanterii, jakby nie miał starych dresów do jej wyprucia, powinien ogarnąć. 😸
        Spinacze i marker pewnie na stanie.
    • paskudek1 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:31
      A teraz pomyśl i odpowiedź sobie na pytanie czyja to wina że nastolatek nie jest w stanie SAM zrobić drobnych zakupów? Znaleźć kawałków deseczek czy co tam potrzebne do takiej roboty?
      • bulzemba Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:42
        A ty koło siebie masz sklep w którym można kupić około 20 cm kawałek deseczki, szerokości 2-3 cm?

• m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:50
          Jaja sobie robisz? Ty jesteś uwiązana i całe życie spędzasz w promieniu kilometra od sklepu, bo jak czegoś nie możesz kupić W SKLEPIE, to wysiadasz?
          Jakoś mnie w takim razie nie dziwi, że tego typu zadanie przerasta i twojego siodmoklasiste i ciebie.
        • ichi51e Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:54
          Wytnijcie z kartonu
        • ichi51e Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:31
          Ten sklep nazywa sie “papierniczy” big_grin linijkandrewniana twoim przyjacielem
          • bigzaganiacz Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:16
            Drewniana linijka , mieszkasz gdzies w 1950tym ?
            • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:49
              Drewniane linijki są w normalnym użyciu...
              • ichi51e Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:50
                Ja to wiem i ty to wiesz... a bigzaganicz ktory od 1950 linijki nie widzial nie uncertain
                • bigzaganiacz Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:55
                  Drewnianej grazynko nie widzialem na oczy
                  • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:01
                    No to chyba ty jesteś w tym momencie Grażynką kiss
                  • 1matka-polka Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:11
                    bigzaganiacz napisał(a):

> Drewnianej grazynko nie widzialem na oczy

Okularki czas kupic.
        • paskudek1 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:15
          Mam sklep w który można kupić jakieś deseczki. Można je przyciąć do rozmiarów potrzebnych. To nie są czynności przekraczające możliwości siódmoklasisty
          • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:50
            Ej, ale wiesz ze to nie musi być deska z castoramy przycinana na długość tylko np linijka albo ew. gruba tektura..?
            • bigzaganiacz Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:56
              Masz gruba tekture w domu ?
              • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:57
                Jak nie ma, to może pizzę zamówić i wykorzystać kartonik
                • laura.palmer Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:01
                  Przecież się nie da. Zaraz się okaże, że najbliższa pizzeria jest 20km dalej i nie dowozi albo że dziubdziuś jest uczulony na ser.
                  • ichi51e Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:04
                    Chcialabym tez sie zapytac w ktorym miejscu autorka watku planuje uzyc te deske. I poniewaz nikt chyba nie zajrzal do drugiego postu wrzucam zdjecia.
                    100pkt - jak wyglada waga sprezynowa?
                    • ichi51e Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:05
                      .
                      • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:11
                        Wyszłam z założenia, że ten konkretny projekt z podręcznika wymaga użycia deseczki. W sumie nawet nie zastanawiałam się do czego 😜
                    • katriel Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:16
                      > 100pkt - jak wyglada waga sprezynowa?

No już nie przesadzaj. Waga taka jak dawne (nieelektroniczne) wagi łazienkowe czy kuchenne, to znaczy płaska deska oparta na sprężynie ściskanej przez ciężar tego co chcemy zważyć (a nie rozciąganej jak w tym co zalinkowałaś) to też jest waga sprężynowa. Moze w podręczniku taka była narysowana i dziecko wątkodawczyni (albo ona sama) się zafiksowało? A może nauczyciel faktycznie taką właśnie chce?
              • ichi51e Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:01
                Ok. Jak rozumiemy ty nie masz. Dziwne.
              • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:02
                ...
              • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:31
                Gdybym poszukała to bym znalazła.
        • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:32
          Ja mam, może nie w promieniu 1 km, ale 3-4 przystanków autobusowych.
      • czekoladazkremem Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 11:56
        Mój nie jest w stanie. Ma deficyty i sam nie da sobie rady, będziemy musieli mu pomóc w siódmej klasie.
    • miss_fahrenheit Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:31
      bulzemba napisała:

> Nauczyciel zadał zadanie techniczno -praktyczne: wykonać namiastkę wagi sprężyn
      > owej. Już widzę jak obecna 7 klasa sama jest w stanie zapewnić sobie deseczki,
      > dwa małe kawałki drutu, i wybrać odpowiednią sprężynkę z długopisu.

To ironia, tak?
      • bulzemba Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:36
        Niestety nie. Znana mi młodzież radzi sobie w necie ale nie w warsztacie.

Znam gospodynie domowe bez młotka na stanie.
        • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:51
          Jakie to szczęście, że mój mąż dba o wychowanie techniczne naszych dzieci
          • bulzemba Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:13
            Hmmm.... Między wierszami sugerujesz że szczęście, że masz męża bo sama byś nie dała rady...
            • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:23
              Dałabym. Bo o moje zadbał tata.
              • taki-sobie-nick Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 21:39
                Zazdroszczę. Także kochającego ojca.
                • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 21:45
                  Uwielbiałam dłubanie z tatą. Pamiętam taki stary stołek, w który wbijałam gwoździe ( w końcu wyglądał jak krzesło fakira), a potem je wyjmowałam. Ale nas to rodzinne. Moja mama zadziwiła sąsiada umiejętnością posługiwania się wiertarką udarową 😉
                  • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 21:51
                    Chyba miałyśmy ojcow z podobnym stosunkiem do wychowania technicznego córek.
                    • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:17
                      😊 ja jestem wdzięczna bardzo. Potem swoje dołożył małżonek 😁
                      • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:18
                        Ja też 😀 dlatego jak się wyprowadzałam z domu to z zestawem narzędzi. I teraz mam czym przeciąć nawet gruby drut 😃😃😃
                        • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:25
                          Ja w takich wątkach jestem nieobiektywna, ze względu na zasób posiadanych w domu i okolicy narzędzi i materiałów ( ze względu na pracę i hobby męża), ale tutaj akurat żadnych specjalistycznych/drogich/ trudno dostępnych rzeczy nie potrzeba
                          • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:31
                            little_fish napisała:

akurat żadnych specjalistycznych/drogich/ trudno dostępnych rzeczy nie potrzeba

Otóż to.

Tak się zastanawiam, gdyby dziecko miało zadanie z techniki: "zwiąż wstążką" - wstążki w domu brak, a do pasmanterii trzeba 2 autobusami jechać, to też by się okazało, że niedasie?
                            Normalne zadanie, normalne produkty, można nie mieć w domu, ale są do zdobycia w ciągu 2 dni. To nie jest polecenie: przynieś na jutro 10 rolek po papierze toaletowym
                            • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 08:40
                              A co jesli trzeba będzie przynieść 10 kasztanów a do najbliższego parku 10 minut jazdy autobusem?
                              Albo o zgrozo! po weekendzie kilka róznego rodzaju liści ( dąb, klon, kasztanowiec, itd) a tu urodziny szwagra Ziutka, a w ogóle to weekendy spędza się z rodziną i niedasie.
                          • taki-sobie-nick Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:37
                            Rozumiem, że macie najwięcej narzędzi w całym powiecie.
                            • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:44
                              Nie wiem, nie robiłam nigdy rankingu porównawczego.
                              Ale z pewnością wystarczy do profesjonalnego wykonania każdego zadania technicznego z zakresu szkoły podstawowej
                              • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 08:42
                                A czego tu specjalistycznego potrzeba? Kombinerek? Nasze narzędzia to średniej wielkości skrzynka. Kilka śrubokrętów, cęgi, kombinerki, dwa młotki, wkręty, wiertarka, wkrętarka, gwoździe i chyba to wszystko. Zapewniam, że wystarczy do tak skomplikowanych czynności.
                          • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 08:37
                            Mój mąż , niestety, nie ma takiego hobby ani większych umiejętności, po za tym dba o rece ( bo musi), ale w domu posiadamy zestaw podstawowych narzędzi z wiertarką i wkrętarką włacznie.
                            • little_fish Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 08:46
                              A to zadanie da się wykonać nawet bez wiertarki i wkrętarki. 😊 Ja sobie zdaję sprawę, że nie każdy ma możliwość czy potrzebę posiadania w domu rozmaitych narzędzi. Tylko nie przesadzajmy, tutaj skutecznie ich nie potrzeba
                              • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:04
                                Ale tak naprawdę tu w tym przypadku potrzebne są, ewentualnie, kombinerki albo mocniejsze nożyczki i...trochę chęci.
                            • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 11:26
                              Do tego zadania nie potrzeba żadnych narzędzi, to jest właśnie najlepsze
                  • effka454 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:44
                    Mój tata dodatkowo uczył mnie jak poprawnie wszyć suwak do spodni na maszynie i obrobić dziurki smile
                    • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:45
                      U mnie to akurat mama. Ale do robótek krawieckich zawsze miałam dwie lewe ręce, więc zbyt dużego sukcesu nie odniosła 😂
                      • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 08:44
                        Ja tego też nie umiem i nie mam maszyny do szycia.
              • kornelia_sowa Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 17:08
                Z sukcesem tylko dlatego, że widać Cię to interesowało.
                Mój tato też próbował.
                Spotkał się z oporem.

I na nic się zdały jego dobre chęci zadania o moja edukację techniczna
        • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:34
          I bardzo, ale to bardzo źle!
          • taki-sobie-nick Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:08
            Które? Młodzież czy gospodynie?
            • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 08:45
              Bardzo, bardzo źle, że młodziez nie potrafi poradzić sobie z prostymi "warsztatowymi" domowymi czynnościami.
              • taki-sobie-nick Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 22:08
                Jesteś złośliwa. Wystarczyło odpisać "młodzież".
    • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:39

zadanie do wykonania niemożliwe bez angaż
      > owania rodziców.

No ale to zaangażowanie może się ograniczyć do dostarczenia w/w materiałów. Wykonanie nie jest jakieś szczególnie trudne. Serio przerasta 12-latki?
      • bulzemba Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:44
        Jak przetniesz drut?
        • ichi51e Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:46
          Nozyczkami? Sekatorem? Szczypcami do drutu?
        • palacinka2020 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:47
          nozycami do ciecia drutu?
          • bulzemba Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:51
            Jak rozumiem panie posiadają narzędzia..
            • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:52
              Naprawdę musisz posiadać wyposażony warsztat w garażu, żeby wykonać wagę z tego zadania??
            • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:58
              bulzemba napisała:

> Jak rozumiem panie posiadają narzędzia..

No ja akurat do pierwszego samodzielnego mieszkania (czyli idąc na studia) zakupiłam młotek, kombinerki, sekator, zestaw śrubokrętów, jakąś niewielką piłę, rozmaite gwoździe i śrubki i od tej pory podstawowe narzędzia w domu mam. Już jako nastolatka umiałam się też nimi posługiwać. Ale tu akurat naprawdę wystarcza nożyczki.
            • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:35
              Tak, panie posiadaja takie narzędzia. I jeszcze inne.
            • aerra Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:53
              Serio nie masz kombinerek?
              A cienki drucik spokojnie zwykłymi nożyczkami przetniesz.
            • effka454 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:45
              bulzemba napisała:

> Jak rozumiem panie posiadają narzędzia..

Nawet w torebce noszę: śrubokręt, szczypce, scyzoryk. Nie mówiąc już o tym co "wala się" w samochodzie i w domu big_grin
              • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:53
                effka454 napisała:

>
                > Nawet w torebce noszę: śrubokręt, szczypce, scyzoryk.

Ja w torebce nie noszę, bo i tak już waży tonę, ale w biurze mam 😀

Nie mówiąc już o tym co "
                > wala się" w samochodzie i w domu

Tak, samochodzie się walają jakies. W domu mam przeciętnej wielkości skrzynkę narzędziową
            • edelstein Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:03
              Rozumiem, że ty w domu nie posiadasz nawet młotka.W sklepach są takie walizki z najpotrzebniejszymi narzedziami,zakup sobie.
              • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 11:27
                Bez sensu. Nie będzie potrafiła nawet młotka użyć.
          • kokosowy15 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:53
            Nie popieram samodzielnych napraw instalacji elektrycznej bo to niebezpieczne, ale mam sąsiadów proszących o wymianę żarówki nad lustrem w łazience lub uszczelki w kranie. Ale gdy nastolatek nie może kupić / znaleźć kawałka drutu, deseczki i sprężynki - będzie jeszcze bardziej śmiesznie.
            • bigzaganiacz Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:07
              Ale gdy nastolatek nie może kupić / znaleźć kawałka drutu, deseczki i sprężynki - będzie jeszcze bardziej śmiesznie.

No coz u mnie sklepy budowlane sa na obrzezach miasta pewnie jakis transport publiczny jest ake to juz wyprawa na pol dnia
              I nie nie kupisz kawalka deseczki tylko wielka deche , drutu tez nie sprzedaja na centymetry
              • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:09
                To sobie wyprostuje spinacz biurowy. Ja pierniczę jakie problemy
              • kokosowy15 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:13
                A ja mam sklep osiedlowy w którym wymieniony kawałek deseczki mogę dostać za darmo że skrzynki po owocach, drut w Metalpolu ze zlomu, sprężynkę również.
                • mia_mia Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:15
                  Ale autorka wątku nie musi być twoją sąsiadką.
                  • kokosowy15 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:24
                    Oczywiście. Sklepy osiedlowe są w całym kraju, chyba każdy ma w domu długopis, spinacze biurowe, drewniana linijkę, notatnik z grzbietem metalowym. Czasem trzeba pomyśleć.
                    • bigzaganiacz Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:17
                      Nie nie mam drewnianej linijki nawet gdybym moal nie widze powodu jej psucia dla jakiegos gowna
                      • memphis90 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:56
                        Brak drewnianej linijki to akurat najmniej problematyczny z Twoich braków....
                    • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:53
                      kokosowy15 napisał(a):

> Czasem trz
                      > eba pomyśleć.

Obawiam się, że na tym właśnie polega karkołomnosc tego zadania. Zbyt wiele wymagasz. Tu forumowicze nie przeskoczą kupowania drutu na całe zwoje.
                      ...
                • bigzaganiacz Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:20
                  Generalnie jak bys pogrzebal po smietnikach to tez bys cos znalazl jednak nie wydaje mi sie zeby ta umiejetnosc jakos rozwinela twoje umiejetnosci rozumienia fizyki
                  • kokosowy15 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:30
                    Ja akurat jestem techniczny, ale zainteresowanie fizyka rozbudziły we mnie samodzielne wykonania silnika prądu stałego z pudełka od zapałek, igly, drutu i kawałka puszki od konserw, lunety ze szkieł okularowych itp, podobnie jak chemia, gdy zrobiłem termit i bawełnę strzelnicza.
                    • bigzaganiacz Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:14
                      No wiesz ale twoja luneta ze szkiel mozesz poogladac co najwyzej swoje przyrodzenie
                      Bo sie nie umywa do linety za 80e ze sklepu
                      • kokosowy15 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:35
                        Miałem wtedy mniej niż 10 lat i było to ponad 60 lat temu. Sądzisz że wtedy w każdym sklepie były lunety? Poza tym, liczy się samodzielne wykonanie.
        • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:50
          Jak cienki to nożyczkami -zwyklymi.
          Jak grubszy to trzeba kombinerki albo szczypce. Ale to nie musi być gruby drut
        • edelstein Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:50
          Nożyczkami lub klipsem do obcinania paznokci?
        • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:51
          🤯
        • ageman Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:52
          Drut można złamać bez używania narzędzi, wystarczy go zginać w jednym miejscu w różne strony i pęknie.
          Stosowałam jako dziecko smile
        • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:55
          A jak długi ma być ten drut?
        • 1matka-polka Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:13
          bulzemba napisała:

> Jak przetniesz drut?

Kombinerki maja takie wglebienie do ciecia cienkich gwozdzi, czy drutow.
          • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:17
            Na pewno nie ma kombinerek....
            • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:41
              A do castoramy uber nie dojeżdża.
      • iberka Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 16:29
        7 klasa, to 14 latek tym bardziej nie rozumiem gdzie problem
    • palacinka2020 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:49
      Idac takim tokiem rozumowania, to zaden 11 latek nie jest w stanie robic notatek samodzielnie. Bo to rodzice musza zarobic na zeszyt. Nie jest tez w stanie pisac, chyba ze dlugipis dostanie jako bonus frmowy od jakiegos przedstawiciela handlowego.
      • kyrelime Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:00
        🤣
        Bardzo w punkt.
        Zaręczam, że drucik mocniejszymi domowymi nożyczkami przecina bez problemu moje 6letnie dziecko. Tutaj problem jest bardziej z kategorii niedasie i szkołazaśwymyśla.
    • bigzaganiacz Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:51
      Akurat mnie sie nie podobaja takie debilne zadania i akurat mam maly warsztacik z pila , wyzynarka i innymi narzedziami i potrzebne do tego graty znalazl bym w piec minut ale nie wszyscy maja takie zaplecze
      • bulzemba Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:58
        Świat się kończy, bo się z tobą zgadzam.
        • memphis90 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:59
          To wezmą 2 kawałki tektury albo dwa dekielki od pudełka z lodami....
          • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 23:05
            A skąd w domu dwa dekielki od pudełek?
            • laura.palmer Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 07:33
              Napisała ALBO. Czyli nie masz dekielków, to bierzesz kawałek tektury.
              • little_fish Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 07:38
                A tektura skąd? 😉
    • mia_mia Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:54
      Bardzo fajne zadanie i to nawet dla młodszych dzieci
    • bulzemba Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:54
      A czy wiecie czym jest poxylina?

Chcąc mieć pewność że ja kupię w pierwszym sklepie poszłam do OB. (Market budowlany).

Dwie dziewczyny z obsługi nie wiedziały o czym do nich mówię.
      • bigzaganiacz Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:57
        Dwie dziewczyny z obsługi nie wiedziały o czym do nich mówię.

No coz gender rownosc w praktyce
      • angazetka Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:57
        Może były nieogarnięte, poxilinę nawet ja znam, a jestem mało techniczna.
        • bulzemba Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:01
          Przyznałaś się do wieku 😉. Że 20 lat temu była reklama w TV i stąd zwykłe Kowalskie znają ten kit.
          • angazetka Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:14
            Aaaa, to straszne big_grin big_grin big_grin
      • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:59
        Tak. Wiem.
        • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:02
          Cos tam, coś tam poxyliny. Ugniata się z latwoscią plasteliny. Cudownie się trzyma i juz poxylina jest twarda jak stal"
          - taka reklama byla nawiasem mówiąc
          • wroblica_cwir_cwir Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:38
            "Odcinam jedną porcję poxiliny,
            ugniata się z łatwością plasteliny".

Teraz będzie mi grało w głowie sad
            • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:39
              😃
      • miss_fahrenheit Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:59
        bulzemba napisała:

> Dwie dziewczyny z obsługi nie wiedziały o czym do nich mówię.

Prawdopodobnie dlatego, że w siódmej klasie nie umiały zrobić takich zadań, jak wyżej opisane wink
      • kokosowy15 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:03
        To akurat źle świadczy o sklepie który nie zadbał o przeszkolenie personelu.
        • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:06
          Owszem. Ale to dotyczy różnych sklepów (empik niestety w tym przoduje)
      • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:38
        Klejem?
      • laura.palmer Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:54
        Poxylina to klej. A internetu wam chyba nie odcięli, sprawdzenie w necie co to jest nie zajmuje więcej czasu, niż napisanie posta na ematce.
      • taki-sobie-nick Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 21:40
        Nie wiem.
        • alicia033 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 21:43
          taki-sobie-nick napisała:

> Nie wiem.

nie dziwi nic.
      • kamin Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:24

"Chcąc mieć pewność że ja kupię w pierwszym sklepie poszłam do OB. (Market budowlany)."

Trzeba było iść do OBI bo OB to tampony.
      • edelstein Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 08:49
        Nie wiedziały,bo teraz zatrudnia się zwykłe ekspedientki bez przeszkolenia odnośnie tego co sprzedają.Nie świadczy to o tym,że to rzecz nieznana.
      • z_lasu Re: Zadanie z fizyki 07.10.20, 13:29
        > Dwie dziewczyny z obsługi nie wiedziały o czym do nich mówię.

A mnie się zdarzyło, że dziewczyna w papierniczym nie wiedziała co to flamaster, a druga w odzieżowym nie rozumiała pojęć dzianina i tkanina. I jaki z tego wniosek? Taki, że dzieci powinny mieć w szkole więcej zajęć praktycznych.
        • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 07.10.20, 13:42
          Nie, wniosek z tego taki, że niektórzy po zakończeniu z ulgą obowiązkowej edukacji nie uczą się już niczego. Bo nie lubią.
          Szkoła nie jest od uczenia różnicy między tkaniną a dzianiną.
          Ja też nie w szkole nauczyłam się co to jest poxilina czy werniks i do czego nie używać farby akrylowej.
          Do sklepów biorą kogo popadnie, najczęściej właśnie takie niemoty, które nie potrafią zrobić wagi sprężynowej, bo nie mają przyciętej listewki pod ręką.
          • z_lasu Re: Zadanie z fizyki 07.10.20, 13:56
            > Szkoła nie jest od uczenia różnicy między tkaniną a dzianiną.

Za to jest od uczenia budowy eugleny. I potem dzieciak wychodzi ze szkoły i wie wszystko wakuolach, a nie odróżnia pora od selera i dzianiny od tkaniny. A tej różnicy uczyły dawniej szkoły handlowe i trzeba było taką ukończyć, żeby stać za ladą.
            • little_fish Re: Zadanie z fizyki 07.10.20, 14:06
              Mnie uczono różnicy między dzianiną a tkaniną na ZPTach
              • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 07.10.20, 16:06
                little_fish napisała:

> Mnie uczono różnicy między dzianiną a tkaniną na ZPTach

Mnie też. I musialam wklejać kawałki do zeszytu, w ramkach.
                • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 07.10.20, 16:19
                  I teraz wiesz, że to jest poliester i raczej nie kupisz sukienki nawet o najrdziej atrakcyjnym kroju z tej tkaniny.
            • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 07.10.20, 14:09
              Wystarczy wysłać (lub zabrać) bombelka raz na zakupy i będzie odróżniać pora od selera.
              Naprawdę, obsługi zmywarki może też powinni uczyć w szkołach..?
              • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 07.10.20, 16:00
                Nie muszą uczyć obsługi zmywarki w szkole, za to powinni nauczyć czytania ze zrozumieniem.
                Powinni nauczyć na jakiej zasadzie działa zmywarka/pralka/odkurzacz itd.
                Powinni nauczyć dlaczego piorąc w proszku enzymatycznym ( i co to jest proszek enzymatyczny) nalezy unikać wysokich temperatur
                Nalezy uczyć i o euglenie ( zielonej) i o wakuolach i budowie przewodu pokarmowego człowieka.
                Nalezy uczyć jak wygląda seler a jak por i czym są kasztany tylko.....niekoniecznie na osobnym przedmiocie. Wiele treści można "przemycić" na pozornie odległych przedmiotach.
                Wspominam moje zajęcia z plastyki. Wyklejaliśmy coś tam z kolorowych szmatek. Tak, trzeba było ZDOBYĆ te szmatki i przynieść do szkoły. Tu nieocenionym źródłem były babcie -krawcowe a ja z braku takowej udałam się do sąsiadki, o czym pisałam wyżej. Tez nie krawcowej, ale ad rem. Przy okazji wyklejania uczyliśmy się jak wygląda jedwab, jak wełna, jak tworzywo sztuczne, jak bawełna czy len.
                I nauczycielka uzyła na lekcji ZAPAŁEK paląc nitkę ( wełna śmierdzi, tworzywo sztuczne się topi). Nikt się nie poparzył, nikt nie umarł, nauczycielka nie poszła do więzienia za stworzenie zagrożenia dla bombelków.
    • abecadlowa1 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:58
      Mój bombelek poprosił żeby go zawieść do castoramy w celu nabycia potrzebnych komponentów. Zawiozłam. Czyli praca niesamodzielna?
      Ale w klasie syna zadanie było nieobowiązkowe, dla chętnych. Zrobiły dwie osoby. I nie mam najmniejszych wątpliwości, że w obu przypadkach była to praca całkowicie samodzielna, bo ci chłopcy interesują się techniką i majsterkowaniem.
      Przekonanie, że wszyscy wokół są oszustami to objaw chorobowy.
    • ewcia.1980 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 16:58
      Daj spokój.... tu zaraz będę ci udowadniać, że twoje dziecko to niemota skoro samo nie umie zrobić tej wagi sprężynowej.
      Moja córka miała to zadanie w ubiegłym roku.
      Nie robiła za moją aprobatą bo zadanie jest bzdurne a taka samoróbka i tak nie jest do niczego przydatna.
      Szkoda więc czasu i energii.

Natomiast istotnie, przeraża mnie fakt, że dzieci w szkole na lekcjach techniki przez cały semestr robią jakiś PROJEJT WĄŻ, w który też niestety angażowani są rodzice, zamiast nauczyć się np przyszyć guzik czy zaszyć dziurę.
      • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:04
        nie twierdzę nic na temat dziecka autorki, ale protestuję przeciwko twierdzeniu, że młodziez w VII klasie nie jest w stanie samodzielnie wykonać zadania
        • bigzaganiacz Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:11
          Jest w stanie w znakomitej wiekszosci ale nie maja materialow i narzedzi i tu sie robi problem
          Gdyby to wykonywali na szkolnym warsztacie jestem 100% za , zrob w domu jestem 100% na nie
        • ewcia.1980 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:14
          W klasie mojej córki, z jakiegoś powodu, tej wagi nie zrobił nikt.
          No same sieroty 🤔🤔🤔

I ja jak najbardziej zgadzam się z autorką wątku, że zadanie może wymagać zaangażowania rodzica.
          • grey_delphinum Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:18
            Nie wiem, czy sieroty, może po prostu lenie?
            • ewcia.1980 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:20
              grey_delphinum napisał(a):
              > Nie wiem, czy sieroty, może po prostu lenie?

No to oczywiste..... bo przecież to nie są cudowne bombelki ematek.
              • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:57
                Być może reszta rodziców podeszła tak samo jak ty: bombelku, masz tego nie robić za moim przyzwoleniem.
                Ten wątek jest kuriozalny! A wypowiedzi niektórych wręcz nieprawdopodobne, nie wierzę że to czytam 😀
          • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:27
            Może wymagać. Tak samo, jak wykonanie pracy plastycznej - trzeba zakupić odpowiednie materiały i narzędzia.
            W wątku o 11 latkach z kluczem niemal wszystkie dzieci mają klucze i samodzielnie poruszają się po mieście. W wieku lat 12 -13 nie trafią do sklepu
            • jak_matrioszka Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:09
              Ja na poczatku zeszlego roku szkolnego dowiedzialam sie, ze uczniowi zaczynajacemu szkole srednia mama kupuje olowki, bo ona wie lepiej gdzie. Teraz mnie wiec mniej dziwi, ze 12-latek nie wie gdzie sa sklepy, ani w jakim kupic linijke, karton czy kawalek deski. Jak dobrze pojdzie, to sie tego na studiach nauczy smile
              • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:13
                Nawet jak nie wie, to może sprawdzić i internecie. Albo zapytać rodzica. No chyba że to już będzie zbyt duża ingerencja rodzica w zadanie
                • jak_matrioszka Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:19
                  Jak ktos ma matke mistrzynie w wymyslaniu przeszkod, to internet tez nie pomoze big_grin
            • memphis90 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 23:02
              A po co robić pracę plastyczną? Rembrandt toto nie będzie, taka samorobka zupełnie zbędna i nieprzydatna...
              • abecadlowa1 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 23:24
                A w sumie to po co uczyć pisania. Można przecież pokazać jak wyglądają litery.
                • memphis90 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 07:21
                  Idziemy dalej- wystarczy pokazać tabliczkę mnożenia, młodzież sobie obejrzy i juz. Od liczenia sa przecież kalkulatory w komórce.
              • ewcia.1980 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 00:09
                memphis90 napisała:
                > A po co robić pracę plastyczną? Rembrandt toto nie będzie, taka samorobka zupeł
                > nie zbędna i nieprzydatna...

No na fizyce...... to też nie bardzo widzę sens prac plastycznych 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️
                • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 00:24
                  ewcia.1980

> No na fizyce...... to też nie bardzo widzę sens prac plastycznych

No popatrz, a ja lata temu na matematykę kleiłam bryły z kartonu. I jeszcze im ściany musialam oklejać papierem w różnych kolorach. Bez sensu, to powinno się robić na technice. P.S.Waga nie jest pracą plastyczną. To raczej nie miało być dzieło sztuki, alegoria wymiaru sprawiedliwość ani sądu ostatecznego tylko prostu mechanizm, który pokazuje uczniom parę praw fizyki
                • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 08:52
                  To nie jest praca plastyczna!
                  Gdy chodziłam do szkoły - dawno temu- to robilismy róznego rodzaju prace, pomoce naukowe, gazetki ścienne.
                  Na geometrię sklejaliśmy bryły z róznych siatek, które przedtem trzeba było narysować. Robilismy z drutów szkielety brył i , zapewniam, ze nie był to tylko sześcian.
                  Hodowaliśmy kryształy.
                  No i słynna hodowlę fasolki- uwaga! wymagała słoika, najlepiej litrowego, gumki recepturki i gazy. Co mial zrobic bombelek jeśli w domu brak słoika a do najbliższej apteki ( gaza, gumka) aż kilometr. No i nie w kazdym domu były nasiona fasoli.
                • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 18:14
                  Jakoś mnie to nie dziwi.
      • kokosowy15 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:08
        Szkoda ze nie rozumiesz przydatności tego rodzaju prac. Dzięki takiej wadze można wykonać kilka eksperymentów fizycznych, np dotyczących prawa Archimedesa, siły tarcia, równi pochyłej. Dzięki samodzielnemu wykonaniu przyrządu lepiej zapamiętuje się wyniki doświadczeń.
        • grey_delphinum Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:17
          Mój syn ostatnio robil sprężynę cieplną, o mało chałupy z dymem nie puścił 😉 ale w końcu harcerstwo do czegoś się przydało i ogarnął temat bez strat w dobytku.
          Uważam, że powinno być jak najwięcej takich zadań. Inną sprawa że chlopcy teraz to często takie ci.ki grochowe, co nigdy w rękach nie mieli deski, drutu czy kombinerek. W sumie żal.
        • ewcia.1980 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:17
          Szkoda ze nie rozumiesz przydatności tego rodzaju prac. Dzięki takiej wadze moż
          > na wykonać kilka eksperymentów fizycznych, np dotyczących prawa Archimedesa, si
          > ły tarcia, równi pochyłej.

Na takiej SAMORÓBCE???
          🤣🤣🤣🤣
          Weź mnie nie rozśmieszaj!
          • grey_delphinum Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:20
            Owszem, ale skąd Ty możesz to wiedzieć?
            • ewcia.1980 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:26
              grey_delphinum napisał(a):
              > Owszem, ale skąd Ty możesz to wiedzieć?

Tak, tak.....
              🤣🤣🤣🤣🤣
          • kokosowy15 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:36
            Widzę że jesteś daleko od fizyki. Jednostki pomiarowe są umowne, istotna jest powtarzalność wyników pomiaru. Nieważne, czy waga zmierzy trzy kreski czy 22 gramy, ważne o ile jednostek zmieni się wynik.
            • ewcia.1980 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:46
              kokosowy15 napisał(a):
              > Widzę że jesteś daleko od fizyki.

🤣🤣🤣🤣 Tak, tak...... 🤣🤣🤣🤣🤣

A ty ile takich SAMORÓBEK widziałaś??
              I ile pomiarów na tych SAMORÓBKACH wykonałaś???
              • kokosowy15 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:07
                W moich szkolnych czasach to nie był ewenement. Takie rzeczy robiło się od, chyba, czwartej klasy. Robiliśmy niwelator, mierzyliśmy nim wysokość pagórka w parku. Robilosmy poziomnice, busole.
              • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:54
                Pogadaj z moim synem- doktorem chemii.
              • nimaletko Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:56
                Ale jakie pomiary Ty tym chcesz robić, no litości?
                NIkt się nie spodziewa precyzji, wystarczy zobrazować podstawowe prawa fizyki, a to się bez problemu da zrobić.
                Wiem, bo robiłam niejeden taki przyrząd i żaden z nich nie był wysokich lotów, a swoje zadanie spełnił.
      • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:36
        ewcia.1980 napisała:

> zamiast nauczyć się np przyszyć guzik czy zaszyć dziurę.

Ależ powinni umieć szyc, wbijać gwoździ, wkręcać śrubki i jeszcze parę innych przydatnych rzeczy. Jest jeszcze przedmiot o nazwie "technika"? No to tam się powinni tego uczyć. Co wszakże nie wyklucza wykonania na fizyce wagi. Jedno drugiemu nie przeszkadza.
        • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:39
          Gwoździe
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:18
      Naucz dziecko korzystać z youtube.
      Mój 9 latek już wie, gdzie należy szukać pomocy ... tę wiedzę tajemna przekazałam mu zaraz po tym jak moja 18 kuzynka nie umiała sprawdzić rozkładu jazdy autobusów przez internet - no nie wiedzała, że można 😬
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:20
        18 letnia
        • szeera Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:47
          "Naucz dziecko korzystać z youtube."

Dobre i prawdziwe. big_grin Po pierwsze, pokazuje jak naprawdę dzieci nie są "digital natives" chyba, że ktoś naprawadę nauczy je korzystać z internetu, nie licząc wyjatków które jednak nauczą się same, ale widać w wieku 12 lat większość się jeszcze nie nauczyłya.

A druga sprawa - yt jest rajem dla wszystkich projektów DIY. Jak coś naprawić, jak coś zbudować, jak coś skomplikowanego ugotować - wiele treści dotyczących prac manualnych dużo trudniej byłoby przekazać słowami i rysunkami, a laikowi byłoby dużo trudniej zrozumieć.
    • bulzemba Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:21
      A co do samodzielnego robienia zakupów: w szkole córki na dzień dobry usłyszeli, że uczniowie mają maksymalnie ograniczyć korzystanie z komunikacji miejskiej. Do najbliższego marketu budowlanego przy najlepszym połączeniu mogę się dostać dwoma autobusami.
      • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:27
        Ale nie jestes uczniem tylko rodzicem, więc jeśli nie masz auta to ty nie musisz się ograniczać i możesz korzystać ze zbiorkomu. Jasne, że pewne materiały do pewnego wieku organizuje rodzic. Ale na tym jego zaangażowanie może się skończyć. Nawiasem mówiąc- cienki drut można zdobyć w kwiaciarni. A deseczki w warzywniaku.
      • abecadlowa1 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:28
        Dobra, przekonałaś mnie, że się nie da.
      • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:29
        W szkole moich dzieci mają maksymalnie ograniczać imprezy i spotkania towarzyskie...
      • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:42
        A do sklepu papierniczego?
        Albo do Żabki?
        Albo...o zgrozo do sąsiada, bo może po ostatnim remoncie została mu deseczka?
        Albo do własnej piwnicy?
        Albo do administracji osiedla , w dziale technicznym panowie moga miec coś takiego?
        Albo....do kiosku ( ostatecznie linijka może byc plastikowa)?
        • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:59
          Przestań, już ustalono, że NIEDASIE!
        • nimaletko Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:45
          No co Ty, przecież tam wszędzie trzeba rozmawiać z LUDŹMI, co na to szkoła?
          Jeszcze koronawirusa złapią i dopiero będzie.
          • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 16:40
            No faktycznie, nie pomyślałam o tym.
      • nimaletko Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:42
        I wzyscy się tak karnie stosują, tak? Na zajęcia dodatkowe też nie jeźdżą? Jasssne.
        Absurdalny jest ten wątek, jaki jeszcze argument wymyślisz, żeby udowodnić, że "niedasie"?
    • leni6 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:43
      Bardzo fajne zadanie. Daj trochę gotówki i adres najbliższego marketu budowlanego.
    • wapaha Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:51
      Mój 8 latek od 2lat robi różne tego typu wynalazki. Biorąc pod uwagę że jest nadzwyczajny ( wiadomo, bombelek ematki) to jednak jesli takie zadanie przerasta 7 klasistę to musi on byc imbecylem..

Dzisiaj zrobił przyrząd od oczyszczania powietrza wink..( w tubie po pringels są otwory i filtr taki sam jaki jest w małej tubie )
      • bigzaganiacz Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:11
        To uswiadom go ze ta wata nie ma absilutnie zadnych wlasciwosci filtracyjnych poza widocznym pylem ewentulanie kaz mu oddychac ptzez minute przez ten "wynalazek"
        • wapaha Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:49
          Na razie to ciebie trzeba uświadomość, że "filtr" czyta się jako "filtr" a nie "wata"
          Dla twojej wiadomości "Klasa filtracji: F7 (EU7)

*Przybliżona grubość: 4mm

*Skład surowcowy: 100% biały poliester

*Cecha palności: samogasnąca

*Nie chłonie wilgoci

*Gatunek I, wyprodukowana w Polsce

*Włókno posiada certyfikaty jakościOeko-Tex®Standard100"

A teraz się goń
    • biala_ladecka Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:58
      Bez jaj, taka wage dzieciaki zrobia z tego, co znajda po kieszeniach. Wiem co pisze, mam osmoklasistke na stanie. Nie takie rzeczy z kolezankami budowala dla funu.
    • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 17:58
      Ale w jaki sposób zwiększy się uczniom wiedza fizyczna, jeśli własnoręcznie wykonają wagę? Nie prościej im po prostu pokazać taką wagę wykonana przez profesjonalistów i wyjaśnić, co trzeba?

A czy uczeń musi osobiście dokonać otwarcia klatki piersiowej na nauce o człowieku? Bo ja wierzyłam biologiczce, że serce składa się z 2 komór i 2 przedsionków bez sekcji.
      • laura.palmer Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:45
        Nauczą się kreatywnego myślenia i rozwiązywania problemów.
        • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:54
          Ale nauczycie, zanim zada pracę domową, powinien sobie chyba zadać pytanie: czego ma ta praca domowa ucznia nauczyć?

Rozwiązywania jakich problemów nauczy się uczeń odrabiając tę pracę domową? Skąd wziąć deseczkę? Gdzie na strychu może leżeć długopis ze sprężynką?

To są umiejętności, których ma się nauczyć na kursie fizyki?
          • laura.palmer Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:59
            Dokładnie tak, bo potem wyrastają niemoty, dla których byle pierdoła urasta do rangi nierozwiązywalnego problemu. Przykład masz w tym wątku.

Szkoła powinna kształcić interdyscyplinarnie.
          • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:36
            Tak! Rozwiązywania zwyklych życiowych problemów. Bo nie wszystko i zawsze jest podtykane pod nos.
            • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:52
              > Rozwiązywania zwyklych życiowych problemów.

Wykonanie wagi sprężynowej z kabla od telewizora i nielegalnej plastikowej rurki to jest "zwykły życiowy problem"?

Świat oszalał!

Fizyka powinna uczyć dzieci o zjawiskach fizycznych, a nie zmuszać do zastanawiania się "czy sąsiadowi po remoncie została jakaś deseczka?". Doba nie jest z gumy, jak nauczyciel chce mieć na lekcji wagi, to niech pójdzie do Castoramy i zakupi dla wszystkich deseczki, kabelki i rurki.

A przy wykonywaniu przez uczniów (na lekcji fizyki, nie w domu!) niech zwróci uwagę, żeby wykonany przedmiot spełniał podstawowe kryteria estetyczne.
              • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:00
                Na szczęście chodziłam do szkoły, w której uczono mnie nie tylko fizyki, chemii, biologii czy języka polskiego, ale także wbijania gwoździ, przyszywania guzików ( w tym na "nóżce") i rozwiązywania problemów.
                Nie bałam się zapytać sąsiadki, nota bene znanej pani profesor architekt, czy nie ma kolorowych szmatek. Po prostu weszłam na wyższe pięto i zapukałam do drzwi.
                I cos mi sie wydaje, że rzeczone materiały są w kazdym domu. Ja nie ruszając się zza biurka mam je w zasięgu ręki. Zaadaptowałabym do tego celu okładkę z notesu.
                • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:28
                  > ale także wbijania gwoździ, przyszywania guzików ( w tym na "nóżce")

Mnie też, ale nie na fizyce tylko na pracy-technice.

> Nie bałam się zapytać sąsiadki, nota bene znanej pani profesor architekt, czy nie ma kolorowych szmatek. Po prostu weszłam na wyższe pięto i zapukałam do drzwi.

Ja bym nie poszła do sąsiadki po jakieś szmatki, bo byłam nieśmiałym i introwertycznym dzieckiem. Za te cechy charakteru powinnam zostać ukarana brakiem piątki z fizyki?

> I cos mi sie wydaje, że rzeczone materiały są w kazdym domu. Ja nie ruszając się zza biurka mam je w zasięgu ręki.

Ja nie mam rzeczonych materiałów w domu. I to mnie niepokoi w tym zadaniu domowym - dzieci nie mają równego dostępu do zasobów koniecznych do wykonania tego zadania.

Bo co z tego, że uczeń świetnie rozumie zasadę działania wagi sprężynowej i jest utalentowany manualnie - jeśli nie ma w domy akwarium (silikonowa rurka!), notesu, kabla, długopisu ze sprężynką - piątki nie będzie miał!

Żeby nauczyciel mógł wystawić sprawiedliwą ocenę za rozumienie zjawiska fizycznego i za sprawność manualną, to powinien zapewnić na lekcji każdemu uczniowi taki sam zestaw elementów, żeby mogli z nich wykonać urządzenie.

Bo tak, jak to zrobił, to na ocenę ucznia z fizyki największy wpływ ma zbieractwo rodziców. Bez badziewia pochowanego w domu i Einstein nie wykonałby tej wagi.
                  • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:31
                    demodee napisała:

> Bo co z tego, że uczeń świetnie rozumie zasadę działania wagi sprężynowej i jes
                    > t utalentowany manualnie - jeśli nie ma w domy akwarium (silikonowa rurka!), no
                    > tesu, kabla, długopisu ze sprężynką - piątki nie będzie miał!
                    >

Tylko ze wszystkie te rzeczy można zastąpić czym innym. Co już tez watek wcześniej pokazał.
                    • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:36
                      Jak nie będzie miał papieru kolorowego, pędzelka i farbek to nie będzie miał 5 z plastyki. Jak nie będzie miał fletu czy dzwonków, to nie będzie miał 5 z muzyki, a jak nie będzie miał trampek do będzie miał 1 z WF. Nie trzeba zbieractwa w domu. Wszystkie elementy można kupić/pozyskać niewielkim kosztem ( tak jak napisano, wystarczy gruba tektura, spinacz, sprezynka z długopisu)
                      • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:57
                        > Jak nie będzie miał papieru kolorowego, pędzelka i farbek to nie będzie miał 5 z plastyki. Jak nie będzie miał fletu czy dzwonków, to nie będzie miał 5 z muzyki, a jak nie będzie miał trampek do będzie miał 1 z WF.

Ale o zakupie wszystkich tych pomocy naukowych rodzice zostali poinformowani przed rozpoczęciem wakacji i mieli czas, żeby je w domu zgromadzić. Może być tak, że nauczyciel fizyki także zawczasu uprzedził, że w październiku na fizykę potrzebna będzie silikonowa rurka, sprężynka od długopisu i deseczka, to przez te parę miesięcy u rodziny i sąsiadów uczniowie uzbierali. Ale nie! Gdyby nauczyciel po prostu wręczył taką listę, to odpadłby element kreatywności, jakże ważny dla przyszłego Hooka.
                        • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:59
                          demodee napisała:

>to przez te
                          > parę miesięcy u rodziny i sąsiadów uczniowie uzbierali.

żaden z tych elementów nie wymaga kilkumiesięcznych poszukiwań u sąsiadów
                          • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 21:07
                            A nawet nie wymaga pomocy przy zakupie - 12/13 latek powinien to spokojnie ogarnąć
                  • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 08:59
                    Jakie zbieractwo?
                    Nikt nie wymaga jakichś nadzwyczajnych rzeczy.To sa przedmioty, które każdy(sic!) człowiek albo ma w domu albo minimalnym wysiłkiem może je zdobyć w ciagu pół godziny, ale obstawiam, ze ma.
                    I powiem Ci cos czego zapewne nie zrozumiesz- gdy chodziłam do szkoły na pierwszej wywiadowce rodzice dostali informację ( nie kartke tylko informację ustna), co będzie potrzebne na wychowanie techniczne w semestrze ( czy roku, nie pamiętam).
                    I były to tutki po papierze toaletowym ( a był trudno dostępny, takie czasy), szmatki, butelki itd. Wszystko mieściło się w pudełku sredniej wielkości. A pudełko stało w mieszkaniu. I przypominam, ze byly to czasy, gdy nie kazdy bombelek dysponował własnym pokojem. Dało się?
                    P.S. Moi rodzice nie byli typami zbieraczy śmieci, ale tu do pudełka wrzucali kapsle czy kolorowe papierki.
              • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:00
                Ale wykonanie tej wagi uczy o prawach fizyki. A ze przy okazji uczeń musi rozwiązać zyciowy problem: "nie mam ci ja nie mam deseczki i drucika" to bonus.
                • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:08
                  Tak, uczy fizyki, uczy zrobienia prostego urządzenia, uczy zastanowienia się skąd wziąć element do wykonania urządzenia i uczy adaptacjiinnych przedmiotów do pożądanych. Nie mam deseczki użyje linijki a jak nie mam linijki to grubej tektury a w ostateczności zadzwonię do sąsiada, on robił remont więc może ma. Nie mam drucika to zajrzę do szuflady może tam jest, nie ma - może rozprostuje spinacz itd.
              • effka454 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 13:01
                demodee napisała:

> A przy wykonywaniu przez uczniów (na lekcji fizyki, nie w domu!) niech zwróci u
                > wagę, żeby wykonany przedmiot spełniał podstawowe kryteria estetyczne.

Rozumiem, że jak młotek nie spełnia podstawowych kryterii estetycznych, to nie zadziała?
                O, albo taki lewarek - jak jest nieestetyczny to ni hu hu nie podniesie samochodu... wink
          • edelstein Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 13:33
            Po to,że jak mu szafa krzywo stoi to jak nie ma deseczki to wpadnie na pomysł podłożenia grubej tektury czy dekielka od czegokolwiek zamiast powiedzieć,stoi krzywo,nie mam deseczki musi dalej stać krzywo.Przydaloby się jeszcze by wiedział jak Wasserwaage funkcjonuje.
      • berdebul Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:32
        U nas na biologii było serce, nerka i wątroba :p mieliśmy też sekcję dżdżownicy.
        • kokosowy15 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:36
          Jak robiłaś sekcje na biologii a na zajęciach technicznych nauczyłaś się szyc to w razie konieczności będziesz umiała np wymienić zastawke.
          • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:00
            Mój mąż przez wiele lat to robił.
            • little_fish Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:15
              Ale mam nadzieję, że nie na podstawie wiadomości i umiejętności zdobytych wyłącznie na lekcjach techniki i biologii w szkole podstawowej ? 😂
              • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:20
                Nie, nie, ale.... właśnie w szkole nabył pewnych umiejętności manualnych. Poszło to w jednym kierunku, ale jednak.
        • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:58
          > U nas na biologii było serce, nerka i wątroba

Ale ludzkie?!
          • kokosowy15 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 21:01
            Chyba nie dżdżownicy!
          • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:01
            Ludzkie nie, ale np. świńskie czasem tak. Jest podobne.
          • berdebul Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 16:47
            Świnskie. smile
      • effka454 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 12:50
        demodee napisała:

> Ale w jaki sposób zwiększy się uczniom wiedza fizyczna, jeśli własnoręcznie wyk
        > onają wagę? Nie prościej im po prostu pokazać taką wagę wykonana przez profesjo
        > nalistów i wyjaśnić, co trzeba?
        >

Bo łatwiej zrozumieć zasady działania jakiegoś mechanizmu znając jego budowę.
        Można rozłożyć i złożyć taką wagę, albo można wykonać "prototyp" z najprostszych materiałów.
        Lepiej wykonać prototyp niż rozkładać na czynniki pierwsze gotowy produkt - taniej wychodzi smile
        I nie chodzi tu o precyzję pomiarów, estetykę wykonania (to nie będzie wzorzec z Sevres), ale pokazanie, że pewne siły działają tak i tak i można to wykorzystać tak i tak.
      • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 16:48
        Widzisz serce składa się nie tylko z dwóch komór i dwóch przedsionków, ma także zastawki, tętnice wieńcowe wychodzą z niego dwa ogromne naczynia: pień płucny i aorta......I raczej trudno sie tego nauczyć "na słowo". Oczywiście można zzz i zadać pytanie czy mozna żyć bez znajomości budowy serca, ale ad rem
        Waga, która wywołała tyle emocji, że sienieda jest bardzo prosta do skonstruowania a jej działanie potrzebne w życiu codziennym. I jesli ktoś tego nie rozumie niech wraca do szkoły.
    • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:33
      Jak najbardziej możliwe.
    • laura.palmer Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:43
      Serio to jest aż taki problem? Namiastkę deseczki można wykonać z kartki bloku technicznego - wycinasz ileś tam pasków o szerokości 3cm, przyklejasz klejem biurowym jeden na drugi w ilości takiej, by osiągnąć pożądaną grubość i odkładasz do wyschnięcia. Jeszcze lepiej nada się do tego tylna okładka bloku rysunkowego, bo jest grubsza niż kartka z technicznego.

Drutem jest rozprostowany spinacz lub można wyciągnąć środek z jakiegoś niepotrzebnego kawałka kabla. Do przecięcia spinacza wystarczą zwykłe nożyczki. Wybranie odpowiedniej sprężynki z długopisu nie powinno przerastać umiejętności przeciętnego 7-klasisty, no bądźmy poważni.
      • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:49
        Ale to na ocenę ma być?
        • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:53
          Z wpisu wygląda, że kto zrobi dostanie 3 piątki. Nie wiem, dlaczego akurat 3. Natomiast nie widzę w tym nic złego, że nauczyciel obiecał dobrą ocenę. Kto faktycznie samodzielnie zrobił ten zrozumiał i zapamięta na długo.
          • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 18:57
            Ok. A co będzie oceniane? Staranność wykonania (równe cięcie deseczki, takie sklejenie, żeby klej nie wychodził poza brzegi)? Czy może kreatywność (im dziwniejszy materiał użyty, tym wyższa ocena)?
            • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:03
              Przeciez to dosyć oczywiste, że nie. Kto zrobi- dostanie 5. Inne oceny nie są przewidziane. To fizyka a nie pracę ręczne
              • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:09
                Czyli wystarczy coś tam zmajsterkować i piątka leci?

Moim zdaniem to niepedagogiczne, bo tak samo zostanie oceniona waga zrobiona "na odwal się" i ta, do której uczeń się bardzo przyłożył.

Ciekawe, czy nauczyciel przy zadawaniu tej pracy poinformował uczniów, jakie kryteria będą brane pod uwagę przy ocenie.
                • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:17
                  demodee napisała:

> Moim zdaniem to niepedagogiczne, bo tak samo zostanie oceniona waga zrobiona "n
                  > a odwal się" i ta, do której uczeń się bardzo przyłożył.

Jak uczeń zrobil na odwal się ale waga dziala to ocena sie należy- to nie jest technika tylko fizyka: zrobil-dziala-zrozumiał. Zupełnie tak samo jak przy uprawie fasoli w doniczce na biologię nie liczy się estetyka doniczki
                  • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:22
                    > Jak uczeń zrobil na odwal się ale waga dziala to ocena sie należy- to nie jest technika tylko fizyka: zrobil-dziala-zrozumiał.

Ocena oczywiście piątkowa, bo inne nie są przewidziane w zestawie...
                    • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:25
                      Opieram się na tym, co pisze autorka. Musisz jej dopytać o szczegóły. Niemniej estetyka pracy to raczej winna być oceniana na technice.
                      • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:31
                        > Niemniej estetyka pracy to raczej winna być oceniana na technice.

No nie, bo uczymy dzieci, że przedmioty brzydkie, fatalnie wykonane są nagradzane, byleby działały.

Uważam, to za głupi pomysł takie wykonanie wagi na fizykę. Dlaczego nie można zintegrować fizyki z techniką i zrobić wagi na pracy-technice, pod opieką nauczyciela od techniki, który oceni i kreatywność i dokładność wykonania i efekt użytkowy?
                        • memphis90 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 07:17
                          Urządzenie ma działać. Po prostu.
                • asia_i_p Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 00:21
                  Nie chodzi o staranność wykonania. Uczeń ma załapać zasadę działania wagi, a lepiej załapie, jeżeli zrobi sam, niż jeśli mu o niej opowiedzą.
                  • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 00:30
                    asia_i_p napisała:

> a le
                    > piej załapie, jeżeli zrobi sam, niż jeśli mu o niej opowiedzą.
                    >
                    Asiu, obawiam się, że nie przekonasz sad dlatego polska szkoła opiera się na teorii, jak widać to nie tylko wina programu, podręczników, braku pomocy naukowych czy oporu nauczycieli. Bo jak juz to wszystko pokonamy, to pojawia się pytanie PO CO? Przecież uczniom należy pokazać gotowe, zrobione albo kupione.
                    • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:02
                      A potem taki człowiek nie wkręci żarówki...
            • abecadlowa1 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:06
              Precyzja pomiaru wink
              • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:11
                A jak waga nie będzie działać, to też będzie piątka?
                • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:15
                  Jak nie będzie działać to znaczy, że uczen nie zrobił zadania- nie dostanie oceny.
                  • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:17
                    Ale przecież zadanie polega na wykonaniu wagi, a nie na wykonaniu wagi działającej.

To tak jak z zadaniem matematycznym - wynik nie musi być poprawny, poprawne musi być dojście do wyniku.
                    • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:18
                      To musielibyśmy zobaczyć tresc polecenia, bo sam sobie głowę uciąć, ze jednak chodzi o wagę (urządzenie, które waży) a nie atrapę tudzież makietę wagi.
                      • 71tosia Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:44
                        by wazyc trzeba udowodnic ze odksztalcenie sprezyny jest liniowe wzgledem sily (prawo Hooka) a to moze byc problem bo jednak o odwazniki to troche w domu ciezko wink Ale ogolnie zadanie fajne i takie integrujace rodzine wink
      • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:04
        Uważaj, zaraz cię zapytają, skąd wziąć w domu niepotrzebny kabel albo spinacz...
        • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:13
          Właśnie, skąd wziąć kabel, od telewizora odciąć kawałek?

A rurka silikonowa mnie zdumiała. Macie w domu silikonowe rurki?
          • ichi51e Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:14
            Mamy bo mamy akwarium. W akwarystycznym np...
          • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:16
            Ja akurat mam. Ale można użyć słomki
            • demodee Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:18
              Słomki słomianej czy słomki plastikowej?
              (I tu wkraczamy na obszar niebezpieczny, bo przecież słomek plastikowych nie wolno już używać...)
              • little_fish Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:30
                I dlatego mam zapas 😁 przerzuciliśmy się na metalowe, a te plastikowe sobie gdzieś leżą, wykorzystywane do celów różnych
              • m_incubo Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:30
                Ja mam słomki w domu, używam, bo lubię. Są biodegradowalne, zawsze i tak je tnę na małe kawałki gdy wyrzucam, papierowych nie lubię.
                Od wieków nie widziałam słomianych słomek.
              • effka454 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 12:56
                Może być nawet papierowa, sklejona osobiście przez ucznia (owinięty kawałek papieru na ołówku/długopisie i sklejony taśmą samoprzylepną lub klejem)
                • little_fish Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 13:40
                  Można też wykorzystać obudowę długopisu z którego wyjęliśmy sprężynkę
          • laura.palmer Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:00
            demodee napisała:

> Właśnie, skąd wziąć kabel, od telewizora odciąć kawałek?

Doczytałaś, że może być spinacz do papieru? A jak nie macie w domu spinacza (i żadnego sklepu w okolicy) czy kółka od kluczy, to można od biedy poświęcić dwa długopisy i jedną sprężynkę rozprostować. Pytanie też, czy drucika nie da się zastąpić sznurkiem, gumką lub kawałkiem plastiku. Choć zaraz się pewnie okaże, że sznurka też nie masz.

Jesteś doskonałym przykładem na to, że takie zadania są w szkole potrzebne.
          • laura.palmer Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 22:07
            demodee napisała:

> A rurka silikonowa mnie zdumiała. Macie w domu silikonowe rurki?

Można wziąć ołówek, owinąć go kawałkiem plastiku (np. z reklamówki lub worka na śmieci), okleić taśma klejąca, a następnie wyjąć ołówek. I już masz rurkę na potrzeby tej wagi. Czy taśmy klejącej i ołówka też nie macie?
      • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:45
        Nie mam dziecka w wieku szkolnym, nie mam rozbudowanego warsztatu, a wszystko to co jest potrzebne znalazłam nie ruszając 4liter zza biurka, na którym stoi komputer.
        1. Zamiast deseczki znalazłam okładke notesu.. Trzeba ją przyciąć do pożądanej długości nożyczkami, które mam w szufladzie
        2. W pudełku mam spinacze- mogę je rozprostować i drut gotowy
        3. W kubku mam kilkanaście długopisów, każdy ma sprężynkę.
    • 71tosia Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:20
      no ja do tej pory pamietam jak w okolicach 4 klasy szkoly podstawowej mialam zrobic model Biskupina z zapalek. Kilka tysiecy zapalek i pare dni pracy taty i moja niewielka pomoc- dostalismy chyba 3+. Wczesniej przy probach samodzielnych nigdy nie wyrabialam sie nawet na trojki wink
      • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:39
        Tosiu, jest róznica między robieniem makiety z Biskupina a w miarę prostej konstrukcji, do której potrzeba rzeczy, które są, najczęścej, w każdym gospodarstwie domowym.
        • 71tosia Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 19:47
          wiem, ale tak mi sie przypomnialo. I ogolnie uwazam ze takie zadania dla dzieci, nawet jak nie sa wykonywane calkowicie samodzielnie, tez moga byc fajne. Ja do tej pory wspominam jak z tata robilismy np lamke z korzeniea i heblowalismy deski na wieszak - pania nauczycielke mialam ambitna wink
          • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:04
            I są fajne, bo zabiegani rodzice coś robia wspólnie (!) z dzieckiem.
            Jako uczennica miałam kilka oryginalnych prac domowych, w których była potrzebna pomoc rodziców. Choćby wyprawa do parku po kasztany ( młodsze klasy), czy na Powązki sladami znanych Polaków. A w czasach, gdy ja chodziłam do szkoły samochód byl nie w każdej rodzinie a komunikacja miejska dość paskudna.
            Mój syn robił mnóstwo eksperymentów w domu. Niektóre niebezpieczne. Poparzył sie. Niejednokrotnie skaleczył i nic mu się nie stało.
            • mama_kotula Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 19:59
              > I są fajne, bo zabiegani rodzice coś robia wspólnie (!) z dzieckie

Każdy medal ma dwie strony. Bo oczywiście, można, tylko...

Straszliwie nie lubiłam, jak mi szkoła narzucała, w jaki sposób mam spędzać mój wolny czas z dzieckiem, zakładając z góry, że na pewno jestem tak straszliwie zabiegana, że sama z siebie z dzieckiem czasu nie spędzam i trzeba mnie zmusić. Tak, jestem. Tak, spędzam, w sposób fajny i dla mnie i dla dzieci.
              Wyprawa do parku po kasztany jest bardzo fajna, tylko że zupełnie serio - nie zawsze się da. Bo jeśli to jest zadane z dnia na dzień, park mam parę kilometrów dalej, a po szkole jednego dziecka muszę odebrać ze szkoły też drugie i z przedszkola trzecie, z którym trzeba się udać do ortodonty, to mnie szlag trafia, kiedy pani uczycielka zadaje przyniesienie tych pieprzonych kasztanów z dnia na dzień, bo zwyczajnie nie mam ani czasu, ani tym bardziej ochoty na wkomponowanie jeszcze wycieczki do parku. Szczególnie, jak o 19 jest już ciemno jak w zadzie. I tak, można zaangażować tatę, babcię i sąsiadka. Tylko czy na pewno o to chodzi?
    • bei Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 20:23
      Oooo , ja robiłam w siódmej klasie taką wagę, wkleiłam kilka tekturek-To zamiast deseczki, i wykorzystałam gumę krawiecką.
    • satur9 [...] 04.10.20, 21:03
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • brenya78 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 21:14
      Jaja sobie robisz? Ten wątek to jakiś kosmos. W jednym matka wybiera dziecku graty do akademika, w drugim zrobienie wagi z tektury i spinacza przekracza możliwości 7-klasisty. Naprawdę nie dziwi że te dzieci obecnie to debile o lewych rękach.
      • memphis90 Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 23:18
        Nie możliwości 7klasisty, tylko MATKI 7 klasisty...
    • taki-sobie-nick Re: Zadanie z fizyki 04.10.20, 23:19
      Bardzo pouczający wątek, dowiedziałam się, co to jest waga sprężynowa.
    • edelstein Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 08:58
      A potem nie potrafią gwoździa w ścianę wbić,nie mówiąc już o wymianie żarówki.Moj syn rozkładał ostatnio na części stare łóżko i składał nowe.Przynajmniej wie do czego służą obcęgi.Potrafi też założyć obudowę na gniazdko.Jak malowaliśmy to dostał przeszkolenie.Jak się rozmontowuje i montuje.Przy okazji nauczył się malować ściany.Dostał wałek i instrukcje.Wyszło super.
      • paskudek1 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:04
        Ten wątek doskonale pokazuje że niekoniecznie nauczyciele są tymi, którym się nie chce nic nowego i jadą rutyną. Jak widać rodzice też mogą "pięknie" hamować wszelkie nowinki w szkole
        • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:09
          10/10!
          Jakakolwiek inicjatywa nauczycieli, próba uatrakcyjnienia lekcji, zmuszenia do myślenia, może kombinowania w dobrym tego słowa znaczeniu napotyka się na opór.
          I taki nauczyciel odbiera lekcje- po co się wysilac, tlumaczyć i obrywać od rodziców. Lepiej poprowadzić lekcję w następujący sposób:
          - odpytać ( względnie zrobic kartkówkę) z poprzedniego tematu
          - wymruczeć cos pod nosem
          - wyprowadzić lub nie wzór na tablicy ( raczej nie, bo potrzebny jest lub bywa aparat matematyczny i bombelek mógłby się zmęczyć)
          - zadać zadanie 5 i 7 ze strony 73 i....udawać, że wierzy, że to zadanie bombelek rozwiązał samodzielnie a nie wujek inzynier.
          • paskudek1 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:13
            Dokładnie. Przecież mocno wątpliwe jest że Pan od fizyki o niczym innym nie marzy jak o oglądaniu 20 wag sprężynowych wykonanych metodą chałupniczą 😁😁
            • little_fish Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:18
              A jakby kazał je robić na lekcji, to by było, że się pierdołami zajmuje bo uczyć mu się nie chce
              • laura.palmer Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 11:25
                Ja miałam w gimnazjum rewelacyjną nauczycielkę fizyki. Kazała nam co miesiąc robić w domu jakiś eksperyment, czyli coś poobserwować lub zbudować, a następnie napisać sprawozdanie i wnioski. Skończyłam tamtą szkołę z dobrą oceną z fizyki i przekonaniem, że to fajny przedmiot. A w ogólniaku trafił się chyba 100-letni fizyk, który nauczał metodą wyprowadzania przez całą lekcję wzoru na tablicy (i nikt nie wiedział o co chodzi), do domu zadawał zadania i na kolejnej lekcji bite 45 minut odpytywał. Podręcznik był beznadziejnie napisany, sypały się jedynki i w efekcie cała klasa znienawidziła fizykę chyba po wsze czasy.

Ręce mi opadają jak czytam, że rodzic robi problem z tego, że 13-letni dziubdziuś ma w domu samodzielnie wykonać model jakiegoś urządzenia, do którego to modelu absolutnie nie są potrzebne żadne specjalistyczne narzędzia, deseczki, rurki silikonowe, a klejem nie musi być akurat poxilina. Wystarczy tylko rozejrzeć się po domu i pomyśleć. A i jeszcze ktoś wyżej zadał pytanie, skąd wiadomo, że waga musi być działająca. big_grin
                • droch Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 12:23
                  A w ogólniaku trafił się chyba 100-letni fizyk, który nauczał metodą wyprowadzania przez całą lekcję wzoru na tablicy (i nikt nie wiedział o co chodzi),

Abstrahując od niewydolności pedagogicznej nauczyciela, powyższe może być objawem, że coś poszło nie tak z nauczaniem matematyki na poziomie abstrakcyjnym. Nie ma fizyki bez matematyki.
                  • szeera Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 18:38
                    "Abstrahując od niewydolności pedagogicznej nauczyciela, powyższe może być objawem, że coś poszło nie tak z nauczaniem matematyki na poziomie abstrakcyjnym. Nie ma fizyki bez matematyki."

Fizyka miała zwyczaj wyprzedzać matematycznie lekcje matematyki (kiedyś, nie wiem jak jest teraz).
                    • mama_kotula Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 20:01
                      > Fizyka miała zwyczaj wyprzedzać matematycznie lekcje matematyki (kiedyś, nie wiem jak jest teraz).

Teraz jest dokładnie tak samo. Przez pierwsze dwa tygodnie września fizyk w drugiej klasie matfizu uczył klasę mojego syna trygonometrii, bo nie mógł bez tego ruszyć dalej z programem.
              • 71tosia Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 12:54
                wg mnie to mialoby wiekszy sens, zrobic te wagi na lekcji, sprawdzic ich dzialanie, zastanowic sie dlaczego dzialaja lub nie etc Akurat calkiem fajna zabawa dla dzieciakow, z pewnoscia lepsza niz uczenie prawa Hooka na tablicy wink
                • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 13:20
                  71tosia napisała:

> wg mnie to mialoby wiekszy sens, zrobic te wagi na lekcji, sprawdzic ich dziala
                  > nie, zastanowic sie dlaczego dzialaja lub nie etc

Pewnie masz rację, ale po pierwsze- rodzice i tak by argumentowali, że jest problem z materiałami do wykonania wagi. Po drugie- obawiam się, że nauczyciel nie bardzo może poświęcić całą lekcję na zagadnienie wagi. A pewnie tyle by zeszło. Program jest przeładowany. W związku z tym dał to jako zadanie domowe- dla chętnych.
                • little_fish Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 14:02
                  Mogą zrobić w domu, a na lekcji sprawdzić
                • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 16:51
                  Po pierwsze zaraz byłaby mega awantura, że nauczyciel zajmuje się byle czym a nie uczy.
                  Po drugie- Zosia nie miałaby deseczki, Jas sprężynki, Tadzio nieczego, Wiesiek zabrałby Kasi druciki a Marietka miałaby pół metra drutu. Ogarnięcie tego zajęłoby lekcję.
                  • little_fish Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 17:44
                    Propozycje zrobienia tego na lekcji należy odczytać - nauczyciel zgromadzi potrzebne materiały i niezbędne narzędzia. Uczniowie wykonają
                    • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 17:50
                      little_fish napisała:

> Propozycje zrobienia tego na lekcji należy odczytać - nauczyciel zgromadzi potr
                      > zebne materiały i niezbędne narzędzia.

I to nawet nie byłoby takie złe (zakup składkowy oczywiście)- rozwiązałoby problem paru niedasi (niedasie kupić tak krótkiego kawałka drutu, niedasie kupić tak małych deseczek, niedasie w ogole nic kupić, bo do sklepu nie wolno jechać). Ale czas, czas, czas, podstawa programowa się sama nie zrealizuje.
                      • little_fish Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 17:54
                        Hmm, a kto wtedy miałby jechać do sklepu po drut i deseczki dla całej klasy?
                        • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 18:06
                          little_fish napisała:

> Hmm, a kto wtedy miałby jechać do sklepu po drut i deseczki dla całej klasy

😃😃😃 oczywiście w świecie idealnym mojego dzieciństwa podejmował się tego 1 z rodziców. Teraz zapewne niedasie
                          • little_fish Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 18:20
                            Czyli wracamy do punktu wyjścia. Wagi sprężynowej "niedasie" wykonać. cbdu.
                            • daniela34 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 18:35
                              little_fish napisała:

> Wagi sprężynowej "niedasie" wykonać. cbdu.

😃 w sumie racja
                              Niedasie

• little_fish Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 18:50
                                Tak na marginesie tylko dodam, że zapewne gdyby nauczyciel osobiści pojechał do obi czy innej kastoramy i przywiózł materiały, to z dużym prawdopodobieństwem znalazłby się rodzic krytykujący to postępowanie. Albowiem on ma znajomego w tartaku i można było te deseczki panie za pół ceny dostać albo i za darmo. Ale nauczyciel musiał po swojemu. Ciekawe, co z tego ma?
                          • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 19:33
                            Jak to jeden z rodziców? Przeciez sienalezy. Najlepiej niech jedzie nauczyciel i wyłozy na ten cel własne pieniądze.
                      • lwica_24 Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 19:31
                        Coś Ty- szkoła ma zapewnic i już. Dlaczego mama Jasia ma za cokolwiek płacic- przecież sienależy.
        • edelstein Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:15
          Ja jestem wielką fanką praktyki, wycieczek itd.duzo więcej w głowie zostaje niż podczas suchej teorii.Widzę to po nim synu
      • edelstein Re: Zadanie z fizyki 05.10.20, 09:09
        Jakby ktoś nie wierzył🤷

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka