Dodaj do ulubionych

Czekam na noc

10.10.20, 14:34
na fali covidowych wątków, zmienię temat i pochwalę się, zakwitła, a włąściwie zakwita, bo efekt dopiero nocą, sansewieria (po ostatniej, śmierdzącej królowej nocy - czym również tutaj się chwaliłam, tym razem ma być zapach jaśminowy)
Kupowałam odżywki do kwiatków w cenie perfum, pryskałam i polerowalam wacikami, .....a teraz pani sprzątająca powtykała pałeczki za kilka zł z i od wiosny moje kwiatki rosną cudnie.
Obserwuj wątek
    • kasiaabing Re: Czekam na noc 10.10.20, 14:36
      Uwielbiam je,mam 5 szt. Nawet nie wiedziałam, że one kwitną 🙂
      • vasaria Re: Czekam na noc 10.10.20, 14:38
        Ja też nie. Idę nagadać tej swojej, czemu jeszcze nie zakwitla 😁 .
      • ms.piggy Re: Czekam na noc 10.10.20, 14:39
        też nie wiedziałam, jak dostrzegłam tę gałązkę, pomyślałam, że to zielsko pomiędzy wyrasta
        • kasiaabing Re: Czekam na noc 10.10.20, 14:42
          To muszę się przyjrzeć tym moim.
          W takim razie też chce żeby mi zakwitly!😉
      • 35wcieniu Re: Czekam na noc 10.10.20, 16:18
        Każda roślina przy odpowiednich warunkach kwitnie.
        • alicia033 Re: Czekam na noc 11.10.20, 10:05
          35wcieniu napisał(a):

> Każda roślina przy odpowiednich warunkach kwitnie.

a było nie wagarować z lekcji biologii w podstawówce...
        • ms.piggy Re: Czekam na noc 11.10.20, 12:47
          a paproć?
          • antonina.n Re: Czekam na noc 11.10.20, 14:41
            No jak?! Kwiat paproci przecież. Ale to tylko podczas pełni księżyca i w niektórych lasachwink
    • anika772 Re: Czekam na noc 10.10.20, 14:43
      Moja babcia mówiła na tę roślinę "jęzory teściowej". Miała piękne, dorodne okazy, ale nie pamiętam, żeby kwitły.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Czekam na noc 10.10.20, 14:51
      Też mi kwitła z 2 miesiace temu, miała z kilka tych badyli, nie wiedziałam, ze to coś niezwyklego.
      A czemu w nocy?
      • ms.piggy Re: Czekam na noc 10.10.20, 14:57
        to b. popularne kwiaty, w przychodniach, szkołach (od daaawna) a od kilku lat znow modne i nigdy nie widziałam kwitnącej, zawsze to były zielone badyle, mniej lub bardziej zadbane, teraz wyczytałam, że rzadko kwitnie, a kwiaty otwierają się noca pachnąc jaśminowo smile
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Czekam na noc 10.10.20, 15:02
          To jeszcze z nich kapie słodki płyn - bardzo - znaczy nie wiem czy słodki bo nie lizałam ale taki trochę klejący i kwitnie to dość długo a potem te kwiatki drobne opadają zasuszone i się syfi dookoła, ja nie wytrzymałam i poobcinalam nim przekwitły.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Czekam na noc 10.10.20, 15:08
            Mi kwitł ten, na południowym oknie, w ziemi kokosowej rośnie, kupowałam w zeszłym roku takie listki 20 cm, szt. 4 teraz ma ich 10 szt. I ostatnie sa wysokie na 80 cm i muszę kupić nową doniczkę.
            • ms.piggy Re: Czekam na noc 10.10.20, 15:11
              piękne i takie wysokie, moje mają tylko max 40 cm a mam je w wysokich donicach na podłodze i lepiej wyglądałyy by takie 70-80 cm
          • ms.piggy Re: Czekam na noc 10.10.20, 15:09
            barbarzyństwo! to nie słodki płyn, a łzy, czuły co chcesz z nimi zrobić!
          • asiairma Re: Czekam na noc 10.10.20, 15:29
            Zastanawiałam się właśnie co to za kropelki smile Nie lizałam. Mam wyczulony węch a nic nie czułam- może zależy od odmiany. U mnie już przekwita. Pierwszy raz mam ją, a ogrodniczka ze mnie słaba smile
            • lumeria Re: Czekam na noc 10.10.20, 16:00
              Nektar, który ma przyciągnąć owady by pozapylały kwiaty. Można spróbować zapylić pędzelkiem, może wytworzą się owocki.

Piękne te "języki teściowej" smile
              • ms.piggy Re: Czekam na noc 10.10.20, 16:07
                potwierdzam, krople są słodkie smile ale ja nawet bramę na mrozie lizałam jak dziecko smile)))
    • ykke Re: Czekam na noc 10.10.20, 15:55
      Piękna! Widać, że wychuchana
    • igge Re: Czekam na noc 10.10.20, 16:00
      Od dziecka te rośliny widywałam często na parapetach. Nic nie wiem o tym, że kwitną i że pachną jaśminowosmile
      Fajny wątek i wreszcie nie covidowy.
      Foty tzn modelki- rośliny na fotach przepiękne.
    • aaa-aaa-pl Re: Czekam na noc 10.10.20, 16:03
      A mi wykiełkowało awokado.
      Według neta powinno wykielkowac po miesiącu, ja czekałam ze 3 , ale : jest !
      Nie mam ręki do kwiatów i ta roślinka mnie szalenie cieszy .
      • ms.piggy Re: Czekam na noc 10.10.20, 16:05
        bez zdjecia sie nie liczy!
    • lumeria Re: Czekam na noc 10.10.20, 16:22
      U mnie zakwitła trzykrotka pasiasta - nawet nie wiedziałam ze to może kwitnąć! Bardzo malutki, nietrwały kwiatuszek.

A przy okazji - czy macie sposób, by trzykrotki byly geste i zwarte z krótkimi łodyżkami? Moje maja duże zdrowe listki, ale tez długie pędy. Moze potrzebują południowego słońca (stoją przy dużym północnym oknie)
      • ms.piggy Re: Czekam na noc 10.10.20, 16:32
        zasadzic wiele pędów w doniczce i przycinac
    • hanusinamama Re: Czekam na noc 11.10.20, 13:23
      Mam tego sporo...i nigdy zadna nie kwitła
    • pitupitt Re: Czekam na noc 11.10.20, 14:34
      Mi ostatnio zakwitł zamiokulkas. W życiu nie widziałam tak brzydkiego "kwiatka"...😂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka