Dodaj do ulubionych

Polecam! - Kulinarnie

19.10.20, 12:52
Bardzo polecam: Makaron z boczkiem i dynią

Jakie to jest pyszne, istna ekstaza kulinarna smile

Macie jakieś jesienne dania- hity?
Obserwuj wątek
    • ritual2019 Re: Polecam! - Kulinarnie 19.10.20, 12:56

> Macie jakieś jesienne dania- hity?
      >
      Mnostwo. Jednak to dla mnie odpada ze wzgledu na smietane ale rodzince pewnie by smakowalo.
      Ja dzis zrobie lasagne.
    • mona-taran Re: Polecam! - Kulinarnie 19.10.20, 12:56
      Ja ostatnio mam fazę na dynię :p były już tortelloni z dynią i amaretti, risotto z dynią i kurkami, krem z pieczonej dyni i pieczonej papryki, makaron z dynią w dwóch wersjach, gnocchi dyniowe, krokiety dyniowe z mozzarellą, dyniowe arancini z zielonym groszkiem i mozzarellą... Rodzina ma już dość dyni 😂
      • rafaleczka Re: Polecam! - Kulinarnie 19.10.20, 16:50
        Ojej to adoptuj mnie chociaż na tydzień to wszystko brzmi bosko, można prosić o przepis na anaretti?
        • mona-taran Re: Polecam! - Kulinarnie 19.10.20, 17:40
          Amaretti kupuję, aż taka zosia-samosia nie jestem :p
      • kira02 Re: Polecam! - Kulinarnie 19.10.20, 17:41
        Brzmi bosko smile
        • mona-taran Re: Polecam! - Kulinarnie 19.10.20, 18:00
          A wyobraź sobie, że ja jeszcze nie tak dawno w ogóle nie przepadałam za dynią 😅
          • kira02 Re: Polecam! - Kulinarnie 19.10.20, 18:04
            Nie uwierzę, co sprawiło, że zmieniłaś zdanie?

P.S. Polecam zupę-krem z dyni z żółtym curry i mlekiem kokosowym - pycha smile
            • mona-taran Re: Polecam! - Kulinarnie 19.10.20, 18:27
              U mnie z dynią było tak, jak u wielu osób jest ze szpinakiem- w dzieciństwie była mi serwowana breja z dyni na słodko czym na długie lata mi ją obrzydziło :p dopiero że dwa lata temu zaczęłam oswajać dynię, bo pomyślałam, że są takie piękne że nie mogą być niedobre :p tak więc doszłam od etapu "fujstwo" do "dynia? Milion możliwości!" wink
      • kanna Re: Polecam! - Kulinarnie 20.10.20, 21:01
        Dyniowo - pierogi z serem białym dynią i podsmażaną cebulka.
        Pycha smile
    • ajr27 Re: Polecam! - Kulinarnie 19.10.20, 18:40
      Polecam krem z dyni z mojego przepisu. Potrzebujesz pół garnka jakiegoś wywaru/rosołu, oraz ok pół kg dyni jakiejś słodkiej aromatycznej odmiany. Dynię kroję na kawałki, wrzucam na patelnię razem z ziemniakami, ok 4 szt. i doprawiam łyżką miodu, imbirem, cynamonem, curry, kuminem, kolendrą i solą ziołową. Po podsmażeniu wrzucam do rosołu i blenduję. Na koniec wlewam do tego mała puszkę mleczka kokosowego i gotowe. Dobrze, jeśli w rosole jest włoszczyzna, to blenduję razem z nią, bez pora.
      • rafaleczka Re: Polecam! - Kulinarnie 19.10.20, 20:44
        dziekuje! zrobie w tym tygodniu
        • ajr27 Re: Polecam! - Kulinarnie 20.10.20, 17:39
          Polecam. Przyprawy możesz modyfikować. Ja wrzucam wszystko "egzotyczne" co znajdę, dobre jest też chili, papryka wędzona, kolendra mielona. Grunt, żeby było aromatycznie, bo dynia jest mdła z natury.
    • kurt.wallander Re: Polecam! - Kulinarnie 20.10.20, 20:05
      Ostatnio zrobiłam po raz pierwszy kimchi jjige, fajne, rozgrzewające danie.
      Polecam też toskańską zupę kapuścianą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka