Dodaj do ulubionych

Akt Apostazji

• fornita111 Re: Akt Apostazji 25.10.20, 07:42
      Ludzie musza przestac chodzic do kosciolow, inaczej symboliczne gesty (a tym jest apostazja) nic nie dadza. Ale dla siebie i wlasnego dobrego samopoczucia- czemu nie wink Chociaz juz sama nie wiem, bo jak katolicy krzycza "wara od naszej wiary i naszego Kosciola" to fajnie im odpowiedziec, ze to takze moj Kosciol tongue_out
      • zuzia555 Re: Akt Apostazji 25.10.20, 07:44
        Wystąpienie z kościoła nazywasz symbolicznym gestem?
        • fornita111 Re: Akt Apostazji 25.10.20, 07:51
          Oczywiscie. Realnie w sytuacji kraju to NIC nie zmieni. Juz wiecej da przekonanie chocby jednej osoby z otoczenia, zeby nie chrzcila dziecka "bo tak wypada".
        • igge Re: Akt Apostazji 25.10.20, 11:26
          Pewnie, że symboliczny bo w nim od lat naprawdę nie jestem i wystąpiłam w istocie już dawno.
          Kk ma jakieś apostazje srazje nieistotne więc niech się swoimi wymysłamini wymaganiami cieszy, pobiera opłaty, wpisuje, wypisuje, jak krasnoludki i krecik z bajki.
      • igge Re: Akt Apostazji 25.10.20, 11:23
        No otóż też tak jakoś poczułam, že mam jakoś 2 razy większe prawo kk krytykować skoro i tak mnie do śmierci za katoliczkę uznają w statystykach plus rodzinę.
        Jako niby katoliczka wg kk i jako nie- katolik naprawdę.
    • ida_listopadowa Re: Akt Apostazji 25.10.20, 08:09
      W Polsce zalatwili nas tak, ze prawnej mozliwosvi wystapienia z kosciola KK nie ma. Zostalo to przypieczetowane podczas wprowadzania rodo. Wczesniej mozna bylo wyslac pismo, ze sie wystepuje i zeby nie zbierali danych.
      Apostazja jest obrzedem w obrebie samego kosciola, nalizenie na siebie ekskomuniki, a nie wystapienie. To tak jakby w protescie wziac slub koscielny.
      Jedyny sposob na wystapuenie z KK to zrobic to w jakims cywilizowanym kraju, np w Niemczech. Jezeli sie tam mieszka/pracuje mozna wystapic z KK a wtedy taka informacje niemiecki KK przesyla do parafii w Polsce i w tej sytuacji kosciol nie moze zbuerac danych i musi wykreslic z ksiag. Obecnie to jedyny sposob.
      Zeby trzeba walczyc o mozliwosc wystapienia z czegos, fo czego swiadomie sie nie zapisywalam!
      • rosabell Re: Akt Apostazji 25.10.20, 08:32
        Czy informacja z Niemiec jest przesylana do Polski to zdania sa podzielone. Sama tez nie wiem. Bo nigdzie nie musisz podawac parafii, gdzie bylas chrzczona, wiec skad maja wiedziec.
        • ida_listopadowa Re: Akt Apostazji 25.10.20, 08:35
          jest jest. Nasi gastarbeiterzy, ktorzy w Niemczech wystapili aby podatku nie placic po powrocie do Polski bardzo sie zdziwili gdy chceli brac slub koscielny.
          • abecadlowa1 Re: Akt Apostazji 25.10.20, 18:37
            To jest cudowna wiadomość. Dzięki, że o tym napisałaś.
            Po pandemii zamieszkam na miesiąc w jakimś miłym niemieckim mieście.
    • miriam_73 Re: Akt Apostazji 25.10.20, 11:06
      Poniewaz niestety w dziecinstwie zostalam ochrzczona, to figurowalam u nich w statystykach. 5 lat temu po prostu wyslalam im (do parafii chrzcielnej) kopie moich dokumentow przystapienia do "konkurencji" i przyjęli apostazje per facta. Dostalam stosowne zwrotne pismo
      Bez zadnych oswiadczen, zaswiadczen czy podobnych. Zlozylam tez oswiadczenie, ze nie wyrazam zgody na przetwarzanie danych. Za jakis czas zamierzam zajrzec do nich i zobaczyc jak to faktycznie wyglada w ksiegach.
      • magdallenac Re: Akt Apostazji 25.10.20, 13:42
        Dzięki!
    • alpepe Re: Akt Apostazji 25.10.20, 18:47
      Wypisałam się, aczkolwiek za pośrednictwem sądu niemieckiego.
    • gosiak555 Re: Akt Apostazji 26.10.20, 11:55
      A czy ten sposób obecnie działa?
      orynski.eu/chcesz-zeby-kosciol-mial-mniej-wladzy-wypisz-sie/
      • ola_dom Re: Akt Apostazji 26.10.20, 12:08
        gosiak555 napisała:

> A czy ten sposób obecnie działa?
        > orynski.eu/chcesz-zeby-kosciol-mial-mniej-wladzy-wypisz-sie/

Dzięki! Post jest sprzed dwóch dni, więc liczę, że sprawa aktualna, choć sama apostazja sprzed kilku lat.
        Czyli nawet nie muszę się do nich fatygować??
        Cudownie, szykuję pismo i uroczyście idę na pocztę smile
        • gosiak555 Re: Akt Apostazji 26.10.20, 12:54
          No właśnie nie wiem czy ta możliwość jest aktualna. Też by mi najbardziej pasowała. Może ktoś ostatnio próbował tego sposobu i wie na pewno?
          • ola_dom Re: Akt Apostazji 26.10.20, 13:05
            gosiak555 napisała:

> No właśnie nie wiem czy ta możliwość jest aktualna. Też by mi najbardziej
            > pasowała. Może ktoś ostatnio próbował tego sposobu i wie na pewno?

Ja spróbuję i na pewno dam znać.
            Oryński na dole pisze, że aktualizował treść zgodnie z bieżącym stanem.

Ja mam tylko jedno pytanie - czy do potwierdzenia mojej apostazji wystarczy moje imię i nazwisko? Bo we wzorze pisma go nie ma.
            Nie sądzę, żeby był w parafii ktoś inny, kto nazywa się tak samo, ale przecież może się tak zdarzyć.

Ja dodałam po swoim nazwisku datę urodzenia. Może jeszcze przydałoby się podać imiona rodziców?

Chodzi mi o to, żeby proboszcz nie utrudniał, nie przedłużał i nie wymigiwał się faktem, że "za mało danych, żeby jednoznacznie stwierdzić tożsamość".
    • 4osetnik4 Re: Akt Apostazji 26.05.21, 18:34
      https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/191912251_3149643365247340_3570256859892843643_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-3&_nc_sid=973b4a&_nc_ohc=w-OywX2HcuAAX9YnVax&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=13390052f09d9927be804c3736c333dc&oe=60D34E4A
    • chococaffe Re: Akt Apostazji 26.05.21, 18:52
      trzeba będzie odbyć rozmowę z proboszczem, który będzie przekonywał do nieopuszczania kościoła..

Brzmi nawet fajnie....wink

Ja mam kłopot bo nie wiem gdzie zostałam ochrzczona - zmieniały się parafie, budynki, rejony i "moja" chyba nie istnieje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka