Dodaj do ulubionych

L4 na dziecko?

28.10.20, 11:04
Czy jak się bierze l4 na dziecko to kadrowa może wymagać informacji ile dni opieki mąż wykorzystał?
Maz nie prowadzi ewidencji, ha zresztą też nie.
Gdy on brał l4 na dziecko, nikt go w pracy nie pytał o wykorzystane dni opieki przeze mnie?

Obserwuj wątek
    • leni6 Re: L4 na dziecko? 28.10.20, 11:13
      Ja zawsze deklaruję ile mąż wziął opieki w tym roku, to jest druk ZUS a nie pracodawcy więc wszędzie powinno być tak samo.
    • mia_mia Re: L4 na dziecko? 28.10.20, 11:17
      Opieka jest na dziecko, a nie rodzica, więc to nie jest tak że 2x60 czy ile tam przysługuje.
    • cku Re: L4 na dziecko? 28.10.20, 11:31
      Ja zawsze musialam wpisać ile opieki wziął mąż (akurat u nas to ja zawsze biorę, mąż ma wolny zawód i jak on opiekował się chorymi dzieciakami to nie brał nic oficjalnie), tak jest na druku zus.
    • welcome_back Re: L4 na dziecko? 28.10.20, 11:33
      Tak, bo łącznie macie 60 dni na całą rodzinę.
    • lucadimontezemolo Re: L4 na dziecko? 28.10.20, 11:57
      Przy zasiłku opiekuńczym na dziecko wypełniasz Z-15A i tam podajesz liczbę dni, które wykorzystał ojciec dziecka.
      • bang_bang30 Re: L4 na dziecko? 28.10.20, 12:26
        A takie dodatkowe pytanie: jeśli nie rozmawiałabym z mężem, nie wiem bylibyśmy w konflikcie czy coś albo odmówiłby zweryfikowania tej informacji w pracy, to co wtedy?
        • joanna_poz Re: L4 na dziecko? 28.10.20, 12:36
          u mnie w fimie nigdy nie byłam proszona o podanie takiej informacji, ani tez nic nie wypełniałam.

zapewne jeśli nie podasz, to zweryfikuje to ZUS i odmowi wypłaty zasilku, jesli okaze sie że przekroczyłas to magiczne 60 dni na rok.
        • swinka-morska Re: L4 na dziecko? 28.10.20, 12:53
          bang_bang30 napisał(a):

> A takie dodatkowe pytanie: jeśli nie rozmawiałabym z mężem, nie wiem bylibyśmy
          > w konflikcie czy coś albo odmówiłby zweryfikowania tej informacji w pracy, to c
          > o wtedy?
          To jest trudne pytanie... do tego dochodzą sytuacje rodzin patchworkowych gdzie część dzieci jest tylko jednego rodzica, część tylko drugiego i jeszcze jest dziecko "wspólne", a w tle majaczy dwóch byłych partnerów każdej ze stron. Kto może wykorzystać ile dni opieki??
          • sylwik7 Re: L4 na dziecko? 28.10.20, 12:57
            Zus sobie jest w stanie sprawdzić ile wykorzystał mąż po peselu. Pracodawca w razie wątpliwości może zwrócić się do ZUS o weryfikację. W każdym razie z uwagi na jeden limit 60 dni dla rodziców wymagane jest podanie dni. To żadna nowość.
    • slonko1335 Re: L4 na dziecko? 28.10.20, 13:08
      Oczywiście. Powinnaś wypełnić wniosek o zasilek opiekuńczy w którym to powinnaś podać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka