Dodaj do ulubionych

strict lockdown w BE do 13/12

30.10.20, 19:33
wqrwilam sie sad
Obserwuj wątek
    • panna.nasturcja Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 19:34
      A jak to ma wyglądać w praktyce, gdzie wolno wyjść?
      • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 19:42
        - otwarte jedynie spozywcze i apteki
        - tele-praca obowiazkowa
        - poza domownikami wolno ci/rodzinie sie spotykac tylko z jedna osoba na tydzien
        - maski wszedzie
        - godzina policyjna 22-6
        - szkoly zamkniete na razie do 15/11; potem maja zamiar otworzyc dla 1-3; dla reszty nie wiadomo (kuzwa! Mloda mi znowu bedzie kwitnac 3 tygodnie w domu)
        - hotele moga byc otwarte ale bez restauracji
        - wolno wyjsc tylko w sprawach "essential" czyli zakupy, apteka

• nuclearwinter Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 19:47
          Koszmar ☹️
        • laura.palmer Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 19:51
          W jaki sposób sprawdzane jest z iloma osobami spotkałaś się w danym tygodniu?
          • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:07
            Nie jest. Ufaja, ze nie przeginasz.

Z moich doswiadczen z marca: jak u nas jeden sasiad przeginal, to go zadenuncjowali.
        • jehanette Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 19:51
          Współczuję sad to jest chore
        • swiezynka77 Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:32
          A spacer wolno?
          • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:34
            Wolno.
            Chociaz wiesz - lazic w kolko w deszczu. Troche jak spacerniak.
            • beaucouptrop Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:31
              I w masce.
        • little_fish Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:36
          O, ktoś zamknął szkoły bardziej niż my.
          • cku Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:40
            Czesi juz dawno zamknęli bardziej niz my, Słowacja też chyba.
            • little_fish Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:46
              Może. Jeśli chodzi o Czechy to na średnich się zatrzymałam
          • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:18
            little_fish napisała:

> O, ktoś zamknął szkoły bardziej niż my.

Na razie twierdza ze to sa ferie. Tyle ze zamiast tygodnia, wyjda trzy sad

Kurcze - przed feriami wlasnie skonczyli przerabiac material sprzed wakacji i mieli wreszcie zaczac kolejna klase.
            • little_fish Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:26
              Czyli w sumie jeszcze większa kicha niż u nas - u nas chociaż zdalne jest
        • mayaalex Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:30
          Ale szkoly nie 1-3 chyba? Wraca cala podstawowka (6-11 lat) i pierwsza klasa secondaire (12 lat). Reszta secondaire na zmiane (tydzien w domu, tydzien w szkole). No i nie ma ograniczen w poruszaniu sie, co bardzo sobie cenie bo mozna pojechac do dowolnego lasu czy parku. Myslalam, ze beda starali sie bardziej nasladowac Francje wiec jestem mile rozczarowana.
          • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:38
            Ale szkoly nie 1-3 chyba? Wraca cala podstawowka (6-11 lat) i pierwsza klasa secondaire (12 lat).

Tak, ale:
            1. od 15/11
            2. i zrozumialam ze communaute FR i VL maja zdefiniowac warunki, jakie ma spelniac szkola zeby uczniowie mogli wrocic. Takze licze sie z tym, ze jak szkola dojdzie do wniosku ze tych warunkow nie jest w stanie spelnic, to bedzie kicha.

A co z zajeciami sportowymi dla dzieciakow? Wszystkie pozalekcyjne i takie tam?
            Bo konferencji mnie sluchalam, bo bylam w tym czasie na Rondzie Dmowskiego smile
            • mayaalex Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:40
              Nie wiem, tez nie sluchalam, tylko czytam co le soir rzuci smile
              Jestem ciekawa, co z zajeciami pozalekcyjnymi bo wlasnie za nie zaplacilam (za caly rok, grrr) wink
              • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:50
                mayaalex napisała:

> Jestem ciekawa, co z zajeciami pozalekcyjnymi bo wlasnie za nie zaplacilam (za
                > caly rok, grrr) wink

_ U nas polowa rodzicow w ogole dziaciakow nie zapisala, bo stwierdzili, ze za chwile i tak zostana odwolane, a potem kasy nie zobaczymy. No ja bylam otymistka i zrobilam mniej wiecej to co Ty smile
        • kanna Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:34
          Po co otwarte hotele?
          • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:38
            kanna napisała:

> Po co otwarte hotele?
            _ chyba jedynie po to, zeby nie trzeba im bylo placic zasilku. Taka forma udawania ze dzialaja smile
          • little_fish Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:39
            Po to, żeby w nich nocować zapewne
            • annajustyna Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 08:28
              W Niemczech hotele tylko dla tych, co w podróży służbowej.
        • mayaalex Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:38
          No i wlasnie nie jest tak, ze wolno wychodzic tylko w sprawach naprawde waznych. Mozesz isc do lasu, do parku, uprawiac sporty na swiezym powietrzu, spotykac sie z 3 innymi osobami na zewnatrz. I nie ma ograniczen typu “tylko do 10km od miejsca zamieszkania”. Czyli mozesz wsiasc w auto i pojechac tam, gdzie masz ochote. Masz tylko ograniczyc kontakty z ludzmi ale przynajmniej mozesz pojechac z rodzina w jakies fajne miejsce, isc tam na spacer, pojezdzic na rowerze.
          Myslalam, ze bedzie gorzej.
    • mia_mia Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 19:37
      A co to znaczy w BE?
      • asia-loi Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:25
        mia_mia napisał(a):

> A co to znaczy w BE?

Belgia
        • mia_mia Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 01:41
          Nie co to znaczy BE, a co teraz lockdown znaczy w BE😂
          • asia-loi Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 10:02
            mia_mia napisał(a):

> Nie co to znaczy BE, a co teraz lockdown znaczy w BE😂

Źle zrozumiałam. smile
    • nutella_fan Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 19:38
      Współczuję
    • anika772 Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 19:41
      A jakie obostrzenia konkretnie?
    • redwineiswhatilike Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 19:41
      Belgia?
    • cku Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 19:48
      Współczuję. Nas tez to czeka...
      • laura.palmer Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 19:55
        A kto będzie nas pilnował, skoro policja i wojsko zajęte są protestami?
        • cku Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 19:57
          Nie wiem. ONR, kibole?
        • joanna05 Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:00
          laura.palmer napisała:

> A kto będzie nas pilnował, skoro policja i wojsko zajęte są protestami?

Nikt nie będzie. A pewnie i tak ogłosza za chwilę. Na razie mieli cykora z cmentarzami, za tydzień pewnie zrobia to samo.
    • wtop.ek Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:06
      Kiedy Belgia przeszła na angielski?
      • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:08
        A gdzie widzisz ze przeszla?
        Ja nie jestem belgijska - pisze w takim jaki auktualnie mi sie na mozg rzuca ...
        Ewentualnie zakladam ze na tym forum w NL to raczej nikt nie gada smile
        • wtop.ek Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:24
          Ale to jest polskie forum. Jak ci się rzuci albański też będziesz pisać?
          • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:35
            aha - to jak sie po polsku mowi lockdown?

Idz jeszcze biszkopcikowi wytlumacz smile
            • wtop.ek Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:41
              Zgadnij, już zapomniałaś polskiego?
            • ultimate.strike Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 22:40
              aha - to jak sie po polsku mowi lockdown?

Koronaidiotyzm.
          • homohominilupus Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:25
            wtop.ek napisał:

> Ale to jest polskie forum. Jak ci się rzuci albański też będziesz pisać?

Ale ty jesteś nudny upierdliwiec...
    • beaucouptrop Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:26
      Rozumiem, wkurzyc się można, ale co to da. Masz jakiś inny pomysł na wyjście z sytuacji? Jak tak dalej będzie rosnąć to w pod koniec przyszłego tygodnia wszystkie kowidowe miejsca w szpitalach będą zajęte. No cóż wyżej d... nie podskoczysz.
      • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:39
        Niby tak, ale udoopili mi dzieciaka na trzy tygodnie w domu bez podrecznikow (bo te przeciez utknely w szkole) i twierdza ze to sa przedluzone ferie.
        Trzy tygodnie?

A jeszcze tydzien temu De Croo wyliczal cztery priorytety rzadu. Nie., nie zamykamy szkol.
        No tak - glupia ja - nie domyslilam sie ze diabel siedzi jak zwykle w semantyce i frazeologii: w koncy trzy tygodnie ferii to nie jest zamkniecie smile
        • szeptucha.z.malucha Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 20:46
          berber_rock napisał(a):

> Niby tak, ale udoopili mi dzieciaka na trzy tygodnie w domu bez podrecznikow (b
          > o te przeciez utknely w szkole) i twierdza ze to sa przedluzone ferie.
          Chyba przedłużony areszt, bo w ferie to się wyjeżdża, spotyka z innymi.
          • wtop.ek Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:24
            Jak kogoś stać. A jak nie stać, to się siedzi w domu albo idzie na półkolonie.

Kolejna odklejona od rzeczywiści.
            • szeptucha.z.malucha Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 06:49
              To też wyjście z domu i spotkanie z innymi a wyjeżdżać nie trzeba daleko i za duże pieniądze.
              Można na wakacje z Bogiem z dofinansowanem lub inne z mopsu, jakie proponowano kiedyś moim pociechom (bo mamy niepełnosprawne dziecko).
            • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 16:21
              wtop.ek napisał:

> Jak kogoś stać.

Jakby ci to wutlumaczyc.
              Nie wiem czy zauwazyles, ale w obecnych czasach milion zlotych monet raczej nie zalatwi problemu braku lotow, zamknietych krajow i idiotycznych ograniczen wjazdowych, bo do wiekszosci miejsc wypoczynkowych to chocby skaly s...
          • beaucouptrop Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:27
            Wyjechac możesz, Spotykać z innymi już nie bardzo. A tak bardziej serio sytuacja naprawdę nie jest wesoła. Wiosną znałam może 2-3 osoby z pozytywnym testem dzisiaj już całkiem sporo.
            • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:43
              No to ja mam cos dziwnego, bo nadal nie znam nikogo.
              A sorry - o jednym znajomym studencie wiem, ze przechorowal, ale jakos specjalnie nie narzekal na przebieg i calosc doswiadczenia.
              • mia_mia Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 02:12
                Poczekaj, to się szybko zmienia. Jakiś czas temu też nie znałam, teraz na kilkanastu przetestowanych znajomych, u 2 osób wyniki ujemne (różne źródła). W szkołach pełno przypadków, więc chociaż dla nas otwarte i tak ze zdalnego na zdalne. Teraz nam się jedno skończyło, co od poniedziałku nie wiem, bo nie wiemy kto teraz, bo kolejne przypadki ciągle się pojawiają, a jeśli dzieci wrócą to czy będą jacyś nauczyciele.
                Pewnie nie w całej Polsce tak jest, ale u nas jest jak jest. Nawet zaczęłam się zastanawiać czy puścić do szkoły, jeśli będą zajęcia stacjonarne, nie ma nauczycieli, 3 dni pochodzą i znów coś, a ryzyko przywleczenia wirusa spore.
                • mia_mia Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 12:19
                  Problem się rozwiązał, w nocy ogłosili w dzienniku od poniedziałku nowe zdalne na kolejną osobę.
          • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:33
            szeptucha.z.malucha napisała:

> Chyba przedłużony areszt, bo w ferie to się wyjeżdża, spotyka z innymi.

Tja ... tylko ze nie za bardzo jest dokad. smile
            Wschod nie wpuszcza, zachod tez nie. Moge pojezdzic po Belgii w kolko smile
            • szeptucha.z.malucha Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 06:51
              I oto chodziło, że to nie ferie a areszt.
      • chersona Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:39
        pomysł jest - jak mówi dr Tomasz Dzieciątkowski - stosować się do rygorów - dystans, higiena, maseczki. także w szkołach, ale stosować się, a nie tak, że maseczkę ludzie maseczki noszą na brodzie, pod nosem albo tak, że na przerwie maseczki obowiązują a na lekcji już nie. i jak mówi Dzieciątkowski lockdown nic nam nie da, bo liczba zakażeń spadnie, lockdown się skończy i liczby się podniosą.
        • mia_mia Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 02:16
          Trudno będzie odkręcić sytuację po zapewnieniach, że maseczki nie działają, trzeba włożyć sobie lód w majtki, wirus jest w odwrocie, a pandemia się skończyła.
    • maadzik3 Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:42
      skoro już prawie 1 promil na to zmarł to może to nie jest głupie. tu gdzie mieszkam liceum dopiero 9 listopada wraca do szkół (od września tryb online) a i tak hybrydowo, na raz nie więcej niż 50% uczniów.
      • little_fish Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 21:45
        Tam gdzie mieszkasz czyli gdzie?
      • ultimate.strike Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 22:43
        skoro już prawie 1 promil na to zmarł to może to nie jest głupie

Promil to raczej wyparował. ten Covid o taka wredna pandemia, że nie chce jej się nawet zabijać, robi tylko katar, kaszel i czasem trochę gorączki.

tu gdzie mieszkam liceum dopiero 9 listopada wraca do szkół (od września tryb online) a i tak hybrydowo, na raz nie więcej niż 50% uczniów

Jakbym był uczniem to bym się z ferii cieszył, do czasu aż bym się stał absolwentem.
    • ultimate.strike Re: strict lockdown w BE do 13/12 30.10.20, 22:32
      Podziękuj Snajperom i innym piewcom pandemii.
      • chersona Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 09:19
        wręcz przeciwnie. w moim odczuciu to takim jak Ty - koronasceptykom - zawdzięczamy lockdown. ale własnej głupoty i braku wyobraźni się nie dostrzega.
        • ultimate.strike Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 20:19
          Chersona, obiecali nam że to groźny wirus i wszyscy umrzemy. Nicki są w komplecie, nikt nie umarł, statystyki pokazują, że Covid to taki rodzaj przeziębienia. Możecie straszyć, w końcu to Helloween ale mało kto w tą pandemię wierzy. Straszenie już nie przestrasza tylko budzi śmiech albo wqrw.
          • annajustyna Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 22:02
            To po przeziębieniu też grożą następstwa choćby neurologiczne, choroba nerek i uszkodzenie płuc?
    • super-mikunia Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 06:56
      A ja i tak wam zazdroszczę, ze dzieci mogą prawie normalnie chodzić do szkół. Tak jak w Niemczech we Francji u nas oczywiście rząd zaczął od tego coby za mądry mu elektorat nie wyrósł.
      • little_fish Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 08:44
        Komu zazdrościsz? Autorce postu? A czytałaś w ogóle jej wypowiedź? "szkoly zamkniete na razie do 15/11; potem maja zamiar otworzyc dla 1-3; dla reszty nie wiadomo"
    • ritual2019 Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 08:15
      Jebie pplitykow w Europie znowu. O cos im chodzi, tylko o co?
      • beaucouptrop Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 10:00
        W Belgii tak jakby w tym momencie nie mają innego wyjścia. W przyszłym tygodniu może zabraknąć miejsc w szpitalach. Więc chodzi o to żeby służba zdrowia się nie zakorkowala. To teraz już wiesz.
        • ritual2019 Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 12:26
          Tiaaa, wiekszosc nie trafia do szpitali, nawet symptomow nie ma. Wiec tak wiem...
          • leosia-wspaniala Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 14:32
            I co z tego, że większość nie trafi, skoro ze względu na skalę zjawiska te kilka % to realnie bardzo dużo ludzi? Wg chińskich danych ciężki przebieg dotyka 16% chorych. W Belgii jest ponad 400 tys. zakażonych, czyli ponad 60 tys. przejdzie ciężko. 2% potrzebuje respiratora - czyli 4 tysiące. No ale Belgów jest 11 milionów, więc fakt, co to te 4 tysiące duszących się.
            • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 16:24
              Sorry, ale nie wiem skad wzielas ponad 400 tys. zakazonych.
              No chyba ze liczysz od samego poczatku pandemii i zakladasz ze od marca az do teraz nie wyzdrowieli smile
              • bananananas Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 16:45
                berber_rock napisał(a):

> Sorry, ale nie wiem skad wzielas ponad 400 tys. zakazonych.

Wiem, że porównujesz Belgię z Holandią. Czy ta wyrażnie mniejsza liczba zgonów w Holandii w ostatnim czasie wynika z róznic w kwalifikowaniu zgonów? Dalej te same kryteria, ostrzejsze niż w innych krajach, obowiązują w Belgii?,
                • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 17:03
                  Prawde mowiac nie wiem, jakie kryteria obowiazuja w tej chwili w Belgii.

W marcu Belgia do zgonow covidowych zaliczala praktycznie wszystko, nawet bez specjalnych testow. Na przyklad: jesli w danym DPS zmarl jeden pensjonariusz, a dwa tygodnie po nim kolejnych osmiu, to uwazali, ze to nie moze byc przypadek, tylko rezultat choroby bardzo zakaznej i wrzucali wszystkich do rubryki C-19.
                  Cyferki poszybowaly do gory, zrobilo to Belgii bardzo kiepska opinie na calym swiecie. owczesna minZdrav usilowala sie bronic, gadajac cos o uczciwym raportowaniu ponad wszystko. No tyle, ze efekt w wakacje byl taki, ze nikt tych Belgow nigdzie wpuszczac nie chcial.
                  W miedzyczasie zmienil sie tutaj rzad, wiec byc moze ta kwestia sie zmienila (chociaz pewna nie jestem, bo nowy rzad jest od chyba 3-4 tygodni, wiec nie sadze zeby strategia raportowania byla wysoko na liscie priorytetow).

Co do Holandii - jakby nie patrzec, jest to sporo bogatszy kraj z duzo bardziej egalitarnym spoleczenstwem. Sa tez krajem scentralizowanym z bardzo rozsadnym premierem na czele, a nie federacja gadajaca w trzech jezykach przy jednym stole wink
                  Powiedzialabym ze Holandii to kulturowo blizej do krajow skandynawskich, a Belgii niestety do Francji.
                  Zreszta bylam w NL z miesiac temu i widzialam jak Holendrzy sie zachowuja w dobie pandemii. Naprawde luz kompletny. I to jest dla mnie zagadka: w kraju gdzie ludzie nawet z maskach nie chodza pandemia jest w miare pod kontrola; w kraju gdzie wprowadza sie ostry zamordyzm wymyka sie spod kontroli juz drugi raz. Nie umiem znalezc odpowiedzi, czemu tak sie dzieje.
                  • bananananas Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 17:30
                    berber_rock napisał(a):

> Co do Holandii - jakby nie patrzec, jest to sporo bogatszy kraj z duzo bardziej
                    > egalitarnym spoleczenstwem.

Mimo że nie ma leków na covid, jakość ochrony zdrowia ma duży wpływ na liczbę zgonów, bo leczenie zachowawcze jest statystycznie wcześniej wdrożone i właściwie ukierunkowane (np. zdiagnozowanie skrzepu zanim dojdzie do zawału/udaru). Plus wyposażenie szpitali, np. Niemcy często stosują pozaustrojowe natlenianie krwi.

> Zreszta bylam w NL z miesiac temu i widzialam jak Holendrzy sie zachowuja w dob
                    > ie pandemii. Naprawde luz kompletny. I to jest dla mnie zagadka: w kraju gdzie
                    > ludzie nawet z maskach nie chodza pandemia jest w miare pod kontrola; w kraju g
                    > dzie wprowadza sie ostry zamordyzm wymyka sie spod kontroli juz drugi raz. Nie
                    > umiem znalezc odpowiedzi, czemu tak sie dzieje.

Na razie wygląda na to, że lepsza sytuacja panuje w krajach, w których wirus rozprzestrzeniał się swobodniej latem.
                  • asia.sthm Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 23:31
                    > w kraju gdzie wprowadza sie ostry zamordyzm wymyka sie spod kontroli juz drugi raz. Nie umiem znalezc
                    > odpowiedzi, czemu tak sie dzieje.

Dlatego, ze najlepsza strategia to taka, ktora da sie utrzymac na dluzsza mete bez wyczerpania ludzi.
                    Tak to funkcjonuje w Szwecji i nie jest najgorzej big_grin
                    • szeptucha.z.malucha Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 23:34
                      Od początku było widać, że trzeba rozłożyć siły na maraton s nie 100 metrów.
                      Bez sensu jest sprint, spacer, sprint spacer.
              • 71tosia Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 23:10
                ok 350tys 'active cases' podaje wolrdometer, ale dane te sa troche dziewne bo 'zamknietych przypadkow' jest tylko 25tys? Mozliwe?
                • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 23:16
                  71tosia napisała:

> ok 350tys 'active cases' podaje wolrdometer, ale dane te sa troche dziewne bo
                  > 'zamknietych przypadkow' jest tylko 25tys? Mozliwe?

Nie. I juz Ci mowie dlaczego worldometer tak podaje:
                  - w BE nie ma czegos takiego jak procedura wykreslenia ze statystyki
                  - nikt nie robil nigdy testow, aby sie przekonac, ze delikwent jest juz zdrowy i ze test pokazuje minus
                  - lekarze, ktorzy zidentyfikuja chorych, wypisuja zwykle 2 tyg. zwolnienia i zakladaja, ze jesli pacjent po 2 tyg. sie nie odezwal i nie prosi o wiecej, to znaczy ze wszystko OK
                  - ale maja za duzo roboty, zeby klikac w system, ze ozdrowial. Po prostu zajmuja sie leczeniem a nie wypisywaniem glupot w komputerze.
                  Stad tych wszystkich chorych nikt nigdy nie wykreslil z systemu.
                  To wiem od osob, ktore byly chore jeszcze na wiosne. Od tamtej pory funkcjonuja normalnie, ale nigdy nie powiadamialy nikogo, ze sa zdrowe smile
                  • 71tosia Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 23:22
                    ok, dziekuje. Chyba podobnie maja we Francji bo raportuja ponad milion przypadkow aktywnych, co oczywiscie nie jest mozliwe.
                  • asia.sthm Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 23:24
                    I dlatego np Hiszpania, UK, Holandia, Szwecja wogole nie podaja tych danych, bo to zawracanie glowy
          • beaucouptrop Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 18:18
            Problem w tym, ze tej mniejszości jest już na tyle dużo, że rząd ma obawy czy starczy dla nich łóżek. Podpowiem ci jeszcze, że bezobjawowych to nawet nie testują więc oni na pewno łóżek w szpitalach nie zajmują.
          • 71tosia Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 23:00
            kiedy do ciebie dotrze ze wystarczy te 5%, to jest 1000 osob dziennie! A musza w tych szpitalach zostac kilka-kilkanascie dni.
            • 71tosia Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 23:04
              to bylo do ritual - setny raz pisze te sama glupote, i nie rozumie ze 1000 dziennie nowych hospitalizacji to zwlaszcza dla malego kraju jest powazny problem.
    • kermicia Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 22:05
      Po 22 w ogóle nie wolno wychodzić, czy z psem i jego biegunką spoko? Tak z ciekawości pytam, bo nam się zdarzają takie numery nocą.
      • berber_rock Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 22:44
        Wolno jedynie do pracy, do lekarza, jesli wracasz/udajesz sie w podroz zagraniczna (tutaj za okazaniem biletow samolotowych).
        • kermicia Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 23:12
          Czyli rozumiem, że angielskie psy ozdabiają dywany. Ale fajnie indifferent
    • 71tosia Re: strict lockdown w BE do 13/12 31.10.20, 22:57
      raczej mozna bylo sie spodziewac. W Belgii jest najwyzszy wzrost zachorowan w calej Europie (juz 35tys na milion, dla porownania w Polsce TYLKO 10tys/milion) a ilosc przypadkow smiertelnych tez szybko rosnie. Szpitale sie zatykaja jeszcze szybciej niz w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka