Dodaj do ulubionych

Gambit królowej

31.10.20, 21:59
jeszcze nie dooglądałam całości, ale jako fanka szachów zastanawiam się czy serial może podobać się szerszej publiczności, która nie wie o co chodzi w tej grze. Nie spodziewałam się (a jestem jakoś po 3cim odcinku), że będzie tyle rozgrywek.
Ktoś widział i ma opinię?
Obserwuj wątek
    • disco-ball Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:01
      Właśnie oglądam ostatni odcinek. Bardzo mi się podoba.
      • tereso Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:04
        Ja w szachy na poziomie 13 latki. Serial bardzo mi się podobał.
      • damartyn Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:41
        disco-ball napisała:

> Właśnie oglądam ostatni odcinek. Bardzo mi się podoba.

I ja skończyłam przed chwilą. Podoba się bez względu na to ,czy się grało w szachy , czy nie. I tylko Brodie-Sangster nie jest już uroczym małym Samem i przez dłuższy czas nie wiedziałam gdzie ja już go widziałamwink
        • lady.madrugada Re: Gambit królowej 01.11.20, 00:03
          damartyn napisał(a):

> I tylko Brodie-Sangster nie jest już uroczym małym Samem i przez
          > dłuższy czas nie wiedziałam gdzie ja już go widziałamwink

Miałam dokładnie tak samo! I jakże się zdziwiłam uświadomiwszy sobie, że w takim razie Love actually jest już bardzo starym filmem wink
    • mysiulek08 Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:05
      bedzie !
      fanka szachow nie jestem, kiedys grywalam lajtowo, rodzinnie 😊 a serial bardzo, bardzo mi sie podobal, netflixowa perelka, cudne oczy Beth 😊 i bardzo surowosocjalistyczny Dorocinski, plus scenografia, kostiumy, no miod po prostu
      • madi138 Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:09
        Naprawdę gra tam Dorociński? Przymierzałam się do tego serialu, ale po waszych opiniach z pewnością go obejrzę.
        Muszę tylko skończyć Alienistę, którego przy okazji szczerze polecam!
        • mysiulek08 Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:13
          naprawde 😊 gra szachowego arcymistrza radzieckiego, za duzo nie mowi i wiele go w serialu nie ma, ale jak jest to wymiata 🤣
          • minniemouse Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:27
            mysiulek08 napisała:
            > naprawde 😊 gra szachowego arcymistrza radzieckiego, za duzo nie mowi i wiele go w serialu nie ma, ale jak jest to wymiata 🤣

noooo, przyćmiewa swa gra i osoba sama Anya Taylor-Joy! z całego serialu nikogo więcej nie pamiętam tylko niesamowitego Dorocińskiego! 🤣🙄

a serial btw, świetny. mogą go oglądać także ci co w ogóle w szachy nie graja, jak np ja. nawet dwa razy obejrzałam, w oryginale i i po polsku! lol...

Minnie
          • damartyn Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:43
            mysiulek08 napisała:

> naprawde 😊 gra szachowego arcymistrza radzieckiego, za duzo nie mowi i wiele
            > go w serialu nie ma, ale jak jest to wymiata 🤣
            >
            Prawda? Jego rosyjski wydaje się być bardzo dobry. I ta kamienna twarz!
        • disco-ball Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:19
          Gra!
          Scenografia mistrz, te wnętrza, te ciuchy!!

Alienista - nowy sezon - odpalam po Gambicie.
          • madi138 Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:22
            Drugi sezon jest genialny! A chemia między Lukiem a Dakotą jest niesamowita smile
          • mysiulek08 Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:22
            mowicie, ze Alieniste warto? to zaczne dzisiaj

Octoberfest tez polecam i z nienowosci Bazar de Charite
            • grey_delphinum Re: Gambit królowej 01.11.20, 07:37
              Alienista jest znakomity! Po prostu szach mat 😉
              • memphis90 Re: Gambit królowej 01.11.20, 15:37
                Ja miałam problem, bo 2 sezon jest potwornie mlaszczący, nawet niemowlęta mlaszczą niemożebnie przy cycu - przy mojej mizofonii na tle mlaskania i ciamkania sierść mi się jeżyła na plecach i cierpialam bardzo uncertain
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Gambit królowej 01.11.20, 10:35
          Bez jaj, wiedziałam, że ta twarz jest mi znajoma 😲
          • memphis90 Re: Gambit królowej 01.11.20, 15:38
            Jest jeszcze druga znajoma twarz...
            Dudley Dursley!
    • miss_fahrenheit Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:06
      Obejrzałam, bardzo dobry. Nie jestem wytrawną szachistką.
    • szeptucha.z.malucha Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:06
      Ja trochę grałam, syn zawodnik. Dla mnie film super.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:06
      Tak bardzo mi się podoba. Ja nie lubię oglądać filmów, gdzie znam się na rzeczy o której film mówi.
      Bo widzę niedociagnięcia a i często podstawowe braki wiedzy.
      Tutaj nie miałam pojęcia o "zagraniach".
      Świetny serial.
      • jak_matrioszka Re: Gambit królowej 03.11.20, 14:42
        O tak, znajomosc tematu czesto bardzo psuje radosc z filmu. Niby czlowiek wie, ze to nie dokument, ale jak co chwile serwuja jakas piramidalna bzdure, to ma sie ochote walnac glowa o sciane z rozpaczy tongue_out Co prawda czasem zatrudniaja konsultantow z danej dziedziny, ale mam wrazenie, ze rezyserzy sa zbyt sklonni poswiecic fakty dla estetyki.
        • kkalipso Re: Gambit królowej 03.11.20, 15:50
          Rozwiniesz? Jakie fakty? Przecież to serial oparty na powieści.

Dla mnie serial jest świetny pod każdym względem.
          • jak_matrioszka Re: Gambit królowej 03.11.20, 16:26
            Przecież ja nie pisałam o Gambicie tylko ogólnie. Przyjemniej oglada sie film, kiedy nie wyskakuja Ci ciagle przed oczy jakieś błędy, czyli nieznajomość tematu wcale nie przeszkadza (a czesto wprost przeciwnie).
    • kk345 Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:16
      W zyciu w szachy nie grałam a serial mnie wciągnął
      • newhabitat Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:25
        Mnie tez wciagnal. Calosc jest dopracowana.
    • slonko1335 Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:26
      Nie mam pojęcia o grze w szachy. Jesteśmy jakos na 5 odcinku i bardzo nam się podoba.
    • pyza-wedrowniczka Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:27
      Ja się nie znam na szachach, ale serial mnie zachwycił.
    • stephanie.plum Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:50
      ja widziałam całość.

o szachach pojęcie mam nikłe, ale bardzo mi się podobała ta "muzyka" skomponowana na dźwięk przestawiania figur i włączania zegara.
      podobało mi się budowanie napięcia samym dialogiem spojrzeń. ogólnie, byłam zachwycona.

czy jako fanka szachów "czytasz" te ich ruchy na szachownicy? to są fragmenty prawdziwych partii?
      bo nawet się zastanawiałam, ile w tym realizmu.
      • szeptucha.z.malucha Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:56
        Partie albo ich fragmenty odtwarzali prawdziwe. O prawdziwych szachistach też wspominali np. o pochodzącym z Polski Najdorfie.
      • bialeem Re: Gambit królowej 31.10.20, 22:59
        Tak. Przez 1/3 serialu byłam skoncentrowana na szachownicy zwłaszcza, że od lat nie mam z kim grać.
        Wszystko było prawidłowe
        • stephanie.plum Re: Gambit królowej 31.10.20, 23:13
          kiedy uczyłam w gimnazjum, na przerwach w szachy rozgramiali mnie uczniowie.

chciałabym się nauczyć, choć się nie łudzę, że zacznę wtedy wyglądać jak Beth Harmon
          (swoją drogą, ona świetna, co za oczy! i radziecki mistrz Dorociński też niczego sobie. ech, super serial).
          • bialeem Re: Gambit królowej 01.11.20, 00:20
            Miałam za sobą sceny z życia w których jeszcze zielona pokonywałam "chłopców" na zawodach. Do dziś na pytanie o ulubiony sport mówię, że szachy i dla mnie serial oczywiście w perspektywie ma osobiste nuty.
            Szachy nie są trudne. Trzeba mieć ciut wyobraźni do podstaw. Z tego co kojarzę z badań, to mistrzowie grają z pamięci, a nie z aktualnej sytuacji na planszy. Gra i tak jest przednia. Niestety wirtualna nijak się ma do żywej.
            • stephanie.plum Re: Gambit królowej 01.11.20, 00:23
              jejku, musisz mieć umysł jak brzytwę. ale fajnie!!!
              gratulacje!

a jak u Ciebie się zaczęło?
              • bialeem Re: Gambit królowej 01.11.20, 00:32
                Dostałam szachy od taty pod choinkę jak miałam chyba ok 5 lat i tak grałam póki ludziom w okolicy (tata) nie znudziło się przegrywanie ze mną(naumyślne oczywiście) i nie zaczął grać na bardziej poważnie.
                Póżniej na osiedlu zainstalowali stoliki szachowe. Nauczyłam chyba każdego, kto chciał.
                Nie wiem dlaczego ludzie uważają szachy za trudne. Zasady są łatwiejsze niż obsługa pralki. Siedzisz i wyobrażasz sobie kilka ruchów swoich i przeciwnika.
                • stephanie.plum Re: Gambit królowej 01.11.20, 00:37
                  dla mnie jednak jest łatwiejsza obsługa pralki...

wydaje mi się, że to jest kwestia pamięci, strategii i wyobraźni przestrzennej. a tej ostatniej nie mam za grosz.
                  może zresztą zagonię do szachów kogoś z rodziny, i zobaczę, czy nie przemieniam się w tę piękną Beth...?
                • mysiulek08 Re: Gambit królowej 01.11.20, 01:12
                  mnie nauczyl grac dziadek smile bo nie mial z kim grac jak zachorowal, wyjasnil jakie ruchy moga wykonywac figury i juz

podobalo mi sie, ale ani mnie ani rodzicom nie przyszlo do glowy, ze 'pchac'mnie w tym kierunku tongue_out moj wujek gra calkiem, calkiem wiec w wakacje mialam lepszy trening, w parku z innymi 'dziadkami' tez grywalam

potem sie to rozmylo i tak zostalo
            • kkalipso Re: Gambit królowej 01.11.20, 00:45
              Szachy nie są trudne. Trzeba mieć ciut wyobraźni do podstaw.

Szachy są bardzo trudne i chodzi o strategię nie wyobraźnię, bo tą na pewno nie wygrasztongue_out

Jestem w połowie drugiego odcinka i jestem zauroczona ...
              • bialeem Re: Gambit królowej 01.11.20, 00:52
                Włączył mi się nazista. Tę wyobraźnię. Jak już gdzies tam mówiłam - mistrzowie grają z pamięci a nowicjusze używają wyobraźni. Ruch mój, opcje ruchu przeciwnika i drzewko. Nie ma strategii tam, gdzie masz przeciw sobie nieprzewidywalny umysł. Dlatego komputery wygrywają.
                Szachy nie są trudne. To jakieś oszustwo. Masz dosłownie 7 rodzajów ruchów i kilka nietypowych zagrań.
                • szeptucha.z.malucha Re: Gambit królowej 01.11.20, 06:30
                  Edukacja szachowa mojego dziecka to analizy partii opisanych w podręcznikach (głównie rosyjskichwink) - szczególnie otwarć, końcówek. W szczytowej formie robił kilkadziesiąt zadań dziennie.
                  Ale ten myk z wyobrażaniem sobie na suficie to żaden geniusz.
                  Właśnie syn kiedyś rozegrał jako 8-9 - latek towarzyską partię bez szachownicy z arcymistrzem, starszym panem, gdzieś w przerwie na turnieju, patrząc w sufit.
                  Dla mnie niepojęte a syn powiedział potem, że często tak się bawiwink
                  • bywalec.hoteli Re: Gambit królowej 01.11.20, 12:21
                    i wygrał z tym mistrzem?
                    • szeptucha.z.malucha Re: Gambit królowej 01.11.20, 12:23
                      Zremisował.
                      • bywalec.hoteli Re: Gambit królowej 01.11.20, 13:03
                        kozak z niego
                  • stephanie.plum Re: Gambit królowej 01.11.20, 23:49
                    dla mnie to jest magia!!!

gratki dla syna.
                • kkalipso Re: Gambit królowej 01.11.20, 15:03
                  Miałam na myśli samą wyobraźnią nie wygrasz...

Narobiłaś mi smaka na partyjkę z Tobą.
    • eliszka25 Re: Gambit królowej 31.10.20, 23:08
      Nie gram w szachy, połknęłam serial w dwa dni. Świetny.
    • bywalec.hoteli Re: Gambit królowej 31.10.20, 23:15
      na czym to? dla myślących o ścisłym umyśle?
      • minniemouse Re: Gambit królowej 31.10.20, 23:46
        bywalec.hoteli napisał:
        na czym to? dla myślących o ścisłym umyśle?

Na Netflix. w sumie nie, ale obawiam się ze dla ciebie i tak za trudne.

Minnie
        • bywalec.hoteli Re: Gambit królowej 01.11.20, 01:15
          Minnie, a jak tam wyrywanie włosów?
          • minniemouse Re: Gambit królowej 01.11.20, 07:21
            ???????
    • asiairma Re: Gambit królowej 31.10.20, 23:24
      Nie gram w szachy, dla mnie był naprawdę dobry.
    • madame_edith Re: Gambit królowej 31.10.20, 23:41
      Serial super nawet dla szachowych ignorantow, kompletnie nie umiem grac, a podobal sie bardzo.
    • doubledoublejoyandtrouble Re: Gambit królowej 01.11.20, 00:11
      Ja. O szachach wiem okrągłe zero. Nie mogłam się oderwać smile
    • iberka Re: Gambit królowej 01.11.20, 01:15
      Lyknęłam całość na raz - bardzo mi się podobał, w szachy grać nie potrafię (grałam jako dziecko). Wciągnął też mojego 19 latka, ale on wiedział o co chodzi w rozgrywkach, bo jest dobry w szachy wink
    • bywalec.hoteli Re: Gambit królowej 01.11.20, 01:16
      Białeem, obejrzałem pierwszy odcinek. Trochę melodramat, ale może być. Zawsze wiedziałem, że jesteś umysłowo bystrzakiem, ale nie sądziłem, że mistrzynią szachów smile
      • bialeem Re: Gambit królowej 01.11.20, 01:25
        Bo tak trudno jest się nauczyć siedmiu ruchów. Normalnie wymaga geniusza.
        Inna sprawa, to otwarcia. Wykorzystanego w 1 odcinku szewskiego uczy się każdy młodziak, ale reszta.. Powinnam kupić jakieś książki o otwarciach, ale nie miałam z kim grać od circa 5 lat.
        • bialeem Re: Gambit królowej 01.11.20, 01:28
          W sumie eks gdzieś w piwnicy ma moją piękną planszę przytachaną z Grecji. Niestety jest relatywnie niewielka i żadne piony nie pasują. Muszę upolować mobilne kamienne lub metalowe piony
        • bywalec.hoteli Re: Gambit królowej 01.11.20, 01:28
          No ja pamiętam - że w dzieciństwie byłem bardzo dobry w warcaby - w które grywał ze mną dziadek.
          Za to szachów nigdy nie rozgryzłem. Oczywiście znam zasady, grałem nieraz, ale nie nauczyłem się przewidywać 10 ruchów do przodu big_grin
          • bialeem Re: Gambit królowej 01.11.20, 01:45
            Żeby grać wystarczą trzy. Żeby dobrze grać 5-7. Serial jest pięknysmile
    • beata985 Re: Gambit królowej 01.11.20, 05:38
      Ja nie znam się na szachach kompletnie A serial bardzo mi się podobał.
    • alicia033 Re: Gambit królowej 01.11.20, 10:22
      Niezłysmile
      Imo szachy w nim to tylko tło obyczajowe, więc zainteresuje i tych nieszachowych.

I też nie wiem, czemu szachy są uważane za trudną grę, kiedyś już pisałam, że to pamięciówka.
    • leosia-wspaniala Re: Gambit królowej 01.11.20, 13:10
      Nie umiem grać w szachy, ale serial mi się bardzo podoba - bo i nie o same szachy w nim chodzi wink
    • huang_he Re: Gambit królowej 01.11.20, 15:46
      Dla ciekawych - jest takie świetne opowiadanie
      pl.wikipedia.org/wiki/Nowela_szachowa
      Polecam absolutnie wszystkim, którzy właśnie nie rozumieją, czym dokładnie są szachy (a jak kilka osób tu napisało - to gra pamięciowa)
    • troompka Re: Gambit królowej 01.11.20, 16:02
      Rewelacja...żałuję że już skończyłam. W szachy nie grywam.
    • czarna_kita Re: Gambit królowej 01.11.20, 16:04
      Fajny nawet dla mnie a ja nie umiem grać w szachy wcale.
    • cosmetic.wipes Re: Gambit królowej 01.11.20, 16:39
      Zaczelam dziś rano, właśnie kończę ostatni odcinek.
      Pełen zachwyt. Ogromny. A dodatkowo cieszę się, że odczarowałam sobie Anye Taylor-Joy, bo strasznie mnie wkurzala w Peaky Blinders.
    • mama-ola Re: Gambit królowej 01.11.20, 20:15
      Zaczęłam dziś oglądać, jestem chyba w 3. odcinku, trochę nudnawe i strasznie powoli się ciągnie. Ale mam zamiar oglądać dalej.
      W szachy umiem grać, nawet umiem wygrać czy rozwiązać jakąś 2- albo 3-chodówkę, więc jakieś pojęcie mam. Przy oglądaniu tego filmu nie jest to jednak konieczne, partie pokazywane są tak, że nie da rady się zorientować, co się dzieje. Podobało mi się, jak 9-letnia Beth pokonała licealistów. To było dość satysfakcjonujące dla mnie jako że motyw Kopciuszka jest moim skryptem.
      Wiem, że ten wpis jest trochę nieskładny, ale na komórce się tekstu nie dopracuje, tak już jest smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka