ola_fatyga 07.11.20, 22:46 ALDOUS HUXLEY „Nowy Wspaniały Świat” (Przełożył: Bogdan Baran) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bialeem Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 07.11.20, 23:13 Przecież chyba wszyscy czytali. Btw - jest miniserial na podstawie. Bardzo dobry. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 07.11.20, 23:35 Daj spokój, przecież ona naprawdę myśli, że jest oświecającym mesjaszem.. Ciekawe, jaki nowy kanał na jutubie odkryła? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 06:51 Olena, komunistko. dla ciebie podesle dziela zebrane Lenina. To bedzie bardziej w twoim guscie. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 08:38 A nie mówiłam? Ani rozsądku, ani logiki i przede wszystkim - żadnej umiejętności wyciągania wniosków. Skoro jestem komunistką, to powinnaś, biedasiu, zakładać, że dzieła Lenina nie są dla mnie nowością. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 07.11.20, 23:58 Podejrzewam, ze wiekszość już czytała w liceum, jakieś 20 lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 00:01 Mam młodszego o sporo brata, który miał fragmenty w gimnazjum i te fragmenty były ocenzurowane. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 00:14 Co było ocenzurowane? Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 00:16 Z tego co pamiętam, to sceny seksu (całkiem wycięte) i jakieś elementy procesu uszkadzania płodów. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 11:41 zaintrygowałaś mnie, przeczytam sobie w wersji oryginalnej, bo czytałam dawno i po polsku, ciekawe czy też miałam cenzurowaną wersję Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 14:25 Ale moze ocenzurowane przez nauczycielke? Czytalam wydanie z 1988 roku i tam nie bylo cenzury. Wiec pozniejsze chyba tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 09.11.20, 07:55 Fragmenty były w podręczniku. Nie pamietam która to klasa, ale zdziwiło mnie, ze takim dużym dzieciakom seks cenzurują Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 12:16 koko8 napisała: > Podejrzewam, ze wiekszość już czytała w liceum, jakieś 20 lat temu... Ja czytałem jeszcze w latach 80-tych Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 00:14 Czytałam w ogólniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 04:39 Wspaniale rosyjskie trolle demaskują się same. Ta książka to lektura szkolna w Polsce Opcja druga jest taka, że nie przeczytałaś w liceum żadnej książki, jest to w sumie równie prawodpodobne, biorąc pod uwagę Twoje poglądy na temat np. kształu naszej planety. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga [...] 08.11.20, 06:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 09:02 Widać, że jesteś oczytana Poleć mi proszę jeszcze jakąś równie niszową książkę, coś typu Hobbit albo Śluby panieńskie. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 11:43 Wehikuł Czasu, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:38 rozważna i romantyczna diuna gra endera Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:52 Polecam "Dziwne losy Jane Eyre" Bronte Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 15:54 nie zauważasz sarkazmu nawet jak cię walnie w czolo. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 16:20 A może to ksiązki sióstr Bronte są dla Ciebie niszowe? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan [...] 08.11.20, 08:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 12:12 fragile_f napisała: > Wspaniale rosyjskie trolle demaskują się same. Ta książka to lektura szkolna w > Polsce > > Opcja druga jest taka, że nie przeczytałaś w liceum żadnej książki, jest to w s > umie równie prawodpodobne, biorąc pod uwagę Twoje poglądy na temat np. kształu > naszej planety. Mogła edukację zakończyć na szkole podstawowej. To by wiele tłumaczyło. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 12:16 fragile_f napisała: , biorąc pod uwagę Twoje poglądy na temat np. kształu > naszej planety. Moje poglądy na kształt Ziemi są takie: ziemia ma kształt kulisty. Ty sądzisz inaczej, współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 12:20 A widziałaś, że ma? Skąd wiesz, że propaganda nie robi cię w bambuko, jak z plandemią? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 12:24 sumire napisała: > A widziałaś, że ma? Skąd wiesz, że propaganda nie robi cię w bambuko, jak z pla > ndemią? Pzredstawić ci tutaj dowody na kulistość Ziemi, w większości dostrzegalne (chyba) dla każdego człowieka, czy może sama sięgniesz do książek z podstawówki? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:53 sumire napisała: > Poproszę. nie chce mi się Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:55 to ponad twoją zdolnosc pojamowania. KsiąRZki z podstwuffki są pszystepniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 12:21 Ziemia z wielkiej. Errata jest dla wszystkich osób specjalnej troski, jezeli chodzi o intelekt, które mogą się o to do mnie przyczepic, a których jest zatrzęsienie w tym watku i które "Nowy wspaniały czas " czytały, bo się tym tutaj chwalą, ale z pewnością nie zrozumiały. (sorki za zdanie wielokrotnie złożone) Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 14:12 Rusycyzm. Po polsku to będzie: Ziemia wielką literą. Albo dużą. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 14:40 lub od wielkiej...(ups zaczyna się łapanie za słówka) Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 17:04 rusycyzmy są często używane w Polsce i niekoniecznie świadczą o zagranicznym pochodzeniu używającego, tak jak i zapożyczenia z innych języków, jeśli coś insynuujesz odnośnie autorki wątku Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 20:54 Rusycyzmy są stosowane, ale akurat ten jest błędem. Dziwnie to brzmi u pani, która kreuje się na osobę idealna i nieomylna. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:21 Mnie tam w szkole uczyli, ze elipsoidy obrotowej Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:57 umi napisała: > Mnie tam w szkole uczyli, ze elipsoidy obrotowej Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 07:37 Czytałam to w liceum, zlituj się... Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 08:06 morgen_stern napisała: > Czytałam to w liceum, zlituj się... > Czytalas czyli nic nie zrozumialas i po calym procesie rzucilas w kąt gniota. Szkoda, ze nie PRZEczytalas. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 08:17 Skąd te odważne wnioski? 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 08:24 morgen_stern napisała: > Skąd te odważne wnioski? 😀 > Po stwierdzeniu " czytalam" 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 09:08 Masz coś z głową? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:09 morgen_stern "Masz coś z głową?" Nie, a ty? Polecam zapoznać się z terminem : aspekt czasownika Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:36 morgen_stern napisała: > Masz coś z głową? Zadajesz to pytanie największej forumowej foliarze Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:51 A sorry, nie zajarzyłam 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 08:21 Ja nie czytałam, ale po tytule domyślam się o czym jest... Ni cóż, najpewniej nadchodzi NWO.. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 08:30 Warto przeczytac. Sama książka tez zostala napisana w ciekawych czasach. A w kontekscie obecnych czasow tresc jej jest bardzo niepokojaca. Jest Republika Świata, której przyświeca hasło: Wspólność, Identyczność, Stabilność... Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:10 Każdy, kto miał język polski w liceum, wie o czym jest ta książka. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 14:22 Nie w każdym kraju uczą polskiego w szkole... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:35 nutella_fan napisała: > Ja nie czytałam, Dlaczego wcale mnie to nie dziwi? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 11:10 Za moich czasów nie była w kanonie lektur, a czytam bardzo dużo, ze 2,3 książki miesięcznie od czasów podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 11:47 też nie sądzę żeby była w spisie lektur kiedy ją czytałam Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 12:13 Czytałam ją 25 lat temu. Też nie jako lekturę szkolną. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 16:20 Bardzo przepraszam, ale 2-3 książki miesięcznie to nie jest dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 17:06 to już zależy od grubości książek, Biblia, Potop + Lalka, to już niezły wynik Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 18:56 Kiedyś przeczytalam całego Władcę Pierścieni w 4 dni, 2-3 książki miesięcznie to taki mocno średni wynik. Przecież to raptem ~30 ksiązek rocznie, ja na urlopie potrafię 7-10 pyknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 08:52 Czy to jest legalne? Przekierowanie od razu na stronę, gdzie otwiera się tekst? To nie jest książka z Wolnych Lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 09:11 Tzn. prowadzący stronę, która zamieściła ten tekst, mają zgodę właścicieli praw autorskich (Huxley zmarł w 1963, więc jego utwory nie są jeszcze w domenie publicznej) oraz tłumacza? Czy też po prostu pośredniczysz w kradzieży? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 09:29 Zapytaj. www.comporecordeyros.cba.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 09:37 A co do stwierdzenia o kradziezy ... posrednikiem w kradziezy jest GOOGLE Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:33 ola_fatyga napisała: > A co do stwierdzenia o kradziezy ... posrednikiem w kradziezy jest GOOGLE Tak samo jak pośrednikiem w kradzieży samochodu jest publiczna drora? Się foliaro zaorałaś... Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:39 www.google.com/search?rlz=1C1WLXB_enPL699PL699&sxsrf=ALeKk030vsBB9bbSwon468YvfnsNUzmnKw%3A1604828331997&ei=q7ynX4GdPIuRsAeCi5LgCw&q=nowy+wspania%C5%82y+%C5%9Bwiat+pdf+wolne+lektury&oq=+nowy+wspania%C5%82y+%C5%9Bwiat+pdf&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgBMgQIIxAnMgQIIxAnMgIIADIGCAAQBxAeMgIIADIGCAAQBxAeMgIIADICCAAyBAgAEB4yBggAEAgQHjoECAAQRzoHCCMQsAIQJ1CVSFjHTWD_Z2gAcAN4AIABhAGIAewEkgEDMC41mAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpesgBCMABAQ&sclient=psy-ab pierwszy link u góry - POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:44 Jak to było wczoraj z tym wrzucaniem linków i brakiem mózgu, olu? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:46 ola_fatyga napisała: > pierwszy link u góry - POLECAM Pierwszy link z góry to nie "wolne lektury" ale miło forilaro jak pokazujesz, że nawet proste wyszukiwanie w googlu cię przerasta Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:32 ola_fatyga napisała: > Jest legalne. Jak korzystanie z paserstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 09:31 Racja, warto sobie odświeżyć po 20 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 09:37 Przecież to klasyk. Nie kojarzę chyba nikogo, kto tego NIE czytał. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 09:43 Ale dlaczego ty nam jakieś linki do internetu wrzucasz, Olu? Wczoraj tak się zapluwałaś w ich sprawie... PS Tę książkę prawie każdy czytał, miło jednakże, że ją odkryłaś, lepiej późno niż wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:04 Sądzę, że nasze trololo niedługo odkryje nawet taką nowość, jak 84 Orwella. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 18:53 Albo Powrót z gwiazd czy inne świeżynki typu Piknik na skraju drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:13 Teraz odkryłaś? Bo ja w gimnazjum... No ale brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:34 Serial wyszedł to foliarze odkrywają literaturę Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:38 spokojnie , może ola pomyliła fora - zdarza się Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 11:07 Jak pomyliła? Napisała tu, zamiast na grupie 1b LO??? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 11:12 np na grupie swoich osobistych koleżanek i kolegów gdzie się stymulują intelektualnie Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 11:17 Czyli jednak Ib LO, w sumie na zdalnym nauczaniu taka wzajemna pomoc nieoceniona jest, może koledzy nie wiedzą, że film jest i nieboracy lekturę czytają Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 10:58 Zanim zaczniesz swoje nieudolne wycieczki osobiste, wyjaśnij nam, dlaczego wczoraj znieważałoś forumki wrzucające ci linki, a dziś sama to robisz. Co nas jakieś twoje linki obchodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga [...] 08.11.20, 14:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 15:07 O dzięki, jeden z moich ulubionych bohaterów literackich. Ale poziom ripost, jaki prezentujesz, jest intrygujący. Ani jeden z twoich wpisów w tym wątku nie dotyczy powieści, którą nam polecasz. ROTFL. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 11:58 Widzę, że wszystkie ematki (PHI!) czytały. Widzę, że większość nie zrozumiała. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 12:09 To jest nawet urocze, jak pisie trolle i foliarze, jedni i drudzy żywcem wyjęci z powieści Huxleya i Orwella, odkrywają tę literaturę 😂 Bardzo ironiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 14:36 Nie zrozumiala Oli_fatygi? No coz, ja trudno zrozumiec. Biedactwo odkrylo wczoraj sens tej ksiazki i dzieli sie z innymi 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 14:48 >No coz, ja trudno zrozumiec. Biedactwo odkrylo wczoraj sens tej ksiazki i dzieli sie z innymi 😃 A Ty, Iwles, zrozumialas ją? Tak? To dlaczego tak epatujesz ignorancją? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 16:49 Co jeszcze nowego odkrylas ostatnio? "Dżumę" Camusa? Czy "Sto lat samotnosci"? Marqueza? No i po co podalas tlumacza, skoro to jest JEDYNE tlumaczenie na polski? Takie dane podaje sie, gdy jest kilka roznych tlumaczen. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
satur9 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 12:19 Cudowne, lektura szkolna, każdy czytał. Może w zalewie swoich filmików foliarzy z głębokiego interioru na YT odkryjesz coś równie nieznanego i niszowego jak "1984" czy "Folwark zwierzęcy". No ale tak to jest, gdy patologia do szkoły nie chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 12:47 >Cudowne, lektura szkolna, każdy czytał Czytał to nie znaczy PRZEczytał- patrz aspekt czasownika- a już ze zrozumieniem, to już nie jeden gimnazjalista na tym poległ. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:07 Coś musiało pójść bardzo nie tak na tych twoich rzekomych studiach komunikacji społecznej, jeśli po nich piszesz "nie jeden". Może za mało hipnopedii. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:23 nie jeden lecz wielu- powinnam tak napisac, biję się w pierś..i ortografa mamy w tym covidiańskim burdelu...(mała litera na początku i błedy interpunkcyjne, literówki są celowe. Otwiera sie przed toba nowa szansa zablysniecia) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:32 Tak, z pewnością są celowe 😂 To co ci się najbardziej podobało w tej książce, Olu? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:47 >sumire >To co ci się najbardziej podobało w tej książce, Olu? A Tobie? Ty naprawdę to przeczytałaś? Serio? Wątpie. Inaczej nie zadawałabyś pytań z gatunku "absurdalne". W tek książce nie spodobało mi się nic. Ta książka mnie przeraziła. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:48 i dalej przeraża, bo fikcja literacka staje się rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 17:20 ola_fatyga napisała: > i dalej przeraża, bo fikcja literacka staje się rzeczywistością. A konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 17:50 Wątkodajka jeszcze nie zdążyła tego ustalić Wcześniej pomyliła nawet tytuł tej książki, więc nie powinnyśmy oczekiwać, że zna jej treść. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 18:49 Daj jej trochę czasu, streszczenie też się chwilę czyta, zwłaszcza jak ktoś wyszedl z wprawy Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:52 Ależ co cię w niej przeraziło, Olu? Czyżby motyw karmienia propagandą? 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 13:17 Notopsze, wiemy o co ci chodzi. Że jak dopuścimy do uświadamiania seksualnego dzieci to nasze potomstwo skończy jak te bzykające się publicznie i obowiązkowo przedszkolaki z powieści Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 15:45 Przeczytalam najpierw komenty Wypowiedzi tych, ktore przeczytaly ksiazke wprost odrzucily mnie od nawet googlowania info o tej ksiazce. Teraz nie dziwia mnie ich poglady i podejscie do zycia. To musialo im niezle zryc beret. Jeszcze bardziej doceniam moich nauczycieli, ktorzy zamowali nas czyns innym w okresie dorastania. Myslalam, ze Stary testament to najgorszy syf pisany jaki mnie w zyciu spotkal. Moze jednak powinnam przeczytac, zeby zrozumiec co wplynelo na psychike mojego pokolenia? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 15:51 Może lepiej nie czytaj, najlepiej w ogóle nic, bo jeszcze odkryjesz, że są książki dużo bardziej poruszające i brutalne niż antyutopia Huxleya. I to jeszcze w dodatku opisujące prawdziwe wydarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 16:02 Daj spokój, jeszcze nie daj Boże sięgnie po '451 Farenheita', albo innego 'Władcę Much'. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 18:52 Czekam aż dostanie z bazy przekaz dotyczący Opowieści podręcznej i z wypiekami na twarzy przyjdzie tłumaczyć co to w koncu jest ten caly religijny totalitaryzm Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 20:11 "Stary testament to najgorszy syf pisany jaki mnie w zyciu spotkal." to ty chyba lepiej nic nie czytaj, ST akurat jest kopalnią wiedzy o tamtych czasach i pozwala zrozumieć motywacje niektórych narodów nawet dzisiaj, bo gdzieniegdzie na świecie niewiele się od tamtego czasu zmieniło. No chyba że ktoś czyta tylko starannie wybrane fragmenty na katechezie. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 08.11.20, 16:48 Nie, nie. Był potencjał w historii, ale wyszło kiepsko. Przebrnęłam, ale nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 09.11.20, 01:14 Ale kto jest taki zły i nas wszystkich skrzywdzi i zrobi nam brzydką i w ogóle okropną antyutopię: komuniści, naukowcy, lekarze (szczepionki)? Oprócz Huxleya mamy czytać (ZE ZROZUMIENIEM!!!!!!!!!) i przemyśleć (SAMODZIELNIE!!111!!!) raczej Rok 1984, czy może coś bardziej technofobicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 09.11.20, 02:10 Autorka wątku chyba zwróciła się po dalsze instrukcje do bazy, więc jeszcze nie wie jakie ma zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nowy Wspaniały Świat - polecam 09.11.20, 05:57 escott napisała: > Ale kto jest taki zły i nas wszystkich skrzywdzi i zrobi nam brzydką i w ogóle > okropną antyutopię: komuniści, naukowcy, lekarze (szczepionki)? Bill Gates do spółki z reptilianami. S. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Żal byłoby nie wspomnieć... 09.11.20, 08:16 Brave New World intro pl Odpowiedz Link Zgłoś