mia_mia 21.11.20, 10:14 Wszyscy w tym samym czasie od 4 do 17 stycznia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela.dzi Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:27 Nie ? Skończy się tym, że wszyscy pojadą jednocześnie i potem jednocześnie pójdą do szkół i pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:35 Raczej nie pojadą. Zamkną turystykę albo wprowadzą zakaz przemieszczania się. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:40 Mogą sobie wprowadzać bez stanu wyjątkowego. Zawsze można będzie wytłumaczyć siey jazdą do rodziny w celu opieki Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:59 Całą rodziną? Pewnie zrobią jakieś przepustki, w innych krajach jakoś to rozwiązywali i akurat na święta poparłabym takie rozwiązanie, bo jeśli tylko grzecznie poproszą to po świętach będzie katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:03 mia_mia napisał(a): > Całą rodziną? Pewnie zrobią jakieś przepustki, w innych krajach jakoś to rozwią > zywali i akurat na święta poparłabym takie rozwiązanie, bo jeśli tylko grzeczni > e poproszą to po świętach będzie katastrofa. Tak, jak najbardziej. Nie ma podstawy prawnej, żeby zakazywać przemieszczania się do rodziny niezależnie od liczby członków, którzy się wybierają. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:07 Z tego co pamiętam wkrajach, w których były przepustki obowiązywał stan wyjątkowy. Jeśli nie, chętnie się dowiem na jakiej podstawie obowiązywały. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:12 u nas niestety ograniczenia wprowadza się bezprawnie i egzekwuje pismilicją Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:13 U mnie był w marcu przez 2.5 mca zakaz przemieszczania się. Belgia. Nie było stanu wyjątkowego. Policja stała na wyjązdach z większych miast i wlepiała mandaty. Nawet do własnego domku letniego nie wolno było jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:14 W tym kraju prawo od jakiegoś czasu przestało obowiązywać, więc akurat to nie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:50 Tego nie są w stanie zrobić akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:52 Oczywiście że są. Nielegalnie jak całą resztę. Z wierną policją u boku... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 18:05 pade napisała: > Raczej nie pojadą. Zamkną turystykę albo wprowadzą zakaz przemieszczania się. przecież hotele zamknięte Odpowiedz Link Zgłoś
lewababa Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:35 nie, skończy się na tym, ze zabronią wyjazdów- wszyscy będą siedzieć w domu... jak czytam te brednie: zmieniamy termin ferii, kumulujemy w 1 terminie wszystkie województwa, by zmniejszyć skalę wyjazdów.... ku@@@wa gdzie tu logika?? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:43 W jaki sposób mogą zabronić wyjazdów bez wprowadzenia stanu wyjściowego ? Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:23 Normalnie. Tak jak w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:47 berber_rock napisał(a): > Normalnie. Tak jak w innych krajach. Być może w innych krajach są podstawy prawne żeby taki zakaz wprowadzić BEZ stanu wyjątkowego. W Polsce jednak jest inne prawo. Tyle że pislam prawa nie przestrzega od 2015 roku. No ale nie straszmy pisem prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:14 A w jaki sposób mogli nakazać noszenie maseczek? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:43 Mają być ferie bez wyjazdów - co to oznacza nie mam pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:09 Zwyczajnie, nauki nie będzie, bo będą ferie. Ale nie będzie wyjazdów, wiec dzieci spędza te ferie w domu. Ogłosili już zakaz organizacji wypoczynku dla dzieci, hoteli pewnie nie otworzą i już. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:38 little_fish napisała: > Mają być ferie bez wyjazdów - co to oznacza nie mam pojęcia Oznacza to ferie z Netflixem albo PS5* * oczywiście dotyczy tylko tych, którym udało się kupić Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 19:35 brak szkoły bez obowiązku wypłaty opiekuńczego Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:03 Tak, bo ośrodki wypowczynkowe są z gumy i szast prast przyjmą naraz wszystkch chętnych? Serio? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:52 Przecież póki co ośrodki wypoczynkowe hotele jak i cala gastronomia nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:15 Działa, działa... Tylko nie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:31 Powiedzmy. Pojechaliśmy ostatnio na jeden dzień do Szczyrku- po zejściu ze szlaku koło parkingu zjedliśmy wspaniały posiłek- powiedzmy na wynos, ogródek był otwarty, pogoda piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:54 No w restauracji poza hotelem, w którym jestes zameldowany, nie zjesz, wiadomo. Ale póki co czesc hoteli działa. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 13:42 W hotelach można przecież tylko służbowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 13:44 W tych otwartych mają lekkie do definicji podróży służbowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:59 mia_mia napisał(a): > W tych otwartych mają lekkie do definicji podróży służbowej. Niemnien jednak baza hotelowa nie jest z gumy. Miejsc nie przybedzie, a mogą rzucocr siły do kontroli w kurortach. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 10:27 Dlatego lepiej zamknąć wyciągi a nie kontrolować kilkadziesiąt miejsc noclegowych Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 10:41 I tak też zamierzają zrobić. Nieczynne knajpy i wyciągi skutecznie zniechęcą większość. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 14:03 Polacy to bardzo pracowity naród. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:21 ela.dzi napisał(a): > Nie ? Skończy się tym, że wszyscy pojadą jednocześnie i potem jednocześnie pójd > ą do szkół i pracy. Heloł...gdzie pojadą?? Przecież to jest po to, żeby nie jechać właśnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 13:51 Już znajomi zmieniają terminy wynajmu prywatnych kwater. Zejdź na ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:29 Upieprzą branżę turystyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:29 Ale to a propos czego? Twój pomysł czy niemiłościwie panujących? Pomysł zły. Wszędzie będzie tłok. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:30 Oglądam konferencję Morawieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:31 Nie pomysł tylko nowe wytyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:36 Jaki tłok? Gdzie pojedziesz? Serio liczysz że otworzą hotele i ośrodki? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:39 Czyli praktycznie to ferii nie ma. Jest tylko przerwa w nauce. Apartamenty chyba nie są zamknięte? Czy jednak zamknęli? Bo początkowo działały, gdy hotele przestały. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:17 Hotele działają, tylko nie wszystkie. A niektóre działają tak jakby rozporządzeń nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 18:24 Ferie to właśnie przerwa w nauce. Do tej pory też tak było, dla kilku milionów dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 18:28 Ale dostępne były rozmaite aktywności, półkolonie, kina, baseny, akcje typu"zima w mieście", działalność domów kultury. Teraz tego nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:40 Za granicę pojadą. Proste. A poza tym już ktoś napisał, że swojego elektoratu z Podhala nie zostawią w biedzie. Obstawiam, że w ferie ludzie będą się intensywnie przemieszczać. I zabawa od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:52 Zagranicę pojadą albo nie. Się okaże. Właśnie przed chwilą zmieniłam rezerwację w Dolomitach na 4-12 stycznia . Aczkolwiek tę lutową też jeszcze trzymam. Ale absolutnie twardo się nie szykuję. Nie mam pewności czy Włosi wpuszczą do siebie pół świata..... Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:54 Tez zmienilam swoja rezerwacje z koncowki stycznia na 9-16, tylko my Czechy akurat. W dodatku wlasnie jestesmy po covidzie, wiec wyjazd w ferie jest bezpieczny i dla nas, i dla innych Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:57 Hotele nie ale kwatery na nielegała i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 13:07 No Ok, tylko co po kwaterach jesli zamkną wyciągi, trasy biegowe i parki narodowe? Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:20 Faktycznie, Bałtyk w styczniu to mega atrakcja! Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:11 Dla mnie tak, po miesiącach smogu jest czym odetchnąć. Zawsze jeździmy zimą nad morze. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:13 A żebyś wiedziała. Gość w mojej kamienicy na wszystkie trzy apartamenty wynajęte w zimie. Teraz założę się ze tez będzie miał gości na nielegalu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 10:31 Super, a moje dziecko pozjezdza nad morzem na nartach? Tylko błagam, nie mówmy o pojedynczych górkach które są teraz nawet na północy Polski. Tak, maza nie zamkną. Jezior tez. Ale zima moj syn jeździ na nartach, a nad morze moze pojechac sobie dodatkowo, tak jak jeździ co rok. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 10:33 I owszem, nie umrze nie jeżdżąc w tym sezonie. Tak jak nie umrze bez szkoły. Bez wspinaczki. Bez kolegów codziennie. Za to moze umrzec, bo to jedyne działania, do których posuwa sie rzad. Szkoda, ze nie zapewnia normalnego funkcjonowania służby zdrowia tylko odpowiedzialnosc za wszystko zrzuca na nas. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:37 kosmos_pierzasty napisała: > Ale to a propos czego? > Twój pomysł czy niemiłościwie panujących? > Pomysł zły. Wszędzie będzie tłok. Tłok zasadniczo jest zawsze i tego się nie uniknie, oni po prostu chcą ten tłok ograniczyć do dwóch tygodni. Problemem jest to, że ci ludzi, którzy na feriach zarabialiby przez 2 miesiące, zarobią jedynie przez 2 tygodnie. Nie wiem co z firmami organizującymi wyjazdy feryjne. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:46 Hasło brzmi - ferie bez wyjazdów.... Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:49 A dzisiaj rano w Polsacie jeszcze jakiś facet sie wypowiadał w tej sprawie i liczył że ferie rozciągną ..... Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 11:15 > Nie wiem co z firmami organizującymi wyjazdy feryjne. CHRIS nie organizuje w tym roku zimowych obozów Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 11:20 No bo jest zakaz. To akurat najłatwiej ograniczyć i skontrolowanych. Wyjazdy indywidualne znacznie trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:25 kosmos_pierzasty napisała: > Ale to a propos czego? > Twój pomysł czy niemiłościwie panujących? > Pomysł zły. Wszędzie będzie tłok. 😂😂😂😂 Właśnie nie będzie. Nigdzie nie pojedziesz. Ferie były dzielone województwami, żeby uniknąć tłoku. Teraz są celowo w jednym terminie, bo po świętach będzie katastrofa. Ludzie mają siedzieć na tyłkach. Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:30 Termin ferii mi wisi. Szkóły zamknięte do świąt. Czyli szansa na jakąś naukę dopiero ok. 2o stycznia. ************** Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:31 Nie, bo feroe są od 4 stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:35 Nie odpowiadalam na twój wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:08 Ale ja odpowiedziałam na Twój. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:18 Przepraszam. Juz widzę. Pp prostu zauważyłam tylko dwójkę a zero dopiero teraz. Moj wpis jest rzeczywiście bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
edycja_kopiuj_wklej Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:37 to technicznie zabrali dzieciakom jeden dzien wolny, 6 stycznia Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:41 Jakby to miało jakiekolwiek znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:04 A to straszne. Chyba najgorsza wiadomośc w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:24 U nas 3 dni, bo 4 i 5 miały być wolne z puli dyrektorskich... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:34 Cholera, liczyłam na powrót maturzystów od 30 listopada. Łażę po domu i marudzę na temat ich krzywdy, a moje dziecko kontrapuntuje to okrzykami "Kurde, odrabialiśmy tego 4 stycznia w sobotę!". Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:10 A wszyscy mi znani maturzysci chcieli nadal zdalne Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:15 Moi nie chcą. Mam mat-fiz i biol-chem, i zwłaszcza biol-chem nie chce, mówią, że nauka idzie wolniej, że nie mają pojęcia, jak w takim układzie zrealizują program z przedmiotów wiodących. U mnie z angielskiego w przypadku uczniów dobrych i średnich wszystko jedno, czy stacjonarnie czy zdalnie, ale słabych wolałabym móc przyszpilić face to face. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:32 Tez mam biolchem i matfiz(chem). Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:18 mamalgosia napisała: > A wszyscy mi znani maturzysci chcieli nadal zdalne > Moja córka chce stacjonarnych zajęć, przynajmniej tych z przedmiotów maturalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:25 Głupoty piszesz. Mam syna w maturalnej. Wszyscy kumple wnerwieni i chcą wracać. A ma znajomych w kilkunastu liceach, bo towarzyska bestia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:33 Dlaczego glupoty? Napisalam prawde. Wszyscy moi znajomi maturzysci (okolo 70). Nie pisalam nic o twoich Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:49 Gazeciarz, na co dzień uczysz w szkole? To potworne . Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:13 Nie, tzw. małgosiamałgosia czy jak jej tam. Ale zwracam honor, gazeciarz jest jeszcze inny nick niż mamałgosia, tak że sorry, sorry, ale prawdopodobnie ten gazeciarzowy powstał celowo. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:32 mamalgosia napisała: > A wszyscy mi znani maturzysci chcieli nadal zdalne > Tak, tak, a wszyscy nauczyciele w twojej szkole po 1,5 miesiącu stacjonarnej pracy umarli na covid złapany od uczniów, wiemy, już to pisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 14:00 Znaczy twoi uczniowie? Mój syn też ma takie przedmioty, których chciałby (nie) uczyć się zdalnie już zawsze 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 15:21 Mowia o wszystkich przedmiotach, odpowiada im nauka w domu. Np nie traca dwoch godzin na dojazdy. Skupiaja sie tylko na tych lekcjach, na ktorych im zalezy. Wysypiaja sie. Zadowoleni sa i tyle. Fakt, ze u nas zdalna na wysokim poziomie (duzo wlasnych pieniedzy zainwestowalismy, wielu dobrych nauczycieli, a ci co sa kiepscy, to i na stacjonarnym byli). No i liceum, to mlodziez wie, czego chce Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:35 Mogę to zrozumieć tylko pod jednym warunkiem : że chcą odciągnąć o 2 tygodnie powrót do szkół, a po feriach 2szyscy definitywnie do szkoły. Jak nie, to uj ich wie po co to ... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:11 Premier powiedzial, ze 18 stycznia bedzie szczepionka. Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:23 No, a wtedy zaszczepią Kaczyńskiego i już będzie można wszystko pootwierać. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:24 🤣🤣🤣 Zwłaszcza, że Pfizer podał że do końca roku jest w stanie wyprodukować 50 mln dawek. To rozumiem że prawie wszystko idzie na rynek polski? 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:37 Zwisa mi to, i tak nie wyjeżdżam, co dopiero w takiej sytuacji - wydaje mi się to bardzo nieodpowiedzialne. Jeśli uda się otworzyć szkoły po tym terminie, byłoby świetnie. Gorzej, jak znowu ludzie wrócą nie wiadomo skąd, po 2 tygodniach szkoly wzrost zachorowan i zabawa zacznie się od nowa. Sama w środowisku szkolnym mojej córki mam takich, którzy muszą bo się udusza i jechali gdzieś tam na ostatni moment, przy bardzo juz duzej liczbie zachorowan, nie mając później nawet lotu powrotnego Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:43 To jest po to żeby szkół nie otwierać. Po feriach stopniowy niby powrót ale znowu wzrosnie no to nauka zdalna do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:47 Niestety może tak być. Bo przecież wiadomo, że liczba zakażeń wzrośnie, bo wszyscy będą musieli gdzieś pojechać... jakby chcieli, żeby faktycznie nikt się nie przemieszczał, to ogłosiliby ten termin dopiero przed samymi świętami, wtedy dużo ludzi już by nigdzie nie jechało. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 13:30 Ale to jak nie pojadą to nagle nam wirus wyparuje?? NIe bądz naiwna ze ci po tych feriach otworzą...do czerwca dzieci w domu będa siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:15 No przecież po feriach będzie szczepionka hłe hłe. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:40 Potwierdza się to co pisałam wczesniej. W tym roku szkolnym nikt nie wróci do szkoły. No moze klasy 1-3...Reszta moze zapomnieć o stacjonarnej nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 13:31 Tez tak myśle. Obiecywanie ze juz za miesiąć pójdą mozna sobie wsadzić wiedzie gdzie...tak samo w marcu mówili. Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 14:02 Puszczą 1-3 zapewne, a reszta w najlepszym wypadku hybrydowo. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:48 Biedne dzieciaki, strasznie ich żal, dostali tak strasznie do dudzie na starcie... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:00 madami napisała: > Biedne dzieciaki, strasznie ich żal, dostali tak strasznie do dudzie na starcie > ... No biedne bardzo. Okropne to wszystko. Oddałabym wiele, żeby tylko choć one mogły normalnie w miarę funkcjonować. Nie obchodza nikogo, najłatwiej im zakazać wszystkiego, ich prawa poświęcić. Reszta może robić znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:36 A jak się weźmie licealistów - pierwsza klasa - strajk nauczycieli, druga klasa - drugi semestr lockdown, trzecia klasa - pierwszy semestr lockdown. 16- 18 latki rzucone w tryb studiów i samodzielnej pracy. Ośmioklasiści szli do szkoły sześcioklasowej, w międzyczasie wywrócono wszystko do góry nogami, teraz mają zdawać egzamin uczeni w trybie nauki niemal studenckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 18:09 Gwoli scislosci (akurat mam syna maturzyste): w pierwszej klasie 11 dni szkolnych strajk, wiec wcale nie tak dużo; druga klasa: zdalne od 15 marca, a nie cały semestr (semestr zamkneli w Boze Narodzenie). No nie jest lekko, ale nie trzeba kłamać Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:39 Moje dziecko startowało w placówkach w wieku ok. roku, więc teraz ma mniejszy problem niż dzieci, które tylko zaliczyły zerówkę czy kawałek przedszkola i poszły do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 19:17 A ktoz to zalicza tylko zerowke lub kawalek przedszkola? Raczej dzieci zaczynaja przedszkole w wieku 3 lat. Co zresztą jest najlepszym wiekiem do rozpoczecia socjalizacji w grupie, roczniak tego na pewno nie potrzebuje i w zaden sposob z tego nie korzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 10:11 Zobacz sobie statystyki ile dzieci (zelaszcza na wsi) chodzi do przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:42 Ch... z feriami, szkół już pewnie nigdy nie otworzą. Ktoś wierzy, że pobitych „feriach” ruszą szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:44 Szkoły w tym roku szkolnym nie zostaną otwarte. Nikt nie ma w tym interesu, a zamkniete są bardzo opłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:44 I ślicznie. PiS bastiony - czyli górale - też poczują co to wkurw suwerena. W sensie - sami to poczują . Co roku jeździłam na snowboard, ale w tym roku solidarnie (haha ) nie pojadę, żeby nie dać im zarobić (nawet jeśli będzie można jechać na ferie). Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:45 Nie pojedziesz nigdzie, premier już zapowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:48 I spoko. Raz się poświęcę. Ale wiesz jakie oni będą mieli straty ? Cudownie. I w doopie mam, że cieszę się z czyjegoś nieszczęscia . Uprzedzam pierdoolety - nie wierze w karmę . Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:48 On tylko prosił. Nie ma zakazu przemieszczania się. Obstawiam ze pojedzie spora część tych, którzy zawsze jeździli. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:52 Mateusz Morawiecki o nadchodzącym okresie świątecznym: Pracujemy nad możliwościami prawnymi, które ograniczą możliwości przemieszczania się. Już dzisiaj apeluję, żeby nie zamawiać żadnych wyjazdów, atrakcji turystycznych, ani w Austrii, ani we Włoszech, ani w Szwajcarii, ani również w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:03 Ma to jakiś sens w tej sytuacji. Bardzo bym nie chciała żeby mi dziecko poszło do szkoły z ludźmi którzy dzień wcześniej wrócili z połowy Europy. Nie teraz, nie w tej specyficznej sytuacji. A za duzo ma do stracenia żeby nie iść przez kolejny tydzień lub dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:07 Już przestań żałośnie pitolić. Nie ma różnicy między sytuacją w połowie Europy a w PL Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:17 Jest różnica, bo u nas jest gorzej niż w wielu innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:11 Taka, że ludzie, których znam, siedzą sobie w domach i prowadzą zdalnie swoje firmy albo pracują, dzieci też nie ganiają po mieście, większość z nich nawet nie jeździ komunikacją miejską. A potem rozjadą się po Polsce i świecie, i wrócą z koroną. A niestety mamy takich matołów, że już przy poważnych ostrzeżeniach pojechali np. do Czarnogóry w wakacje, potem im odwołano loty i musieli dotrzeć do innego kraju, żeby w ogóle załapać się na lot do Polski. Nieważne, gdzie pojadą, wiem że ferie to będzie hulaj dusza w stosunku do tego, jak żyją teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 18:28 lily_evans11 napisała: > Taka, że ludzie, których znam, siedzą sobie w domach i prowadzą zdalnie swoje > firmy albo pracują, dzieci też nie ganiają po mieście, większość z nich nawet > nie jeździ komunikacją miejską. A potem rozjadą się po Polsce i świecie, i wró > cą z koroną. A niestety mamy takich matołów, że już przy poważnych ostrzeżeniac > h pojechali np. do Czarnogóry w wakacje, potem im odwołano loty i musieli dotrz > eć do innego kraju, żeby w ogóle załapać się na lot do Polski. Nieważne, gdzie > pojadą, wiem że ferie to będzie hulaj dusza w stosunku do tego, jak żyją teraz > . > Lily, a dopiero przepraszałaś za szczucie.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:09 A co w "polowie Europy" jest zlego? Jesli chodzi o epidemie, to w Polsce najgorzej Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:31 Ty módl się o to, by Ci ludzie wyjeżdżali poza Polske. Mamy najbardziej xujową sytuacje w Europie. Przypuszczam, że lada moment wszyscy zamkną się przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:43 Niesamowite, tyle obostrzeń od października, w niektórych regionach u dłużej i dalej nic. Ja się pytam po co było zamknięte wszystko na wiosnę, ogromne straty tylko po to by powtarzać wszystko teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:15 To tez możliwe i wcale bym się nie zdziwiła. Rzecz w tym, że wyjazd poza Polskę to tez pobyt na lotnisku i lot z Polakami. Gdziekolwiek pojadą, będą się przemieszczać w dużych skupiskach i przy obecnych liczbach nie ma siły, żeby ktoś nie przywiózł do szkoły zakażenia. I nie, na codzień nie przemieszczają się w taki sposób, bardzo komfortowo zdalnie pracują i prowadzą firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:43 Tez myśle, ze nikt nas chlebem i solą nie będzie witać. Odpowiedz Link Zgłoś
merces Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 13:07 Tak, bo gdzie indziej jest wspaniale po prostu. Poczytajcie sobie co się dzieje w Czechach w ciągu trzech tygodni podwoiła się liczba zgonów, zresztą w całek Europie jest taki trend ), we Włoszech, Francji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
welcome_back Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:16 Nie pojedzie duża część z tych osób, które rodzinnie jeżdżą na ferie. Bo zwyczajnie dostępność ośrodków / pokoi / hoteli (jeśli w ogóle będą jakieś dostępne) spadnie z liczby X na X/4. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:24 Albo i nie pojedzie, bo ceny będą z kosmosu. My rezerwowaliśmy ferie jakiś czas temu, to i wszędzie było znacznie drożej niż w ostatnich latach. Teraz, jak nas wszystkich skumulują, to w ogóle nie chcę tego widzieć. My ferie odpuszczamy w każdym razie. Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:50 Ale jak popatrzy się na maturzystów, jakie to przechlapane pokolenie- jeśli ktoś nie zadbał o ich wykształcenie- klasa1- strajk nauczycieli, klasa 2- w II semestrze zdalne nauczanie, klasa 3- zdalne nauczanie. Przechlapane. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:10 Najbardziej te 5 dni strajku im zaszkodziło... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:19 cku napisała: > 3 tygodnie 10 dni roboczych w szkole moich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:24 Tfu, źle wpisałam - 11 dni nauki stracili. W niektórych szkołach 8 lub mniej Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:21 Szczególnie, że nie wszystkie szkoły strajkowały. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:22 Pokolenie to ok 25 lat. Strajk trwał 2-3 tygodnie, nauka zdalna w zeszłym roku niecałe 3 miesiące. Już bez przesady z tym straconym pokoleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:25 Strajk to było 11 dni nauki. W niektórych szkołach mniej Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:35 mia_mia napisał(a): > Pokolenie to ok 25 lat. > Strajk trwał 2-3 tygodnie, nauka zdalna w zeszłym roku niecałe 3 miesiące. Już > bez przesady z tym straconym pokoleniem. Nauka zdalna trwała od 11 marca do końca czerwca. To są prawie 4 miesiące, a nie niecałe 3. Może zapisz się na jakiś zdalny kurs matematyki? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:44 Kojarzyłam koniec marca (a wtedy zdalne ruszyło), ale rzeczywiście od 12 były zamknięte, tylko po drodze były ferie świąteczne, egzaminy/matury, 1-3 maja. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 13:33 Zajebiście...czyli prawie 4 miesiace praktycznie bez nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:53 Ale dla niektórych to było niemal całe półrocze, tak jak np. u nas - chyba 2 czy 3 tygodnie pochodzili do szkoły i bye bye. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 10:18 Gowin ogłosił zamknięcie wyciągów. Górale szaleją na lokalnych forach. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:50 Mam to gdzieś. I tak wyjeżdżamy na Słowenię w starym terminie, na narty. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 10:53 Oj chyba nie... Mateusz Morawiecki o nadchodzącym okresie świątecznym: Pracujemy nad możliwościami prawnymi, które ograniczą możliwości przemieszczania się. Już dzisiaj apeluję, żeby nie zamawiać żadnych wyjazdów, atrakcji turystycznych, ani w Austrii, ani we Włoszech, ani w Szwajcarii, ani również w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:06 Tak, tak, faktycznie. Powinien był wymienić wszystkie kraje świata. W kolejności alfabetycznej Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:08 Wspomniał o Polsce i o nie planowaniu wyjazdów więc nie wiem jakimi kategoriami myślisz, że akurat gdzieś będzie można pojechać, nawet w Tatry nie pojedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:21 Słowenii nie wspomniał jak i Węgier Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:28 Górale bym im gardła poprzegryzali, gdyby PiS przekierował ruch turystyczny do Czech albo na Słowację. I rzeczywiście byłoby to głupotą, bo ludzie by zarażali się u sąsiadów i wracali, a u nas hotele byłyby zamknięte. Nie pozwolą sobie na to. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:06 mia_mia napisał(a): > Górale bym im gardła poprzegryzali, gdyby PiS przekierował ruch turystyczny do > Czech albo na Słowację. Słowacja obowiązkowy test na granicy. Kolejka będzie na dwa dni czekania. Albo i lepiej. Czechy test albo kwarantanna. Nie sądzę, biorąc pod uwagę jak radzi sobie Polska, żeby jakoś bardziej zostało poluzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:07 A skąd pewność, że tam będą otwarte hotele, że będą wpuszczać Polaków, że nie będziesz miała kwarantanny na wjeździe i po powrocie? Dla mnie teraz planowanie na dłużej niż tydzień jest bezsensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:24 W doopie mam kwarantannę. Możemy posiedzieć w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:32 Dwa tygodnie posiedzisz na Słowacji, dwa tygodnie w Polsce dla tygodnia jeżdżenia na nartach? Nie wiem czy tak będzie, ale to niewykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:02 Słowenia to nie Słowacja. Dwa tygodnie na Słowenii? Biorę! Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:25 Teraz też niby było, że przez Słowenię wolno tylko przejechać. Byliśmy dłużej i pies z kulawą nogą się nie zainteresował. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:26 Oczywiście, że jest bezsensowne. No chyba, że w ramach odstresowania z bezpłatnym odwołaniem rezerwacji. W innej sytuacji to chyba jak ktoś ma za dużo kasy i nie ma co z nią robić to może sobie rezerwować wyjazdy przy obecnej sytuacji. Mam nadzieję tylko, że znowu nie będzie stada zdziwionych jak przy Wszystkich świętych. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:02 heca7 napisała: > Mam to gdzieś. I tak wyjeżdżamy na Słowenię w starym terminie, na narty. Hehehe, tak, napewno, zwłaszcza Słowenia... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ferie zmiana terminu 23.11.20, 14:35 ????? Byliśmy w sierpniu. Pies z kulawą nogą się nie zainteresował co robią Polacy dłużej niż było wolno. Żadnych kontroli nigdzie. Myślisz, że oni dutkow nie potrzebują? Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:07 Co za różnica jak będzie zakaz poruszania się, w wielu krajach tak zrobili. Większego kurwa bym miała, jakby po świętach i kilku dniach w szkole znowu wolne wypadło dla dziecka i kolejne proszenie się o prace zdalną w pn, wt, bo tato ogarnie śr i czw. a pt ciocia lub babcia. Już pierdolca dostaje przy tym grafiku, ale przynajmniej nikt nie musi brać urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:09 Jezu, dziwnie. Nie wiem czy to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:41 Mnie to obojetne. Przez 2 dotychczasowe lata szkoly dziecka 2x bylismy na nartach po feriach bo ja tak lubie, dopiero od 2 polowy lutego. Dzien dluzszy. W tym sezonie juz dawno postanowilam ze jesli w ogole sie uda ( bo w aktualnej sytuacji nie wybralabym sie ) to ostatni tydz lutego/pierwszy tydz.marca Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:45 Zrobia tak jak wczesniej: Parki narodowe i krajobrazowe zostana zamkniete. Wyciagi narciarskie tez. Trasy na narty biegowe sa w parkach wiec to tak przy okazji. Hotele zamkniete. Nie bedzie po co jechac. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 13:35 Juz sie zdazylo, ze zamkneli plaze i min. Trojmiejski Park Krajobrazowy oraz bulwary. Tak, moga zamknac brzeg Baltyku Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 11:46 Nie zmienia to moich planów wyjazdowych. Niech się pimpają. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:19 Mogę się podpisać. Jako ozdrowieniec czuje się bezpieczna. Nawet za test sobie zapłacę, ale muszę się wyrwać nad morze, do lepszego powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:43 A skąd pomysł, że nie można znów zachorować. Spokojnie można, nawet gorzej. To jak grypa, nie ma co sobie robić nadziei . Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:51 Dopóki masz przeciwciała, to ryzyko ciężkiego przebiegu jest dużo mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia.1980 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:05 No cóż..... ja się cieszę, że ogłosili to dzisiaj bo przecież mogli nowy termin ferii podać 3 stycznia. 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ U mnie akurat zmiana terminu ferii ma znaczenie a teraz to jeszcze mogę bezkosztowo odwołać rezerwację w hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:13 Zarezerwowałam szybko dodatkowy termin (póki był wolny i cen nie podnieśli) wyjazdu w polskie góry na styczeń, ten na luty na razie zostawiłam, oba mogę jeszcze odwołać. Mam nadzieję, że nie wprowadzą zakazu uniemożliwiającego taki wyjazd...Ja już żyłam od jakiegoś czasu odliczając dni do urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:34 No na święta niby chcą wprowadzić ograniczenia w poruszaniu, pytanie czy tylko na okres świąteczny czy na ferie też Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 13:15 aguar napisała: > Zarezerwowałam szybko dodatkowy termin (póki był wolny i cen nie podnieśli) wyj > azdu w polskie góry na styczeń, Zrobiłam dokładnie tak samo, tylko poprzedni termin odwołałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 12:38 Nie wiem, co o tym sądzić. Mam wykupione dwa tygodnie w hotelu w polskich górach w czasie świąt i sylwestra. W terminie starych ferii zarezerwowana Austria. Pożyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
nessy Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 13:20 Co do ferii, to akurat wiele osób narzekało na to, że każde województwo ma je w innym terminie i im to nie pasowało. Teraz chyba powinny się cieszyć, że wszyscy mamy tym samym czasie Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 14:17 Masakra, czyli z zimowisk nici. Czuję, że wprowadzą zakaz przemieszczania, a przynajmniej zamkną to hotele i wyciągi. Od lutego dzieci wrócą do szkół, po feriach na których nie wypoczęły i będą zasuwać do wakacji? Co im te dzieciaki zawiniły? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 14:49 mum2004 napisała: Od lutego dzieci wrócą do szkół, po feri > ach na których nie wypoczęły i będą zasuwać do wakacji? Co im te dzieciaki zawi > niły? Nienawidza młodych. I daja im w kość, bo moga. Co do powrotu w lutym - no bardzo watpię, niestety. Pewnie 1-3 + maturzyści maja szansę, reszta będzie gnić przed kompami dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 15:13 I tak źle i tak niedobrze. Ja wrócą to dostaną w kość - po długiej przerwie ruszą z kopyta i w wielu szkołach będzie to, co we wrześniu/październiku, czyli łapanie ocen, bo nie wiadomo kiedy znowu zamkną. A jak nie wrócą, to faktycznie mogą się z tym zdalnym bujać do wiosny albo i do wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 15:30 mum2004 napisała: > Masakra, czyli z zimowisk nici. Czuję, że wprowadzą zakaz przemieszczania, a pr > zynajmniej zamkną to hotele i wyciągi. Od lutego dzieci wrócą do szkół, po feri > ach na których nie wypoczęły i będą zasuwać do wakacji? Co im te dzieciaki zawi > niły? Od połowy stycznia wrócą przed komputery po feriach spędzonych przed komputerami, bo wszelkie możliwości aktywnego zimowego wypoczynku poszły się paść Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 15:39 To mnie najbardziej dołuje. O ile latem można jakoś ogarnąć wypoczynek, to zimą beznadzieja ☹️ Mieszkam w Wielkopolsce, tu od dawna zimy nie sprzyjają aktywności na świeżym powietrzu, śniegu brak, temperatura na poziomie 2-3 stopnie, często bez słońca. Do tego zamknięte basenu, kina i domy kultury, zimowisk nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 15:44 W Warszawie tak samo. Naturalnej zimy brak, lodowisk w tym roku też pewnie nie otworzą, zamknięte baseny, wspinaczki i inne atrakcje, tylko siedzieć i wyć Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:17 Poważnie, zaaresztowali wam rowery, piłkę, przywiązali do kaloryfera? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:30 Ile można jeździć na rowerze, jak temperatura jest w okolicy 0 stopni? Może to dla ciebie atrakcyjna aktywność, dla mnie nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:42 Nie wiem jak u Was, ale u nas nadal po kilka stopni, jutro jadę do rodziców na długi spacer. My znów pod miastem więc dziecko z godzinę dziennie skacze na trampolinie, kolejną gra z nami w piłkę, badmingtona, rzutki. Pod tym względem nie jest u nas źle. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:47 A u nas nie ma słońca, wieje, jest wilgotno i buro. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 20:19 U nas dziś też, ale na spacer pojechaliśmy, ludzi dużo, rowery, nordic, biegacze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 18:12 U nas takie powietrze w sezonie grzewczym, ze wszystkie te aktywności odpadaja Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:47 Tja, rowery i piłka w szarej, burej, wilgotnej piździ.wie... Już drobię nogami z radości! Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 20:27 Nie no lepiej na kanapie niż aktywność przy kiepskiej pogodzie. Jak nie nawidzę jesieni i zimy to tylko ja wiem, ale skoro nie da się inaczej to trudno trzeba zacisnąć zęby, mam dość małe dziecko i dla niego nigdy nie ma zbyt brzydkiej pogody, dziś przebiegł z kilka kilometrów, grał w piłkę, skakał ktoś mu musi w tym towarzyszyć, więc zaciskam zęby i to robię. Dalekie to bardzo od ideału, ale wolę to niż narzekanie, że dziecko nie ma ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 20:59 To w miejsce małego dziecka wstaw 12-13 latka. I weź go na spacer w mżawkę lub deszcz Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:06 Przecież dzieci w tym wieku nie muszą wychodzić z rodzicami po 16.00, mogą spotkać się z kolegami, a iść na trening mogą i wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:14 Po 16 to jest ciemno. Gdzie niby mają iść? Basen mojemu zamknęli. A piłki nie lubi, więc nie będę go ja siłę na ferie do klubu zapisywać. I ja serio rozumiem że pandemia, że siła wyższa. I oczywiście nie umrzemy od tego. Ale ponarzekać sobie chyba mogę, że zamiast obozu narciarskiego (dzieci) i wypadu ze znajomymi na "knajping" i zwiedzanie (my), będziemy mieli miesiąc spacerów przy brzydkiej pogodzie i organizowania aktywności zastępczych Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:22 Ponarzekać można, ja właśnie szukałbym dobrych ofert na bilety na wyjazdy w fajne miejsca i zastanawiała czy mi się tyłek zmieści w kostium, a dziecko nie wyrosło z kąpielówek. Nie mam na to wpływu, więc jakoś próbuję się dostosować do sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:22 Oczywiście, 12-13 latki mogą wyjść bez rodziców włóczyć się po dworze w ciemnościach. Ty to piszesz na poważnie? Pomijając na ile to bezpieczne, to co miałyby wtedy robić? Nie sądzicie,że to bardzo dziwne, jak najpierw latami się trąbi o szkodliwości ekranów i że dzieci mają za mało ruchu, a potem skazuje się je na długie godziny przed kompem każdego dnia i pozbawia legalnej możliwości spędzenia czasu na dworze za dnia? Ogranicza poważnie aktywność fizyczną, pozbawia wf....( Uważam że wg zdalny polegający na przerabianiu teorii jest zbędny, wolałabym żeby w tym czasie wyszli na spacer nawet wokół bloku) Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:30 Normalnie o tej porze 12-13 latki wracają ze szkoły albo idą na zajęcia dodatkowe po ciemku. Pobliska szkoła jest zamknięta, ale boisko działa (no chyba, że się dzieci włamują, tego nie wiem). U nas wf w domu, jeśli ktoś nie ma balkonu, ogrodu, ale jest w praktyce, u znajomego nastolatka mają przebiec, przejechać w ciągu tygodnia jakiś dystans i to udokumentować. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:38 A u nas szkoła dogodnie zamknęła się na cztery spusty, a wf to omawianie dwutaktu. Już pomijam fakt że moja gmina w ramach covidowych oszczędności włącza co czwartą latarnię na ulicy. Sama boję się chodzić w niektórych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:01 Masz małe dziecko, ale zrozum że starsze mają zupełnie inne potrzeby. Przede wszystkim nie chcą wciąż wychodzić z rodzicem. Po drugie spacery są nieco nudne, zwłaszcza jeśli stają się główna rozrywka na dworze przez wiele tygodni, przy nieciekawej pogodzie. Z 10 latkiem trudniej urozmaicać spacerki zbieraniem kolorowych liści itp. A po trzecie, starsze dzieci pragną jakiejś interakcji z grupą rówieśnicza. Mogę sobie stawać na uszach, a nie jestem w stanie tego zapewnić. No ale jestem pewna że zaraz się dowiem że to tylko moja nieudolność wychowawcza, dzieci ematek mogą spędzać całe miesiące tylko z rodzeństwem i todzicami, wszyscy się kochają 24/7 i jeżdżą na wycieczki rowerowe bez względu na pogodę. Po powrocie planszówki Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:14 Moje dziecko ma 8 lat i mnóstwo energii, więc to już nie wiek zbierania liści, a na spacer można się umówić ze znajomymi czy dziećmi z rodziny. Nastolatki mogą różne aktywności sportowe uprawiać w towarzystwie kolegi. I jeszcze raz powtórzę daleko temu od ideału czy choćby namiastki normalności, ale lepsze to od narzekania. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:27 Robimy co możemy, ale sama się przekonasz że 8 latek a nastolatek to zupełnie dwa różne światy. Poza tym to co działa przez pierwsze trzy tygodnie, zaczyna nużyć po miesiącach, nie sądzisz? Tak samo jak zaczyna nużyć towarzystwo wciąż tych samych kilku kolegów na krzyż. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:47 No właśnie. Dlatego wg mnie oddzielenie ferii świątecznych i zimowych ułatwiłoby przeżycie tego. Bo miesiąc to długo. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 23.11.20, 14:17 Przecież nie żyję w oderwaniu od znajomych, którzy mają dzieci w różnym wieku, ci którzy żyli aktywnie nadal tak żyją, treningi młodzieży odbywają się normalnie, można się umówić na squasha, nawet basen da się zorganizować pod pewnymi warunkami. Nie ma potrzeby chodzić z rodzicami dookoła bloku, przynajmniej narazie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 23.11.20, 15:02 U mnie basen zamknięty na 4 spusty. Nawet zajęcia grupowe odwołane. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ferie zmiana terminu 23.11.20, 17:15 mia_mia napisał(a): > Przecież nie żyję w oderwaniu od znajomych, którzy mają dzieci w różnym wieku, > ci którzy żyli aktywnie nadal tak żyją, treningi młodzieży odbywają się normaln > ie, Ale tu mówimy też o tej młodzieży, która nie trenuje i nie jest bardzo aktywna sportowo na codzień, a jednak lubiła np. pojeździć zimą na nartach. Jak teraz tych nart zabraknie, to taka młodzież "ferie" przeleży w łóżku z telefonem, bo alternatywy równie atrakcyjnej zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 18:30 mia_mia napisał(a): > Poważnie, zaaresztowali wam rowery, piłkę, przywiązali do kaloryfera? Moje dzieci co roku mają bardzo aktywne ferie i czekają na to długo Tydzień w alpach zawsze - to nasza tradycja Drugi na obozie sportowym jeden na biegowkach w Jakuszycach z przyjaciółmi drugi Faktycznie piłka w błocie i rower w muldach cudownie im te atrakcje Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 20:13 A my w ferie zawsze wyjeżdżamy w ciepłe kraje i też zawsze na to czekamy, w tym roku nie pojedziemy i oby ludzie tylko takie problemy mieli. Sezon w Alpach trwa długo, być może jeszcze uda się Wam wyjechać. Dziś byliśmy w lesie, ludzi dużo, w tym sporo na rowerach, mnóstwo biegaczy, a pogoda bardzo byle jaka. Działa tenis, kluby piłkarskie, siłownie na świeżym powietrzu, można jeździć konno. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 20:23 Bardzo atrakcyjna oferta. Zakładając, że wszyscy lubią piłkę nożną i mają stajnię w zasięgu ręki. To będzie kurde cały miesiąc. Tak, wiem, brak możliwości wyjazdu to nie jest największy problem. Ale ja w takiej sytuacji wolałabym jednak te ferie oddzielnie. Najpierw półtora tygodnia na święta - trochę oddechu. Potem na miesiąc do szkoły i znów dwa tygodnie - byłoby po czym odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 20:37 Ja też, choćby dla wszystkich w marcu, bo na początku stycznia będzie wysyp zachorowań po świętach i Sylwestrze. Jeśli zostawią jak jest to zrobiłabym dodatkowe wolne wiosną i skróciła o dwa tygodnie wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:02 No właśnie. Bo teraz będzie miesiąc siedzenia po dwóch miesiącach siedzenia. Ciekawe czy na ferie zniosą ten zakaz samodzielnego poruszania się małolatów do godziny 16. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:04 little_fish napisała: > No właśnie. Bo teraz będzie miesiąc siedzenia po dwóch miesiącach siedzenia. Ci > ekawe czy na ferie zniosą ten zakaz samodzielnego poruszania się małolatów do g > odziny 16. Na tych slajdach było napisane, że to obowiazuje w dni nauki szkolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:21 "Nasze" lodowisko (Ursynów) na szczęście już otwarte. Wybieramy się, tylko muszę córce nowe łyżwy kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 18:16 To przy Multikinie? Jak tak to bosko, też pójdziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 15:48 Baseny są otwarte. Moje dziecko cały czas chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:00 Tylko dla zorganizowanych grup. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:32 Nie tylko dla zorganizowanych, mój syn ma normalne zajęcia z trenerem, 1 na 1. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:02 U nas tylko zajęcia zorganizowane. Owszem, moje dziecko trenuje i chodzi, ja zresztą również chodzę na treningi zorganizowane dla dorosłych. Ale w ferie nie ma zajęć i normalnie można byłoby dziecku czas urozmaicić wizytą w aquaparku czy na zwykłym basenie, aby popływać rekreacyjnie, nie w ramach zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:33 Moje też chodziło. Ale się znalazł nadgorliwiec, zrobił donos do gminy, że łamią przepisy, bo zrobili zorganizowaną grupe dla seniorów i basen zamknięty od odwołania/ wyjaśnienia ☹️ Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:23 U nas na szczęście zajęcia są także w ferie. Chociaż tyle maja te dzieciaki. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:18 A dlaczego mają nie wypocząć? Z domu nie wychodzicie na świeże powietrze? BTW, to nie dzieciaki im zawiniły, tylko po prostu tak jest wygodniej, nie trzeba kombinować, myśleć, kupować środków, zatrudniać nauczycieli, żeby np. rozgęścić szkoły itp. itd. Im decyzja o zamknięciu szkół przychodzi łatwo, bo im ten problem kompletnie zwisa. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:35 Na ile wyjdziesz z tego domu jak jest 0 czy 1 stopień i wilgoć w powietrzu? Prawie miesiąc tych ferii będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:47 Moi nie wypoczna. Lubia siedziec w domu i nie wyciagne ich na dwor, nie ma mowy, jesli nie bedzie atrakcji typu narty. Miesiac beda siedziec w domu z okazjonalnym wyjsciem z psem i basen. My wlasnie jestesmy po covidzie. Lekarze wrecz zalecaja zmiane klimatu i wypoczynek. Dlatego pewnie zaryzykujemy i w ostatniej chwili cos zabukujemy: narty, jesli sie da, czy egzotyke np. na Zanzibar lataja a tam przyjmuja. I dla nas bezpiecznie, bo w styczniu bedziemy miec przeciwciala a i dla innych nie bedziemy zagrozeniem. Moze powinni ozdrowiencow z zakazu wylaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 16:56 Jakby ogłosili taki pomysł, to zaraz będą mieli powód do lockdownu - ci którzy teraz unikają testów zaczęliby się ich domagać, żeby udowodnić przejście covida. I zaraz by liczba zakażeń poszybowała . Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:31 A część osób próbowałaby złapać covida, żeby potem normalnie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 17:41 Ospaparty było popularne swego czasu, teraz by było coronaparty. I siup na teścik. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 18:42 lily_evans11 napisała: > A dlaczego mają nie wypocząć? Z domu nie wychodzicie na świeże powietrze? Twoje dziecko wypocznie chodząc na spacerki? Będzie w ogóle chciało na te spacerki wychodzić? Bo moje nastolatki, jak u maeve.binchy, muszą mieć atrakcję w postaci np. nart czy snowboardu, żeby wyjść na dwór w zimowe dni. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 19:03 Nawet żeby pójść na spacer przydałaby się jakaś sensowna pogoda -np. lekki mróz, śnieg, słońce. Spacerowanie przy plus 1-2 stopniach, w wilgoci i mżawce to średnia przyjemność. A taka pogoda u nas przeważa zimą ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 21:17 Nie, moje nie ma aż takich wymagań . Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ferie zmiana terminu 23.11.20, 12:54 lily_evans11 napisała: > Nie, moje nie ma aż takich wymagań . > A jakie ma? Wychodzi na dwór? Co wtedy robi? Jedno z moich dzieci ostatnio zapaliło sie do deskorolki. Pasja na tyle duża, że potrafi na cały dzień jechać do Warszawy (mieszkamy pod), żeby jeździć w skateparku (u nas nie ma). Pozostałe takich pasji nie mają, WF nie mają, chętnie za to jeździły zawsze w ferie na nartach, a mnie cieszyło, że miały chociaż tyle ruchu. Za duże juz na spacerki z rodzicami, może raz wyjdą, ale na pewno nie codziennie, i na pewno nie koło domu (może gdyby udało sie wyjechać w góry, nawet bez nart). Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 15:22 Mysle, ze chca ta decyzja kupic czas. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 18:10 W sumie te ferie w jednym terminie i zakaz organizowania wypoczynku może miec pewien sens jako przygotowanie do otwierania szkoł w styczniu (nie będzie zamieszania z terminami, przez dwa tygodnie ewentualne zakażenia świąteczne się nie rozniosą dalej). Ale nie podejrzewam naszego rządu o tak daleko idące myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Ferie zmiana terminu 22.11.20, 20:50 cku napisała: > W sumie te ferie w jednym terminie i zakaz organizowania wypoczynku może miec p > ewien sens jako przygotowanie do otwierania szkoł w styczniu (nie będzie zamies > zania z terminami, przez dwa tygodnie ewentualne zakażenia świąteczne się nie r > ozniosą dalej). Ale nie podejrzewam naszego rządu o tak daleko idące myślenie. A ja właśnie myślę, że z tymi feriami chodzi o to, zeby przesiedziec w domach po świętach i sylwestrze, bo ludzie będą jeździć do innych regionów Polski spotykac sie z rodziną-na to nie ma siły. A zawsze po świętach jest sporo chorób chociażby u dzieci, jak sie z kuzynostwem pospotykaja i wymienia wirusami Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ferie zmiana terminu 23.11.20, 12:58 sol_13 napisała: > > A ja właśnie myślę, że z tymi feriami chodzi o to, zeby przesiedziec w domach > po świętach i sylwestrze, bo ludzie będą jeździć do innych regionów Polski spot > ykac sie z rodziną-na to nie ma siły. A zawsze po świętach jest sporo chorób c > hociażby u dzieci, jak sie z kuzynostwem pospotykaja i wymienia wirusami I to kolejny absurd, bo moim zdaniem duzo większym zagrożeniem epidemiologicznym będą spotkania rodzinne, nikt nie będzie w domu siedział w maseczkach, ani zachowywał dystansu. A na wyjeździe feryjnym byłoby to jednak łatwiejsze. My np. w tym roku juz zdecydowaliśmy, że z rodziną w święta sie nie spotykamy, ale planowaliśmy ferii, głównie ze względu na dzieci i zapewnienie im zmiany otoczenia, ruchu (sporty zimowe), i oderwania od elektroniki. I dostajemy po tyłku. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Ferie zmiana terminu 21.11.20, 18:17 Powrót do komunizmu. Wtedy też ferie były w jednym dla wszystkich terminie. Odpowiedz Link Zgłoś