olena.s 22.11.20, 19:00 rzadki rosół z kury? Żeby za tydzień był podstawą do zupy? Czy w grę wchodzi tylko mrożenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicia033 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 19:02 da się, czemu miałoby się nie dać? Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 19:12 Wlewasz gorący rosół do słoika, zakręcasz, stawiasz do góry dnem a jak wystygnie wstawiasz do lodówki i może postać nawet dłużej niż tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 22:07 banicazarbuzem napisała: > Wlewasz gorący rosół do słoika, zakręcasz, stawiasz do góry dnem Po zakręceniu wstrząsam, aby zagrzać powietrze "nad" rosołem, potem, gdy rosół już się nie "buja" w słoiku popuszczam zakrętkę, aby ciśnienie wyszło. Powtarzam te czynności przynajmniej jeszcze raz. Nie jest to bezpieczne, bo można się poparzyć, no i nie ma mowy, żeby to robić bez rękawic, ale słoiki zassane jak wściekłe. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 19:22 Nie wiem, nie wekowałam nigdy zup. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 20:23 Dokładnie tak, jak pisze pani powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 19:21 Pewnie, możesz go trochę odparować, żeby zmieścił się w mniejszy słoik, Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 20:15 Dłuższe gotowanie rosołu z warzywami pozbawia go ich, znaczy warzyw, smaku. Sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 20:30 MOzna wyjąć warzywa...odparować. Rosól bardziej esencjonalny ... Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 21:08 Nie próbowałem. Czy reszta, chodzi o wywar z warzyw, nie straci smaku wskutek długiego gotowania? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 21:58 Przecież rosół to zupa z definicji bardzo długo gotowana. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 23:36 Rosół rozumiany jako całość - tak. Ale warzywa należy dodawać w końcówce gotowania - nie wcześniej, niż 30-max40 minut przed końcem. Gotowane dłużej sprawiają, że rosół traci smak i robi się jakiś "jednostajny". Sprawdzone. Niewiele potrafię gotować, dla siebie samego po prostu mi się nie chce, z lenistwa potrafię zjeść mięso na surowo. Rosół jest jedną z nielicznych potraw, które robić umiem i wiem, co piszę. Jeszcze, prócz warzyw standardowych warto dodać do rosołu kawałek gałki muszkatołowej. Jest super. Zanim nabierze się wprawy, trzeba zachować ostrożność i sprawdzać, czy nabrał smaku tyle ile powinien, i wtedy wyjąć. 1/4 do 1/3 gałki na 1,5-2 litry rosołu powinno być bezpiecznie (bez potrzeby wyjmowania). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 23:42 >Ale warzywa należy dodawać w >końcówce gotowania - nie >wcześniej, niż 30-max40 minut >rzed końcem. Gotowane dłużej >sprawiają, że rosół traci smak Jakieś herezje opowiadasz... Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 23:44 No jakiś smak zostaje, ale już nie ten. To nie tylko moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
przepyszny_jagielnik Re: Czy da się zawekować 23.11.20, 01:18 buldog2 napisał: potrafię zjeść mięso na surowo. Psu nie szkodzi surowe mięso tak jak człowiekowi. Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: Czy da się zawekować 23.11.20, 08:55 Wilenosib uważa, że warzywa o smaku mięsa to kwintesencja rosołu. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 20:28 Da się (chociaż raz mi skwaśniał, ale tylko raz na dziesiątki razy) Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 21:07 A jeszcze, znasz to? Atom - The Great Gig in the Sky Albo to David Gilmour - Shine On You Crazy Diamond feat. Crosby & Nash (Remember That Night) Na mój gust blisko oryginału David Gilmour - Shine On You Crazy Diamond feat. Crosby & Nash (Remember That Night) i trudno mi powiedzieć, co wolę (chyba Gilmoura. Chyba.) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 21:43 Dzięki. Doceniam glos pani, ale jednak...Gilmour W rewanzu Aron Ottignon - rewelacyjny na scenie: Aron Ottignon performing 'Starfish' live cześć Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 20:44 Bez problemu i bez wysiłku. Jak wymyjesz i wyparzysz słoik, rosół zagotujesz, zamkniesz na gorąco, to w lodówce postoi nawet dłużej. Dopiero co tak robiłam Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 22:09 Dzięki, już w lodówce. To nie jest prawdziwy rosół, tylko kombinuję z francuskimi zupami, takimi na rzadkim rosołku, byle jakim dosyć, góra na krupnik. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Czy da się zawekować 23.11.20, 00:02 To next time zrób esencjonalny, a potem do docelowej zupy, po prostu rozrzedź. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Czy da się zawekować 23.11.20, 01:46 Tak można, chociaż ja zużywam w tygodniu jako podstawę do innych zup ale kiedyś zgubil mi się słoik w lodówce i po 3 tygodniach znalazłam, był dobry. Specjalnie zagotowalam najpierw sam, żeby zobaczyć czy się nie spieni i nie skwaśnieje, był oki dodalam pomidory śmietanę i pomidoróweczka na 3 tygodniowym rosołku była ... nawet mi nie rosla w ustach a ja wrażliwa jestem jak wiem że coś jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama