Dodaj do ulubionych

Dom parterowy z płaskim dachem

23.11.20, 10:22
Co raz bardziej mi się podobają. Wygląda nowoczesnie i chyba jest bardzo wygodny.
Mieszka któraś w takim? Jesteście zadowolone? Co sądzicie o takiej stylistyce? Podoba się, czy jednak za nowoczesna?
Obserwuj wątek
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:25
      Ogromny potencjał fakapu wykonawczego i tego, że się będzie lało na głowę. Albo nawet niekoniecznie fakapu, w obliczu zmian klimatycznych słaby pomysł.
      • tanebo001 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:02
        Co za brednie. Płaski jest lepszy bo:
        1. Jest tańszy. Prefabrykowany ułoży dwóch robotników ze zwyżką. Do spadziaka trzeba ekipy cieśli.
        2. Nie przecieka. Każdy dach ma spadek - płaski też. Od 3 do 11 stopni. Współczesne izolacje gwarantują 0 przecieków.
        3. Jest energomiczny - zero skosów. Ma mniejszą powierzchnię w stosunku do spadziaka - jest więc ekologiczny.
        4. Jest praktyczny - można zrobić na nim taras lub położyć panele fotowoltaniczne.
        5. Jest ekologiczny - nie zdmuchnie go żadna wichura.
        • wtop.ek Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:35
          "Gwarantują 0 przecieków" big_grin big_grin big_grin

• sky.83 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:45
            Jeśli się je dobrze zamontuje to jest to prawda.
        • memphis90 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:11
          W jaki sposób łączysz powierzchnię dachu z ekologią?
          • bialeem Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:25
            Mniejsza powierzchnia do ogrzania.
        • asia_i_p Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 14:57
          A co się robi przy śnieżnej zimie? To trzeba wtedy odśnieżać, prawda?
          • tanebo001 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 15:08
            Nie trzeba.
      • aerra Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:03
        Bez przesady - płaskie dachy są co do zasady prostsze w wykonaniu i nie jest tak przecież, że w naszym klimacie nie występują i firmy nie mają doświadczenia - jak najbardziej występują, całe budownictwo wielorodzinne to płaskie dachy (dobra, 99% budownictwa wielorodzinnego)
    • przepyszny_jagielnik Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:29
      kazdyloginzajety2020 napisała:
      Co sądzicie o takiej stylistyce?
      > Podoba się, czy jednak za nowoczesna?

Ani nowoczesna ani za nowoczesna. Po prostu brzydka. Ten dom wygląda jak jakiś warsztat samochodowy czy stacja kontroli pojazdów.
    • aqua48 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:32
      Ten konkretny bardzo mi się podoba. Czy jest wygodny? To zależy od układu pomieszczeń i potrzeb właścicieli.
    • bywalec.hoteli Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:35
      Podoba mi się tylko powinien mieć strop wyżej
    • laura.palmer Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:39
      Nie chciałabym domu, który nie ma ani piwnicy ani strychu.
      • aqua48 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:43
        laura.palmer napisała:

> Nie chciałabym domu, który nie ma ani piwnicy ani strychu.

Obszerna, wygodna spiżarnia oraz osobna pralnia z suszarnią doskonale zastępują piwnicę i strych, a odpada bieganie po schodach.
        • laura.palmer Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:58
          Moim zdaniem nie zastępują, bo w spiżarni trzyma się jedzenie i puste słoiki, a w pralni środki czystości, mopy, szczotki czy deskę do prasowania. Brakuje miejsca na duże walizki, narty dla całej rodziny, sprzęt sportowy, rzeczy po dziecku (jak się np. planuje drugie), itp. Prosta droga do zagracenia garażu.
          • wtop.ek Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:09
            Dokładnie, Poza tym piwniczka umożliwia lepsze przechowywanie rozmaitych produktów żywnościowych i używek wink U mnie czy to upały, czy mrozy, mam w piwnicy w miarę wyrównaną temperaturę.

A bieganie po schodach znakomicie pomaga spaślakom big_grin
          • aqua48 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:23
            laura.palmer napisała:

> w spiżarni trzyma się jedzenie i puste słoiki, a
            > w pralni środki czystości, mopy, szczotki czy deskę do prasowania. Brakuje mie
            > jsca na duże walizki,

Brakuje miejsca? A co za problem zaprojektować jeszcze garderobę, i pojemne szafy w sypialniach?
            • wtop.ek Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:26
              Walizki w sypialniach? Może jeszcze rowery i meble ogrodowe? big_grin
              • alicia033 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:30
                wtop.ek napisał:

> Walizki w sypialniach?

a co, twoje wyją po nocach, żeby ich nie można było trzymać w sypialni?

> Może jeszcze rowery i meble ogrodowe? big_grin

jak ktoś lubi to też może.
                • laura.palmer Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:31
                  alicia033 napisała:

> a co, twoje wyją po nocach, żeby ich nie można było trzymać w sypialni?

To po co garderoba i pralnia, skoro wszystko można trzymać w sypialni?
                  • alicia033 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:41
                    laura.palmer napisała:

> To po co garderoba i pralnia, skoro wszystko można trzymać w sypialni?

Bo niektórzy chcą mieć garderobę i pralnię.
                    Czasami też układ jest taki, że ciężko wygospodarować miejsce na dodatkową ściankę i drzwi, żeby stworzyć odrębne pomieszczenie, natomiast jest miejsce na dużą szafę.
                    Więc stańmy może na tym, że rzeczy można trzymać tam, gdzie się chce, ok?
              • aqua48 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:31
                wtop.ek napisał:

> Walizki w sypialniach? Może jeszcze rowery i meble ogrodowe? big_grin

Ktoś Ci każe trzymać walizki w sypialniach? Biedaku...
                • wtop.ek Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:32
                  Ty każesz, biedaczyno, z "pojemnych szafach"?
                  • aqua48 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:42
                    wtop.ek napisał:

> Ty każesz, biedaczyno, z "pojemnych szafach"?

Ja Ci nic nie każę, nie mam takiej potrzeby, ani takiej władzy.
                    Jeśli potrzebujesz mamusi, to musisz zwrócić się do kogoś innego.
            • laura.palmer Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:30
              Taki, że garderoba i szafy w sypialniach służą przechowywaniu ubrań, odzieży wierzchniej, butów, torebek, kocy i pościeli, ew. małych walizek czy plecaków. Nie wyobrażam sobie trzymania tam nart, wózka dziecięcego i zestawu wielkich waliz. W piwnicy mam teraz m. in. biurko i krzesło, które przez najbliższy rok nie będą mi potrzebne, ale później już tak, więc nie wywalę. Miałabym to trzymać w szafie?
              • wtop.ek Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:33
                W garderobie big_grin
              • joanna_poz Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:33
                środki czystosci, mopy, narty mozna trzymac w pomieszczeniu gospodarczym.
                • wtop.ek Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:35
                  Jak ma50 m2 to można trzymać big_grin
                  • joanna_poz Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:37
                    no ja mam sporo mniejsze i się mieści jeszcze wiele, wiele, wiele innych rzeczy, oprocz tego co wymienialam wyżejsmile
                • aqua48 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:47
                  joanna_poz napisała:

> środki czystosci, mopy, narty mozna trzymac w pomieszczeniu gospodarczym.

Wiesz, tu zdaje się nie wszyscy ogarniają że dom parterowy to nie jest/nie musi być automatycznie ciasna ciupka pozbawiona dodatkowej powierzchni gospodarczej smilesmile
                  • joanna_poz Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:52
                    no najwyraźniejsmile
              • aqua48 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:40
                laura.palmer napisała:

> Taki, że garderoba i szafy w sypialniach służą przechowywaniu ubrań, odzieży wi
                > erzchniej, butów, torebek, kocy i pościeli, ew. małych walizek czy plecaków. Ni
                > e wyobrażam sobie trzymania tam nart, wózka dziecięcego i zestawu wielkich wali
                > z.

A ja sobie doskonale wyobrażam trzymanie nart czy innych rzeczy w garderobie. Wszystko zależy od jej wielkości. Nie wyobrażam sobie natomiast codziennego wędrowania po wózek dziecięcy do piwnicy lub na strych, dla mnie to zaprzeczenie wygody i funkcjonalności..
                Nie mam potrzeby zawalania sobie domu nieprzydatnymi gratami, zbędnymi meblami, stertami waliz itp. Ja takie rzeczy po prostu usuwam.
                Na szczęście każdy samodzielnie wybiera to co mu najlepiej odpowiada. Dla jednego doskonałym rozwiązaniem będzie dom parterowy, gdzie wszystko jest dostępne z jednego poziomu i nie potrzeba schodów, inny potrzebuje wielu pięter i piwnicy. Nie ma w tym nic złego.
                • wtop.ek Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:41
                  No i nie trzeba sadła dźwigać po schodach big_grin
                • laura.palmer Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:53
                  aqua48 napisała:

> Nie wyobrażam sobie natomiast codziennego wędr
                  > owania po wózek dziecięcy do piwnicy lub na strych, dla mnie to zaprzeczenie wy
                  > gody i funkcjonalności..
                  > Nie mam potrzeby zawalania sobie domu nieprzydatnymi gratami, zbędnymi meblami,
                  > stertami waliz itp. Ja takie rzeczy po prostu usuwam.

Wyżej wyraźnie napisałam, że chodzi mi o przechowywaniu rzeczy po dziecku, jak się planuje kolejne. Wiadomo, że używanego codziennie wózka nie będę trzymać na strychu. Meble, jak też napisałam, będę wykorzystywać po powrocie do pracy, na razie czeka mnie urlop macierzyński, a nie wywalę przecież porządnego biurka i krzesła do niego, bo przez rok nie będą mi potrzebne.

Przed każdym dalszym wyjazdem kupujesz nowy zestaw walizek? My mamy dwie o największym możliwym rozmiarze, używane przed pandemią raz do roku. Mamy też zestaw mniejszych na krótsze wyjazdy.
                  • aqua48 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:06
                    laura.palmer napisała:

> Wyżej wyraźnie napisałam, że chodzi mi o przechowywaniu rzeczy, nie wywalę przecież porządnego b
                    > iurka i krzesła do niego, bo nie będą mi potrzebne.

Rozumiem. Ja się niepotrzebnych rzeczy pozbywam, Ty je przetrzymujesz. Dla mnie dom parterowy jest ok, nawet w przypadku posiadania większej ilości przedmiotów, bo uważam, że to tylko kwestia zaprojektowania i wybudowania pomieszczeń gospodarczych o odpowiednich gabarytach. Tobie natomiast potrzebna jest piwnica oraz strych. Na szczęście ani ja nie muszę mieszkać w piętrowym domu, ani Ty w parterowym smile

> Przed każdym dalszym wyjazdem kupujesz nowy zestaw walizek?

A skąd takie absurdalne pytanie? Ja nie mam problemu z moimi walizkami. I nie potrzebuję całego ich zestawu, ani na dalekie podróże ani na bliskie.
                    • laura.palmer Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:08
                      Skąd założenie, że przechowuję niepotrzebne rzeczy, skoro wyraźnie piszę, że są mi potrzebne, a wyłączone z użytku są jedynie czasowo? Nie rób ze mnie kolekcjonerki starych gratów.
                      • aqua48 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:13
                        laura.palmer napisała:

> Skąd założenie, że przechowuję niepotrzebne rzeczy, skoro wyraźnie piszę
                        > , że są mi potrzebne, a wyłączone z użytku są jedynie czasowo? Nie rób ze mnie
                        > kolekcjonerki starych gratów.

Nie wnikam co kolekcjonujesz, jest mi to dokładnie obojętne.
                  • memphis90 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:17
                    >nie wywalę przecież porządnego >biurka i krzesła do niego, bo przez >rok nie będą mi potrzebne
                    Nie rozumiem problemu - dlaczego te meble nie stoją w stosownym pomieszczeniu? Czy planujesz za rok dobudowanie aneksu specjalnie na to biurko z piwinicy...?
                    • laura.palmer Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:27
                      Moje biuro zostało przerobione na pokój dziecka. Jak wrócę do pracy, to myślę, że skończy się ciągły home office i będziemy z mężem, przynajmniej rotacyjnie, pracować w biurach. Wtedy meble sprzedam. Jeśli jednak nadal będziemy oboje pracować z domu, kącik biurowy będzie wydzielony w sypialni.
                • bywalec.hoteli Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:53
                  aqua48 napisała:

> Nie mam potrzeby zawalania sobie domu nieprzydatnymi gratami, zbędnymi meblami,
                  > stertami waliz itp. Ja takie rzeczy po prostu usuwam.

O właśnie - zawalanie domu czy piwnicy gratami, które "mogą się przydać" albo są już zepsute, to przyzwyczajenie z czasów komuny, kiedy trudno było coś kupić i jak ktoś coś miał, to się to naprawiało po wsze czasy.
              • alicia033 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:47
                narty trzymamy w ogólnej rowero-nartowni, wózek parkował w przedpokoju, natomiast walizki mam właśnie w szafie.
          • memphis90 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:19
            Jak potrzebujesz takiego pomieszczenia, to projektujesz w domu składzik. Nie musisz nazywac go ani garderobą, ani pralnią. Nie ma tez zakazu zrobienia np dużej pralni i przechowywania tam nart, wózków czy mebli biurowych.
            • joanna_poz Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:27
              ... już nie mowiac o tym, że te narty, rowery i inne graty ludzie przechowują np. w garazach.
              • aamarzena Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:42
                Tak właśnie, mnóstwo ludzi przechowuje narty, hulajnogi, rowery itd w garażach. Jednocześnie auta stoją pod chmurką. Bo z garażu zrobili skladzik, gdyż nie wybudowali skladziku w domu. Bez różnicy czy skladzik jest na parterze czy w piwnicy, potrzebny jest, im więcej osób mieszka w domu tym większy.
              • laura.palmer Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:44
                Ja jeszcze nie mam domu, dopiero planujemy kupić, ale widzę jak wygląda przechowywanie u moich rodziców. W garażu mają rowery, kosiarkę do trawy, pierdyliard narzędzi, jakieś łopaty i prysznic do mycia psa. Plus dwa samochody i nie ma już miejsca na to, co trzymają na strychu. Ja sobie domu bez strychu (lub piwnicy) nie wyobrażam, więc na pewno takiego mieć nie będziemy, bo po co mam wydzielać ente pomieszczenie gospodarcze, skoro mogę mieć duży strych.
    • kosmos_pierzasty Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:39
      Imo taki dom sprawdza się, gdy jest wpisany w ładny krajobraz (góry, może, jeziora, czy inne pustkowia smile) a nie pośród wielu innych domów. Moim zdaniem wśród zwykłych domów wygląda fatalnie, w ogóle nie pasuje do otoczenia. Kilka takich koszmarków (zważywszy na kontekst) powstało ostatnio w moich okolicach.
      • kosmos_pierzasty Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:40
        Jeżu, moRZe.
      • mid.week Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:28
        smiem twierdzić, że to sąsiednie koszmarki nie pasują ani do tego domu ani do niczego
        • kosmos_pierzasty Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:35
          Jasne, są sobie np.przedmieścia, ktoś stawia dom z pupy i całe otoczenie powinno się do niego dostosować big_grin Cudne big_grin
          • mid.week Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:46
            Nie, ale zastana, nowa zabudowa jest w wiekszości skopana. Jakby sie do niej dopasowywac to powstaną kolejne koszmarki. Ten dom ma nienachalną bryłę, można go wstawic wszędzie.
            • kosmos_pierzasty Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:51
              Różne są, ładne i brzydkie, jak zawsze. Moim zdanie ten dom wymaga po prostu dużo przestrzeni wokół i urozmaiconego krajobrazu. Wtedy faktycznie może być piękny. Postawiony na działce 5000m2 wśród innych, z których każdy jest od sasa do lasa (m.in. imitacja dworku, też dobre big_grin) wygląda bardzo słabo, imo jeszcze gorzej niż ten dworek.
    • spanish_fly Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:42
      Sporo jest takich domów w mojej okolicy. Same bryły nawet niebrzydkie, ale moim zdaniem potrzebują dużej działki, żeby się dobrze prezentować.
    • wtop.ek Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:43
      Płaskie dachy raczej nie nasz klimat. ryzyko przecieku. Gromadzi się tam każdy brud.

Poza tym ten dom jest zwyczajnie brzydki.
    • nastjaa Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:48
      Mi się podoba. Lubię nowoczesne bryły.
    • bo1 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:53
      Bardzo mi się podoba. W ogóle lubię parterowe domy z płaskim dachem.
    • palacinka2020 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:54
      Mnie sie podoba. Ale w wielu miejscach nawet nie moza budowac z plaskimi dachami, musi byc spad.
      • kazdyloginzajety2020 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:56
        To prawda, ale jak się okazuje ten dach ma spadek ukryty wewnątrz attyki.
        • wtop.ek Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:11
          Skoro tam jest jeszcze attyka to sufit jest w szczycie na wysokości 2,5 metra big_grin
          • alpepe Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 14:10
            Fantasta.
    • droch Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 10:59
      Semi. Wgląda trochę jakby do garażu doklejono stróżówkę.
    • bromba11 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:03
      Bardzo fajny, takich powinno być więcej.

Niestety u nas ciągle pokutuje model "domek z piernika", czyli ganek z kolumienkami, wykusz, balkonik, okienka mansardowe i tysiąc załamań dachu.
    • mirka.kurka Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:22
      a gdy bedzie za duzo śniegu to trzeba wyjść na dach i go zrzucić
      • tanebo001 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:30
        To mit. śnieg sprzątać trzeba ale z dachów o konstrukcji metalowej. W praktyce dotyczy to tylko wielkich hal. Na dachach żelbetowych buduje się nawet baseny ważące setki ton. Więc nawet jak ci spadnie 10 metrów śniegu na metr to i tak nie trzba go sprzątać...
        • anna.light Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:41
          a jak zacznie przeciekać?
        • przepyszny_jagielnik Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:42
          tanebo001 napisał:
          > Na dachach żelbetowych buduje się nawet baseny w
          > ażące setki ton.

Na specjalnie do tego zaprojektowanych dachach. I pewnie jeszcze podpartych filarami.
          Poza tym skąd wiadomo , że ten dom ma żelbetowy dach?
          • mid.week Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:48
            przepyszny_jagielnik napisał(a):

> tanebo001 napisał:
            > > Na dachach żelbetowych buduje się nawet baseny w
            > > ażące setki ton.
            >
            > .
            > Poza tym skąd wiadomo , że ten dom ma żelbetowy dach?

ze specyfikacji technologicznej:
            Dach: dach płaski kryty papą. Elewacje: tynk. Strop: żelbetowy.
            • przepyszny_jagielnik Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:58
              mid.week napisała:
              > ze specyfikacji technologicznej:
              > Dach: dach płaski kryty papą. Elewacje: tynk. Strop: żelbetowy.

Gdzie ta specyfikacja?
              • mid.week Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:59
                na stronie projektu
                • przepyszny_jagielnik Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:09
                  mid.week napisała:
                  > na stronie projektu

A gdzie strona projektu?
                  • mid.week Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:20
                    w dupie
                    • przepyszny_jagielnik Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:23
                      mid.week napisała:
                      > w dupie

A gdzie dupa?
        • purchawka2017 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:59
          Mój sąsiad z płąskim dachem wychodzi i szufluje śnieg.
          Podobnie zamiata liscie.
          Zapchana rynna to prosta droga do zalania mieszkania.
          • mid.week Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:07
            moze ma nieszczelny i musi?
            Jakos nikt nie szufluje sniegu na dachach kamienic, bloczków z prl, pawilonów handlowych
            a co ma zapchanie rynny do formy dachu to nie rozumiem. przeciez i przy spadowym sie zatykają. Na płaskim łatwiej taką rynnę oczyscić, łatwiej sie do niej dostać.
          • enigma81 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:35
            11 lat mieszkam w domu z płaskim dachem i po zrobieniu go porządnie ani raz nie odśnieżałam. A w rynnach mam siatki, które zapobiegają zapychaniu ich.
      • enigma81 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:58
        To jest mit.
        • memphis90 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:29
          No właśnie, kto w ogóle widział śnieg w ostatniej dekadzie...?
    • enigma81 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:24
      Nie mieszkam w parterowym tylko w typowej kostce z lat 80-tych. Dach oczywiście płaski, co bardzo sobie cenię.

Takie parterowe budownictwo mi się podoba o ile elewacja jest ładnie, ciekawie zaprojektowana. Łatwo to spieprzyć ale łebski architekt może z tego zrobić perełkę. A więc jak zawsze - zależy wink
      • wtop.ek Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:27
        Płaski dach wylany papą, eh te kostki z lat 80tych big_grin
        • enigma81 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:52
          U mnie jest ocieplony, ze spadkiem i wysypany żwirkiem wink
          Ale parę innych typowych kwiatków jest. Wygrała genialna lokalizacja.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 11:46
      Podoba się, kest niewiele miejsc w polsce gdzie taki postawisz, bo w mpzp zazwyczaj dachy wielospadowe.
      Np w mojej gminie tylko w dwóch miejscach taki dom wybudujesz a te miejsca dupy nie urywają, obok stare domu z lat '70 i to te wysokie jak bloki z pgrów.
    • mikams75 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:04
      Stylistyka - dla mnie ladna.
      Co do wad/zalet/techniki to sie nie wypowiem.
    • memphis90 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:27
      Strasznie dużo ścianek, przepierzeń, korytarzyczkow w środku, tylko 1 łazienka na 3 sypialnie, bezsensowne garderóbki (aczkolwiek to łatwo usunąć). Ujdzie, ale bez szalu. Wizualnie wolę nowoczesne "stodoly".
    • blokersowa Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 12:29
      Miszkałabym. Lubie modernizm i minimalizm. U mnie na wsi jednak pozwalaja tylko na dachy skośne. Mam parterówke i płaski dach nad garażem - spadek, iles warstw papy, ocieplany wlot do rynny, attyka wykonczona blacha – nie przewiduje problemow. Mieszka sie swietnie w parterowce. Akurat posiadam strych - wielka przestrzeń na przydasie. Ale w wypadku płaskiego dachu po prostu planuje sie wieksze pomieszczenie gospodarcze lub osobna chate na: rowery, sprzet ogrodniczy, szafe chlodnicza jezeli ktos ma duzo przetworów i wlasnych warzyw czy owoców. Da sie zyc smile. Wolałabym miec takie domy wokół niz najtansze w budowie parterówki z uzytkowym poddaszem, identyczne ulice segmentowców od dewelopera lub co gorsza - dworki polskie - ani ładne, ani wygodne - proporcje skopane, kiczowate, ciasno upakowane na nieduzych działkach. Gust to jedno a zasobnosc portfela to drugie - ten dom wyglada na drogi, izolacja tak duzego plaskiego dachu wbrew pozorom nie jest tania.
    • zonazolnierza Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 13:18
      Nie tylko wygląd się liczy. Raczej bym nie wybudowała choć zastanawiałam się chwilę nad takim projektem. Nie bez powodu tak mało jest tych domów. I jeśli myślisz że to oszczędność w związku z brakiem więźby na dach itd to jesteś w błędzie. Koszty budowy są identyczne. Nie wiem tez kto miałby w zimie tam włazić i odśnieżać, widmo zalanego, zagrzybionego sufitu też mnie nie pociaga.
      • tanebo001 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 13:34
        Jezuuuuuuuuuuuuuuu! Ileż można! Dachu płaskiego nie trzeba odśnieżać. Nie ma przecieków. Słyszałyście o jakiś zalanych mieszkaniach w blokach? W wszystkie mają płaskie dachy. I nikogo na ostatnich piętrach nie zalewa. A konstrukcja jest ta sama. A co do kosztów:
        Koszt budowy piętrowego domu jednorodzinnego o powierzchni 200 m²
        Rodzaj dachu i pokrycie
        Koszt budowy
        Płaski kryty papą 415 454,39 zł
        Dwuspadowy o nachyleniu 25° kryty papą 455 370,45 zł
        Dwuspadowy o nachyleniu 25° kryty dachówką 465 381,43 zł
        Dwuspadowy o nachyleniu 45° kryty papą 470 580,59
        Dwuspadowy o nachyleniu 45° kryty dachówką 483 395,43 zł
        Dwuspadowy o nachyleniu 51° kryty papą 481 198,30 zł
        Dwuspadowy o nachyleniu 51° kryty dachówką 492 796,42 zł
        Dane: Estimatin.pl
        • aamarzena Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 13:55
          No ja słyszałam, A nawet widziałam. Dla sprawiedliwości widziałam też przeciekajace dachy spadziste.
          • mid.week Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 13:59
            Bo przeciekają dachy nieszczelne, a nie płaskie czy spadziste
        • droch Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 14:50
          Słyszałyście o jakiś zalanych mieszkaniach w blokach?

U mnie, mega ulewa negatywnie zweryfikowała jakość dachu dokładnie dwa po jego remoncie.
        • asia_i_p Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 15:02
          U nas zalewało masakrycznie - papa się uniosła w jednym miejscu i lało mi się po ścianie potokami. Zalewało mnie i sąsisadkę poniżej.
      • enigma81 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 13:46
        zonazolnierza napisała:

. Nie bez powodu tak mało jest tych domów.

Takich domów jest mało bo w większości miejsc MPZP nie pozwala na płaskie dachy, ot co.
    • alpepe Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 14:11
      Podoba mi się.
    • mysiulek08 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 14:16
      uwielbiam !

finalizujemy powoli zakup terenu i bedziemy budowac duzy, parterowy dom z ' z plaskim dachem'
    • yennefer.00 Re: Dom parterowy z płaskim dachem 23.11.20, 15:32
      Już pomijając wygląd, bo parterowe mogą fajnie się prezentować z zewnątrz, to ja jakoś lubię jak jest piętro, choćby tam miała być np. tylko sypialnia i łazienka. Chyba bardziej mi odpowiadają tak wydzielone strefy, mimo że trzeba chodzić po schodach, niż jak jest wszystko na jednym poziomie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka