Dodaj do ulubionych

Ile łyżek kaszy?- pilne

24.11.20, 11:30

.... do 2 litrów wywaru, żeby powstał krupnik? Ziemniaków w zupie nie będzie. Dziękuję serdecznie za pomoc.
Obserwuj wątek
    • klaramara33 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 11:32
      Około pięciu dalabym, trochę pewnie ponadto.
      • aqua48 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 11:38
        2-2,5 łyżki, z pięciu zrobi się breja...
        • hanusinamama Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 11:52
          Jakim cudem? Kaszę gotujemy na gęsto w stosunku 1:2 (jęczmienna drobna),1: 2,5 dla grubszych. Łykza stołowa ma średnio 15 ml (ok czubata bedzie miec 20-25). 4 łyzki czubate to 100 ml. Pół szklanki na 8 szklanek zupy...Nie wiem jak ci ma breja wyjść?
          • aqua48 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:00
            hanusinamama napisała:

>Nie wiem jak ci ma breja wyjść?
            >

Jeśli Twój krupnik to tylko woda z kaszą, to więcej kaszy rzeczywiście nie zaszkodzi, w moim jest jeszcze pełno jarzyn i mam sprawdzone, że na taką objętość garnka 2,5 łyżki są ok, inaczej można łyżkę wbić i postawić.
            • konwaliamajowa Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:24
              Marchew, pietruszka, pieczarki, ziemniaki? Dajesz coś jeszcze z warzyw?
              • aqua48 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:50
                konwaliamajowa napisał(a):

> Marchew, pietruszka, pieczarki, ziemniaki? Dajesz coś jeszcze z warzyw?

Nie daję pieczarek, ani ziemniaków. Daję marchew, pietruszkę, selera, pora, kapustę. I kaszę.

Autorka pytania napisała o wywarze, ale nie sprecyzowała czy on jest czysty, czy nie. Potem mi się przypomniało, ze jadłam kiedyś taki krupnik bez jarzyn.
                • aqua48 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:51
                  Aa Ty jesteś autorką pytania smile Sorry, ale mam dzisiaj jakieś zaćmienie po nieprzespanej nocy.
                • memphis90 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 14:58
                  O, kartofelki są w tym wszystkim najlepsze!
            • jak_matrioszka Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:25
              Przeciez nie chodzi o krupnik aquy, a o to co autorka watku gotuje, a ona gotuje kasze na wywarze, bez warzyw.
              • jak_matrioszka Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:26
                Odwrotnie, ome o krupnik hanusinej chodzi... (przepraszam!).
            • hanusinamama Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 15:57
              Ja daje jeszcze kalafiora i brokuła - bo taki lubią dzieci. I ziemniaki...i wtedy tej kaszy mniej..ale nadal nma 2,5 litra 2 łyzki kaszy to mało. No ale moze my lubimy treściwe zupy.
              • aqua48 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 16:21
                hanusinamama napisała:

> No ale moze my lubimy treściwe zupy.

W moim krupniku za treść robią jarzyny. A kasza tylko dopełnia smilesmile

• baatexja Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 11:05
                To jarzynowa z kaszą, nie ma smaku krupniku.
                • aqua48 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 11:38
                  baatexja napisał(a):

> To jarzynowa z kaszą, nie ma smaku krupniku.

Nie przypominam sobie byś krupnik u mnie jadła.. smile
      • konwaliamajowa Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:25
        Dałam nawet trochę więcej. Zupa wyszła fajnie. Dziękuję!
      • scarlett.o-hara Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 18:31
        1 łyżka na talerz plus 1 na cały garnek dodatkowo. Tu bym dała 4 do 5 łyżek na 2 litry.
    • mama0208 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 11:52
      Ja daje ok pół kubka kaszy
    • szmytka1 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:02
      NIe pmogę, bo ja na garści liczę wink Na zupę daję 1 swoją garść ale nie wiem ile mam litrów płynu, ja gotująca na oko...
    • kotejka Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:29
      moja babcia sypała po jednej na osobę, ja dosypuję jedną dla garnka, bo lubię gęstszy
      przelicz na porcje po prostu
    • novembre Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 15:23
      Łyżka na osobę plus łyżka - to miarka mojej babci, używam i ja tego sposobu.
      • tt-tka Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 15:53
        Nie ma to jak babcine przepisy ! Moja tez tak robila smile
        • jak_matrioszka Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 16:05
          W sobote wg takiego "lyzkowego" przepisu robilam sos beszamel. Mialy byc 3 lyzki maki (z lekkim czubkiem) na 2 kubki mleka. Wzielam 3 lyzki na 4 kubki mleka, po czym musialam spora czesc tego betonu wywalic, a reszte rozrobic z wieksza iloscia mleka, tak zeby bylo lejkie. Przepisy w stylu "lyzka" tego, "kubek" tamtego i "opakowanie" czegos to jest nie na moje nerwy tongue_out
          • novembre Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 10:33
            Z kubkami/szklankami trzeba uważać, zazwyczaj w przepisach chodzi o 250 g/ml, a kubki aktualnie mają 330.
            Mnie do szewskiej pasji zawsze doprowadzało, jak pytałam mamę o przepis i na pytanie "ile?" odpowiadała "trochę". Kurczę, powiedzcie mi, że 1/17 łyżeczki, to będę wiedziała, ale trochę?
            Teraz nabrałam już takiej wprawy, że rozumiem już to "trochę" big_grin
          • memphis90 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 14:56
            Ale beszamel to jest taki budyń w formie stalej, a nie lejącej. Przynajmniej beszamel na mussace i lazanii jest stały, w innych potrawach raczej nie jadam.

Ja do sosow na zasmażce daję co najmniej 2 solidne lychy mąki na pół litra płynu i wychodzi lejące...
      • hanusinamama Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 15:59
        Podobnie ryz do pomidorówki...ale wychodzi gęsto smile
        • novembre Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 10:36
          Ryż do pomidorowej gotuję osobno i zawsze mam "a dosypię jeszcze trochę" i potem jemy, i jemy, i jemy...wink
    • memphis90 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 14:53
      Ja bym dała z pół filiżanki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka