Dodaj do ulubionych

Pytanie bigosowe

04.12.20, 08:05
Czy kapuste kiszona gotujecie w jednym garze z miesem, czy mieso oddzielnie i potem.łaczycie?
Ja zawsze oddzielnie gotowalam, ale nie wiem c,y mozna tez razem od poczatku?
Obserwuj wątek
    • kokosowy15 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 08:11
      MIęso zawsze obsmazalem, opalałem palnikiem żeby uzyskać efekt Maillarda. Wędzone gotuję w kapuście.
      • yyasminka1234 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 08:22
        Dzieki..
        Chcialabym zrobic taki bigos jak kiedys mama robila. Niestety ona z powodu alzheimera juz mi nie podpowie. Wiec probuje..
        Czy po.obsmazeniu od razu do kapusty wrzucasz?
        • kokosowy15 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 08:28
          Tak. Obsmazam w takich kawałkach żeby już nie kroić.
          • yyasminka1234 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 08:58
            Dzieki. Sprobuje. A np golonke cala wrzucic?
            • kokosowy15 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 11:18
              Golonkę, jeżeli ma być osobnym daniem, wkładam w całości, po sparzeniu, ogoleniu i opaleniu. Jeżeli tylko dodatkiem do bigosu - rozcinam w kilku miejscach. Po ugotowaniu trzeba wtedy usunąć kości. Mój teto tobil z mięsem wołowym, wieprzowym, wędzonymi żeberkami i kiełbasa-wszystko wcześniej obsmażone. Grzyby, śliwki, wymoczone w czerwonym winie i wlewane po podgotowaniu, razem z winem. Przyprawy - co kto lubi. Liść laurowy, ziele angielskie i majeranek obowiązkowo, inne według upodobań.
    • sineado Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 10:18
      Niby można, ale zawsze podsmażam bo lubię zrumienioną skórkę a jak wrzucisz od razu do kapusty to będzie takie ugotowane tylko
      • raczek47 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 10:24
        Ja też najpierw obsmazam osobno,a potem duszę razem z kapustą. Obowiązkowo muszą być dodane śliwki suszone/wędzone i grzyby suszone oraz czerwone wino. Bigos gotuję przez trzy dni po trochu.
        • niemaznaczenia Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 10:28
          Też obsmażam i wrzucam do kapusty. Nie spotkałam się jeszcze z oddzielnym gotowaniem mięsa. Przecież by były trociny,.
          • summerland Re: Pytanie bigosowe 05.12.20, 04:12
            Ja obsmazam i potem dusze zeby bylo troche juz podduszone bo mieso wolowe dlugo sie dusi/gotuje zeby nie bylo twarde a kapusta krocej sie gotuje.
    • ga-ti Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 10:28
      Z kapustą kiszoną gotuję razem żeberka i wtedy to nie bigos, a żeberka w kapuście wink

Natomiast bigos jako bigos robię tak, że najpierw gotuję mięso (różne rodzaje, coś z kością też i coś wołowego i wieprzowego), wyjmuję i wkładam kapustę. Kiszoną najpierw płuczę, odciskam, żeby nie była za kwaśna i kroję, bo ona długaśna jest wink Mięso kroję i wrzucam do kapusty. Daję jeszcze kiełbasę, którą kroję i obsmażam, wrzucam do kapusty. Do świątecznego bigosu dodaję suszone grzyby (opłukuję, kroję, choć niektórzy lubią w całości), wrzucam do gotującego się mięsa, później zostawiam z kapustą. I suszone lub wędzona śliwki, czasem rodzynki.

Robię też bigos mieszany, pół na pół z kiszonej i surowej białej kapusty. Wtedy wywar rozlewam do dwóch garnków, w jednym gotuję białą, w drugim kiszoną. Gdy biała będzie miękka to łączę i jeszcze gotuję razem, żeby się przegryzły. I tak jak wyżej, dodaję resztę.

Do bigosu można dodać wino, ja nie daję, bo moja mama nie dawała, więc się boję zepsuć coś, ale jadłam z winem i był ok.
      • summerland Re: Pytanie bigosowe 05.12.20, 04:09
        Ja tez nie daje wina, kiedys dodalam i nie byl dobry bigos. Te wina co teraz sprzedaja jakos mi nie smakuja, zawieraja sulfaty, ktore pauja smak. Takie domiwe wino to co innego. Mysle, ze dodanie takiego nie zepsuloby smaku bigosu.
        • kokosowy15 Re: Pytanie bigosowe 05.12.20, 07:23
          Tylko jako dodatek do bigosu, kapusty zasmazanei, marynaty i sosów robię co dwa lata wino z winogron Pinot Noir.
    • anika772 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 11:22

Nie gotuję mięsa do bigosu, tylko je obsmażam w kawałkach i dopiero dodaję do kapusty.
    • fitfood1664 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 12:43
      ja zawsze daję wszystko do jednego gara w ściśle określonej kolejności
      bigosik bardzo dobry zawsze wychodzi
    • maly_fiolek Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 13:20
      W jednym garze, chyba że z mięsa wyjdą kostki - to wtedy osobno.
    • lea_233 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 13:34
      Ja gotuję mięso wołowe a potem dokładam do niego wieprzowe, oba w dużych kawałkach. Oddzielnie podgotowuję odciśniętą z soku kapustę kiszoną. Dodaję rozdrobnione mięsa, dokładam zamrożone kawałki gęsi (z 11.11). Dodaję liść laurowy, grzyby suszone i obowiązkowo ziele jałowca. Czasami jeszcze śliwiki suszone.
    • mava Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 14:04
      mięcho wrzucam od razu do kapusty. Z tym że ja nie dodaje surowego miesa a wszelakie pieczenie, szynki i kiełbasy.
    • beata985 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 17:05
      A ile tego wina? Bo nie wiem ile jeszcze mogę wypić 🙄
      Kadarka się nada?
      • beata985 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 17:33
        O kurka...Ale pyszny wyszedł 😱
        Smacznego dziewczyny....
    • enigma81 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 17:52
      Mięso zawsze oddzielnie obsmażam, gatunki mięsa też osobno.
      W zasadzie wrzucam do kapusty na drugi dzień gotowania bigosu dopiero.
      • yyasminka1234 Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 20:46
        Dziekuje wszystkim za podpowiedzi.
    • cruella_demon Re: Pytanie bigosowe 04.12.20, 20:51
      Oczywiście, że razem. Przecież chodzi o połączenie smaków.
      Gotowanie mięsa oddzielnie, to moim zdaniem takie samo marnotrastwo jak odlewanie wody po zagotowaniu mięsa na rosół, o czym się również z ematki dowiedziałam.
    • aandzia43 Re: Pytanie bigosowe 05.12.20, 01:03
      Razem. A po co gotować mięso oddzielnie i co zrobić z wywarem z niego, wylać czy na zupę przenaczyć? Jaki jest tego cel? Gotuję kapustę razem z mięsem (przysmażonym) czy z wędlinami, grzybami i przyprawami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka