ajriszka 04.12.20, 12:34 Po przylocie. Czeka mnie 14 dni w domu. Czy wychodziłyście na krótkie spacery w tym czasie? Z ludźmi, na tym spacerze, spotykać się nie zamierzam... Już mnie nosi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pasquda77 Re: Kwarantanna. 04.12.20, 12:39 Pytasz o Polskę?Bo tutaj taki spacer na kwarantannie może Cię sporo kosztować 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Kwarantanna. 04.12.20, 12:40 Wiem, że ludzie różnie to znoszą psychicznie, ale żeby nie rozumieć słowa "kwarantanna" to musi już dobrze walnąć na mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:09 To może być najdroższy spacer w Twoim życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:14 Lol, zależy gdzie, w Warszawie pies z kulawą nogą się teraz nie interesuje (tzn. dzwoni sanepid i MOPS, ale policja nie przyjeżdża, we wrześniu jeszcze przyjeżdżali). Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:21 Przyjeżdża, a poza tym pozostają przypadki losowe, ostatnio kilometr od domu facet wjechał mi w bagażnik na kwarantannie nie wezwiesz w takiej sytuacji policji, a podobnych sytuacji może być mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:26 Ale ja wiem, że nie przyjeżdża. Albo właśnie losowo, raz w ciągu 2 tygodni i to by było na tyle. Zdumiewające znasz te przypadki, żeby tylko uzasadnić tezę. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:40 Nie ma sprawdzania tak jak kiedyś, ale przyjeżdżają, choćby do mojej kuzynki. Byli już 2 razy w tym raz o 23. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:46 Nie mieli prawa być o 23. Co do zasady mogą w godzinach 6-22. Po 22 można mieć wyłączony telefon, a spod drzwi kazać im spieprzac, bo nie mają nakazu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:48 Poza tym, zgodnie z OBECNIE obowiązującym prawem, nie ma kar za złamanie zasad kwarantanny. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:53 Jak im każesz spieprzać to zadanie wykonane, bo widzą, że jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:55 Przecież może odpowiedzieć ktokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:54 Nie wiem czy mieli prawo czy nie, ale byli, pokazali się i po sprawie i było to w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:47 no cóż, może się mylisz. do moich rodziców, wyobraź sobie, byli kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:56 U moich znajomych w Warszawie bywali co 2-3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kwarantanna. 04.12.20, 14:07 Wiem, że na początku września, kiedy ludzi na kwarantannach było mało, potrafili przyjeżdżać 2x dziennie nieregularnie. Do naszej pani opiekunki, która teraz jako przyjeżdżająca spoza UE była w systemie i na kwarantannie z automatu, nie przyjechał nikt, aplikacji oczywiście nie pobierała. Do mnie nie przyjechał nikt, izolacji dziecka też nikt nie sprawdzał (poza tym, że odezwała się pediatra i MOPS). Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kwarantanna. 04.12.20, 14:13 Ja ci piszę jak jest teraz w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kwarantanna. 04.12.20, 14:21 Ja też. Dwa dni temu skończyłam kwarantannę, oczywiście w domu nikt nawet nie kichnął. Btw, dopytałam znajomego z policji, jak wygląda sprawdzanie TERAZ i czy mają jakiś algorytm, oględnie dał do zrozumienia, że mają za mało ludzi, żeby bawić się w rzetelne kontrole. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kwarantanna. 04.12.20, 14:29 Ciebie nie sprawdzali, innych sprawdzają, jeśli akurat sprawdzą miło nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kwarantanna. 04.12.20, 14:38 Już Ci wyjaśnialam, że OBECNIE nie ma żadnych kar. Geniusze legislacji wycieli je ze znowelizowanej ustawie antycovidowej, która właśnie została opublikowana z kilkutygodniowym opóźnieniem. Nie ma, wypadł artykuł z karami, do którego było rozporządzenie. Nowego rozporządzenia NIE MA. Jeśli zamierzasz przejmować się nieistniejącymi przepisami, to wyrazy współczucia z powodu olewania własnych praw i wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Kwarantanna. 04.12.20, 14:37 Nikogo nie skontrolowali z obecnie przebywających na kwarantannie - nie tylko w Waw. Co więcej - nie testują ludzi, którzy mają objawy ale są objęci kwarantanną z powodu mieszkania z osobą chorą. I tak siedzą w domu, a po co mają statystyki zawyżać. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kwarantanna. 04.12.20, 14:41 Ja miałam test, bo miałam być z młodszą na badaniu w szpitalu, wynik ujemny. Syn i partner bez testów i bez kwarantanny, w okresie od-do mieszkali gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Kwarantanna. 04.12.20, 17:03 no popatrz, mam zupełnie inne doświadczenia. otóż testują, owszem, ludzi objętych kwarantanną. sama widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Kwarantanna. 04.12.20, 19:38 No widzisz, a ja mam inne. Do tego są to starsze osoby. Liczba mnoga. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Kwarantanna. 04.12.20, 17:01 może sprawdzają tych, co kichają... Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:58 tak, i to w centrum, wyobraź sobie. podobno właśnie byli trzeci raz, ale może każde z rodziców ma przypisane osobne wizyty, a że mieszkają razem, to ilość się dodaje? u mnie za to nikt się nie interesuje, ale to na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Kwarantanna. 04.12.20, 15:17 U mnie na wsi tylko dzwonią, miesiąc temu też tylko dzwonili dopóki pewnego dnia nie zachciało im się przyjechać. Akurat wtedy kiedy wybyliśmy, szczęśliwie córkę (a to ona była na kwarannie) zostawiliśmy w domu, więc pomachała przez okno Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:14 Kwarantanna wyklucza spacery, nawet krótkie i samotne. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:42 No chyba że masz swój ogródek, wtedy możesz spacerować do woli 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kwarantanna. 04.12.20, 13:15 Ale z kraju UE do Polski? Nie obowiązuje po przyjeździe. Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Kwarantanna. 04.12.20, 15:04 Jak będziesz w kraju gdzie obowiązuje kwarantanna po przylocie to siedź na doopie i już, taki przepis. Jak siedzisz w domku jednorodzinnym - masz ogródek, powietrze tam takie samo jak na ulicy obok, jak mieszkasz w bloku - to niby jak się chcesz przetransportować w bezludne miejsce - wyskoczyć oknem? A klatka schodowa? Ew. winda? Jak zdroworozsądkowe argumenty (prawo to prawo, zdrowie, bezpieczeństwo, odpowiedzialność) nie trafiają - to pomyśl o karze finansowej, to może być najdroższy spacer w Twoim życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Kwarantanna. 04.12.20, 17:06 Napisz konkretnie bo kwarantanna w Polsce nie obowiązuje .Każdy może bzdety pisać i pierniczyć. Odpowiedz Link Zgłoś