Dodaj do ulubionych

O protestach jeszcze raz. Dobry tekst

05.12.20, 11:10
www.dwutygodnik.com/artykul/9259-strachy-leki.html
Osobisty, ale zwracający na ważne rzeczy uwagę.

1. O gotowości społeczeństwa na zmianę:

"Rakoczy mówi o imperatywie „ochrony słabszych” i o „prawie do teraźniejszości”. Wydają się one przydatne w rozważaniach dotyczących „zaistniałej sytuacji”. Prawo do teraźniejszości jest właśnie tym, czego konsekwentnie odmawia się grupom wykluczanym i marginalizowanym. Małżeństwa jednopłciowe? Jeszcze nie teraz, społeczeństwo nie jest gotowe. To nic, że możesz spędzić całe życie z ukochaną osobą w próżni prawnej. Niebinarność? Nienormatywność? Dajcie spokój, ludzie mają kłopot z czterema literkami w lgbt, a ty mi tu z jakąś niebinarnością wyjeżdżasz. Aborcja na żądanie? Społeczeństwo nie jest gotowe, nic nas nie obchodzi, że potrzebujesz jej teraz, że teraz jesteś w ciąży, w której nie chcesz być."

2. O rozmowach i szukaniu porozumienia:

"Ze wszystkich skrzydlatych fraz, które królują na łamach wirtualnych i papierowych, najbardziej w „zaistniałej sytuacji” kuriozalna i bałamutna wydaje mi się ta, żeby „usiąść i spokojnie porozmawiać”. Kuriozalne jest zwłaszcza to „usiąść”, kierowane do chodzących i stojących na ulicach. Gdzie, przepraszam, mamy usiąść? Próbujemy rozmawiać od dawna, ale jakoś nikt nie oferuje nam krzesła. Bałamutna, bo przez zaślepienie zamiłowaniem do etyki abstrakcji albo przez cynizm, uparcie nie zauważa, że spokojna rozmowa nie jest możliwa, gdyż jedna ze stron nie jest słuchana."
Obserwuj wątek
    • runny.babbit Re: O protestach jeszcze raz. Dobry tekst 05.12.20, 11:18
      Ad. 2 to jest taki protekcjonalny sposób na pacyfikację drugiej strony, "uspokój się, porozmawiajmy" , który ma zasugerować że twoje postulaty to tylko babska histeria. Protesty nie da od tego roku przecież, druga strona nigdy nie była zainteresowana rozmowa.
      • forkos Re: O protestach jeszcze raz. Dobry tekst 05.12.20, 14:04
        PiS dodatkowo nigdy nawet nie stwarzał pozorów, że chce jakiegokolwiek dialogu.
    • paskudek1 Re: O protestach jeszcze raz. Dobry tekst 05.12.20, 11:19
      Odniosę się tylko do tego co tu napisane bo w link nie weszłam. Bardzo mądrze napisane i co z tego? Zaraz się pojawi ktoś i zacznie pouczać że nie tym tonem, nie te argumenty itd.
      • woman_in_love Re: O protestach jeszcze raz. Dobry tekst 05.12.20, 11:36
        Zaraz się pojawi ktoś i zacznie pouczać że nie tym tonem, nie te argumenty itd.

Jak już się nie cykam: mówię im #wypierdalaj! i w żadne dyskusje nie wchodzę.
        • paskudek1 Re: O protestach jeszcze raz. Dobry tekst 05.12.20, 11:38
          Ja w sumie też. Ale ciągle mnie wkurwiła jak mnie traktują protekcjonalnie. A najbardziej wkurwią mnie kiedy do tego protekcjonalneggo grona dołączają bany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka